Uskaltaisinko?

Koviskakka

Omistan ison uros sakemannin. Olen käyttänyt koiraa koirapuistossa viimeksi syksyllä 2012. Ennen tuli toimeen ainakin koirien kanssa, mutta pelkään että alkaa nykyään ärhentelemään muille koirille jos vien. Alkaa monesti murisemaan koirille jos ollaan aitauksen sisällä ja toinen ulkona. Ei ikinä tehnyt muille pahaa, mutta nykyään aika komentelevaa sorttia...haluaisin viedä...neuvoja

19

163

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • apinaorkesteri!

      Vie vain silloin,kun puistossa on narttuja. Ja mieluiten niin päin,että nartut ovat jo puistossa eli sinun koirasi saapuu sinne viimeisenä. Urosten kesken tulee helposti riitaa,joten fiksuinta on poistua siinä vaiheessa,jos paikalle tuodaan uroksia.

      Jos epäilet,että koirasi saattaisi purra esim. dominoivia narttuja, unohtaisin koirapuistoilun kokonaan. Tai sitten veisin keskellä yötä,kun siellä ei ole ketään.

      • Aloittaajaaloittaja

        Puistossa olisi kiva käyttää sillä ensimmäiseen paikkaan missä koiraa voisi juoksuttaa vapaana niin 10km. Muita kavereita ei mahd. saada mukaan.
        Ei ikinä tosiaan tehnyt toiselle pahaa, mutta jos toinen koira alkaa uhoamaan niin tämäkin alkaa mahd. tekemään samaa. Ei siis muuten.
        Ja se rähinä jos löytää kepin ja toinen tulee lähelle tai puiston aidan luokse...


    • apinaorkesteri!

      Tokihan on olemassa uroksia,jotka ovat sopuisia ja välttävät riitaa, mutta sinun hommasi olisi varmistaa,ettei oma koirasi ole niitä haastamassa tai alistamassa. Esim. toisen uroksen tuijottaminen pitää kieltää (se on haastamista,joka ei enteile hyvää) ja pitäisi olla varma,että koirasi tottelee sinua.

      Itse olen vankasti sitä mieltä,että eläimestä et voi koskaan olla täysin varma. Jos teillä on tuttuja,joiden kanssa koirasi tulee toimeen, helpompaa on juoksuttaa koiria yhdessä vaikkapa jossakin pellolla tai metsässä.

      Mielestäni koirapuistoissa käy liian paljon ihmisiä,jotka eivät ymmärrä koiran luontaista käytöstä ja kuvittelevat,että ihan kaikki käytös on koulittavissa. Kyseiset ihmiset eivät yleensä tunne muita rotuja kuin omansa (jos sitäkään),mutta siitä huolimatta ovat varmoja,että jos heidän koirallensa on jokin asia mennyt perille tietyllä tavalla,se pätee muihinkin koiriin.

      Niin yksioikoinen asia ei kuitenkaan ole. Olen nähnyt tapauksia,joissa uroskoiraa lyödään,kun se nousee kerta toisensa jälkeen nartun selkään. Lyömisellä menetetään kunnioitus ja luottamus,mutta nartun selkään kiipeily ei sillä lopu,etenkään jos koira on hyvin kovapäinen ja hyvin suvunjatkamisviettinen. Luonto vetää tikanpoikaa puuhun,jolloin omistajan olisi viisainta ottaa se tikanpoika hihnaan ja lähteä menemään.
      Puistoon voi palata vaikka myöhemmin katsomaan,joko nylkytyksen kohde olisi poistunut. Jatkuva kieltäminen (tuloksettomana) vahvistaa koirassa tottelemattomuutta!

      Jos urosta ei aiota käyttää jalostukseen,se kannattaa leikkauttaa. Turha machoilu jää monilta pois. Useat uroskoirat sekoavat narttujen juoksuista niin,etteivät välttämättä syö viikkoon mitään ja ulvovat ja kitisevät päivät ja yöt,läähättävät ulko-ovella ja yrittävät jopa karata. Se on koiralle erittäin stressaavaa ja omistajallekin raskasta...

      Koirapuistoissa valitettavasti jotkut käyttävät juoksuisia narttuja, kun siellä ei ole muita,luulevat ettei siitä ole haittaa. Hajut jäävät pitkäksi aikaa puistoon: ne eivät ole omiaan edistämään toisilleen vieraiden urosten keskinäistä sopua.

    • Mä ja Ärrä

      Ylläoleva teksti ihan täyttä asiaa! Itsellä nuori uros joka ei tule toimeen vieraiden urosten kanssa. Vieraiden urosten sietäminen loppui about 8 kk iässä.
      Nartut käy (tai siis ainakaan vielä ei olla törmätty narttuun,joka ei kelpais samaan puistoon..) ja pentuaikoina tutustuttu muutamaan urokseen,joista osa menee vielä,isoin osa kuitenkaan ei. (Tuttujen urosten sietäminen loppui n.vuoden iässä,lukuunottamatta näitä muutamaa poikkeusta).

      Meidän puistoilut tapahtuu vain tutussa porukassa tai pelkkien narttujen kanssa, ihan varmuuden vuoksi. Samaa suosittelen alkuperäiselle kirjoittajalle!
      Itse en viihdy koirapuistossa,jos siellä sydän kurkussa tarttee kokoajan olla blokkaamassa koiran mahdollisia riidan haastamisyrityksiä,överiksi menevää leikkiä,josta tulee helposti oikea riita yms.

      Helpommalla ja rennommalla pääsee,kun menee puistoileen semmosessa porukassa,jossa voi ees suurinpiirtein luottaa koiraansa ja niihin muihin ihmisiin, jotka ovat paikalla.

    • Näin mä tekisin

      Vie koirapuiston aitauksen viereen ja katso miten koirat reagoi toiseen. Sitten voit mennä sisälle. Jos kaikki ok. Mene sisällä, mutta pidä hihnassa aluksi tiukemmalla ja sitten voit löysätä hihnaa. Jos edelleen kaikki ok, voit päästää vapaaksi :)

    • näin itse tekisin

      Hihnassa ei ainakaan sisälle puistoon eikä varsinkaan hihnaa kireällä,kaikki koirat tulee vastaan ja vierelle haistelemaan niin sotahan siitä stressistä syttyy.

      Kannattaisi oikeastaan mennä silloin jos puistossa on vain yksi tai kaksi narttukoiraa niin ei tule ainakaan mitään urosten pullistelua ja riitaa.Jos ei onnistu narttujen kanssa,niin älä mene ollenkaan puistoon ettei tule pahaa jälkeä.

      Mieluiten vielä puistoon vasta pitkän lenkin jälkeen että kaikki ylimääräinen energia on purkautunut pois.

    • ekkegr

      Suosittelen myös noita vinkkejä mitä edellä on tarjottu: vie puistoon kun ylimääräinen energia on purettu jo matkalla, vie vain silloin kun siellä on yksi tai kaksi keski- tai suurikokoista koiraa, ja varmista että voit mennä. Jos siellä on pentuja, ei kannata mennä koska riskinä on että ne säikähtävät.

      Aidan takaa tervehtimisen suhteen olen vähän eri mieltä. Ainakin omani ennen huuteli aidan takaa ja käyttäytyi huonosti, mutta puistossa sisällä rauhoittui kun pääsi nuuskimaan kunnolla eikä tarvinnut olla naamakkain.

      Voithan myös ostaa tai lainata kuonokopan kaiken varalta?

    • 898+1

      Jos omistajan täytyy itseltään kysyä "uskaltaisinko" niin silloin älä viel ,

      Ei hihnassa/kuonokopassa puistoon eikö aidalle nuuskimaan .

    • ulappaaa

      vie kuonokopan kanssa, ainaki niin se on turvallista. kokeilemalla tiedät, kokeile kerran ja jos ei osaa olla puistossa ni se siitä, sit ette puistoile!

    • uros kohta3vee

      Pidä aluksi koira remmissä kun olet aitauksesa,siinä näkee miten se käyttäytyy.
      Me olemme käyneet sakupojan kanssa puistoissa ja ei ole tullut mitään kähinää.
      Poitsu ei reagoi jos sille ei tulla rähiseen.
      Tulee hyvin toimeen narttujen ja leikattujen urosten kanssa että tottelee hyvin.
      Otan koiran aina kiinni kun uusi koira tulee ja katson minkä sorttinen tulija on.
      Monesti ei välitä toisista koirista mitään kunhan pääsee kuseksiin ja haisteleen hartaasti,silloin ei mitkään koirat kiinnosta.. :)

      • eimitääremmejä

        en menis pitää aitaukseen IKINÄ koiraa hihnassa, silloin jos milloin koira tulee epävarmaksi ku toiset vapaana ja ite joutuu olee remmissä, silloinhan se riita tulee ja verinen!


    • uroskohta3vee

      Kumpi mielestäsi on helpommin hallittavissa ,irtokoira vai remmikoira??
      Kun kyse on suuresta saku-uroksesta, niin jälki on todella rumaa jos se on heti irti puistossa ja tulee jokin konflikti..
      Ei ole meillä tullut mitään verisiä riitoja koskaan ,vaikka aluksi on ollutkin kiinni.
      Toinen sitten on se kuonokoppa,jonka voi laittaa varalta,jos epäilyttää koiran käytös.

      Kannattaa mennä silloin "tunnusteleen" kun puistossa ei ole ruuhka-aika.

    • 1+1+1

      Siisjos ei omaan koiraan voi luottaa niin että sen voi päästää portista sisään ei sitä pidä tuoda puistoon! Jos koira on hallinassa se pysyy hallinassa vaikka se olisi vähän arvaamaton muiden koirien kanssa . Miksi on pitänyt ottaa se suuri saku uros jos sen hallinta on noin epävarmaa ?

      Ei puiston kuonokoppaa tai hihnassa ! Eikä edes siihen aidalle haistelemaan vaan sisään tai sitten pysyy poissa . Puistoon vasta kun koira on omistajansa hallinassa .

    • sakemanni äijä

      Kyllä koiran voi puistoon viedä. Se on sen vika jos joku koira härnää sinun sakemannia, niin sakemanni voi vetää pataan.

      Itse en vie omaa sakuani puistoon mutta se johtuu siitä että en harrasta koirapuistoja. En viitsi laittaa koiraani vieraisiin laumoihin koska minä olen koirani johtaja ja hyvä johtaja ei jätä koiraa päättämään laumahierakiasta vieraiden koirien kanssa.

      Lisäksi koirapuistot ovat tautipesiä.

    • ihmehh

      Miksi kuonokoppaan suhtaudutaan niin negatiivisesti? Monille pienemmille koirille se olisi ihan tarpeellinen, mutta nehän eivät purressaan saakaan kovin suurta vahinkoa aikaiseksi. Iso koira saattaa napata pientä koiraa tarpeettomankin kovasti jos kohtelee kuin kokoistaan. Kuonokoppa rauhoittanee myös omistajaa kun ei tarvitse pelätä miten käy. Jos koirat ovat rauhallisesti niin kopanhan voi ottaa pois. Jos koira ei käyttäydy hyvin niin sieltä voi lähteä ilman että kehenkään sattui.

      Vaarattomampi sellainen koira on joka ei pysty puremaan, kuin ne joilla ei ole kuonokoppaa.

    • Jepjep

      Kuonokoppa estää koiraa myös puolustamasta itseään...

    • ihmehh

      Omistajan tehtävä on puolustaa koiraansa, koiran ei pitäisi missään tilanteessa joutua tekemään sitä itse.

    • meillä pitää olla kuonokoppa välillä pusitossa mukana varmuuden vuoksi, ei sen takia että koirani olisi aggressiivinen, vaan sen takia että toinen koirani on kova näykkimään leikkiessään toista koiraani.. siis on aivan täysin leikkiä , mutta rajua leikkiä, ei mitään toistensa tappamista. se on ollu vasta muutaman kerran käytössä ja koira alkaa tajuamaan että kuonokoppa tulee silloin päähän jos liian rajuja leikkejä ja lähtee heti pois ku ollaan rauhotuttu. eli meillä tuo toimii..

      tänään yksi rouva kysyi pelokkaana puistossa miksi koirallani on kuonokoppa, vastasin että se näykkii välillä niin pahasti OMAA koiraani, ei siis muita koiria leikkiessään. huomasin rouvan ilmeestä että heti ajateltiin että olen tuonut tappajakoneen puistoon. jokainen tyylillään, meillä kuonokoppa näyttää toimivan, koira näyttää hokanneen sen tarkoituksen. mutta ihan hihnassa en pitäisi koiraa puistossa, vapaus pitää olla , sitä vartenhan sinne puistoon mennään että saa juoksennella vapaasti.

    • jepjep

      Tosiasia nyt kuitenkin on,(vaikka omistajan pitäisi puolustaa koiraansa ettei koira joudu sitä itse tekemään) että joskus koirien kesken jos tappelu tulee,niin se tapahtuu niin NOPEASTI,etteivät ihmiset ennätä sitä estämään. Menevät vaan irrottamaan koirat toisistaan,kun rähinä on jo alkanut...

      Moni teoriassa hyvä periaate ei aina toimi käytännössä. Kannattaa katsoa missä porukassa puistoilee...

      Kuonokoppa oikein käytettynä voi todella olla hyväkin asia.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      69
      1285
    2. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      106
      1207
    3. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      113
      1135
    4. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      73
      1070
    5. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      52
      821
    6. IS viikonloppu 18-19.5.2024.

      Laatija Toni Pitkälä on itse laatinut ja kuvittanut 3- arvoista ristikkonsa. Nihkeästi tuntuu löytyvän ensimmäisiä var
      Sanaristikot
      74
      736
    7. Oliko vähä sometettu taas vai?

      Tuli aiva liika nopiaa traktorin perä vastahan. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/2b3857b3-f2c6-424e-8051-506c7525223a
      Kauhava
      9
      682
    8. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      41
      661
    9. Kristityn megahyökkäys idän palstoilla on kauhistuttava

      Terroristikristityn megahyökkäys joka puolella on kauhistuttava, hänen viesteissään on järjetön määrä vihaa. Hän on idän
      Idän uskonnot
      355
      650
    10. S on minun etunimen kolmas kirjain.

      Mikä sinun etunimen kolmas kirjain on?
      Ikävä
      53
      646
    Aihe