vieläkö lahja?

kummitustaa

Mietin sopivaa lahjaa tulevalle kummilapselle. Olen sopinut siskoni ja pojan muiden tulevien kummien kanssa kummilahjoista. Itse hommaan pienen kuvakehyksen johon kaiverretaan pojan nimi ja muut tiedot, toinen hommaa lusikan, kolmannen lahjasta ei ollut puhetta.

Mietin pitäskö hommata myös muuta? Opiskelijana en pysty mitään kallista hommaamaan. Mielellään käyttöesineitä, mutta vaatetta pojalla on. Mietin esim jotain pientä nallea? Harkinnassa ainakin on säästää euron kolikoita 1-vuotissynttäreitä varten, mutta sinne on vielä aikaa kun poju on vajaa 3-viikkoinen.

37

1417

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • itse tein näin

      Kun kummipoikani syntyi, rahallinen tilanteeni ei ollut kovin kehuttava...
      Laskin että minulla on kuitenkin laittaa 10e/kk syrjään hänelle, ja kävin pankissa avaamassa tilin johon menee joka kuukausi 10e.
      Kun kummipoika täyttää 18v, tyhjennän tilin ja annan pojalle ŝekin, jotain päälle 2000e tulee siloin olemaan kasassa.
      Että saa iloa ristiäislahjastaan sitten aikuisuuden kynnyksellä...

      • verokettu

        Rahaa kannattaa lahjoittaa sellasissa erissä että ei mene veroa sitten. Muistelen että 200 euron lahjoitukseen verottaja iskee jo kyntensä. Raja taisi olla 1000 euroa.


      • Selvitä tosiasiat
        verokettu kirjoitti:

        Rahaa kannattaa lahjoittaa sellasissa erissä että ei mene veroa sitten. Muistelen että 200 euron lahjoitukseen verottaja iskee jo kyntensä. Raja taisi olla 1000 euroa.

        Muistat nyt ihan väärin. Alle 4000 euroa/henkilö kolmen vuoden aikana saa lahjoittaa ilman veroseuraamuksia. Siis 3999 euroa voi antaa kolmessa vuodessa.


      • ............

        Eikö lahjojen antaminen yleensä lopu siihen kun kummilapsi pääsee ripille? Saahan tietysti vielä senkin jälkeen lahjoa mutta tuo ripille pääsy kai se yleinen rajapyykki...


      • 298775545
        verokettu kirjoitti:

        Rahaa kannattaa lahjoittaa sellasissa erissä että ei mene veroa sitten. Muistelen että 200 euron lahjoitukseen verottaja iskee jo kyntensä. Raja taisi olla 1000 euroa.

        Puhut paskaa


    • kummitustaa

      Olen harkinnut tuota tilihommaa myös. Mutta saa nähdä sitten. Pitää katella jos löydän jotain sopivaa :)

      • Esimerkki...

        Pikkusummista kertyy vuosien varrella ihan kiva pesämuna lapselle. Mun kummityölle, nyt 5v, on vuosien aikana kertynyt 1250€ ihan sellasista pikkusummista joita laittelen hänelle avaamalleni tilille. Tilissä on ehto että sitä saa käyttää kun tilinomistaja on täyttänyt 18, tai niin että mä voin muuttaa ehtoja. Ehtojen muutos voi tulla kysymykseen esim. opiskeluiden tms vuoksi. Krääsää ja tavaraa tulee nykyään joka tuutista joten tällainen sijoitus tulevaisuuteen on ihan harkittava vaihtoehtoo :)


    • qqqqqqqqaaaaa

      Kyllä toi tilihomma on se, joka on kaiken paras lahjus. Mulle oli mummu aikoinaan perustanu tilin. Talletteli sinne joskus "possun" sisällön. Kun tulin niin, että mulle ei kerrottu mitään. Mulla oliollut koko ajan täysi käyttöoikeus tiliin. 15 täytettyäni mummu antoi sitten silloisen pankkikirjan mulle. Oli kiva "rippilahjus".

      HUOM! Liian isoista rahnoista saattaa joutua maksamaan veroja siinä vaiheessa, kun tili tyhjennetään ja annetaan rahnat kummilapselle.

    • Seija-mummo

      Käypä osoitteessa:www.lastensatu.fi. Tätähän ei tietenkään voi tilata etukäteen, jos ei tiedä lapsen tulevaa nimeä, toki voi siinä tapauksessa antaa lahjan jälkeen päin.

    • mummona

      Olin joku aika sitten veljeni tyttärän tyttären ristiäisissä ja oikein piti ihmetellä kun sinne oli laitettu lahjapöytä ihan ku häihin on tapana.
      Kertokaa joku mistä lähtien on ollu tuommoinen tapa? Ei ennen tuotu ristiäisiin lahjoja ja kummilusikatkin annettiin vasta myöhemmin tai sitten kun lapsi täyttää vuoden.....Kaikki muuttuu ajan myötä, mut tuommoinen tilijuttu on ihan järkevä, lapsi kasvaa ja tarvii kaikenlaista vuosien varrella.....

      • ..........

        No varmaan siitä lähtien kun niitä lahjoja alettiin tuoda.


    • tätsä!

      Meidät kutsuttiin kummeiksi perheen toiselle lapselle. Tavaraa ja kaikkea oli perheellä enemmän kuin kotitarpeiksi. Ostin siis kauniin lahjakassin ja marssin apteekkiin: nenänniistäjä, d-vitamiinia, kipulääkettä, kuumemittari jne. Olivat tosi iloisia ja muistelevat edelleen käytännöllistä lahjaamme!

    • 102

      joku lävistys oiskiva,tai tatsa

    • YksiLahjaRiittää

      Kuvakehys riittää kyllä yksinään.

    • fggh
    • pöolij

      Minusta AP:n ehdottama nalle on ihan hyvä lahja kehyksen lisäksi. Varsinkin opiskelijana ei ole kauheita rahasummia käytettävissä. Kannattaa myös muistaa, että enempi iloa on kaikille siitä, että käyt kylässä ja pidät yhteyttä lapseen kuin että syytäisit tavaraa ja rahaa lapseen, joka oppii sitä kautta kiittämättömäksi.

      Rahalahjat ovat ihan kivoja, mutta oman lapseni kohdalla olen juuri siinä tilanteessa, että lapsi on täyttämässä 18-v ja hän tietää, että hänelle on säästettynä rahaa omalle tilille. En siis voi vanhempana estää häntä enää 18-v täytettyään, etteikö hän tuhlaisi rahojaan saman tien. Sen vuoksi olisi ollut parempi laittaa rahat jollekin omalle tilille, johon ei ole pankkitunnuksia ja antaa rahojen kasvaa korkoa rauhassa ja sitten antaa raha lapselle, kun hän sitä todella tarvitsee (esim. autokoulua tai omaa kotia varten).

      Nuorelle saattaa tulla rahasta sokeus, joka fiksusti käytettynä mahdollistaisi autokoulun, mutta raha meneekin esim. festareille yms. juhlimiseen.

      Jos intoa riittää, niin yksi rahakohde on sijoittaminen osakkeisiin. Tällöin voisi ostaa osakkeen silloin ja toisen tällöin.

      Perinteinen juttu on ostaa joka syntymäpäivä hopealusikka. Tosin kannattaa pitäytyä klassisessa mallissa, koska 18-vuodessa ehtii mallistot muuttumaan. Tosin käsittääkseni nykyisin ei kauheasti hopea-astioita arvosteta.

    • saiturin neuvo

      Ei yhtään mitään.

    • säästöön

      Avaa lapselle tili.Kerro vanhemmille,että säästät sinne pieniä summia silloin tällöin.Kun lapsi kasvaa lähdette kahdestaan reissuun.Samalla saa sitä kummi-lapsi laatuaikaa.

    • äitikummi

      Kuvakehys riittää. Paras lahja on kun olet lapsen arjessa jonkun verran mukana. Käyt hoitelemassa, vaihtamassa vaipaa, ulkoiluttamassa, jne.
      Lapselle voi lahjoittaa vaikka saunapyyhkeen, tyynyn, peiton jne. Näitä voi antaa sitten isommallekin lapselle.

    • Me saatiin kirja johon voi laittaa synttäri kuvat vieraat kirjoitteli omiaan.Kun sai sen 18v. päivänään,sanoi pitävänsä sen ajan tasalla.

    • tätikummi

      Kaikenmaailman lusikat ja muut hopeakrääsät on aivan turhia lahjoja. Se pieni muutaman kuukauden ikäinen vauva ei hyödy lahjasta mitenkään. Tuommoiset lahjat päätyy todennäköisesti komeron perälle. Perinteitä voi muuttaa. Käyttötavara lienee lapsiperheelle parasta, joku ketjussa kertoikin käyneensä apteekissa hakemassa kaikenlaista tärkeää. Hyvä idea. Samoin joku valokuva- tai muistokirja. Niitä on kivempi katsella myöhemmin kuin jotakin kummilusikkaa.

      Itse olen kummi veljen pojalle enkä ostanut nimiäislahjaksi mitään. Sovimme niin, koska olin silloin opiskelija ja rahaa ei ollut. Myöhemmin olen ostanut lähinnä vaatteita merkkipäivinä. Ja nekin kohtuuhintaisia ja yhdessä sovittuja, että tulee oikeasti tarpeeseen.

      Kun minua pyydettiin kummiksi, tein selväksi etten sitten aio alkaa lahjomaan lasta, vaan annan mielummin aikaa. Kaikki osapuolet ovat olleet tähän asti tyytyväisiä. Kun lapsi kasvaa, on varmasti paljon mukavampaa ajatella että kummitäti oli usein kylässä, kuin ettei hän ostanut kalliita lahjoja.

    • Kummi elää mukana

      Muista kummilastasi sitten vuosien varrella kykyjesi mukaan. Viet sitten pojan kalaan taikka elokuviin, ulkomaan matkalle mukaan jne. Olet sitten mukana kummipoikasi elämässä jatkossa tilanteiden mukaan, nämä lahjat kummipoikasi muistaa varmasti.
      Joku pieni muistaminen on tietty hyvä olla nytkin, mihin tuo kuvakehys nimen kaiverruksella sopii ihan hyvin.

    • Käytännöllistä

      Oma poikani sai ristiäis- ja syntymälahjaksi nalleja niin paljon, etten tiedä mitä niillä tekisin. Ehdottaisin jotain hieman käytännöllisempää. Nallet on ihania, mutta niitä kertyy. Joku perus muovilautanen tai nokkamuki on kiva, sillä tulee olemaan käyttöä. Tai ruokalappu. Nämä ovat olleet meillä hyviä lahjoja ja sellaisia olemme antaneet muillekin syntyneille.

    • Pesämuna.

      On sopiva lahja kummilapselle, sen ei tarvitse olla suuri summa, esim. 20-30 tuhatta euroa.

    • vaihtoehtoja monia

      Itse ainakin koen, että haluan antaa kummilapselle jotakin pysyvää edes joskus (esim. se valokuvakehys). Jos antaa 1-v lahjaksi vaikka vaippapaketin, niin onhan se tarpeellinen, mutta ei kovin ikimuistoinen. Toki riippuu paljon perheestäkin. Joissakin perheissä isovanhemmat ja tädit ja muut sukulaiset suorastaan hukuttavat pienen lapsen lahjoihin, vaatteisiin ja leluihin, kun taas joissakin perheissä jokainen lahja otetaan kiitollisena iloiten vastaan.

      Yksi vaihtoehto on myös osallistua kimppalahjoihin esim. syöttötuolin, pinnasängyn, luistinten, polkupyörän jne ostamiseen. Meillä esimerkiksi jo esikoiselle ostettiin ristiäislahjaksi Stokken TrippTrapp-tuoli, koska kummit eivät halunneet ostaa vaatetta, leluja tms. "hyödytöntä". Poika oppikin istumaan jo 7 kk:n iässä, joten eipä sitä syöttötuolia tarvinnut onneksi säilytellä kuin puoli vuotta ja jos oli pikkulapsia kylässä sitä ennen, niin olipahan syöttötuolia lainaksi.

    • Iljetyskummi

      Kummitäti kertoi, että on säästänyt lapselleni rahaa ja tehnyt talletuksen. Taisi akka kerätä omalle tytölleen rahat, ei ole näkynyt tiliä eikä kummilahjoja. Kaiken kukkuraksi en halunnut tätä akkaa lapselleni kummiksi, mies halusi.

      Onhan se paljon, tyhjät lupaukset.

    • kummi minäkin

      minäkin tein tilin lapselle johon kerään pieniä summia vuosien varrella.
      tuolla edempänä nimim." pöolij". kertoi että nyt 18v. tilinomistaja tuhlaa kaiken sileeksi .
      Minä olen pankin kanssa laittanut ehdon vielä sen 18v. päällekin. ....siis rahat käytetään tiettyyn kohteeseen oli se mikä olikin ja se katsotaan yhdessä tilinomistaja/tilinavaaja kanssa esim. ajokortti tai pesämuna mutta turhuuteen sitä ei tuhlata.
      siis jos tilinomistajasta nähdään että hän ei ole vielä valmis tiettyihin häneltä odotettaviin kuvioihin niin rahat ovat pankissa siihen asti kun järki on kasvanut päähän.
      Ei siinä sen kummempaa...ehdot vain pankin kanssa valmiiksi ennenkuin on 18v.
      sillä minä en ole säästänyt 18vtta että pentu pääsee juhlimaan ja hurvittelemaan.

    • kummitustaa

      Kiitos hyvistä vastauksista.

      Tuosta tilille säästämisestä. Tuli mieleen että voin laittaa s-pankkiin hiukan rahaa säästöön ja sitten kun poika lähtee kouluun hän saa joko minut koulutarvikkeiden ja -vaatteiden maksajaksi tai annan lahjakortin jolla hän saa itse ostaa tarvitsemansa äitinsä avustuksella.

      Toinen liittyy rahaan myös. Minulla on posliinipossu, johon voisin laittaa kolikoita ja viedä sitten siskolle että se tallettaa pojan omalle tilille.

    • perinteinennnn

      viinapullo on paras lahja.
      Jos ei piltille maistu, niin isukki voi kietaista napanderiin....

    • Deepi

      Meillä päin on ollut tapana ostaa pojalle kastelahjaksi puukko tai linkkuveitsi, johon on sitten kaiverrettu pojan nimi.

      Ihan perus linkkuveitsi ei maltaita maksa ja siitä on pojalle isompana iloa, kun saa vuolla vaikkapa makkaratikkuaan tai opetella perkaamaan isänsä kanssa kalaa.

      Tosin jos on kyseessä aivan kaupunkilaiset ihmiset, niin hyvä vaihtoehto voisi olla ns. monitoimityökalu omalla nimellä. Siitä on hyötyä pojalle vielä siinäkin vaiheessa, kun pitää korjata omaa pyörää, mopoa taikka kiinnitellä lamppua oman opiskelija-asunnon kattoon.

      Pikkuhiljaa kerättävä pesämuna kuulostaa myös hyvältä. Itse inhoan myös kaikkea krääsää ja olen tyytyväinen, että ei itsellänikään ole mitään kummilusikoita ja muuta turhaa nurkissa pyörimässä. :)

    • mymmeli1

      Lapselle kuva kehys ja aikaa ja aikaa. Turvallisen aikuisen aikaa, vanhempien lisäksi. Myös tuo tili homma on ihan jees...

    • yksi vaan

      Avaa oma tili josta saa vain lapsi itse kun on 18v.Ja laita vaikk 5-10euroa kun .pystyt

    • juuup..

      Ei tarvi hommata muuta. Kyllä tuo kehys on ihan riittävä lahja. Kaikki tuntuu täällä kehottavan antamaan lahjan lisäksi rahaa tilille mutta ei todellakaan tarvi.

    • kummitustaa

      Tilihomma on ihan hyvä lahja, mutta ei tämän hetkinen juttu vielä. Ehkä muutaman vuoden päästä. Pitää vielä katella ja miettiä lahjahommaa.

    • Seppo Taalasmaa

      Vie sille purkillinen sontaa.
      Ei maksa paljoa.

    • kummitustaa

      Tässä on jo reipas vuosi kulunu pojan syntymästä.

      Olin tässä viime viikolla pidennetyn viikonlopun kummipojan luona, koska siskoni soitti ettei poikaa voi viedä hoitoon kun on kipeä, joten menin torstaina hoitamaan häntä kotiin.

      Mietin edelleen tilihommaa kummipojalle. Ajattelin avata säästötilin omiin nimiin ja säästää pieniä summia sinne. Ja antaa sitten pikku summia sieltä esim mopo/autokortitia varten, opiskeluun yms.

      Ja sitten kun hän muuttaa joskus 18-19-vuotiaana omaan asuntoon, niin sitten siirrän hänen nimiin säästötilin. Että saa esim vuokravakuuden maksettua ja jotain pientä uuteen kotiin.

    • en sitoutuisi tiliin

      Tili on sikäli ongelmallinen, että inflaatio syö rahan arvon vuosien kuluessa. Ikäviä yllätyksiä voi tulla myös jos inflaation syöksähtää nousuun muutaman vuoden kuluttua. Ehkä olisi parempi antaa rahaa vasta aikanaan aikuistuvalle kummipojalle sen hetkisen tilanteen mukaan. Voihan kummi säästää siihen tarkoitukseen ihan itsekseen omalle tililleen, jolloin sen käyttöä voi harkita vielä vuosien kuluessa,. En sitoutuisi myöskään lupauksiin, jotka voivat romuttua esim. kummin joutuessa työttömäksi tai muuhun ahdinkoon.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Valkeakosken 15-v tapauksessa ihmettelen ??

      On sääli, että pahoja ihmisiä liikkuu aina vapaana eri puolilla Suomea, mutta minkä ihmeen takia 15-vuotiaan nuoren täyt
      Maailman menoa
      575
      15281
    2. Valkeakosken tappo

      "Tyttö löytyi poliisin mukaan kuolleena läheisestä metsästä muutaman sadan metrin päässä kotoaan. Uhrin löysivät hänen k
      Henkirikokset
      44
      12378
    3. Nyt ahdistaa

      Joku nuori tyttö on surmattu Valkeakoskella. En tunne ihmistä, mutta silti se koskettaa. Uutisissa oli hiljattain, että
      Valkeakoski
      362
      8995
    4. 15-vuotiaan ruumis valkeakoskella

      Nuoria tyttöjä tappavat miessaalistajat ja toiset nuoret. Miessaalistajille ruumiin kätkeminen tai tuhoaminen ei ole on
      Poliisi
      10
      3917
    5. Kuka oli tekijä?

      Jos tekijä oli suomalainen, onko hänen vanhempiaan jo tavoitettu? Mitä mieltä ovat aikamiespoikansa teosta? Entä puoliso
      Valkeakoski
      36
      3827
    6. Puhuuko Orpo niin totta kuin osaa?

      Vai osaisiko "en muuta keksinyt" -Orpo edes vähän paremmin puhua totta? https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/f8d5241f-
      Maailman menoa
      359
      2657
    7. Salakamera! Kirsikka Simberg julkaisi Farmilla otetut salakuvat: "Paha tapa" paljastuu! Katso kuvat!

      Oho, no nyt on kyllä rikottu sääntöjä… Farmi Suomi -kuvauksista paljastuu yllättävää materiaalia. Lue lisää: https://w
      Tv-sarjat
      9
      2157
    8. Valkeakosken murhaaja-raiskaaja on kantasuomalainen mies tiedottaa poliisi

      Some- ja palstapersut ehtivät jo moneen kertaan julistaa tekijän maahanmuuttajaksi. Miten meni niin kuin omasta mielestä
      Maailman menoa
      130
      1928
    9. Laita viestiä?

      Sitten kun on sinulle hyvä hetki, minä odotan. Jotain jäi kesken ja haluan viedä sen loppuun 😘
      Ikävä
      95
      1753
    10. Keski-ikäinen nainen raiskasi miehen

      https://www.hs.fi/helsinki/art-2000010451173.html Ei olisi varmasti kymmenen vuotta nuorempana tarvinnut pakottaa.
      Sinkut
      194
      1633
    Aihe