Miten halvalla pystyy rakentamaan?

Köyhä tontinomistaja

Moi! Mulla olis tontti ja haluaisimme rakentaa siihen talon vaimoni kanssa, mutta rahaa ei juuri ole ja tulotkin aika pienet. Suuria lainoja me ei pystytä maksamaan takaisin, mutta on mietitty, että jos kuitenki rakennettaisiin tuohon tontille omakotitalo perheellemme.
Pystyykö 50000€ rakentamaan kunnollisen puutalon? Joku 150 neliötä riittäs meidän perheelle, onko ihan utopiaa? Saatiin yhdeltä talotehtaalta ilmaset piirustuksetkin.

Ollaan himppa laskettukin, että eihän tarvikkeet nyt ihan hirveitä maksa, kun katsoo vaikka taloon.fi sivuilta hintoja. Luettiin Meidän talo-lehdestä 1/2013, että joku oli rakentanu 30000€ talon Ruotsissa, joten kait se Suomessakin onnistuisi.

30

5777

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • daadadaa

      Onhan sitä juttua asiasta ollut lähiaikoina näillä palstoilla ja kustannukset ovat vaihdelleet 50.000 -500.000 välillä- riippuen siitä, kuka on kirjoitellut.
      Laske siis KAIKKIEN taloon menevien tarvikkeiden ja liittymien hinnat yhteen, osta ja laita ne paikoilleen, lisää byrokratian kustannukset, niin siinähän se, maanrakennus päälle.
      Jos joudut teetättämään talon, niin kerro tarvikkeiden hinta ainakin kolmella.

      • Köyhä tontinomistaja

        No joo, liittymät mulla on tuon tontin kanssa, kun sain tingittyä aikanaan. Tontti on hyvä, ihan kovaa maata sellanen kumpare, että ei luulis tulevan kalliiksi maanrakennuksen. Perustuksiin aattelin käyttää vanhoja kerrostalon parvekkeita, on vankkaa tavaraa ja saan niitä ilmatteeks, tarvii vissii kun tasausvalut, nii voi rakentaa siihen.

        Olis kuitenkin kiva kuulla, jos joku on rakentanu halvalla talon, että miten on saannut aikaan.


    • daadadaa

      Tota niin ollakko vai eikö olla trolli nimittäin?

      • Köyhä tontinomistaja

        Ei ole trolli! Ihan vakavissani olen liikkeellä ja siksi toivon asiallisia vastauksia. Tontti on, liittymät on ja hieman on rakennustarvikkeitakin, uudet ulko-ovet ja n. 300 neliötä palahuopaa. Eräältä talotehtaalta sain lupakuvat ilmaiseksi. Noita parveke-elementtejä saan tarvittaessa. Eli siinä lähtökohdat. Tontilta saan sahautettua kenttäsirkkelillä suurista kuusista puutavaraa jonkun verran.
        Koska rahaa ei ole juurikaan käytettävissä ja lainaa haluaisimme ottaa mahdollisimman vähän, olisi kiva lukea, miten toiset ovat selvinneet halvalla talonsa rakentamisesta. Nyt siis on oikeasti kyse siitä, että talo tehdään halvalla!


    • 19+20

      Ihan utopiaa.

      • Hartiapankista rahaa

        Ei minun mielestäni lainkaan utopiaa. Jos heppu omistaa jo tontin ja liittymät, sekä puutavaraa tulee tontilta, ei lainkaan mahdotonta. Omaa puutavaraahan saa käyttää, jos se on sahattu paikanpäällä, sahurille 1000€ ja puutavaraa on todella paljon tontilla. 10kpl ikkunoita maksaa 3000€, 100kpl kipsilevyä 800€, 100kpl tuulensuojalevyä 800€, eristevillat 2000€, 400kpl harkkoja 800€, styrox eristeet 1600€ ja tähän on mennyt vasta 10000€!!
        Talon perustukset ei ole niin kummoinen homma tehdä, kun pintamaat kuoritaan pois ja anturoille kaivetaan kohdat, liittymät kaivetaan valmiiksi auki, ne tekee tottunut kaivurimies yhdessä illassa muutamalla satasella. Lecaharkkoja voi käyttää anturan valussa muotteina taikka leveitä lankkuja (50 x 200) muovilla suojattuna, joita käytetään runkoon myöhemmin. Anturat voi valaa työmaallakin tehdyllä betonilla, venäläisellä sementillä, mutta 10m3 kuorma valmista betonia maksaa veroineen n. 1500€ ja samalla summalla saa myös myöhemmin lattioihinkin betonin, ellei tee niitäkin itse tuosta venäläisestä sementistä työmaalla. Betoni teräkset ja verkot maksavat, mutta eivät kohtuuttomia, joten sanoisin, että "Köyhä tontinomistaja" saa jo 20000€:lla tontillaan tapahtumaan todella paljon, edellyttäen tietysti, että tekee itse paljon ja osaa teettää sopivasti urakoilla joitakin työtehtäviä tai käyttää aputehtävissä sopivaa aputyövoimaa.
        En pitäisi lainkaan utopistisena rakentaa taloa noilla lähtökohdilla tuolla 50000€:lla. Kaverini Keski-Suomesta rakensi omatoimisesti suuren 1,5 kerroksisen talon melkoisen edullisesti juuri omalta tontilta sahatulla puutavaralla ja osin kierrätystarvikkeilla (väliovet täyttä puuta vanhalta upseerikerholta, todella upeat ovet!!), talo ei maksanut tuotakaan summaa ja on ihan upea puutalo.


    • ei lainaaa

      juu ei maksa paljoo kun tekee itse kaikki
      ja talkoo periaatteella
      ite rakennan hartiapankilla pikkuhiljaa
      eikä ole lainaa pankista

    • Säästämään siitä

      Aloittakaa nyt siitä, että kaikki kulut minimiin. Vain perusruokaa ja vaatteet kirpparilta, jos niitä nyt koko ajan pitää hommata. Aika vähällä pärjää, kun on motiivi.

    • Onnistuu varmasti
    • Toinen köyhä

      Aika erikoinen juttu, että aihe ei kiinnosta enempää, vaikka luulisi halvalla rakennettavan Suomessa enempikin. Vai onko omatoimisuus ja laskutaito täysin kadonnut luonnonvara?
      Taitaa olla nyky Suomessa puutalorakentaminen sitä, että tilataan kallis talopaketti ja ihmetellään sen jälkeen hurjaa velkasummaa, jota lyhennetään vuosikymmeniä.
      Uskon, ettei rautakauppiaita juuri kiinnosta mikään halpuuden maksimointi rakentamisessa. Talotehtaita vielä vähempi.
      Tuntuu silti uskomattomalta, miten vähän kiinnostaa halparakentaminen?

      • doido

        On olemassa kaksi vastakkaista toimintatapaa, joiden osapuolet eivät voi käsittää toisiaan, eivätkä astua toistensa maailmaan, siis pelkistettynä: "mikä piru niissä taloissa oikein maksaa" ja: "ei siihen hintaan voi mitään taloa tehdä"


      • h42h45

      • Köyhä tontinomistaja
        h42h45 kirjoitti:

        Tää oli varmasti halpa rakentaa:

        http://www.steamcastle.fi/

        Seinien raaka-aine tuli omalta tontilta.

        Näyttää kuitenkin aika työläältä ratkaisulta ja kuvien perusteella aaika paljon porukkaa työmaalla sotkemassa tuota savea ym. sekaisin. Ei välttämättä tule rahallisesti paljoa maksamaan, jos kaikki työmaalla olevat ovat talkoissa.

        Mielenkiintoinen tapaus silti!


    • kjklkss

      Olen tässä rakennellut ihan pientä mökkiä hartiapankilla vuositolkulla. Tarkemmin en ole kustannuksia laskenut mutta en jaksa uskoa että 50 000 e riittäisi 150 m2 taloon. Neliötä kohden 333 e ei millään voi riittää. (valitettavasti niistä vanhoista parveke-elementeistä ei ole nykyaikaisen talon perustuksiksi)

      • Köyhä tontinomistaja

        Jos et ole laskenut, että miten rahaa on mennyt, niin miten voit tietää?

        Noista parveke-elementeistä vielä... Siis miten niitä ei voi käyttää talon perustuksien tekoon? Olen seurannut hyvin läheltä, kun mm. Älsbyhus talon perustuksia on tehty, niin nuo elementit ovat samaa luokkaa, elleivät parempiakin raudoituksiltaan.

        Kaveri rakensi juuri samaisista parveke-elementeistä suureen tuotantorakennukseen perustukset. Nopeaa ja halpaa, valmista vauhdilla. Paljonhan betonielementeistä tehdään perustuksia. Tosin jatkossa voi tulla ongelmia tuon CE- merkinnän vuoksi.

        Toisaalta eihän perustusten teko esim. leca harkoistakaan ole kummoinen juttu, mutta niillekin saisi parveke-elementeistä ainakin vankat anturat.


    • daadadaa

      Selvitä nyt vähän paremmin, miten niitä elementtejä voisi käyttää? siitähän se trolliepäilykin tuli.
      Anturakin pitää olla yhtenäinen betonivalu ja ihan kulloisenkin suunnitelman mukaisesti raudoitettu.

    • kjklkss

      En sanonutkaan tietäväni mutta sen verran on takaraivossa mutua siitä kuinka monta saturaista ja tonttua on mennyt milloin mihinkin. Ja neliöitä on kuitenkin vain reilu 20 k-m2.

      Ja tosiaan ne parveke-elementit. Niitä voisi varmaan hyödyntää jotenkin mutta takuuvarmasti ei kantavissa rakenteissa. Jos ne eivät toimi enää edes alkuperäisessä tarkoituksessa parvekkeena niin kuinka sitten kantavana rakenteena pientalon perustuksissa.

    • kjklss

      Aloittaja tuntuu olevan varma että 50 tonttua riittää ja peukuttajien mielestä tämä on vieläkin varmempaa. Lisäksi käytöstä poistetut parveke-elementit, niin seinät kuin lattiatkin, toimitttavat loistavasti perustusten virkaa. Miten tätä kukaan ei ole aiemmin keksinyt. Odotan jo kutsua harjakaisiin.

    • nimetön,

      Tuossahan joku oli laskenut jo materiaali kustannuksia, ja on itsellänikin ollut mielessä mikä siinä rakentamisessa maksaa eniten?.. tietysti tuohon vielä lvis, katot,räystäät ulkoverhous kosteet tilat, keittiö yms.... ? voisiko betonissa säästää jos rakentaisi rossipohjaisen talon? Pitääkö muuten paikkansa, että puun hinta ei ole niin suuri, että omilla puilla voisi säästää erittäin paljoakaan ?mutta ite olen miettinyt sitä mitä saa rakentaa ja mitä ei ja millainen lupa viidakko vastuu ihmisineen voisi maksaa edullisimmillaan?

    • kjklkss

      Vaikka pystyisitkin rakentamaan halvalla niin eteen voi tulla kysymys että haluatko esim.
      -kylppäriin rosat tai ruskeat kaakelit, kenties sopivasti erivärisiä sekoittaen
      -käytetyn vessnpöntön ja vanhanmallisen lavuaarin
      -kellastuneet ja nuhjaantuneet väliovet
      -kirkuvan kukertavat muovimatot
      -muhkuraiset vesirännit
      -peltikaton josta pinta on kulunut pois taikka sammaleisen tiilikaton
      -pistorasiat kaikki erinäköisiä
      -listattomat oven pielet tai sellaiset jotka on naulanreikiä täynnä

      Edelleenkin olen sitä mieltä että vanhoja parveke-elementtejä ei mikään rakennusvalvonta hyväksy käytettäväksi perustuksissa tai missään kantavissa rakenteissa. Eikä kukaan rakennesuunnittelija laita nimeään papereihin.

      • Halvalla rakentanut

        No tuo sun lista on ihan tarkoitushakuinen...

        Olen nähnyt halvoilla kaakeleilla rakennetun miljoonatalon, siis todella hyvällä maulla oli saatu halpaa kaakelia sijoitettua seinälle. Itsekin katselin tuota samaa kaakelierää eräässä "halpismyymälässä" ostaakseni, joku toinen vaan osasi laittaa ne seinille oikein.

        Vessanpönttöjä ja lavuaareja tehdään muuallakin ja varsin aistikkaita, asensin yhteen uuteen taloon Tsekkiläiset posliinit ja halvalla hyvää jälkeä!

        Väliovia saa uusiakin halvalla oikeista paikoista ns. suojaovia = lähes ilmaisia, käytettyjä täysipuisia ovia on myös markkinoilla, mutta niistä joutuu jo maksamaankin.

        Muovimattojakin saa ostaa halvalla rullanloppuja ja koko rullina jobbareilta "romumuovina".

        Muhkuraisia vesirännejä ei kannata asentaan, vaan ne vedetään tontilla koneella suoraan autosta, ne on talon käyntikortti, mahdollisimman siistit.

        Kattopeltiä saa ostaa halvalla, kun ostaa koko rullan II-laatua ja vedättää sen sopivaan kuvioon tehtaalla. Mittavirheellisiä uusia peltejä saa myös sopivasti markkinoilta.

        Pistorasiat saa kaikki samanlaisia, niitä valmistaa muutkin kuin Ensto, mm. Italiasta ja ent. Jugoslavian alueelta tulee hyvää tavaraa halvalla, ostin juuri sähkökeskuksen Sloveniasta. Puolasta kannattaa myös katsoa tarjontaa.

        Ovenpielet saa siistiksi, ei tarvitse katsella naulanreikiä.

        Parveke-elementteihin en ota kantaa, mutta muita elementtejä saa ostaa tehtaalta suoraan ja ne kyllä kelpaa.


    • nnnnnnn

      Voiko nyt kaikkea vanhaa laittaa uuteen taloon??
      Mutta tosiaan sisäpinnat ei varmaan hirveitä maksaile, mutta, mutta mitähän maksaa mm.putkityöt,kalusteet,kosteentilan pinnat, ilmanvaihto laitteet putkineen?
      näistä varmaan tulee jonkin verran hintaa,

    • Olkitalo

      Laadukkaan voi todellakin saada halvalla, olki-savitalo on hyvä osoitus siitä. Kannattaa lueskella erilaisia blogeja ja uutisia niistä. Britanniassa rakennettu useita alle 15 000 puntaa maksavia olkipaalitaloja savirappauksella.

      Olkipaali on lisäksi tosi hyvä eristämään, jopa pienempi lämmönläpäisykerroin kuin passiivitaloissa.

    • Olkitalo

      Laadukkaan voi todellakin saada halvalla, olki-savitalo on tosi hyvä osoitus siitä. Briteissä on rakennettu useita alle 15 000 maksaneita olkitaloja savirappauksella.
      Halvuuden lisäksi olkipaali on tosi hyvä eriste, sillä on jopa pienempi lämmönläpäisykerroin kuin passiivitalolla.

      Kannattaa lueskella uutisia ja blogeja, tällä hetkellä Suomessa ainakin tämä projekti käynnissä:

      http://www.blogilista.fi/blogi/torpanpojan-projekteja/92806

      • hope4

        Mielenkiintosta... hyvä blogi, olkitalo on mulle tuntematon systeemi. Vois olla jopa ''tulevaisuuden rakennus''. Ainakin noita valmiita taloja on mukava kattella ;)


    • hoopee3

      Mielenkiintosta toi olkitalo... Mulle ihan tuntematon systeemi. Ainaki tosi kivan näkösiä noi valmiit talot on, ilmesesti aika helppo muotoilla. ;)

      • hoopee3 ja hope4

        oho tuli kaks kertaa sittenki


    • nnnnnnnnnnnnnnn

      Joskus olin katsovani, että laminaattikin vois olla halvempi vaihtoehto, kun muovimatto.. mitähän on tällä hetkellä?. Tietysty kosteissa tiloissa taitaa olla matto vielä halvempi kuin vesieristys kaakeleilla?
      Mitäs olette mieltä saako rossipohjan tehtyä halvemmalla kuin betonilaatta pohjaisen talon?

      • RRRRRRRRRRRRR

        Betonilaatta on tietty helppo ja edullinenkin tehdä, koska rossipohjan tekeminen on yllättävän työläs tehtävä.
        Rossipohjaan menee eristettä melkoisesti, betonilaattaan menee reunoille enempi ja keskellä voi olla hieman vähemmän eristettä. Jos omaa puutavaraa ei ole käytettävissä, niin kunnoliselle rossipohjalle kyllä tulee hintaa.


      • nnnnnnn
        RRRRRRRRRRRRR kirjoitti:

        Betonilaatta on tietty helppo ja edullinenkin tehdä, koska rossipohjan tekeminen on yllättävän työläs tehtävä.
        Rossipohjaan menee eristettä melkoisesti, betonilaattaan menee reunoille enempi ja keskellä voi olla hieman vähemmän eristettä. Jos omaa puutavaraa ei ole käytettävissä, niin kunnoliselle rossipohjalle kyllä tulee hintaa.

        Jep, sitä mäkin olen ajatellut, että betoni on varmaan helpompi tehdä, kun kyllähän molempiin joutuu tekemään anturan,sokkelin ja ehkä rossiin vielä korkeampi sokkeli??.
        Niin kyllähän ne lattia palkkeille varmaan hintaa tulee, jos vaikka eristevahvuus on 300mm..
        Sitä vaan siinä mietin, että betonilaatan eristäminen ei taida sekään halpaa olla jos ajattelee styroksin hintaa??


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      174
      6975
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      39
      4107
    3. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      26
      2075
    4. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      18
      2009
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      27
      1849
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      77
      1666
    7. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      28
      1601
    8. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      17
      1593
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      21
      1578
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      37
      1415
    Aihe