Miten aloittaa tarina?

qqqqqu

Tiedän tarinan juonen, tiedän miten tarina tulee etenemään. Tarinan alku on aina haastavinta, sen pitäisi saada lukijat hellään huomaansa. Miten se onnistuu?

Tuntuu että tarinani alussa on liikaa, aivan liiikaaa vuoropuhelua. Mutta tarina alkaakin siitä kun teinit ovat salaa röökillä kouluaikana. Ja jäävät kiinni.

23

9469

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Moikka qqqqqu!

   Kirjoitin tuossa blogiini ajatuksia kirjoittamisesta ja sieltä saattaisi löytyä apua, eli www.nettikirjoittaja.blogspot.com.

   Kuitenkin pikaisena vinkkinä sanoisin, että mietit, mikä kiinnijäämisessä on se sydäntätykyttävin juttu, eli onko kiinnijäävistä teineistä toinen päähenkilö ja jos, niin miten kiinnijääminen häneen vaikuttaa? Tähän voisit koettaa alun rakentaa niin, että lukijan on helppo samaistua heti tarjoamaasi ajatusmaailmaan.

   Kannustaisin kuitenkin kirjoittamaan alun nopeasti pois alta, jotta saat kirjoittamisen kunnolla liikkeelle, ja palaat sitten hieman myöhemmin uudestaan sen kimppuun.

   Menestystä kirjoittamiseen!

  • kdfjsdksl

   Alun voi kirjoittaa viimeiseksi.

  • app....

   Koko tarina tuntui tökkivän, joten jatkoin edellistä tarinaani. Sen alun olen saanut kirjoitettua, mutta en saa jatkettua!

   Mikä minua vaivaa?!

  • kotikirjailija

   jatka vuoden päästä. Lepo ja itäminen tekee hyvää. Itse pyörittlen samoja viittätoista aihetta edestakaisin ja väliin yhdistellenkin useamman vuoden ajan ja kirjoitan juttua aina uusksi ja uusiksi. Epämääräisiä pätkiä on muistitikun varastossa tusinoittain. Joskus niitä seaillessa aina tärppää, että ehi tuohon voi tehdäjatkoa tai alkua tai tuo päkähän sopii ytimeksi uuteen juttuun

  • kirjailija kaima

   Kirjoita ensin kaikki juoni kohdat ranskalaisen viivoin ja sen jälkeen aloita paisuttaa tarinaa tai aloita tarina yhden henkilön näkökulmasta kuinka se henkilö päätyi tupakka paikalle. Tuolla pääset ehkä alkuun.

  • qqqqqu

   Lyttäsin tuon nuoresta tytöstä kertovan tarinan, en vain osannut kirjottaa sitä vaikka tein juonikaaviot ym.

   Päätinkin jatkaa toista tarinaani, mutta en osaa jatkaa sitä. Miten siis jatkatte tarinaa kun olette jättäneet sen hautumaan?

  • köyhän miehen buko

   Se lähtee jatkumaan jos on jatkuakseen. Useiten auttaa pelkästään muistin virkistämikseksi kertaus mitä on edellisellä kertaa tullut kirjoitettua ärsykkeenä oivallukseen jatkon kannalta.
   Ehkä sun kantsis funtsia rungon tekemistä, kuten joku siihen suuntaan vihjasikin.
   Itse tosin teen ilman runkoa - paremmin itsensä siten yllättää.

  • ketjupolttaja

   Alku? voiko olla se mikä loppu? siis sisällöllisesti.

  • Retsutin

   Itse kirjoitan tarinat mielellään minäkertojalla joten aloitan päähenkilön (itseni) esittelyllä. Sanon esimerkiksi kuka olen, missä asun ja kuinka vanha olen.
   Jos tuo ei nappaa, aamusta on melkein aina hyvä lähteä liikkeelle. :)

   • nimionmerkki

    Mikä siinä aamussa on niin ihmeellistä, että monet aloittavat siitä? (Ei ammattikirjailijat) Lukijana kaipaan alkuja, jotka herättävät kiinnostuksen. Tunteen että on tapahtunut jotain tai että pian päähenkilö kokee jotain mikä hajottaa hänen elämänsä perustuksia. Kahvin juoni, hampaiden pesu, töihin meno tms. ei ole kiinnostaa luettavaa ellei ne kuvaa jotain poikkeamaa tai erityispiirrettä hahmossa, tilanteessa tai ympäristössä.


   • Einoin

    Vitsi?


  • Mikkoiranen

   Minun mielestä ei kannata takertua pelkkään alkuun, vaan ajatella tarina alusta asti kokonaisuutena ja ajatella sitä kokonaisuutta siltä kantilta, että mitä päähenkilö yrittää tarinassa saavuttaa. Yrittääkö se löytää kadonneen sukulaisen, saada jonkun naisen rakastumaan itseensä vai lyödä yrityksellään läpi? Tai sitten päähenkilöllä on joku "eeppisempi" tavoite, kuten syrjäyttää vallassa oleva diktaattori, tappaa avaruusalukseen tunkeutunut eilieni tai viedä mahtisormus tulivuoreen. Tällasen tavoitteen olis hyvä olla konkreettinen, ei siis mitään "yrittää kasvaa ihmisenä" -shaibaa. Ja luonnollisesti tarina sitten loppuu siihen, kun päähenkilö saavuttaa tai ei saavuta tavoittelemaansa asiaa.

   Kun sitten miettii tarinan alkua tältä kantilta, alussa pitäisi tapahtua jotain, jonka takia päähenkilö "alkaa haluta" tätä päätavoitetta. Ehkä vinttiä siivotessaan päähenkilö löytää 20 vuotta vanhan kirjeen tältä kadonneelta sukulaiselta? Ehkä päähenkilön kouluun tulee opiskelemaan ihana tyttö, johon hän heti ihastuu? Tai ehkä päähenkilö saa fudut työpaikaltaan, minkä ansiosta hän haluaa alkaa toteuttamaan unelmaansa tuolitassuja myyvänä yksityisyrittäjänä? Jos haluaa seurata perinteistä kaavaa, tällaisen katalyytin jälkeen seuraa yleensä pientä pähkäilyä, että "tarttis vissiin tehrä jotain mutta mitä?" Pähkäiltyään tarpeeksi päähenkilö sitten kekkasee jonkin idean, että näinhän se saavuttaa sen haluamansa asian, ja sitten lähtee toteuttamaan ideaansa.

   PS: jos kiinnostaa seurata vlogia aiheesta, oon ruvennut pitämään sellaista täällä: https://www.youtube.com/user/Sinfis.

   • Mikkoiranen

   • jhjkjkjjyt
    Mikkoiranen kirjoitti:

    Hölmö foorumi kun lisää pisteen linkkiin. :(

    Eli tässä toimiva linkki vlogiini: https://www.youtube.com/user/Sinfis

    Pidän tarinasi ideasta. Jos osaat kirjoittaa paremmin kuin puhua, siitä voi tulla ihan luettava nuorten kirja. Puhujaksikin sinulla toki on potentiaalia; olet edustavan näköinen ja sinulla on miellyttävä ääni. Mutta jos nutturatätinä saisin varoittaa, niin jätä turhat sanat pois. Jos aion jatkossakin markkinoida itseäsi ja kirjaasi puhumalla, editoi puheistasi pois 'niinkun' -turhakkeet. Viimeisimmässä videonpätkässäsi käytät myös sanaa 'minä' ehkä liian usein.

    Mutta ihan kiva idea. Ja tässä rikottujen kotien moraalittomassa maassa lienee paljon lapsia ja nuoria, jotka pystyvät samaistumaan hahmoihisi. Toivotan menestystä sinulle.


  • Enolemikäänmestari

   Pari vinkkiä, älä KOSKAAN aloita sanoilla "olipa kerran" sillä se on pitkästyttävää. En suosittele myöskään esittelyä tai muutakaan tylsempää aloitusta. On helpoin ja lukijoille mielenkiintoisinta kun aloitat vaikka jollakin vuorosanalla. Esimerkiksi jos hahmosi menee töihin tai kouluun, hän voisi huutaa esim.. -Heippa Fiia! Samalla saisit kerrottua lukijalle edes yhden nimen, mutta myös alku kiinnittäisi enemmän mielenkiintoa. Onnea!

  • Minä kirjoitan tarinan alun ja lopun viimeiseksi, koska itse tarina vaikuttaa niihin molempiin. Itse kirjoitan yksittäisiä kohtauksia ja kokoan ne lopulta yhteen palapelin lailla. Toki minullakin on jonkinlainen tarinan runko olemassa ja käsitys siitä, miten tarina pääpiirteittäin etenee.

   Jotkut kirjailijat tekevät jääkaapin oveen tarinasta puurungon, johon kiinnittävät kohtaukset muistilapuilla. Sillä tavalla kohtauksia on helppo siirrellä paikasta toiseen puurungossa. Yksittäiset kohtaukset kun vaikuttavat tarinan kulkuun, joten niille on löydettävä oma paikkansa. Nykyään tämän palapelin voi luoda kokonaan tietokoneella. Eli siis tarina on sarja kohtauksia (muistilappuja). Jos huomaat, että väliin tarvitaan uusi kohtaus lisää, niin muistilappu vain puurungon viereen ja sieltä nuolet tekemään koukkaus uuden kohtauksen kautta.

   Katsokaa miten maailmankuulut kirjailijat aloittavat tarinansa. Usein he aloittavat mystisellä epilogilla, joka ei tunnu mitenkään liittyvän itse tarinaan. Vasta tarinan lopussa lukija tajuaa, että se epilogi olikin itse asiassa avain koko tarinan loppuratkaisuun.

   • Tarkoitat varmaan prologi? :) Prologi on kirjan "alkuluku", kun taas epilogi on lopussa.


  • Minusta tarina on hyvä aloittaa puheenvuorolla. Jos tarinan alussa olisi vaikka kolari, henkilö voisi sanoa jotain. En tiedä minkä tyylista tarinaa kukaan kirjottaa, riippuu henkilöstä, mutta silti puheenvuoro on hyvä alku ja olen itse monta kertaa käyttänyt. Myös henkilön puhe voi olla vaikka tuon viimeiset sanat, vaikka se olisikin alussa. Toisaata puheenvuoron merkitys riippuu tarinan tyylilajista. Esim. kauhukertomuksessa voisi olla jotain pelottavaa. Mutta en sanoisi, että puheenvuoro olisi ainoa oikea aloitus.

  • Anonyymi

   Minulla on ehdotus. Tee monta erityyppistä aloitusta ja valitse niistä mielestäsi paras.
   Tietenkin voit myös tehdä kirjoittamistasi alusta yhdistelmän ja lähteä sillä liikenteeseen.

  • Anonyymi

   Nakki

  • Anonyymi

   Vanha kunnon "oli synkkä jä myrskyinen yö" on ehkä hieman kulunut. Mutta miltä kuulostaisi "oli valoisa ja tyyni päivä"?

  • Anonyymi

   Hjallis mielummin demari

  • Anonyymi

   minä en keksi miten aloitaa tarina

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Ylen Kela-kone näyttää alueesi maksetut tuet

   Kone näyttää erikseen jopa lääkkeisiin menevät Kela-rahat. Lieskassa syödään valtavasti lääkkeitä. Asumistukeakin menee
   Lieksa
   62
   9556
  2. Sähköpotkulautaonnettomuus

   Nyt sitten sattui ja pahasti! Uutisen mukaan 3 alle 15-vuotiasta olisi ollut samalla sähköpotkulaudalla liikkeellä. T
   Vantaa
   163
   2112
  3. Nainen, viime yönä ajattelin sinua ja itkin

   On vain niin ikävä, enkä tunteilleni mitään voi. Olisit minun iloni, olisit minun päiväni ja aurinkoni, mutta nyt olet p
   Ikävä
   68
   1354
  4. Seiskaan otti yhteyttä Dani-niminen taksikuski, joka erehtyi ottamaan kohuliikemiehenä tutuksi tulle

   Siis hetkinen, kaverilla on 7 kpl asuntoja Dubaissa, mutta taksiin ja hampurilaiseen ei raha riitä? Buah buah buahahhaa
   Kotimaiset julkkisjuorut
   237
   1292
  5. Ketä kaivattusi

   muistuttaa?
   Ikävä
   54
   1264
  6. Swastikan spiraali ja risti, molemmat auringon symboleina

   Swastikan spiraali ja risti – molemmat auringon symboleina Jälleen kerran vihamielisyys kaikkea hindulaisuuteen liittyv
   Hindulaisuus
   498
   1209
  7. Sä oot niin mukava

   Mutta samalla niin rasittava! Ikävä on.. Oli mukava, kun olit osa mun elämää🦫
   Ikävä
   86
   1186
  8. Taidan rakastaa sua

   kaikista mahdollisista esteistä, asetelmista, tilanteista, mielenhäiriöistä, traumoista yms.huolimatta ja myös niiden ta
   Ikävä
   45
   1025
  9. ABC Kuinka monta samaa kirjainta yhteensä

   ..yhteensä teillä on etu ja sukunimissänne? Uskallatko laittaa ne kirjaimet? Hyvä aika tunnistaa ja tavata se oma kaiva
   Ikävä
   89
   1001
  10. Kulta älä unohda minua

   Kulta en halua että katoat minulta.
   Ikävä
   33
   884
  Aihe