KANNATTAAKO KOULUTTAUTUA ALALLE?

Työhöntutustuja

Olen tällä hetkellä kurssilla, jossa tutustutaan ravintola-alaan. Mikäli ala kiinnostaa, alkaa pian varsinainen alan koulutus tutkintoineen.
Olen vasta toisessa työkokeilupaikassa ja alkaa tuntua siltä, että ala ei taida olla minua varten.
Kertokaahan te, jotka tiedätte, kuinka yleisiä ovat esim. seuraavat asiat: varsinaisia kahvitaukoja ei ole. Kahvia saa kyllä juoda työn lomassa. Varsinaisia ruokataukojakaan ei ole. Kun on pieni hetki aikaa, saa hotkaista nopeasti ruoan ja heti taas töihin. Työpäivien pituus vaihtelee 4:stä tunnista tuplavuoroihin. Työpäiviä saattaa olla 9 peräkkäin ilman vapaapäivää ja tähän 9:ään päivään saattaa sisältyä kaksikin tuplavuoroa. Koko viikonloppu (la ja su) saattaa olla vapaa kerran 3:ssa kuukaudessa. Ei hyvää päivää! Jos tämä on yleistäkin, taitaa meikäläinen unohtaa tämän alan!

7

317

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tyttöh

      Kyllä kuulostaa kovin tutulta. Taukoja en itsekään yleensä ole ehtinyt pitää, yksin työvuorossa ollessa on jopa vessassakäynti kiireisinä aikoina hankalaa. Viikonloppuvapaita on itselläni ollut kyllä hieman useammin, mutta ei siis välttämättä juuri la-su vaan saattaa olla myös pe-la tai su-ma. Mutta jos jo kokeilussa tuntuu että ei ole oma ala, niin suosittelen kyllä ajattelemaan sitten jotain ihan muuta, kyllä tässä pitkää pinnaa tarvitaan.:)

    • repa1001

      ei sun kannata jatkaa kyseisellä alalla,,kai tiedät ettei 4h päivään kuulu taukoja
      ruokailun kannalta pitää ottaa huomioon että maksatko syömisestä vai et,,jos teet 4hpäivä normaalisti ni johan on tuplavuoro ku teet 8h päivä,,sun ei tarvitse suostua 9pvä tekee putkeen,,,työnantajan pitää saada siihen sulta lupa kun tekee työvuorolistoja.alalla on joka 5 vkl vapaata,,,,kai oot liitossa sinne voi myös opiskelijat liittyä kysy sieltä tarkemmin tai suoraan työnantajalta.jos olet koulutus kurssilla niin ne ovat kyllä tehneet sopimuksen missä on kaikki lueteltu mitä kurssiin kuuluu ja työaika ja suoritettavat tehtävät että saat kurssin hyväksyttävästi läpi

    • Wester

      Kuulostaa hyvin tutulta. Kahvitaukoja en ole koskaan pitänyt, ruokatauon jos ehtii. Yleensä työpäivät ovat 5 tai 10tuntisia, ja alle 6 tunnin päivään ei ruokataukoa kuulu. Vapaavkl on työehtosopimuksen mukaan joka 5vkl, mutta yleensä työpaikoilla on käytössä sellainen järjestelmä, että vklvapaan saa kun tarvitsee...(tosin tässä työnantaja usein päättää onko se nyt oikeasti tarpeen)
      Pitkiin työputkiin (yli 7päivää) pitäisi todella kysyä työntekijän lupa, näin harvemmin toimitaan. Työnantaja usein vetoaa siihen ettei muka muuta ratkaisua ole. Koko sosiaalinen elämäsi tulee kärsimään tämän työn takia, eli en suosittele.

      Hyviäkin paikkoja, jossa tes:iä noudatetaan löytyy myös, mutta ne ovat hyvin harvassa. Työnantajien on helppo kiertää tes:iä, sillä alalla on hyvin paljon nuoria ummikkoja, jotka ovat vain onnellisia saadessaan ehkä ensimmäisen työpaikkansa. He eivät uskalla vaatia itselleen kuuluvia korvauksia (esim. V,X, ja JP-päivinä tehdyn työn ylimääräiset korvaukset) näiden ummikkojen tilalle löytyy kokoajan lisää ummikkoja, joita voi taas hyväksikäyttää. Oman kokemukseni mukaan työnantajia kiinnostaa vain myynnit ja tehot. Kiitosta tällä alalla harvoin saa.

      ylitöistähän tällä alalla ei varsinaisesti ylim.korvausta saa (ennen kuin kuukauden aikana tehdyt tunnit huitelevat jossain 180paikkeilla) eli kun työaikasi on vaikkapa 11-21, ja kiireen takia joudut jäämään tunniksi tai pariksi ylitöihin, saat niiltä ylimääräisiltä tunneilta normaalin tuntipalkan.. (Esim jollain alalla voi 8tunnin työpäivän täyttyessä seuraavat sen päivän aikana tehdyt tunnit olla 50%korotuksella)

      Majoitus- ja ravitsemisalan työehtosopimus löytyy netistä esim. PAMin sivuilta. Jos sinua mietityttää jokin asia työpaikalla, niin luottamusmieheltä voi kysyä. Hän on ammattiliiton "edustaja" työpaikalla. Joka tapauksessa suosittelen liittoon kuulumista jo opiskeluaikoina. Sieltä saa ilmaista apua kaikkiin työhön liittyviin kysymyksiin.

    • A-L. R

      Minä olin jo nuorena kiinnostunut ravintola- alasta ja valmistuinkin tarjoilijaksi 19- vuotiaana. Työ oli erittäin hektistä ja kuitenkin tykkäsin siitä. Lapset kasvatin yhdessä mieheni kanssa kiireisen vuorotyön ohessa ja täysipäisiä ovat työstäni huolimatta. Ikävä kyllä jouduin lopettamaan ravintolatyön kolmenkymmenen vuoden jälkeen selkä- ja olkapääsairauksien takia.
      Mutta asiaan: työvuorot voivat olla Mara tessin mukaan 4- 10 tuntia pitkiä ja työvuoroja voi olla enintään seitsemän päivää peräkkäin jonka jälkeen on oltava vapaapäivä tai jopa kaksi... :-)
      Jos olet aidosti kiinnostunut asiakaspalvelusta ja ravintolatyöstä, niin tervetuloa antoisalle alalle. Tällä alalla joutuu tekemään kovasti töitä huonolla palkalla mutta tutustuu myös ihaniin työkavereihin ja asiakkaisiin. Ei tietenkään aina työpäivä suju ongelmitta, mutta niistäkin aina oppii jotain uutta.

    • amulettitou

      Työhöntutustuja
      Ravintolatyö on ensiksikin sellainen ihminen täytyy olla sovelias ja sitten noista ruoka-ajoista sehän on tietty että jokainen muistaakseni piti 20:minuutin ruoka tauon ja se täytyy mukauttaa silloin kun on sopiva hetki koska ravintola työ on sellainen työ missä vaaditaan hermoja ja tiedätkö sen että asiakas työ on sellainen että asiakas on aina oikeassa vaikkakin asiakas sanoisi mitä tahansa,
      mutta yksi poikkeus sääntö on jos asiakas on jotenkin esim: törkeä käytös niin voi lähemmälle esimiehelle sanoa tuosta niin hänen on järjestettävä asia ja unohdin kahvi-tauot se yleensä samalla pidetään kun ruoka taukokin tai sitten on myös aamiainen joka on yleensä muistaakseni 9:pintaan mutta sellain että työt eivät kärsi.

    • wanha tekijä

      Tauko? Mikä on tauko? Olen ehkä joskus kuullut tuon sanan, mutta ravintola-alalla se ei automaattisiin työetuihin kyllä todellakaan kuulu.
      Jos nyt jo tuntuu että ei ole oma juttu, lopeta heti ja etsi sopivampi ala.

      Röökillä ja vessassa käydään kun/ jos ehditään. Ruokaa syödään kun/ jos ehditään, tietenkään mitään virallista "lounastaukoa" ei ehdi olla, ravintolassa et koskaan voi olla varma milloin rysä iskee ja sillon ei voi vedota palvelun hitautta selittäessä siihen et "noku meil on safkis". Asiakkaat äänestää hyvin helposti jaloillaan, ja siitä kärsii yhtä lailla isot pomot kuin tarjoilijatkin.

      Baarissa et pääse mihinkään taukotilaan hengähtämään vaan hotkit ne eväät alas siinä tiskin takana seisten ja samalla kaljaa kaataen. No, useimmissa paikoissa joudut kyllä kykkimään "piilossa" jos syöt salin puolella/ tiskin takana, jostain syystä asiakkaiden ei sovi nähdä että tarjoilijatkin on ihmisiä ja tarvii välillä bensaa.
      Monissa mestoissa myös sen kahvin/ limun juominen tulee suorittaa piilossa, kai se on kalliista asiakaspalveluajasta pois jos kyyppari kiireessä kehtaa kostuttaa äänihuuliaan.

      Vapaita viikonloppuja osuu kohdalle jos
      1) ilmoitat tarpeeksi ajoissa ennen seuraavan vuorolistan ilmestymistä että mummon hautajaiset toisella puolen Suomea osuu just kuukauden päähän lauantaille,
      tai 2) sulla on jalka irti ja voit todistaa sen aukottomasti. Viikonloppuisin ravintolat takoo enimmät hillot, tietenkin silloin ollaan kiinni töissä.

      Neljä tuntia töitä, sehän olis about sama ku vapaapäivä. Ei ole ollenkaan ennenkuulumatonta tehdä 12-16 tuntiakin päivässä, jos jengiä on sairaana/ lomilla/ ravintola avataan aiemmin jonkun yksärin vuoksi jne. Kuppilan on pysyttävä auki koska rahaa pitää tehdä. Henksu on AINA korvattavissa, jos joku vinkuu ettei jaksa niin hyvin kepeästi voipi tulla kenkää, ja uus aasi palkataan hakattavaksi.
      Työpäiviä saattaa ystävä hyvä olla huomattavasti enemmänkin putkeen, kahdessa pubissa samaan aikaan tehdessäni (rahaa tartti) saatoin olla 14 päivää ilman vapaita duunissa, osa päivistä oli 6h osa 16h.

      Noh, ei se koko ajan ole ihan noin äärimmäistä. Mut ei tommonen harvinaistakaan ole, tää ala on raakaa, jos et jaksa tehdä niin sun tilalle palkataan joku joka jaksaa. Jos vaadit "liikaa" eli oikeuksias ja sitä mitä sulle oikeesti kuuluu, voi käydä höpelösti. PAMi ei paljoa auta, ja työnantajat osaa olla ovelia savustaessaan silmille hyppivää duunaria ulos.
      Kaikki on korvattavissa, aina löytyy tilalle uus sinisilmäinen keltanokka joka ei tiedä oikeuksistaan mitään.
      You are not a beautiful unique snowflake, trust me.

      Palkka on paska, päivät pitkiä, asiakkaat veemäisiä ja kolleegat laiskoja.
      Enkä silti vaihtais näitä hommia mihinkään muuhun, koska kyllä tästä saa myös paljon irti kun osaa asennoitua oikein. Ja tutustuu aivan huipputyyppeihin, itelle ei oo vielä tullut vastaan työporukkaa jossa en viihtyis paremmin ku hyvin. ihmiset on ehdottomasti tän alan suola.
      Ravintoladuuni vaatii niin tietyntyyppisen ihmisen tekijäkseen, jos huonot puolet kuulostaa mahdottomilta niellä niin sit ei missään nimessä kannata jatkaa alalle.

    • eläteesitä

      ÄLÄ SAATANA MEE!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 184
      2031
    2. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      53
      1932
    3. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      135
      1588
    4. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      146
      1523
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1324
    6. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1204
    7. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1185
    8. Naisten tyypilliset...

      Naiset ei varmaan ymmärrä itse miten karmealle heidän tavara haisee. Miehet säälistä nuolevat joskus, yleensä humalassa
      Ikävä
      10
      1173
    9. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      3
      1138
    10. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      11
      1127
    Aihe