Kultsu taloon?

Hurttaa hankkimassa

Heipsan kaikille kultaisistanoutajista/ muuten koirista tietäville immeisille !

Kuten otsikosta arvata saattaa minulla olisi hieman kysyttävää kyseisestä rodusta ja toivoisin että asiasta tietoiset voisivat hieman valaista minulle rodun saloja ja kertoa omia kokemuksiaan. Olen opiskellut rodusta suhteellisen paljon itsekkin, mutta aina on parempi pelata varman päälle ;) Koira olisi tulossa aktiiviselle nuorelle, joka kuitenkin kaipaisi sitä omaa kyljenlämmittäjää kylmiin talvi-iltoihin.

Sopiiko ensimmäiseksi koiraksi
Kyseessä olisi tosiaan ensimmäinen oma haukkuni. Koen kuitenkin eduksi että olen työskennellyt dog-sitterinä, jatyöskennellessäni olenkin saanut hyvin paljon vinkkejä koiran koulutukseen. Joskus lapsuudessani perheessämme oli kyllä koira , mutta ikävä kyllä kaverista jouduttiin luopumaan pikkusisareni allergian takia.

Narttu vai uros?
Onko sukupuolien välillä kovin suuria eroja, kumpi olisi parempi ensikertalaiselle? Olen kuullut puhuttavan että urokset kaipaavat enenmmän huomiota kuin nartut. Pitääkö paikaansa vai onko tämä enemmän luonteesta kiinni?

Asunto
Olen kuullut ettei tämä rotu ole kovin hanakka haukkumaan, pitääkö paikkansa? Sopiiko kyseinen rotu kerrastalo elämään, jos pääsee tarpeeksi usein ulos saa tarvitsemansa aktiviteetit? Sanon vielä ettei asunto ole kovin suuri kooltaan.

Luonne ja koulutettavuus
Tietysti tämäkin riippuu yksilöstä, mutta kysynpä nyt noin yleisesti. Ovatko koiranne pusukoneita vaiko jöröjukkia? Miten helposti koiranne oppivat ( tai ovat oppimatta)? Mietin vielä myös pentuaikana olevaa tuhoamista. Miten olette kitkeneet haluja tuhota kämppänne sohvaa :) ?

Liikunta ja aktivointi.
Kuinka usein käytätte koiraanne ulkona ja miten aktvioitte muuten (erityisiä harrastuksia yms.) Itse olen harkinnut aloittavani koiran kanssa canicrossingin ja vaelluksen harrastamisen . Mitä luulette sopeutuuko kultsu näihin hommiin?

Turkki
Olen saanut hiukan ristiriitaista tietoa koiran turkinhoidosta ja miten usein sitä tulisi harjata. Minulla ei ole erityistä halua käyttää koiraani näyttelyissä joten kotitrimmaus riittänee. Kysynkin kuinka usein ja miten hankalaa tämä on tehdä? Myös koiran pesemisestä olisi mukava kuulla jotain.

Terveystilanne.
Ovatko omat koiranne/ tuntemanne yksilöt olleet kovin sairaita? (Tähänkin tiestysti voin vaikuttaa valitsemalla pennun hyvistä vanhemmista) onko jotain erityistä johon kannataa pentua hankkiessa ottaa huomioon vanhempien luonteiden lisäksi?

Hinta
Missä mahtaa liikkua kultsujen hintahaarukka yleisesti? ( tiedän varautua ajoissa, että ehtii säästöpossu täyttyä) :)

Hyviä kasvattajia?
Mistä päin oma sydäntenvalloittajanne on hankittu/ tiedätkö hyvän kasvattajan jossain päin suomea joka kiinnittää huomiota muuhunkin kuin ulkonäköön ja valvoo tarkasti millaisia koiria jalostukseen käyttää?

Ruokinta
Millainen koiranne ruokavalio on noin pääpiirteissään? Kuinka paljon rahaa ruokaan menee?



Muuta mitä kannattaa ottaa huomioon kyseistä rotua hankkiessa?


Tässä nyt oli muutama kysymys joihin kaipailisin vastauksia. Koiran ottamisen aika lähestyy ja on ihana viimein täyttää lapsuudenaikainen haaveeni omasta haukusta. Kiitän jo etukäteen vastaajia :)

5

208

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Goldenretrievi

      Helpottaa vastaamista joten käytän kysymyksiä pohjina :)

      Sopiiko ensimmäiseksi koiraksi
      Muutama tuttuni lähipiirissä ottanut ensimmäiseksi koirakseen kultsun ja hyvin on sujunut kun ovat aktiivisesti liikuttaneet ja tarjoneet virikkeitä päivittäin. Koirakoulussa moni. Eli sopii.

      Narttu vai uros?
      Urokset ovat omasta mielestäni hieman rauhallisempia (oma havainto huom!) kuin nartut. Luonne eroja ei oikeastaan narttujen huomannut olevan astetta aktiivisempia kuitenkin. Molemmissa silti se golden luonne mitä sanotaan kultsuilla olevan :)

      Asunto
      Sopii. Tarjoaa liikuntaa ja virikkeitä mikä ettei.

      Luonne ja koulutettavuus
      Hyvin oppia imevä rotu, toiminta valmis,energiapakkaus. Pusuja satelee koulutuksen yhteydessä ajoittain ;)
      Tosin puhutaan jonkin verran noutajien taipumuksesta näykkiä eli siihen kannattaa paneutua jo pentuna mikäli sitä ilmenee.

      Liikunta ja aktivointi.
      Soveltuu. Noutaja taipuu palvelualttiina rotuna todella moneen lajiin ja tiedän kultsuja jotka treena canicrossia sekä käy vaelluksilla. Monitoimi suorittaja.

      Turkki
      Piikkikammalla ja käsiharjalla harjaus riittää. Näyttelyitä varten toki pesu ja puunaus. Muuten perus turkin hoidolla pärjää.

      Terveystilanne.
      Kaikki kolme mitä tiedän ovat olleet terveitä ja iloisia kultsuja. Juuri kasvattajan valintaan ja sukulinjaan kannattaa paneutua ajan kanssa. Suositan että löydät itsellesi sopivamman kasvattajan vierailemalla eri kasvattajien luona kotioloissa ja tutkimalla jalostustietokantaa (terveystulokset) . Selvitä kasvattajan tavoitteet rotua kohtaan ja minkälaisessa kodissa haluaisi pentunsa nähdä. Yhteinen kemia on tulevan kasvattajan kanssa tärkeää jotta uskaltaa ylä ja alamäissä olla yhteyksissä :)

      Hinta
      950-1300e

      Hyviä kasvattajia?
      https://omakoira.kennelliitto.fi/pentuvalitys/frmRotu.aspx?Id=125
      Pystyy näkemään suoraan vanhempien tulokset ja mitä myyntihintaan sisältyy. Mutta hyvä kasvattaja painottaa aina muuhunkin kuin kauneuteen eli terveys ja harrastekäyttö myös. Monipuolisuus :)

      Ruokinta
      Ensin aloitellet sillä ruokinnalla mikä pennulla on ollut kasvattajan luona ja kasun myötä hitaasti alat muuttamaan sitä mikäli tarve on. Liha on kuitenkin hyvä pohja nappula ruualle.

      Muuta mitä kannattaa ottaa huomioon kyseistä rotua hankkiessa?
      Iloiset ja vauhdikkaat hetket kultsun kanssa. Et ole koskaan tylsistynyt kultsun seurassa ;)
      http://www.youtube.com/watch?v=0h2XKmUAz-Q Katso video myös :)

    • 2 narttua ja 1 uros

      Sopiiko ensimmäiseksi koiraksi
      Sopii erittäin hyvin ensimmäiseksi koiraksi, koska on koht. pehmeä ja helppo kouluttaa

      Narttu vai uros?
      Kultsu on perushyvänluonteinen (useimmiten) joten uroskin käy ensikertalaiselle.
      Meillä on kaksi narttua ja yksi uros. Uros on ollut helpompi: nämä nartut ovat kovin naisellisia: ne tottelevat, kunhan ovat sitä mieltä että siitä on niille hyötyä :)

      Asunto
      Ei haukkuvimmasta päästä, mutta kyllä kultsutkin haukkua osaavat

      Luonne ja koulutettavuus
      Näillä meidän koirilla on suuri sydän: ne rakastavat kaikkia. Ihmisiä, muita koiria, kissaa.....ne tarjoavat kaikille aluksi ystävyyttä. Jos kohde ei sitten kerta kaikkiaan innostu, niin jättävät (lopulta) rauhaan.

      Liikunta ja aktivointi.
      Meillä aamulenkki, päivälenkki ja pitempi iltalenkki. Tokoa ja näyttelyitä. Uroksen kanssa taipparitreenit jatkuvat keväällä. Kultsuhan on hyvin monipuolinen rotu. Rasittavat lajit saat kuitenkin unohtaa, kunnes koira on kasvanut täyteen kokoonsa ja luusto ja lihaksisto on täysin kehittynyt eli tuonne puolitoistavuotiaaksi. Tämä toki pätee kaikkiin tämänkokoisiin rotuihin.

      Turkki
      Turkki on helppohoitoinen paitsi karvanlähtöaikana (2x/vuosi) Silloin karvoja on joka paikassa. Kuvaavaa on erään omistajan sanomana, että niitä on kananmunan sisälläkin. Itse trimmautan koiran vain näyttelyyn. Muuten se saa olla ihan luomuna. Tassunpohjasta ajelen karvat, ettei lumi niin tartu.

      Terveystilanne.
      Meillä kaikki ovat olleet terveitä (ainakin tähän asti kop-kop...). Kyynärät, lonkat ja silmät kuuluvat rodun pevisa-ohjelmaan, joten näiden tiedot saat helposti selville. Lisäksi kannattaa kysyä ainakin vanhempien iho ja mahdolliset allergiat.

      Hinta
      Kunnollinen pentu maksaa tonnista ylöspäin.

      GR:n pentuelistalla on yleensä hyviä kasvattajia ja pennuille on vähimmäisvaatimukset, että rotujärjestön listalle pääsevät. Esim. Karvinin pennut ovat hyviä. Kasvattajalla kyllä on omat vaatimuksensa myös pennun ostajalle.

      Ruokinta:
      Meillä syödään nappuloita (ANF ja First Choice) ja lisäksi ravintoöljyä.

      Muuta:
      Kultaisestanoutajasta on oikeastaan kaksi rotua: käyttö- ja näyttelylinjainen. Nämä poikkeavat varsin paljon toisistaan niin luonteeltaan kuin ulkonäöltäänkin. Päätä ensin, kumman haluat ja lähde vasta sen jälkeen hankkimaan pentua. Kasvattajatkin ovat pääsääntöisesti erikoistuneet jompaan kumpaan.

      Niin ja nämä meidän ovat näyttelylinjaisia, mutta uroksella on sen verran käyttötaipumusta että taipparit aiotaan viedä ensi kesänä läpi. Näyttelylinjaiselle se on saavutus. Käyttölinjaiselle peruskauraa.

    • Rakastunut kultaisii

      Heipä hei,
      minä olin 13-vuotias kun sain ensimmäisen kultaiseni. Nyt olen 30 ja minulla on edelleen kultainen, tosin se on tässä matkan varrella vaihtunut =)

      Sopiiko ensimmäiseksi koiraksi?
      Kyllä minusta, mutta kannattaa silti muistaa, että kyseessä on isohko koira.
      Minulla oli (pienikokoinen kun olen) välillä koulutuksen alussa haasteita pidellä Bellaa hänen innostuessaan leikkimisestä. Kouluttamisen jälkeen homma tasaantui.

      Narttu vai uros?
      Minulla oli ensin narttu, mutta kaksi viimeisintä ovat olleet uroksia. Juoksut olivat ainoa ero. Muuten luonteeltaan kaikki kolme ovat olleet fantastisia.

      Asunto
      Asun 43 neliöisessä kerrostaloasunnossa tällä hetkellä. Koira minulla on ollut opiskelija-asunnossakin. Eivät juurikaan hauku, jos opettaa heti jäämään yksin. Pienen asunnon takia tulee ainakin juostua lenkillä =D

      Luonne ja koulutettavuus
      Minulla ei ole yksikään koiristani tuhonnut koskaan mitään. Leiki, liiku ja opeta pentua niin sillä ei jää energiaa tuhotöihin. Kaikki kolme ovat olleet kainalosylivauvoja ihan pennusta asti. Tämä viimeisin viihtyisi sylissä koko ajan, mutta se on aikamoinen lämpöpatteri.

      Liikunta ja aktivointi.
      Vaellus ainakin sopii erinomaisesti. Käyn vähintään sen 3 kertaa päivässä ulkona. Toki olen välissä 8 tuntia töissä mutta illalla käymme heti kun tulen töistä kotiin ja sitten ennen nukkumaan menoa mennään aina leikkimään yhdessä.

      Turkki
      Kultsu rakastaa vettä yli kaiken. Tai ainakin omani ovat tulleet suihkuun pennusta asti joka kerta kun vaan ehtivät kylpyhuoneeseen ennen minua.
      Kaksi kertaa vuodessa saavat shampoopesun, mutta muuten puhdistavat turkkiaan lumessa ja järvessä ja noh.... kuralätäköissä.

      Terveystilanne.
      Aina ei hyvät vanhemmatkaan auta. Tämänhetkisellä noutajallani on ihottumaa se on joku kalansuomutauti. Pitää harjata paljon useammin ja pestä useammin, mutta muuten ei häiritse. Perusterveitä ovat koirani olleet.

      Hinta 1200 euroa Golden Ringin sivuilla on yleisin summa

      Hyviä kasvattajia?
      En ole omiani ottanut mistään kennelistä, mutta tuttavillani on Karvinin koiria ja hienoja ovatkin =)

      Ruokinta
      Yhteen koiraan noin 50 euroa kuukaudessa. En sitten tiedä kuinka erikoista ruokaa haluat antaa, mutta minulla syödään eläinkaupan nappulaa ja kotiruokaa. Dani saa kaikki tähteet mitä jää kurkusta ja tomaatista lähtien. Hyvin maistuu.

      Terveisin
      Rakastunut kultaisiin

      - I found a dream @ http://galleriasomnium.blogspot.fi/

    • hyviäjahuonojapuolia

      luonteesta ja koulutuksesta,
      koska kultust ovat niin kiinnostuneita muusta ulkomaailmasta ja siitä mitä ympärillä tapahtuu voi kouluttamisessa haasteita olla koiran mielenkiinnon ja keskittymisen pitäminen. Se kunon niin sosiaallinen haluaisi mennä tervehtimään ihan kaikkia. Kultaiset noutajat ovat kyllä nopeita oppimaan, mutta se keskittyminen... Tälläinen ongelma saattaa olla myös muilla noutajitta kuten cockersspanieleilla. luonteeltaan ihania ja avoimia, tosin arkojakin koiria esiintyy nykyisin. Noutajia kun ovat, ne voivat tykätä repiä. Sitä voi helpottaa esim. antamalllla raakaluita.
      Kooltaan ne tosiaan ovat hyvinkin isoja. Kultaisianoutajia kutstaan usein keskikokoisiksi mutta mielestäni ne ovat ihan isoja koiria. tTulee toimeen melkein kaikkien koirien kanssa.

    • Näinkin on

      Kutsuissa on myös rauhallaisia, tuumailevia tyyppejä, omani on sellainen. Se osaa olla myös jästipäinen, ei avoimesti, mutta siten että esim maahanmeno kestää, se istuu ja tuumii että onkohan tuo juttu nyt tekemisen väärti. Omallani on myös vartiointi, ja dominointi taipumusta. Mutta kun nuo piirteet on huomioinut kasvatuksessa, tuloksena on vahvahermoinen, hyvinkäyttäytyvä koira.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      20
      1750
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1339
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      63
      1229
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      10
      1143
    5. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      29
      1085
    6. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1057
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      11
      1056
    8. Paske perse pillu

      Kulli seksi hiv
      Ikävä
      5
      1040
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      1010
    10. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      1009
    Aihe