Biojäteastian paikka

röystö

Monella biojätteen lajittelun kynnykseksi muodostuu roskiskaapin ahtaus, lajitteluvaunun puuttuminen, hajun pelko tms, eikä jakseta tehdä asialle mitään. Mielestäni roskiskaappi ja siellä oleva lajitteluvaunu on huono paikka biojäteastialle. Ensinnäkin nuo lajitteluvaunujen astiat on aivan liian suuria, ei sitä biojätettä loppujen lopuksi niin kovin paljoa tule. Toiseksi, sitä biojätettä roiskuu roskiskaappiin koska astian taakse jää alue jota on vaikea puhdistaa ja se alkaa siellä haisemaan, ja monelle sen putsaaminen voi olla ällöttävää. Toisaalta, roskiskaapin sotkeentuminen tapahtuu yhtälailla myös niissä talouksissa, joissa ei lajitella, vaan ruoka heitetään ns roskiin. Väkisinkin kaappiin kertyy ruoantähteitä, jotka haisee.

Itse ratkaisin ongelman sillä, että aloin kerätä biojätteen 3-litran muoviämpäriin, jossa on kansi. Ja tätä muoviämpäriä säilytän tiskipöydällä. Ei haise, ja roiskeet, perunankuoret, tahrat yms tulee helpommin pyyhittyä tiskipöydältä muutenkin, kuin esim ahtaan roskiskaapin nurkista, jossa on monesti vielä muutakin tavaraa ja sälää. Kaiken lisäksi sinne on helpompi paiskata ruoantähteet yms perunankuoret. Kannen alla toki haisee, mutta haju pysyy siellä. Varsinaiseen roskiskaappiin menee kaikki muu jäte, eli lähinnä muovipakkaukset, sekä kartongit tietysti erikseen. Minulla on toki 3-osainen jätevaunu, isoon askiin menee ns poltettavajäte, kahteen pikkuaskiin sitten toiseen kartongit ja toiseen lasi&metalli. Nämä pakkaukset, kartongit, lasit ja metallit tietysti huuhtelen ruoantähteistä puhtaaksi. Näin roskiskaappini ei haise oikeastaan yhtään miltään.

Lasi&metalli jätettä kertyy niin vähän, että ne voi kerätä samaan, ja otan sitten koko ämpärin kauppareissulle mukaan ja lajittelen ne keräyspisteessä sitten laseihin ja metalleihin. Noin kerran kuukaudessa astia tulee täyteen. Jugurttipurkin kannet, säilykepurkit, tms, aika pieneen ne mahtuu. Kartongit samalla periaatteella, tosin niitä täytyy kuskata viikon välein kierrätykseen, mutta ämpäri mukaan vain auton perälle kun kaupassa käy. Ei se mun mielestä mikään vaiva ole, enemmänkin en menen hämilleni, jos jossain ei voi lajitella.

Mutta ns hajukammoiset voisi kokeilla tätä systeemiä. Väitän, että roskiskaapin haju lakkaa, kun tekee em. tavalla. Olipa kyseessä sitten biojätettä roskiskaappiin keräävä, tai kokonaan lajittelematon henkilö. Aina kun ruokaa laitetaan roskiskaappiin, lajitteli tai ei, niin aina se haisee. Ja nestettä tippuu pussin pohjasta. Itseäni ainakin ällöttää haisevat roskikset, siksi lajittelen erilliseen ämpäriin.

Ja kun on kompostori, niin mitään biojätepussia ei tarvitse, kun ämpärin voi käydä kippaamassa sellaisenaan kompostoriin, turha alkaa pussien kanssa leikkimään. Kuitenkin jos asuu kerrostalossa, niin pussi on biojäteroskiksen kannalta parempi, ettei biojäteroskiksen seinämille kertyisi kovin paljoa mätänevää jätettä. Tosin en tiedä onko pakollista. Mutta tuohon 3-litran pikkuämpäriin voi aivan hyvin laittaa sen biojätepussinkin ja kansi päälle, ja viedä vaikka sitten sen ämpärin kanssa (ettei pussi hajoa) sen sinne biojätteeseen.

Ja totta se on. Pieni ämpäri tiskipöydällä ei ole ruma kapistus ollenkaan, voi hommata vaikka teräksisen, jos muovinen ei silmää miellytä. Eikä täyttymistä tarvitse odotella niin kauan kuin 7 litran roskisämpärissä. Lisäsi tiskipöydällä tulee muutenkin aina kaikenlaista sotkua, joka tulee pyyhittyä. Paljon helpompaa kuin roskiskaapin siivous.

15

2047

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • fuji moto

      Mieluummin vaikka polkimella avattava roskis, jossa on erillinen sisä-ämpäri. Helppo käyttää vaikka molemmissa käsissä olisi perunankuoria.

    • Lajittelen kaikki

      Itse kerään biojätteet johonkin tiskiin menevään astiaan.
      Sitten levitän sanomalehden kuin kalakauppias konsanaan ja kääräisen biojätteen pakettiin.
      Paketti on helppo viedä mennessään biojäteastiaan. Tarpeeksi monta kerrosta sanomalehteä, etteivät kosteat jätteet, esim. kahvinpurut tule läpi.
      Mielestäni on hölmöä rahan ja luonnonvarojen tuhlausta ostaa erikseen roskapusseja, vaan muussa tarkoituksessa palvelleet pussit ja sanomalehdet kelpaavat hyvin roskien pakkaamiseen.
      Biojätettä en säilyttele niin kauan sisällä, että se alkaa haista. Sanomalehtinyssäkän voi kääräistä vaikka useamman kerran päivässä, jos tarvis.
      Jos biojäte on kovin kosteaa, niin sekaan voi repiä munakennoja. Niitä sailytän roskiskaapissa tätä tarkoitusta varten.

    • Abborre

      Olipa hyviä vinkkejä. Olen samaa mieltä, että biojäteastia on järkevää sijoittaa jonnekin muualle kuin roskiskaappiin. Näkösillä ollessaan se on helpompi muistaa tyhjentääkin.

      • Kuoria ja muruja

        Minulla biojäteroskiksena on jostain kaappien nurkista löytynyt peltinen suorakaiteen muotoinen laatikko, joka on sopivankokoinen 10-15 litran biopussille. Biojätettä tulee 2-3 tyhjennyskertaa viikossa. Laatikko tietysti nätisti tiskipöydän laidassa. Yleensä vain yhden henkilön biot, vieraitakin kyllä käy. Bioroskat haisevat vähemmän avoimessa tilassa kuin jos olisivat roskiskaapissa. Tässä bioroskiksen sijoittelussa olisi kyllä keittiösuunnittelijoille uudelleen ajattelun aihetta. Niin moni pitää parempana pistää bioroskat muualle kuin roskiskaappiin.


    • ammattisiivooja

      Meillä biojäteastia ei juurikaan haise ikinä, vaikka kaksihenkisessä taloudessamme niitä viedään ulos ehkä kerran viikossa. Taittelen aamulehdestä biopusseja ja laitan sen pohjalle munakennon puolikkaan tai käytettyjä talouspapereita tms kuivikkeeksi. Ei ole ikinä pohja hajonnut. Sankoon on kansi mutta emme oikeastaan käytä sitä. Ylimääräinen kosteus pääsee haihtumaan ja ilma vaihtumaan ja pysyy raikkaana. Ainahan kahvinporoja tai perunan kuoria päätyy roskiskaapin pohjalle, mutta mielestäni ne on aika helppo sieltä imuroidessa poistaa tavallisen siivouksen yhteydessä. Uskon että biojätteet haisee kauheelle jos niitä ei lajitella. Noi sanomalahdestä tehdyt pussit on noin muutaman litran kokosia.

    • swwet

      samma homma. enempi se haisee jos kaikki jätteet on samassa kipossa. 60 cm kaapiin olen saanut mahtumaan 4 astiaa eli seka, bio, kartonki ja energia. tarve olisi myös lasille ja metallille varsinkin kun omassa taloyhtiössä on niillekin omat astiat. lisäksi paperinkeräys vielä on toteutettava jossain muualla.

      aika hankala semmonen kannellinen pieni astia on. hetimon täynnä ja kantta inhottava repiä auki ja taas painella kiinni.

    • vanha juttu

      Meillä on ollut jo 15 vuotta noin kahden litran 'ämpäri' tiskipöydällä ja mielestäni siihen on erittäin helppo laittaa kaikki biojätteet. Jos laittaa ruokaa ja ruokailun ajan sen voi pitää auki, jolloin ei tarvitse aukaista. Ja kantena on ihan eri kansi, joka ei ole edes tarkoitus laittaa tiukasti kiinni, se on vain siinä päällä. Ja siitä on helppo viedä kompostiin ja pestä nopeasti veden alla tai koneeseen.

    • Vanhin asukas

      Laiskuus. Se on ehdottomasti suurin syy siihen, että ei lajitella jätteitä.

      Hyviä vinkkejä tuli tässä ketjussa jo monta. Itsellä ollut 3 l tavallinen kannellinen muovisanko biojäteastiana jo pitkään. En käytä mitää pusseja tai sanomalehtitötsiä vaan pesen sangon joka tyhjennyskerran jälkeen. Ei hajuhaittoja,sanko on pöydällä.

      Kartonkitölkit ja muun kartongin, lasin sekä metallin lajittelen. Nykyisin on niin paljon kierrärtyspisteitä, että helppo viedä asiallisesti oikeisiin paikkoihin. Tässäkin vain laiskuus ja välinpitämättömyys syy lajittelemattomuuteen!!!!

      Pienessä taloyhtiössämme on ohjeistettu jatkuvasti asukkaita lajittelemaan ja kierrättämään. Ei viitsitä. Biojätteille ostettu oma isohko kiinteistökompostori. Karmeinta on, kun ei lajitella lainkaan, roskapussit nakataan ensimmäiseen, oven sussa olevaan jäteastiaan. Se eka pursuilee täytenä ja seuraava, askeleen mitan kauempana oleva on lähes tyhjä. Roskapusseja ei viitsitä edes solmia kiinni vaan kaikki kahvinporot, kuoret ja ruuanjänteet valuu astioiden pohjalle ja seinämiin. Kun kannen aukaisee, haju on kuvottava. Tyhjennyspäivänä pitäisi ehtiä joskus ne jätesäiliöt pesemään vaikka turhaa, koska asukkaat ei välitä mistään mitään.

      Eniten asiassa ihmetyttää se, että asujaimisto on nuoria. Eikö juuri heidän pitäisi olla viisaita ja valistuneita ja opettaa jälkikasvulleen kestävää kierrätystä. Minulla ei ymmärrys riitä, kun kuitenkin jätteiden lajittelu on tätä päivää ja lehdissä sekä muissakin medioissa tiedotetaan jatkuvasti. Samoin kaupunki lähettää jatkuvasti valistusta ja taloyhtiön hallitus on kyllä valistusta sekä tietoa jakanut.

    • tyytyväinen

      Höpö höpö,.. kompostori on hyvä ja työllistävä kampe,.. ;)
      Laittakaa suoraan ruualle wastemaster.fi tuolta jätemurkasin ja pihalta tulevat
      lehdet yms. voitte haudata kompostoriin takapihan multiin.
      Muut paperi, lasi, muovi ja pelti menee kauppareissulla marketin kierrätyspönttöihin.
      Jätemaksut on nolla per kk, / paitsi keväällä vien autonkärryllä kuorman muuta roinaa kierrätykseen.
      Muuten jätemyllyn kun laitoimme ei meillä ole ollut harakoita, ei myyriä, ei hiiriä puutarhakatoksessa.

      Kannattaa kokeilla.

    • kierrätys helppoa

      Kannellinen biojäteastia on aina ongelmallinen kun jäte ei hengitä vaan mätänee tai kompostoituu. Itselläni on avoin kori jossa paperinen pussi. Hintaa korille ja 100kpl papereille tuli alle 15eur. Hienoa tässä on se että ilma kiertää paperin ympärillä ja paperi ei kostu (tai hajoa) ja astiaa ei tarvi pestä. Jäte ei haise kuivana, antoivat firmassa vielä tälle rahat takaisin takuunkin :) Joo kuulostaa uskomattomalta mutta homma toimii, vaimokin vie biojätepussin nykyään kompostoriin.

      Nuorilla tuon kierrätyksen suhteen on ongelmia erityisesti, koska jäte haisee ja on hieman ilkeän näköistä. Näin siis biojätteessä. Muuten kyse on kyllä usein laiskuudesta.

      • röystö

        Mihin tarvitaan pussia? Itse käytän 3 litran muoviastiaa, jossa kansi. Ei siellä mitään pussia tarvita, vaan käyn vain kippaamassa muovisangon kompostoriin. Kun astia on pieni, niin ei vie kuin pari kolme päivää, kunnes se on jo täynnä. Ei se ehdi alkaa mätänemään. Hajut pysyy sisällä kun kansi on kiinni, eikä jäte kuiva seinämiin, vaan pysyy kosteana. Astia on helppo kipata kompostoriin, eikä tiputa vettä niin kuin pussit. Astia on myös helppo pestä lavuaarissa, yleensä pelkkä huuhtaisu riittää, joskus voi sitten pestä paremmin. Mun mielestä sanko on paljon helpompi kipata kompostoriin, kuin pussin kanssa leikkiminen.

        Se on totta, että monella biojätteen lajittelun kynnys liittyy laiskuuteen ja hajun pelkoon. Tosiasiassa monen lajittelemattoman roskis haisee sen takia, että biojäte laitetaan sekajätteen sekaan, ja sitä roiskuu myös roskiskaapin lattialle, eikä sitä viitsitä siivota kun se haisee. Monen lajittelemattoman roskis haisee. Kunpa he ymmärtäisivät, että hajuongelma poistuukin juuri biojätteen lajittelulla. Esim meillä roskiskaappi ei haise miltään, koska sinne ei mene mitään orgaanista. Kaikki biojäte menee 3litran ämpäriin, joka on tiskipöydällä. Tämä poistaa myös roiskeongelman. Jos kaikki perunankuoret ei osu ämpäriin, niin ne näkyy tiskipöydällä sotkuna, jolloin se sotku tulee heti pyyhittyä. Roskiskaapin ongelma on se, että sotkuja ei viitsitä siivota, koska on niin helppo vain laittaa kaapinovi kiinni.

        Eli, hyvät nuoret jos kammoatte jätteen hajua, niin alkakaa lajittelemaan biojäte. Hajuhaitat poistuu, kun lajitelun tekee järkevästi. Muovipussit ei enää tiputa väkevän hajuista lientä lattialle. Kunpa tämä ymmärrettäisiin...


    • Ei totta

      Eikö ole yksinkertaisempaa heittää kaikki sekajätteisiin eikä yrittää mitään ihmeellistä. Ei jollain banaaninkuorella tätä maailmaa pelasteta.

    • helppoa on

      Vaikea kysymys. Olen osittain sitä mieltä että ei ole hyvä idea heittää sinne kaikkea sikin sokin mutta sitten taas kyllä, koska esim. poltto tuottaa energiaa. Ja pelastuuko planeetta banskuilla, tuskin. Tosin jos biojäte pelkästään etelä-karjalassa on jo 50 tonnia niin mitä se sitten onkaan muualla Suomessa. Tavaroita voi polttaa vain tietyn määrän ilman että siitä alkaa koitua suuria haittoja ilmastolle. Kaatopaikalle biojätettä ei siis kannata viedä, ihan senkin takia että eläimet levittävät sen ympäri paikkakuntia ja siitä kehittyvä kasvihuonekaasu tekee hallaa otsonille.

      • Ei totta

        Mihis ihmeeseen luulet että biojäte muuten häviää?
        "siitä kehittyvä kasvihuonekaasu tekee hallaa otsonille." Miten sen kuvittelet sitten maatuvan?


    • helppoa on

      Kompostoitumalla? Silloin kasvihuonepäästöjä ei synny, ainakaan niin paljoa. Lisää informatiota löydät esim;
      http://www.rouskis.fi/neuvonta/kompostointi

      Tieteellisiäkin julkaisuja aiheesta löytyy. Mädättäminen on aina huono vaihtoehto. Noita kompostilaitoksia on suhteellisen monta ja uskon että tulevaisuudessa ne lisääntyy. Niiden valvonta on tiukkaa, mikä on hyvä juttu, ja niistä saatava hyöty on mahtava. Ammattimaisesti tehty kompostimulta on esim. ravinnerikasta kasvualustaa monelle puutarhurille ja muille harrastajille.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      433
      3130
    2. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      107
      2512
    3. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      370
      2359
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      158
      2045
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      7
      1857
    6. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      23
      1277
    7. 166
      1265
    8. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      97
      1186
    9. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      72
      1111
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      88
      967
    Aihe