Hovawart-saksanpaimen mix.

-riia-

Ihan näin alkuun. Tiedän, että Hovawart ei ole laumanvartijakoira mutta, en tiedä mihin muuhun osioon asiani ja kysymykseni voisin kirjoittaa.

SIISPÄ! Olen ostamassa hovawart-saksanpaimen mix pentua. (8viikkoinen) olisiko kenellä kokemusta tälläisestä "sekoitusrodusta" ?
Yleensäkkin millainen hovawart on rotuna? Olen lukenut monta koirakirjaa ja nettisivua läpi siinä toivossa, että saisin edes jonkinlaisen käsityksen koirasta. Tahdon koiran, joka suojelee perhettään ja juuri sellainenhan hovawart on? En oikein uskalla yksin mennä pimeän aikaan ulos. :( vanhempani muös asuvat maalla, ja käyn heidän luonaan usein, joten koirasta olisi sielläkin hyötyä. Hovawart lukemani perusteella on myös hyvä pihavahti. Toimiiko se myös silloin kun kyseessä ei ole niin sanotusti "oma" piha. Vaan piha jossa viettää viikonloppuja omistajansa kanssa.

10

681

Vastaukset

 • Minkä ikäinen olet? Onko koirakokemusta?
  Muutama kuukausi sitten oli Koiramme-lehdessä Frida-hovawartin entisen emännän hyvä kirjoitus omasta rakkaasta koirastaan, joka nuorena oli aivan mahdoton uhmakas jästipää. Ja kuinka moni oli pysähtynyt hänen ja komean koiran luo kertomaan, kuinka meilläkin oli samanrotuinen, mutta se piti antaa pois kun ei pärjätty.
  Jos olet luonteeltasi epävarma tai pelokas, tulet ison saksanpaimenkoiratyyppisen nuoren koiran kanssa olemaan vaikeuksissa. Sinä pelkäät pimeässä liikkumista ->
  koira vaistoaa pelon ja epävarmuuden ja alkaa vahtia ja rähjätä kaikelle mikä vastaan tulee. Harkitse nyt vielä. Keskikokoinen rauhallinen/ystävällinen rotu ajaa saman asian ja osaa vahtia tarpeeksi. Vaikkapa jokin spanieli tai pystykorva.
  Jos on ihan pakko saada pentu tuosta pentueesta, ota mukaan pentua valitsemaan joku joka todella ymmärtää koirista (vaikka sitten koirakoulunpitäjä, hyvät neuvot maksavat itsensä takaisin). Yleensä samassakin pentueessa on suuri luonteiden kirjo. Älä ota suurinta ja itsevarminta, älä myöskään arkaa. Pentu, joka tulee iloisesti luoksesi, viihtyy sylissä ja alkaa leikkiä lelulla kanssasi on sopiva.

  • Kyllä. Hoffi on nimenomaan vahti ja kiintyy todella voimakkaasti laumaansa. Joissain määritelmissä sanotaan ylikiintyväksi. Ei sovellu pihakoiraksi narun päähän. Ei kerrostaloon, vahtii luonnostaan myös rappukäytävää. Paras paikka hoffille on aidattu piha. Ja on itsepäinen, ehdottomasti koulutettava että toimii ihmisten kanssa. Oma reviiri opetettava. Ei voi suositella ensimmäiseksi koiraksi. Pitovaikeudet ikävä tosiasia, mutta johtuvat 99% ihmisten osaamattomuudesta, eivät huonosta koirasta.
   Leppoisa noutaja ajaa todella saman asian ja on helpompi opetella koulutusta.


  • Olen miettinyt minkä koiran hankkisin ja olen tullut siihen päätökseen että haluaisin sekarotuisen hovawartin, ulkoiluttaisin sitä usein ja kouluttaisin ja meillä on ollut 2 koiraa joten kokemusta on ja koira tulisi asumaan kerros tai rivitaloon, haluaisin REHELLISIÄ vastauksia


 • Vuonna 2012 etsi 6 Hoffia1/2 vuoden aikana kotia iältään 2-6 vuotiaita. Pitovaikeuksien takia. Useilla toisia koiria, ihmisiä kohtaan agressiivisuutta tai vahti liikaa. Hoffi on vahti ja leimaantuu perheeseen täydestä sydämmestään. Älykäs mutta on KOULUTETTAVA niin saa unelma koiran. On kovatahtoinen ja itseppäinen pienenä. Sakemanni myös KOULUTETTAVA. Molemmat rodut ovat myös käyttökoiria poliisi, rajavartiosto, suojelu, haku ja jne. Jos ne olisi sohvaperunoita ei niistä olisi em. tehtäviin. ÄLÄ OTA: jos asut kerrostalossa, ei ole aikaa koiran aktiviteetteihin ja pitkäjänteistä halua kouluttaa. Onnea koiran hankintaa. Muista molemmat rodut ei ole lällyjä.

  • Otin 1 vuoden ikäisen hoffin narttu blondi meillä oli toinen hoffi narttu vaimon koira
   tämä uusi koira tuli mulle . nyt koira on 4 vuotta ollaan treenattu pk-lajeja
   osaa kaikki telineet . nyt menee tottelevaisuus lajista a-este / hyppynouto .
   hyppynouto aloitettiin talvella ja nyt menee joka kerta puhtaasti senperään
   otettiin eteen lähettäminen . siinä tekniikka oli kun tultiin koulutukseen autosta kun
   hyppäsi huusin istu ja liina kiinni kentän laidalle perus asento .heitin pallon valmiiksi ja seuraamista noin 60 m ja otettiin noudot .sen jälkeen eteen lähettäminen juuri ennen palloa huusin vapaa koira tuli eteeni ja perus asentoon
   ja palkaa nakinpaloja . sitten hae pallo ja menee kovaa . koira on kyllä haastava koulutettava .jos ukko komentaa kovaa se ottaa makuu asennon . näyttää keskisormea eli komennot on saatava hyvässä mielentilassa . me ollaan nostettu kierroksia pallon kanssa leikkimällä .nyt on menossa haku ja metsä jälki tykkää kovasti. vielä koiran luonteesta . tämä on lunnetesti 172-10 hieman pehmeä sais olla kovempi luonne tulee vaikeissa harjoituksissa esille.oltiin sokkeloisessa kellarissa koira kävi makuulle sakki kysyi mikä tuli vastasin nyt tuli mörkö vastaan .pantiin valoa ja pallo peliin niin se meni ohi.. nyt on mietitty pentujen tekoa olis löydettävä kovempi luontoinen uros . kotona koira on sellainen sohva peruna . hoffin kanssa kouluta määrätietoisesti virheet maksaa maltti on valttia !


 • Mistä tämä tulee tämä "mix" -käsite? Sekarotuisista puhutaan niinkuin ne olisivat jotain uusia rotuja, mutta eikös nyt ole vähän niinkuin niin, että jos vaikka kaksi puhdasrotuista koiraa parittelee, ja narttu saa pentuja niin pennut ovat sekarotuisia?

  Termi tulee vastaan usein etenkin pienten rotujen kohdalla, netissä myydään paljonkin näitä "mix"ejä.

  • "Mix" tarkoittaa juurikin sekoitusta, eli sekarotuista.


  • MIX...ihmeessä,käy myös ostajan mielessä, kun ne rodut ei sovellukkaan,ja koirasta tulee riesa, liian haastava ja hallitsematon.
   Monet mixit hakee uutta kotia jo 1-2 vuotiaina, juuri kun ovat pahimmassa murrkkuiässä, omistajat luovuttaa kun eivät jaksakkaan.Niissä on arkoja, pelkopurijoita ja muuten vaan agressiivisia, jotka on jo purreet jotakuta.Niistä on kova työ saada enää hyvää ja luotettavaa koiraa, joskus jopa mahdotonta.
   Palvelus ja laumanvartija mixit ovat olleet siinä suhteessa erittäin epäonnistuneita yhdistelmiä, että niitä laitetaan eniten kiertoon pito ongelmien vuoksi.Kyllä sitä miettii, et MIX niitä rotuja pitää mixata?
   Rotuja on jalostettu vuoskymmeniä, jopa satoja.Ja sitten joku keksii mixailla niitä omia paperittomia,ja viallisiakin melkein rotukoiriaan, jotta mixelin saa aikaiseksi.Meille yksi huono ja valitettavan sairas mixeli riitti.Kerrastahan sitä jotain oppii, jatkossa otan vain rotukoiria.Niistä tietää paremmin luonteet, ja mihin ovat taipuvaisia.Sen voilukea rotumääritelmästä.Meillä MIX elin rodutkin taisivat olla jotain ihan muuta kun myyjät kertoivat, että pettymys silläkin saralla.Eihän MIXelistä voi tulla viittätoistasenttiä korkeampi, kun roduista joita siinä mixissä piti olla XD)))


  • Mitä helv.. Ensinnäkin koiran murkkuikä harvoin tulee enää edes vuoden vanhalle koiralle. Itselläni, sekä kahdella ystävälläni on kaikilla tuossa iässä muuttaneet kodinvaihtajakoirat, eikä yhdelläkään ole ollut tuollaista ongelmaa. Omani on ollut alkuun hieman arka meitä kohtaan, mutta ei koskaan ole purrut eikä käyttäytynyt agressiivisesti vaan on todella hyvä ja luotettava koira nyt kun tietää olevansa hyvässä kodissa. Minun koirani on vieläpä saksanpaimenkoira-suomen pystykorva - sekoitus joista kumpikaan ei ole järin helppo rotu (pystäri lähinnä itsepäisyytensä vuoksi). Tekstisi kertoo ihan tarpeeksi sinusta ja sopivuudestasi koiranomistajaksi, oikein yhden mixin jälkeen uskallat suoltaa tuollaista kuraa, vaikka yhtä koiraa tuskin voi sanoa kunnolliseksi käytännön kokemukseksi! Mielenkiinnosta olisi kiva tietää, mitä rotuja mahdollisesti oli luvattu ja miksi koira ei nyt ollutkaan sitä mitä odotit. Taitaa olla että tässäKIN tapauksessa on käynyt vain niin, että koira on luovutettu ihan väärälle ihmiselle.


 • Hassuja yleistyksiä täällä, kukin koira, oli rotukoira tai sekarotuinen, on kuitenkin yksilö :D
  Itsellä on hovawart narttu, joka ei ole koskaan haukkunut kerrostaloissa (melkein 8 vuotta elämää takana)! Tajusi heti, että siellä muitakin elelee, mutta omakotitalon, mökin ja rivarin pihan ottaa kyllä heti ja ylväästi vartioitavakseen. Virtaa kyllä riitti pentuajan ja nuoruusvuodet, mutta koskaan nuorenakaan ei mitään erityisen suurta tuhoa tehnyt työpäivienkään aikana. Nuorena kävimme pentukurssilla, missä oli priimaoppilas, kun olin tietämättäni opettanut jo kaiken siellä opetettavan, myös tokoalkeita ja jälkeä tuli treenattua. Oppinut kyllä monet asiat hetkessä, myös ne huonot tavat, joten virheitä ei hoffin kanssa kannata kauhesti tehdä! Oma hovawart toivottaa kaikki kylääntulijat tervetulleiksi, on jopa epähoffimaisen ystävällinen ja luoksepäästävä, mutta vartioidessaan ilmoittaa tulijoista ja koirasosiaalinen rotuhan tämä ei ole. Lapsista tykkää. Jotkut koirat sulattaa heti/nopeasti, mutta suurinta osaa ei, vaikka sosiaalistin pentu-/nuoruusaikana aktiivisesti. Silti kelkka kääntyi, kun parit juoksut menivät ja sattui ikävä välikohtaus kimppuun pyrkineiden rotikoiden kanssa, oma koira tuntuu muistavan ikuisesti kaikki tapahtumat. Koskaan ei ole ketään purrut. Aktiivinen rotu, jonka liikunnantarve pitää tyydyttää hyvin vielä näin vanhemmallakin iällä, kutakuinkin joka päivä metsälenkillä samoillaan. Rotu on aivan ihana, kunhan koulutukseen panostaa ja on määrätietoinen, looginen ja tilanteissa mielellään yhden askeleen koiran ajatuksenjuoksua edellä! On uskollinen, kaikesssa mukana ja aina valmiina, mutta jos haluaa helpon koirapuistokelpoisen koiran, niin se ei ole hovawart :)

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

Luetuimmat keskustelut

 1. Koronavirus saapunut Suomeen

  Se on Lapissa tuli kiinalaisten turistien mukana. Miten käy joulupukki turismin? Onko lappi eristettävä?
  Maailman menoa
  231
  3459