pappi kieltäytyi...

kjlruyrlyrpy

Heh, muistan kun parikymmentä vuotta sitten oli serkun ristiäiset, ja pappi kieltäytyi suorittamasta seremoniaa (ja ihan paikan päällä pariskunnan kotona), koska sylikummipari ei ollut naimisissa vaan eli avoliitossa. Siinä sitten sukulaisten joukosta arpoivat naimisissa olevan parin jotta saivat nimen annettua. Olin silloin itse teini, mutta ihmettlin kovasti tollasta, ja miten rennosti vaan sukulaiset asian otti. Ite kiehuin raivosta.

Sinällään vähän hölmö juttu, mutta kun itse nyt vanhemmalla iällä odotan ensimmäistäni, niin tuli toikin mieleen....

ei kai tänä päivänä papit voi moralisoida tai saarnata enää tollasista asioista, tai kieltäytyä siunaamasta kummeja lapsille jos kummipari ei ole naimisissa?

En itse ole mitenkään uskonnollinen, kuulun kirkkoon, mutta en tiedä pätkääkään kirkon menoista... mietin tossa vaan että jos itelleni tollanen tapaus eteen tulis, niin en tiä kumpi lähtis talosta nopeemmin, pappi vai se erokirje kirkosta.

11

916

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Leiikka

      Ei voi pappi mitään tuollaisia sanella, ei nykyään kummien tarvitse edes seurustella :)

    • sinkku käy

      Kummilta vaaditaan, että hän on konfirmoitu seurakunnan jäsen.
      Itse olen jo 30 vuotta sitten ollut kummina. Olin 18-vuotias sinkku ja asuin vanhempieni luona. Eli ei todellakaan tarvitse olla naimisissa.
      Kummihan voi olla 15-vuotias, eivätkä sen ikäiset edes saa olla naimisissa Suomessa.

    • kummi itse

      Papilla ei ole lupaa puuttua siihen onko joku kummiiksi tuleva naimisissa vai ei - papilla on oikeus ja velvollisuus puuttua ikä- ja konfirmoimiskysymyksiin; eli Suomessa pääsee kummiksi (virallisesti) vasta kun on käynyt riparin...

    • 7+17

      Pistää lähinnä miettimään, että mimmoisessa peräkylässä on niitäkin ristiäisiä pidetty? Olisin vaihtanut pappia ja sassiin.

    • njipj9+

      Voi voi.
      Täälläkin oli pappi joka puheessaan KÄSKI mennä naimisiin kun ipanaa kastettiin.
      Eikä oikeastaan koko puheessaan muusta osannutkaan puhua, kun avioliiton lopullisesta tuomasta onnesta.
      Noita löytyy vielä, vanhurskaisilta paikkakunnilta paljon.

    • Onpa harmillisia kokemuksia!

      Siitä on yllättävänkin vähän aikaa kun monet papit pitivät avoliittoa sen verran suurena syntinä että siihen tosiaan puututtiin herkästi, niin vauvan vanhempien kuin kummienkin kohdalla. Eihän se avioliitto kenestäkään tee kelvollisempaa kummia tai vanhempaa. Kummiuteen tosiaan riittää että on kastettu ja konfirmoitu kirkon jäsen.

      Juttelin pari vuotta sitten asiasta erään vanhemman kollegan kanssa. Hän kertoi ottavansa avioliittoasian jollain lailla esille avoparien kanssa kastekeskustelussa. Hänet tuntien uskon että hän teki sen asiallisesti, mutta voin kuvitella että vanhemmat eivät sitä aina niin kokeneet. Kollegalla oli sinänsä ihan looginen perustelu asialle. Avioliitto on juridinen sopimus joka luo myös lapsen elämään suojaa ja turvaa. Hänen ajatuksensa oli siis lapsen paras. Vanhempien tai kummien avoliitto ei kuitenkaan kuulu papille. Asiaan puuttuminen on epäkorrektia, vaikka tarkoitus onkin hyvä.

      Aija-pappi

      • santeri567

        Kysylisin kirkon edustajalta, että mitä on se turva ja suoja, jonka lapsi saa kun vanhemmat ovat avioliitossa? Fakta on kuitenkin se, että lapsen asiohin ei vaikuta millään tavalla ovatko hänen vanhempansa avo- tai avioliitossa. On surullista että papit verhoavat vanhoilliset kantansa valheisiin ja muutkin kirkon edustajat peesaavat näitä valheita. Avioliitto on juridinen sopimus, jonka seuraukset näkyvät ensijaisesti erossa tai kuolemassa, ei lasten asioissa.


      • pöyristynyt

        Kristitty ei voi olla avoliitossa, kai te Leppävaaran seurakunnan papit luette Raamattua?


    • Hei Santeri,
      tämä kirkon edustaja on juuri sitä mieltä, että nimenomaan ja erityisesti kuolemantapauksen kohdalla avioliitto on lastenkin suoja. Avopuolisolla ei ole perintäoikeutta, ellei sitä ole testamentilla määrätty. Näin säätävät yhteiskuntamme lait, emme me kirkon edustajat. Lapsen asioihin hänen syntymänsä vaiheessa vaikutta vanhempien avo- tai avioliitto myös siten, että avoliitossa pitää tehdä isyyden tunnustaminen, toisin kuin avioliitossa.

      Totta on, ettei tavallisessa arjessa avo- ja avioliiton ero perhe-elämässä näy mitenkään. Minusta myös joskus avioliiton ihannointi voi mennä ns. yli. Tarkoitan, että oli suhteen ulkoinen muoto mikä tahansa, molemminpuolista sitoutumista ja rakkauden tahtoa tarvitaan joka tapauksessa, oltiin naimisissa tai ei. Mutta minusta niiden harkittujen ja sitoutuneiden avoliittojen arvoa (arvostusta?) sotkee se, että sanaa "avoliitto" käytetään niin kovin erilaisista suhteista ja tilanteista.

      Sinikka-pappi

    • hölmö juttu

      Eihän kummien tarvitse edes tuntea toisiaan!Kuka tahansa ystävä tai sukulainen voi olla kummi, eikä papin tarvitse tietää, asuvatko kummit yhdessä tai seurustelevatko keskenään.

      • tunnustaa

        tuossa näkyy juuri kirkon logiikan täydellinen pettäminen. Jos kummit eivät tunne toisiaan , niin on ihan sama mikä heidän välinen suhde on. Mutta jos ovat suhteessa, niin kirkko haluaa sanella sitä sun tätä. Ei mitään logiikkaa.

        asiaa tietysti puolustellaan lapsen edulla ja ties vaikka millä herkällä asialla, mitkä harvemmin liittyvät itse ongelmaan mitenkään.

        Helpointa on pitää nimenantojuhlat suvun kastemekolla kylläkin, mutta jätetään pappi kutsumatta. Pidetään itsensä näköiset juhlat. Sehän on vanhempien juhla. Miksi heidän pitäisi tanssia papin pillin mukaan tai edes suvun vanhempien pompotuksen mukaan.

        sympatiseeraan ketjun aloittajan kiukkufiiliksiä todella paljon. Olet selvästi ymmärtänyt tärkeitä asioita oikein ja taidat olla myös tarpeeksi rohkea tekemään omia valintojasi. Vaikka kirkonihmiset sinua painostavat, pidä pääsi ja elä oma elämäsi. Myös silloin kun juhlit lapsesi nimeä!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      1675
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      19
      1545
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      69
      1444
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      46
      1411
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      50
      1333
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      15
      1278
    7. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      10
      1153
    8. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1130
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1114
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1105
    Aihe