Onko pentuni liian pieni koulutettavaksi

Pikkukersa

Minulla on 9 viikkoinen toyvillakoiran pentu .se oppi tosi nopeasti istumaan käskystä mutta onko liian aikaista opetella paikka ym vai pitäisikö tässä lähinnä keskityä tapakasvatukseen

6

69

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Leikin varjolla voit ja kannattaakin opettaa sille perusjuttuja, mutta vain muutaman minuutin kerrallaan silloin tällöin. Pieni pentu ei yleensä jaksa keskittyä kovin kauaa yhteen asiaan joten älä vielä aloita järjestelmällistä koulutusta. Tapakasvatus on tärkeää, kyllä, mutta sitä se oppii joka tapauksessa varttuessaan eikä ainakaan minun ole tarvinnut koskaan erikseen puuttua siihen puoleen.

      Mukavaa että maailmassa on niitäkin jotka haluavat kouluttaa pienenkin koiran... Yllättävän monet tuntuvat olevan sitä mieltä, ettei "taskukoiria" tarvitse kouluttaa mitenkään, "kun ne ovat niin pieniä".

      Kaltaisiasi saisi olla koiraporukoissa enemmänkin!

    • kääkkä x2

      Tapakasvatus on toki tärkein, mutta olen samaa mieltä, että leikin varjolla pentu oppii muutakin.

      Välillä näkee sellaisia koiria, joille on opetettu monenlaisia temppuja, mutta tapakasvatus on unohdettu. Minun mielestä koira ei opi itsestään kunnon koirakansalaisen tapoja, vaan sitä pitä ohjata oikeaan käytökseen ja puuttua heti huonoon. Itse pidän tärkeimpinä tapakasvatukseen kuuluvina asioina luoksetuloa, hihnakävelyä ja sitä, että koira lopettaa kiellosta väärän toiminnan.

    • Totta, mutta riippuu sitten ihmisestä missä menee peruskoulutuksen ja tapakasvatuksen raja. Itse määrittelen ne niin, että hihnakäyttäytyminen, luoksetulo, istuminen yms kuuluvat peruskoulutukseen (luoksetulo ja paikalla pysyminen niistä tärkeimpinä, kyllä), ja tapakasvatus tarkoittaa käytöstapoja kotona ja muutoin sisätiloissa (esim kylässä). Kuten että odotetaan nätisti kunnes ruokakuppi on lattialla eikä sitä viedä käsistä, tai että huonekaluille ei hypitä eikä ihmisille räksytetä koko päivää jonkun tullessa käymään. Sen sellaista.

      Ja näitä juttuja koira oppii kyllä ilman varsinaista harjoitteluakin. Komentaa koiran alas tuolilta tai sängyltä aina kun se tekee niin, ja vaatii koiralta vaikka istumista kunnes se kuppi on lattialla, ja kehuu kun se toimii oikein. Sitä tarkoitin sanomalla "oppii joka tapauksessa". Näitä juttuja ei (välttämättä) tarvitse tai edes voi harjoittelemalla harjoitella niin kuin peruskoulutusta, vaan ne tulevat kuvioihin ikään kuin itsestään. Ei kannata opettaa koiraa hyppäämään sängylle siksi että se täytyy opettaa pysymään sieltä poissa.

      Nuo koirakansan tavat ovat sitten kokonaan oma lukunsa, mutta sitä puolta opettavat parhaiten muut koirat. Toki tiettyihin tilanteisiin on syytä puuttua ennen kuin ongelmia ehtii syntyä, se on kyllä totta, mutta mielestäni ihminen yksin ei pysty opettamaan koiralle laumakäyttäytymistä koirien kesken, vaan sitä opitaan toisilta koirilta.

    • Ei ole liian pieni :)
      Tuossa iässä aivot imevät uutta oppia kuin sieni. Kunhan muistat olla väsyttämättä tai painostamatta pentua. Eli lyhyitä toistoja ja leikin avulla tai operantisti (koira saa itse hoksata mitä haetaan ja palkkaus osoittaa oikean toiminnon).
      Täällä aloitettu peruskoulutusta melkeinpä pari päivää kotiutumisesta ja on helpottanut elämää huomattavasti :) Sinulla on erittäin älykästä rotua, mukavaa yhteiseloa! :)

      • Pikkukersa

        Kiva kun sain näin asiallisia vastauksia, ja tukea omille ajatuksille.Tälläistä miniatyyrikoiraa niin helposti pitäisi aivan mamin pienenä mussukkana, mutta on tosiaan ollut enempikin huoli siitä osaanko kouluttaa niin että meille tulisi mukava yhteiselämä.Aika lyhyt keskittymiskyky pennulla todellakin on, mutta eiköhän me tästä...


    • Kyllä se keskittymiskyky siitä kasvaa sitä mukaa kun pentu varttuu. Kärsivällisyys, määrätietoisuus ja rohkeus kysyä neuvoa jos/kun niitä tarvitaan - siinä yleensä toimivat avaimet onnistumiseen!

      Onnea teille!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      97
      2833
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      104
      2400
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      91
      2170
    4. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      17
      1982
    5. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      42
      1826
    6. 166
      1820
    7. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      45
      1777
    8. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1726
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      132
      1513
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1304
    Aihe