transgender ja androgyyni

kusuva

mitä eroa niillä on keskenään, vai onko mitään? en löytänyt muualta oikein selvää vastausta.

4

398

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Androgynogender

      Kysymys ei ole ollenkaan niin outo, kuin itse nuo termit.

      Molemmat käsitteet ovat nimittäin vähän epämääräisiä. Trasgender on Suomessa käytetyn määritelmän mukaan sellainen, jonka identiteeti on sekä naisen että miehen tai sitten ei kumpaakaan. Androgyyni on taas sellainen, joka on ainakin ulkoiselta olemukseltaan jotain naisen ja miehen väliltä, jopa niin, että häntä on äärettömän vaikea luokitella jompaan kumpaan luokkaan. Voidaan olettaa, että hänen identiteettinsä on myös tuota ulkonäköä vastaava, mutta toisaalta androgyyni ulkonäkö ei aina osu yksiin identiteetin kanssa.

      Jos siis puhutaan vain identiteetistä, androgyyni on mitä todennäköisemmin myös yhden sortin transgender. Toisaalta ne transgenderit, jotka ilmentävät voimakkaasti vuoroin jompaa kumpaa sukupuolta, eivät ole androgyyneja. Joitakin heistä voitaisiin kutsua vaikka sukupuolifriikeiksi, joillakin se on vain on-off -asennoissa olevaa vaihtelevaa sukupuoli-indentiteettiä. Suuri yleisö näkee heidät tranvestiitteina.

      Sitten on vielä eräs ulottuvuus: Transgender voi olla identiteetti, joka vastaa henkilön "tahtotilaa": Haluan olla nimenomaan sellainen, jonka sukupuolta ei voi määrittää suuntaan tai toiseen", "Haluan olla välillä täysi mies ja välillä täysi nainen". Toisaalta monille tällainen välitila syntyy, kun oma identiteetti on selkeästi irtaantunut siitä sukupuolesta, joka ajokortissa mainitaan, mutta se ei ole saavuttanut sitä toistakaan. Tällöin ihminen kokee itsensä kodikkaammaksi siinä toisessa, mutta ei koe syystä tai toisesta olevansa valmis ratkaisevaan askeleeseen, Hyvin monet tällaiset ovat esim. hankkineet hormoneja ainakin jossakin vaiheessa elämässään. Myös tämä ryhmä on ainakin Suomessa hahmotettu tranvestiiteiksi, ja he liikkuvatkin paljon transvestiittien joukossa.

      Transgender-käsite kuvaa siis erittäin epätarkasti laajaa joukkoa välitilassa olevia, hyvin erilaisia ihmisiä. Käsitteen käyttöä hammentää myäs se, että amerikkalaisessa kielenkäytössä se voi tarkoittaa kattokäsitettä kaikille transihmisille.

    • ts-immeinen

      Androgyyni = mies tai nainen joka ulkoisesti näyttää kummankin sekoitukselta (naisessa miehekkäitä piirteitä, miehessä naisellisia). Joskus jopa niin pitkälle että tämän miehen tai naisen sukupuolta ei näe ilman vaatteiden riisumista. Miespuolisesta androgyynistä hyvä esimerkki on Adrej Pejic. Naispuolisesta androgyynistä hyvä esimerkki on Casey Ledger.

      Transgender = Ulkomailla tämä termi kattaa kaikki transihmiset; transvestiitit, transsukupuoliset, intersukupuoliset yms.
      Suomessa tämä termi on kuitenkin otettu käyttöön tarkoittamaan niitä transsukupuolisia, jotka eivät koe sukupuoleltaan olevansa täysin miehiä tai naisia. He voivat haluta transhoidoista vain hormonit tai osan leikkauksista, joillekin riittää pelkkä diagnoosi. Voisi sanoa että he usein kokevat tarvetta muuttaa osittain fyysistä sukupuoltaan, kun taas androgyynit muokkaavat ulkonäköään pääosin vaatteiden ja maskeerauksen avulla.
      Tosin transgendereissä löytyy myös sellainen ryhmittymä joka ei koe olevansa vastakkaista sukupuolta. Esimerkiksi transgender joka on syntynyt naisen ruumiiseen voi haluta poistaa rintansa, mutta tämän operaation jälkeen hän edelleen kokee itsensä täysin naiseksi ja määrittelee itsensä lesboksi. Nämä ovat aika hämmentäviä juttuja jopa meidän transihmisten keskuudessa ja aiheuttavat usein paljon närää, joten on ehkä parempi ettei asiaa sen erikoisemmin vatvota.

      Lisää tietoa transihmisistä löytyy esim. wikipediasta. Artikkelin vasemmalta puolelta löytyy oikopolkuja eri käsitteiden selityksiin:
      http://en.wikipedia.org/wiki/Transgender

      • ts-immeinen

        Korjaus, artikkelin oikealta puolelta.


      • Niinpä... on parempi antaa ihmisen määrittää itse oma sukupuoli-identiteettinsä, muiden antamat leimalaput eivät useimmiten osu näissä tapauksissa kohdalleen.


    Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Jumala rankaisi; nainen kuoli Suviseuroissa

      Eihän näissä joukkohysteriatapahtumissa ole mitään tolkkua. Aina pitää hajauttaa. Toivottavasti lestatkin tulevat nyt
      Maailman menoa
      228
      5745
    2. Mopomiitti onnettomuus

      Vittu se tehdas-alue ole oikea paikka mopomiitille, Ja minkälainen vanhempi hyväksyy, että pojan mopo kulkee järkyttävä
      Kokkola
      142
      3438
    3. Pääsit nainen todella

      lähelle ja kaikki sinussa oli jotain selittämättömän kiehtovaa. Silti en koskaan ymmärtänyt sinua täysin. Mitä halusit t
      Ikävä
      144
      2539
    4. Koettakaa nyt Trumpinkin fanit ymmärtää:

      Hän on myös jo vanha mies. Kukaan ei tiedä, mitä kunnossa hän on parin vuoden päästä.
      Maailman menoa
      344
      2446
    5. Kiitos, kun paljastit

      Vaikka mä tiesinkin! Nyt voi ottaa seuraavan askeleen? Hyvää yötä:)
      Ikävä
      55
      2032
    6. En saa unta kun ajattelen

      Sinua mies. Sydäntä ahdistaa meidän välit 😌😞
      Ikävä
      81
      1596
    7. YLE kirjoittaa - Viritetyt sähköpyörät aiheuttavat ongelmia poliiseille

      "Itse rakennellut ja viritetyt sähköpyörät ovat poliisin ja Liikenneturvan mukaan yleistyvä kirous liikenteessä." https
      Pyöräily
      120
      1591
    8. Missä hiton pippaloissa

      Sä käyt kun sua ei näy missään..tahtosin vaan varmistua et kaikki ok.
      Ikävä
      31
      1453
    9. Olen miettinyt sinua tänään

      Se mitä teit oli oikeasti vähän tylyä. En voi ottaa sitä muuna kuin mitä se konkreettisesti on. Esitän itsellenikin että
      Tunteet
      24
      1260
    10. Vieläkö pidät minusta

      Vieläkö pidät minusta nuori nainen? Vaikutat etääntyneeltä ja olen ajatellut että haluat olla rauhassa.
      Ikävä
      105
      1121
    Aihe