30-06:lle rinnalle toinen

6643

Pienimuotoinen ostovimma iski, kaapista löytyy 30-06 tällä hetkellä. Minkämoista toista kivääriä porukka suosittelee? Itse tutkiskelen juuri esim 9,3x62 tai .338wm vaihtoehtoja. En ole mitään safarikivääriä hankkimassa joten nuo 458wm ja 416rigbyt voidaan unohtaa.

Pääsääntöisesti siis 06 rinnalle täytyisi saada joku joka tuosta kuitenkin erottuu. Tosiaan .338wm kiinnostaisi ja 9,3x62. Kovasti vaan mietin, että kumpi noista loppupeleissä erottuu enemmän verrattuna 30-06. Tuossa .338wm on luoti 8,6 mutta tehoa ilmeisesti hyvin. 9,3 reikä taas kasvaa yli yhdeksään milliin. Joten: kummasta enemmän hyötyä verrattuna nollakutoseen, tekeekö paremman iso reikä vai kunnon teho?

20

436

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Metsissä oleskelija

      Mihin tarviit sitä toista asetta? .308 on kuitenkin edelleen Suomen suosituin hirvi kaliberi, joten kaikki sen yli on vain makustelua! ;)

      Pahviin tulee tietty isompi reikä kun on halkaisija kunnossa mutta kait sun pitäisi tietää, että sen luodin laajeneminen on iso tekijä kun ammutaan riistaa.

      Tehoja on 30-06:ssa jo ihan tarpeeksi, sen takia ei tarvitse ostaa uutta kalustoa! :D

    • ammuskelija.

      Mihin tarvitset 30-06 rinnalle mitään toista isoa kaliberia? Hanki pienempi esim .223. Paukut on paljon halvempia ja pienriistan metsästykseen ihan käypä.

      Itse pyrin pikemminkin hankkimaan hyvin vähän kalibereja, jotta patruunahuolto pysyy paremmin hallussa.

      • 6643

        Sen takia koska olen ostamassa jotakin uutta Sako 85 sarjalaista kaappiin. Juu,ei varmaan välttämättä tarvitse, mutta koska on kyseessä rakas harrastus, niin tähän on kiva satsata. Kaapista löytyy jo Sakon .222 ja Tikan 30-06. Nyt tekee mieli saada jokin vielä, ja tuo 85 sarja kiinnostaa. Mielessä joko .338WM tai 9,3x62. Nuo kiinnostaa,kummastakaan ei ole käyttökokemusta.


    • Scoremax1

      9,3*62 on niin lähellä 06:sta, joten 338 WM olis 5000 Joulen tehoillaan järkevämpi. Kaiken lisäksi suorempi lentorata. 9mm reikäisistä, 375H&H olis kova sana 6000 Joulen tehoilla, ainakin sako kodiakilla mukava ammuttava.

      • 6643

        Kyllä vaan. Tuo .375HH ei välttämättä ole tarpeen. Tuo mainitsemani .338WM kiinnostaisi, samoin 9,3x62. Ehkä tuo .338wm enemmän. Mietin vain että onko siinä tarpeeksi eroa 30-06. Kyllähän jouleja siitä saa hyvin ulos, ja vaikka luoti on "vaan" 8,6 niin voi loppupeleissä hakata 9,3 tässä tapauksessa.


    • Scoremax1

      Niin,eroahan on vaan 0,7 mm. 338 wm:n luodit lähtee nopeammin, ja niissä on paremmat ballistiset kertoimet,eli luoti ei hidastu yhtä nopeasti kuin 9,3. Jolloin ns. hydrostaattinen shokki on kovempi. Piipunsuulla tehoerot aika pienet, 9,3 on n. 4500-4700 J,muistaakseni.

      • 6643

        Totta puhut. Kieltämättä tuo .338wm kiinnostaa paljosti enemmän kuin 9,3x62 vaikkei sekään varmasti huono ole. Vaikka .338wm onkin "vain" 8,6 luoti, niin eroa 30-06 on kuitenkin mielestäni riittävästi. Voi käyttää eri hommissakin tilanteen mukaan. Voidaan mielestäni puhua paljon suuremmista eroista koiden kahden (30-06 ja .338wm) välillä kuin 308/30-06 välillä.


    • Scoremax1

      308ja 30-06 käytännössä saman tehoiset, koska paperillakin tehoeroa vain n.5%, eli kahdesta eri kivääristä kal 308 ja 30-06 ei voi nopeutta mittaamatta olla varma kumpi on tehokkaampi,varsinkin jos 308 pitkä ja 06 lyhyt 20-22 tuuman piippu. 338 wm on taas jo 30-35% tehokkaampi kuin 06:n.Eli ero aika selkeä.Itsekin valitsisin 338wm:n noista kahdesta.
      Tosin seuraavan kiväärini valitsen 300 wm. ja 458 wm. väliltä,tai ostan molemmat,vaihtelu virkistää. 308 ja 223 mulla jo on.Hyvin on hirvet tippunu 308, mutta onhan se vähän sellanen nallipyssy.Ja eikä 458 wm mikään ihmeellinen oo, varsinkin suujarrulla tai änkkärillä.

    • Näin parempi !

      Sulla on jo yksi "Pissiliisa-pyssy", ni miksi hankit siihen toisen lähes samanlaisen ?
      Tolla sun nykyisellä hoitaa kaiken pienriistan.

      Sitten vaan joku isompi esim. 458Lotti tai 460 Weatherby siihen rinnalle, molempia näitä voi ladata myös alaspäin niin että menevät hätätilassa myös pienemmälle riistalle, mutta taas yläpäässä on sitten ryhtiä karhulle ja hirvelle kunnolla, sekä Afrikan reissu onnistuu jos joskus tulee eteen.

    • liisanpissi

      En ole koskaan ymmärtänyt, miksi hankkia ylisuuri kaliberi. Aseet ovat huomattavan kalliita ja varaosien saanti harvinaisuuden vuoksi vaikeaa. Patruunat ovat myös tuplahintaisia eikä niitä joka nakkikioskin hyllyltä edes löydy. Rekyyli on miehekäs eikä ampuminen ole miellyttävää. Afrikan reissu sattuu kohdalle niin harvoin, että kannattaa otaa paikanpäältä lainakivääri, joka on yleensi huomattavasti laadukkaampi kuin oma torrakko.

      Jokainen tietenkin tekee niin kuin hyväksi näkee.

      • 6643

        Kuuleppa ihan vaihtelun vuoksi. Ei kaadu talous yhteen Sakon tai Tikan kivääriin, jolla on tarkoitus metsästellä ja ampua loppuelämä. Ei myöskään kaadu patruunojen hintoihin. Evvk, jättää muutaman baarireissun ja sisäfilepihvin syömättä niin siinähän se säästö jo tulee. Onhan se hienoa kun kaapissa on kivääriä joka lähtöön, näihin tulee ennemmin rahaa hakattua kuin Ikeaan. Elämä on valintoja täynnä, jokainen tekee niinkuin tykkää.


      • liisanpissi
        6643 kirjoitti:

        Kuuleppa ihan vaihtelun vuoksi. Ei kaadu talous yhteen Sakon tai Tikan kivääriin, jolla on tarkoitus metsästellä ja ampua loppuelämä. Ei myöskään kaadu patruunojen hintoihin. Evvk, jättää muutaman baarireissun ja sisäfilepihvin syömättä niin siinähän se säästö jo tulee. Onhan se hienoa kun kaapissa on kivääriä joka lähtöön, näihin tulee ennemmin rahaa hakattua kuin Ikeaan. Elämä on valintoja täynnä, jokainen tekee niinkuin tykkää.

        Eivät nuo sakotikkalaiset mitään laatukivääräetä ole, joten kyllä tuollaisia kaappii on varaa useampikin ostella. Patruunoiden hinnatkaan eivät taloutta rasita, jos peri askia vuodessa käyttää ja kivääriä kaapissa makuuttaa.

        Itse ammun radalla muutaman tuhat patruunaa sekä mitä nyt metsällä menee. Jos patruunakustannukset alkaisivat mennä 10k toiselle puolelle, niin harkitsisin vakavasti siirtymistä pelkkiin baarireissuihin ja alkaisin säilytettä asita kaapissa.


    • Jagjaguar

      Mihin tarvitaan 338 magnumia Suomessa? Lähinnä tarkka-ammuntakilpailuihin. Tuo haastetta yrittää osua 1000-1200 metrin päässä olevaan maaliin, mutta mistäpä löytyy sellaiseen harjoittelualueita? Mikä tahansa riista kaatuu 9,3:lla tai 308:llakin.

      • 6643

        Se .338wm on oiva kaliiperi mm Afrikan jahteihin. Sinne suunnalle myös reissua pukkais jossain välissä tässä kun saadaan aikataulu lukkoon. Jos 30-06 ja .338wm väliltä pitää valita, jälkimmäinen lähtee matkaan sinne.


    • 270win

      osta nopeutta,joka tiputtaa aivan yhta hyvin,kun iso tomayskin,,joskus jopa paremmin..suosittelen 270win.[6,8mm]ja saat suoralentoisen kaaripyssyjen tilalle
      ja tippuu hirvikin siina ,kun muillakin..ja sopii latvalinnustukseenkin,,ainakin --ei asutuille alueille..
      tuohon vain sopivia luotela ja latauksia esim ttsx barnes saattaa puhaltaa lapi hirvenkin molemmista lavoista,,,menohalut hyytyy..

      • 6643

        Kaapista löytyy jo lintukivääri, hirvikivääri ja sotilaskivääri. Taidan .338wm hommata, en puhuisi ihan kaaripyssystä. Kyllä se 9,3x62 pesee vaikka reikä on 8,6.

        Jos kaapissa ei olisi lintukivääriä,tuo .270win kutkuttelisi. Sen mitä olen perehtynyt siihen, niin varmasti loistava kaliiperi.


    • terve lannelta

      jep meilla kanadassa aivan jokamiehen kaliiperi.. kay melkein kaikille riistalle taalla jopa on buffalo laillinenkin..tosin buffalolle ,ta harmaakarhulle ottaisin hiukka jareampaa...vaikka tuollakin on kaikki nuo elukat kylla kumottu..
      uusilla luotivalinnoilla kylla tehoaa rumankin kokoiseen otukseen..pienemmista--hirvi-mustakarhu elk-eli saksanhirvi puhumattakaan..

      • 6643

        Mistä kaliiperista puhut?


    • khjjk

      270win-tai muut 270 caliberit mag..etc

    • hirvestaja

      Äläkää nyt mitään pilipalipyssyä laita. Se on joko 338 Lapua Magnum tai 338 Remington Ultra Magnum sopiva ase suomalaisille hirvenrääpäleille!!!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      195
      7687
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      42
      4412
    3. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      26
      2155
    4. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      19
      2089
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      28
      1905
    6. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      39
      1726
    7. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      77
      1716
    8. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      22
      1659
    9. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      17
      1623
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      39
      1438
    Aihe