Aihealueet

Listaukset

  Miten rakennuslupa vaikuttaa tontin hintaan?

  Lupapuuhastelija

  Olemme ostamassa anopilta määräalaa pikaisesti koska kunta muuttamassa käytäntöjään. Nyt riittää 2000 m2 vapaa-aikatontin rakentamiselle, mutta parin kuukauden päästä pitääkin olla 5000 m2. Hintaero tonttien koolla olisi toistakymmentä tuhatta euroa.

  Jos anoppi hakee meille valmiiksi rakennuslupa määräalalle ennen kuin ostamme sen häneltä, miten myönnetty rakennuslupa vaikuttaa tontin hintaan?

  6

  225

   Vastaukset

   • Kysy anopilta!
    Ilmeisen ahne anoppi, varmaan se hinta nousee saman toistakymmentä tonttua. Aikamoinen fakiiri täytyy myös olla jos aikoo saada suunnittelun ja lupaprosessin läpi kahdessa kuukaudessa.

   • Minkälainen kaava alueella on? Nykyään saa rannoille rakentaa vain kaavan rakennuspaikoiksi määräämille alueille sen rakennuspaikaksi piirretyn kuvion sisäpuolelle. Jos ei kaavaa mutta paikka voisi saada kaavoitettaessa rakennusoikeuden eli kantatilalla on käyttämätönta rantarakentamisoikeutta, poikkeamaluvallakin pitäisi onnistua, jonka käsittely kunnassa ja ELY-keskuksessa vie jotakin puolen vuoden nurkilla.

   • Kyseessä on rantakaavoitettu alue, rakennuspaikkaa ei ole määritetty erikseen vaan tulee sijoittaa mökkiä tiettyjen sääntöjen mukaisesti. Mm.tulee olla 70 m rantaa, talo sijaita 30 m rantaviivasta. Sen mukaan kun menee niin saa sijoittaa "mten haluaa". Kaupunki ottaa kuitenkin oma rakennusmääräys käyttöönsä aikaisintaan 2kk päästä, jolloin tonttia pitää edellisten lisäksi olla 5000m2.

    Anopin ahneudesta ei ole kiinni, mutta tontin koon kasvaessa myös sen rahallinen arvo kasvaa mikä tietenkin vaikuttaa lahjaveroon, ostohintaan tms.
    5000 m2 tontti maksaa tällä alueella huoneistokeskuksen välittäjän arvion mukaan 70 000 €. Rakennusoikeus on 200 m2. Jos ehdittäisiin saada rakennusluvat kuntoon ennen kesää, niin ei tarvitsisikaan lohkoa emätilasta kuin 2000 m2 ja tontin hinta olisi selkeästi edullisempi.

    Tietenkin yritetään päästä mahdollisimman edullisesti, eikä haluta maksaa ylimääräistä siinä missä ei ole tarve. Tiedän minkä arvoinen tontti on tällaisenaan, mutta kasvaako tontin arvo jos sille on haettu rakennuslupaa?

   • Jos olet ostamassa niin miten se lahjavero siihen vaikuttaisi? Anoppi voi määritellä hinnan ihan itse, ei siitä voi päättää kukaan muu. Jos hinta on erityisen alhainen, voi verottaja voi tietysti tulkita kaupan lahjaksi tai ennakkoperinnöksi ja määrätä veroa maksettavaksi. Noin yleisesti rakennusoikeus vaikuttaa kiinteistän hintaan enemmän kuin tontin koko. Jatkossahan tuo 5000 m2 on minimi joten pienemmän uuden tontin hinnalla on turha spekuloida.

    Rakennuslupaa varten tarvitaan resursseja eivätkä ne tietenkään ole ilmaisia. Myös lupa maksaa jonkun hassun satasen. Myös lohkomminen maksaa eikä rakennuslupaa voi käytännössä hakea ennen kuin tuo lohkominen on suoritettu. Jos rakennuslupa on ostajan toiveiden mukainen eli hän voi sitä hyödyntää niin tottahan sillä on rahallista arvoa. Siitä miten rakennuslupa siirtyy uudelle omistajelle ei minulla ole kokemusta eikä tietoa.

   • Mun on vaikea uskoa, että saatte enää lupaa tuolle pienemmälle alalle. Yleensä jos kunnassa tiedetään säädösten muuttuvan, niin lupia ei enää myönnetä vanhoilla normeilla. Mutta tässä tapauksessa voin toki olla väärässä.

    Mutta en oikein ymmärrä, että miksi te ette voi ostaa suoraan sitä 5000m2 tonttia? Sen tontin arvo määräytyy rakennusluvan mukaan, joten ylimääräiset neliöt eivät paljon maksa ja luulisi, että pääsette anopin kanssa yhteisymmärrykseen hinnasta.

    Hinta ei siis määräydy niin, että jos 2000m2 tontti rakennusluvalla maksaa 20000e, niin 5000m2 tontti maksaisi 50000e. Tuon isomman tontin hinta olisi ehkä 25000e tms.

   • Noin arvokas tontti kannattaa aina ostaa eikä se rakennuslupa siihen vaikuta vaan rakennus oikeus. Nuo kaksi asiaa soteentuu helposti. Määräala jossa on piirustukset ja luvat , mitä sillä tekee , kuitenkin pitää muuttaa ja silloin muuttu kaikki. Rakennusoikeus jonekkin tonttiin kannattaa selvittää ja se olis se hirviviö kuin suunirrelutarveratkaisu ?? Joo tuommoinen . siitä selviää rakennusoikeus.
    mutta se tontti/määräala pitää määritellä. Näin meillä oli, jos ei taaaaaas muutettu.
    Noita kun penkoo niin asia selviää. Aina kannattaa ostaa mahdollisimman iso maapala, niin suuri kuin luoto kestää. Metsä kasvaa vielä .

   suomi24-logo

   Osallistu keskusteluun

   • Onko 1500 euron nettopalkalla järkeä käydä töissä?

    Palkkani on 1800e josta jää verojen jälkeen käteen 1500e. Onko näin pienelle palkalla järkevää teistä käydä töissä?

    156
   • Millä oikeudella Niinistö tenttasi pääministeriä ja eduskunnan puhemiestä eilen tv:ssä?

    Ei presidentti ole pääministerin esimies eikä eduskunnan puhemiehen esimies. Kummallinen tilaisuus. Yrittikö nöyryyttää Marinia ja Vanhasta?

    341
   • Sofia ja Stefan, niin suloisia yhdessä

    Stefan ja Sofia kävivät yhdessä kuntosalilla ja Stefan ylpeänä kuvasi rakastaan. Mahtaa olla Stefanille helpotus, kun voi olla julkisilla paikoilla naisen kanssa, jonka käytöstä ei tarvitse hävetä. Martinahan huutaa ja kiroilee vaikka keskellä katua ja ihan sama onko ihmisiä kuulemassa.

    116

   Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

   Luetuimmat keskustelut

   1. Millä oikeudella presidenttin Niinistö tenttasi pääministeriä ja eduskunnan puhemiestä eilen tv:ssä?

    Ei presidentti ole pääministerin esimies eikä eduskunnan puhemiehen esimies. Kummallinen tilaisuus. Yrittikö nöyryyttää Marinia ja Vanhasta?
    Maailman menoa
    334
    7908
   2. Sofia ja Stefan, niin suloisia yhdessä

    Stefan ja Sofia kävivät yhdessä kuntosalilla ja Stefan ylpeänä kuvasi rakastaan. Mahtaa olla Stefanille helpotus, kun voi olla julkisilla paikoilla na
    Kotimaiset julkkisjuorut
    113
    2787
   3. Sofia oli astiaostoksilla

    Vähänkö söpöä, kun oli ihastelemassa astioita kaupassa. Minusta hän on niin symppis ja luulisin, että osaa iloita monista asioista aidosti. Onhan Bam
    Kotimaiset julkkisjuorut
    74
    1488
   4. Loiseläjä Sofia

    kuvailee itseään Martiinan vanhassa asunnossa jossa Martiinan ostamia mattoja, kylpyammekoriste yms. Eikö tolla moukalla ole MITÄÄÄN suhteellisuudenta
    Kotimaiset julkkisjuorut
    83
    975