Tosi tarina: sijaisperhe

huokas

Katsoitko ylen ohjelmaa http://areena.yle.fi/tv/1835779 ? Tulipa paha mieli pienen pojan puolesta :(



Katsoin sen ja ihmettelen, että onko vika perheessä vai ohjelman ohjaajassa tms kun tarina jäi hyvin hajanaiseksi, kysymyksiä jäi paljon joihin ei tullut vastausta ja asioita vain raavittiin vähän pinnasta.

Huomasin, että ohjelmassa poika vaikutti ulkopuoliselta perheessä, osittain varmasti omastakin tahdostaan. Ilmeisesti perheellä ei ollut edes ollut ajatusta, että hän sulautuisi aikaa myöten perheenjäseneksi kun sijaisvanhemmat puhuivat jo aluksi, että halusivat kaksi poikaa jotka voisivat pitää toisilleen seuraa. Perheen tyttäret eivät näyttäneet ottavan poikaan mitään kontaktia, leipomistilanteessa puhuivat todella tökerösti, kuin poika ei olisi paikalla ollenkaan tai ymmärtäisi heidän puhettaan. Sulkivat hänet täysin tilanteen ulkopuolelle. Sijaisvanhemmat vain valittivat kuinka lapsi vie heidän aikaansa, eivät saa yhtään omaa vapaata aikaa itselleen ja aikaa olla _omien_ lastensa kanssa. Kuinka ulkopuoliseksi, hylätyksi pieni ihminen tuossa tilanteessa tuntee itsensä? Vanhemmat olivat tyrmistyneitä siitä, että näytti siltä että lapsi tarvitseekin enemmän tukea heiltä kuin "normaali" oma lapsi. Teki mieli sanoa, että yllätys hei! ei ole mitään takuuta kellään lapsella, omalla tai toisen lapsella ettei mitään ongelmia, sairauksia tai vammoja voisi tulla, jotka vaativat enemmän panostusta vanhemmilta. Se on elämää ja siihen on vain sopeuduttava. Ohjelman perusteella jäi hyvin naiivi kuva sijaisperheestä ja olisinkin kaivannut johdonmukaisempaa haastattelua motiiveista, tunteista jne.



Katsoin myös isän haastattelun http://areena.yle.fi/tv/1863808 , enkä voi häntä pitää roistona. Vaikeuksia on ollut, ja tukea hän on tarvinnut, mutta kohtelu kuulostaa kyllä todella ylimielisesltä ja vähättelevältä.



Sijaisvanhempien suhtautuminen lapseen ja hänen taustaansa oli jotain niin muuta kuin esim. inhimillisessä tekijässä kerrotussa tilanteessa http://areena.yle.fi/tv/1826450 . Ei siinäkään tilanteessa bio-vanhempien kanssa kaikki ole sujunut suunnitellusti, mutta suhdetta on rakennettu ja _yhdessä_ on työskennelty lapsen parhaaksi.

28

1413

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Minä katsoin.


      Perheen äiti oli väsyneen näköinen ja oloinen, voimavarat oli aika lopussa jo alun alkaen.
      Perheen isä toivoi poikaa, koska heillä ei ole poikaa, ja äiti katsoi vain papereita kuinka menestynyt lapsi oli koulussa ja kiinnitti lapsen arvosanoihin huomiota.
      Tuli mieleen enemmän koiran hankinta, kuin ihmisen.
      Heti alkuun petyttiin isäpoika suhteeseen, mutta voiko tässä tilanteessa muuta tai parempaa odottaa? ( en ole katsonut isän osiota )
      Alussa myös annettiin ymmärtää että poika sai pysyvän kodin, annettiinko tämä lupaus myös lapselle?
      Lapsi olisi tarvinnut heti alkuun erityistä tukea ja lämmintä syliä, kun oli alussa avoimen oloinen siellä kotona. Mutta sitä hän ei saanut ainakaan kuvassa.

      Myöhemmin valiteltiin keskittymishäiriöitä, ja sitä että "jos tämä tulee vielä vaatimaan lisää tuka, emme tiedä miten tämä jatkuu" ? ts. haluttiin lapsen olevan täydellinen, ja eikö hän sitä ollutkin siellä? mielestäni moitittiin lasta ja sitä kuinka paljon työtä tämä tulee vaatimaan. ja erityisesti kiinnitin huomiota siihen, että lapsi suhtautui ennakkoluulottomasti isän naiseen. Mitä outoa siinä on, jotkut lapset ovat ennakkoluulottomia.
      Minulle tuli mieleen että tämä ns. keskittymishäiriö on voinut olla perheestä johtuvaa.

      Lapsi laitetttiin kouluun, vaikka perhe ei tiennyt jatkosta. Uskon että tämä epävarmuus huokui lapsen suuntaan vaikka sitä ei televiossa näytetty.

      Kun ohjelma loppui, ajattelin seuraavaa:

      Toivoin että perheelle ei koskaan enään anneta yhtään sijaislasta, koska voimia eikä aikaa näyttänyt olevan omille lapsillekkaan.
      Eipä ollut hyvä esimerkki kellekkään sijaisvanhemmuutta harkitsevalle.
      Säälitti se pieni poika joka ajautui tuohon perheeseen.
      Asenne oli perheellä väärä. Kertaakaan ei tullut kommenttia: "kyllä tästä selvitään, kun kerran tähän on päädytty "

      • Ikävä kyllä

        Katsoin ohjelman ja minä ajattelin ohjelman loputtua just samalla lailla.


    • Ngyifrjbln

      Kiinnitin samaan huomiota ja tuli todella paha mieli pojan puolesta :(

    • Tosiasiassa...

      MIelenkiintoisia näkemyksiä ihmisiä. Suosittelen jokaista katsomaan ohjelman itse.

    • lapsen etu hukassa

      Samat huomiot. Tyttöjen suhde uuteen perheejäseneen oli jäätävä; älä ota, se on mun. Ei kiinnitetty huomiota eikä vastattu jne. Lapsi roikkuu koko ajan sijaisisässä...ym
      Kannattaa yle areenasta katsoa isän haastattelu. Ymmärsin, että lapsi pääsee kotiinsa kevään mittaan. Aivan upeata. Sosiaalitoimi on suuressa kriisissa; virhepäätöksiä näin vakavan asian suhteen kuin lapsen ottaminen omasta perheestä, ei saisi tapahtua. On ihan sattumankauppaa, otetaanko lapsi huostaan vai ei. Sosiaalipuolella on liian suuri valta. Ja hallinto-oikeuksista ei ole mihinkään, siunaavat vain sossujen lausunnot, vaikka ne perustuisivat olettamuksiin,

      • hyvä sentään

        Onneksi kuitenkin ala-arvoisista sijaisperheistä on alettu ottaa lapsia pois. Huh. Siitä kiitokset sosiaalitoimelle ja hallinto-oikeudelle.


    • Katsoin...

      Tytöt ovat tavallisia teinityttöjä. Jos heidän käytöstään ei osaa lukea, lasten kasvatuksesta ei tiedä mitään. Vanhempien kuvitelmat hivenen omituisia. Kun lapsia ottaa vastaan, heidät on vain hyväsyttäv'ä ongelmineen päivineen. Itse dokumentti antaa varsin suppean kuyvan tapahtumista. Pitäisi olla melkoinen selvännäkijä olettaakseen, että me katsojat läheskään kaikkea tapahtumista tietäisimme. Nähdyn valossa isä vaikuttaa kaltoinkohdellulta, mutta minkään asian totuuspohjaa ei tarkistettu eikä kerrottu.

    • omaan kotiin

      Osaako kukaan vastata, miksi Suomessa niin vähän kotiutetaan lapsia, vaikka huostaanoton perusteet olisivat poistuneet? Lakihan sanoo, että huostaanotto on tilapäinen, viimeinen toimenpide ja edellyttää viranomaisia toimimaan perheen yhdistämiseksi. Näin ei kuitenkaan tapahdu, vaan tapaamisia rajoitetaan, jotta lapset kiintyvät sijaisperheeseen ja unohtavat kodin. Kotiin ei ole nyt tuttavaperheen lapset päässeet 8 kuukauteen. Yksivuotias unohtaa äitinsä ja isommat saavat, mitä pyytävät, kun rahasta ei enää ole puutetta! Onko tämä lasten edun mukaista. Lisäksi vanhemmat jätetään täysin oman onnensa nojaan. Huom. ei päihde- eikä mielenterveysongelmaa, eivätkä lapset heitteillä.

      • hjklhjkfl

        Miksi lapset sitten otettu huostaan?


      • ghggjgjhg

        Huostoja perutaan minimaalisesti vaikkei enää syytä olisikaanei ole puhettakaan huostan purustaMeillä 13v. takana,lomat ja joka toisen viikonlopun lapsi saa olla kotona,lomat sujuneet sopimusten mukaan


      • Realiteetit

        Lapsia ei vain aina ole mahdollista kotiuttaa, koska monet ongelmat ovat senlaatuisia, etteivät ne korjaannu. Peruspalikat voivat olla hukassa ilman päihde- tai diagnosoituja mielenterveysongelmiakin. Yksivuotiasta ei ole syytäkään heitellä eri paikkojen välillä ja jos tämän ikäinen joudutaan ottamaan huostaan, ovat perushoidon puutteet olleet kyllä sitä luokkaa, ettei kotona olo ole turvallistakaan. Tapaamiset voi järjestää muuallakin ja se on yleensä lasten kannalta parasta.

        Siinä olen samaa mieltä, että huostaanoton kokeneet vanhemmat tarvitsisivat enemmän tukea, siis matalan kynnyksen keskusteluapua, vertaistukiryhmiä ym. Ainakin meillä lasten äiti on todella oman onnensa nojassa, osin kyllä omasta tahdostaan. Hän kun ei näe itsellään mitään avun tarvetta. On vaikeaa auttaa sellaista, joka ei ota apua vastaan. Suhde lapsiinkin kehittyisi ja säilyisi parempana, kun äiti saisi apua surutyöhönsä.


      • yhyhyh
        Realiteetit kirjoitti:

        Lapsia ei vain aina ole mahdollista kotiuttaa, koska monet ongelmat ovat senlaatuisia, etteivät ne korjaannu. Peruspalikat voivat olla hukassa ilman päihde- tai diagnosoituja mielenterveysongelmiakin. Yksivuotiasta ei ole syytäkään heitellä eri paikkojen välillä ja jos tämän ikäinen joudutaan ottamaan huostaan, ovat perushoidon puutteet olleet kyllä sitä luokkaa, ettei kotona olo ole turvallistakaan. Tapaamiset voi järjestää muuallakin ja se on yleensä lasten kannalta parasta.

        Siinä olen samaa mieltä, että huostaanoton kokeneet vanhemmat tarvitsisivat enemmän tukea, siis matalan kynnyksen keskusteluapua, vertaistukiryhmiä ym. Ainakin meillä lasten äiti on todella oman onnensa nojassa, osin kyllä omasta tahdostaan. Hän kun ei näe itsellään mitään avun tarvetta. On vaikeaa auttaa sellaista, joka ei ota apua vastaan. Suhde lapsiinkin kehittyisi ja säilyisi parempana, kun äiti saisi apua surutyöhönsä.

        Ja kukas sinä tietoviisas olet, kun toisten yläpuolelle asetut? Oletko ihan psykologi vaiko sosiaalityöntekijä?

        Asenne on ainakin todella ällöttävä. En haluaisi lastani ikinä tuollaiselle kaikkitietävälle.


    • brabrabrabra

      Onneksi kuitenkin ala-arvoiseen sijaishuoltopaikkaan laitettuja lapsi on alettu poistamaan noista kammottavista paikoista. Kiitos sosiaalitoimen ja hallinto-oikeuden!

    • sijaisvanhempi myös

      Hei!
      Katsoin saman ohjelman (ja isän haastattelun) ja itsekin sijaisvanhempana osaan ehkä avata joitain asioita.
      Olen siis samaa mieltä että monissa asioissa olisi perheellä ollut parannettavan varaa, mutta
      - teinien käytös on tuollaista. He eivät ole tehneet päätöstä alkaa sijaisperheeksi, joten heiltä voidaan vaatia hyvää käytöstä, muttei sen enempää. Noinhan teinit kohtelevat usein pienempiä sisaruksiaankin.
      - sijaisvanhemmat lähtevät pelkän lyhyen koulutuksen jälkeen "hommiin" eli vähintäänkin tarvittaisiin työnohjausta, jotta he kehittyisivät sijaisvanhempina ja saisivat käsitellä tunteitaan (ilman että negatiivisia tunteita ja turhautumista tarvitsee näyttää sijoitetulle lapselle) Eli kovin tyhjin käsin perhe joutuu vieraan lapsen sijaivanhemmaksi.
      - perheellä ei tainnut olla koulutusta tai kokemusta sen pride enempää? Eli jos on kokemusta vain omista terveistä lapsista niin voi olla käsittämättämön vaikea tajuta mistä lapset tulevat ja miksi käyttäytyvät kuten käyttäytyvät (esim. näyttää siltä että lapsi ei ole edes pettynyt vaikka isä ei haekaan) ja tulkitsevat häntä väärin.
      - osa jutuista oli (usein äidin) ajatuksen virtaa, eli ei kyse oli sen hetken tunteesta. Kukapa meistä ei joskus olisi ihan kypsinä puolisoon tai biolapsiinkaan. Kyllähän tunteita saa tuulettaa, ei se ole vaarallista, kun ei kaikkea suolla suoraa toiselle osapuolelle.

      Eli perhe varmasti ihan ok, mutta paljon enemmän tukea ja oppia he tarvitsisivat. Ja toisaalta poika tarvitisi kokeneemman perheen (tai jos vaan voi niin asua isän luona ja esim, käydä tukiperheessä kerran kk tai joku oma tukihenkilö) jolla riittäisi aikaa, kärsivällisyyttä ja ymmärrystä vielä pientä poikaa kohtaa.

    • Tukea pitää tarjota

      Teinit on ottaneet käytökseensä oppinsa vanhemmiltaan keneltäpä muultakaan. Teinit olivat ehkä kehittymättömämpinä avoimia, vanhempiensa vähän kuin huomaamatta. Teinien käytöksestä saattaa voida päätellä perheen todellisen arjen, sen kun kamerat on koottu pois ja perhe jätetty elämään arkeaan. Perhe saattaa tarvita itsessään tasapainottavia toimenpiteitä. Sossuthan voivat nyt tutkia mitä apua perhe tarvitsisi ja tarjota avohuollon tukia kun noin avoimesti toivat esille ja olivat huolissaan omasta jaksamisestaan omien lastensa suhteen.

      • empatiaa pitää olla

        Prameat kulissit monesti sokaisevat viranomaisten silmät. Jää sitten moni epäkohta näkemättä.

        Ei kaikki teinit ole noin itsekkäitä.
        Toivottavasti eivät nämäkään tytöt aina käyttäydy, kuten dokumentissa.


    • varsinkin IHAAAAAAA

      Saati jos jollain on HEVONEN, johan on hieno paikka. Vaikka sitten lapset luovat lannan kestä talvet.

    • mä vaan

      Perheellä on nyt 2 uutta sijaislasta, poikia!

    • asiantuntijuutta

      täällä muka asiantuntijat kommentoi suu vaahdossa tuota perhettä, olkaa kiitollisia, että joku viittii ottaa tommosta moniongelmaista penskaa kotiinsa.
      Penskan kasvatus on mennyt pieleen jo vuosia sitten. Äiti oli alkkis, isä on alkkis, äiti taatusti juonu koko raskausajan, joten tämä penska on aivan selvä FAS-syndrooma-lapsi,lukekaa miten FAS-lapsi oireilee, en viitsi luetelle sitä pitkää litaniaa mm.huono ruokahalau, keskittymiskyvyttömyys,vaatii erityistukea kotona ja koulussa.
      Isä nyt vikisee omiaan vaikka ei oo ollenkaan kelvollinen kasvattamaan tällaista moniongelmaista. ja kun alkkiseukko ei oo hoitanut lasta, otettu huostaan, isä selitti kuinka lapsi otettiin huostaan, kun äiti ei hoitanut lasta- mitä hän sitten teki, kun ei voinut vaikuttaa huostaanottoihin(tämähän tapahtui useamman kerran). Ja jos isä olisi aikoinaan ollut kelvollinen vanhempi, ei olisi tapahtunut huostaanottja. Tämä tuulella käyvä biologinen isä on aivan paskanpuhuja, joka koettaa kerätä säälipisteitä. Miksi lapsi annettiin TAAS tälle alkkis-isälle, joka ei osaa kasvattaa lapsesta tasa-painoista tai tukea moniongelmaista lasta. TÄmä lapsi olisi pitänyt sijoittaa uudelleen johonkin perheeseen.

      Ja kyllä tämä eka sijoitusperhe oli ihan ookoo, turha vikistä, tv. saa asiat näyttämäänsiltä kuin se halauvat, että juttu olisi myyvä.

      Ja te tällä palstalla, jotka väitätte olevanne kunnon sijoitusvanhempia, ottakaapa itse tuommonen FAS-lapsi ja tulkaa sitten kertomaan kokemuksista.

      • money money

        Ah sitä marttyyriyden määrää. Ettet vaan saa palkkaa?


    • lääketiedettä

      Oletko neurologian erikoislääkäri vaiko minkä alan?

      • olevinaan joku

        Mistä nimimerkki "asiantuntijuutta" tekee tulkinnan, että sijaisperhe oli ookoo ja TV - ohjelman tekijät väärässä. Olitko paikalla?


    • Sijari

      Onko edellisen kirjoittaja FAS-lasta hoitava sijaisvanhempi? Jos olet, niin hae nyt kiireesti apua. Olet selvästi väsynyt, turhautunut ja kyynistynyt. Lapsi on lapsi, ei mikään "penska". Se nyt on selvä, että alkkisvanhemmat ovat tuulella käyviä paskanjauhajia, odotitko kenties, että sijoitettu lapsi tulee tasapainoisilta ja yhteistyökykyisiltä vanhemmilta? Kirjoituksesi näyttää siltä, että suhteesi lapseen on kriisiytynyt. Pyydä apua kasvatusneuvolasta, pyydä perhetyötä tms., että tilanne saataisiin korjaantumaan. Sekä lapsen että itsesi takia. Ei tämä ole aina helppoa hommaa kenelläkään.

      • jotta semmottii

        Joskus nuo sijaisvanhemmatkin ovat täysin yhteistyökyvyttömiä. Eikä ole pelkästään minun kokemukseni.


      • Yhteistyökyvytön?
        jotta semmottii kirjoitti:

        Joskus nuo sijaisvanhemmatkin ovat täysin yhteistyökyvyttömiä. Eikä ole pelkästään minun kokemukseni.

        Sellaisen mielestä kaikki ovat yhteistyökyvyttömiä, jonka elämä on sellaisella mallilla, että lapset eivät voi asua kotonaan ja silti ei näe vikaa peilissä, vaan muissa.


      • koulutus - eettisyys
        Yhteistyökyvytön? kirjoitti:

        Sellaisen mielestä kaikki ovat yhteistyökyvyttömiä, jonka elämä on sellaisella mallilla, että lapset eivät voi asua kotonaan ja silti ei näe vikaa peilissä, vaan muissa.

        Tuolla asialla sitä voikin iskeä ihan joka paikassa. Siksi en pidäkään sijaisperheitä hyvänä - ainakaan sellaisten, joilla ei ole riittävää koulutusta tehtävään.

        Riittävä sosiaali-.terveys - opetus - kasvatus-alan koulutus antaa mahdollisesti eettisiä eväitä kannustaa "elämässään epäonnistuneita ihmisiäkin" eteenpäin. Riittävän eettisen ymmärryksen omaavat ihmiset ymmärtävät yhteyden sijoitettujan lastan ja näiden vanhempien / sukulaisten välillä ja kannustavat ja auttavat - eivät eristä ja hauku.


      • mitä kuvittelet
        koulutus - eettisyys kirjoitti:

        Tuolla asialla sitä voikin iskeä ihan joka paikassa. Siksi en pidäkään sijaisperheitä hyvänä - ainakaan sellaisten, joilla ei ole riittävää koulutusta tehtävään.

        Riittävä sosiaali-.terveys - opetus - kasvatus-alan koulutus antaa mahdollisesti eettisiä eväitä kannustaa "elämässään epäonnistuneita ihmisiäkin" eteenpäin. Riittävän eettisen ymmärryksen omaavat ihmiset ymmärtävät yhteyden sijoitettujan lastan ja näiden vanhempien / sukulaisten välillä ja kannustavat ja auttavat - eivät eristä ja hauku.

        Ja vielä. Vanhemman yhteistyökyvyllä ja sillä, että lapsi sijoitetaan, ei välttämättä ole mitään tekemistä keskenään. Vanhempi voi olla erittäin yhteistyökykyinen. Sijaisvanhemmuus ei myöskään takaa yhteistyökykyä, vaikka joku niin tuntuukin kuvittelevan.


      • todella hämmästynyt
        koulutus - eettisyys kirjoitti:

        Tuolla asialla sitä voikin iskeä ihan joka paikassa. Siksi en pidäkään sijaisperheitä hyvänä - ainakaan sellaisten, joilla ei ole riittävää koulutusta tehtävään.

        Riittävä sosiaali-.terveys - opetus - kasvatus-alan koulutus antaa mahdollisesti eettisiä eväitä kannustaa "elämässään epäonnistuneita ihmisiäkin" eteenpäin. Riittävän eettisen ymmärryksen omaavat ihmiset ymmärtävät yhteyden sijoitettujan lastan ja näiden vanhempien / sukulaisten välillä ja kannustavat ja auttavat - eivät eristä ja hauku.

        ja paskat, voin kokemuksesta sanoa että koulutus ei todellakaan takaa sitä että olis hyvä sijaisvanhempi...tiedän erään, jolla monta tutkintoa, ja toimii perhekodin johtajana, vieläpä pastori, ja ei kun vaan hakkaa näitä sijoitettuja lapsia, sylkee päälle ym ym, sekö on hyvä sijaisvanhempi, hyi helvetti...


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      116
      9343
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      46
      2760
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      154
      2513
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      22
      2029
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      14
      1776
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1570
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1527
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      11
      1464
    9. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      8
      1356
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1326
    Aihe