Olen kiinnostunut ym. harvinaisehkosta ammatista. Opiskelen TTY:ssä teknillistä fysiikkaa tarkoituksena suuntautua lääketieteelliseen fysiikkaan.
Koulutusvaatimukset ovat tiedossani, ja kysymys kuuluukin kuinka kova kilpailu harvoista apulaisfyysikon paikoista sairaalassa on. Kilpailussa ratkaisevat varmaan perustutkinnon arvosanat ja pääaine (lääketieteellinen fysiikka varmaan on paras vaikka muukin fysiikan ala kelpaa). Onko käytännössä merkitystä onko FM vai DI-tutkinto.
Koulutukseenhan voi teoriassa hakea kandidaatintutkinnon suoritettuaan, mutta ennen DI:ksi valmistumista ja jatko-opiskelijaksi pääsyä siitä ei varmaan kannata edes haaveilla. Saako varautua siihen että vaikka pääsisi tohtoriksi asti niin koulutuksesta jää silti rannalle?
"Projekti" varmaan kannattaa aloittaa pyrkimällä tekemään diplomityö yliopistolle tai tutkimuslaitokselle (mieluummin kuin yksityiselle sektorille) ja pyrkimällä sen jälkeen jatko-opiskelijaksi. Saako ko. alalla (lääketieteellinen fysiikka) miten hyvin rahoitusta jatko-opintoihin jos siis ei työskentele sairaalassa apulaisfyysikon virassa.
Sairaalafyysikko - kuinka kova kilpailu koulutuspaikoista
3
1574
Vastaukset
- N kertaa hakenut
Apulaisfyysikon virkoihin on viime aikoina ollut n. 40-50 hakijaa/haku. Kilpailussa tärkeimmät tekijät ovat nähdäkseni koulutus ja käytännön kokemus. Eri sairaalat painottavat näitä vähän eri tavalla. Valitulla on usein ollut tohtorin tutkinto lääketieteellisen fysiikan alalta ja jonkin verran käytännön kokemusta. Joskus on maisteri/lisensiaattikin valittu, mutta tällöin käytännön kokemusta on ollut paljon ja jatkotutkinto vähintään hyvässä vaiheessa.
Kannattaa hankkia DI/FM tutkinto ensin ja sitten vasta murehtia jatkosta. Ja kyllä, tohtoritkin rankataan mm. julkaisujen määrän perusteella, joten jatkotutkinto ei takaa koulutuspaikkaa.
DI-työn tekopaikalla ei sinänsä ole suurta väliä, kunhan aihe on sopiva. Esim. lääkintälaitevalmistajille tehdyt tai säteilyturvallisuuteen liittyvät (STUK, ydinvoimalat jne.) lopputyöt ovat todellakin ok. Laitokselle tehdessä voi tietty pedata jatkotutkintoa. Jatkotutkintoa varten kannattaa ottaa suoraan yhteyttä alan tutkimusryhmiin. Rahoituksen määrä riippuu paljon ryhmän tutkimusaiheesta ja aktiivisuudesta.
Apulaisfyysikon virka ei ole ainoa tie sairaalafyysikoksi. Moni tekee pidempiä ja lyhyempiä sijaisuuksia ja kerää vaaditun kokemuksen sitä kautta. Tässä tapauksessa pitää vaan olla valmis reissaamaan sairaalasta toiseen. Lisensiaatin tutkinto tehdään sitten töiden ohessa sopivasta käytännönläheisestä aiheesta.- Fysiikan opiskelija
Lukuvuosi on pyrähtänyt käyntiin ja muistin tämän vanhan ketjun.
Noista sijaisuuksista, kuinka kovaa on kilpailu ja mikä yleensä sijaisuuksien pituus. Kuinka monta vuotta voi odottaa kuluvan pätevyyden saamiseen joka tälle polulle lähtee. Onko tavallista olla työttömänä silloin kun ei ole sijaisuutta päällä. - Tappi2234
Fysiikan opiskelija kirjoitti:
Lukuvuosi on pyrähtänyt käyntiin ja muistin tämän vanhan ketjun.
Noista sijaisuuksista, kuinka kovaa on kilpailu ja mikä yleensä sijaisuuksien pituus. Kuinka monta vuotta voi odottaa kuluvan pätevyyden saamiseen joka tälle polulle lähtee. Onko tavallista olla työttömänä silloin kun ei ole sijaisuutta päällä.Näihin kysymyksiin ei valitettavasti ole antaa minkäänlaisia kiveenhakattuja vastrauksia. Riippuu niin monesta asiasta, mm. kaupungista.
Kannattaa olla itse mahdollisimman henkilökohtaisesti, naamatusten, yhteydessä paikallisiin ylifyysikkoihin ja tarjota itseään esimerkiksi kandityön ja gradun tekijäksi. Jos käy tsäkä, voi päästä tutustumaan ympyröihin, opettelemaan alaa ja mahdollisesti tekemään pikkusijaisuuksia.
Itse pääsin sisään sairaalamaailmaan jo hyvissä ajoin ennen FM:ksi valmistumistani. Vaaditun yliopistopalvelun (2 vuotta minimi) hankkiminen olikin sitten se aikaa vievin urakka, mutta sen sain kerättyä tekemällä koko ajan töitä keskussairaalassa noin 3-4 vuoden aikana.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Tyttäreni kuoli lihavuusleikkaukseen.
Miettikää kuiten 2 kertaa, ennenkuin menette lihavuusleikkaukseen.3197544Viiimeinen viesti
Sinulle neiti ristiriita vai mikä nimesi sitten ikinä onkaan. Mulle alkaa riittää tää sekoilu. Oot leikkiny mun tunteill662176- 1771843
epäonnen perjantain rikos yritys
onpa epäselvä kuva, tuolla laadullako keskustaa tarkkaillaan lego hahmotkin selvempiä161382- 1121287
Yllätyspaukku! Vappu Pimiä rikkoi vaikean rajapyykin yllättävässä bisneksessä: "Nyt hymyilyttää...!"
Wau, onnea, Vappu Pimiä, upea suoritus! PS. Pimiä tänään televisiossa, ohjelmatietojen mukaan hän on Puoli seiskassa vie91251Suomessa ei ole järkeä tarjota terveyspalveluita joka kolkassa
- Suomen väestötiheys 1.1.2022 oli 18,3 asukasta maaneliökilometriä kohden. - Uudenmaan maakunnassa asuu keskimäärin 181701221RÖTÖSHERRAT KIIKKIIN PUOLANGALLA.
Puolankalaisilla tehtävä ryhmäkanne itsensä yleintäneistä rötöstelijöista, sekä maksattaa kunnan maksama tyhmän koplan j551171Kirjoitin sinulle koska
tunnen sinua kohtaan niin paljon. Sydäntäni särkee, kun kätken ihastumisen, kaipauksen, sinua kohtaan tuntemani lämmön j411081Martina pääsee upeisiin häihin
Miltäs se tuntuu kateellisista. Anni Uusivirta on Martinan kavereita.2901019