Oppisopimuksella merkonomiksi

merkkari wannabe

Mulla ei ole mitään ideaa, minkälaisista firmoista lähtisin itselleni oppisopimuspaikkaa metsästämään! Eikö merkonomiksi aikovilla ole kuitenkin aika iso valikoima, minkä alan firmoista voisi käydä kysymässä, kuten vaikka johonkin Elisa shopitiin, elektroniikkaliikkeisiin tai huonekalukauppoihin (olenko ihan väärässä)??
Osaako joku tamperelainen kertoa, mistä itse on saanut paikan tai aikanaan ollut oppisopimuksella töissä?
Mikä olisi merkonomin minimitunitpalkka, mitä voisi opiskeluajalta odottaa?

Kiitos kaikille vastaajille :)

5

7425

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kipuileva siili

      Moikka! Merkonomiopiskelijoilla on tosi laaja valikoima erilaisia firmoja, mikä on mun mielestä hyvä juttu. Et ole ihan hakoteillä elektroniikkaliikkeiden tai huonekalukauppojen kanssa :) Oikeastaan se työpaikka riippuu ihan susta, mihin haluat mennä ja minne pääset oppisopimuksella. Tietysti täytyy sitten katsoa koulun kanssa, että täyttääkö sun työtehtävät ne kriteerit. Mutta mun käsittääkseni noitakin työtehtäviä pystyy aika hyvin muokkailemaan opintojen mukaisesti.

      Mun piti esim. suorittaa joku pakollinen matematiikka/laskutus-osio, ja menin yhdeksi päiväksi meidän firman laskutukseen kattelemaan meininkejä. Vaikka se ei kuulunut varsinaisesti mun työtoimenkuvaan.

      Mä olin esim. seurakunnassa töissä toimistosihteerinä, koska olen joskus vuonna nakki ja keppi ollut jo ihan päivittäiskaupan kassalla. Halusin nähdä "toisen puolen" mikä oli ihan perus klo 8-16 toimistoduunia. Meidän luokalla oli opiskelijoita kaupasta, vaatekaupasta, palokunnasta (vai onkohan se joku hätäkeskus nykyään, en osaa sanoa), kaupungin kansliasta yms. En ole Tampereelta, joten en valitettavasti osaa ottaa kantaa teidän kaupungin työtilanteeseen. Mutta ymmärsit varmaan esimerkistäni, että mahdollisuuksia on monia.

      Sitten on hyvä ottaa huomioon se, että mille merkonomilinjalle sä "erikoistut". Mulla oli liiketalouden perustutkinto (suomeksi merkonomi), ja mun linja on myynti ja markkinointi. Meidän luokalla moni lähti kirjanpidon ja taloushallinnan linjalle, jolloin niiden duunipaikka oli joku tilitoimisto yms.

      TIETENKÄÄN SE EI OLE PAKOLLISTA mennä sellaiseen duuniin, joka olisi vaan pelkästään mainontaa (myynti&markkinointi) tai tilittämistä (kirjanpito&taloushallinta) mutta helpottaahan se kummasti, kun työtehtävät tukee opiskelua ja toisinpäin.

      Minimituntipalkka riippuu hurjan paljon sun duunipaikasta. Voisin kuvitella (en ole 100% varma asiasta, älkää loukkaantuko!) että kaupan kassalla palkka on vähän pienempi, kuin vaikkapa kaupungin duuneissa.

      Ja sinne paikkaan, minne pääset oppisopimuksella duuniin, niin sähän saat sitten työehtosopimuksen mukaisen minimipalkan. Ja se selviää vain kysymällä sieltä paikasta suoraan. Jos oot onnekas ja saat jatkaa samassa paikassa valmistuttuasi, niin voihan sun palkka sitten noustakin! :)

      Toivottavasti tästä oli jotain apua sulle :) Ja jos sulla on kysyttävää, niin kannattaa kanssa katella lähintä oppisopimustoimistoa ja soitella sinne päin myös. Voit laittaa kanssa tännekin jotain kyssäreitä, ja autan jos osaan :)

      • nippas

        moi!
        Mua kiinnostaa myös tuo oppisopimuksella opiskelu, koska koulunpenkillä en viihdy. Osaako kukaan kertoa, mitä eroa on jos myynnin ammattitutkinnolla ja merkonomin tutkinnolla?
        Kaupan alasta minulla ei ole minkäänlaista kokemusta, suuret marketit eivät kiinnosta työpaikkana. Mutta joku pienempi kaupan alan paikka, voisi kiinnostaa.. Miten opiskelu näkyy siellä oppisopimus työpaikalla?
        Minkälaisia nuo näytöt voi olla?


    • kipuileva siili

      Moikkis!

      Merkonomin tutkinto on perustutkinto, eli silloin sulla on vähemmän sitä tietoa ja käytännön osaamista, kuin myynnin ammattitutkinnolla. Eli jos sulla ei ole kaupan alalta kokemusta, niin merkonomin tutkinto olisi sulle sopivampi juttu. Sitten sen jälkeen, jos haluat, voit suorittaa sen myynnin ammattitutkinnon. Tutkinnoilla ei ole tavallaan suorittamisjärjestystä, eli voit mennä peruskoulun jälkeen suorittamaan myynnin ammattitutkintoa, mutta silloin sulla pitää olla jo kokemusta tosi paljon alalta. Esim. jos olisit ollut joka kesä duunissa myyjänä ja sulla olisi muutenkin paljon tietoa alalta.

      Pienempi paikka kuulostaa kivalta just sulle, kannattaa nyt vaan alkaa hakea sitä duunipaikkaa. Vaikka kyseessä on liiketalouden perustutkinto (=merkonomi) niin ei se ole pakollista mennä jonnekin markettiin töihin.

      Opiskelu näkyy työpaikalla siten, että käyt välillä koulussa teoriatunneilla. Teoriatunnit riippuu ihan sun HOPSista (HOPS=henkilökohtainen opintosuunnitelma, missä käydään läpi mitä jo osaat ja millä tunneilla sun kannattaa käydä) eli teoriapäiviä voi olla esim. kerran viikossa.

      Opiskelu näkyy muuten työpaikalla siten, että sovellat niitä teoriasta opittuja neuvoja ja esimerkkejä sun omassa työssä. Mä tein niin, että kun mulla oli koulussa menossa Visuaalinen myyntityö-niminen kurssi, niin kerroin siitä työpaikalla, ja me tehtiin mun työpaikkaohjaajan kanssa mulle mahdolliseksi harjoitella niitä juttuja työssä. Saman tein laskutuksessa, eli kun koulussa opiskeltiin matematiikkaa, mä menin päiväksi katsomaan mitä meidän palkanlaskijat ja kirjanpitäjä tekee. Näin teoria tukee sitä työtä ja toisinpäin.

      Näytöt riippuu ihan sun työpaikasta, ja mitä teet siellä. Mulla oli asiaspalvelunäyttö, niin mä menin sellaiseen infopisteeseen päiväksi ja palvelin asiakkaita. Samalla mä kerroin mun näytön vastaanottajille (henkilöt, jotka katsoo mitä sä teet näytössä ja arvioi sun osaamista lomakkeelle) miten mä toimin erilaisissa asiakaspalvelutilanteissa.

      Sun kannattaa tsekata lähin oppisopimustoimisto, joka palvelee sun alueella. Soitat sinne ja varaat ajan, ja ne tietää siellä vastaukset sun kysymyksiin. Jos sulla on kuitenkin jotain, mitä funtsit niin pistä tänne palstalle vaikka viestiä niin mä jeesaan, jos osaan :)
      http://www.hyvadiili.fi/loyda-sinun-oma-oppisopimustoimi/

    • Apua hakeva

      Olen nyt aloittanut lukiossa ja huomasin, että en näe mitään syytä olla siellä. Lukio ei muutenkaan tunnu sopivan minulle. Meinaako tämä oppisopimus juttu, että voin hakea vaikka paikalliseen esim. Gamestoppiin oppisopimusta ja sieltä saisin markkinoinnin alan tutkinnon vai?

    • kuuluukj

      Yksityisii vaa hakee ku ne voi päättää melkei heti...

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      66
      1482
    2. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      162
      1319
    3. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      88
      1152
    4. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      118
      1119
    5. Miehelle naiselta

      Ajattelen sinua aina, en jaksa enää. Ja luulin, että pidit minusta, mutta silloin olisit tehnyt jotain. Mutta sinä et te
      Ikävä
      26
      901
    6. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      104
      785
    7. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      52
      685
    8. Olen syvästi masentunut

      En oikein voi puhua tästä kenenkään kanssa. Sillä tavalla että toinen ymmärtäisi sen, miten huonosti voin. Ja se että mi
      Tunteet
      89
      636
    9. Mitä vastaat jos

      Kysyn maanantaina jutteluaikaa ihan arkipäivisistä asioista, rauhassa? Koska nimittäin aion 😍
      Ikävä
      36
      624
    10. Iäkkäät asiakkaat ärsyttävät kaupoissa

      Miksei Kela järjestä palvelua, jolla toimittaisivat ostokset suoraan ikäihmisille? https://www.is.fi/taloussanomat/art-
      Maailman menoa
      181
      617
    Aihe