Sopiva elatusmaksu 5- ja 10-vuotiaille lapsille?

Silent mirror

Paljonko te muut saatte suurinpiirtein tämän ikäisistä lapsista elatusmaksua, kun isän tulot ovat kohtuullisen hyvät?

8

460

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 9+2

      Ovatko lapset päivähoidossa? Mikä työtilanne itselläsi on? Millaisessa asunnossa asutte, saatko asumistukea? Onko lapsilla jotain erityisiä tarpeita? Näkeekö etä kuinka usein lapsiaan? Kaikki nämä asiat vaikuttavat elatusmaksuihin joten siksi maksut ovat yksilöllisiä. Yleisin summa on tämä 150 euroa.

    • Ä.iti

      Ei summaa voi yleisesti määritellä esim lasten iän mukaan. Siihenhän vaikuttavat myös sinun tulosi ja kykysi elättää lapset, asumiskulut yms
      Oikeusministeriö on julkaissut ohjeen maksujen laskemiseksi mutta se on vain ohjeistus ja suositus, ei sitova. Ja elämiseen menee elatusvelvollisellakin rahaa joten ei ne hyvät tulot takaa isoja elareita.

    • Silent mirror

      Kiitos vastauksista!

      Toinen lapsista on koululainen, kuten jo iästäkin voi päätellä. Nuorimmainen on ollut päivähoidossa, mutta jäänyt kotiin nyt kun olen äitiyslomalla. Esikoulun hän aloittaa syksyllä. Lyhennämme asuntolainaa normaalisti, vaikka tuloni ovat nyt pienentyneet.
      Lapsilla ei ole muita erityistarpeita, paitsi isomman lapsen harrastukset. Niiden kustannuksiin ex on onneksi ainakin tähän asti osallistunut.

      Tarkennuksena vielä, että molemmilla lapsilla on eri isä. Molemmat näkevät isäänsä parin kuukauden välein, nuorimmainen harvemminkin.

      Eikö tuo 150 euroa ole Kelan minimielatus tällä hetkellä?

      Ehkä olisi hyvä jossain kohtaa tarkistaa elatusmaksujen suuruutta sosiaalitoimen kautta...

    • toivottavastiauttaa

      150 euroa on MAKSIMI summa jonka kela maksaa minimi on nolla euroa.
      Voit varata ajan, mutta elatustuen määrän muuttamiseen tarvitaan kummankin vanhemman allekirjoitus. Oikeuteen lienee turha lähteä parinkympin muutoksen takia.

      Elatusapuohjeessa olevat rahamäärät ovat 1.1.2013 lukien seuraavat:

      kohta 2.2.2. Yleisten kustannusten määränä pidetään:
      lapsen ollessa 0–6-vuotias 291 euroa kuukaudessa;
      lapsen ollessa 7–12-vuotias 338 euroa kuukaudessa;
      lapsen ollessa 13–17-vuotias 455 euroa kuukaudessa.

      Näistä summista vähennetään lapsilisä jonka saat sekä luonapitovähennys jos isä näkee lapsiaan usein mikä ei tapauksissa taida täyttyä. Sekä lasketaan sinun ja isän tulojen suhteessa kuinka paljon isä maksaa ja kuinka paljon sinä.

      Esim tämän 5-vuotiaan elatuksen tarve kuussa on 291 euroa siitä vähennetään lapsilisä 122euroa (kolmen lapsesi lapsilisät lasketaan yhteen ja jaetaan kolmella vaikkei heillä olisikaan samat isät) elatuksen tarpeesta jää 169euroa. Lasten isän elatuskyky on vaikka 70 prosenttia ja sinun 30 prosenttia näin hänen pitäisi maksaa sinulle 118 euroa. Kohtuulliset asumiskulut lasketaan myös mikä riippuu asuntonne koosta ja siitä kuinka monta siinä asuu yms sossusta saa tarkat laskelmat. Jos esim sinun lainanhoitokulusi ovat kuussa 400euroa kerrotaan tämä summa 0,16prosentilla koska teillä asuu siellä kolme lasta ja näin yhden lapsen asumiskuluiksi tulisi 64euroa.

      Jos olet äitiyslomalla kolmannen lapsen takia jolla on siis täysin eri isä lasketaan myös hänen tuloistaan jompikumpi summa sinulle.

      kohta 3.3.6.4. Jos vanhemman aviopuoliso on hyväksyttävästä syystä kokonaan tai osaksi vanhemman elatuksen varassa, vanhempi saa vähentää aviopuolisonsa yleisiin elinkustannuksiin ja asumiskustannuksiin tarvittavan määrän. Vähennyksen enimmäismäärä on kuitenkin yleisten elinkustannusten osalta 490 euroa kuukaudessa ja asumiskustannusten osalta 3.3.2.kohdan 1–5 kappaleen mukaan laskettu määrä.

      kohta 3.3.6.5. Jos vanhemman avopuoliso on avopuolisoiden yhteisen lapsen hoidon vuoksi kokonaan tai osaksi vanhemman elatuksen varassa, vanhempi saa vähentää avopuolisonsa elinkustannuksiin tarvittavan määrän, kuitenkin enintään 244 euroa kuukaudessa.

      Äitiysloma on myös niin lyhyt ettei sen takia lähdetä yleensä elatussummia muuttamaan, hoitovapaa on vapaaehtoinen tulonalennus joten sinun tulot saatetaan laskea siitä mitä töissä ansaitsisit. Elatusvelvolliset eivät saa tieten tahtoen alentaa omaa elatuskykyään ja etän ei tarvitse kustantaa lähin ja hänen uuden kumppaninsa lasta.

      Lisätietoja saa täältä:
      http://www.om.fi/1182265240526

    • toivottavastiauttaa

      Niin lisään vielä että etän kohtuulliset hyvät tulot eivät silti tarkoita hyviä elareita vaan katsotaan etän elatuskykyä eli mitä hänelle jää pakollisten menojen jälkeen käteen. Kun on maksanut vuokran tai lainan, mahdollisen opintolainan, työmatkat yms. Yksinasuvalle lasketaan näiden jälkeen vielä jäävän rahaa 583 euroa ja parisuhteessa olevan osalta 490 euroa kuukaudessa.
      Onko näillä etäisillä uusia lapsia elätettävänä silloin heille lasketaan puolet näistä edellisessä viestissä mainituista summista, onko heidän uusi myös äippälomalla silloin hänen tuloistaan lasketaan samalla tavalla osa niinkuin miehesi palkasta sinulle.

    • fyghtyt

      Mitkä äidin tulot ovat? Se vauikuttaa kaikkein eniten!

    • Anonyymi

      Mitä te niitä rahoja jemmaatte??? Avioeroisänä haluan, että lapseni saavat kaiken tarpeellisen. On älytöntä pihistää rahoissa, kun ne menevät lasten hyvinvointiin!!!

      • Anonyymi

        Ensin lapsen etu-- ja oikeudet;
        EI ELATUSTA VIERAANNUTTAJA
        "ÄIDILLE- JA RAISION KAUPUNGIN
        SAIRAILLE VIRANOMAISILLE"!!!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      313
      3566
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      83
      1669
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      43
      1500
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      56
      1425
    5. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      27
      1290
    6. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      47
      1250
    7. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      49
      1212
    8. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      6
      1180
    9. Persut vajosivat pinnan alle

      Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps) tietämättömyys hallinnonalansa leikkauksista on pöyristyttänyt Suomen ka
      Maailman menoa
      182
      1161
    10. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      26
      1147
    Aihe