Kansalaisalote murtteihen virallisen käytön lisseemiseks

Jani Koskinen

Käykkee allenkirjuttamassa luatimanj kansalaisalote, joka löyttyy seurroovasta linkin takkoo:

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/89

Viime vuosikymmeninä on alettu tiedostaa kielillisen monimuotoisuuden kulttuurinen arvo, mikä on johtanut ympäri maailman useiden vähemmistökielten yhteiskunnallisen aseman parantamiseen ja toimiin näiden kielten katoamisen estämiseksi. Suomessa tällainen toiminta on koskenut tähän mennessä etenkin saamelaiskieliä sekä suomen romanikieltä ja karjalan kieltä.

Looginen jatkumo vähemmistökielten käytön tukemiselle olisi tunnustaa myös kielen sisäisen variaation kulttuurinen arvo ja ryhtyä Suomessa toimiin suomen kielen sisäisen murrediversiteetin säilyttämiseksi. Kielen ja murteen välinen ero ei ylipäänsä ole kaikissa tapauksissa kielitieteellisesti yksiselitteisesti määritettävissä ja siten useimmiten on kyse poliittisesta päätöksestä siinä, halutaanko jotain kielimuotoa tukea ja antaa sille virallinen status kutsumalla sitä kieleksi murteen sijaan. Tulisi kuitenkin muistaa, että murteenpuhujalle murteella on kulttuurinen ja omaan identiteettiin liittyvä arvo riippumatta siitä, määritelläänkö hänen puhumansa kielimuoto itsenäiseksi kieleksi vai murteeksi.

Suomen kielen murteet ovat historiallisesti eronneet toisistaan varsin paljon, mutta kansakoulu- ja myöhemmin peruskoulujärjestelmän väestölle syöttämä kirjakielen malli on vaikuttanut suomen murteiden kehitykseen siten, että ne ovat vähä vähältä menettäneet erityispiirteitään ja lähentyneet toisiaan. Nykypäivänä kehitys on vielä voimistunut uusien medioiden vaikutuksesta, eikä olekaan ihme, että murteet unohtuvat kun kaikki kirjoitettu teksti sekä television ja radion viralliset uutislähetykset käyttävät vain kirjakieltä ja viihdeohjelmatkin suosivat Helsingin puhekieltä muiden murteiden kuuluessa mediassa aniharvaan.

Kielen kehitys ja muutos on sinällään luonnollista, mutta tällä hetkellä käynnissä oleva monimuotoisuuden surkastumiseen johtava kehitys juontaa juurensa kirjakielisen kielenkäytön mallin yksipuolisuuteen. Tästä esimerkkinä on se, että jos itäsuomalaislapsi kouluun mennessä oppiikin, että hänen käyttämänsä sana "mua" pitääkin kirjoittaa "maa" ja lisäksi hän kuulee mediassa sitä käytettävän lähestulkoon aina muodossa "maa", tämä muoto tarttuu hänen puheeseensakin joko tiedostamatta tai sitten jopa sitä kautta, että hän kokee omaan murteeseensa kuuluvan muodon vanhahtavaksi, epämuodikkaaksi tai muulla lailla sellaiseksi, ettei ympäristö tue eikä toivo sen käyttöä. Omaan murteeseen liittyviin muotoihin liittyy siten usein joko tietoista tai tiedostamatonta häpeää, joka taas johtaa ihmisen identiteetin rakentamisen kannalta ikäviin lopputuloksiin ja edelleen suuremmassa mittakaavassa koko suomalaisen kulttuurin yksipuolistumiseen ja monimuotoisuuden surkastumiseen. Pyrin tässä lakialoitteessa esittämään keinoja, joilla suomalaisen kulttuurin säilyvyyttä ja myönteistä kehitystä voitaisiin edistää nostamalla murteet joissakin yhteyksissä nykyistä virallisempaan ja näkyvämpään asemaan.

Ehdotan, että Suomessa ryhdytään valmistelemaan lakia (tai lakeja) tai muuttamaan jo olemassa olevia lakeja siten, että seuraavat näkökohdat otetaan huomioon:

1) Äidinkielen opetussuunitelmassa annetaan paikallismurteisiin tutustumiselle ja niiden kirjalliselle ja suulliselle käytölle huomattavasti nykyistä isompi painotus. Tavoitteena tulisi olla, että jokainen lapsi tuntee peruskoulun käytyään oman alueensa murteelle tyypilliset piirteet sekä osaa tuottaa tekstiä murteella.

2) Paikkakuntien viralliset nimet tulee palauttaa nykyisistä kirjakieltä varten standardisoiduista asuista varhaisempiin murteellisiin muotoihin. Esimerkiksi Rääkkylä on Riäkkylä jne.

3) Tienviitat ja liikennemerkit tulee kirjoittaa paikallismurteiden puhuma-alueilla kyseisellä murteella. Muutos ei koske vain paikkakuntien nimiä tienviitoissa vaan ylipäänsä kaikkia liikennemerkeissä esiintyviä tekstejä.

4) Yleisradion tulee alkaa lähettää paikallisuutiset paikallismurteilla selostettuna ja toimitettuna. Lisäksi tulee sallia, että yleisradion valtakunnallisissakin ohjelmissa toimittaja tai juontaja voi halutessaan käyttää murretta siten että esimerkiksi valtakunnallisten uutisten toimittaja voisi käyttää murretta kirjakielen sijaan, eikä toimittajaa voida erottaa tehtävistään murteen käytön takia.

6

264

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • NiinMutta

      2,3 ja 4 kohdissa vähän "tökkii";
      Nimittäin entäs vieraspaikkakuntalaiset? Muualla ei välttämättä ymmärrettäisi mitä tämä uutistenlukija tarkoittaa. Ulkomaalaisetkin olisivat vaikeuksissa "uusien" tienviittojen kanssa. yms. yms.

      Murteet sinänsä pitäisi voida säilyttää.

      • Jani Koskinen

        Tuskin Suomen kielen murttiit niin paljon nykysellään eruvvaat toisistaan, jotta syntys ylitepiäsemättömmii ymmärrettävvyysongelmmii. Täys ymmärrettävvyys on sinällään harhakuva kirjakielennii tappauksessa, immeiset käyttäät siinähhii erjlaissii ilimasutapoja ja sanoja, jotka kaikilen evät aukene.


      • NiinMutta
        Jani Koskinen kirjoitti:

        Tuskin Suomen kielen murttiit niin paljon nykysellään eruvvaat toisistaan, jotta syntys ylitepiäsemättömmii ymmärrettävvyysongelmmii. Täys ymmärrettävvyys on sinällään harhakuva kirjakielennii tappauksessa, immeiset käyttäät siinähhii erjlaissii ilimasutapoja ja sanoja, jotka kaikilen evät aukene.

        Kuten itsekkin huomaat pitenevät sanat huomattavasti, kun kirjoitetaan murteella.
        Sama pohjanmaanmurteella;

        Sama pohojanmaanmurteheella:
        Niinku ittekki huomaat pitenöövät sanat maharottoman palio, kun niitä ruvetahan murteheella kirijoottelemahan.

        Sitten siteeraan Janin juttua murteella;

        Tokkopa Suomenkielen murtehet niin palio nykyyselläänkäänhään eruaa toisistaansa, jouttei syntyys ylittepääsemättömiä ymmärrettävyysropleemia. Täyrellinen hoksaaminen on sellaasenaankin harhaanenkuva kirijakielenki tapaukses, ihimiset käyttelöö siinäki erilaasia ilimaasutapoja ja sanoja, jokka kaikille eivät aukia.



        Tuostakin "murteesta" tulee sanomisia täällä Pohjanmaalla ja Eteläpohjanmaalla, koska vaihtelua sanojen muodostamisessa on hyvinki paljon.


    • Ehkäpä epävirallisemmissa yhteyksissä puheohjelmissa ja fiktiossa, mutta kirjoitettuna ei ulkopuolinen kestä niitä sanojen erilaisten kirjoitustapojen aiheuttamia riitoja asiantuntijoiden keskuudessa. "Asiantuntijoiden", joiden suvussa on niin ja niin monta sukupolvea, jotka ovat ääntäneet ja kirjoittaneet ko. sanan juuri näin, ei noin.

      - Mikä on pahempi kuin kielipoliisi?

      - Savolainen kielipoliisi.

      • Jani Koskinen

        Kyky lukkii erj murtteita on tottumuskysymys ja se tunttuu huasteellisesta yksinkertasesti siitä syystä, jotta nykkyy on niin vähän murtteila kirjutetuita tekstilöitä, jotteivät immeiset ou tottunneet niihen. Mikälj kirjutuskäytäntö ois erjlainen ja erj murtteita viljeltässiin kirjallisestihhii huomattavasti nykystä luajemmin, niin immeiset tottusivat lukemmaan erj murtteita pienestä pittäin.

        Ja mistee riijosta sie huastat? Ei kai siitä mittään riittoo tulis, jos jokanen sais kirjuttoo sanat niinku ihelen tunttuu luontevimmalta omassa murttiissa.


    • murre-ekspertti

      Minkäs takia murteeksi mielletään lähinnä vain savolaismurteet ja joskus vahingossa eteläpohjalainen murre?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Klaukkalan onnettomuus 4.4

      Klaukkalassa oli tänään se kolmen nuoren naisen onnettomuus, onko kellään mitään tietoa mitä kävi tai ketä onnettomuudes
      Nurmijärvi
      116
      5423
    2. Yleltä tyrmäävä uutinen

      Ylen uutisen mukaan Raamattu on keksitty n. 2600. Putoaako kristinuskolta pohja kokonaan alta pois? https://yle.fi/a/74
      Luterilaisuus
      436
      1701
    3. Missä mustasusi on?

      Suden aloituksia ei ole näkynyt moneen päivään.
      Ikävä
      200
      1203
    4. Pakko kertoa mies

      Äitini tietää, että olen ihastunut sinuun. 😳 halusin että hän näkisi sinun kuvan ja pyysin googlaamaan sinua. Kommentti
      Ikävä
      111
      1163
    5. Riitta-Liisa ja Toni Roponen: Ero! Riitta-Liisa Roponen kertoo asiasta Instagramissa.

      Riitta-Liisa ja Toni Roponen eroavat. Riitta-Liisa Roponen kertoo asiasta Instagramissa. – Talvi on ollut elämäni synk
      Maailman menoa
      20
      1159
    6. Sinä vain tulit elämääni

      Ja joku tarkoitus sillä on ollut. Näyttämään mitä olen ja kuinka arvokas voisin olla. Se muutti ja käänsi elämäni suunna
      Ikävä
      86
      1063
    7. Millaisia ajatuksia on kaivatusta ja tilanteestanne tänään?

      Kerro omista mietteistäsi tai lähetä terveisiä. Ehkä hän lukee ja lähettää sinulle takaisin omia mietteitään.
      Ikävä
      47
      951
    8. Miten koskettaisit häntä?

      Miten lähestyisit jos hän olisi lähelläsi nyt..
      Ikävä
      64
      951
    9. Mitä ajattelet

      Kaivattusi uskosta tai onko hän uskossa?
      Ikävä
      64
      896
    10. Onko se niin

      Että meillä molemmilla on niin isot egot ettei voi alentua myöntämään kuin tykkää toisesta
      Ikävä
      64
      846
    Aihe