Norjan salaisuus: Geenidoping

no-doup

Norja on ensimmäinen maa, joka on onnistunut soveltamaan geenidopingia urheilijoihinsa.

Tämä selittää sen, että Norja ei jää koskaan kiinni testeissä. Tuota doping-menetelmää on mahdotonta testata ilman kudosnäytettä eli irrotettua lihapalaa hiihtäjästä. Testaussäännöt puhumattakaan ihmisoikeuksista kieltävät tämän.

Selittää myös norjalaisten silmiin pistävän uskon omaan puhtauteen, sen miten vakuuttavasti he kykenevät menemään testeihin, antamaan toimittajille pääsyn leireihinsä ja vakuuttelemaan yleensäkin syyttömyyttään. Tämä kirkas rehellisyys käyttäytymisessä selittyy vain 100% varmuudella siitä, että kärähtäminen on mahdotonta. Sitä se onkin, jos kyseessä on menetelmä, jolle ei ole edes testausmenetelmiä. Testaajat etsivät jäämiä ulkopuolisista aineista, joita ei edes ole johtuen omien geenien sisäisestä manipuloinnista.

Sanotaan, että geenidoping ei ole vielä mahdollista. Toisaalta 2003 todettiin geenidopingin tulevan kilpaurheiluun vielä samalla vuosikymmenellä. Jos kyseessä on Kari-Pekka Kyrön mukaan valtion pyörittämä doping-järjestelmä kuten Norjan hiihdossa on, niin helposti menetelmissä päästään uusiin ulottuvuuksiin. Geenidoping on yksi niistä riskeistä, joiden ottaminen ei ole pakintojen toivossa edes mikään riski.

Varmasti eivät käyttäneet geenidopingia vielä 20-30 vuotta sitten, jolloin EPO oli se kuumin juttu. Norjalla on kuitenkin pioneeriasemassa doping-menetelmien kehittämisessä hiihtäjilleen. Varmasti alkoivat jo kauan sitten kehittelemään uutta vallankumouksellista siirtymää doping-menetelmissä.

41

2876

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tyldum

      Olen miettinyt samaa että jotain tuollaista heillä nyt on pakko olla koska Epo on taakse jäänyttä ja ovat täysin kuin eri planeetalta ja kaikinpuolin itsevarmoja, ja rikas valtio takana, eikä valtiosalaisuuksista huudella.

      • kebulein

        Suomalaisilla ja venäisillä taas käytössä muut kepulikonstit.


    • entinenseuraaja

      Dopig-ohjelmat kun katsoi Yle Areenasta niin ei lähti arvostus koko huippuhiihdolta. Täytyy olla ylpeä siitä, että Suomessa sentään löytyy muutamia entisiä hiihtäjiä, joilla on selkärankaa kertoa miten asiat todella tapahtuivat. Ruotsissa ja Norjassa näyttää olevan pelkkiä vellihousuja!!! Todella säälittävää ja raivostuttavaa!!!

    • hiihtoniilo

      Ei ole edes tarpeellista. Tarvitaan vain sopivasti muunnettu epo-johdannainen, niin testeissä ei voi jäädä kiinni. Oleellista on tieto siitä, mitä testit paljastavat ja mitä ne eivät voi paljastaa.

      Eihän Armstrongkaan koskaan jäänyt testeissä kiinni, vaikka häntä testattiin lukemattomia kertoja.

      Hiihdon tapauksessa lähes yhtä merkittävä on välinepuoli. Vesikeleillä Norja on pitkään ollut jopa täysin ylivoimainen. Muistaakseni Norjan välinepuolen budjetti on ollut Suomen koko hiihtomaajoukkueen budjetin tasoa. Joka tapauksessa resurssit ovat aivan eri luokkaa.

      Tietenkään entiset menestyshiihtäjät eivät halua puhua dopingista. Dählie on menestyvä liikemies, jonka yrityksen arvo perustuu pitkälti hänen nimeensä. Oli kieltämättä raskasta katsoa Marjo Matikaisen ilmeitä, kun häneltä dokumentissa kysyttiin kiusallisia kysymyksiä. Urheasti hän silti antoi haastattelun, toisin kuin moni kieltäytynyt. Hän oli epäilemättä kunnon ajoituksen mestari...

      Lopputulema on, että norjalaiset ovat ja ovat olleet täysin ylivoimaisia. Ei suomalaisista ollut edes doupattuina heille juurikaan vastusta (poislukien Lahti 1989) ja nyt puhtaina tulokset ovat sen mukaisia, säälittäviä.

      Heikkisen kultamitali pari vuotta sitten 15km hiihdosta on hämmästyttävä poikkeustapaus, joka jäänee yksittäistapaukseksi. Keli, latuprofiili, urheilijan lahjakkuus ja kunnonajoitus osuivat kai täysin hänelle sopiviksi. Nythän hänkin on osastoa ynnä muut ja häviää minuttikaupalla.

      • Marjon puolustaja

        " raskasta katsoa Marjo Matikaisen ilmeitä, kun häneltä dokumentissa kysyttiin kiusallisia kysymyksiä. Urheasti hän silti antoi haastattelun, toisin kuin moni kieltäytynyt. Hän oli epäilemättä kunnon ajoituksen mestari..."

        Vaan muistakaapa te Marjon mollaajat, että hän antoi dopingtesteissä vapaaehtoisesti verinäytteet virtsanäytteiden sijaan jo silloin, kun niitä ei olisi verinäytteinä tarvinnut antaa. Näin hän siis tietoisesti asetti itsensä muita suuremman tarkkailun alaiseksi ja suurempaan kärähtämisvaaraan.

        Näin ulkopuolisesta menettely ei vaikuta vipulikonstien peittelyä harjoittavan toiminnalta.

        Ja sitten se Marjon uran lopettamisajankohta. Joku valtakunnallisen lehden toimittaja pohti asiaa silloin Marjon viimeisen kilpailutalven aikana ja osoitti, kuinka monelta taholta tällainen Suomen paras naishiihtäjä saa erilaisia rahallisia avustuksia ja palkkioita. Loppupäätelmänä hän totesi: On aivan turha spekuloida, lopettaako Marjo Matikainen hiihdon vai ei. Huipulta ei yksinkertaisesti lopeteta.

        Mutta keväällä Marjo lopetti loisteliaan hiihtouransa kuin myös siitä koituvien rahapalkkioiden ja avustusten noston.

        Näin ei mielestäni menettele urheilija, joka hiihtää pelkästään rahan ja maineen takia ja joutuu näitä päämääriä saavuttaakseen kiusaukseen käyttää vilpillisiä menetelmiä.


    • Arska Ho

      Hah..hah..haa
      Hiihdossa douppaa norskit, pikajuoksussa jamaikan pojat ja pitemmillä matkoilla kenialaiset ja etiopialaiset......jalkapallossa melkein kaikki maat, jos suomeen vertaillaan. Ovat vain niin pirun ovelia etteivät jää kiinni!
      No onhan vielä puhtoisia lajeja kuten pesäpallo ja suunnistus, joten älä menetä toivorikkauttas......

      .

      • sievoita

        Pesää pitäis sulle antaa.Kaikki pesäihneniehet menee puntille ja siellä vedetään rännit täyteen rojua .Sotkamossa osataa voimamies-urheilu jo -70 luvulta.


    • hopelhelp
    • Björgens biceps

      Norjalaiset on vaan niin paljon parempia hiihtäjiä kuin muut, rehellisiäkin vielä.

      • vanha hiihtäjä

        olen samaa mieltä, kuin edelliset kommentoijat. Tuo norjalaisten rentous ja itsevarmuus kilpailuissa kuin kilpailuissa osoittaa, että kiinni jäämisen riskiä ei ole ja tieto omasta ylivoimasta kanssaurheilijaan vain korostaa sitä rentoutta. Voi vaikka hiihtää satoja metrejä perässä ja sitten yht äkkiä vain yksinkertaisesti ottaa muut kiinni ja voittaa. Täytyyhän sitä muutama kerta epäonnistua, ettei näytä ihan epäuskottavalta tuo ylivoima. Hävetkää norjalaiset!


    • CERA-kävelijä Tysse

      eipä näyttänyt Erik Tysse pärjäävän, vaikka annosteli epoa aiemmin väärin, nyt ilmeisesti annostelu kohdallaan kun ei vielä käryä ilmoitettu.

    • Katastrofaalimainen

      Hävetkää norjalaisten arvostelijat. Tuo ylväs kansa saavuttaa puhtain keinoin hienoja tuloksia, kun samaan aikaan Suomessa harrastelijat puuhastelevat ja kärähtävät.

      On se taas hienoa ensi talvena seurata Björgenin, Northugin ja kumppaneiden puhdasta menoa kilpaladuilla.

      • turskien "puhtaus"

        Norjalaisen patologian professorin Henrik Huitfeldtin mielestä Norjan terveysviranomaiset vähättelevät kasvatetussa lohessa olevan myrkyllisen dioksiinin terveysriskejä. Lisäksi Huitfeltin mukaan runsas kasvatetun lohen syönti aiheuttaa syöpää sekä lasten kehityshäiriöitä.


      • Anonyymi

        Nortin huumehistorian perusteella voidaanko puhua mistään puhtaudesta

        tai

        kokkelihan on puhtaan valkoista, sen tietää jokinen Levillä levittelijä


    • njet se vot harasot

      Rusanderit pois Tourilta. Se on hyvä hetki imeyttää, kun muut joutuu testeihin ja hikoilevat. Katotaas, millä aineilla Sottisilla voidellaan, väärä tutkija lentää siinä maassa linnaan, jos yrittää 2001 tyyppistä joukkokäryä.

      Siellä löytyy Lereimin tempuille kuri, vaikka tsuhnanmaalla saikin tuhota muiden näytteet ja tutkia vain Suon Maalaasten.

    • Full Size MGF

      Für dieses Mittel besteht keine klinische Zulassung" - sagt er und deshalb soll es schädlich sein. Lesen Sie mal die Packungsbeilagen der Gifte die man uns auf Rezept gibt. Wie naiv ist das denn? Die sind nur sauer, weil sie es nicht rechtzeitig erfunden haben um es ihren Sportlern zu verkaufen.

      • ei testiä käytössä

        MGF:ää on tiedeyhteisön mukaan testattu satiaisilla eli norjalaisilla hiihtäjillä.


      • efetriiniäkö

        Puhtaasti ne Norjalaiset olivat tänäänkin miesten hiihdon maailmancupissa 7 norjalaista 8 parhaan joukossa. Ei ole doupingilla mitään tekemistä.


    • uule-einari

      Myöskin heidän kaikkien hiihtäjien on oltava erikoista sakkia koko porukka jos ajatellaan vaikka omatuntoa, ettei se ala koskaan kolkuttamaan takaraivossa, normaali ihminen varmasti ajattelee jossain vaiheessa että olen itse ollut vilpillinen ja olen moralisoinut kärähtäneitä,, uskottavalla ilmeellä, niinhän he tekevät.

    • jussi60

      Vada aikoo tehdä Sotsissa 3000 Doping testiä, joille Norskit voivat vain hymyillä!

      • Hmmm....

        Mahtaako Vada testata NHL-kiekkoilijoita ollenkaan? Ainakaan takavuosina ei testattu olympialaisissa.


      • eferiini ym.
        Hmmm.... kirjoitti:

        Mahtaako Vada testata NHL-kiekkoilijoita ollenkaan? Ainakaan takavuosina ei testattu olympialaisissa.

        Kiekkoilijoilta otetaan virtsasta näyte, josta haetaan 80-90 luvun aineita, ei näitä nykyisiä.


      • Nojoo...
        eferiini ym. kirjoitti:

        Kiekkoilijoilta otetaan virtsasta näyte, josta haetaan 80-90 luvun aineita, ei näitä nykyisiä.

        Kyse on siis kulissista. Näennäisesti testataan, mutta käytännössä ei.


    • Anonyymi

      Antidopingjärjjestelmähän on Norjan öljymiljardien alaisuudessa. Eihän maksaja voi jäädä millään alalla kiinni.

      • Anonyymi

        Kiinan Olympia on eri asia. Siellä on myös järjestäjällä oikeus testata, etenkin kiellettyjä menetelmiä. Torskeilla alkaa olla, Wengin tyylisesti, kaakat housuloissa.


    • Anonyymi

      Niin, luulis kinksuilla olevan keinot tämän toteamiseen, löysiväthän he ensimmäisenä horonankin, josta ensilöydökset ovat tarkentuneet 1980-luvun Länsi-Saksaan.

      • Anonyymi

        Reberbahnilla horonat pyöri jo 1500 luvulla


    • Anonyymi

      Korean talviolympialaisiin norjalaiset tilasivat 12.000 annosta hemohessiä, lääketieteellisiin tarkoituksiin. Eli vanhat huijaukset siellä on yhä käytössä, ihme vaan, etteivät näytteet näytä mitään analyyseissä. Vieläkö Lereimin vaimo sotkee turskain näytteet ohenteilla kuten Lahessa ?

      • Anonyymi

        Kyllä Norjan ylivoima on häkellyttävää. Ja kun uusi laji otetaan käyttöön niin eikös Norjasta löydy heti parhaita, kts naisten mäkihyppy ja yhdistetty. Helppo väittää, ettei se luonnollista ole, mutta dopinginauskaltavat käyttää vain astmalääkkeitä.

        Entäs jos se on jotakin ihan muuta. Flinkkilän ohjelmassa bakteeriopin professori Pentti Huovinen kertoi tutkimuksesta, jossa Bostonin maratonin parhailta otettiin
        suolistoista bakteerinäytteet ja todettiin, että heillä oli normaalia enemmän Wellonella-nimistä bakteeria. Kun tätä bakteeria lisättiin hiiriin, niiden toimintakyky parani merkittävästi. Huovinen: "Wellonella muuttaa maitohappoa lyhytketjuisiksi rasvahapoiksi, jotka ovat lihaksen ravinteena ja energialähteenä" (suunnilleen noin hän sanoi). Jotakin tämmöistä, ehkä "hienompaa" voisimme nähdä joskus.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kyllä Norjan ylivoima on häkellyttävää. Ja kun uusi laji otetaan käyttöön niin eikös Norjasta löydy heti parhaita, kts naisten mäkihyppy ja yhdistetty. Helppo väittää, ettei se luonnollista ole, mutta dopinginauskaltavat käyttää vain astmalääkkeitä.

        Entäs jos se on jotakin ihan muuta. Flinkkilän ohjelmassa bakteeriopin professori Pentti Huovinen kertoi tutkimuksesta, jossa Bostonin maratonin parhailta otettiin
        suolistoista bakteerinäytteet ja todettiin, että heillä oli normaalia enemmän Wellonella-nimistä bakteeria. Kun tätä bakteeria lisättiin hiiriin, niiden toimintakyky parani merkittävästi. Huovinen: "Wellonella muuttaa maitohappoa lyhytketjuisiksi rasvahapoiksi, jotka ovat lihaksen ravinteena ja energialähteenä" (suunnilleen noin hän sanoi). Jotakin tämmöistä, ehkä "hienompaa" voisimme nähdä joskus.

        Te ootte hei tosi säälittäviä kaikki!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Te ootte hei tosi säälittäviä kaikki!

        Jos ihan oikeasti torskeja aletaan testata, niin kyllä huijauskonstit tulisivat selville. Mutta vain aggreditoituja testejä saa käyttää eli torskdrange on yhä menestyksen salaisuus.


    • Anonyymi

      Mitä ovat norskien "erivapaudet", jotka ovat nyt nousseet alan keskusteluihin ?

      Onko Norjassa doping kiellettyä, mutta sallittua erivapauksin lääkärin määräyksellä ?

      • Anonyymi

        "erivapaudet" eivät ole julkisia tietoja, joten hyvä niiden taakse onkin mennä, kun edes taustaa ei voi tutkia puolueettomasti.


    • Anonyymi

      Norskit sallivat alppimajat, koska maan muut lajiliitot ovat tähän painostaneet. Tähän mennessä vuoriston piilopirteissä on harrastettu myös miniannostusta ja piilomenetelmiä, nyt tulevat samalle viivalle.

    • Anonyymi

      Tänään se sitten nähdään. Perkeli toimii vetojäniksenä.

      Koska Therese alittaa pertsalla 22 min, 10 km juoksuaikakin pitäisi olla alle 30 min.

      Testejä vain ei ole tehty ja turhia ne ilmeisesti ovatkin, koska niitä ei voi kohdistaa muihin kuin tunnettuihin vanhoihin metodeihin.

      • Anonyymi

        NRKn mukaan Johaug sai vasta keskiviikkona superkengät. Jos koittaa niillä, voi tulla pitkä aamu.


    • Anonyymi

      Hyvin taisteli Terese, vaan juoksutyyli on totisesti hiihtäjän tyyli. Harmi, ettei ihan mennyt, jäikö 8 sekuntia

      • Anonyymi

        Det ble hypet opp rundt OL-kravet (av andre enn Therese), så ser hvorfor de gjør dette. Hvor fusk bra det er at medisiene holder på sånn er en annen ting.


    • Anonyymi

      Pääosa kilpailijoista juoksi samaan tasoon kuin kansallinen Kokoomus. Eli aineita ei taida riittää ihan kaikkien kanssa pelleilyyn ?

    • Anonyymi

      Suomessa maajoukkuekriteeriksi:

      Naiset alle 35 min

      Miehet alle 32 min

      Voipi olla, että vain juoksijat pääsisi edustamaan. Ja ero kansaiväliseen kärkeen kasvaa. Edes cupin pisteistä olisi turhat haaveilla.

    • Anonyymi

      Norjan menestyksen salaisuus on se, että ne eivät ole EU:ssa ja niiden ei tarvitse maksaa mitään elvytyspaketteja ja rahaa löytyy.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      69
      1940
    2. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      164
      1529
    3. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      136
      1343
    4. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      90
      1308
    5. Miehelle naiselta

      Ajattelen sinua aina, en jaksa enää. Ja luulin, että pidit minusta, mutta silloin olisit tehnyt jotain. Mutta sinä et te
      Ikävä
      49
      1230
    6. Iäkkäät asiakkaat ärsyttävät kaupoissa

      Miksei Kela järjestä palvelua, jolla toimittaisivat ostokset suoraan ikäihmisille? https://www.is.fi/taloussanomat/art-
      Maailman menoa
      271
      1019
    7. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      75
      972
    8. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      107
      935
    9. Olen syvästi masentunut

      En oikein voi puhua tästä kenenkään kanssa. Sillä tavalla että toinen ymmärtäisi sen, miten huonosti voin. Ja se että mi
      Tunteet
      112
      902
    10. Nainen, millainen tilanne oli

      kun huomasit ihastuneesi häneen oikein kunnolla. Missä tapahtui ja milloin
      Ikävä
      48
      751
    Aihe