Sopiva elatusmaksu 5- ja 10-vuotiaille lapsille?

Silent mirror

Paljonko te muut saatte suurinpiirtein tämän ikäisistä lapsista elatusmaksua, kun isän tulot ovat kohtuullisen hyvät?

8

610

Äänestä

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • 9+2

   Ovatko lapset päivähoidossa? Mikä työtilanne itselläsi on? Millaisessa asunnossa asutte, saatko asumistukea? Onko lapsilla jotain erityisiä tarpeita? Näkeekö etä kuinka usein lapsiaan? Kaikki nämä asiat vaikuttavat elatusmaksuihin joten siksi maksut ovat yksilöllisiä. Yleisin summa on tämä 150 euroa.

  • Ä.iti

   Ei summaa voi yleisesti määritellä esim lasten iän mukaan. Siihenhän vaikuttavat myös sinun tulosi ja kykysi elättää lapset, asumiskulut yms
   Oikeusministeriö on julkaissut ohjeen maksujen laskemiseksi mutta se on vain ohjeistus ja suositus, ei sitova. Ja elämiseen menee elatusvelvollisellakin rahaa joten ei ne hyvät tulot takaa isoja elareita.

  • Silent mirror

   Kiitos vastauksista!

   Toinen lapsista on koululainen, kuten jo iästäkin voi päätellä. Nuorimmainen on ollut päivähoidossa, mutta jäänyt kotiin nyt kun olen äitiyslomalla. Esikoulun hän aloittaa syksyllä. Lyhennämme asuntolainaa normaalisti, vaikka tuloni ovat nyt pienentyneet.
   Lapsilla ei ole muita erityistarpeita, paitsi isomman lapsen harrastukset. Niiden kustannuksiin ex on onneksi ainakin tähän asti osallistunut.

   Tarkennuksena vielä, että molemmilla lapsilla on eri isä. Molemmat näkevät isäänsä parin kuukauden välein, nuorimmainen harvemminkin.

   Eikö tuo 150 euroa ole Kelan minimielatus tällä hetkellä?

   Ehkä olisi hyvä jossain kohtaa tarkistaa elatusmaksujen suuruutta sosiaalitoimen kautta...

  • toivottavastiauttaa

   150 euroa on MAKSIMI summa jonka kela maksaa minimi on nolla euroa.
   Voit varata ajan, mutta elatustuen määrän muuttamiseen tarvitaan kummankin vanhemman allekirjoitus. Oikeuteen lienee turha lähteä parinkympin muutoksen takia.

   Elatusapuohjeessa olevat rahamäärät ovat 1.1.2013 lukien seuraavat:

   kohta 2.2.2. Yleisten kustannusten määränä pidetään:
   lapsen ollessa 0–6-vuotias 291 euroa kuukaudessa;
   lapsen ollessa 7–12-vuotias 338 euroa kuukaudessa;
   lapsen ollessa 13–17-vuotias 455 euroa kuukaudessa.

   Näistä summista vähennetään lapsilisä jonka saat sekä luonapitovähennys jos isä näkee lapsiaan usein mikä ei tapauksissa taida täyttyä. Sekä lasketaan sinun ja isän tulojen suhteessa kuinka paljon isä maksaa ja kuinka paljon sinä.

   Esim tämän 5-vuotiaan elatuksen tarve kuussa on 291 euroa siitä vähennetään lapsilisä 122euroa (kolmen lapsesi lapsilisät lasketaan yhteen ja jaetaan kolmella vaikkei heillä olisikaan samat isät) elatuksen tarpeesta jää 169euroa. Lasten isän elatuskyky on vaikka 70 prosenttia ja sinun 30 prosenttia näin hänen pitäisi maksaa sinulle 118 euroa. Kohtuulliset asumiskulut lasketaan myös mikä riippuu asuntonne koosta ja siitä kuinka monta siinä asuu yms sossusta saa tarkat laskelmat. Jos esim sinun lainanhoitokulusi ovat kuussa 400euroa kerrotaan tämä summa 0,16prosentilla koska teillä asuu siellä kolme lasta ja näin yhden lapsen asumiskuluiksi tulisi 64euroa.

   Jos olet äitiyslomalla kolmannen lapsen takia jolla on siis täysin eri isä lasketaan myös hänen tuloistaan jompikumpi summa sinulle.

   kohta 3.3.6.4. Jos vanhemman aviopuoliso on hyväksyttävästä syystä kokonaan tai osaksi vanhemman elatuksen varassa, vanhempi saa vähentää aviopuolisonsa yleisiin elinkustannuksiin ja asumiskustannuksiin tarvittavan määrän. Vähennyksen enimmäismäärä on kuitenkin yleisten elinkustannusten osalta 490 euroa kuukaudessa ja asumiskustannusten osalta 3.3.2.kohdan 1–5 kappaleen mukaan laskettu määrä.

   kohta 3.3.6.5. Jos vanhemman avopuoliso on avopuolisoiden yhteisen lapsen hoidon vuoksi kokonaan tai osaksi vanhemman elatuksen varassa, vanhempi saa vähentää avopuolisonsa elinkustannuksiin tarvittavan määrän, kuitenkin enintään 244 euroa kuukaudessa.

   Äitiysloma on myös niin lyhyt ettei sen takia lähdetä yleensä elatussummia muuttamaan, hoitovapaa on vapaaehtoinen tulonalennus joten sinun tulot saatetaan laskea siitä mitä töissä ansaitsisit. Elatusvelvolliset eivät saa tieten tahtoen alentaa omaa elatuskykyään ja etän ei tarvitse kustantaa lähin ja hänen uuden kumppaninsa lasta.

   Lisätietoja saa täältä:
   http://www.om.fi/1182265240526

  • toivottavastiauttaa

   Niin lisään vielä että etän kohtuulliset hyvät tulot eivät silti tarkoita hyviä elareita vaan katsotaan etän elatuskykyä eli mitä hänelle jää pakollisten menojen jälkeen käteen. Kun on maksanut vuokran tai lainan, mahdollisen opintolainan, työmatkat yms. Yksinasuvalle lasketaan näiden jälkeen vielä jäävän rahaa 583 euroa ja parisuhteessa olevan osalta 490 euroa kuukaudessa.
   Onko näillä etäisillä uusia lapsia elätettävänä silloin heille lasketaan puolet näistä edellisessä viestissä mainituista summista, onko heidän uusi myös äippälomalla silloin hänen tuloistaan lasketaan samalla tavalla osa niinkuin miehesi palkasta sinulle.

  • fyghtyt

   Mitkä äidin tulot ovat? Se vauikuttaa kaikkein eniten!

  • Anonyymi

   Mitä te niitä rahoja jemmaatte??? Avioeroisänä haluan, että lapseni saavat kaiken tarpeellisen. On älytöntä pihistää rahoissa, kun ne menevät lasten hyvinvointiin!!!

   • Anonyymi

    Ensin lapsen etu-- ja oikeudet;
    EI ELATUSTA VIERAANNUTTAJA
    "ÄIDILLE- JA RAISION KAUPUNGIN
    SAIRAILLE VIRANOMAISILLE"!!!


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Maailman suurin sanomalehti: Sanna Marin on coolein poliitikko

   Sanna saa taas ylistystä maailmalla. Ja mikäs siinä, onhan hän ylivoimaisesti paras pääministeri Suomen historiassa. https://www.iltalehti.fi/ulkomaa
   Maailman menoa
   681
   5897
  2. Sanna Marinin UUSI sähellysvideo julki. Iljettävää ja kuvottavaa katseltavaa

   En olisi uskonut että näen maamme pääministeristä näin puistattavan videon. Jos jäljellä oli vielä ripaus arvovaltaa ja kunnioitusta pääministeriä koh
   Maailman menoa
   731
   5729
  3. Mihin aikaan tulee Marinin eroilmoitus huomenna?

   https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/cc979c9c-c331-42f5-afe6-d30bdb869e3a Yksityiset pikku bileet, taustalla kuuluu: v*ttu tästä tulee hyvä olo. Jau
   Maailman menoa
   305
   3784
  4. Sanna Marin juhlii humalassa haarat levällään

   Kuvat tulivat vihdoin julki. Melkoinen pienen lapsen äiti.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   347
   3388
  5. Petteri Orpo väläyttää leikkauksia: 'Me joudumme säästöihin ja sopeutukseen'

   Jätti-inflaatio sähkö, polttoaineet, ruoka ym. kallistuu hurjasti ja Petterin kokoomus haluaa leikata, ja kokoomuksen tuntien leikkauksien painotus ni
   Maailman menoa
   303
   2789
  6. "Bile-Sanna" lempinimen saanut Sanna Marin selittelee: "Tiesin kyllä, että minua kuvataan, mutta..."

   Bile-Sannan bailuvideo on saanut pääministerin myrskyn silmään. Mitä mieltä olet, pitäisikö pääministerin saada olla ihan tavallinen ihminen ja juhlij
   Maailman menoa
   357
   2527
  7. Parveketupakointi

   Tupakoija on itsekäs ja piittaamaton muista asukkaista, parvekkeella tupakoijan savu kulkeutuu useisiin lähistöllä oleviin asuntoihin. Ei ole mukavaa
   Maailman menoa
   235
   1916
  8. Kerrotko mies mikä minussa on vikana?

   Kun, et kerran lähesty?
   Ikävä
   207
   1615
  9. Mulla on ikävä sua

   Se on paisunut ihan valtavaksi ja täyttää mun koko pään. Naiselle
   Ikävä
   64
   1484
  Aihe