Mielenkiintoinen pentue

Basupee

https://omakoira.kennelliitto.fi/pentuvalitys/frmPentue.aspx?Id=740318

Molemmilla vanhemmilla on PPM iris-iris, mutta kysyisin, mitä se tarkoittaa? Vaikuttaako se vanhempien tai pentujen näkökykyyn? Basenji on mielenkiintoinen rotu, mutta millainen sen terveystilanne on? Onko esimerkiksi tuo PPM yleinen vaiva, ja voiko sen kehitykseen/ilmenemiseen vaikuttaa mitenkään?

4 kommenttia

Äänestä

Vastaukset

 • PPM iris-iris diagnoosi ei sinänsä tarkoita yhtään mitään. Tai siis tarkoittaa lähinnä tervettä. Tällaisen diagnoosin saanut basenji ei todennäköisesti sairastu yhtään mihinkään silmäsairauteen ikinä.

  PPM iris-iris tarkoittaa, että tohtori on tutkimuksessaan nähnyt vähintäänkin pienen viirun, ikäänkuin juovan silmän pohjassa. Nämä juovat voivat olla todella moninaisia, tai sitten vain ihan yksittäisiä.

  Vaikka juovia näkyisi enemmänkin, se ei todellakaan tarkoita, että koira olisi sairastumassa johonkin silmäsairauteen. Ei todellakaan. Toki joillakin basenjeilla silmäsairauksia on olemassa, mutta diagnoosi PPM - iiris- iiris ei kerro sairaasta koirasta, vaan nimenomaan terveestä.

  • Ok, kiitoksia! Ensimmäinen koirani suorastaan kukki rodunomaisia sairauksia ja olen siksi vähän epäluuloinen niitä kohtaan. KoiraNetiin pitäisi listata vain sellaiset asiat, jotka haittaavat koiran elämää, ei tuollaisia "koiran turkissa on vääränvärinen karva" -juttuja. Vaikeuttavat sellaisen ihmisen elämää, joka haluaa valikoida terveen pennun, muttei tiedä, mikä on oikeasti vakava ongelma ja mikä ei. Edellisen koiran kasvattajien mielestä mikään rodunomainen sairaus ei ollut liian vakava, kun taas jotkut poistavat jalostuksesta pikkuvirheisetkin yksilöt. Piireihin kuulumattoman on todella vaikea löytää koiraa, kun puskaradiotakaan ei ole :/


 • Höh,
  ei kenenkään tarvitse kuulua mihinkään tiettyihin piireihin saadakseen tietoa rodulle tärkeistä ja / tai tyypillisistä sairauksista tai vioista. Mutta toki tarvitsee tietää jotakin siitä rodusta, josta suunnittelee pentua. Ja täytyy osata etsiä tietoa juuri siitä unelmiensa rodusta.

  Jos siis haaveena on basenji, niin sitten googlettaa sitä rotua ja siiihen liittyviä sairauksia kaikilla länsimaisilla kielillä, ei se maallikon tieteeellinen tutkimus sen kummempi asia ole. No jos ainkin enkuksi ja suomeksi osaa googlettaa, niin ok:-))

  Voin tietty sanoa, että ne harvat perinnölliset sairaudet, joihin basenji sairastuu, ovat fanconi, epilepsia, ja se jokin kilpirauhasten vajaatoimintaan liityvä, jonka nimeä en nyt muista. Nämäkin ovat todella pienellä prosentilla toteutuvia sairastumisia.

  Jos siis ensimmäinen koirasi "kukki rodunomaisia sairauksia", ja olet siksi epäluuloinen niitä kohtaan, niin ei kai rotusi ollut tuolloin basenji? Kun ikinä en ole kuullut, että olisi suomessa basenji, jolla on paitsi fanconi, epilepsia, lonkkavika, vakava silmäsairaus sekä vielä luonnevika sen päälle. Siinäpä olisi kaikkia sairauksia kukkiva basenji.

  Toistan, että ei tarvitse kuulua mihinkään piireihin löytääkseen terveen pennun.
  Useimmat Suomessa syntyvät basenjit ovat hyväsukuisia ja perusterveitä.

  Jos tämä tieto ei riitä, niin sitten tarvitsee perehtyä rotuun vieläkin paremmin.

 • Jos mietityttää,että mitä terveystulokset tarkoittavat.Kannattaa kirjoottaa tulos googleen,tai katsoa kennelliiton sivuilta.

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.