Siperianhuskyn hankinta suunnitteilla

s.p4

Kyseistä rotuahan olen ihaillut aina sen ulkonäön takia ja josta painotetaan että sen perusteella ei huskyä kannata hankkia. Kääpiökoirarotuja ikäni omistaneena olen ajatellut hankkia ihan OIKEAN koiran joka ei vain viihdy sohvatyynyjen alla nukkumassa vaan lähtee mielellään reippaalle lenkille. Asumme kyllä kerrostalossa maatasossa ja meillä on oma aidattu piha missä mahdollisuus koiran ihmetellä maailman menia. Uskoisin että mitään rekihommia en huskyn kanssa harrastaisi. Itse vietän päivittäin paljon aikaa talleilla hevosten kanssa ja mietin miten husky pysyy vapaana? Tahtoisin vähän infoa ihmisiltä jotka EI ole aktiivisia rekiharrastajia vaan joilla Husky ns. kotikoirana normaali touhuissa mukana.

13

700

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • En suosittele

      On olemassa monia aktiivisia seurakoirarotuja jotka sopisivat paremmin kuvailemiisi olosuhteisiin. Siperianhusky on ensisijaisesti rekikoira ja mielyttämisen halun puutteestaan johtuen, ei välttämättä maailman luotettavin irtipidettävä. Lisäksi sen mahdollinen riistavietti voi teettää ongelmia hevosien kanssa, tai sitten ei.
      Jos kaunista ulkonäköä halajat, ja koiran kokoista koiraa, aktiivista tallikaveria, jonka kanssa voi huoletta samoilla metsässä ja joka paljon varmemmin ja helpommalla koulutuksella pysyy irti, sinuna harkitsisin jotain paimenkoirarotua. Miten olisi esimerkiksi australianpaimenkoira?

      Siperianhuskyäen muutenkaan suosittele kellekään jolla ei ole aikomustakaan harrastaa vetopuuhia, sillä se on huskeilla veressä. Liian paljon tiedän tapauksia joissa husky on otettu vain seurakoiraksi, mutta pian sen aikauiseksi kasvettua huomattu että vetoviettiä on vaan liikaa,ja haluttu tarjota sille mahdollisuus kotiin jossa harrastetaan vetopuuhia. Koira laitettu kiertoon.

      Suosittelen käymään tutustumassa siperianhusky kasvattajien kenneleihin. Kun näetkoirat niille ominaisessa työssä, toivottavasti tajuat että olisi vain väärin riistä huskyltä mahdollisuus harrastukseen johon se on jalostettu.

    • unohda...

      Kasvattajat eivät ainakaan myy siperianhuskyjä tuollaisin perustein.

    • dmas

      husky ei sovi tallille. mun narttu jahtas hevosia, tappo kissoja ja karkaili kun tuli tylsää/hajujen perään.

      Meillä ei muuten harrasteta mitään vetopuuhia, mutta kaikkea muuta aktiviteettiä kehitellään. kesäisin pyöräillään, uidaan ja toki talvisin on ihan huippua kun neiti vetää mua pulkassa :)

      Aidatusta pihasta vielä sen verran että meidän neiti mennyt 2.5m korkeesta aidata yli että ei se siellä hirveästi ihmettele..

      Tärkeätä on myös muistaa että husky laumaeläin isolla Ellä. meidin neiti pisti kämpän remppaan joka päivä kun töihin lähdettiin, kaveri kun hankittiin niin loppui kuin seinään sekin homma.

      Toki yksilöitä kaikki :)

    • mäpäwaan

      Huskyn liikunnantarve on suuri, oikeasti SUURI! Sille EI RIITÄ aamu- ja iltapissalenkit ja maailman ihmettely aidatulla pihalla. Husky on jalostettu juoksemaan kymmeniä, jopa satoja kilometrejä rekeä vetämään, joten normaali kaupunkiarjessa ja kotitouhuissa se pitkästyy ja alkaa keksimään keinoja purkaa energiaansa ja menee yli, ali tai vaikka läpi aidoista ja seinistä omille lenkeilleen, eikä todellakaan pysy vapaana talleilla tai muuallakaan kiltisti omistaja läheisyydessä.

      Huskyt ovat energisiä ja vilkkaita, vaikka niillä vetolajeja harrastettaisiinkin. Itse muutaman huskyn kanssa kaupungissa rivitalossa asuessani oli niillä vetotreeneistä huolimatta energiaa ja taipumusta lähteä aidan yli tai portin raosta omille teilleen jos ei ollut tarkkana. Kuvailemaasi elämäntyyliin ei husky sovi.

    • skl11

      Pitää muistaa, että jokainen koira on yksilö ja kaikkeen pystyy vaikuttamaan tiukalla ja määrätietoisella koulutuksella. Toki huskyn luonne ei ole sellainen miellyttämisenhaluinen kuin taas sitten paimenkoirilla, minkä takia kannattaisi tässä tapauksessa ottaa paimensukuinen koira esim. samojedi tai muu pystykorva jos ulkonäkö vain miellyttää. Itse olen ottamassa myös haasteen, husky tulossa ja aion opettaa sen meidän perheenjäseneksi kaikenlaista aktiviteettia touhuten, ulkotarhaan kököttämään se ei mene vaan tulee sisäkoiraksi ja pitkille lenkeille kaveriksi!

      • mieti vielä

        Samojedi on kyllä vetokoira ihan kuten husky ja alaskanmalamuutti, vaikka huskyllä se kaikkein voimakkain vetovietti yleensä on. Ja alaskanmalamuutilla voimakkain riistavietti näistä kolmesta siis. Eikä samojediakaan yleensä voi irti pitää, kun niillä on tuo sama karkailutaipumus kuin huskeilla. Ja irti oleva paimenkoira ja ratsastaminen ei kuulosta mitenkään erityisen hyvältä/turvalliselta yhdistelmältä, kun se hevonen voi sen paimennus-/riistavietin koirassa herättää.

        Ja aloittajalle älä ota huskya, ne karkailevat paljon ja joillain on metsästysvietti, eli eivät sovi irti pidettäviksi. Dalmantialainen sen sijaan voisi sopia sinulle hyvin, jos luppakorvainen käy. Dalmantialaisesta saat varmasti lenkki seuraa ja alkuperäiseltä käytöltään ovat vaunu- ja vahtikoiria. Eli pysyisi varmasti paljon helpommin vapaana ollesssakin lähistöllä, eikä karkaile samalla tavalla kuin husky. Ja kun niillä ei suurta riista- tai paimennusviettiä ole, joten tuskin hevosta ahdistelisivat, mikä huskyn tai varsinkin paimenkoiran kanssa voisi käydä.


    • Kaukaaviisass

      Siperianhuskyssä esiintyy todella paljon pentutehtailua.
      Tehtailua esiintyy yleensä showlinjaisissa koirissa suomessa ja ne ovat 90% tapauksista niitä Andy's joy kennelin johdannaisia. Kannattaa siis välttää niitä.

      Valitse kennel huolella, jos haluat terveen koiran oikeasti kunnolliselta kasvattajalta. Kasvattajan kennelnimi ja rekisteröidyt pennut eivät _todellakaan_ takaa enää nykyään _yhtään mitään_ nimimerkillä kokemusta on.
      Erehdyin ottamaan ensimmäiseksi huskykseni tällaisen Andy's Joy koiria sukutaulussaan pitävän showkoiran kasvattajalta, jolla ei ole virallista kennelnimeä, ja koira on sairas epilepsiasta. Ko. kasvattaja asuu Iissä ja hänellä on ollut kymmeniä huskypentueita muutaman vuoden sisällä.
      Katso aina koiranetistä paljonko pentueita kavsattaja on teettänyt ja vältä niitä, joilla niitä on vuosittain enemmän kuin kolme.

      • Huskyn omistaja

        Meillä on kyllä ihan kotikoirana tuommonen. Ostettiin ihan rekikoira yrittäjältä sen takia että tämä neiti ei vetamisestä kyllä yhtään pidä... Hauku ei tämä neiti yhtään :) Mutta riistavietti on suuri ja pikkulapsista, alle koulu ikäsistä ei myöskään pidä. Toisiin koiriinkin se kyllästy parin vuoden vetokoirayrittäjällä ollessaan toisen koiran kanssa samassa häkissä. Sisätiloissa ei tämä nuku, mielummin kopissaan ulkona, sisällä hänelle tulee liian kuuma, suosittelisin tässsä parin huskyn jälkeen kyllä aikuista joka myydään syistä jotka eivät koirasta johdu. Ihana kyllä rotu on ja turkin hoidosta ei paljoa vaivaa, paitsi keväällä karvan lähtö aikaan, kerrostalossa asuminen ei kyllä kovin hyvä idea, jos joutuu päivät sisällä.


      • Valkkari ja tallit
        Huskyn omistaja kirjoitti:

        Meillä on kyllä ihan kotikoirana tuommonen. Ostettiin ihan rekikoira yrittäjältä sen takia että tämä neiti ei vetamisestä kyllä yhtään pidä... Hauku ei tämä neiti yhtään :) Mutta riistavietti on suuri ja pikkulapsista, alle koulu ikäsistä ei myöskään pidä. Toisiin koiriinkin se kyllästy parin vuoden vetokoirayrittäjällä ollessaan toisen koiran kanssa samassa häkissä. Sisätiloissa ei tämä nuku, mielummin kopissaan ulkona, sisällä hänelle tulee liian kuuma, suosittelisin tässsä parin huskyn jälkeen kyllä aikuista joka myydään syistä jotka eivät koirasta johdu. Ihana kyllä rotu on ja turkin hoidosta ei paljoa vaivaa, paitsi keväällä karvan lähtö aikaan, kerrostalossa asuminen ei kyllä kovin hyvä idea, jos joutuu päivät sisällä.

        Vedoten näihin paimenkoiriin ja hevosiin: omistan leikkaamattoman valkoisenpaimenkoira uroksen,joka on rohkea, avoin ja rakastaa yli kaiken ihmisiä ja toisia koiria. Harrastamme yhdessä tokoa ja agia. Joka päivä käyn hevostalleilla ja otan nuoren herran mukaani vapaana. Voin hakea hevosen talliin ja hoidella sitä sisällä, ilman että tarvitsisi pelätä koiran paimentavan hevosia, juoksemassa jaloissa ym. Ja kun lähden hevoseni kanssa hommiin (n. 200m päässä sijaitsevalle kentälle) tämä nuori herra jää tallin pihaan, ja aina välillä tulee kurkkaamaan, että en ole poistunut kentältä. Ei siis voi yleistää paimenkoirien paimentamisviettiä. :-) Ja eiköös se paimentamisviettikin ole aktiviteeteillä hallittavissa ;)


    • 2+4

      siperianhuskyjen kasvavaan epilepsiaan pitäisi kiinnittää huomiota ankarasti vielä kun mahdollista. Monet showlinjaisia kasvattavat kennelit suomessa sulkevat silmänsä omilta epilepsialinjoiltaan hyvällä menetyksellä, pennut menee kaupaksi ja epilepsiatapauksia tulee koko ajan lisää ilmi. Myöskin sisäsiittoisuuteen kannattaa tulevaisuudessa varautua, sillä samaiset showlinjan kasvattajat viljelevät tiettyjä sukulinjoja niin että ne tursuvat suomessa yli äyräidensä jo nyt ja alkavat vaikuttaa myös sekarotuisiin koiriin, sillä samoja sukuja yhdistellään niihin. Myös arkoja ja aggressiivisia, hermostuneita koiria on alkanut putkahdella rodusta, kun mitään laatuseulaa ei ole olemassa jalostuskoiria valitessa.

    • Kotihuskyn omistaja

      Voi jumalauta. Jos sinulla on mahdollisuus tarjota huskylle tarpeeksi liikuntaa (vapaana) ei todellakaan tarvitse harrastaa vetämistä. On muitakin harrastuksia joihin koira sopii vallan mainiosti, pyöräily canicross ja agility esimerkiksi. Minulla husky kotikoirana, käymme koirapuistossa tai metsässä vähintään tunnin vapaata juoksua joka päivä tavalliset puolen tunnin- tunnin lenkit. Koira voi LOISTAVASTI. Kyseisen koiran veli samasta pentueesta asuu maatilalla missä on jatkuvasti tallilla toisen tyttöhuskyn kanssa. Hyvin opetettuna ovat luotettavia. Omakin koira pysyy hyvin lähistöllä aina kun on vapaana, ja huskyhan on nimenomaan laumakoira joka ei todellakaan halua joutua kauas laumastaan. Tähän toki kannattaa panostaa jo pentuna, nimittäin luokseen kutsumista. Ei kannata kuunnella näitä sokeita yksinkertaisia ihmisiä. Toki on ihanteellista harrastaa vetämistä huskyn kanssa. Kyllä, se on koiran alkuperäinen käyttötarkoitus. Mutta, se ei ole välttämätöntä JOS olet valmis laittamaan paljon aikaa muiden asioiden parissa, talleilla käyminen on loistava harrastus, kun totuttaa koiran pienestä saakka hevosiin ja muihin tallin eläimiin. :)

    • 4+7

      Täällä on keskustelua siperianhuskyjen ongelmista jotka kannattaa ottaa huomioon koiraa hankittaessa.

      http://keskustelu.suomi24.fi/node/12052597

    • Huskyladyy

      Me otimme siperianhuskypennun vuonna 2009 hyvästä kennelistä Keski-Suomesta. Huskymme äiti on Andy’s Joy ****. Huskymme on ollut koko elämänsä todella terve ja aivan ihana luonteeltaan. Hänen yhdellä sisarellaan tosin on epilepsiakohtaus ollut, mutta meidän koira on hyvin harvoin ollut eläinlääkärin tarpeessa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      18
      1505
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1305
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      63
      1212
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1102
    5. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1036
    6. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      10
      1026
    7. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      27
      1025
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      999
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      991
    10. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      1
      980
    Aihe