virpojat ovat pian taas kerjuulla

virpojat ja pöljä

Huomenna on taas edessä nuorten "virpojien" kiertely. Ovikelloja soitetaan, pajunoksia tyrkytetään ja rahaa vaaditaan. Väliin ovat vanhemmatkin vähän matkan etäisyydellä kuulostelemassa, miten jälkeläisellä kannattaa kerjuulla olo.

Jossakin jopa häiriköinniksi muodostuneen "virpomisen" saa (toivottavasti) loppumaan, kun liimaa teipillä ovikellon päälle lapun, jossa lukee selvästi: EI VIRPOJIA.

Noinhan yhä useammat nykyään tekevätkin. Lappu on parasta liimata oveen jo edellisenä iltana, sillä ensimmäiset "virpojat" saattavat muuten soitella ovikelloa jo kello kahdeksalta sunnuntaiaamuna. Luonnollisesti on mahdollista myös poistaa ovikello toiminnasta sunnuntain aamun ja keskipäivän ajaksi.

Tuo kerjuun kaltainen uus"virpominen", jolla ei ole mitään tekemistä vanhan perinteen kanssa, on saatava loppumaan! Vaikka kuinka olisi naapurin lapsonen oven takana, niin mitään pajunrisuja ei kannata ottaa vastaan eikä mitään palkkiota saa antaa, jos vahingossa oven tulee avanneeksi. Se vaatii päättäväisyyttä eikä ole edes epäkohteliasta.

Saisivat hävetä vanhemmat, jotka jopa innostavat lapsiaan menemään tuolla tavoin kerjuulle. Kerjäisivät itse.

33

282

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Regina

      Palmusunnuntai- virpomasunnuntailla on pitkä perinne joka juontaa juuret ortodoksisuudesta. Ymmärrän hyvin etteivät Pohajnlahden puolella asuvat oikein jäsennä kulttuuri perinteen kuulumista palmusunnuntaihin.
      Onhan tosi, kerjuuta se ei todellakaan ole miksi jotkut sen mieltävät, vaan kulttuuriperinteen tuomaa rikkautta nykypäivään.

      Otin esille viime vuonna saamani virpojien tekemän kauniin kortin virpoma loruineen. Kortti ja loru ovat kauniita muistoja lasten vierailusta:

      "Virpoi, varpoi, tuoreeks terveeks.
      Isännäl, iso vassa emännäl perä leviä.
      Poika tuokoon minijän
      tytär hyvän sulhaisen.
      siulle vissat, miulle palkka.
      Miulle muna kanasestais
      maitotilkka lehmäsestäs,
      vähä voita vakkasestas kopeekka kukkarostas.
      Luoja sinnuu siunatkoon".

      • hilema

        Nuo uusvirpojat eivät ole liikkeellä kulttuuriperinteen vaalimiseksi, vaan rahan kerjäämiseksi.
        Sitä paitsi monien elämään virpominen ei ole perinteisestikään kuulunut..
        Se on enemmänkin ortodoksinen perinne ja pysyköön niissä piireissä.


    • Pistän lusikkani tähänkin soppaan.. Minusta se on menettänyt merkityksensä,kun lapset noidiksi pukeutuneina,käyvät kerjuulla.. Eihän se ole mitenkään perinteen mukaista! On minullakin. karjalaisia tuttavia,jotka ovat ortodokseja ja he ihmettelevät kovasti,tuota tapaa..On mennyt puurot ja vellit pahasti sekaisin.. Ymmärrän,että lapsista on hauskaa pukeutua ja hakea karkkeja,mutta sitä rahan pyytämistä en ymmärrä.. Josku on otettu vaan joku risu ja sitä tyrkyttävät.. Olen selittänyt, että se pitää olla pajunoksa,ja koristella,myös opeteltava se Virpomisloru.. Vanhemmat voisi neuvoa lapsiaan,ennenkuin he lähtevät soittelemaan ovikelloja!

    • uatu .

      Poliisiltakin on nyt ohjeita ns. virpomisen ollessa tänään ajankohtaista.

      Poliisi suosittelee, että tällöin
      - lapsia ei päästetä yksin sisälle vieraiden ihmisten asuntoihin
      - ei yleensäkään mennä "virpomaan" vieraiden ihmisten koteihin
      - vanhempien on syytä olla ainakin nuorempien lasten mukana.

      "Virpojille" ei pitäisi antaa rahaa, sillä se voi mennä makeisten ja jopa tupakan ja oluen hankintaan (viimeksi mainitut voi käydä joku isompi ostamassa)..
      .

      • HYVä että POLIISI

        on antanut ohjeita tuohon outoon, epämiellyttävään kerjäämiseen!
        Minulle se on ollut uusi opittava asia joskus 80-luvulla, olen antanut aina kaikki loput suklaani.
        Olen aina ajatellut krjäämisen olevan vasta viimeisen hädän merkki, mutta nuo huvittelevat sellaisella.


    • susmorsian ek.

      Ikävää, kun jotkut kokevat negatiiviseksi tämänkin asian. Minusta tuntuu, että se noidiksi pukeutuminen oli ohimenevä ilmiö, en täälläpäin ole lainkaan sitä tavannut. Ihan surulliselta tuntuu, jos kerjuuksi se mielletään.
      Ja äidin huolenpitoa on, jos ulkona odottelee, yleensä puolenpäivän jälkeen käyvät., pienimpiä virpojia. Hyvin kohteliaastikin käyttäytyvät, kysyvät ensin, saako virpoa eivätkä sisälle ole pyrkimässäkään.
      Tässä talossa on ulko-ovilukitus ja puhelinaukaisu kunkin kohdalla sisällepyrkivälle. Luulenpa, että vähäistä jos lainkaan, on täällä virpominen.

    • Kyöpelin vaari

      Mukavaa, että perinne elää. En ole koskaan kokenut lasten virpomisvierailua riesana. Aina on palkaksi riittänyt jotakin hyvää suuhun pantavaa. Iästäni huolimatta muistelen kuinka silloin lapsena virpomisiin valmistuttiin jo hyvissä ajoin, jännääkin se oli. Samoin on ollut omien lsteni kanssa. Virpomisen perinteeseen on tosin tullut mukaan pohjanmaan rannikon pääsiäisnoita perinnettä (trullit). Noidat liikkuivat lankalauantaina. Nytkin on kaappiin varattu muutama pääsiäismuna. Toivottavasti lapset edelleen meille löytävät. Se, että vanhemmat ovat joskus seuraamassa tapahtumaa on hyvä asia. Meissä suomalaisissakin, kun on kaikenlaisia, kuten olemme saaneet lehdistä lukea.

      • Isoisä*

        "Trulli" eli ruotsin "troll" joka äännetään trull on kadun nimenäkin ruotsalaisseudulla Satakunnassa, mutta myös Ahvenanmaalla Maarianhaminassa.
        Trollstigen on Norjassakin.

        Eli siis Trollgatan = Noitakatu

        Trollstigen = Noitapolku

        Trulli on oikeastaan peikko, häxan = noita.


    • Virpokoot muualla

      Me emme enää avaa ovea. Sen jälkeen, kun väsyin siihen, että pihan lapset eivät ikinä tervehdi kun tulevat vastaan, mutta sitten palmusunnuntaina pitäisi heitä palkita koivun oksista, joihin on liimattu höyhen, olen kovettanut mieleni ja pitänyt oven kiinni.

      • katso ihmistä

        Toivottavasti se taivaankodinovi avautuu sinulle katkera ihminen,kun sen takana kolkuttelet ja Pietari katselee tietokoneelta,että mitähän sitä on lähimmäisen,saati lapsen eteen tehty.Virpokoot muualla kannanottoon,mielipiteeni


      • se on loppu,slyt

        En ole mitenkään varautunut karkkeihin ja kolikoihin virpojia varten. Saimme teini-ikäisiltä virpojilta vielä huonoa käytöstäkin osaksemme. En avaa ovea enää herttaisille pikkunoidillekaan.


    • Pääsiäisnoita

      Tuskinpa vain lapset jokapäivä käyvät virpomassa, tai "kerjuulla" niinkuin nykyään näyttävät useat sen mieltävän. Palmusunnuntai on kuitenkin vain kerran vuodessa ja se oli ainakin itselle lapsena hyvin mukava ja jännittävä päivä. Tuolloin ei kyllä virpomista kerjuuksi ajateltu ja virpojat otettiin ilomielin vastaan. Ikävää, että vanhat perinteet katoaa ja etenkin tuollaisen suppean ajattelutavan takia vielä nopeammin. Tuskin kohta vanhemmat uskaltavat edes lapsia minnekkään virpomaan päästää, kun vihamieliset naapurit odottavat oven takana ''kerjäläisiä''. Lapset on kuitenkin aina lapsia, tuskin he tarkoituksella häiritse ja tunkeile kotiinne. Kohta varmaan lasten joululahjatoiveet ja synttärilahjat ovat kerjuuta tuollaisen ajattelun takia.. Relatkaa vähän ihmiset ihan oikeasti!

    • Huonot tavat leviävä

      Tuo outo erjääminen on lasten laumoittumisen myötä levinnyt jostain ja - "etenkin tuollaisen suppean ajattelutavan takia" -
      tuntuu vain edelleenkin leviävän samoin kuin huonot tavat!
      Ei edes tervehditä!

    • joutavoinen

      Noei etuo virpominen nyt niin tuomittavaa ole. Tuossa lähellä oli 12v sitten kaupungin omistamassa huvilassa vuokralla lapsirikas perhe. Isäntä kunnosteli vanhoja autoja ja kaupunki yritti turhaan häätää perhettä kun romuakin oli tontilla maisemaa rumentamassa.

      Heidän lapsia oli myös virpomassa puolentusinainen joukkio, Eihän minulla ollut antaa mitään karkkeja vaan kolikkopussin tyhjensin pienimmän kiharapäisen tytön kahvipannuun. Suljin oven ja kuulin sen kuhinan mikä syntyi käytävässä hyvästä saaliista ja sen oikeudenmukaisesta jakamisesta.

      Nyt kaupunki on onnistunut häätämään perheen joka ei ainakaan minua häirinnyt ollenkaan, pikemminkin on pieni ikävä sitä omaperäistä kierrättäjä perhettä.

    • fiiuliin*

      Kyllä minun ajatuksillani myös todetaan virpominen kerjuuksi.
      En ole koskaan itse käynyt enkä hyväksy sitä muiltakaan kuin omien sukulaisten kohdalla.
      Tuolla ylempänä joku mainitsi ettei ennen muinoinkaan virpomista ja kerjuuta yhdistetty toisiinsa, ehkä ei teillä , mutta kyllä meillä.
      Isä oli tarkka poika siitä mihin osallistui ja piti lapsensa myös ajantasalla .
      Ainakin vuonna 1930-39 välillä oli sellaisia vuosia jolloin isä kielsi meidän menemästä kerjuulle, virpomaan.
      Ja olen aina ollut siitä hyvillä mielin.Lapsiani en koskaan kieltänyt, en kehoittanut, mutta tuntuivat olleen samaa mieltä kuin muukin perhe, eivät olisi menneet pakottamallakaan.

      • Hyvä, Fiuliin!

        Juuri noin ajattelemme monet tuosta kerjäämisestä jota virpomiseksikin sanotaan.


    • havumetsien mies

      Virpominen ja siihen liittyvä onnen toivottaminen on kaunis tapa, jolla on pohjansa ortodoksisessa uskossa.

      Sitä vastoin pohjanmaalainen trulliperinne (noidat), joka on yhdistetty uus"virpomiseen", sekä selvä kerjääminen eivät kuulu virpomiseen.

      Perinne elää, mutta väärässä asussa.

      • Troll ( lausu trull)

        "Trulli" eli ruotsin "troll" joka äännetään trull on kadun nimenäkin ruotsalaisseudulla Satakunnassa, mutta myös Ahvenanmaalla Maarianhaminassa.
        Trollstigen on Norjassakin.


    • joutavoinen

      Olipa kerran pääsiäinen jolloin avasin oven ja siellä oli kaksi pientä noidaksi puettua poikaa esittäen omatekoista laulua. Toinen pojista oli oma poikani, hänetkin oli naapurissa tietämättäni varustettu virpomaan. Eipä minusta ollut moittimaan tilannetta.

    • Atolfia

      Vilkasta on ollut tänä palmusunnuntaina. 9 noitaa on käynyt virpomassa. Onneksi olin varannut suklaamunia ja erillaisia karkkeja, joten kaikille on riittänyt annettavaa.

      Kohteliaasti ovat kaikki kysyneet, että saavatko virpoa. Kauniin oksan olen saanut
      jokaiselta, joten vitsasia minulla riittää. Toivottavasti tulin tuoreeks` ja terveeks`.

      5 km:n lenkin tuossa heitin äskettäin. Liukasta osittai, mutta osittain on asfaltti paljaana, joten sauvojen käyttö oli hieman puolinaista. Pystyssä pysyin kuitenkin ja hyvää teki happi.

    • Noitamuorinen

      Onpa ihmisistä tullut mitään sietämättömiä nörrineniä. Virvonta on lasten iloista pääsiäisen toivotusta ja hupia aikuisille. Lapset ovat tehneet värikkäitä ja kauniita virpomis oksiaan. He ovat mukava piristys hauskalla pukeutumisellaan. Iloa tuo elämään lasten hymyilevät kasvot. Palkka voi olla karkkia, eikä rahaa, sehän on antajasta kiinni. Miksi kaikeen pitää suhtautua negatiivisesti.Ei se ole kerjäystä, vaan palmusunnuntain väriläiskä. Vanha tapa ja mukava sellainen. Hymyä siis huuleen ja iloa rintaan. Hyvää pääsiäistä kaikille.

      • Kaksi isoa naista 13

        vaan ei 16-vuotiasta virpomisokansa kanssa joka vuosi ison astian kanssa, ja käyttäytyminen paljastaa että raha mielessä, karkki taikka keksit pahan pettymyksen ilmeen aiheuttaa.


    • Ramoona*

      Eipä tullut kerjuu minullekaan mieleen , vaan aurinkoisen palmusunnuntain kruunasivat nuo pienet hyvänmielentuojat. Terveyttä ei koskaan liikaa toivotella ja tuoreutta tässä ihan kaipaakin !

      Olimme kyläilemässä esikoisen perheessä, jossa nuorimmaiset sonnustautuivat virpomakierrokselleen. Ison siskon kanssa oli valmistettu kauniit vitsat koivun hiirenkorvaoksiin, värikkäitä silkkipaperiruusukkeita somisteena. 5-vuotias pikkuveikka oli kissana Nalle Puhin tiikerin hahmossa ja 8-vuotias siskonsa värikäs kuin sirkusprinsessa. He liittyivät naapuriperheen lasten joukkoon, siinä 3-vuotiaskin sai oppia uusperinnettä. Kotiin tultuamme täällä on käynyt kaksi lapsijoukkoa, kysyneet nätisti, että saako virpoa . Vitsoihin oli askarreltu kaksivärisiä norkkojakin, oikein taidonnnäytteitä. Paperipäällysteiset karkit riittävät hyvin, lapsillekin on mieluisaa ystäviensä kanssa sonnustautua hauskoihin asuihin ja hiukan seikkailla namipalkalla.

      Itsekin virvoin tänä aamuna kännykällä.

      • Usko99

        Pääsiäisnoidaksi pitää pukeutua ei Nallet ja tiikerit kuulu suomalaiseen pääsiäsiperinteisiin.


      • 7878
        Usko99 kirjoitti:

        Pääsiäisnoidaksi pitää pukeutua ei Nallet ja tiikerit kuulu suomalaiseen pääsiäsiperinteisiin.

        Tuttavani oli antanut lähdöt virpomaan tulleille prinsessoille. Eivät varmasti tule ensi vuonna. Outoa on kun prinsessatkin virpåovat suomessa.


      • oijoid
        7878 kirjoitti:

        Tuttavani oli antanut lähdöt virpomaan tulleille prinsessoille. Eivät varmasti tule ensi vuonna. Outoa on kun prinsessatkin virpåovat suomessa.

        Tietenkim, kun olihan häm sinun tuttava, eihän häneltä muutä voi odottaakaan.


    • susmorsian ek.

      Ite meilläkin tehtiin virpomavitsat, nättejä olivat. Itä-Suomessa se perinne vielä aika aitomallillaan. Yhtään vuotta ei jätetty väliin, tytöt oikein odottivat tätä päivää.
      Juu, puhelimessa virvoin minäkin ystäväni, ja poika soitti juuri oikein värssyllä virpoen. Sanoin tietysti....tule piäsiäisenä palakoilles, niinhän ennen tapa.

    • mummeliinikin

      Minä tykkään virpojista. Ostan muutaman suklaamunapussin ja niistä sitten annan lapsille kullekin omansa suklaisen herkun.
      Rahaa ei ole milloinkaan pyydetty.

      • Aika entinen ei pala

        Olen syntynyt itärajan tuntumassa ja elänyt siellä n. kahdeksan(8) vuotta. Kotini virpomistapa oli seuraavanlainen.
        Äitin leipoi palmusunnuntaina leipää kääri niitä pellavapyyhkeeseen ja pakkasi ne reppuun ja lähetti veljeni ja minut viemään ne naapuri taloihin. Lähimmät naapurit oli n. 4. km päässä. Ennen lähtöä äitini selitti mitä meidän pitää sanoa taloon tullessa; Siunausta talon emännälle ja isännälle ottakaa vastaan leipämme. Näin jatkoimme matkaa hiihtäen kolmessa eri talossa.
        Pääsiäispyhien aikaan naapurit kävivät meillä kiitämässä ja toivat kanamunia vasta lahjaksi.

        Näitä matkoja teen usein menneessä eläen.


      • älkää mukavaa perinnettä tuo0mitko.


      • Kannatan tapaa
        Aika entinen ei pala kirjoitti:

        Olen syntynyt itärajan tuntumassa ja elänyt siellä n. kahdeksan(8) vuotta. Kotini virpomistapa oli seuraavanlainen.
        Äitin leipoi palmusunnuntaina leipää kääri niitä pellavapyyhkeeseen ja pakkasi ne reppuun ja lähetti veljeni ja minut viemään ne naapuri taloihin. Lähimmät naapurit oli n. 4. km päässä. Ennen lähtöä äitini selitti mitä meidän pitää sanoa taloon tullessa; Siunausta talon emännälle ja isännälle ottakaa vastaan leipämme. Näin jatkoimme matkaa hiihtäen kolmessa eri talossa.
        Pääsiäispyhien aikaan naapurit kävivät meillä kiitämässä ja toivat kanamunia vasta lahjaksi.

        Näitä matkoja teen usein menneessä eläen.

        MTV:n aamuteevessäkin oli toimittajien kokemuksia, yksi oli varannut karkkia ja suklaamunia, virpojia odotti, mutta yhtään ei tullut, säätyttö oli iloinen kun hänen ovellaan virpojat vierailivat.

        Miksi tuomita kaunis vanha tapa ?
        Kaikkeen tekemiseen liittyy uusia vieraita piirteitä, mutta mikä ei olisi muuttunut elämämme aikana. Sallittakoon virpominen, palkan voi antaa halutessaan, tai sanos ettei nyt halua virpomista.

        Minusta kohtelias käytös tämän ikäiseltä on ehdoton vaatimus kun kyse on nuorista virpojista. Opetatteko suoranaisilla tökeröillä kirjoituksillanne ettei mikään mikä ei sinua itseäsi miellytä, ole sallittua tai hyväksyttävää???

        En suosi kerjäläisiä, en anna rahaa, mutta en myöskään kiellä virpomista joka on kaunis tapa ja sekin vaatii virpomaan lähteviltä lapsilta rohkeutta kohdata ihmisiä. Kannustan arkoja lapsia pukeutumaan mihin tahansa naamiaisasuun jos se antaa rohkeutta päästä ulos ujoudesta. Trulliksi tai noidaksi ???

        Susmorsian kertoi niin kauniisti kahdessa viestissään juuri tuosta perinteestä.
        Edellisenä sunnuntaina virvotaan, seuraavana mennään hakemaan palkka. Tapa on yksinkertaistunut, teko ja palkka samalla kertaa.

        Pohjanmaalla on virpomis sunnuntai ensi sunnuntaina.


    • suomalainen00

      Älkää tehkö virpomisesta amerikkalaista pukeutumisjuhlaa naamiaisasuineen.

    • santeri4

      Oletteko verot muistaneet maksaa,ettei eduskunta tule hyppimään silmille.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Jumala rankaisi; nainen kuoli Suviseuroissa

      Eihän näissä joukkohysteriatapahtumissa ole mitään tolkkua. Aina pitää hajauttaa. Toivottavasti lestatkin tulevat nyt
      Maailman menoa
      200
      5138
    2. Mopomiitti onnettomuus

      Vittu se tehdas-alue ole oikea paikka mopomiitille, Ja minkälainen vanhempi hyväksyy, että pojan mopo kulkee järkyttävä
      Kokkola
      124
      3170
    3. Pääsit nainen todella

      lähelle ja kaikki sinussa oli jotain selittämättömän kiehtovaa. Silti en koskaan ymmärtänyt sinua täysin. Mitä halusit t
      Ikävä
      142
      2417
    4. Koettakaa nyt Trumpinkin fanit ymmärtää:

      Hän on myös jo vanha mies. Kukaan ei tiedä, mitä kunnossa hän on parin vuoden päästä.
      Maailman menoa
      342
      2374
    5. Kiitos, kun paljastit

      Vaikka mä tiesinkin! Nyt voi ottaa seuraavan askeleen? Hyvää yötä:)
      Ikävä
      55
      1992
    6. En saa unta kun ajattelen

      Sinua mies. Sydäntä ahdistaa meidän välit 😌😞
      Ikävä
      81
      1566
    7. YLE kirjoittaa - Viritetyt sähköpyörät aiheuttavat ongelmia poliiseille

      "Itse rakennellut ja viritetyt sähköpyörät ovat poliisin ja Liikenneturvan mukaan yleistyvä kirous liikenteessä." https
      Pyöräily
      116
      1510
    8. Missä hiton pippaloissa

      Sä käyt kun sua ei näy missään..tahtosin vaan varmistua et kaikki ok.
      Ikävä
      31
      1403
    9. Olen miettinyt sinua tänään

      Se mitä teit oli oikeasti vähän tylyä. En voi ottaa sitä muuna kuin mitä se konkreettisesti on. Esitän itsellenikin että
      Tunteet
      24
      1230
    10. Vieläkö pidät minusta

      Vieläkö pidät minusta nuori nainen? Vaikutat etääntyneeltä ja olen ajatellut että haluat olla rauhassa.
      Ikävä
      105
      1091
    Aihe