Olen tällä hetkellä kurssilla, jossa tutustutaan ravintola-alaan. Mikäli ala kiinnostaa, alkaa pian varsinainen alan koulutus tutkintoineen.
Olen vasta toisessa työkokeilupaikassa ja alkaa tuntua siltä, että ala ei taida olla minua varten.
Kertokaahan te, jotka tiedätte, kuinka yleisiä ovat esim. seuraavat asiat: varsinaisia kahvitaukoja ei ole. Kahvia saa kyllä juoda työn lomassa. Varsinaisia ruokataukojakaan ei ole. Kun on pieni hetki aikaa, saa hotkaista nopeasti ruoan ja heti taas töihin. Työpäivien pituus vaihtelee 4:stä tunnista tuplavuoroihin. Työpäiviä saattaa olla 9 peräkkäin ilman vapaapäivää ja tähän 9:ään päivään saattaa sisältyä kaksikin tuplavuoroa. Koko viikonloppu (la ja su) saattaa olla vapaa kerran 3:ssa kuukaudessa. Ei hyvää päivää! Jos tämä on yleistäkin, taitaa meikäläinen unohtaa tämän alan!
KANNATTAAKO KOULUTTAUTUA ALALLE?
7
346
Vastaukset
- tyttöh
Kyllä kuulostaa kovin tutulta. Taukoja en itsekään yleensä ole ehtinyt pitää, yksin työvuorossa ollessa on jopa vessassakäynti kiireisinä aikoina hankalaa. Viikonloppuvapaita on itselläni ollut kyllä hieman useammin, mutta ei siis välttämättä juuri la-su vaan saattaa olla myös pe-la tai su-ma. Mutta jos jo kokeilussa tuntuu että ei ole oma ala, niin suosittelen kyllä ajattelemaan sitten jotain ihan muuta, kyllä tässä pitkää pinnaa tarvitaan.:)
- repa1001
ei sun kannata jatkaa kyseisellä alalla,,kai tiedät ettei 4h päivään kuulu taukoja
ruokailun kannalta pitää ottaa huomioon että maksatko syömisestä vai et,,jos teet 4hpäivä normaalisti ni johan on tuplavuoro ku teet 8h päivä,,sun ei tarvitse suostua 9pvä tekee putkeen,,,työnantajan pitää saada siihen sulta lupa kun tekee työvuorolistoja.alalla on joka 5 vkl vapaata,,,,kai oot liitossa sinne voi myös opiskelijat liittyä kysy sieltä tarkemmin tai suoraan työnantajalta.jos olet koulutus kurssilla niin ne ovat kyllä tehneet sopimuksen missä on kaikki lueteltu mitä kurssiin kuuluu ja työaika ja suoritettavat tehtävät että saat kurssin hyväksyttävästi läpi - Wester
Kuulostaa hyvin tutulta. Kahvitaukoja en ole koskaan pitänyt, ruokatauon jos ehtii. Yleensä työpäivät ovat 5 tai 10tuntisia, ja alle 6 tunnin päivään ei ruokataukoa kuulu. Vapaavkl on työehtosopimuksen mukaan joka 5vkl, mutta yleensä työpaikoilla on käytössä sellainen järjestelmä, että vklvapaan saa kun tarvitsee...(tosin tässä työnantaja usein päättää onko se nyt oikeasti tarpeen)
Pitkiin työputkiin (yli 7päivää) pitäisi todella kysyä työntekijän lupa, näin harvemmin toimitaan. Työnantaja usein vetoaa siihen ettei muka muuta ratkaisua ole. Koko sosiaalinen elämäsi tulee kärsimään tämän työn takia, eli en suosittele.
Hyviäkin paikkoja, jossa tes:iä noudatetaan löytyy myös, mutta ne ovat hyvin harvassa. Työnantajien on helppo kiertää tes:iä, sillä alalla on hyvin paljon nuoria ummikkoja, jotka ovat vain onnellisia saadessaan ehkä ensimmäisen työpaikkansa. He eivät uskalla vaatia itselleen kuuluvia korvauksia (esim. V,X, ja JP-päivinä tehdyn työn ylimääräiset korvaukset) näiden ummikkojen tilalle löytyy kokoajan lisää ummikkoja, joita voi taas hyväksikäyttää. Oman kokemukseni mukaan työnantajia kiinnostaa vain myynnit ja tehot. Kiitosta tällä alalla harvoin saa.
ylitöistähän tällä alalla ei varsinaisesti ylim.korvausta saa (ennen kuin kuukauden aikana tehdyt tunnit huitelevat jossain 180paikkeilla) eli kun työaikasi on vaikkapa 11-21, ja kiireen takia joudut jäämään tunniksi tai pariksi ylitöihin, saat niiltä ylimääräisiltä tunneilta normaalin tuntipalkan.. (Esim jollain alalla voi 8tunnin työpäivän täyttyessä seuraavat sen päivän aikana tehdyt tunnit olla 50%korotuksella)
Majoitus- ja ravitsemisalan työehtosopimus löytyy netistä esim. PAMin sivuilta. Jos sinua mietityttää jokin asia työpaikalla, niin luottamusmieheltä voi kysyä. Hän on ammattiliiton "edustaja" työpaikalla. Joka tapauksessa suosittelen liittoon kuulumista jo opiskeluaikoina. Sieltä saa ilmaista apua kaikkiin työhön liittyviin kysymyksiin. - A-L. R
Minä olin jo nuorena kiinnostunut ravintola- alasta ja valmistuinkin tarjoilijaksi 19- vuotiaana. Työ oli erittäin hektistä ja kuitenkin tykkäsin siitä. Lapset kasvatin yhdessä mieheni kanssa kiireisen vuorotyön ohessa ja täysipäisiä ovat työstäni huolimatta. Ikävä kyllä jouduin lopettamaan ravintolatyön kolmenkymmenen vuoden jälkeen selkä- ja olkapääsairauksien takia.
Mutta asiaan: työvuorot voivat olla Mara tessin mukaan 4- 10 tuntia pitkiä ja työvuoroja voi olla enintään seitsemän päivää peräkkäin jonka jälkeen on oltava vapaapäivä tai jopa kaksi... :-)
Jos olet aidosti kiinnostunut asiakaspalvelusta ja ravintolatyöstä, niin tervetuloa antoisalle alalle. Tällä alalla joutuu tekemään kovasti töitä huonolla palkalla mutta tutustuu myös ihaniin työkavereihin ja asiakkaisiin. Ei tietenkään aina työpäivä suju ongelmitta, mutta niistäkin aina oppii jotain uutta. - amulettitou
Työhöntutustuja
Ravintolatyö on ensiksikin sellainen ihminen täytyy olla sovelias ja sitten noista ruoka-ajoista sehän on tietty että jokainen muistaakseni piti 20:minuutin ruoka tauon ja se täytyy mukauttaa silloin kun on sopiva hetki koska ravintola työ on sellainen työ missä vaaditaan hermoja ja tiedätkö sen että asiakas työ on sellainen että asiakas on aina oikeassa vaikkakin asiakas sanoisi mitä tahansa,
mutta yksi poikkeus sääntö on jos asiakas on jotenkin esim: törkeä käytös niin voi lähemmälle esimiehelle sanoa tuosta niin hänen on järjestettävä asia ja unohdin kahvi-tauot se yleensä samalla pidetään kun ruoka taukokin tai sitten on myös aamiainen joka on yleensä muistaakseni 9:pintaan mutta sellain että työt eivät kärsi. - wanha tekijä
Tauko? Mikä on tauko? Olen ehkä joskus kuullut tuon sanan, mutta ravintola-alalla se ei automaattisiin työetuihin kyllä todellakaan kuulu.
Jos nyt jo tuntuu että ei ole oma juttu, lopeta heti ja etsi sopivampi ala.
Röökillä ja vessassa käydään kun/ jos ehditään. Ruokaa syödään kun/ jos ehditään, tietenkään mitään virallista "lounastaukoa" ei ehdi olla, ravintolassa et koskaan voi olla varma milloin rysä iskee ja sillon ei voi vedota palvelun hitautta selittäessä siihen et "noku meil on safkis". Asiakkaat äänestää hyvin helposti jaloillaan, ja siitä kärsii yhtä lailla isot pomot kuin tarjoilijatkin.
Baarissa et pääse mihinkään taukotilaan hengähtämään vaan hotkit ne eväät alas siinä tiskin takana seisten ja samalla kaljaa kaataen. No, useimmissa paikoissa joudut kyllä kykkimään "piilossa" jos syöt salin puolella/ tiskin takana, jostain syystä asiakkaiden ei sovi nähdä että tarjoilijatkin on ihmisiä ja tarvii välillä bensaa.
Monissa mestoissa myös sen kahvin/ limun juominen tulee suorittaa piilossa, kai se on kalliista asiakaspalveluajasta pois jos kyyppari kiireessä kehtaa kostuttaa äänihuuliaan.
Vapaita viikonloppuja osuu kohdalle jos
1) ilmoitat tarpeeksi ajoissa ennen seuraavan vuorolistan ilmestymistä että mummon hautajaiset toisella puolen Suomea osuu just kuukauden päähän lauantaille,
tai 2) sulla on jalka irti ja voit todistaa sen aukottomasti. Viikonloppuisin ravintolat takoo enimmät hillot, tietenkin silloin ollaan kiinni töissä.
Neljä tuntia töitä, sehän olis about sama ku vapaapäivä. Ei ole ollenkaan ennenkuulumatonta tehdä 12-16 tuntiakin päivässä, jos jengiä on sairaana/ lomilla/ ravintola avataan aiemmin jonkun yksärin vuoksi jne. Kuppilan on pysyttävä auki koska rahaa pitää tehdä. Henksu on AINA korvattavissa, jos joku vinkuu ettei jaksa niin hyvin kepeästi voipi tulla kenkää, ja uus aasi palkataan hakattavaksi.
Työpäiviä saattaa ystävä hyvä olla huomattavasti enemmänkin putkeen, kahdessa pubissa samaan aikaan tehdessäni (rahaa tartti) saatoin olla 14 päivää ilman vapaita duunissa, osa päivistä oli 6h osa 16h.
Noh, ei se koko ajan ole ihan noin äärimmäistä. Mut ei tommonen harvinaistakaan ole, tää ala on raakaa, jos et jaksa tehdä niin sun tilalle palkataan joku joka jaksaa. Jos vaadit "liikaa" eli oikeuksias ja sitä mitä sulle oikeesti kuuluu, voi käydä höpelösti. PAMi ei paljoa auta, ja työnantajat osaa olla ovelia savustaessaan silmille hyppivää duunaria ulos.
Kaikki on korvattavissa, aina löytyy tilalle uus sinisilmäinen keltanokka joka ei tiedä oikeuksistaan mitään.
You are not a beautiful unique snowflake, trust me.
Palkka on paska, päivät pitkiä, asiakkaat veemäisiä ja kolleegat laiskoja.
Enkä silti vaihtais näitä hommia mihinkään muuhun, koska kyllä tästä saa myös paljon irti kun osaa asennoitua oikein. Ja tutustuu aivan huipputyyppeihin, itelle ei oo vielä tullut vastaan työporukkaa jossa en viihtyis paremmin ku hyvin. ihmiset on ehdottomasti tän alan suola.
Ravintoladuuni vaatii niin tietyntyyppisen ihmisen tekijäkseen, jos huonot puolet kuulostaa mahdottomilta niellä niin sit ei missään nimessä kannata jatkaa alalle. - eläteesitä
ÄLÄ SAATANA MEE!
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kiitos nainen
Kuitenkin. Olet sitten ajanmerkkinä. Tuskin enää sinua näen ja huomasitko, että olit siinä viimeisen kerran samassa paik124070MTV: Kirkossa saarnan pitänyt Jyrki 69 koki yllätyksen - Paljastaa: "Se mikä oli hyvin erikoista..."
Jyrki Linnankivi alias Jyrki 69 on rokkari ja kirkonmies. Teologiaa opiskeleva Linnankivi piti elämänsä ensimmäisen saar822091Hyväksytkö sinä sen että päättäjämme ei rakenna rauhaa Venäjän kanssa?
Vielä kun sota ehkäpä voitaisiin välttää rauhanponnisteluilla niin millä verukkeella voidaan sanoa että on hyvä asia kun5501658Kirjoita yhdellä sanalla
Joku meihin liittyvä asia, mitä muut ei tiedä. Sen jälkeen laitan sulle wappiviestin991395Olet hyvin erilainen
Herkempi, ajattelevaisempi. Toisaalta taas hyvin varma siitä mitä haluat. Et anna yhtään periksi. Osaat myös ilkeillä ja671117Yksi syy nainen miksi sinusta pidän
on se, että tykkään luomusta. Olet luonnollinen, ihana ja kaunis. Ja luonne, no, en ole tavannut vielä sellaista, joka s331048Hyödyt Suomelle???
Haluaisin asettaa teille palstalla kirjoittelevat Venäjää puolustelevat ja muut "asiantuntijat" yhden kysymyksen pohditt216943Hyvää Joulua mies!
Toivottavasti kaikki on hyvin siellä. Anteeksi että olen hieman lisännyt taakkaasi ymmärtämättä kunnolla tilannettasi, o60893- 171864
Paljastavat kuvat Selviytyjät Suomi kulisseista - 1 päivä vs 36 päivää viidakossa - Katso tästä!
Ohhoh! Yli kuukausi viidakossa voi muuttaa ulkonäköä perusarkeen aika rajusti. Kuka mielestäsi muuttui eniten: Mia Mill3838