Vanhemmat ongelmana!!

Minulla on ongelmana perhekodin vanhemmat jotka eivät anna harjoittaa noituutta.
He eivät edes yritä ymmärtää minua, olenhan 14 vuotias poika. Olen harjoittanut wiccalaisuutta salaa, mutta sekin on hyvin vaikeaa. Pitää ostaa itse mausteet ja yrtit, kynttilät pitää ottaa salaa ja kirjat pitää naamioida ja piilottaa. Onneksi minulla on isä joka tukee, koska on itsekin pakanisti. Äiti jotenkin. Olen yrittänyt kaikenlaisia tapoja selittää uskoni, mutta ei. Kertoisitteko tapoja selittää se...

Petro Hytinkoski
Wiccalaisuuden harjoittaja )O(

20

462

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • valeriina

      Olet alaikäinen ja siinä ei ole väärää että perhekodin vanhemmat kieltävät. Voi opetella monia muita yleishyödyllisiä asioita odottaessa täysikäisyyttä.

      Huomautuksena, että itse teini-ikäisen vanhempana olen huolissani että kirjoitat nimeäsi ja ikääsi julkisesti Suomi24 -foorumilla. Nimimerkki on parempi ja jopa suojelee sinua itseäsi monelta asioilta. Myöskin se, että internetissä moni asia on erittäin pysyvä, että jos joskus asioissasi muutat mieltä, mikä on täysin normaalia kasvavana ihmisenä (aikuisenakin se jatkuu) niin et kannat taakkaa julkisesti asioista.

      Wiccassa on tärkeää myös hyväksyä yhteiskunnan lait, joita on tehty turvaamaan kansalaisia. Sinun tilanteesi on se, että olet perhekodissa ja heillä on niin kaikessa hyvässä kuin pahassa oikeus päättää sinun kasvatuksesta. Kapinointi on osa teini-ikäisyyttä, mutta jos tahdot magiaa harjoittaa, se alkaa itsestä ja sisäisen Tahdon tiedostamisesta. Kykenevä maagi pystyy näkemään nykyisyyden, menneisyyden ja tulevaisuuden ja niiden syiden ohi. Pystyy odottamaan aikaansa ja käyttämään aikansa hyödyllisesti. Tämä voi olla opettelemalla uusia taitoja tai hakea tietoa. Koska magia-, noituus- ja wiccakirjallisuudet luultavammin ovat sinulta kiellettyjä kannattaisikin suunnata kiinnostus siksi aikaa kun ne ovat taas mahdollisia lukemalla vaikka mytologioista, historiaa, filosofiaa, uskontoja yleisesti, luonnontieteitä tai mitä vaan. Yksi hyvä on opetella englanninkieltä, koska moni varteenotettava kirjallisuus on edelleen vain englanninkielellä.

      Olen itse wicca ja harjoittanut yli 20 vuotta. Itse aloitin myös teini-ikäisenä. Olen myös teini-ikäisen äiti ja itse kannustan häntä toimimaan kertomallani tavalla, tosin pakanakirjallisuus ei meillä ole kielletty. Vaikka lapseni ovat pakanoita ja itse kokevat identiteettinsä siihen kuuluvan, en pakota heille meidän vanhempien uskoa. Meillä perheessä käydään läpi niin kristinuskoa kuin muitakin uskontoja ja maailmankatsomuksia. Lapseni voivat itse päättää aikuisuudessa mihin uskontoon kokevat kiinnostusta.

    • voit olla oikeassa ja/tai väärässä, kaikki luovat omat polkunsa itse ja siihen ei tulisi toisten vaikuttaa. Ja totta olen alaikäinen, mutta uskoa ei voi tukahduttaa. Tulen aina uskomaan...

    • valeriina

      Jos et tahdo muiden vaikuttaa sinun polkuusi ja uskoosi, niin se vaatisi kommunikaation lopettamista monella tapaa. Koko elämäsi tulet saamaan muilta vaikutteita, halusit tai et. Myöskin se on vaikutuksen saamista keskustelemalla ja kyselemällä internet foorumeilla. Kirjoista puhumattakaan.

      Pakana- ja wiccapiirit ovat Suomessa erittäin pienet. Joskus tulee päästettyä kirjoituksia joita joskus katuu ja omalla nimellä kirjoittaminen luo sinulle leiman joka muistetaan näissä piireissä. Puhumattakaan siitä että olet alaikäinen.

      Wicca on paljon muuta kuin magiaa, loitsuja. Se ei ole myöskään ihan tavallinen uskonto. Suosittelen tutustumaan historiaan ja erottamaan noituuden ja wiccalaisuuden. Noituutta voi monella muulla tapaa harjoittaa ja wicca on vain näistä yksi.

      Elämä on tehnyt sinulle haasteen jonka sinun tulis suorittaa. Vain itse voit vaikuttaa minkälaisen kuvan itsestäsi annat kasvattivanhemmille (alkuperäiseen kysymykseen vastaus) ja muille. Haasteesi on että olet alaikäinen ja kiinnostunut aiheesta jota ei ymmärretä. Joskus tarvitaan nöyryyttä ja odottamista että asiat hoituu, se ei tarkoita uskon tukahduttamista vaan kuten asfalttiviidakossa, luonto löytää aina keinonsa kukoistaa.

      Onnea polullasi. Joskus pitää kärsiä, että oppii Jumalien viestit.

    • Wicxter

      Valeriina kirjoittaa sinulle paikkaansapitämättömiä asioita alaikäisen oikeuksistasi. Älä usko häntä, vaan tarkista oikeutesi perustuslaista, jonka löydät internetissä olevasta Finlex-säädöstietopankista tai kirjoittamalla Googleen "Suomen perustuslaki", mistä pitäisi tulla ensimmäisenä hakutuloksena Finlexin linkki.

      Lisäksi valeriina esittää sinulle yhden kapean - hänen oman - tulkintansa wiccalaisesta etiikasta, joka ei mitenkään yksioikoisesti ohjaa noudattamaan maan lakeja. Tältä osin mainittakoon esimerkiksi Jumalattaren seuraajilleen antama kehotus tekstistä nimeltä Jumalattaren lupaus: pidä korkein ideaalisi puhtaana ja pyri aina sitä kohti. Jumalatar ei siis niinkään kehota noudattamaan lakia, vaan pikemminkin omaa henkilökohtaista etiikkaamme ja moraaliamme. Tämä on ymmärrettävissä esimerkiksi sitä kautta, että wicca on yleismaailmallista, mutta lait ovat erilaisia eri puolilla maailmaa. Toisin kuin valeriina kirjoittaa, wiccassa ei ole "tärkeää hyväksyä yhteiskunnan lait", vaan wiccassa on tarkoituksenmukaisempaa tutkia itseään, maailmaa, wiccalaisia tekstejä ja tehdä johtopäätöksensä lakien oikeudenmukaisuudesta oman järjen, omien tunteiden ja omien havaintojen perusteella.

      Toisekseen, jos Valeriina soveltaisi näitä laillisiksi väittämiään uskonnonvapauden rajoituksia lapsensa kasvatuksessa, hän syyllistyisi sekä Suomen ratifioiminen kansainvälisten ihmisoikeuksien rikkomiseen että Suomen omien kansallisten perusoikeuksien rikkomiseen. Valeriina ei saa päättää lapsensa kasvatuksesta niin hyvässä kuin pahassa siten, että hänen yksipuolinen päätöksensä rikkoo kasvatettavan perus- ja ihmisoikeuksia. Eivätkä saa sinun perhekotivanhempasikaan sinun osaltasi. Wiccalaisena minua hiukan hävettää, että tämä jo 20 vuotta wiccan polulla ollut henkilö esittää sinulle hyvin merkityksellisessä asiassasi tällaista potaskaa.

      Perustuslaki ei pelkästään turvaa sinulle uskonnonvapautta, vaan se turvaa sinulle oikeuden harjoittaa uskontoasi kenenkään sinua estämättä ja riippumatta iästäsi tai holhoajistasi. Itse asiassa perustuslaissa todetaan aivan ensimmäisessä perusoikeussäännöksessä, että ketään ei saa asettaa eri arvoiseen asemaan iän tai vakaumuksen perusteella. Tämä tarkoittaa, että tätä ensimmäistä perusoikeutta (Yhdenvertaisuus, pykälä 6 perustuslaissa) seuraavat muut perusoikeudet koskevat kaikkia suomalaisia riippumatta heidän iästään tai uskonnollisesta vakaumuksestaan. Tämä on tietysti sekä järkevää että oikein.

      Eli kun Valeriina kirjoittaa "Olet alaikäinen ja siinä ei ole väärää että perhekodin vanhemmat kieltävät.", on asia todellisuudessa tasan päinvastoin. Ei ole pelkästään väärin, että perhekotisi vanhemmat kieltävät, vaan tällainen kieltäminen on moraalittomuuden lisäksi vastoin Suomen lakia.

      Asiassasi sovellettava perustuslain säännös on lyhyt ja ytimekäs:

      "11 § Uskonnon ja omantunnon vapaus

      Jokaisella on uskonnon ja omantunnon vapaus.

      Uskonnon ja omantunnon vapauteen sisältyy oikeus tunnustaa ja harjoittaa uskontoa, oikeus ilmaista vakaumus ja oikeus kuulua tai olla kuulumatta uskonnolliseen yhdyskuntaan. Kukaan ei ole velvollinen osallistumaan omantuntonsa vastaisesti uskonnon harjoittamiseen."

      Perustuslaki antaa sinulle perhekotivanhemmistasi riippumattoman oikeuden harjoittaa wiccalaista uskontoa ja wiccalaisia rituaaleja. Oikeuksiisi kuuluu myös uskontosi tunnustaminen ja vakaumuksesi ilmaiseminen. Lisäksi sinulle kuuluu samanaikaisesti myös niin sanottu negatiivinen uskonnonvapaus, eli sinun ei tarvitse osallistua omantuntosi vastaiseen uskonnonharjoittamiseen, esimerkiksi koulun tai kasvattivanhempiesi tekemiin jumalanpalveluskäynteihin.

      Huomionarvoista on myös, että perusoikeudet suojaavat erityisesti vähemmistöä enemmistön mielivallalta. Suomessa luterilaisilla on enemmistö, joten uskonnonvapaus suojaa erityisesti uskonnottomia ja muiden uskontojen kannattajia.

      Perhekotivanhempiesi oikeus tehdä kasvatusvalintoja ei siis ulotu uskonnonharjoittamisen oikeuteesi eikä ohita sitä, sillä sinun oikeutesi on kirjattu perustuslakiin ja se painaa enemmän. Sinulla on myös oikeus kasvaa turvallisessa ympäristössä eikä perhekotivanhempiesi tulisi rajoittaa perus- ja ihmisoikeuksiasi, vaan huolehtia niiden toteutumisesta.

      Jatkuu uudessa viestissä.

      • Wicxter

        Tilanteesi tekee hiukan helpommaksi se, että ollessasi sijoitettuna kasvatusperheeseen tulee tässä sinun asiassasi sovellettavaksi myös laki sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista. Lain alussa soveltamisalan osalta tarkennetaan lain koskevan julkisen sosiaalihuollon lisäksi myös yksityisen järjestämää sosiaalihuoltoa, eli laki koskee viranomaisten ohella perhekotivanhempiesi toimintaa.

        Tuon lain kymmenennessä pykälässä säädetään alaikäisen asiakkaan asemasta. Laki määrää, että kaikessa toiminnassaan sosiaaliviranomaisten ja perhekotivanhempiesi on otettava huomioon sinun etusi, mielipiteesi ja toivomuksesi. On selvää, että perustuslain rikkominen on etujesi vastaista, jolloin perhekotivanhempasi rikkovat myös oikeuksiasi sosiaalihuollon asiakkaana, eli heidän kasvatuksensa asiakkaana. He ovat velvollisia toimittamaan asiakkaalleen, eli sinulle, sosiaalihuoltoa, joka ei riko perusoikeuksiasi.

        Edelleen saman pykälän loppuosa määrää, että jos perhekodinvanhemmat jatkavat tällaista perusoikeutesi rajoittamista, tulee kunnan tai kaupungin sosiaalilautakunnan hakemuksella hakea sinulle edunvalvoja ajamaan oikeuksiesi toteuttamista. Sosiaalilautakunnan alaisuudessa toimivat ne sosiaaliviranomaiset, jotka päättävät sijoittamisestasi perhekotiin ja heidän kuuluu siirtää sinut sellaiseen paikkaan, jossa oikeutesi ovat turvatut.

        Voit ottaa yhteyttä sosiaaliasiamieheen, joka auttaa sinua ilmaiseksi asemasi ja oikeuksiesi selvittämisessä. Sosiaaliasiamiehet ovat olemassa juuri tätä varten, samalla tavalla kuin terveydenhuollon suhteen on olemassa potilasasiamiehet.

        Joskus voi käydä niin, että sosiaaliviranomaiset tai sosiaalilautakunta ei osaa, pysty tai halua turvata sosiaalihuollon asiakkaan oikeuksia. Esimerkiksi jos kyse on pienestä kunnasta, jossa perhekodinvanhemmat ja sosiaalityöntekijät tuntevat toisensa. Jos viranomaiset eivät jostain, mistä tahansa syystä turvaa sosiaalihuollon asiakkaan oikeuksiasi, he syyllistyvät virkarikokseen, josta laki määrää sakkoja tai vankeutta.

        Jos kuntasi tai kaupunkisi sosiaalitoimisto ei auta sinua siten, että perhekodinvanhemmat lakkaavat rajoittamasta perusoikeuksisiasi tai sosiaalitoimisto ei siirrä sinua sellaiseen perhekotiin, jossa oikeuksiasi ei rajoiteta, sinulla on useita oikeusturvakeinoja käytettävissäsi. Voit jättää eduskunnan oikeusasiamiehen sivuilla ilmaisen kantelun lain vastaisesti toimivista sosiaalihuollon virkailijoista. Eduskunnan oikeusasiamies voi huomauttaa sosiaaliviranomaisia, mutta oikeusasiamies ei pelkkänä laillisuusvalvojana voi määrätä viranomaisia toimimaan toisin, vaikka toiminta olisi vastoin lakia.

        Sen sijaan, tai lisäksi, voit saada perhekotisiirron tuomioistuimen käsiteltäväksi. Tuomioistuimen käsittely on sinulle maksuton ja tuomioistuimen ratkaisu on sosiaaliviranomaisia pakottava. Lisäksi voit jättää niin ikään ilmaisen rikosilmoituksen poliisin internetsivuilla nettipankkitunnusten avulla tai soittamalla poliisit apuun ja tekemällä rikosilmoituksen heille, jos sinun on vaikea päästä poliisiasemalle tai käymällä poliisilaitoksella ja jättämällä rikosilmoitus siellä. Sosiaaliviranomaisten tulisi huolehtia välittömästi perusoikeuksiesi turvaamisesta, kun kerrot heille, että perusoikeuksiasi rajoitetaan perhekodissasi. Jos sosiaaliviranomaiset eivät auta, saatat joutua turvautumaan poliisiin ja rikosilmoitukseen. Poliisi suorittaa tutkinnan, jonka jälkeen asia siirtyy syyttäjälle, joka päättää syytteen nostamisesta, jonka jälkeen asia siirtyy oikeuden tuomittavaksi. Tämä kaikki on sinulle maksutonta eikä sinulle voi syntyä mitään oikeusseuraamuksia siitä, että käytät lakiin perustuvaa oikeuttasi saattaa asiasi viranomaisen ratkaistavaksi.

        Todennäköisesti jo kertoessasi perhekodinvanhemmille tai sosiaaliviranomaisille olevasi valmis käyttämään lain sinulle suomia oikeusturvakeinoja onnistut turvaamaan itse oman perustuslaillisen uskonnonvapautesi. Jos asia etenisi tuomioistuimeen, saisit oman lakimiehen ajamaan asiaasi tuomioistuimessa.

        Koska kyse on sosiaaliviranomaisten toiminnan kohdalla julkisesta toiminnasta, tulee asian käsittelyssä sovellettavaksi perustuslain niin sanottu lainalaisuussäännös, jonka mukaan kaikessa julkisessa toiminnassa on noudatettava tarkoin lakia. Tämä tarkoittaa, että viranomaisilla on korotettu lainnoudattamisvelvoite verrattuna esimerkiksi yrityksiin tai yhdistyksiin. On jopa itse asiassa niin, että tämä lainalaisuusperiaate koskee myös perhekodinvanhempiasi, sillä oikeuskirjallisuudessa ja oikeuskäytännössä katsotaan jatkuvasti tuon periaatteen ulottuvan kunnan yksityisiltä ostamien palvelujen, kuten perhekotipalvelun, toiminnan sisältöön ja toteuttamiseen.

        Jatkuu uudessa viestissä.


      • Wicxter
        Wicxter kirjoitti:

        Tilanteesi tekee hiukan helpommaksi se, että ollessasi sijoitettuna kasvatusperheeseen tulee tässä sinun asiassasi sovellettavaksi myös laki sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista. Lain alussa soveltamisalan osalta tarkennetaan lain koskevan julkisen sosiaalihuollon lisäksi myös yksityisen järjestämää sosiaalihuoltoa, eli laki koskee viranomaisten ohella perhekotivanhempiesi toimintaa.

        Tuon lain kymmenennessä pykälässä säädetään alaikäisen asiakkaan asemasta. Laki määrää, että kaikessa toiminnassaan sosiaaliviranomaisten ja perhekotivanhempiesi on otettava huomioon sinun etusi, mielipiteesi ja toivomuksesi. On selvää, että perustuslain rikkominen on etujesi vastaista, jolloin perhekotivanhempasi rikkovat myös oikeuksiasi sosiaalihuollon asiakkaana, eli heidän kasvatuksensa asiakkaana. He ovat velvollisia toimittamaan asiakkaalleen, eli sinulle, sosiaalihuoltoa, joka ei riko perusoikeuksiasi.

        Edelleen saman pykälän loppuosa määrää, että jos perhekodinvanhemmat jatkavat tällaista perusoikeutesi rajoittamista, tulee kunnan tai kaupungin sosiaalilautakunnan hakemuksella hakea sinulle edunvalvoja ajamaan oikeuksiesi toteuttamista. Sosiaalilautakunnan alaisuudessa toimivat ne sosiaaliviranomaiset, jotka päättävät sijoittamisestasi perhekotiin ja heidän kuuluu siirtää sinut sellaiseen paikkaan, jossa oikeutesi ovat turvatut.

        Voit ottaa yhteyttä sosiaaliasiamieheen, joka auttaa sinua ilmaiseksi asemasi ja oikeuksiesi selvittämisessä. Sosiaaliasiamiehet ovat olemassa juuri tätä varten, samalla tavalla kuin terveydenhuollon suhteen on olemassa potilasasiamiehet.

        Joskus voi käydä niin, että sosiaaliviranomaiset tai sosiaalilautakunta ei osaa, pysty tai halua turvata sosiaalihuollon asiakkaan oikeuksia. Esimerkiksi jos kyse on pienestä kunnasta, jossa perhekodinvanhemmat ja sosiaalityöntekijät tuntevat toisensa. Jos viranomaiset eivät jostain, mistä tahansa syystä turvaa sosiaalihuollon asiakkaan oikeuksiasi, he syyllistyvät virkarikokseen, josta laki määrää sakkoja tai vankeutta.

        Jos kuntasi tai kaupunkisi sosiaalitoimisto ei auta sinua siten, että perhekodinvanhemmat lakkaavat rajoittamasta perusoikeuksisiasi tai sosiaalitoimisto ei siirrä sinua sellaiseen perhekotiin, jossa oikeuksiasi ei rajoiteta, sinulla on useita oikeusturvakeinoja käytettävissäsi. Voit jättää eduskunnan oikeusasiamiehen sivuilla ilmaisen kantelun lain vastaisesti toimivista sosiaalihuollon virkailijoista. Eduskunnan oikeusasiamies voi huomauttaa sosiaaliviranomaisia, mutta oikeusasiamies ei pelkkänä laillisuusvalvojana voi määrätä viranomaisia toimimaan toisin, vaikka toiminta olisi vastoin lakia.

        Sen sijaan, tai lisäksi, voit saada perhekotisiirron tuomioistuimen käsiteltäväksi. Tuomioistuimen käsittely on sinulle maksuton ja tuomioistuimen ratkaisu on sosiaaliviranomaisia pakottava. Lisäksi voit jättää niin ikään ilmaisen rikosilmoituksen poliisin internetsivuilla nettipankkitunnusten avulla tai soittamalla poliisit apuun ja tekemällä rikosilmoituksen heille, jos sinun on vaikea päästä poliisiasemalle tai käymällä poliisilaitoksella ja jättämällä rikosilmoitus siellä. Sosiaaliviranomaisten tulisi huolehtia välittömästi perusoikeuksiesi turvaamisesta, kun kerrot heille, että perusoikeuksiasi rajoitetaan perhekodissasi. Jos sosiaaliviranomaiset eivät auta, saatat joutua turvautumaan poliisiin ja rikosilmoitukseen. Poliisi suorittaa tutkinnan, jonka jälkeen asia siirtyy syyttäjälle, joka päättää syytteen nostamisesta, jonka jälkeen asia siirtyy oikeuden tuomittavaksi. Tämä kaikki on sinulle maksutonta eikä sinulle voi syntyä mitään oikeusseuraamuksia siitä, että käytät lakiin perustuvaa oikeuttasi saattaa asiasi viranomaisen ratkaistavaksi.

        Todennäköisesti jo kertoessasi perhekodinvanhemmille tai sosiaaliviranomaisille olevasi valmis käyttämään lain sinulle suomia oikeusturvakeinoja onnistut turvaamaan itse oman perustuslaillisen uskonnonvapautesi. Jos asia etenisi tuomioistuimeen, saisit oman lakimiehen ajamaan asiaasi tuomioistuimessa.

        Koska kyse on sosiaaliviranomaisten toiminnan kohdalla julkisesta toiminnasta, tulee asian käsittelyssä sovellettavaksi perustuslain niin sanottu lainalaisuussäännös, jonka mukaan kaikessa julkisessa toiminnassa on noudatettava tarkoin lakia. Tämä tarkoittaa, että viranomaisilla on korotettu lainnoudattamisvelvoite verrattuna esimerkiksi yrityksiin tai yhdistyksiin. On jopa itse asiassa niin, että tämä lainalaisuusperiaate koskee myös perhekodinvanhempiasi, sillä oikeuskirjallisuudessa ja oikeuskäytännössä katsotaan jatkuvasti tuon periaatteen ulottuvan kunnan yksityisiltä ostamien palvelujen, kuten perhekotipalvelun, toiminnan sisältöön ja toteuttamiseen.

        Jatkuu uudessa viestissä.

        Vielä viimeisenä merkittävänä säännöksenä tulee asiassasi sovellettavaksi perustuslakiin kirjattu perusoikeuksien turvaamissäännös, jonka mukaan julkisen vallan on turvattava perus- ja ihmisoikeuksien toteutuminen. Turvaamissäännös ja lainalaisuussäännös tarkoittavat, että jos sosiaaliviranomaiset eivät huolehdi perusoikeuksiesi turvaamisesta, heidät voidaan tuomita virkarikokseen nimeltä virkavelvollisuuden rikkominen, ja sen osalta rangaistusasteikon yläpään mukaan, eli vankeuteen ja viralta pantavaksi.

        Lainsäädäntö on kerroksellista ja vaikuttaa tilanteessasi useammasta tulokulmasta sinulle edullisesti. Ehkä vanhemmillasi olisi mahdollisuus auttaa perusoikeutesi toteutumisessa? Viranomaisilla on kuitenkin velvollisuus auttaa.

        Valeriinan kanssa olen tosin samaa mieltä siitä, että ainakin useimmiten on parempi esiintyä anonyymisti. Esimerkiksi tulevaisuudessa työnantajat voivat käyttää tietoa uskonnollisesta vakaumuksestasi sinua vastaan töitä hakiessasi. Vaikka tällainen on kriminalisoitu rikoslaissa (työsyrjintärikos, luku 47, pykälä 3) on siitä hyvin hankalaa saada työnantajaa vastuuseen, sillä työnantajan googlenkäyttöä on hankala todistaa tai sitä, että vakaumus vaikutti työnantajan päätökseen, vaikka niin olisi ollutkin. Ehkä onnistut muokkaamaan viestistäsi nimen pois tai ylläpito onnistunee siinä sitä toivoessasi.

        Haluan vielä sanoa, että osoittaa rohkeutta ja luonteenlujuutta etsiä neuvoa tilanteessa, jossa olet nuori ja sinua painostetaan aikuisten auktoriteetin ja järjestelmässä mahdollisen mielivallan turvin. Tiedä kuitenkin, että he ovat väärässä ja sinun omatuntosi on puhdas.

        Vilmariina puolestaan neuvoo sinua odottamaan eli alistumaan perhekodin tyranniaan ja vieläpä osoittamaan nöyryyttä!. Vilmariinan neuvot ovat ensisijaisesti kuvottavia ja loukkaavia. Tällaiset neuvot voi kyseenalaistaa myös wiccalaisesta etiikasta käsin. Jumalattaren neuvo korkeimman ideaalin puhtaana pitämisestä ja siihen pyrkimisestä jatkuu, kun Jumalatar kehottaa olemaan antamatta minkään pysäyttää sinua tai kääntämättä sinua syrjään. Jumalatar toivookin tuossa lupauksessaan (Charge of the Goddess, google), että meillä wiccalaisilla olisi nöyryyden kumppanina kunnia tai kunniallisuus, ja tällä Jumalatar haluaa mielestäni osoittaa meidät pois valheellisesta nöyryydestä. Minusta on kunniallista ja jaloa seurata omaa sydäntä ja puolustautua sortoa vastaan. Itseään vahingoittava nöyryys kannattaa jättää kristittyjen ja valeriinan osaksi. Mieti mitä haluat tehdä: odottaa jonkin aikaa tai pidempäänkin, ehkä antaa asian olla tai kenties haluat taistella oikeuksistasi. Tärkeintä on, että olet uskollinen itsellesi. Toivottovasti sain autettua sinua edes vähän. Ja Jumalatar pitää kyllä aina huolta omistaan, tuskinpa päädyin tänne sattumalta lukemaan viestisi.

        Saatat myös löytää lohtua ja voimia hiukan harvinaisemmasta, mutta niin ikään Doreen Valienten kirjoittamasta Jumalan lupauksesta, jossa Jumala puhuu wiccalaisille ja lupaa tuovansa meille voimaa ja hengen vapautta:

        "So worship my wilderness, know me and rejoice in me, brothers and
        sisters of the art magical, witches and wizards, pagans and
        heathens. For I bring you power and liberation, and freedom of the
        spirit which is true and eternal, and which none can deny you for
        ever."


    • Aurora

      Olen eri mieltä edellisen kirjoittajan kanssa. Olen harjoittanut wiccaa jo 13 vuotta, josta 10 olen ollut aleksandrialainen wicca ja olen myös ylipapitar. Ainakin meillä tradduilla ohjeistetaan Laissa näin:

      ""Tis the Old Law and the most important of all laws, that no one may do anything which will endanger any of the craft, or bring them into contact with the law of the land or any persecutors. "

      Mielestäni on viisasta odottaa ja kasvaa rauhassa. Kuten V. kommentoi, voi keskittyä "sallitumpiin" opiskeluaiheisiin. Yleensä kuitenkin ajan kanssa sitä huomaa, että voi olla wicca ilman, että sitä tarvitsee julistaa kaikille.Ja täysi-ikäisenä voikin sitten tehdä mitä itse haluaa. Vaikka 14-vuotiaana tuntuu, että 4 vuotta on pitkä aika, niin 40-vuotiaana tuntuu, että se on yksi hujaus. Sinulla nuori harjoittaja on vielä pitkä matka elämää edessäsi ja ehdit kyllä. Jokaisen mieli kuuluu kuitenkin itselleen ja mielestäni emme voi koskaan luottaa siihen, että suvaitsevaisuuden aika jatkuu loputtomiin. Kaikenlaiset ääri-ideologiat nostavat aika-ajoin päätään, herätyskristilliset lahkot, perussuomalainen taantumus, tms. Aina on niitä, jotka ovat sitä mieltä että ainoastaan he tietävät "totuuden" ja uskovat "oikein" ja ovat valmiita vaikkapa väkivaltaan taivuttaakseen muut omaan maailmankatsomukseen (tai hävittämään kokonaan).

      Samaisessa Laissa sanotaan myös mm.
      "SECURITY

      In the old days, when witchdom extended far, we were free and worshipped in all the greater temples.
      But in these unhappy times we must celebrate our sacred mysteries in secret.
      So be it ordained that none but the Wicca may see our mysteries, for our enemies are many and torture loosens the tongue of man.
      So be it ordained that no Coven shall know where the next Coven bide.
      Or who its members be, save only the Priest and Priestess and messenger.
      And there shall be no communication between them, save by the messenger of the gods, or the summoner.
      And only if it be safe may the Covens meet in some safe place for the great festivals.
      And while there, none shall say whence they came nor give their true names.
      To this end, that if any be tortured, in their agony, they may not tell if they do not know.
      So be it ordained that no one shall tell anyone not of the craft who be of the Wicca, nor give any names or where they bide, or in any way tell anything which can betray any of us to our foes.
      Nor may he tell where the Covendom be.
      Or the Covenstead.
      Or where the meetings be.
      And if any break these Laws, even under torture, THE CURSE OF THE GODDESS SHALL BE UPON THEM, so they may never be reborn on earth and may remain where they belong, in the hell of the Christians. "

      jatkuu..

      • Aurora

        "PERSECUTION

        Keep all thoughts of the craft from your mind.
        If the torture be too great to bear, say "I will confess. I cannot bear this torture. What do you want me to say?"
        If they try to make you speak of the Brotherhood, do not.
        But if they try to make you speak of impossibilities such as flying through the air, consorting with a Christian devil or sacrificing children, or eating men's flesh,
        To obtain relief from torture say "I had an evil dream, I was beside myself, I was crazed."
        Not all magistrates are bad, if there be an excuse, they may show mercy.
        If you have confessed aught, deny it afterwards, say you babbled under torture, say you knew not what you said.
        If you are condemned, fear not.
        The Brotherhood is powerful and will help you to escape if you stand steadfast, but if you betray aught there is no hope for you in this life or in that to come.
        Be sure, if steadfast you go to the pyre, drugs will reach you, you will feel naught. You go to death and what lies beyond, the ecstasy of the goddess. "

        "CONDUCT

        Ever remember ye are the hidden children of the Goddess so never do anything to disgrace them or Her.
        Never boast, never threaten, never say you would wish ill of anyone.
        If any person not in the Circle, speak of the craft, say, "Speak not to me of such, it frightens me, 'tis evil luck to speak of it."
        For this reason, the Christians have their spies everywhere. These speak as if they were well affected to us, as if they would come to our meetings, saying, "My mother used to worship the Old Ones. I would I could go myself."
        To such as these, ever deny all knowledge.
        But to others, ever say, "'Tis foolish men talk of witches flying through the air. To do so they must be as light as thistledown. And men say that witches all be blear-eyed old crones, so what pleasure can there be at a witch meeting such as folks talk on ?"
        And say, "Many wise men now say there be no such creatures."
        Ever make it jest) and in some future time perhaps, the persecution may die and we may worship our gods in safety again.
        Let us all pray for that happy day.
        May the blessings of the Goddess and God be on all who keep these Laws which are ordained. "

        "USE OF THE ART

        Remember the art is the secret of the gods and may only be used in earnest and never for show or vainglory.
        Magicians and Christians may taunt us saying, "You have no power, show us your power. Do magic before our eyes, then only will we believe," seeking to cause us to betray the art before them.
        Heed them not, for the art is holy and may only be used in need, and the curse of the gods be on any who break this Law. "

        Blessed be


      • Aurora
        Aurora kirjoitti:

        "PERSECUTION

        Keep all thoughts of the craft from your mind.
        If the torture be too great to bear, say "I will confess. I cannot bear this torture. What do you want me to say?"
        If they try to make you speak of the Brotherhood, do not.
        But if they try to make you speak of impossibilities such as flying through the air, consorting with a Christian devil or sacrificing children, or eating men's flesh,
        To obtain relief from torture say "I had an evil dream, I was beside myself, I was crazed."
        Not all magistrates are bad, if there be an excuse, they may show mercy.
        If you have confessed aught, deny it afterwards, say you babbled under torture, say you knew not what you said.
        If you are condemned, fear not.
        The Brotherhood is powerful and will help you to escape if you stand steadfast, but if you betray aught there is no hope for you in this life or in that to come.
        Be sure, if steadfast you go to the pyre, drugs will reach you, you will feel naught. You go to death and what lies beyond, the ecstasy of the goddess. "

        "CONDUCT

        Ever remember ye are the hidden children of the Goddess so never do anything to disgrace them or Her.
        Never boast, never threaten, never say you would wish ill of anyone.
        If any person not in the Circle, speak of the craft, say, "Speak not to me of such, it frightens me, 'tis evil luck to speak of it."
        For this reason, the Christians have their spies everywhere. These speak as if they were well affected to us, as if they would come to our meetings, saying, "My mother used to worship the Old Ones. I would I could go myself."
        To such as these, ever deny all knowledge.
        But to others, ever say, "'Tis foolish men talk of witches flying through the air. To do so they must be as light as thistledown. And men say that witches all be blear-eyed old crones, so what pleasure can there be at a witch meeting such as folks talk on ?"
        And say, "Many wise men now say there be no such creatures."
        Ever make it jest) and in some future time perhaps, the persecution may die and we may worship our gods in safety again.
        Let us all pray for that happy day.
        May the blessings of the Goddess and God be on all who keep these Laws which are ordained. "

        "USE OF THE ART

        Remember the art is the secret of the gods and may only be used in earnest and never for show or vainglory.
        Magicians and Christians may taunt us saying, "You have no power, show us your power. Do magic before our eyes, then only will we believe," seeking to cause us to betray the art before them.
        Heed them not, for the art is holy and may only be used in need, and the curse of the gods be on any who break this Law. "

        Blessed be

        "vieläpä osoittamaan nöyryyttä!"

        "And therefore let there be beauty and strength, power and compassion, honor and humility, mirth and reverence within you. " Charge of the Goddess
        http://www.sacred-texts.com/bos/bos058.htm

        Vapaa käännös:
        "Ja sen tähden olkoon teissä kauneutta ja lujuutta, voimaa ja myötätuntoa, kunniaa ja nöyryyttä, hilpeyttä ja kunnioitusta."

        On siis olemassa omista oikeuksista kiinni pitämistä ja tyhmänylpeyttä/kapinaa kapinan takia. Ja siinä on eroa. Kannattaa miettiä, kumpaa haluaa olla.


    • moonstonecat

      wow. mul on täsmälleen sama tilanne. oon 14-vuotias tyttö, ja äiti alko itkemään ku kerroin mun uskonnosta, eikä suostu ees kuuntelemaan kun yritän vakuuttaa sille ettei se mitään saatananpalvontaa oo niinkuin se itte uskoo. niinpä mä joudun tekee kaiken mun pään sisäl, se on aika ajoin hankalaa, mut toimii kyl. tsemppiä sulle, enää neljä vuotta nii me molemmat ollaa vapaita konservatiivisista ja ennakkoluulosista vanhemmista!! :)

    • Wicxter

      Keskustelu menee nyt hiukan sivuun alkuperäisestä aiheesta, mutta ehkäpä ketjussa on tilaa tällaiselle pohdinnalle wiccalaisesta etiikasta. Yksi asia on perustuslaillinen uskonnonvapaus, ja toinen asia on minkälaisia näkökulmia yhteiskunnan lakien hyväksymiseen tai noudattamiseen voidaan wiccaetiikasta käsin esittää. Mielenkiintoinen aihe!

      Aurora kirjoitti:
      "Olen eri mieltä edellisen kirjoittajan kanssa. Olen harjoittanut wiccaa jo 13 vuotta, josta 10 olen ollut aleksandrialainen wicca ja olen myös ylipapitar. Ainakin meillä tradduilla ohjeistetaan Laissa näin:

      'Tis the Old Law and the most important of all laws, that no one may do anything which will endanger any of the craft, or bring them into contact with the law of the land or any persecutors.'"

      Traddulait ovat merkittävä ohjeiden ja määräysten kokoelma tradduwiccassa ja säätelevät ratkaisevasti montaa asiaa tradduwiccassa. Pidän näitä lakeja kiinnostavina myös ei-traddujen näkökulmasta, niihin sisältyy paljon hyödyllistä ja mielenkiintoista tietovarantoa. Lait henkivätkin useita kauniita ja hyviä asioita wiccalaisuudesta ja saavat ainakin minut pohtivalle tuulelle kerta toisensa jälkeen.

      Traddulait sitovat tietysti vain tradduinitiaatteja. Ei-traddujen ei siis tarvitse noudattaa traditioiden lakeja. Lisäksi Gardner ja muut eivät tarkoittaneet lakeja täysin muuttumattomiksi eikä täysin ehdottomiksi - tästä on muistaakseni Doreen Valiente kirjoittanut. Tiettyä liikkumavaraa niissäkin siis tällöin lienee, vai miten sinua on tästä opetettu, Aurora?

      Sen lisäksi, että traddulait eivät sido ketjun aloittajaa, niin voidaan kysyä, että tarkoittaako tuo lain kohta sitä, mitä Aurora sen annat ymmärtää tarkoittavan. Vaikka olisimme eri mieltä wiccaetiikan eri osien kokonaistulkinnasta liittyen siihen, minkälaisen suhtautumisen aloittajan pitäisi valita tai minkälaisia suhtaututumisia hänellä olisi käytettävissään, niin kai jokaisen perusteen tulee todella olla sovellettavissa esitettyyn argumenttiin?

      En usko tuolla lain kohdalla tarkoitettavan, että tradduwiccan tulee noudattaa maan lakeja aina. Toisena tasona kommentoin tässä lyhyesti tuon kohdan soveltuvuudesta aloittajan ongelmaan: en katso, että voidaan pitää itsensä vaarantamisena sitä, että tässä yhteiskuntajärjestyksessä aloittaja valitsisi pyytää apua viranomaisilta perusoikeuksiensa turvaamisessa vaikka teko toki saattaisi aloittajan yhteyteen (contact) maan lain kanssa. Kohta vaikuttaa tarkoittavan ainakin sitä, että wiccalaiset eivät saa vaarantaa itseään tai toisiaan mielivaltaisen yhteiskuntajärjestyksen osalta (persecution). Mutta tarkoitetaanko sillä, että wiccalainen ei saa olla tekemissä lain kanssa siltä osin, kuin se palvelee hänen perus- ja ihmisoikeuksiaan?

      Laajempi eettinen kysymys - mihin ehkä Aurorankin oli tarkoitus enemmän kommentoida - on, että miten wiccalainen voi suhtautua tai miten hänen tulee suhtautua maan lakeihin. Aurora vetoaa kannastani eroavan näkemyksensä osalta tuohon kohtaan, josta haluan kysyä mitä juuri tuon yhden traddu-lain kohdan valossa voi maan lakien noudattamisesta päätellä ja tämä kysymykseni tällä erää siis on, että tuleeko Auroran mielestä wiccalaisten tuon kohdan perusteella olla olematta tekemissä maan lain kanssa poikkeuksetta ja tuleeko sen perusteella maan lait a) aina hyväksyä b) ei-hyväksyttäessäkin niitä aina noudattaa?

      • Wicxter

        Aurora jatkaa:
        "Mielestäni on viisasta odottaa ja kasvaa rauhassa. Kuten V. kommentoi, voi keskittyä "sallitumpiin" opiskeluaiheisiin."

        Aloittajan kannalta tärkein kysymys on, että mikä on viisainta ja valitseeko sen vai jotain muuta. Sinä ja valeriina nähdäkseni esitätte mitä aloittajan olisi parasta tehdä, kun minä olen kiinnostuneempi luomaan ( omien tietojeni ja taitojeni varassa) aloittajalle mahdollisimman laajan tietopohjan, jota hyödyntää tilanteensa arvioinnissa ja ratkaisuja tehtäessä. Perhekodin vanhemmat rajoittavat perustuslaillista uskonnonvapautta ja wiccalaiset valeriina ja Aurora neuvovat odottamaan ja kasvamaan. Pistää miettimään kenellä olisi eniten kasvamista tehtävänä, aloittajallako vai perhekodin vanhemmilla ja teillä kahdella...

        Aurora:
        "Yleensä kuitenkin ajan kanssa sitä huomaa, että voi olla wicca ilman, että sitä tarvitsee julistaa kaikille."

        Jahas. Liekö aloittaja sitä kaikille julistanut? Tällainen tunnetaan argumentaatiovirheenä nimeltä olkiukko, joka tarkoittaa, että alkuperäisestä väitteestä (aloittajan tilanne tai uskonnonvapaussäädös) esitetään pidemmälle viety karikatyyri ja tätä karikatyyriä vastaan hyökätään sen sijaan, että käsiteltäisiin esitettyä asiaa. Minustakin olisi tietysti erikoista, jos wiccalainen julistaisi kaikille olevansa wiccalainen. En ole tavannut yhtäkään tällaista wiccalaista enkä ole myöskään kuullut tällaisesta, joten vaikea uskoa, että aloittajakaan julistaisi kaikille. Sitä paitsi, jos sinä ja minä pidämme erikoisena, että joku käyttää perusoikeuksiaan, niin ongelma lienee meissä eikä perusoikeuksissa.

        Aloittajan tilanne taitaa kuitenkin vain todistaa kuinka tärkeä uskonnonvapaus on. Lainsäätäjä ei selvästi turhaan ole muotoillut uskonnonvapauden sisällöksi myös oikeutta ilmaista vakaumus: Uskonnon ja omantunnon vapauteen sisältyy oikeus tunnustaa ja harjoittaa uskontoa, oikeus ilmaista vakaumus ja oikeus kuulua tai olla kuulumatta uskonnolliseen yhdyskuntaan.

        Aloittajan voi hyvinkin olla tarpeellista ilmaista vakaumuksensa. Ehkä jopa niin monta kertaa, kunnes se on mennyt perille;)

        Tärkein kohta aloittajalle on tietysti tuo oikeus harjoittaa uskontoa.

        Aurora:
        "Ja täysi-ikäisenä voikin sitten tehdä mitä itse haluaa."

        Mistä tässä nyt on kyse? Mitä sellaista aloittaja ei voi tehdä nyt, mitä hän voi tehdä täysi-ikäisenä? Ainakin uskontoa hän voi harjoittaa jo nyt.


      • Wicxter
        Wicxter kirjoitti:

        Aurora jatkaa:
        "Mielestäni on viisasta odottaa ja kasvaa rauhassa. Kuten V. kommentoi, voi keskittyä "sallitumpiin" opiskeluaiheisiin."

        Aloittajan kannalta tärkein kysymys on, että mikä on viisainta ja valitseeko sen vai jotain muuta. Sinä ja valeriina nähdäkseni esitätte mitä aloittajan olisi parasta tehdä, kun minä olen kiinnostuneempi luomaan ( omien tietojeni ja taitojeni varassa) aloittajalle mahdollisimman laajan tietopohjan, jota hyödyntää tilanteensa arvioinnissa ja ratkaisuja tehtäessä. Perhekodin vanhemmat rajoittavat perustuslaillista uskonnonvapautta ja wiccalaiset valeriina ja Aurora neuvovat odottamaan ja kasvamaan. Pistää miettimään kenellä olisi eniten kasvamista tehtävänä, aloittajallako vai perhekodin vanhemmilla ja teillä kahdella...

        Aurora:
        "Yleensä kuitenkin ajan kanssa sitä huomaa, että voi olla wicca ilman, että sitä tarvitsee julistaa kaikille."

        Jahas. Liekö aloittaja sitä kaikille julistanut? Tällainen tunnetaan argumentaatiovirheenä nimeltä olkiukko, joka tarkoittaa, että alkuperäisestä väitteestä (aloittajan tilanne tai uskonnonvapaussäädös) esitetään pidemmälle viety karikatyyri ja tätä karikatyyriä vastaan hyökätään sen sijaan, että käsiteltäisiin esitettyä asiaa. Minustakin olisi tietysti erikoista, jos wiccalainen julistaisi kaikille olevansa wiccalainen. En ole tavannut yhtäkään tällaista wiccalaista enkä ole myöskään kuullut tällaisesta, joten vaikea uskoa, että aloittajakaan julistaisi kaikille. Sitä paitsi, jos sinä ja minä pidämme erikoisena, että joku käyttää perusoikeuksiaan, niin ongelma lienee meissä eikä perusoikeuksissa.

        Aloittajan tilanne taitaa kuitenkin vain todistaa kuinka tärkeä uskonnonvapaus on. Lainsäätäjä ei selvästi turhaan ole muotoillut uskonnonvapauden sisällöksi myös oikeutta ilmaista vakaumus: Uskonnon ja omantunnon vapauteen sisältyy oikeus tunnustaa ja harjoittaa uskontoa, oikeus ilmaista vakaumus ja oikeus kuulua tai olla kuulumatta uskonnolliseen yhdyskuntaan.

        Aloittajan voi hyvinkin olla tarpeellista ilmaista vakaumuksensa. Ehkä jopa niin monta kertaa, kunnes se on mennyt perille;)

        Tärkein kohta aloittajalle on tietysti tuo oikeus harjoittaa uskontoa.

        Aurora:
        "Ja täysi-ikäisenä voikin sitten tehdä mitä itse haluaa."

        Mistä tässä nyt on kyse? Mitä sellaista aloittaja ei voi tehdä nyt, mitä hän voi tehdä täysi-ikäisenä? Ainakin uskontoa hän voi harjoittaa jo nyt.

        Aurora:
        "Vaikka 14-vuotiaana tuntuu, että 4 vuotta on pitkä aika, niin 40-vuotiaana tuntuu, että se on yksi hujaus. Sinulla nuori harjoittaja on vielä pitkä matka elämää edessäsi ja ehdit kyllä."

        Kertoisitko minullekin kuinka pitkästi minulla on elämää edessäni ja mitä kaikkea sen aikana vielä ehdin? Lisäksi haluan tietää mistä ostit kristallipallosi, jotta voin hankkia samanlaisen!

        Aurora jatkaa toisessa viestissä:

        "'vieläpä osoittamaan nöyryyttä!'

        'And therefore let there be beauty and strength, power and compassion, honor and humility, mirth and reverence within you. ' Charge of the Goddess
        http://www.sacred-texts.com/bos/bos058.htm

        Vapaa käännös:
        'Ja sen tähden olkoon teissä kauneutta ja lujuutta, voimaa ja myötätuntoa, kunniaa ja nöyryyttä, hilpeyttä ja kunnioitusta.'

        On siis olemassa omista oikeuksista kiinni pitämistä ja tyhmänylpeyttä/kapinaa kapinan takia. Ja siinä on eroa. Kannattaa miettiä, kumpaa haluaa olla."

        Olet Aurora tässä asian ytimessä. Vähän sellaisen maku kuitenkin tulee, että vihjaat minun osoittavan aloittajaa tyhmänylpeyden suuntaan, kun tuollaviisiin lainaat minua tuohon alkuun. Kyse on vahingollisen nöyryyden välttämisestä, ei tyhmänylpeydestä. Aivan kuten itsekin kirjoitat, on olemassa (tervettä) omista oikeuksista kiinnipitämistä, ja mistä muustakaan on kyse? Usein puhutaan juuri "omista oikeuksista kiinni pitämisestä" ja tämä on poikkeuksellisen selvä tapaus, josta abstraktiot ovat kaukana.

        Voi olla myös niin, että wiccalaisuudella on vähemmän merkitystä Auroran elämässä kuin aloittajan elämässä. Tästä ei tietenkään pidä seurata sitä, että aloittaja vähentää uskonnon merkitystä omassa elämässään. Lisäksi perusoikeuksia alkaa kummasti arvostaa enemmän, jos joutuu niiden rajoittamisen uhriksi.

        Tässä Auroran esittämässä näkemyksessä tuntuu olevan täältä päin katsottuna samanlaista pinnallista järkeä, kuin mitä lasten tukistamisesta puolustavissa näkemyksissä on. Lasten tukistamista on perusteltu välttämättönä ja kohtuullisena kurinpitotoimena, josta ei jää pysyviä vammoja ja jolla lapsi voidaan saada noudattamaan järkevämpiä toimintatapoja. Äkkiseltään tässä voi olla tolkkua, mutta näkemys ei kestä lähempää tarkastelua: nämä samat ihmiset eivät hyväksy, että heidän omaan koskemattomuuteensa puututtaisiin niin, että esimerkiksi heidän puolisonsa tukistaisivat heitä. Tukistamista ei pidetä hyväksyttävänä aikuisten välillä, mutta se muuttuu hyväksyttäväksi, kun kohteena on lapsi - vieläpä vailla mahdollisuutta puolustautua fyysisesti ylivoimaista aikuista vastaan. Nyt tiedetään jo tutkimuksenkin perusteella, että tukistaminen voi aiheuttaa pitkäaikaista vahinkoa vaikuttamalla lapsen turvallisuuden tunteeseen. Vaikka aikuisten tai teini-ikäisten uskonnonvapauden rajoittamisen seurauksia ei ole ehkä tutkittu, on lakia kuitenkin noudatettava.


      • Aurora
        Wicxter kirjoitti:

        Aurora:
        "Vaikka 14-vuotiaana tuntuu, että 4 vuotta on pitkä aika, niin 40-vuotiaana tuntuu, että se on yksi hujaus. Sinulla nuori harjoittaja on vielä pitkä matka elämää edessäsi ja ehdit kyllä."

        Kertoisitko minullekin kuinka pitkästi minulla on elämää edessäni ja mitä kaikkea sen aikana vielä ehdin? Lisäksi haluan tietää mistä ostit kristallipallosi, jotta voin hankkia samanlaisen!

        Aurora jatkaa toisessa viestissä:

        "'vieläpä osoittamaan nöyryyttä!'

        'And therefore let there be beauty and strength, power and compassion, honor and humility, mirth and reverence within you. ' Charge of the Goddess
        http://www.sacred-texts.com/bos/bos058.htm

        Vapaa käännös:
        'Ja sen tähden olkoon teissä kauneutta ja lujuutta, voimaa ja myötätuntoa, kunniaa ja nöyryyttä, hilpeyttä ja kunnioitusta.'

        On siis olemassa omista oikeuksista kiinni pitämistä ja tyhmänylpeyttä/kapinaa kapinan takia. Ja siinä on eroa. Kannattaa miettiä, kumpaa haluaa olla."

        Olet Aurora tässä asian ytimessä. Vähän sellaisen maku kuitenkin tulee, että vihjaat minun osoittavan aloittajaa tyhmänylpeyden suuntaan, kun tuollaviisiin lainaat minua tuohon alkuun. Kyse on vahingollisen nöyryyden välttämisestä, ei tyhmänylpeydestä. Aivan kuten itsekin kirjoitat, on olemassa (tervettä) omista oikeuksista kiinnipitämistä, ja mistä muustakaan on kyse? Usein puhutaan juuri "omista oikeuksista kiinni pitämisestä" ja tämä on poikkeuksellisen selvä tapaus, josta abstraktiot ovat kaukana.

        Voi olla myös niin, että wiccalaisuudella on vähemmän merkitystä Auroran elämässä kuin aloittajan elämässä. Tästä ei tietenkään pidä seurata sitä, että aloittaja vähentää uskonnon merkitystä omassa elämässään. Lisäksi perusoikeuksia alkaa kummasti arvostaa enemmän, jos joutuu niiden rajoittamisen uhriksi.

        Tässä Auroran esittämässä näkemyksessä tuntuu olevan täältä päin katsottuna samanlaista pinnallista järkeä, kuin mitä lasten tukistamisesta puolustavissa näkemyksissä on. Lasten tukistamista on perusteltu välttämättönä ja kohtuullisena kurinpitotoimena, josta ei jää pysyviä vammoja ja jolla lapsi voidaan saada noudattamaan järkevämpiä toimintatapoja. Äkkiseltään tässä voi olla tolkkua, mutta näkemys ei kestä lähempää tarkastelua: nämä samat ihmiset eivät hyväksy, että heidän omaan koskemattomuuteensa puututtaisiin niin, että esimerkiksi heidän puolisonsa tukistaisivat heitä. Tukistamista ei pidetä hyväksyttävänä aikuisten välillä, mutta se muuttuu hyväksyttäväksi, kun kohteena on lapsi - vieläpä vailla mahdollisuutta puolustautua fyysisesti ylivoimaista aikuista vastaan. Nyt tiedetään jo tutkimuksenkin perusteella, että tukistaminen voi aiheuttaa pitkäaikaista vahinkoa vaikuttamalla lapsen turvallisuuden tunteeseen. Vaikka aikuisten tai teini-ikäisten uskonnonvapauden rajoittamisen seurauksia ei ole ehkä tutkittu, on lakia kuitenkin noudatettava.

        Hiukan turhan kärjekkään piikikkäältä tuntuu tapasi kommentoida Wicxter. Sanoisin, että toisinaan tuntuu jopa ilkeältä.

        Olet oikeassa traddulait ovat kehoituksia. Mutta mielestäni kannattaa kuunnella sitä viisautta, mikä niissä piilee taustalla. Samahan se muussakin wiccan etiikassa on. Voihan sitä tehdä mitä vaan, mutta itse joutuu kestämään ne karmalliset seuraukset valinnoistaan. Siksi wiccassa ainakin minua on opetettu HARKITSEMAAN TARKKAAN eikä syöksymään tunne ja ego edellä joka paikkaan.

        Ainakin minulle tulee tunne siitä, että olet ottanut tämän asian (uskonnonvapaus alaikäisellä) jotenkin henkilökohtaiseksi missioksesi. Ja juuri siitä syystä halusin myös minä alunperin esittää mielipiteeni.

        On hienoa, jos nuori kykenee pitämään puoliaan sellaisessa asiassa, johon hänellä on oikeus. MUTTA murrosikä on todella kuormittavaa aikaa. Aivoissa tapahtuu hurjaa kehitystä. Ajattelu ei ole samanlaista kuin aikuisella ja tämä on fakta (kehityspsykologiaa). Nuoret esimerkiksi tutkitusti ottavat enemmän riskejä, yliarvioivat mahdollisuutensa ja eivätkä kykene arvioimaan vaaraa. Tästä syystä nuorille sattuu helposti onnettomuuksia. Ja juuri tästä syystä on niin kovin vaikea saada perhekodin vanhempia ehkä tajuamaan, että ehkä ei olekkaan kyse pelkästään riskin ottamisen halusta, jännityksen hakemisesta, eskapismista tai halusta kapinoida heidän tarjoamiaan arvoja vastaan. Voi toki olla sitäkin, koska kumpikaan meistä minä tai sinä Wicxter, emme oikeasti tunne alkuperäistä kirjoittajaa. Tämä (isot kehitysprosessit ovat vielä kesken ja alaikäisen huoltajien ennakkoluulot) on myös se syy, miksi traddut eivät ota coveniin jäseniksi alaikäisiä.


      • Aurora
        Aurora kirjoitti:

        Hiukan turhan kärjekkään piikikkäältä tuntuu tapasi kommentoida Wicxter. Sanoisin, että toisinaan tuntuu jopa ilkeältä.

        Olet oikeassa traddulait ovat kehoituksia. Mutta mielestäni kannattaa kuunnella sitä viisautta, mikä niissä piilee taustalla. Samahan se muussakin wiccan etiikassa on. Voihan sitä tehdä mitä vaan, mutta itse joutuu kestämään ne karmalliset seuraukset valinnoistaan. Siksi wiccassa ainakin minua on opetettu HARKITSEMAAN TARKKAAN eikä syöksymään tunne ja ego edellä joka paikkaan.

        Ainakin minulle tulee tunne siitä, että olet ottanut tämän asian (uskonnonvapaus alaikäisellä) jotenkin henkilökohtaiseksi missioksesi. Ja juuri siitä syystä halusin myös minä alunperin esittää mielipiteeni.

        On hienoa, jos nuori kykenee pitämään puoliaan sellaisessa asiassa, johon hänellä on oikeus. MUTTA murrosikä on todella kuormittavaa aikaa. Aivoissa tapahtuu hurjaa kehitystä. Ajattelu ei ole samanlaista kuin aikuisella ja tämä on fakta (kehityspsykologiaa). Nuoret esimerkiksi tutkitusti ottavat enemmän riskejä, yliarvioivat mahdollisuutensa ja eivätkä kykene arvioimaan vaaraa. Tästä syystä nuorille sattuu helposti onnettomuuksia. Ja juuri tästä syystä on niin kovin vaikea saada perhekodin vanhempia ehkä tajuamaan, että ehkä ei olekkaan kyse pelkästään riskin ottamisen halusta, jännityksen hakemisesta, eskapismista tai halusta kapinoida heidän tarjoamiaan arvoja vastaan. Voi toki olla sitäkin, koska kumpikaan meistä minä tai sinä Wicxter, emme oikeasti tunne alkuperäistä kirjoittajaa. Tämä (isot kehitysprosessit ovat vielä kesken ja alaikäisen huoltajien ennakkoluulot) on myös se syy, miksi traddut eivät ota coveniin jäseniksi alaikäisiä.

        Kysymys on tässä myös mielestäni siitä ovatko sinun motiivisi Wicxter oikeasti ihan niin puhtaat kuin uskot itse? Haluat ajatella, että tarjoat nuorelle perustietoa hänen oikeuksistaan. Niin tarjoatkin. Olet tässä oikeassa. Samalla ehkä tajuamattasi(?) yrität tehdä naurettavan oloiseksi meidät, jotka esitämme erilaisen mielipiteen koska sinulla on "missio" ja olet omasta mielestäsi oikeassa (ja tietenkin me muut vastaavasti mielestäsi väärässä). Tarjoat tietojasi nuorelle sellaisella tunnelatauksella, että tulee sellainen olo, että mielellään näkisit tämän nuoren tarttuvan omaan "missioosi".

        Huolimatta siitä, että et tunne tätä nuorta, tai syitä MIKSI hän asuu perhekodissa, hänen taustaansa, perhekodin aikuisia, jne. Painostat nuorta ja käyt sanalliseen sotaan meitä eri vaihtehtoa tarjoavia vastaan, jotta Ap ryhtyisi "kapinaan" ja "taisteluun". Aina emme voi tietää sitä, millaisilla eväillä kukin kanssaihmisemme on varustettu. Kaikista ei ole taistelemaan. Ja tälläkin nuorella voi olla ihan tarpeeksi muitakin ongelmia ilman, että hänen tarvitsee ryhtyä "wiccan ristiretkeläiseksi". Wicca voi olla hänelle erinomaisen kasvattava ja elämää rikastava polku, vaikka sitä alkuun kulkisikin rauhallisempaan tahtiin.

        Toisaalta perhekodin aikuisilla voi olla hyvinkin pätevät syyt rajata nuoren käytöstä ja toimintaa. He saattavat pelätä, että nuori vahingoittaa itseään tai muita tai tulee hyväksikäytetyksi. Wicca on kuitenkin niin täysin erilainen uskonto esimerkiksi suhteutumisessa seksiin uskonnonharjoituksessa, että sitä on vaikea suvaitsevaistenkin tapakritittyjen ymmärtää. Siksi minä suosittelen maltillisempaa vaihtoehtoa. Tämä on se syy. Ja kuten mainitsin, miksi hosua ja kiirehtiä? Kyllä sitä ehtii omistaa koko elämänsä Jumalattarelle jos vain haluaa. Suurin työ on kuitenkin pään sisällä. Uskonto on meissä sisällä.

        Ja siinäpä on loistava tilaisuus näyttää hyvää esimerkkiä siitä, että voi olla wicca vielä vuosienkin päästä (ei se ollutkaan murrosiän kapinaa) ja läheiset aikuiset pääsevät vuosien saatossa näkemään, että sama yhteiskuntakelpoinen, täysjärkinen, itsevarma, lämmin ja muut ihmiset huomioon ottava ihminen tuokin on, vaikka uskookin eri tavalla. Ja kysynkin tarvitseeko elämässä ihan kaikki muka saada "heti kaikki tänne mulle nyt"? Tähän ajatukseen viittasin sanomalla, etä nuorena tuntuu siltä, että pari vuotta on ikuisuus, mutta vanhempana tuntuu, että aika lehtää.

        "Perhekodin vanhemmat rajoittavat perustuslaillista uskonnonvapautta ja wiccalaiset valeriina ja Aurora neuvovat odottamaan ja kasvamaan. Pistää miettimään kenellä olisi eniten kasvamista tehtävänä, aloittajallako vai perhekodin vanhemmilla ja teillä kahdella..."

        Minä pohdin sitä, mikä olisi alkuperäisen kirjoittajan elämäntilanteessa mahdollisesti kehittävin ja kasvattavin vaihtoehto. Sellainen vaihtoehto, jossa hän pystyy säilyttämään hyvät välit hänen kasvuaan tukeviin läheisiin aikuisiinsa. Vaihtoehto, jossa alkuperäinen krijoittaja pystyy pitämään kiinni omasta persoonastaan ja kasvamaan hiljalleen omaksi itsekseen. Vaihtoehto, jossa ei tarvitse ryhtyä esimerkiksi Iltalehden kansikuvanuoreksi "Teininoita vaatii vanhemmilta lupaa noitarituaaleihinsa.". Niin ja mietippä sitä kiusaamisen määrää, mikä asian vuotamisesta teinipiireihin seuraa, mikäli päättää nostaa isompaakin älläkkää omista oikeuksistaan muutenkin hankalassa elämänvaiheessa... Vaikka nuoret ovatkin huomattavasti suvaitsevaisempia monissa asioissa kuin vanhemmat polvet, löytyy niissäkin äärikonsarvatiiveja. Ja lisäksi väkivaltaisia sellaisia (sekä henkistä väkivaltaa harjoittavia että fyysistä).

        Jos Wicxter haluat ihan OIKEASTI auttaa vastaavassa tilanteessa olevia nuoria, mene itse julkisuuteen ja ala puhua nuorten uskonnonvapauden puolesta. Ole itse aikuisena (oletan, että olet aikuinen) se puskuri, joka ottaa vastaan iskut, joita väistämättä tulee nuorten puolesta. Sillä tavoin voi oikeasti vaikuttaa asiaan ilman, että työnnät selästä jonkun naivin teinin (enkä tarkoita tällä että ap olisi naivi) suoraan eturintamaan.


    • vääryydentie

      Hyvä vaan etteivät anna harjoittaa noituutta, ei pahalla...

    • ihan oikeesti

      Olet noin nuori ja tuossa kodissa ollaan vastuussa sinun elämästä ja kasvatuksesta. Nuo rajat ovat sinun itsesi parhaaksi. En kyllä suosittele sinulle tuota outoa henkimaailman juttua.

    • OKEI TOI OLI UUTTA! En halunnut aiheuttaa taistelua, mutta olen wixcterin kanssa samaa mieltä. Olet tosi fiksu kaveri ja kiitos puoleni pitämisestä...

    • hjjhh5

      Suomessa nuorilla on uskonnonvapaus eikä vanhemmat voi mitenkään laillisesti pakottaa ja estää nuorta uskonnon harjoittamista.
      http://jpoli.blogspot.fi/2013/04/alppilan-opettajan-salattu-tausta.html

      Historiallisesti Suomessa uskonnonvapaus on kuitenkin tarkoittanut lähinnä oikeutta harjoittaa perinteisiä institutionalisoituja uskontoja kuten kristinusko, islam jne. Uskontojen joilla ei ole samanlaisia organisaatioita asema on heikompi.

    • Suhtaudun aina kaikkiin keskustelijoihin varauksella, sillä täällä Suomi24:ssä pyörii turhan paljon trollaajia yms. sakkia. Mutta aloituksesi on kuitenkin siinä määrin mielenkiintoinen, että tahdon vastata : )

      Olen itsekin varsin nuori harjoittaja. Tai en varsinaisesti kutsuisi itseäni wiccaksi, sillä en halua asettaa itseäni lokeroon. Mutta kaiketi olen lähimpänä wiccalaisuutta uskontoni/elämänkatsomukseni osalta. Olen harjoittanut noin kahdeksanvuotiaasta asti.

      Aikaisemmassa keskustelussa tuli esille monta hyvää pointtia. Esimerkiksi juurikin se, että tässä yhteiskunnassa kasvaessaan saa väkisinkin vaikutteita joka puolelta. Minulle on sanottu, että tulen palamaan helvetissä, sekä haukuttu hulluksi. Toisaalta olen myös saanut osakseni ihailua siksi, että olen oma itseni siitä huolimatta, mitä muut minusta ajattelevat tai sanovat. Mielestäni on tärkeintä pysyä lujana sen suhteen, mihin uskoo ja mitä pitää oikeana. Kuitenkin avoin mieli ja ennen kaikkea avoin sydän ovat tärkeitä varusteita matkalla elämän halki : )

      En itse harjoita minkäänlaisten lakien mukaan. Pidän kuitenkin ohjenuorina tätä neuvoa: Tee mitä tahdot, kunhan et vahingoita.

      Toisaalta on mahdotonta olla vahingoittamatta, sillä pysyäkseen elossa jokaisen meistä on tavalla tai toisella hyödyttävä muista ja oltava hieman itsekkäitä. On kuitenkin tärkeää, että edellisen tiedostaessaan pyrkii kohti mahdollisimman oikeudenmukaisia ratkaisuja. Ainakin minä tahdon kehittää itseäni, enkä usko olevani ainoa : ) Inhimillisyys, virheiden tekeminen ja rajallisuus ovat mielestäni hyviä asioita, joita ei pidä hävetä. Joskus saattaa käydä niinkin, että jokin mokaus osoittautuu jälkeenpäin "hyväksi" teoksi ja oppitunniksi. Tämä on tärkeää muistaa etenkin loitsuja tehdessä. Itselleen ei pidä olla liian ankara, mutta moraalia ei kuitenkaan saa jättää kokonaan narikkaan roikkumaan.

      Ylpeydestä ja nöyryydestäkin oli useamman kommentin verran tekstiä. Minun neuvoni on se, että on hyvä kantaa itsensä ylpeydellä, mutta sydän ja mieli tulee pitää nöyränä ja avoimena. Sekä ikäviin, että mielekkäisiin tilanteisiin ja asioihin tulee suhtautua avoimesti ja sellaisella asenteella, että niistä voi oppia jotain kullan arvoista. Vaikka tilanteesi tuntuisikin nyt epäreilulta, sinun kannattaa pysyä lujana sen suhteen mihin uskot, ja ottaa tämä kaikki ikään kuin tärkeänä oppituntina. Voit vaikka pitää päiväkirjaa ajatuksistasi näihin asioihin ja tämänhetkiseen tilanteeseesi liittyen.

      Onnea polullesi! : )

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      432
      3115
    2. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      107
      2502
    3. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      368
      2326
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      158
      2035
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      7
      1857
    6. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      23
      1277
    7. 166
      1265
    8. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      97
      1176
    9. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      72
      1111
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      88
      967
    Aihe