hyvä kamera max.300-400 euroa?

asfvkjSDKCÖASDKC

Mikä olisi hyvä kamera aloittelijalle? Ihan tulisi matkailu- ja luontokuvaukseen. Minulla onollut vain yksi digikamera ennen tätä. SE ON HUONO! Kyseisellä digikameralla ei vo ottaa kuvia auringossa! Kuvat ihan epäselviä! Kyseessä olisi siis 25-vuotiaalle opiskelijalle tuleva kamera. Mitä halvempi sitä parempi, mutta en halua että kameralla ei voi ottaa kuvia auringossa! Kameran pitää olla siis toimiva kaikissa olosuhteissa!

Mulla ei ole ketään, jolta kysyä neuvoa, joten auttakaa nyt epätoivoista opiskelijatytsyä! =)

87

5964

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tässätämä
      • Ei missään nimessä

        Googlaappas XZ-1 ja autoiso ongelmaa.. ei todellakaan sovi kuvaajalle, joka ei ymmärrä ISO-arvon merkitystä (aloittelijat)


      • What's the problem?
        Ei missään nimessä kirjoitti:

        Googlaappas XZ-1 ja autoiso ongelmaa.. ei todellakaan sovi kuvaajalle, joka ei ymmärrä ISO-arvon merkitystä (aloittelijat)

        Olympus XZ-1 tips: http://jon404.com/dload/xz-1-tips.pdf


      • Aika vähän pixeleitä

        Hinta laskee syystä että kamera on jo puolitoista vuotta vanhaa mallia, ja se poistuu pian alennusmyyntien jälkeen myynnistä.


    • Olyisti

      Ei noita pikkukennoisa Powershotteja (SX40 ) tai Olyn xz-1 kannata ostaa kun saa kunnon isolla kennolla jo tämän (rajalan tarjousviikko):

      Olympus PEN E-PM1 14-42, hinta 259,00

      • Canonisti minäkin

        http://www.rajalacamera.fi/olympus-pen-e-pm1-white-14-42-ii-r-kit-/23V20601BWE000/dp?openGroup=412

        Tuohon pitää ostaa vielä etsin erikseen ja tuo objektiivi ei ole mitenkän fiksu valinta tuohon käyttöön. Runkokin on noita ensimmäisen sukupolven Pen malleja. Hinta on kyllä houkutteleva. Luontokuvauksessa rungon pitäisi olla sääsuojattu. Olympuksella OM-D on sitä, mutta pelkkä runko on jo 1000€.

        Rajalan muuttomyynnissä on Nikonin D200, D300 ja D300s runkoja edullisesti. Niihin Nikonin optisesti erinomainen f/1.8 35 mm, niin sillä pääsee alkuun.


      • nocanon
        Canonisti minäkin kirjoitti:

        http://www.rajalacamera.fi/olympus-pen-e-pm1-white-14-42-ii-r-kit-/23V20601BWE000/dp?openGroup=412

        Tuohon pitää ostaa vielä etsin erikseen ja tuo objektiivi ei ole mitenkän fiksu valinta tuohon käyttöön. Runkokin on noita ensimmäisen sukupolven Pen malleja. Hinta on kyllä houkutteleva. Luontokuvauksessa rungon pitäisi olla sääsuojattu. Olympuksella OM-D on sitä, mutta pelkkä runko on jo 1000€.

        Rajalan muuttomyynnissä on Nikonin D200, D300 ja D300s runkoja edullisesti. Niihin Nikonin optisesti erinomainen f/1.8 35 mm, niin sillä pääsee alkuun.

        Canonismi on sairaus.


      • Niin silläkin
        nocanon kirjoitti:

        Canonismi on sairaus.

        ... merkillä on kuitenkin räpsitty varsin kuukuisia reportaasikuvia maailman sivu ...


    • Owner of XZ-1

      Olyn XZ-1 kannatta ostaa ellei ole aikomus tulostaa kuvia A-3 kokoa suuremmiksi.
      Suuremmasta kennosta ei ole hyötyä ellei hanki kameraan myös valovoimaisia objektiiveja.

    • Mietteitä

      Mietiskelin tuota tarjousta ja ajattelin että onpas halpa. Onhan se, mutta jos haluaisin oleellisesti parempia kuvia kuin nykyisellä kompaktikamerallani minun pitäisi hankkia yksi tai useampia valovoimaisia objektiiveja. Se siitä halpuudesta.

      Kaapissa on tosin muutamia Nikoniin sopivia objektiiveja 30 vuoden takaa mutta niitä ei voisi käyttää uudessa rungossa. Tai siis voisihan niitä käyttää, mutta vain valotustilassa M, ja silloinkaan kameran oma valotusmittari ei toimi... Mikäs automaattikamera se sellainen on?

      • 11+9

        Tarjouspakettin 18-55 VR Nikkori on ihan OK ja värinänrajoitin (VR) korvaa valovoiman puutetta pari pykälää liikkumattomia kohteita kuvatessa. Taatusti saat sillä yhdistelmällä oleellisesti parempia kuvia: DX-koon kenno, sama kuin yli 2 kertaa kallimmassa Nikon D7000 rungossa laadukas kittizoom, joka piirtää ihan toista luokkaa kuin Canonon suuttusuumit.

        Myy vanhat Nikkorit pois, vielä niitä joku kaipaa mm. kameralaukku.com on hyvä vanhemman kaluston myyntikanava.

        Mihin sitten tarvitset niitä valovoimaisempi objektiiveja, kun kennossa herkkyyttä löytyy ISO 6400 saakka, ja jos haluaa prässätä niin jopa ISO 25600, sillon kyllä kuvan laatu heikkenee.

        Mutta, jos valovoimaa haluaa, niin hyvä ja halpa on AF-S 35/1,8 Nikkor ja jos halpaa telezoomia niin 55-200 VR Nikkor, pari sataa uutena ja käytettyjä hyväkuntoisia saa puoleentoistasataan. Laajakulmapuolella sitten joutuu sijoittamaan tuplasti, esim. Sigman 10-20 mm.

        Siitä ei kahta sanaa etteikö Rajala olisi kallis, eihän sieltä kannata ostaa kuin tarjoustavaroita ja niidenkin kanssa pitää olla tarkkana ettei kyseessä ole "tarjous". Mutta tuo 5100 kittitarjous on ihan oikeasti hyvä tarjous, pistäkää näkyviin parempi hinta tuolle jos väitätte vastaan. Ja kamera on aloittelijan tarpeisiin vähintään riittävä, lisäksi siinä tulee mukana 3 kertaa kennon puhdistus ja Nikon-intro kurssi.


    • zoooom

      Ja muista ostaa myös vara-akku ja muistikortti niin pärjäät.Toivottavasti löydät sopivan kameran

      • 1+9

        Tuon Nikonin akunkesto 660 laakia, joten pelkkä muistikortti, niin pärjää aika pitkälle.


    • scorpo

      Mulla on itselläni kaksi kameraa. Toinen on Canonin 1000D, mutta sitähän ei enää saa vaan sitä vastaava on 1100D. Edullinen ja helppokäyttöinen. Lisäksi mulla on pokkari, Olympus SZ-14 jossa on 14Mp kenno ja 24x optinen zoom jonka kinovastaavuus on 600 mm.

    • jopi39

      Hei!
      En varmaan osaa antaa kattavaa neuvoa. Itselläni on ganon niin sanottu iso pokkari, joss suumaus on 35x. Maksoin siitä laukuineen 430€ johon sain 8 gigan kortin. Pokkarin varjopuoli on hitaus, jos kuvaat luonossa. Nyt olen jo hiukan katunut valintaani koska vastaavia järkkäreitä saa samaan hintaan. En uskalla suositella mitään merkiä en mallia koska en ole asiantuntija. Virheiteni kokemuksella voin sanoa, että katsele rauhassa. Kansalaisopistoilla on myös hyviä kursseja. Toinen tie on nämä valokuvaus kerhot tai yhdistykset. Minusta niihin kannattaa olla yhteydessä. Siellä on harrastajia, jotka ovat "melkein ammattilaisia". Mikäli jotain neuvon niin sanon, että älä hätäile.
      JouVaa

    • Canonilla onnistuu

      Canon on paras. Löytyy varmasti malli jokaiselle joka lähtöön. Valtuutetut osaavat liikkeet/myyjät opastavat alkuun. Valokuvaus on hyvä ja mielenkiintoinen harrastus!

      • juupajuu.

        Minun mielestä parasta kameraa ei ole vielä keksittykään ja Nikon on silloin toiseksi paras.


    • LATOMAATIKKO

      Semmonen vanhan-ajan matolaatikko , saattaa olla että rahat ei riitä mutta ehkä siihen vois luottoa saada hyvillä perusteilla esim. museo tai historiikin vaalimisella. Mene pankin johtajan puheille ja esitä asia voit päästä alkuun sen jälkeen kiertelet kirppareita voi hyvällä tuurilla saada sitten seuraavia malleja edullisesti , jätät sen ensikameran sitten säilöön jonka arvo on vuosikymmenten kuluttua 10 tonnin luokkaa näin se menee ota ilo ja hyöty itselle. Jos nyt maksan nyky paskasta vaikka 5 sataa vuoden kuluttua se on korkeintaan 50 eur.

    • Kuvailija(:

      Nikon D5100 on hyvä, jos aikoo viedä valokuvausharrastusta yhtään pidemmälle. Rajalassa on nyt tarjouksessa.

    • ei mulla muuta

      Aloitin valokuvausharrastuksen alle vuosi sitten keväällä. Silloin käytössäni oli, ja on edelleen, Samsungin WB750 digipokkari. Joulukuussa hankin vähän järeämmän järjestelmäkameran Canon EOS 600d:n. Tarkoitus olisi vielä hankkia parempi objektiivi sille, kun tykkään kuvata lintuja.

    • Harrastelijakuvaaja

      Suosittelen tätä: http://www.b2c.fi/tuote/olympus-sp-810-uz-silver/535563/
      Itselläni oli vanhempi malli ja se oli tosi hyvä. Jopa valovoima oli paljon parempi kuin kehutussa Panasonicissa ja sillä pystyi kuvaamaan täydellä zoomilla ihan käsivaralta ja kuvat onnistui hyvin. Pystyy kuvaamaan tosi kaukaa.

      Tottakai rahalla saa parempia mutta tuo on ehdottomasti hyvä hintaluokassaan jos haluaa hyvän zoominkin.

    • EMW

      Jättäkää Canonin lelut kauppaan, näättehän sen jo siitä että parin kuukauden kuluttua julkistamisesta niitä myydään alella....On kaksi merkkiä yli muiden Nikon ja Pentax, jos kameran haluaa. Ne jotka ei tiedä mitä myyvät ovat aina tuota canoninpaskaa työntämässä käteen ja alennuksella....

      • Ei Canonit mitään leluja ole.

        http://www.youtube.com/watch?v=Tetk_ayO1x4


      • kehitys kulkee

        Kävin lelukaupassa: Ei ollut yhtään/ensimmäistäkään Canonia myynnissä. Sensijaan valokuvausliikkeessä tunsivat merkin ja mallit erinomaisen hyvin. Canon on tunnettu maailmanmerkki. Mallistot ovat laajat ja uusiutuvat pari kertaa vuodessa. Niin nopea on kehitys tälläkin saralla.


    • Luontokuvaus vaatii järjestelmäkameraa. Sellaisen hyvän voit saada käytettynä 300 - 500 euron hintaan. Luontokuvaus on valokuvauksessa ehkä se haastavin ja kärsivällisyyttä vaativin valokuvausalue. Jos haluat tosissasi harrastaa luontovalokuvausta, harrastuksella on myös hintaa. Toki voit aloittaa pienestä, niin varmasti moni aloittaa. Pienenä vinkkinä, että Canon-kameroihin saa kaikkein edullisimmin lisätarvikkeita ja objektiiveja, mutta esim. Nikonin tai Pentaxin merkit ovat ihan hyviä valintoja.

      Matkailukuvauksessa selviät ihan tavallisella pokkarilla eli kompaktikoon/taskukoon kameralla. Pokkareita on vähän isompia ja pienempiä laidasta laitaan, mutta jos sellaista etsit niin esim. CANON IXUS on hyvä kamera ja sopii hintahaarukkaasi jo alle 300 eurolla.

      Mielestäni tuolla hintahaarukalla 300-400 euroa kannattaa kuitenkin miettiä niin sanottua zoom-objektiivilla varustettua pokkarikameraa.

      Esim.
      Canon IXUS 500 HS
      Canon PowerShot SX500 IS
      Nikon, COOLPIX p7100
      Olympus, SH-25MR

      LÖYSIN MYÖS ANTTILASTA JÄRKKÄRIN hyvään hintaan (järjestelmäkameran)

      http://www.netanttila.com/webapp/wcs/stores/servlet/ProductDisplay?storeId=1444&productId=703654&partNumber=5398433 malli&shopId=19652&compartmentId=20160&categoryId=20682&catalogId=1444&ddkey=ProductDisplay

      JA MYÖS

      http://www.netanttila.com/webapp/wcs/stores/servlet/ProductDisplay?productId=746110&storeId=1444&catalogId=1444&shopId=19652&compartmentId=20160&categoryId=20671

      On myös olemassa vesitiiviitä pokkarikameroita, jotka ovat jokseenkin käytännöllisempiä ja turvallisempia esim. vesillä ja rannoilla.

      Loppujen lopuksi onnistunut kameravalinta on keräämiesi positiivisten faktojen suurin summa jostain tietystä kamerasta.

      • Ai niin, ja kannattaa myös ottaa huomioon seuraavia asioita:

        -sääkestävyys
        -kameran rungon materiaali
        -kameran väri
        -hyvä kamera on akkukäyttöinen!
        -muiden käyttäjien kokemukset
        -jalusta
        ...


      • Muuttomyynti?

        Ei nytte ollu Kalle Anttilalla VR.ää mukana tossa 18-55 millisessä kittisuttuzoomissa
        mutta olis se kallimpikin kun Nikon D5100 nyt Rajalassa ilman VeeÄRRÄÄ?
        Tarkkana saa olla sisältyykö VR hintaan.


      • 19+7
        Muuttomyynti? kirjoitti:

        Ei nytte ollu Kalle Anttilalla VR.ää mukana tossa 18-55 millisessä kittisuttuzoomissa
        mutta olis se kallimpikin kun Nikon D5100 nyt Rajalassa ilman VeeÄRRÄÄ?
        Tarkkana saa olla sisältyykö VR hintaan.

        Rajalan kittitarjouksen objektiivi on VR


      • tietäjätuktija
        19+7 kirjoitti:

        Rajalan kittitarjouksen objektiivi on VR

        rajalassa oli 600n canonin runko 300e. vetäkää siitä.


      • 1/4 koossa
        aeternus_discipulus kirjoitti:

        Ai niin, ja kannattaa myös ottaa huomioon seuraavia asioita:

        -sääkestävyys
        -kameran rungon materiaali
        -kameran väri
        -hyvä kamera on akkukäyttöinen!
        -muiden käyttäjien kokemukset
        -jalusta
        ...

        ainakin canonin perusjärkkärit on muovisia ja painavia. samaan hintaa saa magnesiumvaluisen sonyn nexin.


      • Ixus 500-sarjaa suosittelen vain vahvoin varauksin. Siinä on hyvin pieni kenno, mikä heikentää ominaisuuksia (periaatteessa kenno on normaalikokoinen, mutta vain keskiosaa käytetään). On parempi valita SX200-sarjalainen tai Ixus 200-sarjalainen (jos zoom riittää). SX500 IS on hyvä, jos haluaa kevyessä paketissa pitkän zoomin. Muuten kamera on vanhaa tekniikkaa (mm. CCD-kenno, mikä heikentää hämäräkuvausta)

        Rantakuvaukseen saa toisiin kameroihin, kuten Ixuksiin halvalla koteloita.


    • kamera

      Kylläpä on taas asiantuntijoita liikkeellä on hyvin vaikea sanoa kumpi on parempi canon tai nikon molemmat hyviä jossa makuasia ,pitää kysyä asintuntijalta ne neuvoo,mutta ei kaupasta siellä on vaan jokaisen merkin kehuja jotka edustaa omaa merkkiään googlaa vaan neuvoja kamaran ostoon en muista kaverin nimeä mutta on asintuntuja.

    • C nisti

      Itselläni on canon 3100 D ja olen ollut täysin tyytyväinen halpa ja hyvä.

    • 112233

      Kysy kohdasta harrastukset suomi24 sivulta Mikko Saari on hyvä antamaan neuvoja suosittelen.

    • KLIK,KLIK ja voi,voi

      Hei,
      ehkä sinun kannattaisi mennä digikuvauksen alkeiden esim.lyhyelle kurssille, missä näet ja kuulet esimerkkejä eri kameroista ja niiden ominaisuudesta.
      Siitä minä aloitin ja kuvaan todella paljon ja pidän valokuvanäyttelyitä yms.

      Ei kannata uskoa tuollaisia" mene heti Rajalaan" neuvoja ne ovat kauppiaiden omia neuvoja.
      Käyt kurssin ja näet mitä haluat!
      Kaikilla kameroilla voi ottaa auringosta kuvia, mutta se pitää osata.
      Sitä et opi täällä netissä voivottelemalla
      Kuvaamaan oppii kuvaamalla, ja opettelemalla oman kameran käytön ja valokuvauksen perusteet, perusteellisesti!!
      Mitä kirjoitit "aurinkokuvista" että olivat epäselviä, ei hyvät kuvat itsestään tule kamerasta,hyvinä, ne pitää osata ottaa oikein!

      Käytä se aika mitä vietät esim. täällä netissä opettelemalla kamerasi käyttöä,luulen että sinulla on aivan hyvä kamera, mutta keskittyminen asiaan puuttuu...

    • luontokuvaaja .. ..

      Canon tai Nikon järkkäri. Eihän tolla rahalla saa kunnon putkia, mutta jotain
      sentään. Yleensä normaaliobjektiivi on mukana. Minulla on ollut Nikon, joten
      tietysti suosittelen sitä. Mene Giganttiin tai muuhun kemeramyymälään ja pyydä
      esittelemään canoneita tai nikoneita. Jos haluaa lähikuvia linnuista yms. pitää
      olla 300mm:n putki. Niitäkin on eri hintaisia. Halvat saa heittää suoraan roskiin.

    • osta kunnon kamera

      pana gh3 ja ei muita tarvi

    • näillä eväillä

      Oikeastaan jokaisella aloittelijan järkkärillä saa aivan riittävän hyvää kuvaa. Tärkeintä on oma osaaminen (syväterävyyden hallinta, sommittelu, kuvakulmat, yms...) Ei auta, vaikka ostaisi monen tonnin järkkärin jos ei itse tiedä kuvaamisesta mitään. Kuvaamista oppii vain harjoittelemalla, hyvä valinta on mennä vaikkapa kansalaisopiston kurssille, kysyä neuvoa paikallisesta valokuvauskerhosta tms. Aina voi kokeilla erilaisia tapoja, kun oivaltaa asioita, niin aivan omasta arkisesta ympäristöstäkin löytyy mielenkiintoisia kohteita. Epäilen aurinkokuviesi epäonnistumisen johtuvan kameran tarkennuksen alkeellisuudesta: pokkarit eivät vain kykene tietyissä olosuhteissa tarkentamaan oikein.

      Ostin toissa jouluna Nikon D3100, sillä kyllästyin pokkarin hitaaseen ja epävarmaan toimintaan. En ole katunut ostostani hetkeäkään ja olen ostanut muutamia varusteita. Vähänkin haastavassa valoitustilanteessa kamera ei saa tarkennettua ja koska harvassa pokkarissa on manuaalitarkennusta, ei kuvasta saa selkeää. Pokkarit mittaavat tarkennuksen yritys ja erehdys- tavalla, eli liikuttavat tarkennusta niin kauan, kunnes saavat mitattavassa kohdassa kontrastieron tarkaksi. Järkkärissä tarkennus on huomattavasti kehittyneempää värien vaiheisiin perustuvaa ja tarkempaa. Tosin se edellyttää kuvaamista etsimen läpi. Järkkäritkin ovat epävarmoja ja hitaampia kun kuvataan takanäytöltä suoraan kuvasensorilta tulevan kuvan mukaan , mutta onneksi voi käyttää manuaalitarkennusta, jos automaatiikka ei kykene tarkentamaan.

      Tuo Rajalan tarjous D5100 on erinomainen. Epäilen, että aiheen aloittaja ei tarkoita "varma kaikissa olosuhteissa" sitä, että kameran tulisi toimia kaatosateessa vaan että se kykenee tuottamaan hyvää kuvaa kaikenlaisissa valaistuksissa ja ympäristöissä. Pienessä tihkussa ja lumipyryssä kuvattaessa monet ammattilaisetkin laittavat kameransa muovipussiin, jossa on reikä ainoastaan linssin kohdalla. Täysin säänkestävät kamerat ovat vain paljon kalliimpia kuin aloittajan antama budjetti sallisi. Jos nyt ostaisin kameraa, niin tuo Rajalan tarjous olisi ehdoton.

      • Aina oppii uutta

        Aivan noin järkyn objektiivin "ruuvitarkennusta" ripeempi ei oo mikään W tai T vipu
        mikä vaa surisee eikä tarkenna OK.


      • Aina opin uutta
        Aina oppii uutta kirjoitti:

        Aivan noin järkyn objektiivin "ruuvitarkennusta" ripeempi ei oo mikään W tai T vipu
        mikä vaa surisee eikä tarkenna OK.

        Korjaan ZOOMASTA ja tarkennusta.


    • sdfsf32
      • näillä eväillä

        Kannatan. Tuon ostaminen oikeasti kannattaa.


    • pete18
    • Järkikamera

      Panasonic DMC-TZ30 on hyvä kamera ja takuulla onnistuu kuvat, HD videoita myöten, kamerassa on 20 kertanen zoom, hyvä optiikka Leica.. on helppo käyttää ja on tarpeeksi pieni, menee vaikka taskuun.. Suosittelen, näyttää olevan netAnttilassa tarjouksessakin h. 299,90.

      • tietäjätuktija

        muuten ok mutta 800ISOn kuvat on aika surkeita. yleensäkin voi vähåä käyttää järkee ja katella luottosivuja,. imagingresource.com ja sieltä reviwe tai dpreview.com


    • Vara-akku+16GB muist

      Ehdotan Canon SX220:aa. Se on n. 200 euron hintaluokassa, laadukas HD-kuva ja video.

      • Ko. malli on kaksi vuotta vanha. Uusi malli onSX240 HS ja uudempi esitellään varmaan piakkoin. En maksaisi SX220 HS:stä nyt 200 euroa (maksoin siitä 200 euroa vajaa pari vuotta sitten)


    • joku pokkari -gps

      Hei ! kameran tuntijat !Mitähän nämä pokkarikamerat , missä on myös gps-toiminto..oliskohan ko. malli sopiva esim. retkille yms. Tyhjeneeköhän akkukin nopeasti..yms. ? Näyttäähöhän se sit pientä polkua matkana , vain onks oikeen karttapohjaakin ? käviskö pikku veneilyissäkin gps-näytto ?

    • nikonisti 2

      Moi

      nikon d5100 ehdottomasti 18-105 putkella et tule katumaan:)

      • tietäjätutkija

        miks toi putki. paljon parempi onkitin mukaan 35/1.8 laadulllisesti kiintee on aina parempi jak un katsot kuviasi et paljon tosta yläpäätä tuu tarviin onse niin suttua


      • nikonisti2
        tietäjätutkija kirjoitti:

        miks toi putki. paljon parempi onkitin mukaan 35/1.8 laadulllisesti kiintee on aina parempi jak un katsot kuviasi et paljon tosta yläpäätä tuu tarviin onse niin suttua

        Moi mulla on kummatkin mut toi kysy et millä tulee toimeen hyvin kaikki kaipaa kuitenkin zooooomia ees vähän enempi aluks lol


    • pitkä zoomikko

      jos vaatimuksenasi on kamera jolla "voi kuvata kaikissa olosuhteissa", kuten ilmaisitkin...silloin se pitää olla myös vesitivis ja iskunkestävä, koska kameroita useinkin pestään muun pyykin seassa ja viskotaan hermostuksissaan pitkin seiniä miten sattuu.

    • asfvkjSDKCÖASDKC

      Älkää enää kirjoitelko EN halua lukea.


      Ymmärsittkö vai oletteko kaikki vajaita ?!

    • asfvkjSDKCÖASDKC

      Kiitoksia ylläpidolle, että postitte yli 20 vastausta..

    • tietäjätutkija

      ol. epm1 löyhtyy joka paikasta alle 300e, hyvät linssit. (rajal /topshot)
      tai sit sony nex paras hintalatu jos saa tarjouksesta 400e pintaan. (stockal esim)

      sit jos haluu peritnteistä uskottavuutta ja kokoa niin nikon 5100
      canonissa maksaa merkki eikä ominaisuudet vastaa hintaa ainakaa kuluttajajärkkäreisä

      edelleen jos pokkari niin sony hxv9 jos saa vielä tarjouksesta, sony pärjää hyvin heikosa valossa, canon opwershot 90-95-100-110 noh hintaa on paljon eli hitnalaatu jää huonommaks lisäksi aivan surkee akkukesto. nikon ja panasonic ei oikein osaa tehdä pokkareita kohinaa jakohinanvaimnnusongelmia.

    • naperovekara
    • jukranpujut

      Suosittelen lämpimästi digikuvauskurssia. Halvempi kuin uusi kamera. Itselläni oli pokkari joka mielestäni oli huono kun en saanut sillä hyviä kuvia ja ostin järkkärin. Nyt olen käynyt kurssilla ja huomannut että se pokkarikin on hyvä kun vaan oppii sen kaikki säätömahdollisuudet. Eli en osannut käyttää sitä. Nyt ymmärrän ohjekirjaakin paljon paremmin kun sekin oli aikaisemmin melkolailla hepreaa. Suosittelen kurssia ennen kuin ostat uutta kameraa. Jo siksikin että siellä oppii myös sen mitä kaikkea todella kamerasta olis hyvä löytyä jos sitten päädytkin uuden ostoon. Hyviä kuvaushetkiä :)

    • Tuolla hinnalla vaihtoehdot ovat aivan perustason järjestelmä kittiobjektiivilla tai keskitason kompakti. Määritä tarpeesi: mikä on sopiva kameran koko, tarvitsetko hyviä ominaisuuksia hämärässä kuvaamiseen, tarvitsetko mahdollisuutta kuivata pidemmältä. Haluatko myös mahdollisuuden ilmaista taiteellisesti, mm. kuvata niin, että tausta on epäterävä, vai onko kyse vain muistojen tallentamisesta? Mitan tärkeä videokuvaus on?

      Jos sinulla on kokemusta jostain kamerasta voisit sanoa sen tarkan merkin ja mallin. Näin vastaaja saisi jonkun kiinnekohdan vaatimuksiisi. Kuvanlaatu suhteellinen käsite, Se mikä toiselle on hyvä, on toiselle täysin surkea.

      Järjestelmäkamera on hämäräkuvauksessa ylivoimainen ihan kittiobjektiivillakin. Lisäobjektiiveilla tilanne paranee. Vaihtoehtoina on peiliheijastuskamera (SRL) tai peilitön. Edellisellä kuvataan etsimellä, jälkimmäisellä yleensä takanäytöllä. Peilittömän etu on pienempi koko. Silti zoom-objektiivin kanssa se ei mukavasti taskuun mene.

      Kompakteissa tai pokkareissa (pienet kompaktit) joudut tekemään valinnan zoomin pituuden ja valovoiman välillä. Eli jos et tarvitse pitkää zoomia, niin valitse valovoimaisempi kamera, kuten Canon PowerShot S100 tai S110.

      Yleensä auringonpaiste ei ole ongelma.Jos on, voi kameran asetukset olla pielessä. Oli kamera mikä tahansa, pitää osata käyttää sitä. Ongelmat ovat hämäräopuolella.

      Varaa n. 30-50 euroa kameran hinnan päälle varusteisiin (muistikortti, laukku, vara-akku). Jos saat näitä mukaan paketissa niin hyvä.

    • kanoni kova sana

      canonin 1100D semmonen paketti missä on kaksi objektia mukana.taitaa saada tohon hinta haarukkaan, tai sit ostat 600D mallin maksaa 500e noin pelkästään.Itse ostin 600 mallin ja tykkään kovasti..EI kannata sijoittaa noihin ihme merkkeihin rahaa..Ostat canonin suoraan niin siinä on pitkäksi aikaa kameraa

    • koo7

      ostin juuri niko D5100 järkkärin, ja näin aloittelijana voin sanoa että kyseinen järjestelmäkamera on helppo käyttää ja sitä oppii nopeasti käyttämään kunhan vain hiukan malttaa perehtyä.. :) nyt näyttikin olevan rajalassa myynnissä hintaan 399e ja hintahan sisältää 18-55mm optiikan joka sopii erinomaisesti mm lähikuvaukseen, kovin pitkälle zoomattuna putki ei riitä jolloinka seuraava vuorossa oleva optiikka kannattaisi olla 70-300mm :)

    • tottamaar

      Varmaankin piilokamera!! hah...hah...aluksi.

      Mutta ihan oikeesti Canon on tunnettu kamera. Pixeleitäkin 5 megapix riittää hyvin. Vähintäin 3 kertainen zoomi. Itselläni on Canon Power Shot SX200., mutta aloittelijalle menee halvempikin malli. Tällä mallilla saa videokuvaakin mukavasti. Kannattaa valita kuitenkin kamera jossa on ladattava akku. Ei siis pattereilla käyvää mallia. Patterit jatkuvasti tyhjänä. SX200:ssa on useampi kuvausohjelmakin ja se sopii moneen käyttöön. Videokuvassa musiikkikinm on hyvä laatuista ja kuvat saa kätevästi siirrettyä tietokoneelle. Onnea ostoksille.

    • Halvemmalla

      Täysin järjetöntä ostaa Rajalalta mitään, kun samoja saa muualta satasia halvemmalla. Esim. Verkkokaupassa useimmat kamat huomattavasti edukkaampia.

      • 16+10

    • nöfnöf
    • Liisa

      Valokuvaajana suosittelen sinulle joka kysyit sen ensimmäisen kysymyksen eli että mitä kameraa suositellaan aloittelijalla., suosittelen sinulle Canon EOS 1000 D kameraa, sen saa alle 200 euron, riippuen mistä tilaa/ostaa kameransa. Kaikki canonin perus digitaaliset järjestelmäkamerat ovat todella hyviä, mutta ottaen huomioon että olet aloittelija/harrastelija tuo EOS1000 D riittää sinulle pitkäksi aikaa, ja sitten jos ja kun olet innostunut viemään harrastusta pidemmälle kannattaa ostaa esim. Canon 550D tai canon 600D digijärkkäri. Ne ovat siinä 500 -800 euron tuntumassa. Mutta eipä siitä ole vaaraa jos haluaa ostaa heti esim tuon 550 D:n. :)

      Nautinnollisia kuvaushetkiä! :)

      t. Ammattivalokuvaaja

      • Amatöööör-Lisbeth

        "Kaikki canonin perus digitaaliset järjestelmäkamerat ovat todella hyviä, mutta ottaen huomioon että olet aloittelija/harrastelija tuo EOS1000 D riittää sinulle pitkäksi aikaa, ja sitten jos ja kun olet innostunut viemään harrastusta pidemmälle kannattaa ostaa esim. Canon 550D tai canon 600D digijärkkäri. "

        Siinä vaiheessa kun joku lisselotta on oppinut kuvaamaan kunnolla, on mennyt niin paljon aikaa, että sinäkin olet eläkkeellä :-)


    • nöfnöf
    • moikka kaikki

      hyvä kuvaaja saa oikeastaan millä kameralla hyviä kuvia.

    • Merkkinä suosittelen ehdottomasti Canonia (toiminut minulla moitteettomasti) sekä Olympusta (vähän halvempi vaihtoehto digikameralle)

    • tarve ratkaiseee

      Täällä on muutama hyvä viesti. Usea kehuu vain omaansa ilman sen paremmin perustelematta. Minulla on tässä edessäni tällä hetkellä Samsung ES30-pokkari, ostettu lapsille ja niilläkin tulee hyviä kuvia yleensä, maksoi n 70€.

      Mutta tuskin tyydyt siihen. Minulla on Sonyn puhelin Xperia T, jossa on 13 megan kenno ja joka on käytännössä pääkamerani. Loistavia kuvia, automaattinen tarkennus, valotus, HD-video jne jne.

      Ostin aikanaan juhlatilaisuuksia varten järkkärin, Canon 1000D-koneen, kun sitä 399 -hintaan sai aikanaan. Se on hyvä, automatiikka hoitaa juhlakuvaamisen säädöt, yleensä aina kuvat onnistuvat. Ei tärähtäneitä kuten muilla kameroillani saattaa tulla. On jäänyt tosiaan juhlakaluksi, ei arkikäyttöön. Sillä ei voi kuvata videota, uudemmalla versiolla voi.

      Vaimon Canon Ixus - on myös kovassa käytössä. Se on yleiskäytössä tapahtumissa ja lomilla, näppärä, kestävä, laadukas.

      Kun ostat kameraa, mieti, aiotko todella opetella tuhannet pienet nippelit ja säädöt, vai kaipaatko automatiikkaa joka hoitaa kaiken puolestasi. Minäkin annan suositukseni, osta hyvä pokkari, esim ixus. Sitten, jos kuvaaminen todella kiinnostaa, osta järkkäri. Meillä järkkäri on todellakin vähällä käytöllä, sonyn kännykkä ja ixus ottavat 85% tallennettavista kuvista.

      • Mieti myös sitä aijotko kuunnella W ja T säätimen ääntä kuvatessasi muutakin kun videokuvaa? Sillon kun ei kamera tarkenna vaan sen objektiivi pitää ääntä?


    • asentaja...

      Älä osta ainakaan tuota kiinassa tuotettuja halpakameroita, ne kestää tasan 3 kk ja takuuta ei ole minkäänlaista. Muutenkin ovat rimpuloita. Itsekkin tarvitsisin kameraa, kun ne maksaa hyvistä otoksista.

    • Apinakin tajuaa et jos Noinkuin D5100 Suomessa saa hintaan 399E niin on aivan sama mikä objektiivi siihen sisältyy koska pelkkä runko maksaa noin vähäsenyli 800Enormaalihinnalla
      vaikka ei ookkaa sääsuojattu niikuin D7000?
      Onkos tossa mitään järkee vai EI?

      • kamerakettu

        Ja lyhyessä zoomissa ei juuri VR:n puute haittaa. Siis kun puhutaan Nikkorin 18-55-millisestä. Tuolla on kuvailtu yölläkin ja kuvia tulee varsin mukavasti varsinkin kun jostain hakee pikkuisen tukea. Kannattaa huomata, ettei tuo VR:tön ole juuri optisesti huonompi. Siitä on vanhempikin malli, mutta nyt paketeissa tuo objektiivi on yleensä sellainen uudempi, jossa on mataladispersioinen ED-lasi. Sitä ei VR-mallin 18-55:ssa ole. Joka tapauksessa nuo 18-55 opiskat tulee mukaan käytännössä ilmaiseksi, joten ei kannata parkua. Niillä on hyvä harjoitella ja rahalla saa sitten lisää mitä sitten tarviikin.


    • mateo1

      Kannattaisi varmaan ensin lukea laitteesi ohjekirja. En usko, että sillä ei saisi
      kuvia auringossa. Jotkut asetukset ovat varmasti pielessä!

    • jouni767

      Pentax optio wg-1
      Muuta et tarvitse.Siihen pari vara-akkua ja ylimääräinen muistikortti sekä linssinsuojus niin avot.
      -Kaikki kohdallaan.
      -Hyvä kuvanlaatu
      -Kestää vaikka veden alla ottaa kuvia,pakkasta ja kolhuja.
      Täydellinen kaveri jos ei halua järkkäriä kantaa mukana.Tämä on aina mukana helposti

    • Kitaristikuvaaja

      Nikon D3100 ja siihen VR zoomilla varustettu putki

      Yhdellä putkella Expertilta 399 €

      https://www.expert.fi/Tuotteet/Kamerat/Jarjestelmakamerat/Nikon-D3100-18-55VR-KIT

      Kahdella VR putkella varustettuna Anttilasta 499 €

      http://www.netanttila.com/webapp/wcs/stores/servlet/ProductDisplay?productId=626798&storeId=1444&catalogId=1444&shopId=19652&compartmentId=20160&categoryId=20671

      Kätervä kamera niin aloitelijalle kuin pidemmälle ehtineelle kuvaajalle, toimii haluttaessa täysin automaattisesti jos haluaa ns. helppoa kuvaamista, tai vaikkapä täysin omin manuaalisesti säädöit tai kaikkea siltä väliltä, hyvä opastus kamerassa, helppokäyttöinen ja mikä parasta hyvät linssit, tarkat ja hyvän väriset kuvat lopputuloksena eli hintaansa nähden hyvä kamera.

      It ostin Anttilasta n. ehkä 2 vuotta sitten tarjouksesta kahdella putkella varustettuna laukku, puhdistusliina etc, tosin putkissa ei vakainta mutta silti onnistuu kaikki mitä olen kuvannut ja vieläpä laadukkaasti.

      Koko ei ole pienin muttei myöskään lähellekään isoin, kestävän oloinen ja suht kompakti käsiin sopiva muotoilu.

      Ite olen tykännyt kovasti.

      Toivottavasti löytyy sulle tarpeisiin sopiva kamera olipa se sitten mikä hyvänsä.

      • Enemmän vastinetta!

        >Nikon D3100 ja siihen VR zoomilla varustettu putki

        >Yhdellä putkella Expertilta 399 €

        Miksi ihmeessä pitäisi tyytyä D3100:aan, kun D5100 lähtee (ainakin vielä tänään) 18–55 mm:n VR-kittiputkella tosialehintaan 399 €?

        http://www.rajalacamera.fi/nikon-d5100-18-55-vr-kit-/39VBA310K001/dp?openGroup=411

        Ei D3100:ssa vikaa sinänsä (minullakin on sellainen), mutta kun D5100 on merkittävästi etevämpi vekotin!


    • kuvaajaakkin

      Yleensä kameroissa hinta ja laatu kulkevat käsi kädessä. Osta perusjärkkäri. Jos on hyvä tarjous, voit saada sen 400-600 eurolla. Halvalla et hyvää saa. Järjestelmäkamerassa on säätöjä eri valistukissa kuvaavalle. Perusjärkkäriin voi hankkia vähän paremman objektiivin ja kun tavallista on että nälkä kasvaa syödessä, niin joskus voit vaihtaa parempaan kameraan ja käyttää entistä objektiivia kunne hankit senkin paremmaksi.

      Itselläni on kaksi järjestelmäkameraa ja hyvä peruspokkari joka sekin maksoi kylläkin järjestelmäkameran verran, eli 599. Siinä on myös tarpeeksi säätöjä kirkkaallekin säälle. Mutta oikein aurinkoisella säällähän on niin kirkasta että halvimmilla ei saa kuvia eikä järkkärilläkään saa oikein kirkkaalla ilmalla kuvia, jos säädöt eivät ole kohdallaan. Joskus kannattaa käyttää salamaa aurinkoisellakin

      Parhaita neuvoja saat kun menet oikeaan kamerakauppaan ja kerrot mitä haluat.

    • kuvaajaallekkin

      "Itselläni on kaksi järjestelmäkameraa ja hyvä peruspokkari joka sekin maksoi kylläkin järjestelmäkameran verran..."
      Miltä tuntuisi elämä pelkän sen pokkarin kanssa? Ajattele että sinulla olisi vain yksi kamera ja pitäiisi valita joko se pokkari tai kittilinssillä varustettu aloittelijan järkkäri. Kummanko valitsisit?

      Minun mielestäni kannattaa mieluummin ostaa hyvä kompaktikamera kuin halpa järkkäri. Kuvanlaadullisesti niissä ei ole suurta eroa ja mutta kompakti on pienikokoisena ja kevyenä paljon helpompi ottaa mukaan minne tahansa, jopa sinnekin minne järkkäriä ei viitsi/saa viedä. Siksi järkkärin omistajillakin on pokkari taskussa...
      Itselleni on tähän saakka riittänyt "valokuvaajan kakkoskamera".

      • 2+1

        Hyvä pokkari vaan maksaa enemmän kuin halpa järkkäri.

        Esim. Fuji x100 on OK, ja päihittää halvan järkkärin. Se on vaan reilut kaksi kertaa kalliimpi kuin perusjärkkärit.

        Mutta suurin osa pokkareista on onnettoman pienellä kennolla, joka vaikuttaa "normaaliobjektiivin" polttoväliin. Ja monista puuttuu kunnollinen etsin ihan kokonaan. Nämä kompaktikamerat korvaa ihan helposti kännykkäkameralla, mutta halvintakaan järkkäriä DX-koon kennolla et korvaa kalleimmallakaan kännykällä.


      • 2+1
        2+1 kirjoitti:

        Hyvä pokkari vaan maksaa enemmän kuin halpa järkkäri.

        Esim. Fuji x100 on OK, ja päihittää halvan järkkärin. Se on vaan reilut kaksi kertaa kalliimpi kuin perusjärkkärit.

        Mutta suurin osa pokkareista on onnettoman pienellä kennolla, joka vaikuttaa "normaaliobjektiivin" polttoväliin. Ja monista puuttuu kunnollinen etsin ihan kokonaan. Nämä kompaktikamerat korvaa ihan helposti kännykkäkameralla, mutta halvintakaan järkkäriä DX-koon kennolla et korvaa kalleimmallakaan kännykällä.

        Yksi pointti vielä "kompaktikameran" valintakriteeriksi riittävän suuren kennon, valovoimaisen objektiivin ja läpikatsottavan etsimen lisäksi - ulkoisen salaman (TTL-automatiikalla) liitäntäkenkä. Nämä ominaisuudet erottavat kameran ja kännykän ;)

        Tietysti oikeassa kamerassa pitää olla myös mahdollisuus valotuksen ja etäisyyden käsisäätöihin, oli se järkkäri tai "kompakti".


    • jmiwc0+LI´.kfo´0

      Nikon 5100 alkaa olla jo vanhaa mallia. Eikä se ole mikään autuaaksi tekevä kamera.
      Varsinkin huonolla objektiivilla sekin hyvä mikä siinä on pilataan.
      Lisäksi sitä pitää osaa käyttää. Se pitää opetella sen käyttö.
      Lisäksi kuvien käyttö vaikutta kameratarpeeseen suuresti. Jos vain lataa facebookkiin kuvia ei laadukka ole juuri merkitystä.
      Jos taas suurentaa kuvia alkaa tarvita jo parempaa laatua.
      Oikeasti hyvä kamera on Nikon D800 mutta ei se ole sellainen jonka otat mukaan joka paikkaan jos et ole tosi harrastaja. Vertailkaa ehdokkaitanne mitä sitten olettekaan ostamassa. http://www.dpreview.com/reviews/nikond5100/20
      http://www.dpreview.com/camerareviews/?category=slrs&order=date

      • 18+9

        On vanha, jo reilut puolitoista vuotta ensiesittelystä.
        Objektiivista olen samaa mieltä, sen vuoksi kannattaa pitäytyä hyvälaatuisessa kittioptiikassa, tai ostaa 35 Nikkor prime (hintaa puolet kamerapaketin hinnasta) tai sitten joku muu normaalialueen zoomi, mutta siinä tapauksessa objektiivin hinta on enemmän kuin tarjouspaketin 399 euroa.

        Mikään kamera, ei edes D800, ole autuaaksi tekevä. Valokuvaus ei ole uskonasia.

        D5100 kittilinssillä (18-55 VR) on käyttökelpoinen kamera eka järkkäriksi, ja myös edistyneelle harrastajalle jota katu-uskottavuuden puute ei haittaa. Sillä saa hyviä kuvia jos osaa kuvata. Kuvien käyttö tietysti vaikuttaa, jos tekee suurempia kuin A3 suurennuksia, niin etenkin optiikan laatu alkaa vaikuttamaan. Kennojen erottelukyky kyllä riittää myös halvimmissa DX-formaatin nykyjärkkäreissä.

        Tässä photozonen arvio kittioptiikasta:
        http://www.photozone.de/nikon--nikkor-aps-c-lens-tests/632-nikkor18553556vr?start=2
        "So, in summary, the 18-55 VR is a good choice both for anyone buying his or her first DSLR as well as advanced users looking for an affordable standard zoom."


      • Jurristikko
        18+9 kirjoitti:

        On vanha, jo reilut puolitoista vuotta ensiesittelystä.
        Objektiivista olen samaa mieltä, sen vuoksi kannattaa pitäytyä hyvälaatuisessa kittioptiikassa, tai ostaa 35 Nikkor prime (hintaa puolet kamerapaketin hinnasta) tai sitten joku muu normaalialueen zoomi, mutta siinä tapauksessa objektiivin hinta on enemmän kuin tarjouspaketin 399 euroa.

        Mikään kamera, ei edes D800, ole autuaaksi tekevä. Valokuvaus ei ole uskonasia.

        D5100 kittilinssillä (18-55 VR) on käyttökelpoinen kamera eka järkkäriksi, ja myös edistyneelle harrastajalle jota katu-uskottavuuden puute ei haittaa. Sillä saa hyviä kuvia jos osaa kuvata. Kuvien käyttö tietysti vaikuttaa, jos tekee suurempia kuin A3 suurennuksia, niin etenkin optiikan laatu alkaa vaikuttamaan. Kennojen erottelukyky kyllä riittää myös halvimmissa DX-formaatin nykyjärkkäreissä.

        Tässä photozonen arvio kittioptiikasta:
        http://www.photozone.de/nikon--nikkor-aps-c-lens-tests/632-nikkor18553556vr?start=2
        "So, in summary, the 18-55 VR is a good choice both for anyone buying his or her first DSLR as well as advanced users looking for an affordable standard zoom."

        Summary: välineurheilijalle (siis välinevalokuvaaja amatöörille) D5100 kit ei sovi, mutta amatöörivalokuvaajalle erinomainen laite.


      • Niiiiiikoonisti

        Nyt en ymmärrä miten linkkisi info liittyy muuhun tekstiisi:
        "At low ISO settings, the D5100 is on a par with the best of the competition, but at the higher ISO settings, it produces some of the best image quality that we've ever seen from an APS-C camera. Noise levels are impressively low, and default noise reduction does a good job of controlling chroma noise while still preserving detail. The D5100's 16MP sensor is one of a new generation with an impressively low noise floor, and as such, a huge amount can be drawn out of both its JPEG and RAW files."
        "The D5100 is without doubt one of the most compelling products in its class, and offers an excellent mixture of straightforward handling, a well-targeted feature set, and excellent video and still image quality. As we'd expect from a camera with such a solid lineage, the D5100 is responsive and reliable in operation, and produces excellent images with a minimum of fuss."

        Ja kittilinssistä:
        "So in conclusion, this is a small, lightweight and versatile lens, which deserves a place in every DX-shooter's bag, and earns a recommendation for sure."
        http://www.dpreview.com/lensreviews/nikon_18-55_3p5-5p6_vr_n15/4

        Mitä siis ajoit takaa kirjoittamalla: "Eikä se ole mikään autuaaksi tekevä kamera.
        Varsinkin huonolla objektiivilla sekin hyvä mikä siinä on pilataan."


    Ketjusta on poistettu 26 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Maksetaanko Vornaselle palkkaa 2 viikon sairaslomasta

      Eli torstain kännistä 2 viikon palkallinen sairasloma? Saako muut duunarit myös rännätä 2 viikkoa työnantajan laskuun?
      Perussuomalaiset
      226
      1988
    2. Miksi tunnet vetoa..

      Miksi tunnet vetoa juuri häntä kohtaan? Mikä sen saa aikaan?
      Ikävä
      69
      1728
    3. Mitä te palstan ihanat naiset

      Ajattelette hyvin viisaista miehistä, jotka ovat koko ajan jotenkin oudosti väärässä? Vaikka älykkyysosamääräsi olisi 21
      Sinkut
      69
      1506
    4. Tapaus Vornanen

      Se oli torstai-ilta ja kansanedustaja Vornanen oli juhlimassa seurueensa kanssa pitkän edustusviikon jälkeen. Baarissa o
      Maailman menoa
      105
      1199
    5. Nainen, kohtelin sua kuin paskaa

      Ja silti odotin että annat kaiken anteeksi. Yllätyin kun niin ei käynytkään. Olethan kaikin puolin alle mun tason ja sun
      Ikävä
      63
      1120
    6. Nainen, seuraan sun uutta elämää

      Hieman naurattaa tuo sun uusi rooli 🤭. Kun et sovi siihen mitenkään. Mutta pakkohan sulla jokin paikka olla missä hämme
      Ikävä
      53
      1085
    7. Olet kaikki mitä ikinä tahdonkaan

      Voi sinä ihana Jarno olet just se ihminen keneen menin täysin ihastumaan. Kuin salama kirkkaalta taivaalta meidän koht
      Suhteet
      19
      1056
    8. Voi hitto Rinsessa säikähdin

      Että olitkin silloin joku huijari. Huh, sano ettet ole.
      Ikävä
      6
      1006
    9. Ilona Siekkinen

      Onko Ilona Siekkinen todellinen henkilö vai tekoälyllä luotu henkilö? Koostettu monesta eri kuvasta ja liitetty yhteen m
      Yhteiskunta
      1
      950
    10. AVARN Security ja julkisen toimeksiannon laiton henkilörekisteri

      Kyseessä ei ole VR:än ylläpitämä, vaan Avarnin laiton henkilörekisteri. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000482739.htm
      Turvallisuuspalvelut
      13
      881
    Aihe