Tiibetin tuskien taival jatkuu

Free Tibet

Kiinan rakkauspolitiikka miehitetyssä Tiibetissä:

- Dalai Lama ei pääse kotiin vaikka koko kansa odottaa
- Kiina asuttaa maata Han-kansalla ja tukee tätä invaasiota rahalla
- Tiibetin oma kieli pannassa kouluissa
- Kaivokset ja rakentaminen pilaavat ympäristön (Kiinassa jo täystuho)

They can control us, but they can´t control our hearst (Monk)

11

151

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Mr. Monk

      Hearts:)

    • pikkubuddha1

      Ei varmaan ihan kaikki odota. Ennen Kiinan "vapautusta" Tiibet oli teokratia ja maalaisen asema oli jopa huonompi kuin Kiinan kansantasavallassa. Lamat omistivat maat ja talopojat olivat orjina. Koitappa miettiä miten muuten tiibetiläiset pitivät yllä järjetöntä luostarilaitosta niin pienellä kansalla, aivan talonpoikien selkänahasta. Tiibetin itsenäisyyttä odottaa just tasan tarkasti lamaluokka, joka menetti valtansa, ei ole ihme, että juuri he polttelevatkin itseään. Tosin, olen käynyt Tiibetissä, eikä lamoilla vieläkään mene kovin heikosti, ovat melko etuoikeutettuja. Buddhalaista munkeista tulee aina mieleen,vaatimaton elämä, tämä ei vain koske Tiibetin buddhalaisia lamoja, jotka pitävät esim. ravintoloissa aikamoisia bakkanaaleja, sellaisia joihin ei tavallisella ihmisellä ole edes varaa. Tiipetin buddhalaisuuden rappion näkee muun muassa siinä, että tiipetiläisen luostarilaitoksen alaluokka kerjää avoimesti rahaa. Tätä et näe muissa buddhalaisissa maissa(jos rahaa kerätään se kerätään temppeleissä.)
      Oikeastaan koko tiipetinbuddhalaisuus on melko rapautunut muoto aidosta buddhalaisuudesta vaikka toisin väittävätkin. Buddha opetti että ihmisen tulee irrottautua kaikesta riippuvuussuhteista elämään. Tiipetin buddhalaisten elämä täyttyy kuitenkin kaikenlaisista rituaaleista joilla koitetaan ansaita parempaa elämää seuraavassa elämässä. Buddhahan ei muuten opettanut jälleensyntymistä, hänen pointtinsa oli pelkästään tässä elämässä. Järjettömämpiä näistä rituaaleista on pyhiinvaellusmatkat. Pyhiinvaeltajat vaeltavat jopa satoja kilometrejä ja joka kolmas askel menevät maahan makaamaan. Tätä tehdään myös talvisin pakkasessa jäisillä teillä. Nämä rituaalithan palvelevat käytännössä lamajohdon poliittisia päämääriä. Se joka saa ihmisen tekemään jotain em kaltaista saa hänet kyllä tekemään mitä vain, vaikka sytyttämään itsensä tuleen.
      Sanotaan nyt vielä selkeyden vuoksi, että en puolusta Kiinaa vaan haluan tuoda esiin, että kaikki eivät todellakaan halua mitään teokratiaa takaisin. Dalai-Lamakin saattaa puhua nyt pehmeitä, mutta eihän koskaan vallassaan ollessaan mitään parannuksia tehnyt.

    • Suuri Rakkaus
      • Yleensä ennen osallistumista keskusteluun olisi hyvää miettiä, millä tavalla aikoo kontribuoida keskustelua. Pelkkä linkkien lähettäminen saattaa olla jo säännöissäkin kielletty, mutta ainakaan se ei edusta hyvää keskustelukulttuuria, koska oma subjektiivinen panos on siinä olematon. Epäilemättä kaikki tätä palstaa lukevat osaavat lukea myös uutisia, joten linkkien lähettäminen on parhaimmillaankin turhaa ajanhaaskausta. Eli haastankin sinut nyt kertomaan oman mielipiteesi tästä uutisesta, mitä se mielestäsi tarkoittaa? Oletko kenties eri mieltä uutisen tulkinnasta jne.. Toiseksi voisit perustella myös sen millä tavalla tämä liittyy matkailuun. Ei liene liikaa vaadittu, nimittäin matkailupalstahan tämä on.
        Jos nämä tehtävät ovat liian vaikeita, neuvoisin etsimään uuden harrastuksen.


    • Tarkentaisin yhtä juttua. Ensinnäkin tiibetin kieli ei ole pannassa kouluissa, vaan koulukirjoja on tiibetinkielellä. Toisaalta tiibetinkielen käsitteistöä ei ole vielä kehitetty ilmeisesti vastaamaan nykytieteellistä ja kiinankieliset oppikirjat ovat laajasti käytössä. Mutta siis periaatteessa tiibetin kieli on virallinen koulukieli. Täytyy muistaa, että perinteisesti tiibetiläiset eivät ole edes käyneet koulua, opiskeleminen on ollut vain uskonnollis/poliittisen eliitin erityisoikeus. Tässä mielessä nykyinen järjestelmä on varmasti oikeudenmukaisempi. Tässä kieliasiassa käsityksesi ovat peräisin jostain kulttuurivallankumouksen ajoilta. Puhemies Maokin on kuollut jo yli 30-vuotta sitten joten eiköhän päästetä hänen haamunsa lepäämään.
      Hankiinalaisia virtaa Tiibetiin se on totta, toisaalta se tarkoittaa myös modernisaatiota. Tiibetiläisten ongelma on oikeastaan siinä, että pari miljoonaa tiibetiläistä asuttaa Länsi-Euroopan kokoista plänttiä, jolla on hirvittävä strateginen merkitys (puskuri kahden suurvallan välissä). Mä en oikein näe mahdollisuutta, että Tiibet voisi koskaan olla itsenäinen valtio. Sellainen saattaisi vähäksi ajaksi koittaa jos Kiinan poliittinen järjestelmä romahtaisi, mutta kuka sinne tulisi sen jälkeen, Yhdysvallat, Intia?

    • Made in ?????

      Vaadi sertifikaatti ettei tuote ole Kiinasta vaan Tiibetistä?

      Kiinan rooli Afrikassa alkaa vasta tulla esiin ja Tiibet kai ollut mysö Tabu?

    • Afrikka sanoo EI

      Kuherrus on ohi ja reaalimaailman tulee esiin?

      Tiibet on tabu ulkopolitiikassa?

    • Roberto Bimatteo

      Olisikohan tämänkin keskustelun aloittaja niitä pellejä,
      jotka jakelee Kiinan konsulaatin ulkopuolella turhia itsepolttettuja levykkeitä julisteineen.

      Vítuttaa joka kerta kuin käyn hakemassa viisuma Kiinaan ja nämä "ihmisoikeusjärjestöaktivistit" tunkee roinaa kätees, eikä näköjään ymmärrä sanaa "suksi kuuseen"

    • vanha jeti

      Vaikuttaa siltä, että Kiinan lähetystön propagandabulvaanit päivystävät näilläkin sivuilla. Tiibet on laittomasti miehitetty maa, jossa kulttuuria ja kansaa tuhotaan sen kun suinkin pystytään. Olen käynyt Tiibetissä 4 kertaa viimeisten 30 vuoden aikana, Lhasa on aika surullinen paikka vuoteen -85 verrattuna.

    • Sitä itteensä

      Miten tämä aloitus liittyy matkailuun?

      -Otto Ville Kuusinen ei päässyt Suomeen sodan jälkeen.
      -Lappi liitettiin Suomeen tuosta vaan.
      -Pakkoruotsi koulusta pois.
      -Talvivaara, maatalous ja rakentaminen pilaavat Suomen ympäristön.

    • Pongpingpong

      Kannattaa kantaa huolta vain asioista mihin voi itse vaikuttaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tykkään sinusta tosi tosi paljon

      Siksi en pysty sisäistämään sitä, että se ei ole molemminpuolista. Sattuu liikaa. En osaa käsitellä sitä tunnetta, koska
      Ikävä
      57
      3729
    2. Mikä sai sut ihastumaan

      Mitä tapahtui?
      Ikävä
      167
      2327
    3. Kaupan kassalla kannataa olla kylmä käytös

      https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010488540.html "19-vuotias Minja ja 59-vuotias Anne työskentelevät sillä todelli
      Sinkut
      212
      2039
    4. Mitä tehdä asialle?

      Jos laitan deitti-ilmon "40-vuotias nainen etsii seuraa" niin ketään ei kiinnosta (korkeintaan paria runkkaripenaa joill
      Sinkut
      139
      1924
    5. Mitä helvettiä pakolaisille pitäisi tehdä RAJALLA?

      Jos Venäjä työntää rajalle pakolaisia ja tekee Suomelle selväksi että heidän puolelleen ei ole pakolaisilla asiaa - mitä
      Maailman menoa
      402
      1350
    6. 79
      1221
    7. Hyvää heinäkuuta

      Hyvää huomenta ihanaa. 🦗🌾☔🤗🌻❤️
      Ikävä
      235
      1135
    8. Ethän syytä itseäsi

      siitä miten asia menivät. Mä en antanut sulle tilaisuutta.
      Ikävä
      136
      1118
    9. Olen pahoillani mies

      Olen surullinen puolestasi, ettet saanut kaipaamaasi naista. Yrititkö lopulta edes? Teistä olisi tullut hyvä pari
      Ikävä
      55
      1040
    10. Olet mies varmasti peto

      Makkarin puolella. 🤤
      Ikävä
      74
      1000
    Aihe