Hometta ilmalämpöpumpun puhaltimessa

homepuhallin?

Meille tuli tarvetta vaihtaa ilmalämpöpumpun puhaltimen laakerit, jolloin tehtiin yllättävä havainto. Muovinen puhallin oli sisältä aivan täynnä jotakin homeenkaltaista kasvustoa. Sen pois peseminen ja ulos saaminen oli kova urakka, mutta laitettiin puhallin taas toimimaan tämän jälkeen.

Onko kellään vastaavia kokemuksia? Sitä puhallinta harvemmin kaivetaan esiin, joten moni tuskin on puhaltimen sisuskaluihin tarkemmin tutustunut. Suodattimet meillä imuroidaan ja ajoittain pestään, joten mitään karvaturrikoita ei ole sen puolesta ollut. Pumppu on meillä päällä kesät talvet ja on tykätty siitä kovasti hurinaa lukuunottamatta.

19

13118

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 8+19

      Oletko varma että oli hometta?
      Täällä on ainakin aivan selvää pinttynyttä pölyä jota jämähtää myös ilmanvaihtokoneen puhaltimen siipiin.
      Kesällä kannattaa varmistaa et jäähdytyksen ollessa toiminnassa puhallin pyörii myös sen jälkeen kun kompressori pysähtyy, niin kuivaa kosteus nopeasti pois kennosta, jos on puhallin automaatilla niin näin saattaa tehdä, kannattaa valita manuaalisesti pienin nopeus.
      Suodattimien imuroinnin yhteydessä jos imurin saa puhaltamaan on hyvä myös puhaltaa puhaltimesta ja kennosta pölyt pois, kun ne ILP:on omat suodattimen ei kummoisia ole eli osa pölystä pääsee läpi.

      • homepuhallin?

        Semmoiselta vihreältä kasvustolta se näytti, en nyt kyllä osaa sanoa mitä oli. Sitä oli kovin paljon siellä puhaltimen sisässä ja oli vaikea pestä ja hinkata ja muljutella ulos. Se myös kellui pesuvedessä.

        Kennon kosteutta ei ole kyllä sen kummemmin mietitty puhallin on kyllä manuaalilla aina päällä. Kennon pölyjä on vaan yritetty imuroida samalla, kun on suodattimia imuroitu.

        Näinköhän sitä kasvustoa voisi viedä jonnekin tutkittavaksi selviäisipähän mitä on.


    • Panasonic..

      Minua aikoinaan pumpun asentaja kehoitti pesemään sisäkennon vedellä parikertaa vuodessa. Tähän olen käyttänyt pulloa, johon pumpataan paine. Tällä on sitten helppo ruiskuttaa kenno ja puhalin. Ei näy siivissä juuri pölyä tai muutakaan moskaa.

    • Ei hurise

      Ensimmäinen rehellinen, tämä aloittaja. sanoi että on homepuhallin. Ei aivan suoraan mutta rivien välistä sen voi lukea.Vai olenko väärässä?

      • Joku vaan

        Outo juttu, kun ilmanvaihtokoneen puhaltimetkaan eivät homehdu, vaikka olosuhteet siellä ovat ilppiin verrattuna tosi otolliset homeelle.


    • 7w30ej

      Itse epäilen, että kasvusto johtuu siitä, että viilennyksen jälkeen hikoileva kenno kerää pölyä ym itseensä ja saattaa jopa homehtua. Teenkin näin, että viilennyksen jälkeen annan koneen käydä viilentämättä jonkin aikaa jotta kenno kerkee kuivahtaa.

      • Kaksikärpästäyhdellä

        Kosteudenpoisto on parempi käyttää kuin viilennys. Kosteudenpoisto viilentää myös ilmaa ja poistaa siinä samalla talosta kosteutta.


      • j32b
        Kaksikärpästäyhdellä kirjoitti:

        Kosteudenpoisto on parempi käyttää kuin viilennys. Kosteudenpoisto viilentää myös ilmaa ja poistaa siinä samalla talosta kosteutta.

        Kosteudenpoisto = matala tuuletinnopeus. Kun tuuletin pyörii hitaasti sähköä kuluu enemmän ja sisäyksikkö kostuu enemmän. Samalla sitten ehkä homehtuukin helpommin.

        Isoimmalla puhallinnopeudella saa parhaan hyötysuhteen, kun suurikulutuksinen kompressori käy vähemmän.

        Toki kuivaustoiminto on hyvä jos sisäilma on jo riittävän viileää mutta kosteus on korkea.


    • napanöyhtää ...

      Home tarvii vettä, mistä siihen siipeen vettä tulee, kennostako?

      Taitaa olla pelkkä pölyä, jota jokainen suodatin päästää osan läpi. Kun kone on päällä päiväkausia, pienihiukkaista pölyä menee siipien kautta paljonkin.

      Muovisiipi kehittää pyöriessään staatista (hankaus)sähköä ja hiukkakset liimautuvat siihen hyvin kiinni.

      En usko tuohon homehommaan alkuunkaan.

      • napanöyhtää ...

        Hassua että tulee miinuspeukkuja.

        Mistähän syystä, siitäkö, että

        A) epäilen, ettei vettä tule mistään puhaltimeen
        B) väitän ettei kasva hometta ilman vettä
        C) väitän että muovisiipi kehittää hankaussähköä
        D) en usko hölynpölyyn vaan tavalliseen pölyyn
        ?


      • Homettamuualla

        Home lähtee muualta päin taloa liikkeelle kun ilmalämpöpumppu vispaa ilmaa ympäriinsä. Lopulta osa siitä tarttuu pölyn peitossa oleviin osiin.


    • homepuhallin?

      Voihan se olla, että kosteisiin siipiin jäänyt pöly se siellä viherteli. Ei meidän talossa muuten ole kosteutta eikä hometta tiedossa.
      Se laakerien melu sai laittamaan koneen aina illalla pois päältä, niin ehkäpä se kosteus ja pöly siitä sai hetkensä.

    • Liskomies 5

      Ei lämmityksellä voi homehtua. On varmasti kuivaa ,kun puhalletaan 50 asteista lämpöä kokoajan. Sen sijaan kesällä jos kone on jokin halpislaite missä ei ole automaattista kuivatus toimintoa niin saattaa kosteus jäädä sisään muhimaan. ellei laitetta putsata ja pidetä lämmityksellä ennen sammutusta. tiukasti jämähtänyttä pölyä noihin ssippin voi kertyä lämmityksellä ja sitä kannattaa silloin tällöin puhdistaa. Meillä meni Mitsubishistä puhaltimen laakerit ,kun puhallinta ei oltu putsattu. Näitä oli asentajan mukaan mennyt Mitsuista paljon ,jos ei ole putsattu välillä. Samoin kuulemma Panasonicissa on tyypimoottorina ollut laakeri juttuja ja menee herkästi ellei putsata.

    • Mitsu-asentaja

      Noissa mitsuissa ja panoissa on kuulemma olleet pahimmat homeongelmat. Ultimaten pumpuissa ei taas homeongelmaa ole, oisko joku pintakäsittely noissa erilainen kun home ei tartu?

      • kosteudenpoistotoiminto

        Home on sitten jo jossain muualla kämpässä ja kiertää ilman mukana jos sinne pumpun sisälle jotain hometta tarttuu. Ilmalämpöpumppu kierrättää tehokkaasti ilmaa ja siinä samalla lähtee myös "piilossa" olleet homeitiöt liikkeelle.

        Jäähdytyskäytössä ilmalämpöpumput saattavat kerätä kosteutta rakenteisiin joten voi se pumpun syytäkin olla jos hometta tulee jonnekin rakenteisiin. Jos on monta vuotta jäähdytetty, saatta siis hometta tulla kämpän rakenteisiin. Siksi onkin parempi ratkaisu käyttää kosteudenpoistotoiminto kesällä eikä jäähdytystoimintoa. Tämä poistaa kosteutta ja viilentää siinä samalla ilmaa mukavastai eikä homevaaraa tällöin ole.


      • joovai

        Voi jeesus...

        Se kosteudenpoisto jäähdyttää ihan samalla tavalla kun se jäähdytyskin, pumppu toimii myöskin silloin ihan samalla tavalla, lämpötilaa ei vaan voi säätää ja puhallinnopeus on pieni, jolloin kenno jäähtyy kylmemmäksi ja kondensoi sisäilmasta kosteutta paremmin, eli poistaa ilmasta kosteutta tehokkaammin.

        Kosteuden tiivistyminen rakenteisiin vaatii sisäilman jäähdyttämisen alle kastepisteen, normaalilla muutaman asteen jäähdytyksellä ei tästä ole pelkoa.


    • Juudegdd

      Jos pumppu homehtuu, niin ratkaisuksi puhallinnopeutta isommalle ja lämpötilaa ylöspäin. Homehtuminen lakkaa kun kenno pysyy riittävän kuivana.

      Kuivaustoiminto on täysin päinvastainen ja konee kerää kaiken kosteuden itseensä.

    • Rakanakimuu

      Espanjassa jossa sisälämpötila on korkea oli tippaimu päällä koko kesän, yöksi pois päältä. Ei tullut mieleenkää lämmittää välillä. Selvä homeen haju rupesi tuntumaan. Poistin irto-osat ja kuvasin sisältä, mustanaan homeesta.Suihkuttelin gloriittia ja pyyhin 3 päivän ajan. Tulos vaikutti hyvältä. Nyt parin viikon päästä taas haisee ja pesu uusiksi.

    • Anonyymi

      nostellaas tätä...
      mitsussa puhallin räpättänä melkein alusta asti mutta pari vuotta tullut sitä mustaa tököttiä siuhen ja ei kyllä puhdistu millään jos ja kun en osaa osaa irrotaa. Suihkin siihen veneen homeenpoistoa ja jeessus että haisee kloriitti/etikka mikä lie. Mustaa valuu pitkin seiniä. Kattellaan

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En usko et meistä tulee jotain

      Se ei kuitenkaan estä toivomasta et tulisi. Toivon et voitas suudella ja se sais asioita loksahtamaan paikoilleen. Jutel
      Ikävä
      10
      2580
    2. Kuvaile itseäsi

      Kaivatullesi, niin että hän sinut tunnistaa.
      Ikävä
      85
      1950
    3. Eini paljastaa nuorekkuutensa salaisuuden - Tämä nousee framille: "Se on pakko, että jaksaa!"

      Discokuningatar Eini on täyttänyt upeat 64 vuotta. Lavoilla ja keikoilla nähdään entistä vapautuneempi artisti, joka ei
      Suomalaiset julkkikset
      38
      1499
    4. Huomenta keskipäivää

      Kivaa päivää mukaville ja söpösille. 🐺🫅❤️☕☀️
      Ikävä
      260
      1398
    5. Yli puolella maahanmuuttajalapsista ei ole tietoja ja taitoja, joilla selviää yhteiskunnassa

      Miksi Suomeen otetaan väkeä jolla on älyvajetta? https://www.hs.fi/politiikka/art-2000010730220.html
      Maailman menoa
      273
      1028
    6. Oletko koskaan katunut kun

      elämäsi tilaisuus jäi käyttämättä? 💔
      Ikävä
      67
      913
    7. Olen J-mies

      Jos kerrot sukunimeni alkukirjaimen, ja asuinpaikkakuntani. Lupaan ottaa yhteyttä sinuun.
      Ikävä
      47
      881
    8. Ei sitten, ei olla enää

      Missään tekemisissä. Unohdetaan kaikki myös se että tunsimme. Tätä halusit tämän saat. J miehelle. Rakkaudella vaalea na
      Ikävä
      77
      860
    9. Sinusta näkee että

      Kaipaat paljon.
      Ikävä
      55
      854
    10. Haluaisin ottaa sinut syleilyyni mies

      Olet suloinen...
      Ikävä
      44
      765
    Aihe