Tälläinen tilanne

maiden94

Elikkä itselläni on noin 7kk narttu rottis, todella sosiaalinen koira ja tottelee käskyjä hyvin kun tietää että saa namin palkinnoksi. Koira saa ulkoilua noin 2h päivässä ja sisätiloissa pientä touhuilua aina ulkoilun jälkeen. Alkoi yksi ilta ihmetyttään kun se mötkötti siinä lattialla, menin aivan normaalisti silittelemään ja rapsuttelemaan korvan takaa ja jokapuolelta koiraa. Sitten pistin pääni melkein hänen mahan päälle rennosti ja rapsuttelin kunnes koira näykkäsi minua päästä :o Tämmöistä ei ole ennen koskaan ollut että mistä saattaa johtua. aloitamme yhdessä lähiaikoina tottiksen, siitä se tykkäisi ja olisiko mahdollista ettei tuollaisia tule enään kun saa enemmän puuhaa?

25

179

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • maiden94

      Asiallisia vastauksia kiitos!

    • Laumakäytökseen kuuluu läheisyys mutta myös etäisyyttä tarvitaan. Eli ei pylly vasten pyllä bum bum koko ajan.
      Liiallinen "lähentely" tuottaa helposti tällaisia tilanteita.
      Se ilmoittaa ettei pidä siitä mitä teet ja haluaa vähän tilaa.
      Tällä en tarkoita, että on okei jos puree mutta siltä tuo vähän vaikuttaa.
      Ihan sama kun ihminen sanoo, että nyt loppuu kupsuttelu, meneppäs siitä tai että ei nyt.

      Toisaalta koira ei välttämättä ennen vanhenemistaan ymmärrä ihmisten halailuja tai muita tällaisia eleitä samoin kuten me. Iän myötä useimmat oppii että tossa ne nyt häärii =)

    • rusettirinta

      7kk:den ikäinen rottis, joka ei ole tottunut hyväksymään käsittelyä. Fyysinen koskettelu pikkupentuvaiheesta aikuisuuteen asti antaa koiralle luottamuksen ja hyväksynnän. Se pitäisi aloittaa heti, kun pentu tulee taloon, jolloin on vielä helppo torjua pennun kieputukset, vastustelut. Samalla pentu oppii alistumaan, rauhoittumaan, luottamaan. Tuollainen näykkäys osoittaa, ettei koira hyväksy.

      Nyt pitäisi kiireesti aloittaa käsittelyharjoitukset. Koira makaamaan lattialle jalkojesi väliin ja tassujen, pään, korvien, suun, koko kropan hyväilyä hitain ja rauhallisin liikkein. Harjoitukset aloitetaan ensin koiran ehdoilla, kun on kerran jo näykkäissyt. Täytyy varoa, ettei toista kertaa saa tilaisuutta, esim. vatsan rapsuttelu on hyvä aloitusliike..
      Mistään puuhailun puutteesta ei ole kyse, vaan koira hallitsee sinua. Tottiskentälle koulutukseen ja käskyn alle totuttamiseen on parasta tapakasvatusta. Onnea pennusta!.

      • maiden94

        Tänään pistin koiran eteeni aloin rapsutella kyljestä jolloin koira aina heittäytyy maahan selälleen koivet kattoa kohti ja rauhoittuu todella helposti. Rapsuttelin ja silittelin rauhassa ja hellästi joka puolelta, sitten kun pääsin vähän rapsuttelemaan etujalkaa niin ilmeisesti siitä ei tykännyt.. sanoin tiukasti ei ja lähdin pois, hetken päästä tein saman että rapsuttelen joka puolelta ja sitten jalan kohtaa varovasti silitellen. Hieman aristi ja sen jälkeen antoi silitellä huoletta :)!


      • voi elämän kevät
        maiden94 kirjoitti:

        Tänään pistin koiran eteeni aloin rapsutella kyljestä jolloin koira aina heittäytyy maahan selälleen koivet kattoa kohti ja rauhoittuu todella helposti. Rapsuttelin ja silittelin rauhassa ja hellästi joka puolelta, sitten kun pääsin vähän rapsuttelemaan etujalkaa niin ilmeisesti siitä ei tykännyt.. sanoin tiukasti ei ja lähdin pois, hetken päästä tein saman että rapsuttelen joka puolelta ja sitten jalan kohtaa varovasti silitellen. Hieman aristi ja sen jälkeen antoi silitellä huoletta :)!

        EI tullut mieleen että jalka on kipeä ?

        miksi koirasi muuten aristelisi


    • Voi elämän kevät

      Voihan se olla myös että innostui liikaa ja leikkisästi näykkäsi .
      Osaatko tulkita koirasi eleita ja ääntelyitä tarpeeksi jotta tiedät missä mielentilassa kulloinkin on.
      Tuollainen näykkiminen kuuluu koirien leikkimiseen keskenään .

      • Voi elämän kevät

        Lisäys : ei tee tietenkään asiasta hyväksyttävää.
        Näykkiminen on ehdottomasti kitkettävä pois


      • maiden94

        se ei ollut minkään sortin leikkimistä koiran osalta, tiedän todellakin että leikkiessään noin nuori koira voi helposti ja on myös ihan normaalia jos näykkäsee! Rauhallisessa tilassa koira tuolloin oli kun näykkäsi.


      • Voi elämän kevät
        maiden94 kirjoitti:

        se ei ollut minkään sortin leikkimistä koiran osalta, tiedän todellakin että leikkiessään noin nuori koira voi helposti ja on myös ihan normaalia jos näykkäsee! Rauhallisessa tilassa koira tuolloin oli kun näykkäsi.

        Paha tuohon on enempiä vaihtoehtoja heittää näkemättä tilannetta.
        Ja onhan niitä jo esitettykin

        Mä voin omaa narttu rottweileriani käyttää vaikka tyynynä kattoessani
        telkkaria :)
        En mä voiko näitten kanssa olla liikaa silittelyä , ei mun mielestä ;)

        Kunhan perusasiat on tietty kunnossa


    • rusettirinta

      Tuossa tilanteessa normaalin koulutuksen saanut nuori koira nousee ylös ja siirtyy toiseen paikkaan, jos ei hyväksy.

      Täytyy sanoa, että jos olisi ollut mun pentukoira, niin takaisin olisi saanut just sillä sekunnilla. Siksi jo pikkupentuvaiheessa täytyy tehdä selkeät rajat. Rottista opetetaan rakkaudella ja rajoilla. En tosiaan voi ymmärtää, miksi annetaan pennun kehittää hallittavuutta omistajaan. Ei ole puolustus, että aina on niin totellut. Totellut namin takia ja siinä se suurin virhe on, että omistaja luulee koiran oppineen tottelevaisuutta. Todellisuudessa koira on oppinut saalistamaan nameja omistajalta. Koiran mielestä nameilla mielistelevä omistaja on arvoton, jota ei tarvitse kunnioittaa.

    • kipunakiivaana

      Tai sitten pentu tunsi päälle kumartumisen dominoimisena ja puolustautui. Jotkut koirat ei kestä lainkaan päälle kumartumista yms jos ovat selällään. Mutta toko-ohjaaja varmasti osaa neuvoa, ja onnea pennusta myös ja kivaa kevään odotusta :)

    • rusettirinta

      Sehän se pennun virhe oli, kun puolustautui omistajaltaan. Hyvää vauhtia tulemassa remmirähjäksi.

      Käsittelyyn tottunut, omistajaansa kunnioittava rottis hyväksyy omistajaltaan ihan kaiken. Rottweilerin rotumääritelmässä luonne ominaisuudesta sanotaan, että on syvästi omistajaansa kiintyvä ja lapsirakas.

      • maiden94

        Koira on kyllä käsittelyyn tottunut ! ja tähän mennessä olen hyvin saanut remmin rähjäyksen ja vetämisen todella hyvin lopetettua. lenkillä jos koira alkaa vetämään niin pysähdyn saman tien ja odotan että koira tulee minun luokseni, sen jälkeen jatkamme matkaa. Myös uskoo todella hyvin jos hihnaan käy kiinni sanomalla irti, välillä ei tarvitse kuin tuima tuijotus niin irroittaa.


    • rottentotti

      Olisiko sillä joku paikka hieman kipeä...

    • rusettirinta

      ^ Samaa minäkin ajattelin, että onko pentu satuttanut jalkansa. Nuori pentu saattaa näykätä varoittamatta, mutta aikuinen ensin murahtaa rottikselle tyypilliseen tapaan, ensin varoitus. Jos ei ole ns. paperillinen pentu, niin siinäkin voi olla syy rodulle epätyypilliseen käytökseen.

      maden94: "Koira on kyllä käsittelyyn tottunut ! ja tähän mennessä olen hyvin saanut remmin rähjäyksen ja vetämisen todella hyvin lopetettua"

      Pentu ei ole käsittelyä sisäistänyt hyväksymään, koska näykkäsi. Siinä tilanteessa, kun lähdit pois, pentu sai tarkoituksensa toteutettua. Näin syntyy vaara, että pentu käyttää samaa tapaa, jos haluaa sinusta eroon. Sinun olisi pitänyt pysyä paikallaan toruessa, jos hallitset pennun niin hyvin, ettei se puraise. Toinen vaihtoehto on nousta tilanteesta ylös ja käskyttää vihaisena pentu omalle paikalleen.

      Oikea suunta sinulla kyllä on pennun opetuksessa, mutta vähän jemttiyttä lisää, että pentu oppii kuuliaisuutta ja namit ehdottomasti pois. Käsittelyharjoituksissa kannattaa ensin laittaa pentu "käskyn alle", siis kutsua luokse ja maahan. Tuo näykkäsytilanne oli verrattavissa ei niin hoivaviettiseen emoon, joka murahtaa, jos pentu ryömii päälle emon nukkuessa.

      • maiden94

        Mitä tarkoitat sillä että "palkinnot" namit pitäisi ottaa pois?


    • rusettirinta

      maiden 94: Nameilla opetetaan jokin liike, esim. istu. Kun pentu on omaksunut sanan istu, niin sitä aletaan vaatimaan. Alussa pentu istuu edelleen namia odottaen. Sitten tulee vaihe, jolloin pentu huomaa, ettei namia enää tule. Silloin tulee tämä omistajan käskyn noudattamisen kapina. Siinä tilanteessa omistaja luo pennulleen tottelevaisuutta vaatimalla oikeaa suoritusta.

      Jos siis ei noudata käskyä "istu", niin perusasennossa (pentu sivulla seisoen) toisella kädellä painetaan pennun lantion kohdalta maahan ja toisella kädellä nostetaan kaulapannasta hieman ylöspäin siten, että pentu joutuu epätasapainoon ja istuu. Vähän samoin, kuin näyttelyasentoja opetetaan. Kun taka osa on maassa, niin merkkisana esim. "hyvä" ja taputus. Näin pentu oppii liikkeen ja kosketus poistuu.

      Tässä oli vain yksi tottisliike, mutta ilman nameja opetettaessa saa vasta oikean kuvan pennun aidosta halusta totella. Kyse on siitä, miten hyvin ja varmaksi tottelijaksi valmennat pennun. Namia kerjäävä koira tottelee vain silloin, kun sitä huvittaa. Esim. vastaantuleva toinen koira saattaa olla tärkeämpi, jolloin namit ei kiinnosta. Rottweiler on niin vahva koira, ettei sen koulutuksessa saa antaa valintaa koiralle. Se ei siis saa valita, ottaako namin ja tottelee, vai hyökii. Omistajan pitää luoda sellainen auktoriteetti, että koira tottelee kaikissa tilanteissa.

      • maiden94

        Tänään kun koiraa olen käskyttänyt odottamaan, istumaan, maahan, tassut ja näin pois päin on koira totellut hyvin! tästä edes en enään nameja anna palkitsemiseksi muutakuin uusissa tempuissa ja niistäkin alan sitten vieroittamaan namin pois! :)


      • maiden94

        tiedätkö pirkanmaan suunnilta jotain hyvää tottiskouluttajaa tai muuta vastaavaa?:)


    • rusettirinta

      Suomen Rottweileryhdistyksen Pirkanmaan alaosasto. Koulutusvastaava [email protected]. Kysele missä ja milloin alkaa koulutus ym infoa.

      Tuo sinun pentu on jo niin iso, että vaatia pitää ja periksi ei saa antaa. Hyvää jatkoa!

      • maiden94

        Isot kiitokset vastuksista ja neuvoista! Ja todellakaan periksi en ole antamassa, ei pelkoakaan siitä:)!!


    • rusettirinta

      OK. Olisi mukava kuulla myöhemmin, miten teillä menee, joten palaile.

      • maiden94

        Palailen!:)


      • rottentotti
        maiden94 kirjoitti:

        Palailen!:)

        Vaikka en ole tuon "rusettirinnan" (luo ihmeessä oma nikki) kanssa kaikissa asioissa samaa mieltä, niin kuitenkin hänellä on "homma" hallussa, joten kannattaa kuunnella!
        Itse olen touhunut rotikkaurosten kanssa yli parikymmentä vuotta ja kokemusta omaan rotikoista jo 60-luvulta, mutta rusettirinnalta saan uusia näkökantoja... varsinkin näihin RWN.iin.
        KIITOS!


    • rusettirinta

      rottentotti: Voi kiitos! Olipa hauska kuulla. En nimittäin ihan kirjoittamisen ilosta täällä kirjoittele.

      Näkemyseroja saakin olla. Sehän on ihan tervettä ajattelua, kun on elollisesta asiasta kyse. Ihminen ja koira symbioosi, kahta täsmälleen samanlaista paria ei löydy. Siksi näkemyserot vain rikastuttavat. Ne myös riitauttaa monissa piireissä, jos ei osata katsoa laaja-alaisesti.

      Ai sinulla on ollut rotikoista kokemusta jo 60-luvulta. Silloin syntyi meidän ensimäinen pentue. Valtavasti on koulutus ym. muuttunut siitä ajasta. Myös rottis on muuttunut. Puuttuu se vakaa harmoninen olemus.

      Ikävää on se, kun rottismaailman ansioituneet ihmiset siirtyvät pois elämästä. Minäkin olen nuorena saanut oppini SRY:n perustaja jäseneltä, joka on ajat sitten poistunut. Viime vuosina näitä SRY:n kunniajäseniä on kuollut monia, joten tuntuu, kuin isähahmot olisivat kadonneet ja uuden ajan kehityksessä on menty vähän negatiiviseen suuntaan rottisten luoteessa. On se hyvä, että nyt ovat muutkin sen huomanneet ja jalostussuosituksessa kehoitetaan välttämään ylivilkkaita luonteita. Oikea suunta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      65
      3137
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      547
      2985
    3. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      37
      2195
    4. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      49
      1972
    5. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      120
      1805
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      305
      1785
    7. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      9
      1562
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      100
      1284
    9. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      63
      1208
    10. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      22
      1172
    Aihe