Miten rakennuslupa vaikuttaa tontin hintaan?

Lupapuuhastelija

Olemme ostamassa anopilta määräalaa pikaisesti koska kunta muuttamassa käytäntöjään. Nyt riittää 2000 m2 vapaa-aikatontin rakentamiselle, mutta parin kuukauden päästä pitääkin olla 5000 m2. Hintaero tonttien koolla olisi toistakymmentä tuhatta euroa.

Jos anoppi hakee meille valmiiksi rakennuslupa määräalalle ennen kuin ostamme sen häneltä, miten myönnetty rakennuslupa vaikuttaa tontin hintaan?

6

372

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • qwewq1

      Kysy anopilta!
      Ilmeisen ahne anoppi, varmaan se hinta nousee saman toistakymmentä tonttua. Aikamoinen fakiiri täytyy myös olla jos aikoo saada suunnittelun ja lupaprosessin läpi kahdessa kuukaudessa.

    • tarkkanakunrakentaa

      Minkälainen kaava alueella on? Nykyään saa rannoille rakentaa vain kaavan rakennuspaikoiksi määräämille alueille sen rakennuspaikaksi piirretyn kuvion sisäpuolelle. Jos ei kaavaa mutta paikka voisi saada kaavoitettaessa rakennusoikeuden eli kantatilalla on käyttämätönta rantarakentamisoikeutta, poikkeamaluvallakin pitäisi onnistua, jonka käsittely kunnassa ja ELY-keskuksessa vie jotakin puolen vuoden nurkilla.

    • Alkup.lähettäjä

      Kyseessä on rantakaavoitettu alue, rakennuspaikkaa ei ole määritetty erikseen vaan tulee sijoittaa mökkiä tiettyjen sääntöjen mukaisesti. Mm.tulee olla 70 m rantaa, talo sijaita 30 m rantaviivasta. Sen mukaan kun menee niin saa sijoittaa "mten haluaa". Kaupunki ottaa kuitenkin oma rakennusmääräys käyttöönsä aikaisintaan 2kk päästä, jolloin tonttia pitää edellisten lisäksi olla 5000m2.

      Anopin ahneudesta ei ole kiinni, mutta tontin koon kasvaessa myös sen rahallinen arvo kasvaa mikä tietenkin vaikuttaa lahjaveroon, ostohintaan tms.
      5000 m2 tontti maksaa tällä alueella huoneistokeskuksen välittäjän arvion mukaan 70 000 €. Rakennusoikeus on 200 m2. Jos ehdittäisiin saada rakennusluvat kuntoon ennen kesää, niin ei tarvitsisikaan lohkoa emätilasta kuin 2000 m2 ja tontin hinta olisi selkeästi edullisempi.

      Tietenkin yritetään päästä mahdollisimman edullisesti, eikä haluta maksaa ylimääräistä siinä missä ei ole tarve. Tiedän minkä arvoinen tontti on tällaisenaan, mutta kasvaako tontin arvo jos sille on haettu rakennuslupaa?

    • qwewgu1

      Jos olet ostamassa niin miten se lahjavero siihen vaikuttaisi? Anoppi voi määritellä hinnan ihan itse, ei siitä voi päättää kukaan muu. Jos hinta on erityisen alhainen, voi verottaja voi tietysti tulkita kaupan lahjaksi tai ennakkoperinnöksi ja määrätä veroa maksettavaksi. Noin yleisesti rakennusoikeus vaikuttaa kiinteistän hintaan enemmän kuin tontin koko. Jatkossahan tuo 5000 m2 on minimi joten pienemmän uuden tontin hinnalla on turha spekuloida.

      Rakennuslupaa varten tarvitaan resursseja eivätkä ne tietenkään ole ilmaisia. Myös lupa maksaa jonkun hassun satasen. Myös lohkomminen maksaa eikä rakennuslupaa voi käytännössä hakea ennen kuin tuo lohkominen on suoritettu. Jos rakennuslupa on ostajan toiveiden mukainen eli hän voi sitä hyödyntää niin tottahan sillä on rahallista arvoa. Siitä miten rakennuslupa siirtyy uudelle omistajelle ei minulla ole kokemusta eikä tietoa.

    • m0kki

      Mun on vaikea uskoa, että saatte enää lupaa tuolle pienemmälle alalle. Yleensä jos kunnassa tiedetään säädösten muuttuvan, niin lupia ei enää myönnetä vanhoilla normeilla. Mutta tässä tapauksessa voin toki olla väärässä.

      Mutta en oikein ymmärrä, että miksi te ette voi ostaa suoraan sitä 5000m2 tonttia? Sen tontin arvo määräytyy rakennusluvan mukaan, joten ylimääräiset neliöt eivät paljon maksa ja luulisi, että pääsette anopin kanssa yhteisymmärrykseen hinnasta.

      Hinta ei siis määräydy niin, että jos 2000m2 tontti rakennusluvalla maksaa 20000e, niin 5000m2 tontti maksaisi 50000e. Tuon isomman tontin hinta olisi ehkä 25000e tms.

    • Maatiainen

      Noin arvokas tontti kannattaa aina ostaa eikä se rakennuslupa siihen vaikuta vaan rakennus oikeus. Nuo kaksi asiaa soteentuu helposti. Määräala jossa on piirustukset ja luvat , mitä sillä tekee , kuitenkin pitää muuttaa ja silloin muuttu kaikki. Rakennusoikeus jonekkin tonttiin kannattaa selvittää ja se olis se hirviviö kuin suunirrelutarveratkaisu ?? Joo tuommoinen . siitä selviää rakennusoikeus.
      mutta se tontti/määräala pitää määritellä. Näin meillä oli, jos ei taaaaaas muutettu.
      Noita kun penkoo niin asia selviää. Aina kannattaa ostaa mahdollisimman iso maapala, niin suuri kuin luoto kestää. Metsä kasvaa vielä .

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1893
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      43
      1456
    3. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1411
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      16
      1399
    5. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      11
      1369
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1365
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1337
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1280
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1220
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      5
      1207
    Aihe