Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Tukihenkilölle lausunto sosiaalitoimesta?

Oma elämä

Aattelin ryhtyä pelastakaa lapset järjestön kautta tukihenkilöksi. Nimenomaan tukihenkilöksi, EN tukiperheeksi tai sijaisperheeksi tms. En edes halua vierasta lasta meille kotiin, koska en halua rikkoa muun perheemme kotirauhaa vaan tarkoitus olisi että tämä olis vaan mun harrastus ja voisin tukea lasta ja hänen perhettään tuon lapsen kotona tai käydä hänen kanssaan harrastamassa tms.

Tukihenkilöhakemuksen alalaidassa kuitenkin lukee "sosiaalityöntekijät saavat pyytää kotikuntamme sosiaalitoimen lausunnon perheemme sopivuudesta tukihenkilöksi" Hieman huonoa suomenkieltä ja mitä tämä tarkoittaa: syynätäänkö lapseni ja puolisonikin läpi vaikka he eivät tukihenkilöiksi haluakaan eikä tuettava lapsi tulisi heitä edes tapaamaan? Parissa muussakin kohtaa mainitaan tuo lausunto "esim. lausunto allekirjoittaneen olosuhteista sosiaalitoimelta" Miten ne siellä sosiaalitoimessa voi antaa lausunnon minun olosuhteistani? Tuleeko joku kotikäynti jokatapauksessa vaikka en siis edes halua vierasta lasta kotiini vaan aikomus on hoitaa ne tukihenkilön tehtävät muualla? Mä luulisin että sosiaalitoimella ei paljoakaan ajantasaista tietoa minusta ole joten kai niiden olisi sitten lähdettävä jonkinlaiselle tiedonhankintaretkelle tai minun mentävä sinne tiedottamaan olosuhteistani? Mitä tietoja siellä sosiaalitoimessa on, silloin kun ei olla haettu sossusta rahaa? Olen ollu lastenvalvojan kanssa tekemisissä kun ollaan oltu näiden meidän avoliitossa syntyneiden lapsien isyyttä tunnustamassa ja sehän meni ongelmitta kun kaikki olivat yhtä mieltä. Ja n. kolme vuotta sitten päiväkoti teki lapsistamme jonkun huoli ilmoituksen, ei sentään lastensuojeluilmoitusta vaan joku varhaisen puuttumisen juttu, jonka seurauksena me vanhemmat, päiväkodin tätöset ja joku perhetyöntekijä istuttiin ringissä yksi ainoa kerta ja sitten todettiin että ei aihetta jatkotoimenpiteille. Vaikka siellä perhetyöntekijän lapussa lukeneekin luultavasti, että vanhemmat kieltäytyivät perhetyöstä ja iso rimpsu raskauttavia asianhaaroja. Oletettavasti sosiaalitoimi tietää nämä ja saattaa niistä myös eteenpäin raportoida, mutta mitä näiden lisäksi?

Entä kun lappusessa sanotaan että "annan luvan käsitellä myös arkaluontoisia henkilötietojani"(henkilötietolaki 11-12 pykälä) Mitä tämä meinaa? Kuinka paljon ja mitä kaivetaan esiin?

Rikosrekisterit?
Tulotietoni?
Puolisoni tulotiedot?
Tieto työttömyydestä?
Puolison työttömyys?
Tieto perheenjäsenten sairauslomista?
Perheen Luottotiedot?
Perheen Maksuhäiriöt?
Perheen Psyykkiset ongelmat tai niiden puuttuminen?

Olen joskus aikoinani elänyt nuoruutta pitkän kaavan mukaan, enkä niin kovin viisaasti, joten en haluaisi että ihan kaikki tulee kaivetuksi esiin tai kyseenalaistetuksi olenko ihan tavallinen ihminen kun kuitenkin olen ollut jo sitä ihan tavallista ihmistä yli kymmenen vuotta. Ja toinen mitä en halua tongittavan ovat perheenjäseneni. En oikein edes tajua miksi kaavakkeessa joka on otsikoitu "hakemus tukihenkilöksi" kysytään siviilisäätyäni, puolisoni nimeä, työpaikkaani, kotona asuvien lasteni nimiä ja syntymävuosia. Miksi? Mitä tässä tehdään lasteni nimillä! Kun kerroin haluavani alkaa tukihenkilöksi puolisoni sanoi heti alkuunsa että "se on sitten ihan sun oma juttu, minä en halua siihen osallistua". Ymmärtäisin näitä kysymyksiä jos kyseessä olisi tukiperhe-hakemus tms. koko perheen projekti. Se mitä tässä mun perheen kohdalla haluan salata oikeasti on puolisoni fyysiset sairastelut ja hänen työttömyys yms. siihen liittyvät asiat. Ne vaikuttavat puolisoni elämään ja hänen itsetuntoonsa ja hän haluaa pitää ne omana tietonaan. Minusta hänellä on siihen oikeus, koska nuo asiat ovat hänen eivätkä minun tai meidän. Minun ja meidän ne ovat vain siltäosin, miten ne rajoittavat elämääni tai avaavat uusia mahdollisuuksia. Koska tukihenkilötoiminta veisi aikaa vain muutaman tunnin kuukaudessa, puolisoni työttömyys ja sairastelut eivät rajoittaisi sitä. Minulla on hyvä tukiverkosto, sopivasti vapaa-aikaa ja tilaa uudelle harrastukselle, kaikki omat voimavarani ovat siis kunnossa. Toki kaavakkeissa kysytään ihan asiallisesti minun motiiveitani, heikkouksia ja vahvuuksia yms. ihan oikeasti minuun liittyvää. Mutta voi kun oon kurkkua myöten täynnä tätä puolisosta kyselyä, mitä ne sillä puolison nimellä tekee. Herää epäilys että tarkistetaanko puolison tiedot jokatapauksessa, siihenkö se nimi tarvitaan? Kurkkua myöten täynnä olemisella tarkoitan kun "kaikki" ovat niitä puolison asioita minulta kyselemässä: työkavereita myöten. Jos minä olen töissä, niin siellä olen minä eikä se puoliso. Ja jos harrastan vapaaehtoistyötä tai jotain muuta, niin se olen minä eikä se puoliso. En minäkään muilta niiden puolisoista kysele...joskus kyllä, harvemmiten.

9

2028

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kiukkuinen tantta

      No siinäs näet millaistta on nykypäivän lastensuojelu. Kaikki mihin voisi tarttua kritisoivassa, soimaavassa, tuomitsevassa mielessä, kaivetaan esiin vaikka viime vuosituhannelta. Heidän silmissään jokainen on syyllinen kunnes toisin on todistettu ja samoin jokainen on ikuisesti syyllinen jos on kerran syyllinen. Lastensuojelu ei ole perheiden ystävä. Jos haluat tukea jotain lasta, hakeudu tukihenkilöksi mieluummin vaikka kirkon diakoniatyön kautta.

    • ystävätoimintaa

      Itselläni oli kaksi lasta epävirallisesti tukilapsina parin vuoden ajan. Sisarukset olivat luonani noin viikonlopun kuukaudessa. En ottanut ensimmäiseenkään sossuun yhteyttä, sovin kaikesta lasten vanhemman kanssa. kyseessä ei ollut myöskään työ, vaan "ystävötoiminta". Miksi sotkea joka asiaan byrkoratiaa. Jos haluaa olla avuksi, voi sitä olla ilman lomakkeita ja leimoja.

    • olen hyvä tyyppi

      Se on varmaan hienompaa myös tukihenkilölle, kun on sossujen ja virallisen tahon silmissä "hyvä ihminen".

      • ihmisille vapaus

        Haluan myös kysyä sitä, kuinka paljon mahdollisesti tällainen lastensuojelujärjestöjen, kuntien yms. mainostaminen "halutaan tukiperheitä" ehkäisee ihmisten kesinäistä, luonnollista toinen toista auttavaa toimintaa.

        Homma ikään kuin kaapataan järjestölle ja RAY maksaa joillekin palkkaa siitä, mikä on aiemmin ollut naapuriapua ja luonnollista toimintaa.


    • ap oma elämä

      En yhtään ihmettele jos sijaisperheistä, tukiperheistä yms. on iso pula jos jo tukihenkilöksi kynnys on näin iso. Ja kun näin iso liuta selvityksiä vaaditaan sillon kun haluaa auttaa, niin miten suuri määrä silloin jos haluaa apua... Toisekseen jos minulla olisi sossun koulutus ja hakisin ko. alan töitä tehdäkseni töitä 40 tuntia viikossa lastensuojelun parissa, niin minulta tuskin kysyttäisiin puolisoni tai lasteni nimiä työhakemuskaavakkeessa??? Mutta halutessani auttaa muutaman tunnin kuukaudessa, niin sitten näillä asioilla onkin merkitystä ja niitä voi kysellä hakukaavakkeessa?

      Ottaisin vastaan tähän mielellään kommenttia myös teiltä, jotka olette olleet tukihenkilöitä, tukiperheitä tms. Miten kohdallanne on tehty sosiaalitoimen lausunto? Ja miten olette sen kokeneet? Samoin kuin myös teiltä, joilta sosiaalitoimen lausunto on syystä tai toisesta evännyt mahdollisuudet auttamistyöhön?

    • tukiperhe

      Me toimimme tukiperheenä. Lastenvalvoja ja perhetyöntekijä kävivät katsomassa asutoamme ja keskustelimme samalla asioista.Kyselivät nykytilanteestamme,menneisyydestämme.,parisuhteestamme ..Halusivat tavata koko perheen(myös lapset) Tukiperheeksi kun ei voi alkaa,jos puoliso tai lapsi vastustaa asiaa.Koko perheen hyväksyntä asialle pitää olla.
      Sekä minulta että mieheltäni pyydettiin rikosrekisteriotteet nähtäviksi.
      Minusta asia oli ihan ok,meillä kun ei ollut mitään salattavaa.
      Jos itse olisin tilanteessa,että oma lapseni tarvisi tukiperhettä,todella haluaisin,että perhe on "syynätty" Näin voisin luottaa perheeseen lapseni paremmin.

    • ihmisyys riittää

      Se syynäys ei kerro ihmisistä yhtään mitään. Minä voin luottaa tuttavaani 100 kertaa enemmän, kuin koneiston syynäämään perheeseen. Olen kuullut, että joillain tukiperheillä saattaa olla pysyvämpiä toiveita lasten suhteen ja raporttia kirjoitetaan, raporttia kirjoitetaan...

      Varsinkin tällaiset, jotka toimivat sijaisperheinä tai jotenkin niihin kytköksissä. Vedetään vähän kotiinpäin. Liekö totta?

    • nuhteettomuus

      Ja se, että on koneiston silmissä "nuhteeton", ei myöskään kerro mitään esim. henkisestä väkivallasta ja muusta, mitä 4 seinän sisäpuolella voi tapahtua.

      Joillain on hieno kulissi ympärillä.

    • onnen kantamoinen

      Mutta tiedän kyllä myös mukavia tukiperheitä - tällaisia koneiston kautta menneitä. Että vähän tuurista kiinni tietenkin. Sama, kuin sijaisperheidenkin kanssa.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      69
      2237
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2073
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      78
      1678
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      41
      1500
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1496
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      10
      1387
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      31
      1354
    8. 52
      1258
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      62
      1190
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      28
      1179
    Aihe