polven tähystysleikkauksesta toipuminen (kierukan repeämä)

toivoton tapausko

Heippa,

haluaisin kuulla muiden kierukan repeämisen vuoksi tähystyksellä leikattujen kokemuksia. SIIS VAIN KIERUKKAVAMMOJEN.

Kuinka nopesti olette toipuneet leikkauksesta kävelykuntoon?

Minulla tähystyksestä vajaa viikko (mulla kierukassa oli laaja repemä), enkä edelleenkään pysty kävellä ilman keppejä.Kävellessä jalka vain laahaa perässä. Ja jalka on kovin jäykkä, eikä taivu kunnolla. Olen yrittänyt jumpauttaa polvea, muttta ei tunnu olevan apua (ainakaan vielä?). kylmäpussia pitelen polven päällä useita kertoja päivässä. Polvi oli toimenpiteen jälkeen pari päivää kivulias, sitten oli muutama kivuton pvä ja nyt on taas ollut kovin kipeä:(. Polvessa ei ole näkyvää turvotusta. Kuinka kauan tässäö vielä menee toipuessa?:(.

42

26919

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Muamuija

      Mieheltä irtosi kierukasta pala tai jostain polven sisältä kuitenkin, se poistettiin tähystyksessä ja käveli kepeillä kuusi viikkoa, kokonaistoipumiseen meni noin vuosi. Tuo parin kivuttoman päivän jälkeen palautunut kipu voi liittyä paranemiseen, mutta toisaalta voi olla huonokin merkki. Ennen leikkausta mieheni polvea ei voinut taivuttaa, koska irtopala lukitsi polven erittäin kivuliaasti.

      • kysyjä:D

        Tiiätkö että maksaako 12 vuotiaalta polven tähystysleikkaus jos kierukka on revennyt ja jos kys lähettää lähetyksen sinne leikkaukseen?


    • toivoton tapausko?

      Hei ja kiitos vastauksesta, osaatko sanoa ettö leikattiinko kierukkaa pois vai ommeltiinko vain kasaan? Minulla ei kiinnittäminen olisi onnistunut millään tavalla, niin piti poistaa osa (mutta en ymmärrä papereista, että kuinka paljo kierukkkaa poistivat).

      Siis annettinko miehellesi lupa varata jalalle heti leikkauksen jälkeen vai kiellettiinkö? Minulle oli ohjeistus, että heti varaus ja kepit vain tarvittaessa, mutta kyllä tämä pahalta tuntuu kun ei ole voinut liikkua askeltakaan ilman keppejä. Yhdellä kepilläkin olen yrittänyt, mutta ei onnistu sitenkään:(

    • Nivelkierukka

      Useimmat potilaat paranevat nivelkierukan osapoistosta nopeasti ja kävelevät jo seuraavana päivänä ilman suurempaa kipua. Leikkauskertomuksessa lukee yleensä mitä tähystyksessä on tehty ja paljon revennyttä kierukkaa on poistettu. Ikä vaikuttaa myös toipumiseen. Nuoret toipuvat usein nopeammin leikkauksista.

      Tässä on aiempaa keskustelua nivelkierukka repeämän diagnosoinnista, korjauksesta ja osapoistosta -> http://tinyurl.com/aj847fk .

      Mitä leikkaukskertomuksessasi lukee?

    • toivoton tapausko

      En ymmärrä kertomuksesta paljoakaan, selkeästi oli mainittu, ettei ole mitenkään mahdollista kiinnittää kierukkaa...

      Postaan tänne jotakin siitä kertomuksesta:

      "Meniski on ruptuura muodoltaan. Ruptuura käsittää koko corpus-takasarvi alueen".

      ja

      "Resektio ulottuu etusarvi-corpus rajalta siten, että meniski resekoidaan kapselinmyötäisesti ja takasarvialueelle jää pieni stumppi, joka ei käänny interkondylaaritilaan. Popliteusjänne visualisoituu hyvin ja resektio suoritettu sen myötäisesti".

      Nyt mua kiinnostaisikin tietää, että mahtaako joku ymmärtää em. tekstistä, että kuinka paljon sitä kierukkaa sitten on poistettu :(. Pelottaa mahdollinen nivelrikko, joka tälläisisä tapauksissa väistämättömästi (?) tulee :/.

      Kävely edelleen keppien kanssa. Yhden kepin kanssa sujuu HYVIN heikosti.

    • toivoton tapausko

      äh, eka sairaskertomuksesta lainattu lause menikin: "meniski on diskoosi muodoltaan. Ruptuura käsittää koko corpus-takasarvi alueen".

      Ja vielä, kun mainitsit että nuoret paranevat näistä yleensä nopeammin... Niin ei mullakaan ikää niin kauheesti oo (alle 30), liikkuminen ei vain suju kuten pitäisi :(

    • Nivelkierukka

      Moi,

      Sinulla on discoid meniscus, joka on aika harvinainen. Tässä http://en.wikipedia.org/wiki/Discoid_meniscus ja tässä on lisää tietoa aiheesta -> http://orthoinfo.aaos.org/topic.cfm?topic=A00570 .

      Ortopedi kirjoittaa, että nivelkierukan (meniski) etusarvesta, keskiosasta (corpus) ja takasarvesta on poistettu revennyttä rustoa. Tekstin perusteella kierukassa on ollut laaja repeämä (ruptuura) ja ymmärtääkseni kierukasta on jouduttu poistamaan suurin osa. Vain pieni pala keirukan takasarvesta on jäänyt.

      25-vuotiaalla, naispuolisella tutullani oli myös discoid meniscus ja kierukka repesi yhtä pahasti kuin sinulla reilu vuosi sitten. Hänelle tehtiin kaksi kuukautta sitten Töölön Sairaalassa ulomman nivelkierukan allograft siirre, josta oli juttua täällä -> http://tinyurl.com/aj847fk . Leikkaus meni hyvin ja hän palaa toivottavasti pian urheilun pariin.

    • toivoton tapausko

      Miten tuttavallasi sujui kävely ennen nivelkierukka siirrettä? Tai siis kuinka hän kuntoutui siitä ensimmäisestä tähystyksestä?

      Haluaisin nyt alkuun päästä ihan normaalisti kävelemään, urheilun pariin pääsyllä ole ees niin kiire:/.

      Voikohan olla mainitsemasi discoid meniscus, kun lekuri näytti magneettikuvasta, ja kertoi vaivasta. Vammautunut kierukka ei ollut "pyöreä" niinkuin linkin kuvassa? Valitettavasti linkeistäsi en juurikaan mitään ymmärtänyt, koska kielitaitoni on olematon...

    • toivoton tapausko

      Lisäisin vielä edelliseen postaukseeni, että leikkauskertomuksessa lukee myös:

      "Tehdyssä MRI:ssä lateraalimeniskissä laaja repeämä. Meniski myös rakenteellisesti diskoidiksi sopiva".

      ja itse leikkaus-selostuksessa manittiin, jo aiemmin mainitsema "meniski on diskoosi muodoltaan".

      Voiko noita mainitsemiasi vammoja olla myös lievempiä, niin ettei koko kierukka ole täysin pyöreä? Tosin itse en kuvasta paljon ymmärtänyt, lekuri vain kertoi että tulisi näyttää samalta kuin toinenkin kierukka,joka kuvassa näkyi... Mutta kuvakulmassa se ei pyöreä kuitenkaan ollut.

      Sitte mua mietityttää kertomuksessa kohta jossa mainitaan "ruptuura käsittää koko corpus-takasarvi alueen. Etusarvi sinänsä ehyt."

      Jos etusarvi ollut ehjä,niin oliko sen poisto välttämätöntä? Näitä toki pitäisi kysyä lääkäriltä,mutta en halua kuullostaa vainoharhaiselta...

    • iines2

      juupa..kohta kaksi kuukautta polven koko kierukan poistosta..siis sisä sekä ulkoreunasta polvea..ootan vaan miloin pystyn kävelemään normaalisti..kaitpa se on yksilöllistä miten kuntoutuu, mutta odotin minäkin että nopeammin toipuu.

      hieroja jolla kävin leikkauksen jälkeen selkää hoidattamassa sanoi hyvin..toipumista ei pysty nopeuttamaan mutta hidastamaan pystyy jos rasittaa liikaa niin kudokset ei parane niin pian kuin normaalisti paranee.

      joten ilman keppejä jalka "koukussa" kävelen eteenpäin ..polveen pistää eikä mene suoraksi..varmasti joku kaunis päivä olen toipunut mutta en koskaan mene enää kokonaan kyykkyyn ettei tule kulumia enkä hypi enkä pompi turhia. pärjäilkää kaikki polvivammaiset lajitoverit.

    • katjuska5

      Mulla kierukan tähystysleikkauksesta aikaa n. 2,5 vuotta. kierukasta poistettiin repeytynyt osa sekä kysta. kävelin 2 ekaa päivää keppien kanssa mutta en sen jälkeen. sairaslomaa 3,5 viikkoa ja menin heti töihin sen jälkeen eikä mitään ongelmia jalan kanssa. Ikää minulla nyt 44 v.

    • Päpä

      olin polven tähystysleikkauksessa nivelkierukan repeämän vuoksi, riekaleet poistettiin sain seurata leikkausta monitorista, kävelen kotona ilman keppejä, pari viikkoo tuli saikkua, ei ole turvotusta pahemmiten, jonki verran kipua kävellessä,,,töihin ensi viikolla,,,siistin näköinen polvi

      • neljästi leikattu

        Itellä oli tähystysleikkaus 11.2 Ei onnistunut liitäntäleikkaus, koska kierukka oli liian paskana siihen hommaan. Nyt (2pv leikkauksen jälkeen) pystyy jo kävelemään jotenkin ja vain reisilihas on kipee. Jalkaa käännettiin ja väännettiin operaatiossa. Ilmeisesti tehtiin tilaa niveleen poiston ajaksi. Lääkkeitä kipuun en ole joutunut syömään. Tässä polvessa oli sivuside vielä vähän antautunut tällissä. Nyt homman hoiti hyvä kirurgi ja toipuminen menee ilman suurempia vaivoja.
        Toinen polvi leikattiin vuosia sitten yleisellä tai julkisella ja sen teki joku nuori lääkäri. Paraneminen oli tuskaisa kokemus. Se oli vielä muuten vähämmän rikki silloin. Jotenkin ruvennut tuntumaan, että lääkärin kokemus ratkaisee PALJON lopputuloksen kannalta.


    • Polvivammainen

      Polvesta leikattu kummastakin kierukasta osa pois, ja eturistiside poistettu.Toinen kierukoista oli muljahtanut ylös, ja haittasi polven koukistamista. Polvi todella kipeä, turvoksissa. Leikkaushaavat pienet ja siistit. Kepit käskettiin jättää pois ja heti vaan kävelemään, koukistamaan polvea. Ensimmäiset päivät meni keppien varassa, ei paljon pystynyt jalkaa laskemaan lattiaan. Nyt neljän päivän päästä jo voi astua jalalle, mutta vielä keppejä tarvitsen. Polvessa inhottava tunne kun astun siihen.En pysty polvea koukistamaan vielä kovin paljon, mutta suoraan menee. Tosin polvi oli miltein 3 kuukautta suorana ennen leikkausta. Lääkäri lausuntoa en vielä ole saanut, tulee postissa. Kolmen päivän päästä kuntoutukseen, tuskin siellä vielä paljon mitään pystyn tekemään. Kun vain pääsisin sinne edes ilman noita kyynärsauvoja :D

    • Polvikipuinen

      Heippa, minulla magneetissa löytyi ulkokierukan repeämä, ortopedi antoi ohjeet liikkua vapaasti kivun rajoissa ja jatkotoimenpiteitä ei ole. Työ vaatii paljon rankkaa liikuntaa ja polvi kipenee, mitä enemmän liikkuu. Paraneeko kierukan repeämät itsekseen?

    • entykkää

      Multa leikattiin tähystyksessä laaja repeämä ulkokierukasta yli kuukausi sitten. Polvi on edelleen turvoksissa ja ajoittain todella kipeä. Autolla ajo on hankalaa, lähinnä kytkimen painaminen. Löydöksenä myös kohtalaisen paljon nivelrikkoa (röntgenkuvien mukaan vain vähäistä ja kirurgin tarkoitus oli putsata polvea nivelrikon osalta, tätä ei sitten tehty koska nivelrikkoa oli paljon). Suoraksi polvi ei mene edelleenkään ja ontumalla kävelen. Alkuun polvi parani melko nopeasti, kuntoutin tosi paljon heti (liikun muutenkin paljon ja olen hyvässä fyysisessä kunnossa). Nyt on tullut pistävä kipu joka askeleella.

      Kirurgi kertoi että repeämät voivat parantua itsekseen ja tähän menee parisen kuukautta. Jos ei ole parantunut siihen mennessä, ei paranekaan. Tuskin paranee jos työsi vaatii rankkaa liikuntaa.

      • Valmista_tavaraa

        Minulta löydettiin magneettikuvissa rikkoutunut nivelkierukka (pala irronnut). Aiemmin oli löydetty jo nivelrikko. Kirurgi sanoi polven "siivottuaan" että jos ei kivut lopu puolessa vuodessa, uudelleen lääkäriin ja tekoniveljonoon. Vasta tekonivelellä saatiin polvi kivuttomaksi.


      • Koksakoparas

        Sama homma kuin "entykkää"-kirjoittajalla...operaatiosta nyt 2 vuorokautta ja kova särky/kipuilu ....nappia naamaan vain :-( saa nähdä miten jatkossa


    • 56vuotias

      Minulla kaksi vrk toimenpiteestä, jossa osa kierukasta oli pakko poistaa vaurioiden vuoksi. Kamala määrä särkylääkkeitä määrättiin ja ennakoitiin kovia kipuja. Päinvastoin kävi; pystyn kävelemään, tosin tietty varovasti, kipuja ei ole lainkaan eikä turvotusta. Otan mietoa lääkettä aamuin ja illoin. Olen tosi tyytyväinen ja ootan liikkumaan pääsyä ajallaan. Ekaks ns. fysikaaliset kuntoutukset tulee hoitaa, myös ite ominpäin, josta lähdetään. Tsemppiä vain kohtalotovereille!

    • Spinaali

      Mulla pari vrk operaatiosta,ulommaisessa kierukassa monimuotoinen repeämä,50%kierukasta lähti,ja plica siivottiin pois,ja lisäksi oli runsaasti ärtynyttä hoffan rasvaa.Ja kaiken kukkuraks oli joku palanen menny ristisiteen taakse mikä selitti sen ku operaatiota odotellessa oli aikas tuskasta liikkua. Vielä ei pysty oikeestaan yhtään laittaa painoa jalalle ku koskee mukavasti, nappia ku naamariin vetäsee nii helpottaa hetkeks.Saigonia tuli 5vk,fyysinen työ..

    • Urheilevanainen51v

      Oikean Polven sisäkierukka tähystettiin 4.10.16. Oli repeytynyt kahdesta suunnasta laajalti. Operaatio tehtiin nukutuksessa ja meni hyvin. Pystyin heti kävelemään 7 tunnin päästä tähystyksestä ilman keppejä. Särkylääkkeitä en ole ottanut ainuttakaan.Noin Viikon päästä 13.10 tikkien poiston jälkeen kokeilin juoksuaskeleita ja se onnistui. Portaissa kulkeminen ei onnistu kunnolla. Tosin polvi ei ojennu kuin 90 astetta. Jumppaan sitä paljon. Eli summarum ,hyvin on mennyt ainakin tähän asti. Sairaslomaa 3 viikkoa.

      • Bessere

        Kannattaa urheilla plösöt


    • Moivaankaikillehei

      Minulta leikattiin oikean polven ulkokierukka 3 päivää sitten. Kipuja ei oikeastaan ole, polvi tuntuu vain inhottavalle, enkä ole uskaltanut kävellä vielä ilman keppejä. Polvi tuntuu kuitenkin joka päivä vähän paremmalta.

    • työssäkäyvä

      Hei!
      Kysyisin tähän aiheeseen liittyen kokemuksia kierukka leikkauksista/kuntoutuksesta, esim. fysioterapia? Siis vain kierukka.

      Iältä olen 18v. Ja työssäni joudun paljon menemään kyykyyn ja kiipeämään.

      Polvikuvauksessa todettiin, että osa polven kierukasta on vaurioitunut. Luut, nivelet, nivelneste on kunnossa. ei siis ole kokonaan hajonnut. Pitäskö ommella kasaan, vai poistaa?

      Työkengät, joissa on tuettu pohjellinen ja jne. Pystyn hyvin tekee hommia. Esim. käymään kyykyssä, mutta välillä se sattuu, enkä pysty olemaan polvi maassa.

      Korkealle portaalle nousu käy kipiää. Jos matalat askelmat, ei käy.
      Nukkumaan mennessä joutuu särkylääkettä ottaa joskus. Tai kipugeeliä.

      Kipua on joka päivä, on kyllä useita tunteja kivuton olo. Kipu tulee yleensä aina illasta töiden jälkeen, kunn ottaa kengät pois. Silloin kävely tuntuu kankeammalta ja kipeältä.

      Onko kokemuksia?
      Leikkaus vai fysioterapia?
      Mitkä on työ mahdollisuudet? Onkohan alan vaihto pakollinen? Mitkä on tulevaisuuden näkymät? esim. jääkö pyöraily harrastus unholaan?

      Pleace, auttakaa? Lääkäri soittaa piakkoin ja kertoo mitä ruvetaan tekemään. Haluaisin vain tehdä työtäni ja säilyttää polven koukkuun menon.

      • Zlatan

        Olet vielä nuori kaveri, itselläni 50-vuotispäivästä on kulunut jo pari vuotta.
        Minulla leikattiin vasemmasta polvesta kierukasta ns. takasarvessa sijainnut repeämä tähystysleikkauksessa Terveystalossa. Koko kesä meni pilalle tennispelissä sattuneen vamman takia. Leikkaus tehtiin nukutuksessa ja se sujui hyvin. Jalka oli todella kipeä heti leikkausta seuraavina päivinä, mutta menin fysioterapeutille ja maksoin omasta pussistani kuntoutuksen ja muutaman kuukauden kuluttua liikkuminen onnistui taas normaalisti. Vakuutus ei korvannut juuri mitään leikkauksesta ja kuntoutuksesta.
        Jos sinulla ei ole kovia kipuja, kannattaa varmaan yrittää kuntouttaa polvea.
        Itselläni pyöräily kesällä ja hiihto talvella ovat mannaa polville. Jalkapallo saa varmaan jäädä.


    • Fru

      Minulla on nivelkierukan takasarven repeämä. Olen 55-vuotias. Ilmeisesti lumpion kuluman vuoksi tuo vaiva kehittynyt. Olen nyt kaksi vuotta yrittänyt vaivan kanssa selvitä arjessa kun silloin sanottiin, että vaiva paranee itsestään. No menikin sitten aika hyvin jonkin aikaa kun vähensin rasitusta. Välillä oli toki kipujakin ja polveen pisti. Alkuvuodesta kävin magneetissa. Repeämä on takasarvessa ja kystakin löytyi. Nyt tulee välillä kovia kipujaksoja ja mitään liikuntaa ei pysty harrastamaan. Teen onneksi kevyttä työtä. Olen leikkausjonossa mutta voi olla, ettei leikkausta kuitenkaan tehdä vaikka toinen ortopedi oli sitä mieltä, että sitä voitaisiin kipujen vuoksi harkita. Ei ole kuulemma mitään takeita siitä, että leikkauksesta olisi apua. Haluaisin kuitenkin tämän kortin käyttää vielä. Kun olet tämän ikäinen katsotaan jo varmaan, ettei hyödytä leikata. Jos olisin loukannut polven ja olisin nuori minut olisi heti kiikutettu korjausleikkaukseen. Lumpion kulumavaivat ovat myös hankalia. Ne ovat kivuliaat eikä lumpioihin pelkästään voi laittaa tekoniveltä (pinnoitusta). Moni kärsii tästä kivuliaasta ja elämänlaatua heikentävästä vaivasta eikä saa muuta kuin kipulääkkeitä kotiinviemisiksi.

    • Poirothercule

      Itse kokenut leikkauksen ja toipuminen vei n. 2 kk ( kierukka poistettiin kokonaan). Polvi oli kuin uusi sen jälkeen. Jos kierukka joudutaan poistamaan kokonaan, myöhemmin leikatun puolen polvinivel kuluu. Siksi nykyään pyritään säästämään revennyttä polvikierukkaa.
      .

    • työssäkäyvä

      Hei!

      Kiitoksia kommenteista. Ja nimen omaan takasarvi on revennyt. Niin olen kuullut, että joillain polven nivelkierukan leikkaus ei auta, tai voi jopa kivut pahentua, tai sit polvi ei mene koukkuun. Onko kokemuksia? Et ois mennyt pahemmaksi? Oletteko kuuleet että polven nivelkierukka saatataan korjata myös pistämällä jotain ainetta, polveen? En tiedä itsekkään tarkkaan.

      Kävely käy kyllä kipiää.

      Kertokaa ihmeessä omista kokemuksista, leikkausista ja toipumisesta ja siitä miten elämä jatkui leikkauksen jälkeen. Voimia kaikille polvikipujen kanssa taistelijoille!

    • Pinpiäineno2

      Jaetaan nyt oma kokemukseni tänne kun ei pystynyt nukkumaan kun tunnin välein tuntui polttava kipu polven sisältä, että pakko oli nousta sängystä. Olen 22v mies ja loukkasin polveni salibandypelissä, olen maalivahti jossa polvet on kovilla. Niin itse en edes huomannut pelin aikana että polveen mitään iskua olisi käynyt. Se oli vain tosi jäykkä pelin jälkeen ja viikon sillä vielä reenasin niin ihan oli turvonnut ja nestettä siihen oli kans hieman tullut. Sisänivelkierukassa oli pieni repeämä, joka tähystettiin tänään. Pieni pala sieltä poistettiin ja muuten repeämä ommeltiin kolmella tikillä. Nyt 12 tuntia leikkauksesta ja hoksasin että nillkaa ja varpaita kannattaa heilutella että veri pääsee kunnolla kiertämään, eikä tukkeutumaa pääse tulemaan. Kylmää ja kohoasentoa tunnin välein 15min verran kannattaa ehdottomasti käyttää. 4 viikkoa kepeillä ja 4-6kk pitää olla salibandy hommista sivussa eli kausi valitettavasti ohi.. Prkl no #posinkautta tärkeintä on hoitaa polvi kuntoon ja pelit jatkuu ensi kaudellakin!

    • Osapoisto

      Sisemmän kierukan osapoisto tehty kuukausi sitten. Market reissu on pisin matka minkä pystyy kävelemään, ettei ala kaivata sauvoja. Öisin leposärkyä ja esim istuessa polvi jämähtää. Aamulla pitää verrytellä ennen kuin lähtee kunnolla varaamaan. Ei näytä kuntoutuvan niin kuin Strömsössä, kun treenaaminen ja kaikki liikkuminen lisää turvotusta, joka yön aikana hiukan ehtii laskea. Kylmäpussit on myös edelleen käytössä. 50%-60% alkuvaiheen ongelmista edelleen jäljellä.

    • LOL12345

      minun kierukkani repesi ensimmäisen kerran kesäkuussa ja se tähystettiin ja ommeltiin ankkureilla yhteen. kävelin kuukauden kepeillä ja 3 kuukautta oli liikuntakieltoa

      kierukkani repesi uudestaa puoli vuotta myöhemmin ja revennyt kierukka otettiin silloin pois. sen jälkeen kävelin vain muutaman päivän kepeillä ja polvi toipui muuten kahdessa viikossa :)

    • Kierukkapoika

      Eli tosiaan minulta leikattiin kierukasta pien palanen pois n. 4vk sitten. Olen itse 18v huippuurheiluun pyrkivä, ja jumppasin 2viikkoa ennen leikkausta kaikkia polven ympärillä olevia lihaksia, vaikka sattuikin. Nyt ku luin näitä teidän tarinoita nii uskoisin, että siitä oli hyötyä, koska pääsin esimerkiksi vessassa 10h leikkauksen jälkeen kävelemään se pari metriä pöntöltä lavuaarille melkein kivuttomasti. 2viikkoa leikkauksen jälkeen aloin omatoimisesti treenaamaan(Hölkkää, pienii vuorohyppelyitä jne.) Ja siitä 3päivän välein oon pitänyt aina taukoa. Eli omasta kokemuksesta suosittelen jumppaamaan polvea ympyröiviä lihaksia ennen leikkausta.

    • Anonyymi

      Itsellä repesi sisäkierukka ratsastustapaturmassa,leikkaus ei mennyt aivan suunnitellusti,kursittu kasaan ja kiinnitetty
      Nyt 7 kk leikkauksesta,oli 6 viikon osavaraus ja kepit, nyt kävely ontuvaa,hidasta,rappuset kauheita,hissukseen harrastanut jo ( kuntosali ja ratsastus )
      Fyysinen työ (hoitaja ),lyhyemmällä päivällä töissä jalka alkoi parantua,nyt täysillä työpäivillä ja pitkillä työputkilla kivulias ja pirun turvoksissa,huomenna työterveyteen
      Pitkään menee ennen kuin kunnossa,tarvitsee liikunnan lisäksi myös lepoa
      Tsemppiä meille polvivaivaisille

    • Anonyymi

      Itseltäni leikattiin polvi kolme viikkoa sitten, nivelkierukan repeämä ommeltiin. Palautuminen ja toipuminen jännittää kun olen lukenut näitä kokemuksia. Olisiko täällä ketään kenen polvi on hyvässä kunnossa ompelun jäljiltä? Aikaa tietysti jonkin verran menee ennen kuin ollaan takaisin normaalissa. Itsellä alussa kivut oli pari päivää kovia mutta alkoi nopeasti hellittämään.
      Isoin pelko on, että repeää uudestaan :(

      • Anonyymi

        Itselläni kävi juuri että polvi korjattiin kiinnittämällä ja vuosi korjauksesta polvi kipeytyi uudelleen ja MRI kuvasta selvisi että kyseinen kierukan osa oli revennyt irti TAAS ...... Polvesta loppujen lopuksi poistettiin melkein puolet kierukasta nyt kyseisestä korjaus leikkauksesta noin 2kk ja ei vielä pitkään aikaan töihin polvea särkee yötä päivää toivottavasti oma polvesi paranee paremmin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Itselläni kävi juuri että polvi korjattiin kiinnittämällä ja vuosi korjauksesta polvi kipeytyi uudelleen ja MRI kuvasta selvisi että kyseinen kierukan osa oli revennyt irti TAAS ...... Polvesta loppujen lopuksi poistettiin melkein puolet kierukasta nyt kyseisestä korjaus leikkauksesta noin 2kk ja ei vielä pitkään aikaan töihin polvea särkee yötä päivää toivottavasti oma polvesi paranee paremmin.

        Todella kurja kuulla. Oliko repeämä alunperin ”hyvässä” kohtaa kierukkaa? Olen kuullut että verenkierto joissain kohdissa on vilkkaampaa ja täten paranemiselle parempi ennuste.
        Kuntoutuiko polvesi ensimmäisestä leikkauksesta hyvin?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Todella kurja kuulla. Oliko repeämä alunperin ”hyvässä” kohtaa kierukkaa? Olen kuullut että verenkierto joissain kohdissa on vilkkaampaa ja täten paranemiselle parempi ennuste.
        Kuntoutuiko polvesi ensimmäisestä leikkauksesta hyvin?

        Tarkoitetaan varmaan että oliko repeämä sisä- vai ulkokierukassa?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Todella kurja kuulla. Oliko repeämä alunperin ”hyvässä” kohtaa kierukkaa? Olen kuullut että verenkierto joissain kohdissa on vilkkaampaa ja täten paranemiselle parempi ennuste.
        Kuntoutuiko polvesi ensimmäisestä leikkauksesta hyvin?

        Sisempi polvi kierukka poistettiin osittain. Nyt suunnitellaan polven kuormitus kuvausta koska epäillään että polven paino ei jakaudu tasaisesti enää mikä on aiheuttanut nivelpintojen kulumisen tästä johtuen kaikki mahdollinen tärinä vaivaa polvea ja yö unta....
        Kuitenkin polvi olisi mahtava saada kivuttomaksi koska ikää alle 30 ..


    • Anonyymi

      Moi,

      Mulla ommeltiin nivelkierukka takaisin kiinni tähystysleikkauksessa pari kuukautta sitten. 4-6 viikkoa kävelin kepeillä. Voimaa ja liikkuvuutta on tullut tasaisesti takaisin sen jälkeen, kun pystyi jättämään kepit pois. Kävelyssä edelleen jää hiukan jäykäksi. 6 viikon jälkeen on saanut alkaa koukistaa yli 90 asteen ilman painoa. Tällä hetkellä jää ehkä 15-20cm. takareidestä irti. Mitenköhän muilla on alkanut koukistaminen sujua ja kävely palannut ennalleen?

      Rappuset sujuu jo melko hyvin ylös ja alas vielä hiukan varovasti. Helposti alkaa kuumotusta tulla, jos kävelee liian paljon päivän aikana. Kyykky 90 asteeseen onnistuu jo hyvin. Kipuja ei ole oikeastaan ollut. Nukkuessa välillä herää ärsytykseen, jos polvi liian koukussa. Mutta ihanaa, että sai jättää 6 viikon kohdalla saranaortoosin pois. Onko hyväksi havaittuja kuntoutusvinkkejä? Kylmää en ole enää pitänyt, koska voi kuulemma hidastaa kuntoutumista.

      Fyysisesti kaikki sujunut hyvin tähän asti, mielelle on ollut tosi rankkaa, 4-6 vkoa meni pitkälti yksin kotona ja itselle tärkeä fyysinen harjoitus ei tietenkään ole ollut mahdollista leikkauksen jälkeen. Iso pysähdys ollut. Tsemppiä kaikille ja kärsivällisyyttä kuntoutumiseen! Olisi kiva kuulla, jos joku on jo vähän pidemmällä, 3-6 kk:n kohdalla leikkauksesta?

      • Anonyymi

        Moi! Kiva kun viitsit kertoa sun kokemuksesta! Mulla kohta aika jättää kepit pois ja jännittää aloittaa kävely taas pitkän tauon jälkeen. Hyvä kuulla, että sulla on paraneminen ja kuntoutuminen lähtenyt hyvin sujumaan! Motivoi itseäkin kuntouttamaan. Miten usein oot käynyt fyssarilla?

        Henkisesti myös tosi rankkaa, alku oli pahin kun piti pari viikkoa pelkästään olla makuuasennossa. Sosiaalisena ihmisenä myös paljon on jäänyt välistä. Puoliso toki kotona muttei helppoa hänellekään.

        Tsemppiä kovasti vielä kuntoutukseen. Tuun vähän jäljessä niin en osaa valitettavasti vasta sun kysymykseen :(

        Itseäni mietityttänyt kun polvi ei mene vielä ihan täysin suoraksi , normaalistihan polvi ns yliojentuu ja jalkaa pystyy makuulla inan nostamaan ylöskin. Menikö sulla heti jalka täysin suoraksi?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Moi! Kiva kun viitsit kertoa sun kokemuksesta! Mulla kohta aika jättää kepit pois ja jännittää aloittaa kävely taas pitkän tauon jälkeen. Hyvä kuulla, että sulla on paraneminen ja kuntoutuminen lähtenyt hyvin sujumaan! Motivoi itseäkin kuntouttamaan. Miten usein oot käynyt fyssarilla?

        Henkisesti myös tosi rankkaa, alku oli pahin kun piti pari viikkoa pelkästään olla makuuasennossa. Sosiaalisena ihmisenä myös paljon on jäänyt välistä. Puoliso toki kotona muttei helppoa hänellekään.

        Tsemppiä kovasti vielä kuntoutukseen. Tuun vähän jäljessä niin en osaa valitettavasti vasta sun kysymykseen :(

        Itseäni mietityttänyt kun polvi ei mene vielä ihan täysin suoraksi , normaalistihan polvi ns yliojentuu ja jalkaa pystyy makuulla inan nostamaan ylöskin. Menikö sulla heti jalka täysin suoraksi?

        Moi,

        Kiva kuulla sunkin kokemuksia! Ei mullakaan heti suoristunut. Auttoi, kun aloin venyttää jalkaa laittamalla sen suoraksi eteen toiselle tuolille ja varovasti painoin polvea käsillä suoraksi. Mulla oli fyssarikontrollit 4, 6 ja 10 vko:n kohdalla ja tein melkein päivittäin kuntouttavia liikkeitä. Nyt kun on saanut siirtyä harjoittelemaan painojen kanssa, jumppaan 2-3krt vko:ssa.

        Mulla oli tänään just ortopedin kontrollikäynti, noin 3,5kk leikkauksesta. Kaikki hyvin täällä, koukistuu n. 125-130 astetta, mikä on hyvin tässä kohtaa. Ortopedi sanoi, että näillä lukemilla tässä vaiheessa koko liikelaajuus palautuu normaaliksi, joten olen toiveikas!

        Miten sulla on menee? :)


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Moi,

        Kiva kuulla sunkin kokemuksia! Ei mullakaan heti suoristunut. Auttoi, kun aloin venyttää jalkaa laittamalla sen suoraksi eteen toiselle tuolille ja varovasti painoin polvea käsillä suoraksi. Mulla oli fyssarikontrollit 4, 6 ja 10 vko:n kohdalla ja tein melkein päivittäin kuntouttavia liikkeitä. Nyt kun on saanut siirtyä harjoittelemaan painojen kanssa, jumppaan 2-3krt vko:ssa.

        Mulla oli tänään just ortopedin kontrollikäynti, noin 3,5kk leikkauksesta. Kaikki hyvin täällä, koukistuu n. 125-130 astetta, mikä on hyvin tässä kohtaa. Ortopedi sanoi, että näillä lukemilla tässä vaiheessa koko liikelaajuus palautuu normaaliksi, joten olen toiveikas!

        Miten sulla on menee? :)

        Heippa! Nyt kun leikkauksesta on jo melkein 4kk itselläkin aikaa niin ei tule luettua tätä yhtä usein :) Minullakin polvi parantunut onneksi hyvin, suoristui ajan kanssa täysin eikä ole kipuja. Arki ja kävely sekä portaat sujuu melkeempä jo entiseen tapaan. Vielä en ole hirveästi koukistellut polvea maksimiin, se tuntuu hieman ikävältä. Mullakin on ollut säännöllisesti tapaamisia fyssarin kanssa, mistä on kyllä saanut paljon tukea. Vieläkin polvea varoo kyllä ja alitajunnassa kyllä mietin kokoajan että kumpa se ei menisi uudestaan.

        Tsemppiä sulle ja muillekin kuntoutujille kevääseen💪🏻 Toivottavasti meillä on kesään mennessä jo kestävät polvet😊


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1378
    2. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      61
      1251
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      9
      1175
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      29
      1135
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      14
      1083
    6. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1057
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      31
      1027
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      7
      1023
    9. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1022
    10. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      14
      1011
    Aihe