Työssäoppiminen ilman palkkaa

vääryyttä

Nyt on sellanen tilanne että hajoo pää, mulla on just alkanu kolmannen vuoden viiminen työssäoppiminen joka kestaa 3 kk, PALKATONTA, 8 tuntisia päiviä, 5 päivää viikossa. Kaupassa hyllyttämässä, kassalla, varastossa. En voi millään kestää sitä. Mitä täsä pitää tehdä? Pelkkä ajatus ilmaistyöstä saa voimaan pahoin. Opiskelijoita käytetään hyväksi, orjuutetaan, laitetaan tekemään paskahommat. Tästäkö se oikea kuva työn tekemiseen saadaan? Miksei opiskelijalle voitaisi yleisesti vaikka maksaa 4 e tunti? Jo se saisi edes pienen motivaation työntekoon. En ymmärrä. Kertokaa mielipiteenne.

21

1875

Vastaukset

 • Sinä saata nan paskahousu tuhoat Suomen.
  Valitat kun annetaan työtä.
  Valitat lisää jos ei ole mitään työtä.
  Tajuatko mitä kouluttamisesi on maksanut veronmaksajille?

 • mene ite tekemää täyspäivästä työtä ILMAN palkkaa, mene kauppaa ja kysy ottaako ilmaista työvoimaa. Se siinä on ongelma ettet saa vittu rahaa mistään ja olet opiskelija, pitääkö tässä saatana edetä 50 e opintotuella kuukausi kerralla, se tässä saatanan apina on ongelma ku tarvitsen rahaa, en työpaikkaa. Rahaa saa töistä. Nyt sain töitä mutten rahaa, olet oikeassa olen paskahousu koska en tyydy siihen mitä saan eli TÖITÄ, mitä sitä palkkaa toivomaan. Ja kenen rahat menee hukkaan, somaleiden ja kurdien rahat menee? Eikö saa enää mersua ja paritaloa, saakin bemarin ja rivitalon. Suomalaiset pois suomesta!

 • Olen ihan samaa mieltä palkattomista työharjoittelusta, itse opiskelin lähihoitajaksi ja sielläkin pitää olla eka päiväkodissa, sitten sairaalassa, sitten jossain kehitysvammaisten kanssa ja sitten vielä 2x päiväkodissa.
  Joka harjoittelu palkatonta about 2kk 6-7h päivillä..
  Näissä harjoittelussa on se huono puoli, että siihen työhön kyllästyy kun sitä joutuu tekemään niin paljon, sitten kun valmistuu niin on saanut tarpeekseen jo koko työstä..
  Hyväksikäyttöähän tuo on, ei tällä ole oppimisen kannalta mitään merkitystä, kunhan saadaan ilmaista työvoimaa ja yleensä vielä se työpaikka saa rahaa koululta siitä, että opiskelija pääsee "oppimaan" :D
  Työharjoittelussa on se ongelma, että se on useasti vain sitä monotonista työtä mitä kaikki muut palkalliset työntekijät tekee ja työpaikat hyötyy rahallisesti aina harjoittelijoista. Mun mielestä työharjoittelijat ja oikeat työntekijät ei saisi tehdä yhtä paljon töitä, työssäoppimiset pitäisi olla paljon rennompi esim 4h päivät max ja painopiste siinä, että oppii asioita eikä vain tee jotain yksipuolista hyllyttämistä mistä se työpaikka hyötyy. Samasta työstä kuuluisi maksaa sama palkka eikä naamioida sitä "oppimiseksi".

 • Yksi malli voisi olla, että puolet ajasta olisi palkatonta harjoittelua, ja sen suoritettuaan opiskelijalla olisi oikeus yhtä pitkään palkalliseen työjaksoon esim. kesätyönä tai valmistuttuaan. Tai opintoviikkoihin vaadittavat päivät olisivat 4 h ja sen jälkeen mahdollisuus tehdä 4 h liksalla tai mennä kotiin makaamaan. Mutta taitaisi työssäoppimispaikat harveta.

  On se raskasta tehdä täyttä päivää ruokapalkalla ja kerryttää opintoviikkoja. Helpompia olisi tavan koulupäivät. .. Mut miks me tätä pjaskaa opiskellaan, missä me tätä tarvitaan

 • Ei se ole mitään palkatonta työtä. Harjoittelija on työpaikalla OPPIMASSA, siis opiskelemassa, ja saa opintotukea jos on siihen oikeutettu. Ja jos pää ei kestä harjoitteluaikaa oman alan töissä, opiskelija on ilmeisesti väärällä alalla.

 • Ymmärtäkää äidin ja isän kullat seuraava: TOP-jaksolla olette opiskelemassa ammattiin, ette ole työssä, työsuhteessa. Teidän palkka on siinä, että saatte tutkintotodistuksen. TOP kuuluu teidän opiskeluun ja sillä pyritään varmistamaan, että teillä olisi edes jonkinlaiset valmiudet työhön, kun joskus valovuosien päästä (kun kaikki rästisuoritukset on ehkä suoritettu) valmistutte ammattiin. Toinen vaihtoehto olisi siinä, että nuokkuisitte koululla ne kolmekuukautta ja opiskelisitte ns. teoriaa. Kumman vlitset? ja Kummassa mallissa luulet oppivasi enemmän?

  • Jepu jee, mutta työpaikoille olisi myös korostettava, että opiskelija on nimenomaan työssäOPPIMASSA eikä tekemässä vain ilmaista työtä. Itse olen ollut hyvin erilaisissa paikoissa työssäoppimassa ja joissakin paikoissa työssäoppimisen termi on tuntunut olevan vähän vieras työnantajalle. Ei ole oikein, että opiskelija joutuu tekemään täysin samaa työtä palkatta (opintotuki ei ole mikään palkka, vaan TUKI), kuin mitä vakkarit tekevät. Tietenkään opiskelijan ei kuulu saada sitä oikeata palkkaa, mutta silloin myöskään työssäoppijan ei kuulu tehdä muiden hommia. Mielestäni tärkeintä opiskelijalle on kokeilla erilaisia työtehtäviä työssäoppimispaikallaan ja saada tietoa työpaikasta.


 • Vaikka työssäoppimisessa mennään niin sanotusti "oppimaan"
  Niin ei herran jestas oppilailla tarvitsisi teettää samoja tuntimääriä kuin työntekijöillä. Mielestäni oikeasti jos on sen 3kk ilmaiseksi töissä eikä saa mitään siitä niin on kyllä väärin sanoa "oppimiseksi".
  Itse menen huomenna työssäoppimaan. Siinä kun sovittiin työssäoppimispaikan kanssa koska tulen yms niin tuli ilmi että työssäoppimispaikka ei anna edes ruokaa ilmaiseksi. Maksaa jotain yli 4e? ja oppilaitos maksaa siitä sen 3,5e. Joten joudun vielä töideni lisäksi (jota teen ilmaiseksi) maksamaan ruoastakin. Musta tuntuu todella kohtuuttomalta. Teen niille herran jestas ilmaiseksi töitä 8h päivässä eivätkä edes ruokaa voi ilmaiseksi antaa. Muutenkin kypsyttää jo nyt koko ala...Kyllä pitäisi olla niin että työssäoppimisjaksossa puolet esim ilmaiseksi ja puolesta jaksosta vaikka se 4e/h. Motiivikin nousisi monella.

 • Kuten jo aiemmin on todettu, työssäoppiminen on opetussuunnitelmaan kuuluvaa työpaikalla tapahtuvaa opiskelua, ei työsuhteessa tapahtuvaa työtä! Niin ollen oppija ei työssäoppimisjakson aikana sijaista eikä korvaa ketään vakituista työntekijää, vaan on työpaikassa nimenomaan oppijana, jolle ei kuulu maksaa palkkaa. Ja jakson nimi on TYÖSSÄOPPIMINEN, ei työharjoittelu, kuten esim. amk:ssa.

  Oppijan vastuuta peräänkuulutan: kolme kk työntekoa ilman että siitä oppisi mitään kuulostaa jo siltä, että oppijassakin on jo jotain vikaa... Kuka sellaisen ammattiosaamisen näytön tai tutkintotilaisuuden hyväksyy? Ja kuka työnantaja sellaisilla valmiuksilla valmistuvan työntekijän palkkaisi? Oppilaitoksen ja työssäoppimisesta vastaavan koordinaattorin ja/tai opettajan vastuulle puolestaan kuuluu varmistaa, että työssäoppimispaikka on sellainen, että siellä voi osoittaa/näyttää opintokokonaisuuteen/tutkinnon osaan kuuluvat asiat; mieluiten tietysti jo ennen kuin työssäoppiminen alkaa. Heikkolaatuinen työssäoppimispaikka ei ole kenenkään etu.

  Miksi muuten työssäoppimisjakson aikaisten opiskelupäivien tulisi olla lyhyempiä kuin koulussa; työelämän sääntöjähän siellä opiskellaan?

  Ruokailusta sitten: Maksaako opiskelija ruoasta oppilaitoksessa? Ellei, niin oppilaitoshan korvaa työssäoppimisjakson aikaisen ruokailun, esim. eväät sovitun summan mukaisesti työssäoppimispäiviltä, jos työssäoppimispaikassa ei ole mahdollista ruokailla tai ravintolassa syöminen on liian kallista.

 • Ei vittu mitä valittajia... Ei tosiaankaan kuulu maksaa töyssäoppimisesta palkkaa, kun se ei TYÖNTEKOA vaan TYÖSSÄOPPIMISTA eli opiskelua ammattiin varten. Miksi ammattitaidottomalle nuorelle joka opiskelee ammattia niin pitäisi maksaa palkkaa? Ei opiskelijoille kuulu maksaa palkkaa vaan opiskelijoiden pitää olla kiitollisii, että saa opiskella ilmaseks. Ai lyhyemmät päivät pitäis olla? Voi vittu kasvakaa aikuiseks luuletteko olevanne kenties lasten tarhassa? Kuule siellä valmistaudutaan työelämään varten, joten 8tunnin päivät kuulukin olla.

  • Todellakin pitäisi olla kiitollisia, kun Suomi tarjoaa jo peruskoulutuksen ilmaiseksi. Se maksaa valtiolle 30 000€ per henkilö, joten olkaa kiitollisia siitä mitä tarjotaan


 • Ne jotka sanoo ettei se ole työntekoa, ovat väärässä. Minä teen teen tällä hetkellä työssäoppimisessa täysin samoja hommia kuin suurin osa vakituisistakin tekijöistä ja olen samoissa kassavuoroissa toisten vakituisten kanssa tekemässä niiden vakkareiden hommia, joille on laitettu silloin muuta hommaa. Olen samaa mieltä monen täällä kirjoittavan kanssa; minkä helvetín takia ne päivät ovat 7 h 15 min ja siellä ollaan vähintään 2 kuukautta?! Ne hommat mitä siellä tarjotaan oppii kahdessa viikossa, jonka jälkeen tehdään sitä samaa se 1,5 kuukautta. Pitkät päivät ja palkattomuus on ok siihen asti kun saa uutta tietoa ja taitoa niin kuin koulussakin, mutta siinä vaiheessa kun teet samoja paskáhommia kokoajan oppimatta mitään uutta, on se jo opiskelijoiden hyväksikäyttöä. Mutta mikäs siinä, siitä hyötyy oppilaitos kun saa laitettua opiskelijat kuukausiksi pois omien resurssien pienentämiseksi ja työpaikat saa jonkun jolla voi teettää kurjimmat hommat ja huonoimmat työvuorot. Joten olisin mielelläni työssäOPPIMASSA 2-3 viikkoa ja sitten koulussa. Minä näen ne tylsät teoriatunnit hyödyllisempinä kuin saman homman tekemisen päivästä toiseen. Pistää vihaksi koko homma. Ja kyllä, varmasti muissakin paikoissa tehdään samoja hommia kuin vakkarit, älkää tulko pätemään että siellä ollaan vain oppimassa kun ammatillista koulutustakin vaativat hommat joutuu tekemään.

  • Olen myös aikuisopiskelija ja työssäoppimassa. Työpaikalta painostettiin vielä arviointikeskustelussa, että olisi pitänyt täysin kulkea ohjaajan vuorojen mukaan...iltoja ja viikonloppuja. Ja ohjaaja ei käytännössä ohjannut muutenkaan koko aikana,olin kuin ilmaa hänelle. Koko järjestelmä täysin järjetön. Vaatimukset pilvissä ja olet suurennuslasin alla koko ajan. Teet täysillä samat työt joskus jopa enemmänkin, kuin palkkaa saava hlökunta. Sulta vaaditaan täydellisyyttä topin lopuksi näytön arvioinneissa...koulutuksen aikana luovut kaikesta muusta sosiaalisesta elämästä, koulu, työharj. paikat, tehtävät ym vievät kaiken aikasi ja energiasi. Illat ja vkl:t olet työssäoppimassa,muun ajan väännät tehtäviä. Ajelet ympäri ämpäri omin kustannuksin harjoitteluun ym koulun vaatimiin paikkoihin. Olisi aiheellista laissa järkiperäistää näyttötutkintojen toppiasiat kaikille yhtenäisiksi.


 • Tähänhän voisin vielä lisätä, että asumismenojen ollessa 510 €/kk ja opintotuen ollessa 420 €/kk, en voi sanoa nauttivani siitä ilmaistyöstä. Tässä jääkin paljon rahaa ruokaan kun joka kuu menee jo vuokran takia miinukselle eli pois säästöistä. Jess. Ruokaakaan ei työpaikka kustanna ja sillä ateriatuella ei paljoa muuta saa kun roiskeläpän lounaaksi...

 • Opintotuki on nimensä mukaisesti TUKI, joka auttaa selviytymään pakollisista asumismenoista. Jos tuki ei yksinään riitä elämiseen, pitää kerjätä lisäksi rahaa vanhemmilta, mennä ilta-/viikonlopputöihin tai ottaa valtion takaamaa opintolainaa.

  Työssäoppimisen aikana tehdään ja opetellaan tekemään juurikin niitä samoja työtehtäviä, kuin varsinaiset työntekijätkin tekevät. Opiskelija ei kuitenkaan hallitse oman alansa työtehtäviä samalla tasolla, kuin se ammattihenkilö. Siksi opiskelijalle ei yleensä makseta palkkaa, koska työn tuottavuus ei riitä palkan maksuun. Jollain aloilla saattaa olla poikkeuksia, esim. talonrakennusalalla tai putkipuolella hyville aikaansaaville opiskelijoille saattaa tulla työnantajan antaman stipendin muodossa "palkkaa" työssäoppimisen päätyttyä.

 • Voi helvetti kun on tyhmää jengiä täällä, totta helvetissä työssäoppiminen on hyväksi, 8 tunnin päivät siksi että töissä ollaan se 8 tuntia. Et saa palkkaa et tietenkään koska et osaa mitään olet oppimassa. sanat ei riitä kuvaamaan kuinka vitun tyhmiä jotkut on.

 • vinkuvinku. ite oon suorittanut 5 kuukauden työssäoppimisjakson (ma-pe 7h/päivä) palkatta. Eiku oho sain mä keittolounaaseen oikeuttavan lounaskupongin rakennuksessa olevaan lounasravintolaan - jee.

 • Vaan jos siellä oppii parissa viikossa ne sen paikan paskahommat, niin ei siinä mitään paljon enää opita sen seuraavan 1,5 kuukauden aikana. Jos tekee samoja hommia kun vakkarit ihan yhtä tehokkaasti ja toimivasti, on typerää olla ilmaiseksi töissä.

 • Tuota, teetkö siinä samalla tutkinnon suoritusta?

  Jos ajatus on että tutkinto suoritetaan oikeassa työelämässä ja oikeissa työelämän tehtävissä, niin miten se on mahdollista ilman työssäoppisjaksoa? Olethan kuitenkin ammattitaidoton ja tarvitset työohjaajan apua?

  Jos et tee niitä töitä, joita tutkinnon suorittamisessa tarvitaan, miksi et ota yhteyttä opettajaasi? Vai oletko nuorisopuolella, jossa olennaisempaa on yleensä työelämän oppiminen? Että edes jotenkin osaisi toimia työelämässä.

  Kun osaat oikeasti tehdä ammatti-ihmisen tavalla töitä, sinä saat työsopimuksen. Mutta opiskelusi keskeytyy siltä osin. Sekö on tavoitteesi?

  Vai se, että saat harjoittelijan palkkaa? Silloin luovut opintotuesta siltä osin. Usein AMK opiskelijat näin tekevät. Palkka laskee opintotukea. Jos olet työvoimakoulutuksessa, silloin voit saada soviteltua päivärahaa. Jaksatko sen byrokratian?

 • Itse olen tällähetkellä opiskelemassa media-alan perustutkintoa, sitä ennen suorittanut kolmen vuoden opinnot lukiossa, jossa oli taideaineita (noin 35 kurssia). Olen työssäoppimassa tällähetkellä 6kk yhdessä ja samassa paikassa. Päivien pituudet vaihtelee 8h molemmin puolin, monesti mennyt ylikin. Mutta minusta on oikein mukava olla paikassa, vaikken palkkaa siitä saa. Toki harmittaahan se, kun voisi ihan hyvin olla palkkatöissä eikä kittuuttaa lainalla ja tuella, mutta koen tämän olevan isompi hyöty kun ajattelee ihan vaikka jo CV'tä.

 • Naurettavaa hyväksikäyttöä. Itse pesen 8h x 5 päiväkodissa wc istuimia ja pottia ja siivoan lattioita jne. Voi taivas. Päiväraha ja 9€ päälle.

suomi24-logo

Osallistu keskusteluun

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

Luetuimmat keskustelut

 1. Maisa menee naimisiin

  Seiska julkaisi että Maisa menee sittenkin naimisiin. Maisalla olisi nyt vauva ja olisi Jm kanssa naimisissa jos ei keskenmenoa olisi tullut . Olisiko
  86
  2598
 2. Mistä Trumpia syytetään?

  Kertokaas nyt tällaiselle politiikasta tietämättömälle se. Onko se tehnyt Ukrainan presidentin kanssa jonkun salaisen sopimuksen missä Ukraina tuhotaa
  Maailman menoa
  77
  496