kodinkoneiden kierrätys ?

kone_kierrätykseen

Toki, jos kyse on pelkästään siitä, että "romut pois" ja niissä olevat raaka-aineet uusiokäyttöön, niin pelkästään tätä asiaa hoitaa toki esim. Kuusakoski Oyj ja moni kodinkoneliike ottaa vanhan vaihdpossa kun asiakas ostaa uuden laitteen.

Mutta valitettavasti tässä on kyse PELKÄSTÄÄN raaka-aineiden uusiokäytöstä.

Kyseinen kaupallinen toimija siis toimillaan haluaa estää vaikkapa sen, että joku osaava esim. hankkii 2 keskenään samanlaista viallista tiskaria, josta toisesta on ohjelmakello hajonnut ja toisessa taas vikaa sekä lämmitysvastuksesta (palanut) että kierrätyspumpussa (ylikuumenee jolloin automaattinen suojalaite katkaisee siltä tilapäisesti virran n. puoleksi tunniksi, sitten suostuu käynnistymään uudelleen), ja ottaa tästä jäkimmäisestä ehjän ohjelmakellon ja vaihtaa sen toiseen, josta ohjelmakello viallinen, ja kas, saatiin yksi toimiva kone ja toinen romu, joka joutaakin Kuusakoski Oyj:lle raaka-aineiden talteenottoon.

Mutta ei, tämähän ei kuuskakoskelle sovi, että joku harrastaja korjaisi kahdesta viallisesta itselleen yhden toimivan tiskarin ja vain toinen joutaa materiaalikierrätykseen, sensijaan ahne kuusakoski haluaa molemmat koneet eli niissä olevat raaka-aineet uusiokäyttöön!

Valitettavasti esim. pääkaupungin kierrätyskeskus pitää samaa linjaa, eli eivät suostu myymään osia heille joutuneista koneista, vaan lähinnä siellä testataan toimiiko kone, jos toimii -> myyntiin sellaisenaan, jos ei -> kuusakoskelle.

Onko olemassa toimijaa joka pyrkisi edistämään myös laitteiden uusiokäyttöä sellaisenaan ensisijaisena vaihtoehtona, ja vasta toivottomat tapaukset sitten raaka-ainekierrätykseen?

Täälläkin olisi tarjolla Whirlpool ADP536 tiskari vuodelta 1994, ohjelmakello ehjä, lämmitysvastus palanut , myös kierrätyspumpussa vikaa.

Olisi kiva myydä tämä varaosiksi, tästä saisi ehjiä osia:

ohjelmakello
tyhjennys- eli poistopumppu
sisäänottoletku, jossa hanan päässä muovikotelossa oleva magneettiventtiili
korit (alakori irtonainen, yläkori ehkä(?) irrotettavissa ), ruokailuvälinekori
etupanelit, virtakytkin jne.

laite viimeksi ollut täysin toimintakuntoinen: tammi-helmikuun vaihteessa 2013.
Tiskasi siis taloudessani 18v 5kk, sitten helmikuussa 2013 käynnistettyäni pesuohjelman, keittiöstä alkoi kuulua outoa rätinää ja tuntui palaneen hajua, ei kuitenkaan näkyviä palojälkiä -> virta pois.

Sen jälkeen testattu: jos laite käynnistetään sellaisenaan, laukaisee samantien vikavirtasuojakytkimen, mutta kun muokkaa koneistoa siten, että lämmitysvastus on kytketty pois toiminnasta, silloin vikavirtasuojakytkin ei laukea välittömästi, mutta saattaa ajoittain laueta silti, ei kuitenkaan laukea heti uudelleen kun sen resetoi.

Mihin tällainen pitäisi toimittaa, jotta joku voisi hyödyntää sitä varaosina, sensijaan että kuusakoski haluaisi siitä mielellään materiaalit?

ihme firmoja muuten tuollaiset, tekevät varmasti hyvää voittoa materiaaleilla kun raaka-aine on heille ilmaista.

Voisiko tuon myydä myös raaka-aineeksi johonkin?

Vai onko niin, ettei alalla ole kilpailua, jolloin yksittäinen kansalainen ei pysty myymään raaka-ainetta ja ilmaiseksi toki kelpaa näille rahastajille?

3

419

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ser romu

      Minulla olisi hieman toisenlainen visio tuosta kodinkoneiden kierrätyksen "voitonjaosta". Kodikoneiden kauppiaat joutuvat järjestämään koneiden hyötykäytön/kierrätyksen lakiin perustuen. Eli niille se on kuluerä, jota madalletaan varmistamalla jokaisen vaihtoon tulleen koneen hyötykäyttö vain raaka-aineena. Kuusankoski ym vastaavat, todella ottavat hyötyyn raaka-aineet. Kodinkoneromu on vastaanottopisteen omaisuutta kun on sinne viety. Sieltä ei myydä edes jääkaapin pullohyllyä (muovista). Tämä malli taas sopii myyjäliikkeille hyvin koska näin varmistetaan, että uuden kaapin hankinta on aikaistunut/varmistunut. Olisihan kaappi edullisilla pullohyllillä ollut käyttökelpoisempi täydessä varustuksessa pitempään ja pienellä korjauskuluilla. Nyt tämä mahdollisuus on poistettu. Kuusankosken tapaista kierräystä toki tarvitaan, onhan valta osa romuista jo siinä kunnossa, että sen tapainen käsittely on viisain ratkaisu. Tässä on vaan se tuntu että suurpääoma tekee ne päätökset siten että tuotto olisi mahd. korkea. Ilmaista ateriaa ei ole joten Kuusankoskelle se jotain maksaa kun romuja sinne tuodaan. Kodinkone on mustaa rautaromua josta maksetaan tod. vähän. Jos purkaa koneen erottaakseen raaka-aineet eri kasoihin niin 1 h ei riitä. Jos alkaa myydä ja kunnostaa koneita käytettyinä pitää olla yrittäjä jolla siihen kuuluvat pätevyydet ym. Olis hieno jos niitä purettuja koneita olisi osina ympäristöpajoilla, josku alkuaikoina oli, nyt ei ole.

    • ...III

      Kierrätyksessä paljon epäselvää.

      Esim. romurautaa harrasteluhommiin hankala löytää. Romuttamot nykyään vain ostavat sitä. "Uutta" voi ostaa rautakaupasta. Siis kierrätettyä. Samaa muunkin jätteen kanssa. Ihmiset maksavat siitä, että arvokkaan jätteen joku käy keräilemässä ja kuljettaa kierrätettäväksi. Tulevaisuudessa arvokkainta ja helpoiten satavaa raaka-ainetta on kierrätystavara, luonnonvarat ehtyvät ja niitten louhiminen jne menee kokoajan hankalammaksi.

      Joopajoo, romukulta ollut hittiä viime vuosina. Se muuttuukin aivan erihintaiseksi, kun se puhdistetaan ja valetaan harkoiksi.

      Kodinkoneitten jne kierrättäminen osiksi hankalaa. Ja pienessä mittakaavassa hankala saada kannattavaksi, koska laitteet ovat halpoja. Yks hyvä esimerkki tietokoneet. Ei hajuakaan, mitä neljännesvuosisadassa koneisiin itsellä mennyt, mutta suuri summa se on. Ne kun menee nopeasti vanhanaikaisiksi ja hajoilevatkin, kierto nopeaa. Mikäpä siinä, ne voi ihan ilmaiseksi viedä kierrätettäväksi. Ei muuten, mutta vaikka koneet ei niin painavia olekkaan, niissä kalliita metalleja ja muovia.

      Oletan, kunhan materiaalit vaan ehtyvät, alkaa kierrättäminenkin saamaan erilaisia muotoja. Se kun on niin, että ei käyttökelpoisten tavaroitten romuttamisessa ole mitään ekologista ajattelua. Just muuten oli mediassa, että paljon keuhkotut sähkäautot ei ehkä ajoaa paljoa saastuta, niitten valmistaminen ja sähkön tuottaminen erittäinkin paljon. Ei nykykierrätystä ole ajateltu kuin pisneksenä, artisti maksaa materiaalin ja kulut. Jotkut tekee tiliä. Kumma kun suoraan eivät vaan kerjää rahaa.

    • Kierrättäjät

      Kierrättäminen ja samalla luonnon säästäminen on on ollut suurena puheenaiheena viime vuosina. Nuorille on painotettu kouluissa miten tärkeää on kierrättää. Eräs Etelä-Suomalainen koulu teki tällaisen videon roskaamisesta ja kierrätyksen tärkeydestä. Osallistuin itse tekemiseen ja toteuttamiseen. Tämän videon tekeminen oli hauskaa ja opettavaa :) Katsokaa ihmeessä ja kertokaa ystävillennekin. Luonnon pelastaminen voi olla hauskaa ;)

      http://www.youtube.com/watch?v=E1MlhmtlOl8&feature=youtu.be

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      296
      3339
    2. 203
      2918
    3. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      71
      2514
    4. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      226
      1973
    5. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      15
      1408
    6. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      42
      1371
    7. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1327
    8. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      24
      1308
    9. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      51
      1267
    10. Nesteen bensapumput pois, tilalle latausasemat

      Näin se maailma muuttuu, kun Suomessakin liikenneasemat lopettavat polttoaineiden myynnin ja tarjoavat enää sähköä autoi
      Maailman menoa
      164
      1256
    Aihe