Hyperaktiivinen ulkoilijabulldoggi

bullrokki

Englanninbulldoggi 2,5v. Oikein toimelias, sisällä rauhallinen, osaa käskyjä (paitsi jos ei ihan sillä hetkellä kiinnosta), on sosiaalinen ja nukkuu tai pureskelee luuta tai seurailee meidän touhuja.

Mutta ulkoilu... Asutaan kerrostalossa. Ihminen menee aina ensin ovesta ulos/sisään, portaissa koira ei saa ohittaa, vaan tulee vierellä. Ulko-ovella koira istuu alas (jo tässä vaiheessa innostuneena tuijottaa ulos ikkunasta), sanotaan paikka, minä menen ulos ovesta ja sanon koiralle "vierelle" ja jos koira alkaa heti sinkoilla, palaan takaisin ovelle ja mennään uudestaan niin kauan että tulee ulos rauhassa.

Sitten alkaa tämä ees taas tempominen. Sanotaan "saa mennä" kun koira menee pissalle/kakalle/nuuhkimaan, muuten on pyritty pitää vierellä. Mutta tämä kävely ulkona toimii jotakuinkin niin, että sanon "vierelle", koira tulee vierelle, isttuu. Lähdetään liikkeelle, hihna on aina lyhyellä niin että nenä yltää kuitenkin maahan. Sitten se onkin sitä että koira kävelee hihnan päähän saakka niin että hihna kiristyy (ei kuitenkaan kokonaan ohi, koska hihna on niin lyhyella) nykäisen hihnasta, hihna löystyy, koira jolkottelee niin pitkälle kuin pääsee ja hihna kiristyy, nykäisen ehkä naksautan kieltä, hihna löystyy, hihna kiristyy, nykäisen hihnasta, hihna löystyy... you get the idea. Eli heti vaan kun koira lähtee liikkeelle se jolkottelee minusta ohi niin pitkälle kuin lyhyenä pidetty hihna riittää. ELi todella raivostuttavaa jojoilua jatkuvasti. Välillä istutaan ja rauhotutaan ja vaaditaan "huomio" ja sitten taas jatketaan.

Ollaan kokeiltu tavallista pantaa, vetovaljaita ja nyt on ketjupanta. Tämä ketju on toimivin (aiemmin tilanne oli huomattavasti pahempi, hirveää sinkoilua ja riehumista) mutta en tykkää tästä kuristuspannan ajatuksesta. Olen ollut niin monta kertaa itkun partaalla kun ulkoilu on jatkuvaa taistelua, koira vetää koko ajan vähän joten tuntuu että selkeää eroa vetämiselle ja löysälle hihnalle rinnalla kävellen on vaikeampi tehdä.

Kokeiltu on tekniikoista: suunnan vaihto (ei, koiran vetää ihan sama mihin suuntaan mennään, aktivoituu tästä ihan hirveästi, nostaa korvat pystyyn ja ei päästä 100m pidemmälle), herkut (sanon "ei vedä", koira kääntyy katsomaan, saa namin, kääntää katseen pois, ja alkaa vetää, repeat, repeat, repeat ja muutenkin pakkasilla kun ottaa käsineet pois, kaivaa taskua ja antaa namin on kyllä tilanne ohi jo ihan täysin), naksutin (paskin idea ikinä, ei toimi sen kummemmin kuin sanakaan) ja viimeisimpänä nyt napakka nykäisy aina kun hihna kiristyy.

Ihmiset yleensä ohittaa hyvin (paitsi jos joku tuttu tulee vastaan alkaa hirveä tärinä ja tassuttelu ja vetäytyminen ja vetäminen). Toisen koiran kohdatessa korvat ja pää nousee pystyyn, alkaa pakittaa ja sitten tempaisee täysiä koiraa kohti, mutta ei agressiivisesti, vaan haluaisi leikkimään. Katkaisen aina näköyhteyden tai kosken/nykäisen hihnaa niin että korvat kääntyy takaisin taakse, mutta sitä kestää sen sekunnin ja taas korvat pystyssä ja huomio toisessa koirassa.

Lopputulos:minun oikean käden lihaksisto on silmin nähden suurempi kuin vasen. Vaikka kuinka yritän rentoutua ja saada karisman huokumaan ulkoillessa, käsi on jatkuvasti valmiina nykäisemään ja koira varmasti tuntee sen.

Koiralle on jäänyt päälle se, että aina kun mennään ulos, siellä tapahtuu jotain jännää ja se unohtaa täysin että joku ihminen on edes hihnan toisessa päässä. Miten saan siis ulkoilusta rauhoittavan kokemuksen minulle ja koiralle? Vai voiko odottaa koiran vielä tässä iässä rauhoittuvan "itsestään"?

11

117

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Damme66

      Onpas teillä... Ei tuu mieleen muuta kuin että koiralla on aktiivisuutta enempi kuin buldogeilla yleensä. Pitäsköhän kehittää sille joku harrastus, jossa pääsis purkamaan tuota energiaansa?
      Myöskin näen tuossa johtajuusongelmaa, kun koira noin kiskoo ja sisälläkin tottelee jos tottelee. Käskyjä kun osaa jokainen koira namin halutessaan. Oikea totteleminen toteutuu silloinkin, kun koiraa ei huvita.

    • bullrokki

      Niinpä... Koiralta leikattiin jalka joulun alla joten nyt ei saisi oikein väsyttääkään sitä millään juoksentelulla tai koirapuistolla, niin tuntuu että virtaa riittää entistä enemmän ja halu leikkiä toisten koirien kanssa on ihan ylitsepääsemätön. Tilanne on parantunut kuitenkin niin että kuuliaisemmin se käyttäytyy ulkona, korvat on luimussa kyllä, mutta muuten ei menekään niin kaksisesti. Että ollaan yritetty kyllä kaikin tavoin muuten pitää johtajuutta meidän taskussa, jos koira haukahtaa esim. rappukäytävän ääniä, komennetaan ja käsketään omalle paikalle, sohville ja sängyille ei saa tulla yms.

      Mitä sillon oikeasti kannattaa tehdä jos koira ei tottele esim. maahan käskyä heti? Äkkiä menee siihen että sitten vaan korotetaan ääntä ja koira alkaa pelleillä jotain että käväisee maassa ja pomppaa heti ylös.

      Ja mikä olisi sitten semmonen joku kiva aktivointileikki minkä vois tehdä sisällä? Välillä on piilotettu namia jonnekin ja sitten se riemuisssaan sitä etsii, että kai jotenkin siirtämällä sitä aktiivisuutta tänne sisätiloihin sais ulkoilua vähän rauhotettua?

    • Mitään "johtajan" asemaa et saa millään oviharjoituksilla tms jos muuten mättää.
      Koira on kokonaisuus ja elää kokonaisuutena kokonaisessa elämässä, joten johonkin elämänalueeseen kohdistettu "johtajuusharjoitus" ei auta sellaisenaan.

      Kävelyharjoituksissa palkkaaminen oikeasta käytöksestä tai esim katsomisesta ei toimi. Koira ei voi kulkea koko ajan sellaisessa kontaktissa tai motivoitua sellaisen etsimiseen kilometritolkulla.Kehuminen silloin, kun koira ei esim vedä, on yleisesti ottaen turhaa tai jopa "vaarallista" joten palkaksi kannattaa ohituksissa tai vetämättömyydessä mitoittaa ns rauha, eli korjausliikettä hihnalla EI tule koska...

      Karisma on sellainen asia jota ei voi opetella. Huijaamista voi yrittää mutta "yliryhti" ja tekoasenne ei vain käy. Se on valitettavaa ja silloin pitää miettiä vaihtoehtoratkaisua, ei se tee kenestäkään silti mitään huonompaa ihmistä.
      Ollaan vaan erilaisia.

      Näköyhteyden katkaiseminen ei ole ratkaisusi vaan nimenomaan pitäis etsimällä etsiä ohitustilanteita ja reenaa, reenaa !

      Jos koira huijaa, vedättää tai ennakoi, anna negatiivista palautetta. Että KELE ja maahan, käytä kroppaa hyväksesi, alkuun ohjaavia merkkejäkin ja koska alussa koira yleensä palkataan nopeasti esim maahanmenosta, on normaalia että se varastaa tai intona lähtee ennakoimaan että joko, joko... älä anna koskaan fuskata.

      Selkeästi koira tarvitsee lisää liikuntaa(kin), mutta piilottele kotona lempilelua, anna luita kaluttavaksi ja opettele temppuja. Ei siinä oikein muita vaihtoehtoja ole jos lenkitystä rajoitettava.

      Mutta sen verta vielä, että aktiivinen koira joka on liekeissä, ei "vaihda mielenmaisemaa" valitettavasti muuten kuin negatiivisen palautteen tai herätteen kautta ja silloinkaan se ei ole reilua, jos liikunta-asiat yms ei ole kunnossa.

      • Vielä... kun koiralle antaa pakotteen, eli nykäsee hihnasta (ei vedä vaan napakasti ja terävästi sivusuunnassa ketjukaulaimella ; se ei vahingoita tai ole eläinrääkkäystä, huomaat sen siitä, että koira vetää senkin kanssa...), koira koetetaan saada ns passiivisen väistämiskäyttäytymisen alle.
        Väistämiskäyttäytyminen on luonnollinen osa koiran viettikäytöstä ja liittyy moneen muuhunkin asiaan kuten aggressioon.

        On olemassa passiivista ja aktiivista väistämistä. Aktiivista käytetään kisaseuraamisessa vaikka, jolloin koira halutaan innokkaaksi ja sitä vain herätellään mukaan. Passiivista käytetään arkielämän asioissa kuten "mees nyt maate" tai "älä vedä".

        Kato koiria keskenään, varsinkin jos tulee hieman keskinäistä komentelua, niin näet näiden kahden toiminnan eron.


    • bullrokki

      Kiitos huomautuksista! Äskön oli taas ulkoilu semmoista taistelua, että ei tosikaan. Välillä tuntuu, että vaadinko liikaa? Entä jos meidän koira vaan on sellainen, kävelee tyytyväisenä vaikka hihna olisikin vähän tiukalla ja ei ymmärrä miksi sitä komennetaan? Vai voiko tuo vieläkin olla niin lapsekkaan leikkisä, että innostuu vaan kaikesta?

      Aika dominoiva on tämä meidän rekku muutenkin. Huomaan sen siitä, että nylkyttää vaikka onkin tyttö, jos on esim. kaverin koira kylässä, pyrkii päälle, vie lelun, tulee väliin jos toista koiraa rapsuttaa ja seuraa ja innostuu kaikesta mitä toinen koira tekee.

      Penteles että tykkään siitä karvakasasta, mutta miksi tämä on niin vaikeaa! Tuntuu vaan niin puuduttavalta takoa saman asian kanssa päätä seinään kolmatta vuotta ja aina joku uusi keino toimii hetken ja sitten taas ei ja sitten kokeillaan taas jotain uutta jnejne... :( Ehkä oon ottanut tästä itelleni sellaisen "tämän koiran on nyt pakko kävellä löysässä hihnassa rinnalla ja tuijottaa silmiin koko matkan"-taakan että en vaan pääse siitä yli.

      • Ooks ihan satavarma että koira käsittää mitä tahdot ???

        Se on ihan sama mitä koirasi ajattelee, nyt on kyse siitä mitä SINÄ ajattelet ja koirasi selkeästi määrää sen. On olemassa temperamentiltaan rauhallisempia koiria joilla tämä ongelma ei näyttäydy samalla tavalla mutta ilmeisesti koirasi ei kuulu tähän onnelliseen porukkaan.

        Nartun nylkyttäminen, merkkailu tmv kohdistaa ajattelun voimakkaaseen viettikäyttäytymiseen. Kiellä HETI. Kuopiminen, nylkyttäminen jne. Se on osana dominoivaa käytöstä AINA koska luonnossa vain vahvimmat lisääntyvät.

        Koirasi määrää kokeilujen perusteella kuinka "kovaa" täytyy kieltää.

        Kolmatta vuotta on aivan liikaa "kokeilla". Koirasi itse määrittää kuinka kovaa pitää asioihin puuttua. Jos kokeilet keinoa eikä se auta tai osoita edistymisen mahdollisuuksia, vaihda taktiikkaa, heti parin kerran jälkeen.

        Vetävän koiran kehuminen kun se ei vedä... totaa.. kuvittele itse ; se vetää, ei vedä ja kehut sitä, se innostuu ja vetää taas. Toisaalla jos se ei vedä ja kehut sitä, se ei tajua kele ollenkaan mistä kehut sitä. Joten passiivinen väistämiskäyttäytyminen on siinä paras mutta jos se ei sovi kehollesi tai mielellesi, kokeile muut neuvot ensin ja palaa sen pariin jos ei toimi.

        Mua suoraan sanoen veetuttaa rotukohtanen suhtautuminen siinä mielessä että joku koira olisi kovapäinen. On vain olemassa koiria, joiden viettirakenne a on erilailla painottunut ja sellaisten rotujen kohdalla, joilla on vaikeuksia esim saalis-tai ruoanhankintavietin aktivoitumisen osalta, keskittyisin käytettävissä (aina, joka rodulla) olevaan väistämiskäyttäytymiseen. Mutta tyylillään kukin, kokeile ja opi, siinä se riemu on =) !!!


    • Kirjastoissa on saatavilla kirjoja koiran aktivoinnista. Ja nimenomaan juuri myös toipilaille ym. sisätiloihin ;)

      Sitten seuraamisesta.Kyllä sen koiran voi opettaa ihan ilman pakotteitakin.Ja monesti,motivoimalla se onnistuu jopa paremmin,kuin pakotteilla,kun on kyse jääräpäisistä,kuten bulldogista.
      Koiraa ei myöskään tarvi opettaa ottamaan katsekontaktia,vaan pitämään paikkansa.
      Teidän tapauksessa todennäköisesti homma on tehty väärin.Oiskohan liian nopeaan edennetty ja palkka väärissä kohtiin.Ja tulos on nyt ns.ketjuuttaminen,joka olisi pitänyt katkaista alkuunsa.Nythän koira luulee,että tuo on vaadittua toimintaa.

      Tuossa on nyt myös se tehty,että liian monta on koettu.Kun olisi ollut parempi mennä kunnolla,ihan alkutekijöistä,pidempään.Ja vaikka heti,kun tuntui,ettei pelitä,niin hakea apua,oikeaan tekniikkaan.Oli se sitten mitä.
      Jos niitä pakotteita käyttää,niin ihan samoin pitää oikein tehdä.Bulldoggityyppiset tosin vastaa niihin huonosti monikin...Ja varsinkin,jos vähänkin ei tehdä oikein.

      Itse kyllä kehun koiraa oikeasta suorituksesta.Ei siinä mitään vaaraa ole.Päinvastoin,se merkkaa oikean toimintatavat.Olleellista on muistaa oikea äänenkäyttö,oikeissa kohtiin ja tilanteissa.Toiset voi innostua liikaa,joolloin kierrokset taas saattaa nousta.

      "Mitä sitten tehdään,jos koira ei tottele maahankäskyä?"Jospa sitä ei ole kunnolla edes opetettu...Yhä edelleen,bulldoggi on bulldoggi :D Sitä rautalankaa voi joutua vääntämään ihan eri atmosfääreissä,kuin jonkin vaikka palveluskoiran tai nöyremmän rodun kanssa :D
      Tuossakin on jo tehty se virhe,että se omistajan ääni on noussut.Joka taas on tehnyt sen,että vilkas ja taistelutahtoinen jääräpää,on ottanut siitä vaan lisää kierroksia(stressiä).
      Koiran pysymiseen maassa vaikuttaa eniten se,osaako se sen edes.Sekin on harjoittelun tulos.Ja usein ihan pienen etenemisen kerralla,jos siitä haluaa varman.Eli opetetaan matka pikkuhiljaa ja niin,ettei virheitä ehtisi tulla.Eikä nopeasti suoraan kovimpiin häiriöihin.
      Ja taas pakotteista sen verran,että bulldoggityyppisten kanssa,jos vielä enemmän,sen koiran täytyy kunnolla tietää,mitä halutaan.Jos ei,niin helposti tulee kierre siitäkin,että koira paineistuu ja se taas saattaa ilmetä omistajan mielestä tottelemattomuutena.

      Mutta teet niin tai näin,niin pysy rauhallisena,mutta määrätietoisena.Vaadi kaikki loppuun asti aina.MUTTA opeta ne kunnolla,motivoi kunnolla ja sitten vaadi.Ja tuossa vaiheessa voi joutua tekemään pitkän kaavan mukaan ja ulkonaliiikkumisessa siedättämäänkin.
      Voisi olla hyvä,opettaa vaikka noihin toimintoihin ihan uudet käskysanatkin.Voi olla,että vanhat on kokoneet inflaation.

      Koita tehdä itsestäsi mielenkiintoinen.Nuot temputkin auttaa osaltaan.Keksi siellä ulkonakin sitten jotain kivaa koiran kanssa.Kun koiran saat kuntoon,aloittakaa joku yhteinen harrastus.Ruumiinrakenne huomioiden ja tuo lyttynaama,niin esim.haku kävisi ihan mainiosti.Siinä saisi pinkoa,mutta samalla opittaisiin toimimaan myös hallinnassa omistajan kanssa.Toko nyt on aina hyvä,vaikkei rotu mikään tykki olisikaan siihen.

      ps.Kyllä noita vilperttibulldoggeja on muitakin ;D Mutta jos/kun pennusta väännetään jo sohviaista ja myydän suurinpiirtein hitaina ja hidasälyisinä,niin toki niistä perästä vedettäviäkin saa.Samoin,jos siellä esim.luustossa on häikkää,niin sekin voi tehdä oman osansa.

    • bullrokki

      Tuo uuden käskysanan opettaminen oli hyvä ajatus! Tuntuu tosiaan, että sitä vierelle-sanaa on jankannut niin pitkään että sama kun seinille puhuis. :D Täytynee kokeilla sitä nyt seuraavaksi, jos vaikka alottaisi treenaaman ensin sisällä missä se on rauhallisempi.

      Ymmärrän sen itsekin, että kaikki käskyt minkä kanssa ei olla oltu 100% ehdottomia, ei toimi. Esim. koira ei koskaan mene syömään ennen kuin saa käskyn "vapaa", koska jos se on mennyt kupille on ruoka otettu hetkeksi pois. Se pitää myös herkkupalaa nenänpäällä, eikä syö sitä ennenkuin saa luvan, joten kai se ruoka toimisi motivaattorina tuossa kävelyn opettelussakin.

      Mutta mikä sitten on oikea järjestys? Jos koira kävelee kiltisti vierellä nanosekunnin, annan herkun. Jos koira lähtee vetämään, nykäisen hihnasta sivulle ja sitten kun koira lopettaa vetämisen palkitsen herkulla, eli siinä taitaa käydä juuri niinkuin clarma sanoi, että koira luulee saavansa palkan siitä vetämisestä? Huoh...

      Me tosiaan luultiin saavamme se sohvaperuna, mutta olisi pitänyt osata varautua siinä vaiheessa kun pentu oli nimetty jo ihan pikkuisena Kiukku-Kyllikiksi. :D En silti kyllä vaihtaisi.

      • bullrokki

        Niin ja joskus kun herkuilla palkkaamista kokeiltiin, kun koira huomasi että mun takin taskussa on herkkuja, se meni siihen että se kyttäsi rinnalla koko ajan että "joko? joko? joko?" :D silloin ei varmaan anneta herkkua, kun se tavallaan sitä osaa odottaa/kerjää?


      • Kyllä sen varmaan
        bullrokki kirjoitti:

        Niin ja joskus kun herkuilla palkkaamista kokeiltiin, kun koira huomasi että mun takin taskussa on herkkuja, se meni siihen että se kyttäsi rinnalla koko ajan että "joko? joko? joko?" :D silloin ei varmaan anneta herkkua, kun se tavallaan sitä osaa odottaa/kerjää?

        voisi herkkuja antamallakin hoitaa. Ota vaan taskut täyteen matkaan läkseissänne ja sitten odotat hetkeä, tiputtelet niitä yksitellen koppeina vastaanotettaviksi. Ensin vähän useammin, sitten odotat hetken ennen seuraavaa ja jos kiinnostus herpaantuu, niin pyydät odottamaan sanomalla "pidä sivu" tmv ja sitten taas tiputat. Tätä tiputusaikaa pidennät ja pidennät koko ajan pyrkien pitämään koiran silleen hermolla ettei pääse kyllästymään. Pidätte välillä taukoa siinä tiputteluharjoittelussanne ja sitten kysyt koiralta taas että "maistuiskos hälle?". Tilanteen ollessa jälleen otollinen jatkatte sitä. Pidä kuitenkin huoli myös siitä että koira tietäisi koko ajan toiveesi pysyä siinä vierellä, eli muistuta hyvistä tavoista samalla "pidä sivu"-komennolla tai mikä sitten suuhusi parhaiten käykin. Ja aina kun pysyy sekunninkin remmi löysällä, niin heti "kiitos, oikein hyvä". Ja vastaavasti sen sekunnin jälkeen kun kiristyy jälleen, pyydä löysäämään(oma käskyni on "jätä askel väliin, ole hyvä"). Se ajoitus aina vaatii tarkkuutta.


      • "Jos koira lähtee vetämään..." Ensin pitäisi siis aloittaa ihan alusta,tarvittaessa askel-aaskeleelta,jos/kun koulutus aletaan.Tuo siis lähtökohtana,jos halutaan kouluttaa joku toiminta.
        Jos haluat käyttää keppiä ja porkkanaa,niin silloin menee palkka oikeasta,pakote/rankaisu väärästä.JOS koira luulee saavansa palkkion tuossa tapauksessa vetämisestä,niin silloin on vaan kyse todennäköisesti joko vääräaikaisesta palkkaamisesta,liian vähästä harjoittelusta(koira ei tiedä mitä halutaan) ja/tai vääränlaisesti tehdystä/riittämättömästä pakotteesta/riittämättömästä vaatimisesta.Ja mainittakoon taasen,että rotujen vastineessa pakotteeseen on siis eroja.

        "niin ja joskus kun..." No jos noin on,niin sinullahan on koira,jolla on vahva vietti,mitä käyttää hyväksi ;)
        Eli annat namia alussa useammin,mutta katsot,että koira ON oikeassa kohtiin ja myös sanallisesti kehut,eli merkkkaat vaan oikeaa paikkaa.Jos haluat,niin voit myös merkata paikan sanalla,jolloin koira oppii myös sanasta pysymään oikeassa kohtiin.
        Ja tämähän ei siis tarkoita mitään kokeenomaista,vaan itse määrität mikä on oikea paikka.Pikkuhiljaa kun koira on oppinut oikean paikan pitämään jo itsestään ja tarvittaessa korjaamaan ihan sanallakin paikkansa,niin makupaloja voi vähentää ja jättää pois.

        itse tosin vanhemmallekin ja "täysin "koulutetullekkin koiralle otan joskus makupaloja taskuun,ja palkkaan sitä siis satunnaisesti.Viimeksi lenkillä,jonkun aikaa sitten,aika ahtaassa kävelytiellä, kun tuli remmissä rähisevä koira vastaan,ja pistin omani kiertämään kauempaa lumihankeen(oli auki),niin kun sattui taskussa olemaan joku ruuanrämmäle,niin sai sen palkaksi.
        Vaikka onkin meillä peruskamaa,niin mikäs sen mukavampaa koiralle,kuin saada hyvä palkka joskus siitäkin.Mamin kehut ja ylpeys,ja vielä kongreettisempi,namia :D
        Tosin vähän jo muumioitunutta taskunpohjan jäännettä.Noh,täällä ei niin nirsoja olla :D


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin ajattelit

      Nähdä minut? Onko jotain odotuksia?
      Ikävä
      145
      2020
    2. Yksi mies ajatteli hyvin pitkään

      ja hänen kaipauksensa menetti kiinnostuksensa häneen…
      Ikävä
      116
      1582
    3. Maailmanlaajuinen tietokone ongelma?

      Kuinka systeemit voidaan rakentaa niin että yksi tietokone ongelma vaikuttaa miljardin ihmisen elämään jopa viikkokausia
      Maailman menoa
      95
      1387
    4. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      92
      1318
    5. Ihastuin sun kaksoisolentoon

      Kaipaan sitä nyt tästä eteenpäin. Joskus käy näin. 👋🏻
      Ikävä
      169
      1292
    6. Minä vaan masennun yksinäni

      Viettäkää mukava perjantai ilta ja kiva viikonloppu. 🌃🌞🐺💤
      Ikävä
      207
      1131
    7. Ketä kaivattusi mielestäsi muistuttaa

      ulkonäöllisesti?
      Ikävä
      48
      1076
    8. Venäjä lähettää 480 tuhannen sotilaan armeijan Suomen rajalle

      Miten Suomessa vastataan Venäjän uhkaan sotilaallisesti
      Maailman menoa
      205
      1066
    9. Hyvää yötä naiselle.

      Olitko sä taas lihonut? Hyh Hyh mieheltä jonka tunnet
      Ikävä
      98
      1047
    10. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      239
      892
    Aihe