Linnulle .243win ja hirvelle 9,3x62

Korpisissi

Parhaita on vai sopii(ko?) parhaiten...
Kyseisiä kaliipereita on kehuttu paljon.
Mainostettu jotta ota linnulle tua .243win ja sitte hirvihommeleihin tua 9,3x62.
Kyllä osuu ja putoo. Tarkkoja ja iskuvoimaisia kyseisiin hommeleihin, tietenkin oikeanlaisella patruunalla kuhunkin, huomioiden käynti ja muut ominaisuudet.

35

2876

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hyviä ovat

      ja ellei suorastaan erinomaisia vaihtoehtoja kyseisiin hommiin. Toki sellaisiakin kaliipereita löytyy, jotka soveltuvat molempiin kuvattuihin riistakategorioihin, ovat yleisaseina toimivia, mutta eivät kuitenkaan noissa riistakategorioissa parhaasta päästä. Tehdaspatruunoissakin löytyy ko. kaliipereihin toimivia patruunoita, jollei halua itse alkaa latamaan patruunoita.
      Mitkähän mahtaa olla noitten hyvät ja huonot puolet?

    • Scoremax1

      Ei kumminkaan, noi kaliiberit on niin lähekkäin toisiaan,ettei oo järkeä ostaa kumpaakaan, vaan esim. 300 win mag molempiin tarkoituksiin ja latausvälineet tietenkin. Patruunan hinnax tulee n.50 centtiä, niin ei tarvii harjottelussa nuukailla.
      2 asetta ostaessasi kävisit kumminkin säästämään viim. kiikareissa ja sitte sulla olis 2 paskaa työvälinettä.Älä missään nimessä osta sellasta mitä suurin osa suosittelee. Juujuu miehiä on kaikki paikat täynnä ja 98% harrastajista ei vaan tiedä hevon vittua mistään.
      Ensimmäiseks hankit Esa Paanasen jälleenlatauskirjan ja juttelet jonkun jälleenlataajan kanssa, jolla on useampia kaliibereja ja joka on oikeasti tappanu hirviä ja muita ötököitä.
      Mutta jos haluat välttämättä 2 asetta,niin pienriistalle 223 rem.,jolla ammut tarkemmin kuin 243 win. ja hirvelle 300 win magin ja 458 win magin väliltä, jos tehoja tarviit.

      • 9,3x62

        Jos nuo kaliiberit ovat lähellä toisiaan niin mä olen Euroopan keisari


      • HUUTONAURU!

        Lähellä toisiaanXD
        Ps. taidat omistaa kiväärin kaliiperissä 300 win mag?


    • ei .243 voittanutta

      justiinsa juu, kyllä .243 on ihan hyvä linnulle ja jos sattuu vaikka kettu tähtäimeen niin hyvä kaliiperi siihenkin..itse ehkä ostaisin .308:n, siinä molemmat aseet samassa paketissa.

      Tietysti kiikaritähtäintä ajatellen hirvelle eri kiikari kuin linnulle joten se puoltaa kahta asetta.osta vaan se mikä itseäsi miellyttää, täällä yhtä monta mielipidettä kuin vastaajiakin.

    • Joskus tuulee

      Tuulen vietävä 223 on aika humpuuki cal vs 243.

      • Scoremax1

        Hah..tuulen vietävä..vittu mitä paskaa.Joutuu sitä ottamaan tuuliennakot joka tapauksessa. Ja tämmöset kaliiberi vertailut on täysin maallikoille. Pitäis puhua vaan luodeista ja osuma/lähtönopeuksista, jos aikoo jotain vertailla. Ketulle,kuin hirvellekin riittää 223, ei sen takia 243 tarvii.
        Mutta perustellaan toi 223 paremmuus, että menee perille muillekin. Todennäköisesti Korpisissi ei ole täydellinen aseiden käsittelijä ja hallitsee huonommin kovemman rekyylin,joten "lähes rekyylitön" 223 parempi.Myös todennäköisemmin hän käyttää paskoja tehdasladattuja patruunoita ja löytää näin ollen tarkemman patruunan 223:sta, suuremman valikoiman takia.Ja vielä patruunoiden hintaeron takia, hän harjoittelee enemmän 233:lla,jolloin marginaalinen ero tuulipoikkeamassa on täysin sivuseikka..ihanaa olla taas oikeassa..heh
        Ja jos haluaa suorempilentoisen,miksi jäädä 243:een?,sehän olis loogisesti seuraava kysymys.


    • Ittnih

      Jos ei halua hankkia erillisiä aseita niin hinttimauseri 6,5 x 55 on kohtuu hyvä valinta. Käypänen molemmille. Joku himoharrastaja saattaa olla jyrkästi eri mieltä, mutta ainakin itse pärjään tuolla. Ampujastahan se osuma on kiinni....

    • Korpisissi

      Juu tua 6,5x55SE oli vaihtoehtona tualle 243win mallille ja 375H&H oli vaihtoehtona tualle 9,3x62 mallille. Tua 6,5x55Se n kyllä kans kehuttu. Kuiteski noi 243win ja 9,3x62 oli sellasia joita tääläkin eri palstoilla on aivoraksutusten verpaaleissa ilmenemismuatoloissa tekstin muadossa tuatu paljolti esiin.

      Ja harrastus saa maksaakkin, viitaten tuahon 223rem asiaan. Menemättä ylilyänteihin, niin se on aivan sama maksaako se patruunalaatikko 20,30 euroo vai 30,20 euroo. Täälä tuntuupi olevan keskusteluissa vallalla tua 223rem ja 308win ja tuntuupi siltä, että sen takia paljolti, kun patruunat on halpoja johtuen suurista markkinaloista lähinnä sotilaspuolenkäytöstö johtuen. Karhua jos kyttää tihheessä kuusikossa, niin tualla 223rem jättäisin ohton rauhaan vaikkakin jos sillä 223rem lain puolesta saiskin ampua, mitä ny ei tiäteskä saa. Ei kaiketi kyse ookkaan siitä, mikä on pienin kaliiperi, millä joku otus putoo, vaan kokonaiskäytöstä tiätyllä riistalla eri tilanteet huamiona.

      Jos tarkkuutta ruvetaan ampuun, niin miksei sitte 6mm PPC ja 338 Lapua Mag, tässä oli kuiteski kysymys mettästyksestä ja kyselin nuista 243win ja 9,3x62 malliloista ja huomioiden myös niitten patruunat.

    • Scoremax1

      Tehokkaampien kaliberien tulo metsästykseen kutem 9,3*62 hirvelle ja 243win pienriistalle on viime vuosien muoti-ilmiö. Tosin 243:lla saa ampua laillisesti myös peuraa, se etu sillä tosin on verrattuna pienempiin.
      9,3*62:n suosio on kai lähinnä enemmän psykologinen. Muuta selitystä sille on vaikea keksiä.Eli se idea kai menee jotenkin niin että se on jonkin verran 308 tehokkaampi,eli isompi, mikä varsinkin miehillä on se yleisin kompleksi mulkun,autojen ja aseiden suhteen.Tietenkin myös rekyylipelko,vaikkakin täysin aiheeton, on yksi syy kallistua 9,3:een,eikä esim. 375H&H. Molemmat on todella miellyttäviä ampua.
      Eli 9mm reikäisistä ota ehdottomasti 375H&H,tehokkaampi ja suoralentoisempi.
      Ainakin se harmittaa pienemmillä ampujia ja rekyylipelkoisia :)

    • Korpisissi

      Kerrokko lisää tuasta 375 H&H mallista? Alko hiukkasen kiinnostaa. Minkäkölainen se on ampua matkoille ja minkälaista patruunaa siihe on saatavilla? Läpäsy taitaapi suuremman lähtönopeuen kautta olla isompi, kuinka luodit käyttäytyypi?

    • Scoremax1

      Sako kodiakkia löytyy 375 H&Hna, hyvän tuntuinen ase,jossa sen verran painoa,jotta rekyylikin miellyttävä. Lentorata 308 luokkaa ja jos miettii tehoja: 308:n.3500 J, 9,3*62: n.4500 J ja 375 H&H: yli 6000J , niin ei oo hirveemmin merkitrystä mitä patruunaa käyttää, toki vahvat luodit menee hirvestä läpi,koska eivät aukene kunnolla, joten keveämmät,heikommat ja nopeammat parempia kotimaisessa hirven pyynnissä, varsinkin keuhkolaukauksissa.Ainakin sakoa ja normaa saa kaupan hyllystä. Jälleenlataus tietenkin ideaali tilanne.

    • Tarkka-Ampuja

      Elikkä tuosta nyt saa sen vaikutelman, että kannattaa hankkia 308 pelkästään. Jos lentoratakin on sama kuin 375:llä. Ja on aivan riittävä kaikelle riistalle mitä Suomessa saa ampua. Itselläni on remington mohawk joka on lyhytpiippuinen ase. Sillä on tippunut kaikki linnut joihin olen tähdännyt ja laukaissut. Karhujahdissakin sitä kuljettelin mukana vielä 80-luvulla. Hirviradallakin ampuu kymppejä solkeneen kun aseeseen on tottunut. Ei sillä kuitenkaan 300 metriä kauempaa kannata alkaa tarkkuuttakaan ampua. Kannattais valita paksupiippuinen 308, vaikka se pikkasen enemmän painaakin, mutta on sit mukavampi maata radalla ja ampua niitä pieniä kasojakin. Sissikomppaniassa armeija aikana olin tarkka-ampujavalmennuksessa ja kilpailtiinkin niillä standardikivääreillä. Sellanen olis hyvä pyssy joka lähtöön. Siihen vaan mieleinen tukki kiinni ja kunnollinen kiikari, niin johan on ihme jos ei kymppi ole yhtä reikää 300 metriin saakka.

    • Scoremax1

      Onhan 270-30 cal. luotia ampuvissa se heikkous, että jo 200 m jälkeen kovemmat luodit ei avaudu ja lapalehden alaosasta ja sen alapuolella olevasta putkiluusta luoti muuttaa suuntaa ja heikko luoti jää siihen jne.
      Varmasti monissa seuroissa 30-06 on se voimakkain cal. ja se väärä tıeto mitä tehokkaammista käkistään nuotion ääressä, estää niitten hankkimisen. Omasta mielestä 458 win.mag. on vielä ihan järkevä hirvi jahtiin ja kumminkin rekyyli vielä helposti hallittavissa..eli ns.nallipyssy..heh
      Oon huomannu että hirven pyynnissä ei oo niinkään vääriä cal., vaan vääriä cal./ampuja yhdistelmiä. Jos jo 308 on rekyylipelko,niin kyllähän sellanen henkilö pitää jo 375 H&H ampumista mahdottomana, ukon selälleen ja olkapään sijoiltaan laittavana välineenä. Ja heidänhän pitäis ampua rekyylipelko pois tai pienentää cal., mutta ei tehä kumpaankaan,vaan silmät kii ja nykästään liipaisimesta ja toivotaan osumaa..uskomatonta..

    • Näin parempi

      Linnuille ja pienriistalle 30-06 ja hirvelle 458 lott.

      EI eläinrääkkäykselle !

    • jupinaparta

      Minkätakia winsu teki ja mistä 243? 308:sta kun ko valmistajalla ei ollut omaa pienriista cal. Asevalmistajakin tajusi, mitä ei suomalainen yleiskivääreistä höpöttäjä tajua.

      • thirtyzerosix

        Valmistaja valmistaa tuotteet myyntiin myydäkseen niitä paljon ja erilaisia. Jos yhdellä pyssyllä mennään on ainoa oikeasti järkivalinta 30-06 ja itselataaminen. Saa pikkunättejä latauksia ja tarvittaessa 13grammanen poistuu putkesta yli 850ms. Valikoima on hyvä myös tehdaspaukuilla. 8g kokovaipasta aina 14.3gramman lyijykärkeen


    • jupinaparta.

      Sattuukin hyvin hirvijahtiin 3-12x56 kiikari. Jota käytän hämärässä kettu ja supikoira kyttäyksessä 243 kiväärini päällä.

    • juissio

      kannattaa opetella ampumaan ensin ja tutustua vähän alan teknologiaan niin sitten löydät ratkaisun ihan itse ja oikein.-toisin kuin 24 palstalta-.

    • Kurk0

      .243 on kyllä fiksu hankinta pienriistalle. Itse omistan kyseisen kaliberin tikka t3 ja en voi kuin kehua. Nättiä kasaa takoo Norman Jaktmatcheil jotka eivät ole edes kovin hintavia pantruunoita. Hyvät vauhdit kyseisessä patruunassa, ei tuuliherkkä eikä todellakaan revi lintua.

    • hfgvhv

      Varmasti monissa seuroissa 30-06 on se voimakkain cal. ja se väärä tıeto mitä tehokkaammista käkistään nuotion ääressä, estää niitten hankkimisen. ////

      vai niin... kaveri ampui 600 m 1/4 mm terastauluun 270win--ja 30-06 samanlaista luotia... 30-06 ei mennyt lapi ,,mutta 270 win meni joka kerta ,kun osui tauluun..
      vai on se 30-06 voimakkain?
      kannattaiskohan hiukan tutkia nopeuksia ja iskuvoimaa pidemmilla matkoillakin?
      eri kaliipereilla...eika uskoa noita nuotio kakisimisia..

      • 3+8

        pöljä kommentti!

        luodilla ja latauksella aika paljon vaikutusta läpäisyyn, ja se varmaan oli syynä kaverisi tuloksissa. toki voi olla että jossain vaiheessa tuolla ylipitkillä 500 metrin matkoilla .270 kapeampana ja paremman ballistisen kertoimen omaavana alkaa viedä voiton. valitettavasti vain kukaan ei ammu riistaa niille matkoille, ja lyhemmillä 30-06 on armotta tehokkaampi.
        .30-06 on kuitenkin isompi paukku kuin .270 winchester, ja varsinkin itselataamalla siitä saa enemmän jouleja irti. lisäksi erityisesti suurriistan pyyntiin .30 kaliberisen luotivalikoima on paljon kattavampi.


      • scoremax1

        Kauas vain joutuu mennä, että saa 270 tehokkaamman,no,täytyy vaan yrittää päästä lähemmäs noita terästauluja, toiv. ne ei oo liian arkoja. :)....nii,ja sittenhän 308 on tehokkaampi kuin 45-70 government,...kun matkaa on 350 m ;)...ehkä sekin ilahduttaa 308 ampujia.


    • pöljä kommentti!

      270 kapeampana ja paremman ballistisen kertoimen omaavana alkaa viedä voiton. valitettavasti vain kukaan ei ammu riistaa niille matkoille, ja lyhemmillä 30-06 on armotta tehokkaampi. //
      valitettavasti meilla kanadassa ammutaan riistaa jopa pidemmillekkin matkoille..ja usein johtuu maastosta,,lahemmaksi ei aina paase..yritat miten haluat..siksi caliiperi on oltava matkaan sopeutettu..270cal on hyva oikeilla luoti ja lataus valinnoilla..on toki muitakin ja parempiakin..ja tietysti kokenut ampuja tukin takana

      kivasti se moose kippaa kilometristakin..osaajan toimesta,,selkaranka osuma..

      http://www.youtube.com/watch?v=dWCbVqFSLZ4

      • 3+8

        Yritäpä samaa Suomessa. Tahtoisin nähdä jahtipäällikön ilmeen kun joku äkkinäinen metsämies hakkuuaukon reunassa kertoo vakavalla naamalla tintanneensa hirveä puoleen kilometriin. Saattaisi tulla kohtuullisen nopeasti käsky ajoketjuun. Suomessa, toisin kuin ilmeisesti Kanadassa, hirven haavoittaminen johtaa viranomaisselvitykseen ja hirviluvan menetykseen.

        Mitenkä tuo nyt oli Suomessa keskimääräinen hirvenampumaetäisyys? 70 metriä? Omassa seurassa on sääntöihin suorastaan kirjattu, että yli 150 metriin ei hirveä ammuta kuin poikkeustilanteessa. Tarkoittaa käytännössä haavakkojahtia.


      • Hirvestämään
        3+8 kirjoitti:

        Yritäpä samaa Suomessa. Tahtoisin nähdä jahtipäällikön ilmeen kun joku äkkinäinen metsämies hakkuuaukon reunassa kertoo vakavalla naamalla tintanneensa hirveä puoleen kilometriin. Saattaisi tulla kohtuullisen nopeasti käsky ajoketjuun. Suomessa, toisin kuin ilmeisesti Kanadassa, hirven haavoittaminen johtaa viranomaisselvitykseen ja hirviluvan menetykseen.

        Mitenkä tuo nyt oli Suomessa keskimääräinen hirvenampumaetäisyys? 70 metriä? Omassa seurassa on sääntöihin suorastaan kirjattu, että yli 150 metriin ei hirveä ammuta kuin poikkeustilanteessa. Tarkoittaa käytännössä haavakkojahtia.

        Harvemmin on edes 150 m näkyvää maastoa. Risukkoihinhan ei ammuta vaikka olisi isompikin reikä aseessa. Ainoat paikat ovat sähkölinjat etelä- ja keskisuomeessa jossa yli 150 metriä tarvitsee ampua.

        Tunturit erikseen.


    • kanukki ......

      tuossa videossa luodin putoama km. matkalla on n. 9 metria...kaveri kertoi aiemmalla videolla,etta kesti n 10 min. saada oikea settaus aseelle.. ja ase kunnolla tuettua..ennenkuin laukaisi.. ja luodin iskeman naet hiekkapenkassa takana.eli tehoa riitti..runsaasti..
      3 8==Yritäpä samaa Suomessa. /// ehka lapin kairoissa onnistuu yksityisjahdeissa ,, missa ei 'laumametsastysta' kayteta..
      samoin meilla,,ei tunneta hirviporukoita... jokainen saa hirviluvan,,paitsi jos kaverit menee keskenaan,,,mika tietysti on suositeltavaakin..yksin voi olla arveluttavaa ,,, aina voi jotakin sattua..karhut,sudet yms.
      ////. Suomessa, toisin kuin ilmeisesti Kanadassa, hirven haavoittaminen johtaa viranomaisselvitykseen ja hirviluvan menetykseen.///

      jep... ei aiheuta muuta ,kun verenpaineen nousun ampujalle..kanadassa.......haavoittaminen on aina valitettavaa,,mutta sattuu parhaillekkin ampujille joskus..

      • Tollot tolkkua

        Joo pienessä porukassa voikin tötöillä miten sattuu ja ampua kui kaukaa haluaa kun juorut ei leviä ja haavakkokin saattaa juosta kauas. Mets.taitoa ei ole ampua kaukaa, vaan päästä lähelle saalista.


    • KakkaKeijonen

      Parhaat kaliiperit on 6,5x55 linnulle ja muulle hirveä pienemmälle riistalle. Ja 9,3x62 hirvelle ja karhulle. Jos afrikan big five kiinnostaa niin kaliiperiksi jotain 375h&h tai isompaa... Joku 470NE tuplakivääri olis varmaan sopiva. Itse kuitenkin näin suomessa metsästellessäni olen tyytyväinen Blaser r93 6,5x55 ja 9,3x62.

    • et ymmarra

      tollo kirjoittaa--Mets.taitoa ei ole ampua kaukaa, // mutta ampumataitoa se varmana osoittaa../// tollo--vaan päästä lähelle saalista. /kuinka pääset lähelle saalista jos maasto on aukea ja puhdas?vaikka Mets.taitoa olisi vaikka kuinka paljon..
      katsos maassa maan tavalla..

      • Tollot tolkkua

        Maastoon sijoittumis virhe jos menee keskelle hiekka aavikkoa, tai keskelle hakkuuaukkoa vuorelle. Väitän, että "et ymmarra" ihannoimassasi maassa suurin osa riistasta ammutaan alle 300m.


    • tollolle totuutta

      ja luuletko etta en sita tieda? mutta ihanoimassani maassa on alueita, jossa paljon riistaa ammutaan 300-500 m matkaltakin,,ja juuri mainitsemastani syysta..

      ja jos olet kuullut koskaan hylkeen metsastyksesta siella sinun ihannoimassasi maassa,niin voin kertoa ,etta ampumamatkat saattaa siinaki lajissa olla pitkanlaiset ja ampujan tarkkuusvaatimus saattaa jopa ylittaa 'tollon' tarkkuusvaatimukset.

      • Tollot tolkkua

        Joo tiedän hyvin hylkeen mets. Harva tyyppi ampuu reilu tikkuaskin kokoiseen maaliin 300m päästä.


    • yuyygg

      Harva tyyppi ampuu reilu tikkuaskin kokoiseen maaliin//vain jo tunnet aseesi,,sen ominaisuudet lataukset..ym.ym....ja harjoittelet PALJON,,,ite ammuin tikallani viimevuonna yli 1000lks,,,ja lisaa harjoittelen..
      mutta jo menee hiukan paremmin

    • Hyviä ovat

      Eli kyllä kyseessä olevat kaliiperit soveltuvat pienriistalle ja hirvieläimille mainiosti. Ja 243Win voi käyttää myös peuralle kuten myös 9,3x62:sta riippuen tietenkin minkälaisesta maastosta ja jahtitavasta on kyse. Patruunavalikoimaa löytyy tehdaspatruunoista ihan hyvin ja käynnin saa varmasti riittävän tarkaksi jollakin tehdaspatruunalla. Normalla erityisesti on tuntunut olevan sopivaa patruunaa käynnin puolesta tuohon 243Win kaiiperiin. Molempiin löytyy hieman hitaampaa ja nopeampaa patruunaa eri valmistajilta. Patruunahinnatkin ihan kohtuullisia kyseisiin kaliipereihin. Toki jonkin 223.Rem tai .308Win patruunat suurista käyttö- ja valmistusmääristä johtuen ovat sitten halvempaa kategoriaa. Mutta hyviä kaliipereja nuo ovat, ei siitä pääse mihinkään.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      64
      2655
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      342
      2500
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      95
      2160
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      67
      1844
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      4
      1753
    6. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1734
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1583
    8. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      64
      1523
    9. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      121
      1503
    10. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      5
      1389
    Aihe