Hiehon lypsy

Tulkaa äkkiä !

Miten saa lypsettyä hiehon joka puski vasikkaansa heti kun sai tehtyä sen. Potkii lypsäjää takajalalla . Voisiko nämä tukikaunakot tulla pitelemään jalasta ?

23

1334

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Liskomies

      Tulukoa duunarit apuun ! Hiehonpitelyyn! Kieltään lipova ..

    • navettapiika

      Yhdestäkään tukikaunakosta ei taida olla hiehon pitelijäksi, ovat tottuneet pehmeään leipään ja helppoon elämään. Iloisia taisteluhetkiä!

      • Muamuija

        Kyllähän siihen voi jo se täällä paljon puhuttu yksi kuukausi työtä vuodessa kulua, ennenkuin siitä rauhallinen lypsettävä tulee, eikä muuta sitten varmaan tarvitse tehdäkään? Voi jos tietäisitte....minullakin alkoi sairasloma siten, että heti leikkauspäivänä lehmä potkaisi yllättäen lomittajalta kyynärpään sairaslomalle, mutta tikit kädessä en todellakaan voi palata navettaan, vaikkei lomittajaa olekaan. Jotenkin täytyi vaan selvitä muiden, ja kyllähän se jotenkin onneksi järjestyikin myös jatkolomitus parin päivän päästä.


    • akka vaan

      potkivan elikon saa asettumaan, kun köyttää takajalan tukipylvääseen, parren erottajaan kiinni ennen lypsyä. Tai hanki potkurinraudat , ainakin ennen oli sellaisia. Takajalan ilmassa pitely, vaikka köyttäminen parrenerottajan ylälaitaan, estää tekjokkaati rimuilun. On kokemusta. Kolmella jalalla seistessää äksuinkaan lehmä ei potki

      • Kotiteurastus

        Vaan sätkii vähän ja sitten rojahtaa nurin .


    • "puski vasikkaansa heti poiittuaan".Oliko poikimis karsina käytössä?Montako viikkoa emä sai imettää?Entä poikimaan valmistautumis aika vapaana?

      • Eräs emäntä

        Sinähän huikeita huastat, luuletko että noilla on jotain vaikutusta hiehon äidintunteen heräämiseen? Kokemuksesta voin kertoa, että jopa kolme kuukautta laitumella vapaana ollut hieho olisi puskenut vasikkansa kuoliaaksi, ellei olisi ehditty väliin. kaikille hihhuleille tiedoksi: lehmä ei tee pesää, jos sille antaa olkipaalin. Korkeintaan syö sen, tai makaa päällä ja sontii siihen.


    • Mietipä omalle kohdallesi:olet kiinni kytkettynä kaulastasi koko ikäsi kuset ja paskannat allesi.Kun sinun on aika lisääntyä,olet edelleenkin kiinni kaulastasi.Kivut ovat valtavat,muutaman kymmenen senttiä pystyt liikkumaan!Kun pentusi on saatu ulos saattaisit hyvinkin hormoni ja kipu tilassasi luulla että syyllinen tuskaiseen oloosi on jälkeläisesi!Ei ihme jos siinä tilanteessa alkaa pusketuttaa.
      Kokemuksesta voin kertoa, että vähän ennen poikimista karsinaan otettu lehmä tekee "pesän".Ei kylläkään osaa purkaa muovitettua paalia,mutta meillä päin se on karjanhoitajan tehtävä.Poikimisen aikaan lehmä voi vapaasti nousta ja laskeutua,muuttaa asentoa.Vasikan tultua ulos,ei kertaakaan emo ole yrittänyt puskea jälkeläistään!Kun jälkeläinen on emon turvan alla,niin emo silmin nähden piristyy ja poikkeuksetta alkaa nuolla vasikkaansa.Sitä vartenhan se on olemassa!
      Muutaman tunnin kuluttua vasikka on tississä kiinni,eikä emo sitä potki.Tätä kun jatkuu pari viikkoa niin on lehmä ja vasikka erinomaisessa kunnossa.
      Sinun tapauksessasi kovalla betoni lattialla maanneen,vasikkaansa koskemattoman,kiinni kytketyn lehmän utareeseen tyrkätään yht.äkkiä kiinni kylmä lypsykone.En yhtään ihmettele jos sorkka heilahtaa!
      Paskaa olen lapioinut ja maitosankkoa kantanut nin omassa,kuin vieraassakin navetassa.Ikävä kyllä,on sanottava että suuriakin karjoja on sellaisilla,joilla ei tulisi olla piha koiraa enempää eläimiä!Kun kyvyt karjanhoitoon eivät kertakaikkiaan riitä.

      • Muamuija

        Mikähän lie, kun meilläpäin on isojakin tiloja, pihatoita robotilla ja lypsyasemalla, on poikimakarsinaa, makuualuetta, ryhmäpoikimakarsinaa jos sun vaikka mitä uutta ja hienoa, ja niiltäkin löytyy noita potkureita satunnaisesti ihan poistaa asti? Ei niissä kauan katella hiehoa, joka ei anna lypsää, se kun vie kohtuuttomasti aikaa suhteessa "toimiviin" lehmiin. Minulla kun parsinavetassa menee lypsyyn muiden osalta tunti, kyllä sitä sen lisäksi hyvinkin voi mennä varttitunti alkuun yhden hiehon koulutukseen, ja pikkuhiljaa se oppii, kun on sille kärsivällinen ja hieho näkee, että ei tähän kuole eikä tämä lopulta kauan kestä. Ei joka vuosikaan ole sellaista hiehoa silti, vaikka parteen poikiivat talvisin, hoitaa saa vasikkaa kaikki jotka sen haluaa tehdä tai joku toimii keinoemonakin jos ei itse hoida, vielä tärkeämpi se nuoleminen on vasikalle kuin emälleen.


      • navettapiika

        Oonpa tässä jokusen hiehon lypsylle opettanut, jopa niitä suomalaisia sisupusseja, ja teuraaksi olen laittanut kokonaista kaksi kappaletta sen takia, ettei lypsy onnistunut. Mutta näitä vasikanvihaajalehmiä on kyllä useammin kohdalle sattunut, jopa näissä ideologisesti "luomu" talouksissa. Meikä kun on rampa, mutta on sitä välillä menty aitojen yli todella vauhdillakin, että vasikan on saanut pelastettua emältään.
        Jokunen vuosi sitten meillä oli vanhempi lehmä, joka yritti tappaa jokaisen märän vasikan. Laitumelle sitä ei uskaltanut laittaa poikivan kanssa lainkaan ja navetassakin mahdollisimman kauas poikivista.
        Minusta tuosta sinun aiheeseen paneutumisesta paistaa ikävästi läpi se, ettet aikuisten oikeasti ole lypsykarjaa hoitanut saati näitä vasikoita, mitkä saavat kaksikin viikkoa olla emänsä alla. Vasikka leimaantuu emäänsä eikä varmasti ime tuttisangosta tuon kahden viikon kuurin jälkeen kuin pakon edessä, sekin voi sitten tulla liian myöhään. Ja emokithan on asia erikseen, niitten ainoa elämäntehtävä on se vasikka ja sen tarpeista huolehtiminen, mutta olenpa kuullut niidenkin välillä hylkäävän vasikkansa. Vastahan tuosta oli Kalevassa juttua, kun vuohi imetti hylkiötä.
        Ja jos olet noin pieniä parsia nähnyt, että liikkumatila mitataan kymmenessä sentissä on elukan asiat tosi huonosti ja laittomasti, tai sinun sentit on pitempiä kuin yleinen standardi sentti on.
        Valitettavasti en usko sinun kykyysi arvioida karjanhoitoon liittyviä asioita, kun jotenkin paistaa se tietämättömyys kirjoituksestasi läpi. Tosiasiahan on ettei huonosti hoidettu eläin tuota mitään muuta kuin kärsimystä ja sillä ei tankki täyty.
        Jos nyt jättäisit poikimiset ja niiden hoitamiset ammattilaisille, keskittyisit vaikka pelargonian lisäämiseen niin henkinen habitus voi paremmin.


      • Kaikki nähty

        Aika oot asiantuntija :P Ihan törkeä. Emolehmäkin vasikkansa tappaa jos niinkseen tulee. Ja sellainenkin ikänsä suksuteltu lehmä. Parressa seisonut lehmä hoitaa vasikkansa hellydellä.


    • ammuli

      "Huonosti hoidettu eläin ei tuota".Tulihan se ianikuinen fraasi sieltä!Mailma on täynnä ihmisiä jotka hoitavat työnsä huonosti.Miten karjanhoitajat voisivat olla tästä poikkeus?Keski poikimakerta on noin 2.Vasikkaa syötetään ja hoidetaan ensin kaksi vuotta,siihen siemennys.Ei se työ ole ilmaista!Kahden poikimisen jälkeen tälläisen laittaminen teuraaksi on suurta tuhlausta.Puhumattakaan Honkajoen auton vierailu kustannuksista.
      Osa tuista tulee pää luvun mukaan.Tämä tavallaan kannustaa kasvattamaan karja kokoa,hyvin voinnin kustannuksella.
      Minkähänlaista on parressa kiinni olevan lehmän vasikan "hoito"?Vasikalla on luontainen imemisen tarve.Erinomaisen hyvin kelpaa sangon tuttikin sille kun vain viitsii vähän opastaa.
      Joittenkin karjanhoitajien olisi hyvä joskus käydä oman navetan ulkopuolellakin haistelemassa tuulia!

      • Kaunakoille vain

        En minä voi laittaa tuota hiehoa teuraaksi kun mulla on yksi vanhalehmä lypsyssä. Hieho pitää saada rauhoittumaan että voin vanhimmasta päästä laittaa teuraaksi. Vanhalta lehmältä ei ole muita lehmävasikoita tullu. Tähän taisi loppua minulta karjan kasvatus ja haaveet 50 lehmän pihatosta.


      • navettapiika
        Kaunakoille vain kirjoitti:

        En minä voi laittaa tuota hiehoa teuraaksi kun mulla on yksi vanhalehmä lypsyssä. Hieho pitää saada rauhoittumaan että voin vanhimmasta päästä laittaa teuraaksi. Vanhalta lehmältä ei ole muita lehmävasikoita tullu. Tähän taisi loppua minulta karjan kasvatus ja haaveet 50 lehmän pihatosta.

        No niin aloitetaanpas taas tämä ohjeitten jako. Minäkin nostan jalkaa ylösjne. Mutta parhaaksi olen kokenut seuraavan konstin: Otetaan yksi potkuri hieho, narua, potkurautoja 2kpl ja kaksi roisia ihmistä. Teemme päitset ja sidomme hiehon pään niin tiukalle, että vain silmät liikkuu. Asettelemme potkuraudat paikalleen ja niin saadaan kone hieholle, mutta jos vieläkin sisua löytyy ja takapuoli nousee hälyttävän korkealle, otamme tiukan otteen hännästä, tyvestä, ja nostamme kohtisuoraa taivasta kohti. Sitten kone hieholle. Nyt juttelemme hieholle mukavia ja löysäämme häntää, pikkuhiljaa kun hieho rauhottuu vähennetään arsenaalia.
        Lypsyn aikana hoitaja pysyttelee hiehon lähellä ja juttelee sille, lyödä ei saa. Ja sitten kun maidot on saatu, taputtelu on paikallaan.
        Itse opetan kaikki hiehot potkuraudalle, mitkä saa suurimmalta osalta pois jo ensimmäisen lypsykauden aikana, mutta tarvittaessa on helppo laittaa turhien kahnausten välttämiseksi.
        Hiehot ovat aina yllätyksiä täynnä, mutta älä anna periksi.


    • kokeile tätä

      Laita siihen etujalkaan köysi ja nosta se ilmaan, ei se voi potkia kun seisoo kolmella jalalla, jos ei ihan hullu ole ja ala hyppiä.

      • Suistokrokodiili

        Laitoin nokkapihdit ja köysi niskaputkeen kiinni. Seuraus:potkuraudat lensi ilmassa ja hieho pyöri niinkuin suistokrokodiili gaselli hampaissa. Aamulla ammun sen ensin ja lypsän sitten.


      • Muamuija
        Suistokrokodiili kirjoitti:

        Laitoin nokkapihdit ja köysi niskaputkeen kiinni. Seuraus:potkuraudat lensi ilmassa ja hieho pyöri niinkuin suistokrokodiili gaselli hampaissa. Aamulla ammun sen ensin ja lypsän sitten.

        Jotkut tapaukset on tosi haastavia. Joku jalkajuttukin voisi olla hyvä lisä noihin kiinnityksiin, tai yksi aputuuppari pitämässä sitä rautaa paikallaan lypsypuolen lonkassa. Itseään ei kannata särkeä, parempi yksi lehmä lypsämättä kuin montakymmentä ilman lypsäjään. Joskus olen kuullut semmoistakin kokeillun, että kun lekuri on käynyt muutenkin, on nukutettu hieho ja lypsetty maidot kunnolla pois. Sitten ei ole ollut seuraavila kerroilla utare enää niin täysi, niin on paremmin suhtautunut lypsytoimiin.


      • Uutta putkeen
        Muamuija kirjoitti:

        Jotkut tapaukset on tosi haastavia. Joku jalkajuttukin voisi olla hyvä lisä noihin kiinnityksiin, tai yksi aputuuppari pitämässä sitä rautaa paikallaan lypsypuolen lonkassa. Itseään ei kannata särkeä, parempi yksi lehmä lypsämättä kuin montakymmentä ilman lypsäjään. Joskus olen kuullut semmoistakin kokeillun, että kun lekuri on käynyt muutenkin, on nukutettu hieho ja lypsetty maidot kunnolla pois. Sitten ei ole ollut seuraavila kerroilla utare enää niin täysi, niin on paremmin suhtautunut lypsytoimiin.

        Jutun alulle laittanutta hiehoa ei tarvi enää lypsää eikä syöttääkkään liioin.


      • Savosta
        Uutta putkeen kirjoitti:

        Jutun alulle laittanutta hiehoa ei tarvi enää lypsää eikä syöttääkkään liioin.

        Kai otitte lihat ruoaksi? Tuli mieleen yksi tapaus, kun tapaturmaisesti loukkaantunut hieho piti lopettaa, ja kukaan ei tajunnut samana päivänäkään järkytyksissään, että toista ruhjoutunutta takajalkaa vaille kaikki muu liha olisi ollut ihan syötävää.


      • navettapiika
        Savosta kirjoitti:

        Kai otitte lihat ruoaksi? Tuli mieleen yksi tapaus, kun tapaturmaisesti loukkaantunut hieho piti lopettaa, ja kukaan ei tajunnut samana päivänäkään järkytyksissään, että toista ruhjoutunutta takajalkaa vaille kaikki muu liha olisi ollut ihan syötävää.

        Meillä jouduttiin myös hieho hätäteurastamaan ja elukkalääkäri oli sitä mieltä, että on niin stressi lihaa, ettei voi syötäväksi ajatellakaan. Kumminkin teurastettiin ja nylettiin asianmukaisesti, kun ajateltiin sen ainakin kissalle ja koiralle kelpaavan. Sitä sitten porukalla haisteltiin ja maisteltiin, totuus on, ettei tuolta marketin tiskistä varmasti parempaa löydy. Se elukka syötiin kyllä ihan itse, mutta juuri varoajat umpeen menneen söi sitten kissat ja koirat, löyty sen verran rumia neulanjälkiä lihasta. Osasta löyty jopa lääkettäkin, valkosta möhnää, leikkelin ne palat pois kokonaan, jottei mirrin pötsi sekoa.
        Jospa seuraava hieho olisi säyseämpi, tsemppiä!


      • Kyllä Jämpti on niin
        navettapiika kirjoitti:

        Meillä jouduttiin myös hieho hätäteurastamaan ja elukkalääkäri oli sitä mieltä, että on niin stressi lihaa, ettei voi syötäväksi ajatellakaan. Kumminkin teurastettiin ja nylettiin asianmukaisesti, kun ajateltiin sen ainakin kissalle ja koiralle kelpaavan. Sitä sitten porukalla haisteltiin ja maisteltiin, totuus on, ettei tuolta marketin tiskistä varmasti parempaa löydy. Se elukka syötiin kyllä ihan itse, mutta juuri varoajat umpeen menneen söi sitten kissat ja koirat, löyty sen verran rumia neulanjälkiä lihasta. Osasta löyty jopa lääkettäkin, valkosta möhnää, leikkelin ne palat pois kokonaan, jottei mirrin pötsi sekoa.
        Jospa seuraava hieho olisi säyseämpi, tsemppiä!

        Nyky eläinlääkärit ei älyä että jopa lehmän lihaa voi syödä. Nuoret vasta valmistuneet varsinkaan. Riippumassa on elikko ja koira saa teurasjätteitä purra lopputalven. Lauhaluoman hävityspalvelu veti lyhyemmän korren.


    • entinenlomittaja

      Muistan tapauksen lomittajana ollessani, kun eräässä talossa oli aivan mahdoton hieho lypsettäväksi.Potkurautaa, nenäpihtejä jä jalkojen köyttämistä se ei sietänyt alkuunkaan.Talon vanhaemäntä tuli ja sitoi köyden hiehon lapojen takaa, pinnan kohdalta ja kieputti sen tiukalle kapulan avulla.Hieho rauhoittui.Kesti kauan, ennen kuin hoksasimme,ettei hieho sietänyt lainkaan, jos sitä kosketti pyyhkimisen ja lypsyn aikana muualle kuin utareeseen.Kädellä tai päällä ei saanut nojata lehmään.Köyttä ei enää tarvittu, kun muisti ettei lehmää saanut koske kuin utereeseen.Jos vahingossa laski kätensä lehmän takaronkkaan pyyhitessä, johan tuli sorkkaa.Pienestä se on väliin kiinni hiehollakin.

      • Muamuija

        Robottitilalta on tullut sinne käymättömiä lehmiä joskus meille parsinavettaan, ja ne on juuri tuollaisia, joita ei saa koskea. Meillä on ollut toisaalta sellaisiakin lehmiä, että ellet selkeästi tee tiettäväksi tulevansa lypsämään, ei anna koskea. Ensin pitää taputella takapäähän, silitellä selkää ja pyyhkiessäkin koko ajan vaikka rapsutella kylkeä tai toisen harjata hännänpäällystä. Se onkin monesti ensimmäinen konsti, kaikkia hiehoja rapsutellaan ja harjataan alkuun, että yhdistävät lypsyn miellyttäviin kokemuksiin. Eli yksilöitä on lehmätkin.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Valkeakosken tappo

      "Tyttö löytyi poliisin mukaan kuolleena läheisestä metsästä muutaman sadan metrin päässä kotoaan. Uhrin löysivät hänen k
      Henkirikokset
      217
      35753
    2. Kuka oli tekijä?

      Jos tekijä oli suomalainen, onko hänen vanhempiaan jo tavoitettu? Mitä mieltä ovat aikamiespoikansa teosta? Entä puoliso
      Valkeakoski
      274
      22731
    3. Valkeakosken murhaaja-raiskaaja on kantasuomalainen mies tiedottaa poliisi

      Some- ja palstapersut ehtivät jo moneen kertaan julistaa tekijän maahanmuuttajaksi. Miten meni niin kuin omasta mielestä
      Maailman menoa
      444
      11374
    4. Onko tekijän nimi tiedossa?

      Joko tiedetään?
      Valkeakoski
      85
      9113
    5. 15-vuotiaan ruumis valkeakoskella

      Nuoria tyttöjä tappavat miessaalistajat ja toiset nuoret. Miessaalistajille ruumiin kätkeminen tai tuhoaminen ei ole on
      Poliisi
      29
      6721
    6. Valkeakosken kiinniotettua ei epäillä

      Kummallisia kommentteja ja uhkauksia poliisi taas jakelee orjakansalle muituttaakseen verisrstä kostosta jos rahvas kapi
      Maailman menoa
      55
      5291
    7. Kantasuomalainen mies pidätetty - ulkomaalaiset syyttömiä tekoon

      Verityöstä on pidätetty vuonna 2005 syntynyt mieshenkilö. Ulkomaalaisilla ei mitään yhteyttä tekoon.
      Valkeakoski
      199
      4165
    8. Tekijä on poliisin vanha tuttu

      Ihan supisuomalainen.
      Valkeakoski
      48
      2162
    9. Valkeakosken murhaaja

      Raiskausrikosten joukossa kanta suomalainen tekijä on niin harvinainen että kannattaa erikseen mainita. Raiskausuutisia
      Maailman menoa
      50
      2104
    10. Miksi kaupunki toivoo nuorilta malttia?

      https://www.hs.fi/suomi/art-2000010453236.html "Älkää suunnitelko kostoa" Mistä on kyse? ”Toivomme, että nuorten taho
      Valkeakoski
      43
      1657
    Aihe