Lautaverhoiltu hirsitalo

Kaarno

Haluaisin massiivihirsitalon, joka on lautaverhoiltu. Syyt ovat sekä esteettiset että käytännölliset: pidän lautaverhoilusta ja pelkään kalliin hirsirungon olevan suotta säiden armoilla, enkä haluaisi maalata hirsirunkoa.

Hirsifirmat yrittävät järjestään ylipuhua käyttämään pelkkää hirttä. Onko jollakulla kokemuksia, että idea olisi saanut vastakaikua tai muuten kokemuksia tällaisen toteutuksesta?

13

1980

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • buy76

      tiedä siitä ylipuhumisesta koska nykyiset energiavaatimukset jopa suosii esim. vuorattua hirsitaloa? Yleensä lisäerityksien kera ettei itse hirsirunkoa tarvitse tehdä järjettömän vahvaksi
      Kosteusteknisesti "pelkkä" hirsi on toimivin ratkaisu oikeilla pinnoitteilla eikä lisäkustannuksia aiheudu eristeistä, tuulensuojista jne

    • Kokemusta on

      Suomalaiset vanhat perinteiset hirsitalot on ulkoapäin vuorattu laudalla. Sisällä hengittävä puupinta. Ja sisällähän se hirren tuntu on, harva sitä ulkona kattelee. Jos alkaa sisäpuolelta eristämään, levyttämään, hirsipaneeloimaan... Meillä on jopa hirret jätetty sisältä käsittelemättä, eipä ole ollut mitään allergioita. Ja talo hengittää. Monissa uusissa taloissa on varsinkin talvella ihan tukalan kuiva ilma! Meillä 2-kertaiset ikkuna, eikä silti vedä eikä ole ikinä kylmää ollut, vaikka 30 asteen pakkasiakin on ollut. Takassa pidetään tulta melkein päivittäin, pari pesällistä riittää. Talossa on jotenkin hyvä henki, kun on luonnon materiaalia ympärillä. Meillä on vanhoilla luvilla, joten ei taida nykyään saada enää järkevästi tehdä?

    • 13+3

      ja mikä hulluinta, alan ammattilaiset ovat sen jo kertoneet, lisäeristyksillä jne. ehkä se viimeinen "järkevä tapa" rakentaa, ei ole jatkossa mahdollista ja kosteusteknisiä ongelmia tulee esiintymään

    • Kaarno

      Kaikenlaisia lisäeristyksiä kyllä kaupataan, mutta kun alan puhua yhdistelmästä massiivihirsi koolaus lautaverhoilu, myyjien into lopahtaa. Paksuimmat hirret eivät kai uusien vaatimustenkaan kanssa vaatisi lisäeristämistä. Maalaisjärjellä ajateltuna lautaverhoilu suojaisi hirren ulkopintaa ja niinhän Suomessa on rakennettu pitkään.

      Mitään yhdistelmää muovipussitalosta ja liimahirsistä en halua.

      • minävaantaas

        suosittelen kuitenkin tuulensuojalevyä hirren ulkopinnassa, siihen päälle koolaus ja pinta. se onselvä että hirsi ei kestä kuin 150-180 vuotta ennenkuin mätänee nurkat jotka ovat etelään ja pelkällä punamullalla. lämpövuodot sisältä vaikuttaa ratkaisevasti myös vuotokohtien käyttöikään, sisältähän sitä kosteutta pukkaa, ellei koneellista poistoa tahi kuutiokonetta. vesisade on aina hirren ja hirsien välien tuho, varsinkin vanhoissa sammal jne. eristeissä koska luovuttavat kosteutta liian hitaasti ulos. mikään räystäs ei ole riittävä.


    • Käsityöläinen

      Tuollainen rakenne vaatii lukkosasalvoksen esim. lohenpyrstö tms.
      Kannattaa varmaan kysyä tarjouksia osaavilta hirsirakentajilta, eivät tarvitse mainostaa, vaan puskaradio toimii. Kysele .

    • Järkevä suunnittelu

      on sinulla! Noin ptääkin tehdä.

      ..................jatkuu.
      -Runko-
      1. Ulkoverhous joka toimii tuulensuojauksena ja joka voidaan pinnoittaa(maalata) ulkopuolelta, mutta jota ei saa pinnoittaa(maalata) sisäpuolelta(puuta),
      2. Tuulettuva ilmaväli pystykoolauksella 2″x 2″(ulkopuoli) lankku, varmistaen, että ilma pääsee kiertämään alhaalta ylös,
      3. 230mm hirrestä, muistaen että hengittävyyttä ei saa katkaista, joten lamelli-hirressä liimasauman on oltava vaakasuorassa hirren päästä katsottuna! Hirttä ei pinnoiteta mitenkään kummaltakaan(!) puolelta kosteus-hengittävyyden säilyttämiseksi.


      - Jos haluat pinnoittaa hirren huoneen puolelta levyttämällä, maalaamalla, lakkaamalla, tapetoimalla, jne, niin huomioi, että edellä mainitut katkaisevat kosteus-hengittävyyden, joten pinnoitettavan pinnan alle on järjestettävä tuulettuva ilmaväli (vähintään 25mm), joten lisää sisäpintaan:
      4. 1″x 2″ lautakoolaus pystyyn, varmistaen, että ilma pääsee kiertämään alhaalta-ylös(!),
      5. Sisäverhous, joka voidaan pinnoittaa huoneen puolelta.

      - Jos haluat lisä-eristää kosteus-hengittävää sein............
      Jatkuu.............
      Kokonaan:
      http://maitohappobakteeri.omasivu.fi/tr-palataan-vanhaan-kosteusvaurio-homeettomaan-aikaan/tr-rakenna-hengittava-hirsi-talo/#_Runko_

    • 124

      Persoonallisia tulkintoja rakentamisen saloista asia nätisti esitettynä

      Se kunnollista tuulensuojaa anna jos takana on kuitenkin tuuletusväli ilman tuulensuojalevyä. Parempi jopa hirteen suoraan kiinni ja hengittävä pinnoite kuten punamulta tms. kuin järettömän vahva ilmarako ilman tuulensuojia.

      Puukuitulevyä ja paperitapettia yhtenä esimerkkinä eikä mitään tyhmiä tuuletusrakovirityksiä sisäpuolelle

    • Jeeeee, olet löy-

      tänyt paikan jossa tuulee pystysuoraan! Kyllä tuulee ainakin meilläpäin vaakatasossa!

    • Joku vaan

      Aika outoa, ettei missään ole mainittu hirsiseinän painumista ja sen huomioimista. Minulle sanoi talotehtaan mies, että odota kolme vuotta eneen kuin laitat mahdollisen lisäeristyksen. Silti koolauksiin tulee liukuraudat, jotta painuminen voi jatkua. Muistaakseni ainakin 5 vuotta minun pirttini painui.

      • Painuu ja pitää pai-

        nua!

        .....................jatkuu.
        Kosteus-hengittävä hirsitalo:
        2.1. Onko rakenteiden kosteus-hengittävyys katkaistu maali-, muovi-, lastulevy-, kipsilevy-, yms-pinnoitteella?
        - Jos on: Niin poista kosteus-hengittävyyden katkaiseva pinnoite kokonaan sekä ulkopuolelta, että sisäpuolelta. Poista kaikki kv-hometoksiinin tummuttama materiaali ja anna hirsien kuivaa kunnolla. Toteuta seinä “Rakenna hengittävä hirsitalo”-ohjeen mukaan.
        Huomautus:
        ->>>>>>>Rakenna hirsitaloon mahdollisimman raskas katto jolla varmistetaan hirsien riittävä painuminen tiiviyden takaamiseksi ja halkeilun estämiseksi.
        ->>>>>>>Rakenna hirsitaloon pystykoolattu(50mmx50mm(=tuuletusrako)) ulkopintaverhous joka toimii tuulensuojana! jatkuu...........
        http://pappasmurffi.nettisivu.org/kv-kosteusvauriot-mista-johtuu/#Yleis_ohjeita_kosteusvauriohome_korjauksiin_


    • näin ne teki

      Englannis tehtiin hirsitalo, hirsien ulkopintaan tuli koolaus 100mm ja paneelit päälle, koolausväli täytettiin puhallusvillalla. Talo tuli Suomesta.

    • Ei tuossa rakenteessa pitäis olla mitään kummallista, tuollaisistahan on kokemusta pidempänn kuin moderneista hirsitaloista. Esimrkiksi vanhat puutalokaupungot on pullollaan lautaverhoiltuja hirsitaloja.

      Lautaverhoillun yhteydessä käytetään yleisimmin lyhytnurkkaa - ja tässä saattaa piillä syy hirsitalovalmistajien nuivaan suhtautumiseen. Useimmat valmistajat kun eivät osaa tehdä hyvää lyhytnurkkaa (lukkosalvos, lohenpyrstä yms.)

      Pikkuisen kun tutkit hirsimarkkinaa (lyhytnurkkien tekijöitä etsit) lisää ja puristelet noita muita hirsitoimittajia kurkusta, niin kyllä ne sinulle lopulta tarjoavat lautaverhottunakin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mietitikö nainen koskaan

      Miksi me ollaan päädytty tähän pisteeseen. Lähestmistapaa ei ole. Tarvitaanko me oikeasti enää tätä.
      Ikävä
      125
      2048
    2. Marin on ehkä maailman kaunein "Nelikymppinen"

      Marinin julkaisu on saanut yli 68 500 tykkäystä. Postauksen kommenttikentässä ylistetään paljon Marinin kauneutta, jota
      Maailman menoa
      233
      1800
    3. Vernu Vasunta

      On mahotonta miten marjanpoimijoita on kohdeltu! Eikö paremmalla kohtelulla olisi saanut paremman tuloksen?
      Suomussalmi
      59
      1403
    4. En kelpaa sinulle

      Varattuna - olen sinulle ongelma. Eroaminen vuoksesi voi olla turhaa, sillä me ei puhuta, kun olen varattu ja kumpikin v
      Ikävä
      113
      1281
    5. Olisi hauska tietää

      Koska huomasit pitäväsi minusta? Itse taisin ihastua sinuun heti silloin kun tavattiin ensimmäistä kertaa. Miehelle, jon
      Ikävä
      64
      1238
    6. Apua. Onks mä jotenki erikoinen ?

      Oon ihastunu paljon vanhempaan mieheen.
      Ikävä
      102
      1085
    7. Minun on vaan päästettävä irti

      Toiveesta. Satutan vain itseäni😥😔. Toivon sinulle pelkkää hyvää, eläthän elämäsi parasta aikaa, mutta en halua enää k
      Ikävä
      37
      940
    8. Taidat vanhempi nainen

      Haluta sen tien itsellesi. juokse vaan karkuun ! Pahentaa vaan asiaa.Pitäs toimia ihan toisin päin
      Ikävä
      65
      907
    9. Kertoisit jo

      Rakastatko minua vai olenko käsittänyt väärin onko tämä vaan ystävyyttä tai kaveruutta? En haluaisi enää nolata itseäni
      Ikävä
      45
      847
    10. En koskaan saanut asiattomia kuvia!

      Silloin kun olin vielä nuori, kukaan mies ei koskaan lähettänyt minulle asiattomia kuvia itsestään. Jos tiedätte mitä ta
      Sinkut
      156
      811
    Aihe