Nyt on sellanen tilanne että hajoo pää, mulla on just alkanu kolmannen vuoden viiminen työssäoppiminen joka kestaa 3 kk, PALKATONTA, 8 tuntisia päiviä, 5 päivää viikossa. Kaupassa hyllyttämässä, kassalla, varastossa. En voi millään kestää sitä. Mitä täsä pitää tehdä? Pelkkä ajatus ilmaistyöstä saa voimaan pahoin. Opiskelijoita käytetään hyväksi, orjuutetaan, laitetaan tekemään paskahommat. Tästäkö se oikea kuva työn tekemiseen saadaan? Miksei opiskelijalle voitaisi yleisesti vaikka maksaa 4 e tunti? Jo se saisi edes pienen motivaation työntekoon. En ymmärrä. Kertokaa mielipiteenne.
Työssäoppiminen ilman palkkaa
73
14270
Vastaukset
- eimitäänmuuta
mene ite tekemää täyspäivästä työtä ILMAN palkkaa, mene kauppaa ja kysy ottaako ilmaista työvoimaa. Se siinä on ongelma ettet saa vittu rahaa mistään ja olet opiskelija, pitääkö tässä saatana edetä 50 e opintotuella kuukausi kerralla, se tässä saatanan apina on ongelma ku tarvitsen rahaa, en työpaikkaa. Rahaa saa töistä. Nyt sain töitä mutten rahaa, olet oikeassa olen paskahousu koska en tyydy siihen mitä saan eli TÖITÄ, mitä sitä palkkaa toivomaan. Ja kenen rahat menee hukkaan, somaleiden ja kurdien rahat menee? Eikö saa enää mersua ja paritaloa, saakin bemarin ja rivitalon. Suomalaiset pois suomesta!
- 13+17
Olen ihan samaa mieltä palkattomista työharjoittelusta, itse opiskelin lähihoitajaksi ja sielläkin pitää olla eka päiväkodissa, sitten sairaalassa, sitten jossain kehitysvammaisten kanssa ja sitten vielä 2x päiväkodissa.
Joka harjoittelu palkatonta about 2kk 6-7h päivillä..
Näissä harjoittelussa on se huono puoli, että siihen työhön kyllästyy kun sitä joutuu tekemään niin paljon, sitten kun valmistuu niin on saanut tarpeekseen jo koko työstä..
Hyväksikäyttöähän tuo on, ei tällä ole oppimisen kannalta mitään merkitystä, kunhan saadaan ilmaista työvoimaa ja yleensä vielä se työpaikka saa rahaa koululta siitä, että opiskelija pääsee "oppimaan" :D
Työharjoittelussa on se ongelma, että se on useasti vain sitä monotonista työtä mitä kaikki muut palkalliset työntekijät tekee ja työpaikat hyötyy rahallisesti aina harjoittelijoista. Mun mielestä työharjoittelijat ja oikeat työntekijät ei saisi tehdä yhtä paljon töitä, työssäoppimiset pitäisi olla paljon rennompi esim 4h päivät max ja painopiste siinä, että oppii asioita eikä vain tee jotain yksipuolista hyllyttämistä mistä se työpaikka hyötyy. Samasta työstä kuuluisi maksaa sama palkka eikä naamioida sitä "oppimiseksi".- Anonyymi
Juuri näin. Tänäkin päivänä.
- Anonyymi
Kiva järsiä ruokatauolla vanhaa leipää,kun tilillä 0€ ja työssäoppimassa kuitenkin saa raataa. Kylläpä motivoi ja huumori kukkii. Pitää olla iloinen kuitenkin;)
- Anonyymi
No mut tota työ on seuraavat 30 v
Jos ei oo lukupäätä eikä varakasta perhettä.
Sun kohtalo on aika tyly jos sun asenne ei muutu.
Ilmaista ei Suomessakaan oo mikään.
Joku maksaa aina.
Mun opiskelut maksoi vanhemmat 1990 luvulla.
Mitäs tyydyt tämmöiseen.
Muuta viroon - Anonyymi
Sä et oo vielä pätevä . Joku nää lait byrokratiasta laatii.
Suomi on vapaa.
Aina voi muuttaa pois. Tai asennoitua myönteisesti että saa edes jotain
- puoiksi
Yksi malli voisi olla, että puolet ajasta olisi palkatonta harjoittelua, ja sen suoritettuaan opiskelijalla olisi oikeus yhtä pitkään palkalliseen työjaksoon esim. kesätyönä tai valmistuttuaan. Tai opintoviikkoihin vaadittavat päivät olisivat 4 h ja sen jälkeen mahdollisuus tehdä 4 h liksalla tai mennä kotiin makaamaan. Mutta taitaisi työssäoppimispaikat harveta.
On se raskasta tehdä täyttä päivää ruokapalkalla ja kerryttää opintoviikkoja. Helpompia olisi tavan koulupäivät. .. Mut miks me tätä pjaskaa opiskellaan, missä me tätä tarvitaan - taas tätä
Ei se ole mitään palkatonta työtä. Harjoittelija on työpaikalla OPPIMASSA, siis opiskelemassa, ja saa opintotukea jos on siihen oikeutettu. Ja jos pää ei kestä harjoitteluaikaa oman alan töissä, opiskelija on ilmeisesti väärällä alalla.
- Anonyymi
Kaikki ei sitten saa palkkatyötä valmistuttuaan. Terveisin kolmatta ammattitutkintoa opiskeleva,ahkera ilmaistyön tekijä:) Ps enhän minä valita. Minä tottelen.
- Anonyymi
Kuka nyt ei opi jotain apinantyötä parissa viikossa?
Käytännössä noissa opit sen viikon pari ja sitten vaan olet ilmainen orja - Anonyymi
No ei kyl. Perkele olen turvallisuusalalla ja 17v, ei mulle anneta tehdä vartijakorttia ku ikä ei riitä ja pakko mennä "johonkin" työharjoitteluun!!! Siis ihan turhaa ku ei pääse edes omalle alalle harjoittelee.
- laiska kuin mikä tol
Ymmärtäkää äidin ja isän kullat seuraava: TOP-jaksolla olette opiskelemassa ammattiin, ette ole työssä, työsuhteessa. Teidän palkka on siinä, että saatte tutkintotodistuksen. TOP kuuluu teidän opiskeluun ja sillä pyritään varmistamaan, että teillä olisi edes jonkinlaiset valmiudet työhön, kun joskus valovuosien päästä (kun kaikki rästisuoritukset on ehkä suoritettu) valmistutte ammattiin. Toinen vaihtoehto olisi siinä, että nuokkuisitte koululla ne kolmekuukautta ja opiskelisitte ns. teoriaa. Kumman vlitset? ja Kummassa mallissa luulet oppivasi enemmän?
- blueberrypie1
Jepu jee, mutta työpaikoille olisi myös korostettava, että opiskelija on nimenomaan työssäOPPIMASSA eikä tekemässä vain ilmaista työtä. Itse olen ollut hyvin erilaisissa paikoissa työssäoppimassa ja joissakin paikoissa työssäoppimisen termi on tuntunut olevan vähän vieras työnantajalle. Ei ole oikein, että opiskelija joutuu tekemään täysin samaa työtä palkatta (opintotuki ei ole mikään palkka, vaan TUKI), kuin mitä vakkarit tekevät. Tietenkään opiskelijan ei kuulu saada sitä oikeata palkkaa, mutta silloin myöskään työssäoppijan ei kuulu tehdä muiden hommia. Mielestäni tärkeintä opiskelijalle on kokeilla erilaisia työtehtäviä työssäoppimispaikallaan ja saada tietoa työpaikasta.
- Anonyymi
blueberrypie1 kirjoitti:
Jepu jee, mutta työpaikoille olisi myös korostettava, että opiskelija on nimenomaan työssäOPPIMASSA eikä tekemässä vain ilmaista työtä. Itse olen ollut hyvin erilaisissa paikoissa työssäoppimassa ja joissakin paikoissa työssäoppimisen termi on tuntunut olevan vähän vieras työnantajalle. Ei ole oikein, että opiskelija joutuu tekemään täysin samaa työtä palkatta (opintotuki ei ole mikään palkka, vaan TUKI), kuin mitä vakkarit tekevät. Tietenkään opiskelijan ei kuulu saada sitä oikeata palkkaa, mutta silloin myöskään työssäoppijan ei kuulu tehdä muiden hommia. Mielestäni tärkeintä opiskelijalle on kokeilla erilaisia työtehtäviä työssäoppimispaikallaan ja saada tietoa työpaikasta.
Mulle vaan sanottu top jaksoissa,että tee tuo ja tuo. Ei mitään oppimista. Vaan ihan työntekoa😆
- Anonyymi
Olen saanut jo kahdesta alasta todistukset,silti ei palkkatöitä ja nyt opiskelen jo kolmatta alaa. Totta kai oon kiitollinen,kun ei oo mihinkään varaa.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Mulle vaan sanottu top jaksoissa,että tee tuo ja tuo. Ei mitään oppimista. Vaan ihan työntekoa😆
Sama.
Vaikka työssäoppimisessa mennään niin sanotusti "oppimaan"
Niin ei herran jestas oppilailla tarvitsisi teettää samoja tuntimääriä kuin työntekijöillä. Mielestäni oikeasti jos on sen 3kk ilmaiseksi töissä eikä saa mitään siitä niin on kyllä väärin sanoa "oppimiseksi".
Itse menen huomenna työssäoppimaan. Siinä kun sovittiin työssäoppimispaikan kanssa koska tulen yms niin tuli ilmi että työssäoppimispaikka ei anna edes ruokaa ilmaiseksi. Maksaa jotain yli 4e? ja oppilaitos maksaa siitä sen 3,5e. Joten joudun vielä töideni lisäksi (jota teen ilmaiseksi) maksamaan ruoastakin. Musta tuntuu todella kohtuuttomalta. Teen niille herran jestas ilmaiseksi töitä 8h päivässä eivätkä edes ruokaa voi ilmaiseksi antaa. Muutenkin kypsyttää jo nyt koko ala...Kyllä pitäisi olla niin että työssäoppimisjaksossa puolet esim ilmaiseksi ja puolesta jaksosta vaikka se 4e/h. Motiivikin nousisi monella.- Anonyymi
Näinhän se menee. Työniloa😆😆😆😆😆
- Anonyymi
Siksi siellä ei kannata tehdä 100% teholla.
Kun alusta asti tekee vähän hitaasti niin pääsee helpommalla, ei siitä mitalia saa vaikka olisit muita nopeampi - Anonyymi
Sama mieltä
- Kommentteja
Kuten jo aiemmin on todettu, työssäoppiminen on opetussuunnitelmaan kuuluvaa työpaikalla tapahtuvaa opiskelua, ei työsuhteessa tapahtuvaa työtä! Niin ollen oppija ei työssäoppimisjakson aikana sijaista eikä korvaa ketään vakituista työntekijää, vaan on työpaikassa nimenomaan oppijana, jolle ei kuulu maksaa palkkaa. Ja jakson nimi on TYÖSSÄOPPIMINEN, ei työharjoittelu, kuten esim. amk:ssa.
Oppijan vastuuta peräänkuulutan: kolme kk työntekoa ilman että siitä oppisi mitään kuulostaa jo siltä, että oppijassakin on jo jotain vikaa... Kuka sellaisen ammattiosaamisen näytön tai tutkintotilaisuuden hyväksyy? Ja kuka työnantaja sellaisilla valmiuksilla valmistuvan työntekijän palkkaisi? Oppilaitoksen ja työssäoppimisesta vastaavan koordinaattorin ja/tai opettajan vastuulle puolestaan kuuluu varmistaa, että työssäoppimispaikka on sellainen, että siellä voi osoittaa/näyttää opintokokonaisuuteen/tutkinnon osaan kuuluvat asiat; mieluiten tietysti jo ennen kuin työssäoppiminen alkaa. Heikkolaatuinen työssäoppimispaikka ei ole kenenkään etu.
Miksi muuten työssäoppimisjakson aikaisten opiskelupäivien tulisi olla lyhyempiä kuin koulussa; työelämän sääntöjähän siellä opiskellaan?
Ruokailusta sitten: Maksaako opiskelija ruoasta oppilaitoksessa? Ellei, niin oppilaitoshan korvaa työssäoppimisjakson aikaisen ruokailun, esim. eväät sovitun summan mukaisesti työssäoppimispäiviltä, jos työssäoppimispaikassa ei ole mahdollista ruokailla tai ravintolassa syöminen on liian kallista. - 18+2=20
Ei vittu mitä valittajia... Ei tosiaankaan kuulu maksaa töyssäoppimisesta palkkaa, kun se ei TYÖNTEKOA vaan TYÖSSÄOPPIMISTA eli opiskelua ammattiin varten. Miksi ammattitaidottomalle nuorelle joka opiskelee ammattia niin pitäisi maksaa palkkaa? Ei opiskelijoille kuulu maksaa palkkaa vaan opiskelijoiden pitää olla kiitollisii, että saa opiskella ilmaseks. Ai lyhyemmät päivät pitäis olla? Voi vittu kasvakaa aikuiseks luuletteko olevanne kenties lasten tarhassa? Kuule siellä valmistaudutaan työelämään varten, joten 8tunnin päivät kuulukin olla.
- Minävaan1337
Todellakin pitäisi olla kiitollisia, kun Suomi tarjoaa jo peruskoulutuksen ilmaiseksi. Se maksaa valtiolle 30 000€ per henkilö, joten olkaa kiitollisia siitä mitä tarjotaan
- Anonyymi
Ei monessakaan paikassa tehdä 8tuntia. Tai no siihen 8h kuuluu silloin monta taukoa😆
- Anonyymi
Juuri näin. Työssäoppimisjaksoilla opitaan tulemaan töihin oikeaan aikaan, olemaan töissä 8 tuntia ja toimimaan yhteistyössä muiden kanssa. Tässäkin on monilla vaikeuksia ja opittavaa. Puhutaan sitten palkasta, kun nuo asiat edes osataan ja on tehty työsopimus.
- Anonyymi
Joo. Teidän opiskelu on ilmaista.
Me työssäkäyvät veronmaksajat maksetaan teidän Ilmainen OPISKELU.
VOISKO VÄHEMMÄN TAAS VALITTAA.
MITÄ TEIDÄN VANHEMMAT MAKSAA TEIDÄN ELÄMÄSTÄ. HEILLÄKIN ON VASTUU SUSTA. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Joo. Teidän opiskelu on ilmaista.
Me työssäkäyvät veronmaksajat maksetaan teidän Ilmainen OPISKELU.
VOISKO VÄHEMMÄN TAAS VALITTAA.
MITÄ TEIDÄN VANHEMMAT MAKSAA TEIDÄN ELÄMÄSTÄ. HEILLÄKIN ON VASTUU SUSTA.Te ette ole kumpikaan opiskelemassa, ätmit!
- muumipeikko
Ne jotka sanoo ettei se ole työntekoa, ovat väärässä. Minä teen teen tällä hetkellä työssäoppimisessa täysin samoja hommia kuin suurin osa vakituisistakin tekijöistä ja olen samoissa kassavuoroissa toisten vakituisten kanssa tekemässä niiden vakkareiden hommia, joille on laitettu silloin muuta hommaa. Olen samaa mieltä monen täällä kirjoittavan kanssa; minkä helvetín takia ne päivät ovat 7 h 15 min ja siellä ollaan vähintään 2 kuukautta?! Ne hommat mitä siellä tarjotaan oppii kahdessa viikossa, jonka jälkeen tehdään sitä samaa se 1,5 kuukautta. Pitkät päivät ja palkattomuus on ok siihen asti kun saa uutta tietoa ja taitoa niin kuin koulussakin, mutta siinä vaiheessa kun teet samoja paskáhommia kokoajan oppimatta mitään uutta, on se jo opiskelijoiden hyväksikäyttöä. Mutta mikäs siinä, siitä hyötyy oppilaitos kun saa laitettua opiskelijat kuukausiksi pois omien resurssien pienentämiseksi ja työpaikat saa jonkun jolla voi teettää kurjimmat hommat ja huonoimmat työvuorot. Joten olisin mielelläni työssäOPPIMASSA 2-3 viikkoa ja sitten koulussa. Minä näen ne tylsät teoriatunnit hyödyllisempinä kuin saman homman tekemisen päivästä toiseen. Pistää vihaksi koko homma. Ja kyllä, varmasti muissakin paikoissa tehdään samoja hommia kuin vakkarit, älkää tulko pätemään että siellä ollaan vain oppimassa kun ammatillista koulutustakin vaativat hommat joutuu tekemään.
- Aikuinen-64
Olen myös aikuisopiskelija ja työssäoppimassa. Työpaikalta painostettiin vielä arviointikeskustelussa, että olisi pitänyt täysin kulkea ohjaajan vuorojen mukaan...iltoja ja viikonloppuja. Ja ohjaaja ei käytännössä ohjannut muutenkaan koko aikana,olin kuin ilmaa hänelle. Koko järjestelmä täysin järjetön. Vaatimukset pilvissä ja olet suurennuslasin alla koko ajan. Teet täysillä samat työt joskus jopa enemmänkin, kuin palkkaa saava hlökunta. Sulta vaaditaan täydellisyyttä topin lopuksi näytön arvioinneissa...koulutuksen aikana luovut kaikesta muusta sosiaalisesta elämästä, koulu, työharj. paikat, tehtävät ym vievät kaiken aikasi ja energiasi. Illat ja vkl:t olet työssäoppimassa,muun ajan väännät tehtäviä. Ajelet ympäri ämpäri omin kustannuksin harjoitteluun ym koulun vaatimiin paikkoihin. Olisi aiheellista laissa järkiperäistää näyttötutkintojen toppiasiat kaikille yhtenäisiksi.
- Anonyymi
Juu,tosiaan kassalla istut,kenenkään valvomatta eli olet palkaton myyjä. Asia ei muuksi muutu selittämällä.
- Anonyymi
TE SAATTE ILMAISEN KOULUTUKSEN, HYVÄT NUORET.
KYSYKÄÄ VAIKKA VANHEMMILTANNE.
HE ON TEISTÄ VASTUUSSA.
SIELTÄ SEN RAHAN PITÄS TEILLE TULLA.
HE ON VASTUUSSA ALAIKÄISISTÄ OMISTA LAPSISTAAN.
NÄIN ON AINA OLLUT.
- muumipeikko
Tähänhän voisin vielä lisätä, että asumismenojen ollessa 510 €/kk ja opintotuen ollessa 420 €/kk, en voi sanoa nauttivani siitä ilmaistyöstä. Tässä jääkin paljon rahaa ruokaan kun joka kuu menee jo vuokran takia miinukselle eli pois säästöistä. Jess. Ruokaakaan ei työpaikka kustanna ja sillä ateriatuella ei paljoa muuta saa kun roiskeläpän lounaaksi...
- Anonyymi
Ole kiitollinen. Ole kiitollinen. 😆😆
- 3+7
Opintotuki on nimensä mukaisesti TUKI, joka auttaa selviytymään pakollisista asumismenoista. Jos tuki ei yksinään riitä elämiseen, pitää kerjätä lisäksi rahaa vanhemmilta, mennä ilta-/viikonlopputöihin tai ottaa valtion takaamaa opintolainaa.
Työssäoppimisen aikana tehdään ja opetellaan tekemään juurikin niitä samoja työtehtäviä, kuin varsinaiset työntekijätkin tekevät. Opiskelija ei kuitenkaan hallitse oman alansa työtehtäviä samalla tasolla, kuin se ammattihenkilö. Siksi opiskelijalle ei yleensä makseta palkkaa, koska työn tuottavuus ei riitä palkan maksuun. Jollain aloilla saattaa olla poikkeuksia, esim. talonrakennusalalla tai putkipuolella hyville aikaansaaville opiskelijoille saattaa tulla työnantajan antaman stipendin muodossa "palkkaa" työssäoppimisen päätyttyä.- Anonyymi
PPITÄÄKÖ VANHEMMILTA ALAIKÄISTEN KERJÄTÄ.
HEHÄN ON VELVOLLISIA HOITAMAAN TEITÄ.
TAI SOSIAAÖIHUOLTO.
HUH HUH. RANKKAA ON. SORRY
- Sähkölä
Voi helvetti kun on tyhmää jengiä täällä, totta helvetissä työssäoppiminen on hyväksi, 8 tunnin päivät siksi että töissä ollaan se 8 tuntia. Et saa palkkaa et tietenkään koska et osaa mitään olet oppimassa. sanat ei riitä kuvaamaan kuinka vitun tyhmiä jotkut on.
- Anonyymi
Vitun tyhmiä me olemme,jotka raadamme palkatta. Älä jauha kakkaa. Minä teen 8tuntia alalla,jossa tosiaan ei istuta vaan tehdään. Ja voin sanoa,että ei minua opeta kuin se työ. Ihan itse opettelen!!
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Vitun tyhmiä me olemme,jotka raadamme palkatta. Älä jauha kakkaa. Minä teen 8tuntia alalla,jossa tosiaan ei istuta vaan tehdään. Ja voin sanoa,että ei minua opeta kuin se työ. Ihan itse opettelen!!
Kaikesta joutuu nuoretkin maksamaan.
Ennen asiat maksoi omat vastuulliset vanhemmat, jotka olivat kiitollisia ilmaisesta
Koulutuksesta Suomessa.
Jaettiin vastuu nuoresta yhteiskunnan ja vanhempien kesken.
Missä on vanhempien vastuu nykyään .
Hehän teitä lapsia haluaa.
Te ootte upeita tyyppejä mutta ette voi olla koko ajan yhteiskunnan elättejä.
Vanhemmilla on vastuu. Toivottavasti myös rahaa teihin.
Muuten voi voi köyhiä. Pitäs vähän miettiä.
- peoktigof
vinkuvinku. ite oon suorittanut 5 kuukauden työssäoppimisjakson (ma-pe 7h/päivä) palkatta. Eiku oho sain mä keittolounaaseen oikeuttavan lounaskupongin rakennuksessa olevaan lounasravintolaan - jee.
- ilu
Vaan jos siellä oppii parissa viikossa ne sen paikan paskahommat, niin ei siinä mitään paljon enää opita sen seuraavan 1,5 kuukauden aikana. Jos tekee samoja hommia kun vakkarit ihan yhtä tehokkaasti ja toimivasti, on typerää olla ilmaiseksi töissä.
- Anonyymi
Itse sä valitset opiskelusta.
Voi me nnä lukemaankin jos ei fyysinen työ kiinnosta.
Mäkin menin ja onnistuin. Suosittelen.
Ja vanhemmat maksoi ruuat ja matkat ja vaatteet.
Onks tässä jotain outoa. - Anonyymi
Kurjaa kun pitää opiskella paskahommiin.
Voisitko tehdä sellaista työtä tai opiskelua jota kunnioitat. Ja josta pidät.
Monella ei resurssit riitä.
Mutta hyvä asenne itseäsi kohtaan auttaisi aika paljon.
Olisko vanhempien tuesta apua. He rakastaa sua. - Anonyymi
Et kyllä opi.nähty on
Tuota, teetkö siinä samalla tutkinnon suoritusta?
Jos ajatus on että tutkinto suoritetaan oikeassa työelämässä ja oikeissa työelämän tehtävissä, niin miten se on mahdollista ilman työssäoppisjaksoa? Olethan kuitenkin ammattitaidoton ja tarvitset työohjaajan apua?
Jos et tee niitä töitä, joita tutkinnon suorittamisessa tarvitaan, miksi et ota yhteyttä opettajaasi? Vai oletko nuorisopuolella, jossa olennaisempaa on yleensä työelämän oppiminen? Että edes jotenkin osaisi toimia työelämässä.
Kun osaat oikeasti tehdä ammatti-ihmisen tavalla töitä, sinä saat työsopimuksen. Mutta opiskelusi keskeytyy siltä osin. Sekö on tavoitteesi?
Vai se, että saat harjoittelijan palkkaa? Silloin luovut opintotuesta siltä osin. Usein AMK opiskelijat näin tekevät. Palkka laskee opintotukea. Jos olet työvoimakoulutuksessa, silloin voit saada soviteltua päivärahaa. Jaksatko sen byrokratian?- Anonyymi
Tai siis pakko jaksaa byrokratia tässä maassa.
Eihän täällä ole ilmaista mikään kenellekään, edes päiväkotilapsille.
Miksi sulle.
Kenen pitäis maksaa sun lapsen elämä.
SUN VANHEMPIEN ( TAI SOSIAALIHUOLLON.)
- pianvalmistuva
Itse olen tällähetkellä opiskelemassa media-alan perustutkintoa, sitä ennen suorittanut kolmen vuoden opinnot lukiossa, jossa oli taideaineita (noin 35 kurssia). Olen työssäoppimassa tällähetkellä 6kk yhdessä ja samassa paikassa. Päivien pituudet vaihtelee 8h molemmin puolin, monesti mennyt ylikin. Mutta minusta on oikein mukava olla paikassa, vaikken palkkaa siitä saa. Toki harmittaahan se, kun voisi ihan hyvin olla palkkatöissä eikä kittuuttaa lainalla ja tuella, mutta koen tämän olevan isompi hyöty kun ajattelee ihan vaikka jo CV'tä.
- Anonyymi
Sulla on positiivinen asenne. Hyvä ja kiva kuulla että opiskelua arvostat. Ilmaista.
- Anonyymi
Naurettavaa hyväksikäyttöä. Itse pesen 8h x 5 päiväkodissa wc istuimia ja pottia ja siivoan lattioita jne. Voi taivas. Päiväraha ja 9€ päälle.
- Anonyymi
Juu tuota olen tehnyt. Heh. Välillä kuntouttavan nimellä ja silloin päivät oli 4h. Nyt opiskelija 8h. Olen taitava pottien ja wc istuinten pesijä🌹🌞Kiitollinen siitä. Onpa päiviin jotain täytettä. En pelkästään kotona. Kiitos kaikesta Suomi.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Juu tuota olen tehnyt. Heh. Välillä kuntouttavan nimellä ja silloin päivät oli 4h. Nyt opiskelija 8h. Olen taitava pottien ja wc istuinten pesijä🌹🌞Kiitollinen siitä. Onpa päiviin jotain täytettä. En pelkästään kotona. Kiitos kaikesta Suomi.
Siis et hoida lapsia lainkaan.
Miksi harjoittelet sitten pk:ssa jos haluat siistijäksi - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Juu tuota olen tehnyt. Heh. Välillä kuntouttavan nimellä ja silloin päivät oli 4h. Nyt opiskelija 8h. Olen taitava pottien ja wc istuinten pesijä🌹🌞Kiitollinen siitä. Onpa päiviin jotain täytettä. En pelkästään kotona. Kiitos kaikesta Suomi.
Kiitä vanhempia kun ovat kasvattaneet sut hyvin.
- Anonyymi
Orjatyötä,palkatonta työtä se työssäoppiminen on. Sitä vaan ei saa ääneen sanoa😆Minä sanoin. Teen tällä hetkellä tuntia päivä ja siihen päälle ytot ja verkkokurssit. Miettikää jos teette 8tunnin päiviä ja lisäksi kirjallisia.
- Anonyymi
No no. Luuletko olevasi ainoa orja Suomessa, MIETIPÄ matalapalkka-alalla työskenteleviä.
Aikuisia.
- Anonyymi
1963 kun harvensin sokerijuurikkaita oli palkka markka ja metri , siis niitä vanhoja marrkkoja ! Sihhen aikaan Snellmanni oli 10.000 markkaa !
Per-kel - Anonyymi
entisaikaan ammattikouluissa opetettiin myös ne käytännön taidot. Ei tarvittu erillisiä työssäoppimijaksoja firmoissa. Kun valmistui ammattikoulusta ja sai kouraansa todistuksen, niin melko hyvät lähtökohdat oli siirtyä työelämään. Hyvä pohja oli jo luotuna siellä koulussa. Olisi erittäin hyvä palata vanhaan systeemiin että koulu on se paikka missä tutkinto toteutetaan kokonaisuudessansa. Teoriat ja käytännöt. Samalla poistuu firmojen laajamittainen ilmaistyön käyttö, Firmojen työharjoittelun taso on myös hyvin kirjavaa. On firmoja joissa työharjoittelun laatu on suorastansa ala-arvoista.
- Anonyymi
Sama mulla. Te vaan suostutte nykyään kaikkeen, tai siis teidän avuttomat vanhemmat.
Ennen lapset oli tärkeämpiä vanhemmilleen,
Nyt teidät työnnetään yhteiskunnan hoidettavaksi kuten päiväkotiin.
Sääliksi joskus käy teitä ja tässä tulos.
Pelkkää valitusta.
Joku osaa olla sentään kiitollinenkin hyvinvointivaltiolle.
Sitä kohti.
- Anonyymi
Täysin hyväksikäyttämistä..
- Anonyymi
Jos olet työvoimakoulutuksessa niin työssäoppimisen aikana ei tarvitse tehdä enempää kuin 4h/pv. Saat saman rahan teetkö 4h vai 8h. Älkää antako käyttää itseänne hyväksi.
- Anonyymi
Pyytäkää apua vanhemmilta ne.
He teitä kasvattaa ja rakastaa
- Anonyymi
Ei se ole tyhmä joka teettää ilmaistyötä vaan se joka tekee. Ilmaiset työntekijät tekee tuloksen ja firma vetää voitot liiveihin.
- Anonyymi
Otin pari raksapuolen kaveria pariksi päiväksi harjoittelemaan.
Minun piti olla läsnä koko ajan että tuli edes jotakin aikaiseksi.
Smyygilautojen asennusta ja portaiden tekoa.
Smyygilautoja oli varattu riittävästi mutta loppuivat kesken kun lyhyet pätkät sahattiin täyspitkistä ja pitkiin ei sitten riittänyt tavara ja lyhkäsiin sopivia pätkiä meni roskiin.
Olisin itse tehnyt nuo hommat nopeammin kuin 2 kaveria, lisäksi hukka olisi ollut pienempi.
Maksoin kavereille ruokarahan ja polttoainelisän.
Eli yhteenvetona oma aika meni ja materiaalin hukkakäytön takia jouduin ostamaan lisää puutavaraa ja lisäksi maksoin kavereille kulukorvaukset.
Jos taloudellisesti ajattelee niin olisi kannattanut jättää väliin, ajattelin kuitenkin että saavat kokemusta.
Kokemusta ei tunnu kukaan arvostavan vaikka sitä työpaikoilla vaaditaankin.
Eli luuletko tosissaan että olet samalla tasolla kuin vuosia töitä tehneet?
Sinun tekemä työ pitää tarkistaa tarkasti ja korjata virheet, ei se ilmaiseksi tapahdu.
Jopa kaupan hyllyttämisessä on tietyt säännöt, ei niitä tuotteita lapeta miten sattuu.
Ikivanha sanonta sanoo että oppirahat on maksettava ja ne pitäisi maksaa se joka opettelee.
Ei tunnuta tajuavan mitä tuo tarkoittaa.
Samaan sisältöön kuuluu sanonta kukaan ei ole seppä synyessään.
Eli työharjoittelussa saatte työkokemusta joka on teidän ihan omaa pääomaa.
Se miksi teidät laitetaan tekemään vähempiarvoisia hommia on syynä se että teille pitää opettaa perustyöntekemistä.
Nuorena ammattilaisena olin toisen kaverin kanssa työpaikassa.
Nokkamies laittoi pikkuisen kokeneemman (paperilla) kaverin tekemään itsenäisesti erään projektin, ei saanut 2h aikana oikein mitään aikaiseksi.
Vaihtoi sitten minut tekemään sitä hommaa ja sen kokeneemman apulaiseksi.
No loppupelissä minun itsenäiset hommat jatkui siitä eteenpäin ja se kokeneempi jatkoi apumiehenä.
Eli minulla oli sitä pääomaa, eli taito tehdä ja toimia, sen olin hommannut erillaisissa töissä, iso osa palkattomissa töissä. - Anonyymi
Olen eläkkeellä oleva sähköasentaja ,on todella pitkät harjoittelujaksot
noin pitkillä palkattomilla harjoittelujaksoilla oppii ammatin vaikka
ei istu koulun penkillä ollenkaan. - Anonyymi
Mitä alaa opiskelet jos 3v. Opinnot on kassaa ja hyllyttämistä.
Mun tytär..... Siis kaupan ala .3 v.
Ja joku opiskelee työn ohella.
Vaihda alaa jos on tollasta
Pitääkö tota opiskella 3 v. - Anonyymi
Kasarilla ollessani amiksessa pääsin työnharjoitteluun muistaakseni 1-2 kk niin koko ajalta maksettiin pientä palkkaa, tämä ei ollut tuolloin yleistä mutta olin luokan ainut joka pääsi tuolloin palkalliseen harjoitteluun.
- Anonyymi
No kaupathan pyörii melkein kokonaan ilmaistyöntekijöillä ja harjoittelijoilla. Ne harvat joilla palkkatyö tekevät osa-aikaisesti 20h/viikko koska kauppiaalle on parempi ottaa 2 osa-aikaista yhden kokoaikaisen sijaan.
- Anonyymi
Tämän takia kauppiaat tahkoavat ennätysvoittoja toisten ihmisten selkänahasta. Monet eivät välitä pätkääkään muiden ihmisten toimeentulosta kunhan vain itsestä tulee miljonääri.
- Anonyymi
entisaikaan koulussa valmistuttiin ilman työssäoppimisjuttuja. Koulussa opetettiin tarvittavat taidot. Siitä todistuksena tutkinto. 90 luvulla nämä työssäoppimis eli ilmaistyöjutut keksittiin. Maailma meni idioottimaiseksi nuorten hyväksikäytöksi.
- Anonyymi
Puhut asiaa. Kun entiset koulu- ja opistoasteen tutkinnot muutettiin toisen asteen ja ammattikorkeakoulujen tutkinnoiksi, harjoittelut (1990-l.) ja työssäoppimiset (2000-2019) muuttuivat ilmaistyöksi. Sama jatkuu koulutussopimuksessakin (2019-) ja työvoimapoliittisissa koulutuksissa.
Toisen asteen opiskelijoilla tämä näkyy negatiivisena päiväkatteena, kun työmatkakustannuksia ei korvata koulutussopimuksen ajalta. Tämä kannattaa yhdistää Orpon hallituksen opintotukiuudistuksiin.
- Anonyymi
Kyllä se niin on, että herrojen porsastelun on loputtava. Työmiehelle on maksettava palkka.
- Anonyymi
No sillähän ne pörssiyhtiöt tekee jäätävää tiliä omistajille että teetetään työt halvalla tai ilmaiseksi. Firman tehtävä on tehdä voittoa omistajille ei maksaa palkkaa sinulle. Näin tämä maailma pyörii halusit tai et.
- Anonyymi
EU:sta on tulossa laki joka kieltää palkattoman työharjoittelun!
- Anonyymi
EU tulee yli 30 vuotta jäljessä päätöksissään.
- Anonyymi
No onhan tämä ristiriidassa työntekijäpulasta, meillä oli aikoinaan yksi työharjoittelu 2 viikkoa että pääsi soveltamaan opittua käytännössä. Nykyisellään tuo 3 kuukauden harjoittelu saattaa jopa uhata vakituisia/määräaikaisia, heidän työmääränsä vähentyessä.
Olen törmännyt tähän tilanteeseen pari kertaa, että harjoittelijalle riittäisi töitä, siirryttävä tekemään toista työtä missä voi olla odottelua tavarasta tms ja näinollen lievää painostusta kotiin jäämisellä. Toisessa ääripäässä työt hidastuu opettaessa ja tulee paljon virheitä.
Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Tyttäreni kuoli lihavuusleikkaukseen.
Miettikää kuiten 2 kertaa, ennenkuin menette lihavuusleikkaukseen.3177424Viiimeinen viesti
Sinulle neiti ristiriita vai mikä nimesi sitten ikinä onkaan. Mulle alkaa riittää tää sekoilu. Oot leikkiny mun tunteill662146- 1751827
epäonnen perjantain rikos yritys
onpa epäselvä kuva, tuolla laadullako keskustaa tarkkaillaan lego hahmotkin selvempiä161362- 1121277
Yllätyspaukku! Vappu Pimiä rikkoi vaikean rajapyykin yllättävässä bisneksessä: "Nyt hymyilyttää...!"
Wau, onnea, Vappu Pimiä, upea suoritus! PS. Pimiä tänään televisiossa, ohjelmatietojen mukaan hän on Puoli seiskassa vie91231Suomessa ei ole järkeä tarjota terveyspalveluita joka kolkassa
- Suomen väestötiheys 1.1.2022 oli 18,3 asukasta maaneliökilometriä kohden. - Uudenmaan maakunnassa asuu keskimäärin 181691210RÖTÖSHERRAT KIIKKIIN PUOLANGALLA.
Puolankalaisilla tehtävä ryhmäkanne itsensä yleintäneistä rötöstelijöista, sekä maksattaa kunnan maksama tyhmän koplan j541146Kirjoitin sinulle koska
tunnen sinua kohtaan niin paljon. Sydäntäni särkee, kun kätken ihastumisen, kaipauksen, sinua kohtaan tuntemani lämmön j411071Martina pääsee upeisiin häihin
Miltäs se tuntuu kateellisista. Anni Uusivirta on Martinan kavereita.2901019