Nukkumaan käynnin vaikeus

Neuvosta kiitollinen

Lapsemme nukkui noin kaksi ensimmäistä vuotta yönsä hyvin yksin omassa huoneessa. Illalla ja päikkäriaikaan senkun veimme lapsen sänkyyn ja peittelimme ja sanoimme hyvät yöt ja lapsi jäi kiltisti sänkyynsä nukkumaan (tietysti nyt jokus joitain poikkeuksiakin oli mutta noin yleensä ottaen nukkumaan käyminen oli suht vaivatonta). Siinä hieman ennen kahta ja puolta vuotta alkoivat ongelmat. Nukkumaan käymisestä ei tule yhtään mitään. Ei suostu käymään nukkumaan ja äidin (tai isän) pitäisi maata vieressä tai vähintään istua vieressä ja koko ajan tarkistetaan ollaanko siinä ja pitää pitää kädestä jne. Myös yöllä heräilee välillä huutelemaan äitiä mutta nukahtaa yleensä suht nopeasti kun vähän aikaa istuu tai makaa vieressä.Ollaan jokin aika siteen laitettu nukkumaan pienemmän sisaruksen kanssa samaan huoneeseen mutta ei sekään auta. Aina ihan hirveä taistelu nukkumaan käydessä. Ei viitsisi toista huudattaa vieressä kun ei sitten toinenkaan saa nukkua. Kauankohan tätä eroahdistusta (?vai mikä lie) kestää? Lapsille tulossa vielä kolmas sisarus ja pelottaa jo nyt että miten tuon nukuttamisen kanssa onnistuu kun on pieni vauvakin hoidettavana niin ei oikein pysty olemaan nukutuspuuhissa tuntitolkulla toisessa huoneessa. Tämä kaikki alkoi ihan yhtäkkiä ja on nyt kestänyt jokusen kuukauden, mutta minkään näköistä merkkiä ei ole että menisi ohi lähiaikana. Perhepeti ei meillä oikein onnistu, sitäkin ollaan kokeiltu joskus mutta molemmat lapset tulleet sängystä pää edellä alas ja muutenkin asuntomme on sellainen että makuuhuoneemme on niin hankalassa paikassa että se ei ole pienille lapsille sopiva että sitä ei edes harkita. Joskus nukun päiväunet lapsen kanssa lattialla patjalla ja olen miettinyt pitääkö sekin lopettaa ettei sitten oleta että aina makaan hänen vieressä. Osaako kukaan antaa asiallisia vinkkejä/neuvoja?

8

128

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ajatuksiani

      Onko teillä tuon isoimman lapsen kanssa ns. perusasiat kunnossa? Riitävästi rauhallista yhteistä aikaa päivittäin? Riittävästi liikuntaa ja ulkoilua? Hyvä monipuolinen säännöllinen ruokailu? Varsinkin illalla tarvii meno rauhoittaa ajoissa.. Ja on varmaan eroahdistunut/ mustasukkainen pikkusisaruksestaan.. Ja siksikin vaatii huomiota. Mites unirytmi? Eihän nuku liikaa/ liian myöhään päikkäreitä?

      • kokokokokl

        mites jos koitat jättää pväunet pois?


    • ajatuksiani

      Jos nukahtaa helposti päiväunille niin tarvii vielä ne. Mutta ton ikäselle riittää max 2h päiväunta. Loput unet nukutaan yöllä. Joskus voi taaperolla mennä rytmi vaan sekas, et nukutaan liikaa päivällä (ja liian myöhään suhteessa yöuniaikaan) ja se sit kostautuu iltahulinana. Meillä ainakin piti 2-3 vuotiaan kans olla hyvin tarkkana, et mentiin ajoissa päikyille; nukahtikin helposti kun ei antanut yliväsyä. Ja nukahti sit helpommin illallakin kun unirytmi kunnossa. Ja sit opeteltiin nukkumaan 1,5h päikyt. Useinmiten lapsi itsekin heräsi 1,5h nukuttuuaan (yksi unijakso). Joskus harvoin varovaisesti herättelin laittamalla valoa ja ääntä 1,5h jälkeen. Tällä tavalla saatiin uhmikselle hyvä rytmi: yöunet n. 21/21.30-08/08.30 ja päikyt 12.30/13-14-14.30. Ja salaisuus miten sain muksun päikyille suht helposti ja ajoissa oli ULKONA RIEHUMINEN! :D

      • ei ulkoilu aina auta

        kaikki luulee etä tuo ulkoilu on satavarma lääke nukkumiseen, meillä ulkoillaan kaks vuotiaan kanssa aamulla pari tuntia ja illalla n tunti, toki poikkeuksia mut meen tavallisena kotona olo päivänä tehdään näin. Silti kun lapsi menee nukkumaan touhuaa sängyssä vielä keskimäärin tunnin. Herää aamulla melko tasan klo 7 ja sänkyyn n 12.30 sit kun nukahtaa nukkuu 1.5 tuntia ja illalla sänkyyn ysin jälkeen ja nukahtaa melko tarkasti klo kymmenen, en rupea viemään sänkyyn myöhemmin, on koitettu sama touhuilu, vähintään sen tunnin. Iltarutiinit tutut, puuro, pesut, satu ja sänkyyn. Ei telkkaria enää illalla. Ja sama on niinä päivinä kun ei olla ulkoiltu, eli ei se kaikille takaa nopeita nukahduksia :) Ainakin mun mielestä tunnin "nukutus" ei ole nopea. En silti pidä sitä kovin pahana koska lapsi touhuaa itsekseen ja pysyy sängyssä, minä istun hiljaa huoneen nurkassa ja luen tai illalla netissä. Jos jätän lapsen yksin saa palauttaa sata kertaa sänkyyn, näin sujuu meillä mukavammin. Halusin nyt siis vaan kommentoida tuota oletusta ulkoilun vaikutuksesta, en valittaa.


    • ajatuksiani

      Aloittaja ei kertonut, että ulkoillaanko heillä riittävästi; niin siksi ehdotin sitä ensimmäisenä. Ja itselläni kyllä on se kokemus, että kun riehutaan pari tuntia ulkona, hoplopissa, tai käydään uimassa tms niin tulee uni huomattavasti paremmin. Ja meillä ainakin ajoissa nukutut, hyvät, päikyt takaavat sit rauhallisen illan ja hyvät yöunetkin. Meillä ainakin tyttö saattoi olla 08 herättyään virkeä vielä klo 14.30 tai jopa 15 jos vaikka paukkupakkasten takia tai vaikka minun sairastelun (kuume/ flunssa) takia jää ulkoilu väliin. Lapset on yksilöitä. Jotkut tarttee sitä fyysistä actionia todella paljon :)

    • Neuvosta kiitollinen

      Kiitos asiallisista vastausista mutta en kyllä vieläkään oikein keksi ratkaisua ongelmaan. Lapsi on nukkunut päiväunet tähän asti mutta nyt noin kuukausi sitten sekin on alkanut takkuamaan. Joinain päivinä hän nukkuu ja joinain ei ja silloin kun hän ei nuku niin ei auta vaikka kuinka yrittäisi, ei nuku niin ei nuku. Mielestäni perusasiat ovat ihan suht kunnossa ja ovat olleet samalla tavalla koko hänen ikänsä, mikään ei periaatteessa ole muuttunut.Paitsi että hänelle syntyi pikkusisarus, mutta siitäkin on jo yli vuosi aikaa että tuntuu oudolta jos joku mustasukkaisuus olisi iskenyt vasta nyt. En ole huomannut että ulkoilu tms vaikuttaisi nukkumaan käymiseen. Ja esimerkiksi eilen olimme hoplopissakin melkein kolme tuntia ja illalla aivan samanlainen meininki.
      Äsken yritin nukkumaan käydessä jättää hänet sänkyyn yksin (sisarus jo nukkui viereisessä sängyssä), sanoin hyvät yöt ja peittelin ja juteltiin hetki, jätin ovenkin auki mutta aivan järkyttävä huuto alkoi kun lähdin pois. Yritin sitten useampaan kertaan viedä lasta nukkumaan mutta sama toistui. Lopulta laitoin huoneen oven kiinni ja huuto oli jo aivan hysteeristä. Sitten oli jo pakko mennä istumaan sängyn viereen. Tuntuu vaan jotenkin turhauttavalta kun pieni lapsi pompottaa meitä vanhempia miten haluaa. Lapsi on muutenkin erittäin vahvatahtoinen ja tempperamenttinen ja varsin paha uhmaikäkin meneillään. Alkaa vaan tuntua epätoivoiselta että meneekö tämä ikinä ohi. Lapsella on nyt myös muutenkin äiti äiti vaihe ja tuntuu että välillä isä ei saa tehdä yhtään mitään (antaa edes maitoa) kun aina vaan halutaan äiti joka paikkaan. Tuosta iltarauhoittamisesta vielä sen verran että lapset käyvät illalla keskenään (lähes poikkeuksetta) leikkimään ja riehumaan juuri ennen nukkumaan käyntiä, juoksevat peräkanaa jne. En tiedä voisiko se sitten vaikuttaa, tuntuu vaan tyhmältä mennä kieltämään heidän leikit kun heillä on niin hauskaa varsinkin illalla keskenään. Ja kun tämä ongelma alkoi aivan ylättäen ja omasta mielestäni kaikki asiat ovat aivan ennellaan muuten. Paitsi että itsellä alkaa menemään hermot todella helposti kun alan olemaan jo niin väsynyt, se on kyllä muuttunut tämän asian johdosta. Viime yöniäkin istuin lapsen sängyn vieressä useampaan otteeseen kun huudettiin äiti äiti ja pakko oli vaan istua, en saanut edes maata lattialla sängyn vieressä.
      ap

    • Neuvosta kiitollinen

      Niin ja piti vielä lisätä tuohon nukkumisasiaan että lapsi on aina ollut aikainen herääjä (noin klo ,6....viimeistään seitsemältä, tosin niin myöhään joskin harvinaista) ja herää aina aikaisin, oli nukkumaankäyntiaika mikä tahansa ja oliko nukkunut päiväunet tai ei.
      Ennen lapsi nukkui noin 2-3h päikkärit, illalla noin klo 21 nukkumaan ja aamulla herätys noin 6-7. Nykyisin yöunet samaan aikaan (taistelun ja yöhuutelujen kanssa) ja päiväunet nukutaan harvemmin, tänään poikkeuksellisesti tunnin päikkärit sohvalla.
      Pyrimme ulkoilemaan mutta jos ulkoilu jää väliin niin lopputulos on aivan sama. Muutakin aktiviteettia ja kavereita olen koittanut järjestää ja kyllä me molemmat vanhemmatkin koitamme huomioida häntä tarpeeksi. Että oudolta tuntuu...
      ap

    • sellasta se on

      Noita eroahdistuskausia tulee ja menee.Jos lapsi alkaa pikkuhiljaa jättämään päikkäreitä väliin niin laita illalla pari tuntia aiemmin nukkumaan.Monesti yliväsymys tekee kaikesta vaikeaa,ei haluta nukkua ja energiaa riittää riehumiseen vaikka väsy on.
      Kannattaa myös vain olla sängyn vierellä kunnes nukahtaa jos se tekee asiasta helpompaa.Älä mieti liikaa tulevaa että mitäs sitten kun vauva syntyy jne,asiat voi olla erilailla silloin niin että nukahtaakin helpommin yksin.Ja isyysloma helpottaa asioita kun on kaksi aikuista koko päivän häärimässä talossa.
      Kun odotin aikoinaan kakkosta niin mitä lähemmäs päästiin laskettua aikaa niin sitä enemmän esikoinen takertui,ihan kuin olisi vaistonnut että kohta asiat muuttuu.Silti kaikki sujui loistavasti kun kakkonen syntyi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      92
      1703
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      174
      1330
    3. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      16
      1118
    4. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      105
      1118
    5. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      87
      956
    6. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      46
      905
    7. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      68
      891
    8. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      65
      850
    9. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      289
      773
    10. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      758
    Aihe