RAKENNUSLUVAN HAKEMINEN, VASTUUT JA VALVONTA.

mestari-vm73

On aika huvittavaa lukea noita purkauksia " villa painajaisesta " ja zekatasta.
Kun te ok-rakentajat lähdette suunnittelemaan rakennusluvan hakemista, niin lukekaa ensin mitä rakennuslaki sanoo rakenta-miseen ryhtyvän vastuista.
Siellä sanotaan hyvin yksiselitteisesti, rakentamiseen ryhtyvä vastaa siitä että kaikki hankkeeseen osallistuvat ovat ammatti-taisia henkilöitä.
Jos te siis ensimmäisenä kilpailutatte suunnittelijat sillä perus-teella että halvin valitaan niin tuskin saatte parasta.
Samoin käy kun valitsette halvimmat valvojat, sillä eihän kukaan pk-seudulla voi suorittaa lain edellyttämää valvontaa yrityksenä 28 e / h matka, ym muine kuluineen, joka esim. Zekatan palkkioilla laskettuna saamani tiedon mukaan tuli.
Espoossa on esim. laskettu rak.valvonnan kanssa yhdessä, että Ymp.ministeriön pientalon valvonta-asiakirjan mukaan tehtävä työn ja laadun valvonta edellyttää min. 140 h työtä.
Eikä siinä ole mitään oikotietä tai sopimusta jolla lain edellymä
valvonta voitaisiin sopimuksella muuttaa.
ELI LAIN MUKAAN RAKENTAMISEN VASTUU ON AINA RAKENTAMISEEN RYHTYVÄLLÄ, KUTEN VANTAAN JOHTAVA RAKENNUSTARKASTAJA TOTESI TV:SSÄ KUN SIELLÄ KÄSITELTIIN LOIMAAN KATON ROMAHDUSTA.
Kannattaisi siis uskoa ammattitaitoisia kokeneita valvojia ja suunnittelijoita, eikä uskoa mitä talomyyjät ja rautakauppiaat teille kertovat.
Kun sitten vielä valitaan kaikki halvimmat tekijät projektiin, niin siitä todella syntyy koko loppuelämäksi tosiaan " villa painajainen " koko perheelle jos se vielä pysyy kasassa.
Kirjoitin tämän 37 v mestarin kokemuksella ja tietäen tarkkaan miten nämä asiat v. 2000 voimaan tulleen lain mukaan menee.

4

394

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • toimistomesu

      Tosi!

      Tuntuu olevan omakotirakentajan suosituimmat säästökohteet vastaava mestari ja suunnittelijat.

      • Nopi2

        TUskin sentään ihan noin. Tuossa vaiheessa sitä rahaa vielä on. Eiköhän suosituin säästökohde ole siellä rakentamisen loppupäässä.


      • Tiilenpää

        Helppo raha kelpaa molemmille ja omakotirakentaja tietää ja ymmärtää vasta jälkeenpäin että maksoiko turhasta, jos vaikka ottikin kalleimat henkilöt tekemään hommat. Huonolla onnella saa sellaisen kalliin suunnittelija joka on selvillä nykymuotivirtaukset rakentamisessa mutta ei mitään hajua miten ihminen elää ja asuu siinä omassa talossaan. Kalliita neliöitä tehdään jonnekkin eteisiin ja portaitten alle, keittiöt ja oleskelutiloissa ja vaatteiten varastointi tiloista tingitään. Mutta onhan se kuuluisan arkkitehdin suunnitelema, vaikkakin näyttää vanhalta huoltoasemalta.
        Sellaista se tuppaa olemaan jos rahojaan ylenmääri levittelee.
        Samoin nämä kalliimat valvovatmestarit. Pari kolme tuntia rupatellaan eri urakoitsioitten kanssa pilkkikeleistä ja vastaavista kieroksellaan. Niin siitähän sitä laskutettavia tunteja kertyykin mukavasti.
        Ennemmin kannattaa panostaa siihen hyvään ja kokeneeseen timpuriin joka näkee niistä piirustuksista ne kukkaset jo etukäteen ja tekee hyvää työjälkeä vaikka miten huono valvoja pyöriskin työmaalla. Sillä pätevällä timpurilla on usein pari työmiestäkin apuna.
        Harmi että oikeasti pätevät ja ahkerat ihmiset ovat harvinaisia


    • Arkkitehti evp

      Et ole arkkitehtiä nähnytkään!

      Arkkitehti ei välttämättä joka suhteessa piirrä, mitä asiakas käskee, mutta jos asiakkaasta saa puristettua tarvittavat tiedot, kyllä huoneiden koko yms. on se, mitä sovitaan. Toiveet ja taloudelliset resurssit vaan eivät aina kohtaa.

      Ongelmana on usein se, että tästä ei haluta maksaa. Siihen, että saa selville miten tietty perhe elää ja asuu, menee tilanteesta riippuen helposti 20-40-50 työtuntia – ja niitä ei tehdä iltakahvipalkalla.

      Ulkonäköönkin voi vaikuttaa ihan niin paljon kuin haluaa.

      Paskanpuhujista ei ole puutetta!

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En usko et meistä tulee jotain

      Se ei kuitenkaan estä toivomasta et tulisi. Toivon et voitas suudella ja se sais asioita loksahtamaan paikoilleen. Jutel
      Ikävä
      10
      2880
    2. Kuvaile itseäsi

      Kaivatullesi, niin että hän sinut tunnistaa.
      Ikävä
      115
      2145
    3. Eini paljastaa nuorekkuutensa salaisuuden - Tämä nousee framille: "Se on pakko, että jaksaa!"

      Discokuningatar Eini on täyttänyt upeat 64 vuotta. Lavoilla ja keikoilla nähdään entistä vapautuneempi artisti, joka ei
      Suomalaiset julkkikset
      43
      1554
    4. Huomenta keskipäivää

      Kivaa päivää mukaville ja söpösille. 🐺🫅❤️☕☀️
      Ikävä
      260
      1398
    5. Oletko koskaan katunut kun

      elämäsi tilaisuus jäi käyttämättä? 💔
      Ikävä
      70
      1013
    6. Olen J-mies

      Jos kerrot sukunimeni alkukirjaimen, ja asuinpaikkakuntani. Lupaan ottaa yhteyttä sinuun.
      Ikävä
      47
      911
    7. Sinusta näkee että

      Kaipaat paljon.
      Ikävä
      55
      884
    8. Ei sitten, ei olla enää

      Missään tekemisissä. Unohdetaan kaikki myös se että tunsimme. Tätä halusit tämän saat. J miehelle. Rakkaudella vaalea na
      Ikävä
      77
      880
    9. Haluaisin ottaa sinut syleilyyni mies

      Olet suloinen...
      Ikävä
      44
      795
    10. Ma 30.9 tosiko tv klo 18 suorana Tikkalanmäeltä

      Virastolta suorana. Äänestyksistä sitten puhutaan illalla ja huomenna, onko kepuvasemmisto kuntalaisten tahdon mukaan to
      Pyhäjärvi
      93
      736
    Aihe