Sairaalafyysikko - kuinka kova kilpailu koulutuspaikoista

Fysiikan opiskelija

Olen kiinnostunut ym. harvinaisehkosta ammatista. Opiskelen TTY:ssä teknillistä fysiikkaa tarkoituksena suuntautua lääketieteelliseen fysiikkaan.

Koulutusvaatimukset ovat tiedossani, ja kysymys kuuluukin kuinka kova kilpailu harvoista apulaisfyysikon paikoista sairaalassa on. Kilpailussa ratkaisevat varmaan perustutkinnon arvosanat ja pääaine (lääketieteellinen fysiikka varmaan on paras vaikka muukin fysiikan ala kelpaa). Onko käytännössä merkitystä onko FM vai DI-tutkinto.

Koulutukseenhan voi teoriassa hakea kandidaatintutkinnon suoritettuaan, mutta ennen DI:ksi valmistumista ja jatko-opiskelijaksi pääsyä siitä ei varmaan kannata edes haaveilla. Saako varautua siihen että vaikka pääsisi tohtoriksi asti niin koulutuksesta jää silti rannalle?

"Projekti" varmaan kannattaa aloittaa pyrkimällä tekemään diplomityö yliopistolle tai tutkimuslaitokselle (mieluummin kuin yksityiselle sektorille) ja pyrkimällä sen jälkeen jatko-opiskelijaksi. Saako ko. alalla (lääketieteellinen fysiikka) miten hyvin rahoitusta jatko-opintoihin jos siis ei työskentele sairaalassa apulaisfyysikon virassa.

3

1305

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • N kertaa hakenut

      Apulaisfyysikon virkoihin on viime aikoina ollut n. 40-50 hakijaa/haku. Kilpailussa tärkeimmät tekijät ovat nähdäkseni koulutus ja käytännön kokemus. Eri sairaalat painottavat näitä vähän eri tavalla. Valitulla on usein ollut tohtorin tutkinto lääketieteellisen fysiikan alalta ja jonkin verran käytännön kokemusta. Joskus on maisteri/lisensiaattikin valittu, mutta tällöin käytännön kokemusta on ollut paljon ja jatkotutkinto vähintään hyvässä vaiheessa.

      Kannattaa hankkia DI/FM tutkinto ensin ja sitten vasta murehtia jatkosta. Ja kyllä, tohtoritkin rankataan mm. julkaisujen määrän perusteella, joten jatkotutkinto ei takaa koulutuspaikkaa.

      DI-työn tekopaikalla ei sinänsä ole suurta väliä, kunhan aihe on sopiva. Esim. lääkintälaitevalmistajille tehdyt tai säteilyturvallisuuteen liittyvät (STUK, ydinvoimalat jne.) lopputyöt ovat todellakin ok. Laitokselle tehdessä voi tietty pedata jatkotutkintoa. Jatkotutkintoa varten kannattaa ottaa suoraan yhteyttä alan tutkimusryhmiin. Rahoituksen määrä riippuu paljon ryhmän tutkimusaiheesta ja aktiivisuudesta.

      Apulaisfyysikon virka ei ole ainoa tie sairaalafyysikoksi. Moni tekee pidempiä ja lyhyempiä sijaisuuksia ja kerää vaaditun kokemuksen sitä kautta. Tässä tapauksessa pitää vaan olla valmis reissaamaan sairaalasta toiseen. Lisensiaatin tutkinto tehdään sitten töiden ohessa sopivasta käytännönläheisestä aiheesta.

      • Fysiikan opiskelija

        Lukuvuosi on pyrähtänyt käyntiin ja muistin tämän vanhan ketjun.

        Noista sijaisuuksista, kuinka kovaa on kilpailu ja mikä yleensä sijaisuuksien pituus. Kuinka monta vuotta voi odottaa kuluvan pätevyyden saamiseen joka tälle polulle lähtee. Onko tavallista olla työttömänä silloin kun ei ole sijaisuutta päällä.


      • Tappi2234
        Fysiikan opiskelija kirjoitti:

        Lukuvuosi on pyrähtänyt käyntiin ja muistin tämän vanhan ketjun.

        Noista sijaisuuksista, kuinka kovaa on kilpailu ja mikä yleensä sijaisuuksien pituus. Kuinka monta vuotta voi odottaa kuluvan pätevyyden saamiseen joka tälle polulle lähtee. Onko tavallista olla työttömänä silloin kun ei ole sijaisuutta päällä.

        Näihin kysymyksiin ei valitettavasti ole antaa minkäänlaisia kiveenhakattuja vastrauksia. Riippuu niin monesta asiasta, mm. kaupungista.

        Kannattaa olla itse mahdollisimman henkilökohtaisesti, naamatusten, yhteydessä paikallisiin ylifyysikkoihin ja tarjota itseään esimerkiksi kandityön ja gradun tekijäksi. Jos käy tsäkä, voi päästä tutustumaan ympyröihin, opettelemaan alaa ja mahdollisesti tekemään pikkusijaisuuksia.

        Itse pääsin sisään sairaalamaailmaan jo hyvissä ajoin ennen FM:ksi valmistumistani. Vaaditun yliopistopalvelun (2 vuotta minimi) hankkiminen olikin sitten se aikaa vievin urakka, mutta sen sain kerättyä tekemällä koko ajan töitä keskussairaalassa noin 3-4 vuoden aikana.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      93
      6738
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      29
      2676
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      33
      2263
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      80
      1931
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1681
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      6
      1477
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1377
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      14
      1351
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      8
      1294
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1243
    Aihe