Miksi yritykset eivät auta nuoria?

Kyrpiintynyt.

En ymmärrä miksi yritykset eivät voi työllistää opiskelevia nuoria, jotta he saisivat tarvittavat työharjoittelut suoritettua ja saisivat muutenkin työkokemusta alalta. Lähes poikkeuksetta työpaikkaan vaaditaan aiempaa työkokemusta vastaavista työtehtävistä, vaikka työ ei ole sellaista, että sen opetteluun menisi mitenkään erityisen paljon aikaa. Usein nuoret kuitenkin ovat valmiita työskelentelmään matalammalla palkalla, koska he myös oppivat työskentelystä toisin kuin alalla jo työtä tehneet.

Nykytilanteessa todella turhauttavaa yrittää päästä harjoitteluun kun mistään ei paikkaa tipu, vaikka kyseessä olisi työt, joihin ei edes mitään koulutusta välttämättä vaadita. Työkokemus on tärkeämpää ja sitä ei saa ilman aiempaa työkokemusta, joten noidankehä on valmis.

Ilmeisesti pitää lopettaa turha hakeminen ja alkaa opiskelemaan lääketieteellisen pääsykokeita varten, koska sillä alalla sentään vielä työllistyy.

5

188

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tässä vastaus

      Yritysten _ainut_ tehtävä on tuottaa maksimaalinen voitto jotta omistajille on osinkoa mitä jakaa. Nuori palkataan vain, jos katsotaan että näin saadaan yritys tuottamaan enemmän voittoa. Käytännössä kuitenkin nuoren palkkaaminen on turhaa, koska tuottavan nuoren saa ilmaiseksikin. Poikkeusasemassa on tietysti johtajien ym. omat lapset.

    • Harjuri123456

      Monet yritykset eivät ota harjoittelijoita ilmaiseksikaan,mikä on minusta tosi kummallista,koska samat yritykset hakevat työvoimaa sitten tuolla mol:in sivuilla. Ymmärrän toki että harjoittelijan ohjaus vie aikaa, mutta palkkioksi siitä saa hyvin koulutetun työntekijän joka tulee mahdollisesti firmaan töihin vakinaiseksi. Kunpa yritykset alkaisivat tosissaan ymmärtää että hyviä työntekijöitä saa vain jos heitä opetetaan työhön, ja jonkun se on tehtävä.

      • Kouluta sä!

        Jokainen yrittäjä tietysti toivoo, että se olisi se toinen yrittäjä joka kouluttaisi työhön ja itse saisi aina sen koulutetun ilmaisen tekijän. Kun jokainen työnantaja ajattelee näin, on selvä miksei nuoria oteta harjoitteluun.


    • apprenti

      Työskentelen yrityksessä, johon vuosittain hakee useitä nuoria harjoitteluun.
      Otammekin harjoittelija, jos hän tuntuu sopivalta ja halukkaalta oppimaan. Ei siis ihan ketä tahansa, vaan meillä on tiettyjä vaatimuksia. Me emme siitä taloudellisesti hyödy mitenkään, teemme sitä vain auttaaksemme nuoria eteenpäin.

      Käytännössä harjoittelijalle täytyy neuvoa kaikki työtehtävät kädestä pitäen, koska aivan rutiini hommia meillä ei ole. Harvassa yrityksessä enää nykyään sellaisia onkaan, koska ihan "ojankaivuuta" ei ole tarjolla. Harjoittelija ei myöskään voi etukäteen tuntea firman käytäntöjä, vaan nekin on erikseen selittävä.

      Neuvominen, perehdyttäminen ja kysymyksiin vastaaminen vie yhden työntekijän ajan, lisäksi harjoittelijalle annettavat tehtävät täytyy vielä erikseen valmistella. Lopuksi usein on vielä varmistettava, että työ on oikein tehty.

      Nuorten on usein mahdoton ymmärtää, että enää ei ole työtehtäviä, joiden opetteluun häneltä ja toisaalta firman työntekijältä asian opettamiseen ei kuluisi aikaa. Se aika on pois tuottavasta työstä.
      Harjoittelija ei parhaassa tapauksessakaan vastaa ammattitaitoista osaajaa.

      Kaikille firmoille ei mahdollista palkata harjoitelijaa vakituiseksi eli tuo idea kouluttaa itselleen työntekijä ei sekään aina toimi.

      Palkan maksaminen harjoittelijalle (ammattitaidottomalle ) ei kannata. MOL sivustolla firmat etsivät ammattitaitoisia työntekijöitä.

      • olet hyväksikäyttäjä

        Suurin osa tehdastyöstä on pelkkää rutiinia jonka oppii hetkessä. Se, että laittaa nuoren harjoittelemaan tehdastyötä kuukausitolkulla kertoo vain siitä, miten ahne hyväksikäyttäjä firman pomo on. Monesti harjoittelija on motivoituneempi, osaavampi ja kekseliäisempi kuin kymmeniä vuosia samaa työtä tahkonnut dinosaurus jota ei kiinnosta oppia mitään uutta.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      97
      2793
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      104
      2370
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      91
      2150
    4. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      16
      1934
    5. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      42
      1786
    6. 141
      1762
    7. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      45
      1757
    8. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1716
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      130
      1501
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1304
    Aihe