Työssäoppiminen ilman palkkaa

vääryyttä

Nyt on sellanen tilanne että hajoo pää, mulla on just alkanu kolmannen vuoden viiminen työssäoppiminen joka kestaa 3 kk, PALKATONTA, 8 tuntisia päiviä, 5 päivää viikossa. Kaupassa hyllyttämässä, kassalla, varastossa. En voi millään kestää sitä. Mitä täsä pitää tehdä? Pelkkä ajatus ilmaistyöstä saa voimaan pahoin. Opiskelijoita käytetään hyväksi, orjuutetaan, laitetaan tekemään paskahommat. Tästäkö se oikea kuva työn tekemiseen saadaan? Miksei opiskelijalle voitaisi yleisesti vaikka maksaa 4 e tunti? Jo se saisi edes pienen motivaation työntekoon. En ymmärrä. Kertokaa mielipiteenne.

73

13152

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • eimitäänmuuta

      mene ite tekemää täyspäivästä työtä ILMAN palkkaa, mene kauppaa ja kysy ottaako ilmaista työvoimaa. Se siinä on ongelma ettet saa vittu rahaa mistään ja olet opiskelija, pitääkö tässä saatana edetä 50 e opintotuella kuukausi kerralla, se tässä saatanan apina on ongelma ku tarvitsen rahaa, en työpaikkaa. Rahaa saa töistä. Nyt sain töitä mutten rahaa, olet oikeassa olen paskahousu koska en tyydy siihen mitä saan eli TÖITÄ, mitä sitä palkkaa toivomaan. Ja kenen rahat menee hukkaan, somaleiden ja kurdien rahat menee? Eikö saa enää mersua ja paritaloa, saakin bemarin ja rivitalon. Suomalaiset pois suomesta!

    • 13+17

      Olen ihan samaa mieltä palkattomista työharjoittelusta, itse opiskelin lähihoitajaksi ja sielläkin pitää olla eka päiväkodissa, sitten sairaalassa, sitten jossain kehitysvammaisten kanssa ja sitten vielä 2x päiväkodissa.
      Joka harjoittelu palkatonta about 2kk 6-7h päivillä..
      Näissä harjoittelussa on se huono puoli, että siihen työhön kyllästyy kun sitä joutuu tekemään niin paljon, sitten kun valmistuu niin on saanut tarpeekseen jo koko työstä..
      Hyväksikäyttöähän tuo on, ei tällä ole oppimisen kannalta mitään merkitystä, kunhan saadaan ilmaista työvoimaa ja yleensä vielä se työpaikka saa rahaa koululta siitä, että opiskelija pääsee "oppimaan" :D
      Työharjoittelussa on se ongelma, että se on useasti vain sitä monotonista työtä mitä kaikki muut palkalliset työntekijät tekee ja työpaikat hyötyy rahallisesti aina harjoittelijoista. Mun mielestä työharjoittelijat ja oikeat työntekijät ei saisi tehdä yhtä paljon töitä, työssäoppimiset pitäisi olla paljon rennompi esim 4h päivät max ja painopiste siinä, että oppii asioita eikä vain tee jotain yksipuolista hyllyttämistä mistä se työpaikka hyötyy. Samasta työstä kuuluisi maksaa sama palkka eikä naamioida sitä "oppimiseksi".

      • Anonyymi

        Juuri näin. Tänäkin päivänä.


      • Anonyymi

        Kiva järsiä ruokatauolla vanhaa leipää,kun tilillä 0€ ja työssäoppimassa kuitenkin saa raataa. Kylläpä motivoi ja huumori kukkii. Pitää olla iloinen kuitenkin;)


      • Anonyymi

        No mut tota työ on seuraavat 30 v
        Jos ei oo lukupäätä eikä varakasta perhettä.
        Sun kohtalo on aika tyly jos sun asenne ei muutu.
        Ilmaista ei Suomessakaan oo mikään.
        Joku maksaa aina.
        Mun opiskelut maksoi vanhemmat 1990 luvulla.
        Mitäs tyydyt tämmöiseen.
        Muuta viroon


      • Anonyymi

        Sä et oo vielä pätevä . Joku nää lait byrokratiasta laatii.
        Suomi on vapaa.
        Aina voi muuttaa pois. Tai asennoitua myönteisesti että saa edes jotain


    • puoiksi

      Yksi malli voisi olla, että puolet ajasta olisi palkatonta harjoittelua, ja sen suoritettuaan opiskelijalla olisi oikeus yhtä pitkään palkalliseen työjaksoon esim. kesätyönä tai valmistuttuaan. Tai opintoviikkoihin vaadittavat päivät olisivat 4 h ja sen jälkeen mahdollisuus tehdä 4 h liksalla tai mennä kotiin makaamaan. Mutta taitaisi työssäoppimispaikat harveta.

      On se raskasta tehdä täyttä päivää ruokapalkalla ja kerryttää opintoviikkoja. Helpompia olisi tavan koulupäivät. .. Mut miks me tätä pjaskaa opiskellaan, missä me tätä tarvitaan

    • taas tätä

      Ei se ole mitään palkatonta työtä. Harjoittelija on työpaikalla OPPIMASSA, siis opiskelemassa, ja saa opintotukea jos on siihen oikeutettu. Ja jos pää ei kestä harjoitteluaikaa oman alan töissä, opiskelija on ilmeisesti väärällä alalla.

      • Anonyymi

        Kaikki ei sitten saa palkkatyötä valmistuttuaan. Terveisin kolmatta ammattitutkintoa opiskeleva,ahkera ilmaistyön tekijä:) Ps enhän minä valita. Minä tottelen.


      • Anonyymi

        Kuka nyt ei opi jotain apinantyötä parissa viikossa?

        Käytännössä noissa opit sen viikon pari ja sitten vaan olet ilmainen orja


      • Anonyymi

        No ei kyl. Perkele olen turvallisuusalalla ja 17v, ei mulle anneta tehdä vartijakorttia ku ikä ei riitä ja pakko mennä "johonkin" työharjoitteluun!!! Siis ihan turhaa ku ei pääse edes omalle alalle harjoittelee.


    • laiska kuin mikä tol

      Ymmärtäkää äidin ja isän kullat seuraava: TOP-jaksolla olette opiskelemassa ammattiin, ette ole työssä, työsuhteessa. Teidän palkka on siinä, että saatte tutkintotodistuksen. TOP kuuluu teidän opiskeluun ja sillä pyritään varmistamaan, että teillä olisi edes jonkinlaiset valmiudet työhön, kun joskus valovuosien päästä (kun kaikki rästisuoritukset on ehkä suoritettu) valmistutte ammattiin. Toinen vaihtoehto olisi siinä, että nuokkuisitte koululla ne kolmekuukautta ja opiskelisitte ns. teoriaa. Kumman vlitset? ja Kummassa mallissa luulet oppivasi enemmän?

      • blueberrypie1

        Jepu jee, mutta työpaikoille olisi myös korostettava, että opiskelija on nimenomaan työssäOPPIMASSA eikä tekemässä vain ilmaista työtä. Itse olen ollut hyvin erilaisissa paikoissa työssäoppimassa ja joissakin paikoissa työssäoppimisen termi on tuntunut olevan vähän vieras työnantajalle. Ei ole oikein, että opiskelija joutuu tekemään täysin samaa työtä palkatta (opintotuki ei ole mikään palkka, vaan TUKI), kuin mitä vakkarit tekevät. Tietenkään opiskelijan ei kuulu saada sitä oikeata palkkaa, mutta silloin myöskään työssäoppijan ei kuulu tehdä muiden hommia. Mielestäni tärkeintä opiskelijalle on kokeilla erilaisia työtehtäviä työssäoppimispaikallaan ja saada tietoa työpaikasta.


      • Anonyymi
        blueberrypie1 kirjoitti:

        Jepu jee, mutta työpaikoille olisi myös korostettava, että opiskelija on nimenomaan työssäOPPIMASSA eikä tekemässä vain ilmaista työtä. Itse olen ollut hyvin erilaisissa paikoissa työssäoppimassa ja joissakin paikoissa työssäoppimisen termi on tuntunut olevan vähän vieras työnantajalle. Ei ole oikein, että opiskelija joutuu tekemään täysin samaa työtä palkatta (opintotuki ei ole mikään palkka, vaan TUKI), kuin mitä vakkarit tekevät. Tietenkään opiskelijan ei kuulu saada sitä oikeata palkkaa, mutta silloin myöskään työssäoppijan ei kuulu tehdä muiden hommia. Mielestäni tärkeintä opiskelijalle on kokeilla erilaisia työtehtäviä työssäoppimispaikallaan ja saada tietoa työpaikasta.

        Mulle vaan sanottu top jaksoissa,että tee tuo ja tuo. Ei mitään oppimista. Vaan ihan työntekoa😆


      • Anonyymi

        Olen saanut jo kahdesta alasta todistukset,silti ei palkkatöitä ja nyt opiskelen jo kolmatta alaa. Totta kai oon kiitollinen,kun ei oo mihinkään varaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mulle vaan sanottu top jaksoissa,että tee tuo ja tuo. Ei mitään oppimista. Vaan ihan työntekoa😆

        Sama.


    • Vaikka työssäoppimisessa mennään niin sanotusti "oppimaan"
      Niin ei herran jestas oppilailla tarvitsisi teettää samoja tuntimääriä kuin työntekijöillä. Mielestäni oikeasti jos on sen 3kk ilmaiseksi töissä eikä saa mitään siitä niin on kyllä väärin sanoa "oppimiseksi".
      Itse menen huomenna työssäoppimaan. Siinä kun sovittiin työssäoppimispaikan kanssa koska tulen yms niin tuli ilmi että työssäoppimispaikka ei anna edes ruokaa ilmaiseksi. Maksaa jotain yli 4e? ja oppilaitos maksaa siitä sen 3,5e. Joten joudun vielä töideni lisäksi (jota teen ilmaiseksi) maksamaan ruoastakin. Musta tuntuu todella kohtuuttomalta. Teen niille herran jestas ilmaiseksi töitä 8h päivässä eivätkä edes ruokaa voi ilmaiseksi antaa. Muutenkin kypsyttää jo nyt koko ala...Kyllä pitäisi olla niin että työssäoppimisjaksossa puolet esim ilmaiseksi ja puolesta jaksosta vaikka se 4e/h. Motiivikin nousisi monella.

      • Anonyymi

        Näinhän se menee. Työniloa😆😆😆😆😆


      • Anonyymi

        Siksi siellä ei kannata tehdä 100% teholla.

        Kun alusta asti tekee vähän hitaasti niin pääsee helpommalla, ei siitä mitalia saa vaikka olisit muita nopeampi


      • Anonyymi

        Sama mieltä


    • Kommentteja

      Kuten jo aiemmin on todettu, työssäoppiminen on opetussuunnitelmaan kuuluvaa työpaikalla tapahtuvaa opiskelua, ei työsuhteessa tapahtuvaa työtä! Niin ollen oppija ei työssäoppimisjakson aikana sijaista eikä korvaa ketään vakituista työntekijää, vaan on työpaikassa nimenomaan oppijana, jolle ei kuulu maksaa palkkaa. Ja jakson nimi on TYÖSSÄOPPIMINEN, ei työharjoittelu, kuten esim. amk:ssa.

      Oppijan vastuuta peräänkuulutan: kolme kk työntekoa ilman että siitä oppisi mitään kuulostaa jo siltä, että oppijassakin on jo jotain vikaa... Kuka sellaisen ammattiosaamisen näytön tai tutkintotilaisuuden hyväksyy? Ja kuka työnantaja sellaisilla valmiuksilla valmistuvan työntekijän palkkaisi? Oppilaitoksen ja työssäoppimisesta vastaavan koordinaattorin ja/tai opettajan vastuulle puolestaan kuuluu varmistaa, että työssäoppimispaikka on sellainen, että siellä voi osoittaa/näyttää opintokokonaisuuteen/tutkinnon osaan kuuluvat asiat; mieluiten tietysti jo ennen kuin työssäoppiminen alkaa. Heikkolaatuinen työssäoppimispaikka ei ole kenenkään etu.

      Miksi muuten työssäoppimisjakson aikaisten opiskelupäivien tulisi olla lyhyempiä kuin koulussa; työelämän sääntöjähän siellä opiskellaan?

      Ruokailusta sitten: Maksaako opiskelija ruoasta oppilaitoksessa? Ellei, niin oppilaitoshan korvaa työssäoppimisjakson aikaisen ruokailun, esim. eväät sovitun summan mukaisesti työssäoppimispäiviltä, jos työssäoppimispaikassa ei ole mahdollista ruokailla tai ravintolassa syöminen on liian kallista.

    • 18+2=20

      Ei vittu mitä valittajia... Ei tosiaankaan kuulu maksaa töyssäoppimisesta palkkaa, kun se ei TYÖNTEKOA vaan TYÖSSÄOPPIMISTA eli opiskelua ammattiin varten. Miksi ammattitaidottomalle nuorelle joka opiskelee ammattia niin pitäisi maksaa palkkaa? Ei opiskelijoille kuulu maksaa palkkaa vaan opiskelijoiden pitää olla kiitollisii, että saa opiskella ilmaseks. Ai lyhyemmät päivät pitäis olla? Voi vittu kasvakaa aikuiseks luuletteko olevanne kenties lasten tarhassa? Kuule siellä valmistaudutaan työelämään varten, joten 8tunnin päivät kuulukin olla.

      • Minävaan1337

        Todellakin pitäisi olla kiitollisia, kun Suomi tarjoaa jo peruskoulutuksen ilmaiseksi. Se maksaa valtiolle 30 000€ per henkilö, joten olkaa kiitollisia siitä mitä tarjotaan


      • Anonyymi

        Ei monessakaan paikassa tehdä 8tuntia. Tai no siihen 8h kuuluu silloin monta taukoa😆


      • Anonyymi

        Juuri näin. Työssäoppimisjaksoilla opitaan tulemaan töihin oikeaan aikaan, olemaan töissä 8 tuntia ja toimimaan yhteistyössä muiden kanssa. Tässäkin on monilla vaikeuksia ja opittavaa. Puhutaan sitten palkasta, kun nuo asiat edes osataan ja on tehty työsopimus.


      • Anonyymi

        Joo. Teidän opiskelu on ilmaista.
        Me työssäkäyvät veronmaksajat maksetaan teidän Ilmainen OPISKELU.
        VOISKO VÄHEMMÄN TAAS VALITTAA.
        MITÄ TEIDÄN VANHEMMAT MAKSAA TEIDÄN ELÄMÄSTÄ. HEILLÄKIN ON VASTUU SUSTA.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Joo. Teidän opiskelu on ilmaista.
        Me työssäkäyvät veronmaksajat maksetaan teidän Ilmainen OPISKELU.
        VOISKO VÄHEMMÄN TAAS VALITTAA.
        MITÄ TEIDÄN VANHEMMAT MAKSAA TEIDÄN ELÄMÄSTÄ. HEILLÄKIN ON VASTUU SUSTA.

        Te ette ole kumpikaan opiskelemassa, ätmit!


    • muumipeikko

      Ne jotka sanoo ettei se ole työntekoa, ovat väärässä. Minä teen teen tällä hetkellä työssäoppimisessa täysin samoja hommia kuin suurin osa vakituisistakin tekijöistä ja olen samoissa kassavuoroissa toisten vakituisten kanssa tekemässä niiden vakkareiden hommia, joille on laitettu silloin muuta hommaa. Olen samaa mieltä monen täällä kirjoittavan kanssa; minkä helvetín takia ne päivät ovat 7 h 15 min ja siellä ollaan vähintään 2 kuukautta?! Ne hommat mitä siellä tarjotaan oppii kahdessa viikossa, jonka jälkeen tehdään sitä samaa se 1,5 kuukautta. Pitkät päivät ja palkattomuus on ok siihen asti kun saa uutta tietoa ja taitoa niin kuin koulussakin, mutta siinä vaiheessa kun teet samoja paskáhommia kokoajan oppimatta mitään uutta, on se jo opiskelijoiden hyväksikäyttöä. Mutta mikäs siinä, siitä hyötyy oppilaitos kun saa laitettua opiskelijat kuukausiksi pois omien resurssien pienentämiseksi ja työpaikat saa jonkun jolla voi teettää kurjimmat hommat ja huonoimmat työvuorot. Joten olisin mielelläni työssäOPPIMASSA 2-3 viikkoa ja sitten koulussa. Minä näen ne tylsät teoriatunnit hyödyllisempinä kuin saman homman tekemisen päivästä toiseen. Pistää vihaksi koko homma. Ja kyllä, varmasti muissakin paikoissa tehdään samoja hommia kuin vakkarit, älkää tulko pätemään että siellä ollaan vain oppimassa kun ammatillista koulutustakin vaativat hommat joutuu tekemään.

      • Aikuinen-64

        Olen myös aikuisopiskelija ja työssäoppimassa. Työpaikalta painostettiin vielä arviointikeskustelussa, että olisi pitänyt täysin kulkea ohjaajan vuorojen mukaan...iltoja ja viikonloppuja. Ja ohjaaja ei käytännössä ohjannut muutenkaan koko aikana,olin kuin ilmaa hänelle. Koko järjestelmä täysin järjetön. Vaatimukset pilvissä ja olet suurennuslasin alla koko ajan. Teet täysillä samat työt joskus jopa enemmänkin, kuin palkkaa saava hlökunta. Sulta vaaditaan täydellisyyttä topin lopuksi näytön arvioinneissa...koulutuksen aikana luovut kaikesta muusta sosiaalisesta elämästä, koulu, työharj. paikat, tehtävät ym vievät kaiken aikasi ja energiasi. Illat ja vkl:t olet työssäoppimassa,muun ajan väännät tehtäviä. Ajelet ympäri ämpäri omin kustannuksin harjoitteluun ym koulun vaatimiin paikkoihin. Olisi aiheellista laissa järkiperäistää näyttötutkintojen toppiasiat kaikille yhtenäisiksi.


      • Anonyymi

        Juu,tosiaan kassalla istut,kenenkään valvomatta eli olet palkaton myyjä. Asia ei muuksi muutu selittämällä.


      • Anonyymi

        TE SAATTE ILMAISEN KOULUTUKSEN, HYVÄT NUORET.
        KYSYKÄÄ VAIKKA VANHEMMILTANNE.
        HE ON TEISTÄ VASTUUSSA.
        SIELTÄ SEN RAHAN PITÄS TEILLE TULLA.
        HE ON VASTUUSSA ALAIKÄISISTÄ OMISTA LAPSISTAAN.
        NÄIN ON AINA OLLUT.


    • muumipeikko

      Tähänhän voisin vielä lisätä, että asumismenojen ollessa 510 €/kk ja opintotuen ollessa 420 €/kk, en voi sanoa nauttivani siitä ilmaistyöstä. Tässä jääkin paljon rahaa ruokaan kun joka kuu menee jo vuokran takia miinukselle eli pois säästöistä. Jess. Ruokaakaan ei työpaikka kustanna ja sillä ateriatuella ei paljoa muuta saa kun roiskeläpän lounaaksi...

      • Anonyymi

        Ole kiitollinen. Ole kiitollinen. 😆😆


    • 3+7

      Opintotuki on nimensä mukaisesti TUKI, joka auttaa selviytymään pakollisista asumismenoista. Jos tuki ei yksinään riitä elämiseen, pitää kerjätä lisäksi rahaa vanhemmilta, mennä ilta-/viikonlopputöihin tai ottaa valtion takaamaa opintolainaa.

      Työssäoppimisen aikana tehdään ja opetellaan tekemään juurikin niitä samoja työtehtäviä, kuin varsinaiset työntekijätkin tekevät. Opiskelija ei kuitenkaan hallitse oman alansa työtehtäviä samalla tasolla, kuin se ammattihenkilö. Siksi opiskelijalle ei yleensä makseta palkkaa, koska työn tuottavuus ei riitä palkan maksuun. Jollain aloilla saattaa olla poikkeuksia, esim. talonrakennusalalla tai putkipuolella hyville aikaansaaville opiskelijoille saattaa tulla työnantajan antaman stipendin muodossa "palkkaa" työssäoppimisen päätyttyä.

      • Anonyymi

        PPITÄÄKÖ VANHEMMILTA ALAIKÄISTEN KERJÄTÄ.
        HEHÄN ON VELVOLLISIA HOITAMAAN TEITÄ.
        TAI SOSIAAÖIHUOLTO.

        HUH HUH. RANKKAA ON. SORRY


    • Sähkölä

      Voi helvetti kun on tyhmää jengiä täällä, totta helvetissä työssäoppiminen on hyväksi, 8 tunnin päivät siksi että töissä ollaan se 8 tuntia. Et saa palkkaa et tietenkään koska et osaa mitään olet oppimassa. sanat ei riitä kuvaamaan kuinka vitun tyhmiä jotkut on.

      • Anonyymi

        Vitun tyhmiä me olemme,jotka raadamme palkatta. Älä jauha kakkaa. Minä teen 8tuntia alalla,jossa tosiaan ei istuta vaan tehdään. Ja voin sanoa,että ei minua opeta kuin se työ. Ihan itse opettelen!!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Vitun tyhmiä me olemme,jotka raadamme palkatta. Älä jauha kakkaa. Minä teen 8tuntia alalla,jossa tosiaan ei istuta vaan tehdään. Ja voin sanoa,että ei minua opeta kuin se työ. Ihan itse opettelen!!

        Kaikesta joutuu nuoretkin maksamaan.
        Ennen asiat maksoi omat vastuulliset vanhemmat, jotka olivat kiitollisia ilmaisesta
        Koulutuksesta Suomessa.
        Jaettiin vastuu nuoresta yhteiskunnan ja vanhempien kesken.
        Missä on vanhempien vastuu nykyään .
        Hehän teitä lapsia haluaa.
        Te ootte upeita tyyppejä mutta ette voi olla koko ajan yhteiskunnan elättejä.
        Vanhemmilla on vastuu. Toivottavasti myös rahaa teihin.
        Muuten voi voi köyhiä. Pitäs vähän miettiä.


    • peoktigof

      vinkuvinku. ite oon suorittanut 5 kuukauden työssäoppimisjakson (ma-pe 7h/päivä) palkatta. Eiku oho sain mä keittolounaaseen oikeuttavan lounaskupongin rakennuksessa olevaan lounasravintolaan - jee.

    • ilu

      Vaan jos siellä oppii parissa viikossa ne sen paikan paskahommat, niin ei siinä mitään paljon enää opita sen seuraavan 1,5 kuukauden aikana. Jos tekee samoja hommia kun vakkarit ihan yhtä tehokkaasti ja toimivasti, on typerää olla ilmaiseksi töissä.

      • Anonyymi

        Itse sä valitset opiskelusta.
        Voi me nnä lukemaankin jos ei fyysinen työ kiinnosta.
        Mäkin menin ja onnistuin. Suosittelen.
        Ja vanhemmat maksoi ruuat ja matkat ja vaatteet.
        Onks tässä jotain outoa.


      • Anonyymi

        Kurjaa kun pitää opiskella paskahommiin.
        Voisitko tehdä sellaista työtä tai opiskelua jota kunnioitat. Ja josta pidät.
        Monella ei resurssit riitä.
        Mutta hyvä asenne itseäsi kohtaan auttaisi aika paljon.
        Olisko vanhempien tuesta apua. He rakastaa sua.


      • Anonyymi

        Et kyllä opi.nähty on


    • Tuota, teetkö siinä samalla tutkinnon suoritusta?

      Jos ajatus on että tutkinto suoritetaan oikeassa työelämässä ja oikeissa työelämän tehtävissä, niin miten se on mahdollista ilman työssäoppisjaksoa? Olethan kuitenkin ammattitaidoton ja tarvitset työohjaajan apua?

      Jos et tee niitä töitä, joita tutkinnon suorittamisessa tarvitaan, miksi et ota yhteyttä opettajaasi? Vai oletko nuorisopuolella, jossa olennaisempaa on yleensä työelämän oppiminen? Että edes jotenkin osaisi toimia työelämässä.

      Kun osaat oikeasti tehdä ammatti-ihmisen tavalla töitä, sinä saat työsopimuksen. Mutta opiskelusi keskeytyy siltä osin. Sekö on tavoitteesi?

      Vai se, että saat harjoittelijan palkkaa? Silloin luovut opintotuesta siltä osin. Usein AMK opiskelijat näin tekevät. Palkka laskee opintotukea. Jos olet työvoimakoulutuksessa, silloin voit saada soviteltua päivärahaa. Jaksatko sen byrokratian?

      • Anonyymi

        Tai siis pakko jaksaa byrokratia tässä maassa.
        Eihän täällä ole ilmaista mikään kenellekään, edes päiväkotilapsille.
        Miksi sulle.
        Kenen pitäis maksaa sun lapsen elämä.
        SUN VANHEMPIEN ( TAI SOSIAALIHUOLLON.)


    • pianvalmistuva

      Itse olen tällähetkellä opiskelemassa media-alan perustutkintoa, sitä ennen suorittanut kolmen vuoden opinnot lukiossa, jossa oli taideaineita (noin 35 kurssia). Olen työssäoppimassa tällähetkellä 6kk yhdessä ja samassa paikassa. Päivien pituudet vaihtelee 8h molemmin puolin, monesti mennyt ylikin. Mutta minusta on oikein mukava olla paikassa, vaikken palkkaa siitä saa. Toki harmittaahan se, kun voisi ihan hyvin olla palkkatöissä eikä kittuuttaa lainalla ja tuella, mutta koen tämän olevan isompi hyöty kun ajattelee ihan vaikka jo CV'tä.

      • Anonyymi

        Sulla on positiivinen asenne. Hyvä ja kiva kuulla että opiskelua arvostat. Ilmaista.


    • Anonyymi

      Naurettavaa hyväksikäyttöä. Itse pesen 8h x 5 päiväkodissa wc istuimia ja pottia ja siivoan lattioita jne. Voi taivas. Päiväraha ja 9€ päälle.

      • Anonyymi

        Juu tuota olen tehnyt. Heh. Välillä kuntouttavan nimellä ja silloin päivät oli 4h. Nyt opiskelija 8h. Olen taitava pottien ja wc istuinten pesijä🌹🌞Kiitollinen siitä. Onpa päiviin jotain täytettä. En pelkästään kotona. Kiitos kaikesta Suomi.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Juu tuota olen tehnyt. Heh. Välillä kuntouttavan nimellä ja silloin päivät oli 4h. Nyt opiskelija 8h. Olen taitava pottien ja wc istuinten pesijä🌹🌞Kiitollinen siitä. Onpa päiviin jotain täytettä. En pelkästään kotona. Kiitos kaikesta Suomi.

        Siis et hoida lapsia lainkaan.
        Miksi harjoittelet sitten pk:ssa jos haluat siistijäksi


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Juu tuota olen tehnyt. Heh. Välillä kuntouttavan nimellä ja silloin päivät oli 4h. Nyt opiskelija 8h. Olen taitava pottien ja wc istuinten pesijä🌹🌞Kiitollinen siitä. Onpa päiviin jotain täytettä. En pelkästään kotona. Kiitos kaikesta Suomi.

        Kiitä vanhempia kun ovat kasvattaneet sut hyvin.


    • Anonyymi

      Orjatyötä,palkatonta työtä se työssäoppiminen on. Sitä vaan ei saa ääneen sanoa😆Minä sanoin. Teen tällä hetkellä tuntia päivä ja siihen päälle ytot ja verkkokurssit. Miettikää jos teette 8tunnin päiviä ja lisäksi kirjallisia.

      • Anonyymi

        No no. Luuletko olevasi ainoa orja Suomessa, MIETIPÄ matalapalkka-alalla työskenteleviä.
        Aikuisia.


    • Anonyymi

      1963 kun harvensin sokerijuurikkaita oli palkka markka ja metri , siis niitä vanhoja marrkkoja ! Sihhen aikaan Snellmanni oli 10.000 markkaa !

      Per-kel

    • Anonyymi

      entisaikaan ammattikouluissa opetettiin myös ne käytännön taidot. Ei tarvittu erillisiä työssäoppimijaksoja firmoissa. Kun valmistui ammattikoulusta ja sai kouraansa todistuksen, niin melko hyvät lähtökohdat oli siirtyä työelämään. Hyvä pohja oli jo luotuna siellä koulussa. Olisi erittäin hyvä palata vanhaan systeemiin että koulu on se paikka missä tutkinto toteutetaan kokonaisuudessansa. Teoriat ja käytännöt. Samalla poistuu firmojen laajamittainen ilmaistyön käyttö, Firmojen työharjoittelun taso on myös hyvin kirjavaa. On firmoja joissa työharjoittelun laatu on suorastansa ala-arvoista.

      • Anonyymi

        Sama mulla. Te vaan suostutte nykyään kaikkeen, tai siis teidän avuttomat vanhemmat.
        Ennen lapset oli tärkeämpiä vanhemmilleen,
        Nyt teidät työnnetään yhteiskunnan hoidettavaksi kuten päiväkotiin.
        Sääliksi joskus käy teitä ja tässä tulos.
        Pelkkää valitusta.
        Joku osaa olla sentään kiitollinenkin hyvinvointivaltiolle.
        Sitä kohti.


    • Anonyymi

      Täysin hyväksikäyttämistä..

    • Anonyymi

      Jos olet työvoimakoulutuksessa niin työssäoppimisen aikana ei tarvitse tehdä enempää kuin 4h/pv. Saat saman rahan teetkö 4h vai 8h. Älkää antako käyttää itseänne hyväksi.

      • Anonyymi

        Pyytäkää apua vanhemmilta ne.
        He teitä kasvattaa ja rakastaa


    • Anonyymi

      Ei se ole tyhmä joka teettää ilmaistyötä vaan se joka tekee. Ilmaiset työntekijät tekee tuloksen ja firma vetää voitot liiveihin.

    • Anonyymi

      Otin pari raksapuolen kaveria pariksi päiväksi harjoittelemaan.
      Minun piti olla läsnä koko ajan että tuli edes jotakin aikaiseksi.
      Smyygilautojen asennusta ja portaiden tekoa.
      Smyygilautoja oli varattu riittävästi mutta loppuivat kesken kun lyhyet pätkät sahattiin täyspitkistä ja pitkiin ei sitten riittänyt tavara ja lyhkäsiin sopivia pätkiä meni roskiin.

      Olisin itse tehnyt nuo hommat nopeammin kuin 2 kaveria, lisäksi hukka olisi ollut pienempi.
      Maksoin kavereille ruokarahan ja polttoainelisän.

      Eli yhteenvetona oma aika meni ja materiaalin hukkakäytön takia jouduin ostamaan lisää puutavaraa ja lisäksi maksoin kavereille kulukorvaukset.

      Jos taloudellisesti ajattelee niin olisi kannattanut jättää väliin, ajattelin kuitenkin että saavat kokemusta.
      Kokemusta ei tunnu kukaan arvostavan vaikka sitä työpaikoilla vaaditaankin.

      Eli luuletko tosissaan että olet samalla tasolla kuin vuosia töitä tehneet?
      Sinun tekemä työ pitää tarkistaa tarkasti ja korjata virheet, ei se ilmaiseksi tapahdu.
      Jopa kaupan hyllyttämisessä on tietyt säännöt, ei niitä tuotteita lapeta miten sattuu.

      Ikivanha sanonta sanoo että oppirahat on maksettava ja ne pitäisi maksaa se joka opettelee.
      Ei tunnuta tajuavan mitä tuo tarkoittaa.
      Samaan sisältöön kuuluu sanonta kukaan ei ole seppä synyessään.

      Eli työharjoittelussa saatte työkokemusta joka on teidän ihan omaa pääomaa.
      Se miksi teidät laitetaan tekemään vähempiarvoisia hommia on syynä se että teille pitää opettaa perustyöntekemistä.

      Nuorena ammattilaisena olin toisen kaverin kanssa työpaikassa.
      Nokkamies laittoi pikkuisen kokeneemman (paperilla) kaverin tekemään itsenäisesti erään projektin, ei saanut 2h aikana oikein mitään aikaiseksi.
      Vaihtoi sitten minut tekemään sitä hommaa ja sen kokeneemman apulaiseksi.
      No loppupelissä minun itsenäiset hommat jatkui siitä eteenpäin ja se kokeneempi jatkoi apumiehenä.
      Eli minulla oli sitä pääomaa, eli taito tehdä ja toimia, sen olin hommannut erillaisissa töissä, iso osa palkattomissa töissä.

    • Anonyymi

      Olen eläkkeellä oleva sähköasentaja ,on todella pitkät harjoittelujaksot
      noin pitkillä palkattomilla harjoittelujaksoilla oppii ammatin vaikka
      ei istu koulun penkillä ollenkaan.

    • Anonyymi

      Mitä alaa opiskelet jos 3v. Opinnot on kassaa ja hyllyttämistä.
      Mun tytär..... Siis kaupan ala .3 v.
      Ja joku opiskelee työn ohella.
      Vaihda alaa jos on tollasta
      Pitääkö tota opiskella 3 v.

    • Anonyymi

      Kasarilla ollessani amiksessa pääsin työnharjoitteluun muistaakseni 1-2 kk niin koko ajalta maksettiin pientä palkkaa, tämä ei ollut tuolloin yleistä mutta olin luokan ainut joka pääsi tuolloin palkalliseen harjoitteluun.

    • Anonyymi

      No kaupathan pyörii melkein kokonaan ilmaistyöntekijöillä ja harjoittelijoilla. Ne harvat joilla palkkatyö tekevät osa-aikaisesti 20h/viikko koska kauppiaalle on parempi ottaa 2 osa-aikaista yhden kokoaikaisen sijaan.

      • Anonyymi

        Tämän takia kauppiaat tahkoavat ennätysvoittoja toisten ihmisten selkänahasta. Monet eivät välitä pätkääkään muiden ihmisten toimeentulosta kunhan vain itsestä tulee miljonääri.


    • Anonyymi

      entisaikaan koulussa valmistuttiin ilman työssäoppimisjuttuja. Koulussa opetettiin tarvittavat taidot. Siitä todistuksena tutkinto. 90 luvulla nämä työssäoppimis eli ilmaistyöjutut keksittiin. Maailma meni idioottimaiseksi nuorten hyväksikäytöksi.

      • Anonyymi

        Puhut asiaa. Kun entiset koulu- ja opistoasteen tutkinnot muutettiin toisen asteen ja ammattikorkeakoulujen tutkinnoiksi, harjoittelut (1990-l.) ja työssäoppimiset (2000-2019) muuttuivat ilmaistyöksi. Sama jatkuu koulutussopimuksessakin (2019-) ja työvoimapoliittisissa koulutuksissa.

        Toisen asteen opiskelijoilla tämä näkyy negatiivisena päiväkatteena, kun työmatkakustannuksia ei korvata koulutussopimuksen ajalta. Tämä kannattaa yhdistää Orpon hallituksen opintotukiuudistuksiin.


    • Anonyymi

      Kyllä se niin on, että herrojen porsastelun on loputtava. Työmiehelle on maksettava palkka.

    • Anonyymi

      No sillähän ne pörssiyhtiöt tekee jäätävää tiliä omistajille että teetetään työt halvalla tai ilmaiseksi. Firman tehtävä on tehdä voittoa omistajille ei maksaa palkkaa sinulle. Näin tämä maailma pyörii halusit tai et.

    • Anonyymi

      EU:sta on tulossa laki joka kieltää palkattoman työharjoittelun!

      • Anonyymi

        EU tulee yli 30 vuotta jäljessä päätöksissään.


    • Anonyymi

      No onhan tämä ristiriidassa työntekijäpulasta, meillä oli aikoinaan yksi työharjoittelu 2 viikkoa että pääsi soveltamaan opittua käytännössä. Nykyisellään tuo 3 kuukauden harjoittelu saattaa jopa uhata vakituisia/määräaikaisia, heidän työmääränsä vähentyessä.

      Olen törmännyt tähän tilanteeseen pari kertaa, että harjoittelijalle riittäisi töitä, siirryttävä tekemään toista työtä missä voi olla odottelua tavarasta tms ja näinollen lievää painostusta kotiin jäämisellä. Toisessa ääripäässä työt hidastuu opettaessa ja tulee paljon virheitä.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      243
      3789
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      27
      2284
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2111
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      2015
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      92
      1685
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1391
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1301
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1287
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1227
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1218
    Aihe