Marsujeni patit??

...........

Kaipaisin apuja marsujeni pattien kanssa. Eli minulla on kaksi yli 3-vuotiasta marsua. Toisella marsulla on kainalon alla, ihon sisällä, monta liikkuvaa pientä pattia. Eivät ole sillä tavalla ihon pinnassa ollenkaan vaan jossain sisällä siellä. Mitä voisivat olla? Toisella marsullani on vasemmassa kyljessä ihon "päällä" patti, ihan kuin finni, jossa on sellainen reikä keskellä (ihan minimaalinen), näyttää vähän kuin ontelosyylältä mutta hieman isompi. Mikä se voisi olla?? Patit eivät ole kipeitä eivätkä marsut arista niitä.

7

8641

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 5+5

      Olisiko rasvapatteja, talipatteja tai paiseita? Lainaan tähän marsut.net:istä, itse kun en marsuja omista niin en paljon osaa neuvoa..'

      "Rasvapatti (lipooma, hyvänlaatuinen rasvakasvain)

      Oireet: rasvapatti on marsun ihon alla sijaitseva irtonainen, kova ja pallomainen rasvakerääntymä, joka selvästi erottuu muusta ympäröivästä massasta. Yleensä näitä patteja kehittyy runsaan rasvakudoksen alueille (kaulapussi, kyljet, lonkka, vatsa), siis niihin kohtiin marsua, joissa rasvaa on pysyvästi paljon ja riittävän kauan.

      Hoito: rasvapatit ovat normaalisti harmittomia. Niiden ilmestyessä kannattaa seurailla tilannetta, ja jos patti alkaa kasvaa, marsu käydään näyttämässä lääkärissä. Rasvapatti määritellään ottamalla neulanäyte (patti on rasvapatti kun näytteessä näkyy vain rasvasoluja), eikä sitä yleensä operoida ellei eläimelle ole siitä varsinaista vaivaa."

      "Paiseet

      Oireet: Erikokoiset paiseet ovat marsuilla suhteellisen yleisiä. Paise on säännöllinen pyöreä möykky marsun ihon alla. Kooltaan se voi olla jopa golfpallon kokoinen. Paise kasvaa jonkin aikaa, kunnes on kypsä ja puhkeaa. Kypsän paiseen tunnistaa voimakkaasta mädän hajusta.

      Yleisin paise marsuilla on alaleuassa. Sen aiheuttaa jonkin bakteeri, jonka marsu voi saada lähes mistä vain ympäristöstään. Toivottavaa on, että paise ei kiinnity luuhun tai henkitorveen, sillä silloin sen hoitaminen on vaikeampaa. Marsun elimistö saattaa kehittää paiseen myös poistaakseen vieraan esineen, kuten sulamattomat tikit leikkauksen jäljiltä. Paise saattaa muodostua myös esimerkiksi haavaan, jos siihen pääse bakteeri.

      Hoito: Jos marsulla on paise, se on aina vietävä eläinlääkäriin. Marsu nukutetaan, ja eläinlääkäri avaa paiseen, tyhjentää ja puhdistaa sen. Yleensä marsu saa myös antibiootit. Kotona haava tulee pitää auki mahdollisimman pitkään, jotta kaikki muodostuva mätä saadaan huuhdeltua pois. Haava menee lopulta itsestään umpeen. Jos paise on erityisen suuri tai paiseen kapseli on paksu, eläinlääkäri laittaa siihen pienen silikonisen putken muutamalla ompeleella kiinni. Näin paise saadaan pysymään auki ja se on helppo huuhdella suolaliuoksella putken kautta. Putki käydään poistamassa eläinlääkärissä sovitun ajan kuluttua.

      Paise on aina oire jostain ja vaikka paise tulee hoitaa huolellisesti, on tärkeää selvittää myös paiseen ilmestymisen syy. Hoitamattomana marsun elimistöön saattaa levitä vakava tulehdus ja marsu saattaa menehtyä. Bakteerit, jotka aiheuttavat paiseen saattavat aiheuttaa myös vakavia muutoksia luustossa ja kallossa.

      Paiseet uusiutuvat harmillisen usein."

      "Talipatti

      Oireet: talipatit ovat pehmeitä patteja, jotka liikkuvat ihon alla niitä tunnusteltaessa. Ero kiinteään, kovaan kasvaimeen on selkeä.

      Hoito: talipatti on vaaraton ja sitä voisikin periaatteeltaan verrata ihmisten finneihin. Epäselvissä tapauksissa tai jos patti alkaa kasvaa huomattavasti, eläinlääkärissä näyttö ei liene pahitteeksi."

      • 14+9

        Löysin vielä tämmöisen, lainattu täältä: http://personal.inet.fi/cool/djfunk/marsula/body/artikkelit_perushoito.html

        "Patit ja kasvaimet

        Marsuilla erilaiset ihonalaiset patit ja kasvut ovat yleisiä, ja vanhemmiten niitä tahtoo kertyä. Ratkaisevaa on millä nopeudella patti tulee ja kasvaa, ja missä se sijaitsee. Näistä seikoista voi päätellä paljon mistä on kyse.

        Tavallisimpia lienevät ns. talipatit, jotka ovat seurausta liian rasvaisesta ruokavaliosta. Näitä voi kertyä eri puolille kehoa, ja tyypillistä niille on pyöreähkö muoto, kova tai pehmyt rakenne koosta riippuen, suhteellisen muuttumaton koko, ja se että ne liikkuvat ihon alla pyöritellessä. Näitä ei yleensä ole tarpeen operoida pois, ellei samalla leikata jotain muuta vaivaa. Omilla marsuillani talipatteja on ollut esim. vatsan alueella, kyljissä, selässä ja myös pään alueella eli ihan joka puolella marsua.

        Toinen tuiki tavallinen pattityyppi ovat erilaiset kystat eli kudosnesteen täyttämät rakkulat, joita kertyy tyypillisesti marsun leuan alle tai vatsassa nisien alueelle, mutta myös esimerkiksi vanhenevan naarasmarsun munasarjoihin. Vastaavia rakkuloita voivat tehdä myös loukkaantumisista seuraavat paikalliset verenpurkaumat. Siinä missä edelliset kasvavat hiljalleen ajan kanssa kokoa, jälkimmäiset sulavat pois. Tyypillinen kysta on pehmeähkö tai löllyvä, ja muoto voi olla pyöreä tai pitkulainen. Talipattien tapaan nämä rakkulat liikkuvat ihon mukana, mutta voivat myös kiinnittyä alla oleviin kudoksiin. Erityisen ongelmallinen paikka on marsun lean alle muodostuva rakkula, joka voi painaa lemmikin hengitysteitä. Kystan sisältö voidaan tarkastaa ohutneulanäytteellä, mutta yleensä sitä ei kannata operoida pois ellei koko, kasvuvauhti ja sijainti haittaa olemista. Marsulassamme on ollut muutama tällainen tapaus.

        Kolmas muoto on esineen kuten heinän, pureman tai leikkausoperaation aiheuttama tulehdus ja mätäpaise. Nämä syntyvät ja puhkeavat usein itsestään, ja paiseen elinkaari sen esiintulon jälkeen on nopea. Pahimmillaan mätäpaise voi viedä marsun hengen, mikäli se muodostuu pään ja suun alueelle, ja aiheuttaa kipuja vaikeuttaen lemmikin syömistä. Mätäpaiseita hoidetaan desinfiointiaineilla, antibiooteilla, kipulääkkeillä ja dreenillä mikäli tulehduspesäke on itsepäistä sorttia. Mätäpesäke voi piileksiä ja tulla esiin jopa useita kuukausia leikkausoperaation jälkeen. Esimerkiksi suun sisällä syntynyt pistohaava (heinä tms.) voi aiheuttaa tulehduksen ja pesäkkeen, joka kulkeutuu ja puhkeaa myöhemmin marsun posken tai leuan alueella.

        Neljäs ja viimeinen vaihtoehto on perinteinen syöpäkasvain, joka on marsuilla harvinainen kuten syöpä yleensäkin. Ehkä jopa harvinaisempi kuin nisäkkäillä yleensä. Nimittäin juuri marsulle kuuluva erikoisuus − Kurloffin solut (valkosolutyyppi), joiden merkitys on vielä toistaiseksi epäselvä, arvellaan lähteistä riippuen ehkäisevän syövän etenemistä.

        Syöpäkasvaimelle tunnusomaista on kova ja epäsäännöllinen rypäleinen rakenne, ja keskittyminen tiettyyn osaan ruumista (esim. imusolmuke kainalossa tai maitorauhasen kasvain nisän alla). Lisäksi siinä missä muut patit ja kyhmyt enemmän tai vähemmän liikkuvat vapaasti ihon alla, syöpäkasvain on yleensä kiinni lihassa ja kudoksissa. Kasvainten tai syöpäsoluja sisältävien rakkuloiden leikkaaminen on marsun kannalta hyvä asia, kunhan toimenpiteen suorittamiseen löytyy asiansa osaava klinikka, ja operaatio suoritetaan ajoissa. Nimittäin se toinen vaihtoehto eli kokoa ja etäpesäkkeitä kasvamaan jätetyn kasvin ennuste on diagnoosin varmistuttua jo tiedossa, ja toisaalta marsuille ei ole olemassa kemoterapiaa tai säteilyhoitoja. Myös valoa löytyy tunnelin päästä, sillä vuoden 2007 lopussa maitorauhasen kasvaimen leikkauksessa ollut Sissi-tyttömme on toipunut koettelemuksestaan täydellisesti. Yksinisäisenäkin siinä on edelleen marsua ja luonnetta entiseen malliin."


        Kannattaa googlettaa, niin löydät tietoa varmasti. Tai sitten mennä kysymään marsut.net:istä, eli täältä: http://www.marsut.net/index.php?option=com_content&view=article&id=20&Itemid=22


    • Paniikkiiiii

      Mitä teen kun marsullani on iso patti kaulan alla voisitteko auttaa minua Olen ihan "paniikissa" jos niin voi sanoa🦄

      • mpzz

        Kokemukseni kaulapateista ovat valitettavasti huonot. Kahdella marsullani on ollut sellaisia, ja molemmat kuolivat.
        Haittaako patti hengitystä? Pitääkö marsu omituista ääntä tai käyttäytyykö se epätavallisesti? Jos marsu näyttää voivan huonosti, vie heti eläinlääkäriin, joka tutkii ja tyhjentää/poistaa patin. (Valitettavasti siihen voi mennä monta sataa euroa ja patti voi silti uusiutua.)
        Jos patti ei näytä aiheuttavan marsulle ongelmia, eläinlääkäri saattaa todeta, että kannattaa jäädä tarkkailemaan tilannetta. Valitettavasti siihenkään ei voi luottaa, että marsu alkaisi oireilla näkyvästi ja ehtisi eläinlääkäriin, vaan se voi menehtyä nopeastikin.


      • Zedä

        Voi olla kasvain tai paise esimerkiksi. Paiseen lääkäri voi tyhjentää mädästä. Kasvain voi olla hyvän- tai pahanlaatuinen. Usein kasvain voi olla pitkäänkin ennen kuin on haitaksi. Osan kokenut lääkäri voi leikata. Kannattaa viedä näytille niin saat arvion mitä kannattaa tehdä.


    • Anonyymi

      Marsullani on jalassa pieni patti joka kasvaa on pehmeä ja jännän tuntuinen haluaisiko joku auttaa minua mikä se voisi olla?

    • Anonyymi

      Mitä teen kun marsullani on otsan kohdalla iso patti en saa mielen rauhaa

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      55
      1796
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      43
      1583
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      49
      1539
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      4
      1485
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      5
      1468
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      5
      1384
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      7
      1298
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      10
      1260
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      3
      1132
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      3
      1113
    Aihe