Tohtoriksi eri alalta kuin maisteriksi

miksi on mahdollista

Miten ihmeessä tällainen on sallittua? Ensin henkilö opiskelee maisteriksi alalta 1. Sitten hän tekee tohtorin tutkinnon täysin toiselta alalta 2, jolla ei ole mitään tekemistä alan 1. kanssa. Hän EI siis suorita maisterin tutkintoa alalta 2. ollenkaan. Vaan suoraan hyppää tohtoriksi. Nyt hän saa laittaa titteleikseen esim. FM, VT. TÄmä on harhaanjohtavaa, ja väärin niitä kohtaan joilla on kaksi maisterin tutkintoa, ja tohtorintutkkinto siihen päälle. Ja myös harhaanjohtavaa niitä kohtaan jotka yrittävät selvittää mitä tämä hemmo oikeasti on ja osaa ja on pätevä!
Nyt ei voi tietää kuka oikeasti on ja mitä, esim, kun selailee yliopiston opettajahenkilökunnan nimilistaa!
Professorina nyt voi olla tyyppi jolla ei ole edes sen alan maisterintutkintoa tehtynä aiheesta jota hän opettaa!! Ja tämä on tosi tapaus!

4

3200

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • minenossoo

      No elämän kevät. Pitäisikö tästä tehdä isompikin uutinen.
      Tämä ei ole mitään sen rinnalla, että Pohjois-Koreassa kenelläkään ei ole tohtoria kotona.
      Voisitko vaikka opetella kirjoittamaan, niin saisit itsekin jonkin tutkinnon.

    • Happamia, sanoi...

      Yliopistojen jatkotutkintoja koskevissa tutkintosäännöissä on todellakin poikkeuksia tällaisia tapauksia varten. Esimerkkinä katkelma erään yliopiston sivulta "Jos hakija suunnittelee tohtoriopintoja muulla kuin pääaineensa alalla, hänen tulee suorittaa tarpeelliset, pääaineen määrittämät, täydentävät opinnot. Toimikunta hyväksyy täydentävien opintojen opintosuunnitelman väitöstyön pääohjaajan ja pääaineen vastuuhenkilön esityksestä."

      Käytännössä tämä tarkoittaa, että tohtorikoulutettavalla on kyseisen alan maisteria vastaavat tiedot myös jatkotutkinnon alalta. Lisäksi henkilöllä on se alkuperäisen tutkintonsa tuoma pätevyys.

      Ihmisellä voi jo työnsä takia muodostua jollakin alalla ylivoimainen, tohtorin tutkinnot ylittävä pätevyys, vaikka hänellä sattuisi olemaan muodollisesti esimerkiksi vain kandintutkinto alaltaan. Ei tutkinto mitään ratkaise, vaan todellinen osaaminen.

      Vielä ohimennen sanottuna VT-lyhenne tarkoittaa varatuomaria, eikä se ole oppiarvo. Lisäksi VT-arvonimi edellyttää oppiarvoksi OTM, OTL tai OTT.

      • Lakikylteri

        "Lisäksi VT-arvonimi edellyttää oppiarvoksi OTM, OTL tai OTT. "
        Ei, vaan tarkkaan ottaen se edellyttää OTM-tutkintoa, koska sen opinnot antavat ammatillisen pätevyyden. OTT ja OTL-tutkinnot voi suorittaa myös muualla juridiikkaa pääaineena opiskellut, mutta he eivät saa silti näihin juristin hommiin pätevyyttä, koska niihin edellytetään laissa vaadittujen opintokokonaisuuksien suorittamista oikeustieteellisessä tiedekunnassa.


    • hyvä kysymys

      Usein jos hyppää eri alalta tohtoriopintoihin joutuu suorittamaan täydentäviä kursseja kyseisessä aineessa. Näiden tarkoitus on saattaa lähtökohdat riittäviksi tohtoriopintoja varten. Käytännössä tämä riippuu kuitenkin koulusta.

      Ulkomailla on paljon yleisempää suorittaa perustutkinto ja jatkotutkinto eri alueilta. Tämä johtuu ensinnäkin siitä, että kandidaatintutkinto on perustutkinto. Monessa maassa siitä maksetaan itsensä kipeäksi ja siitä ei ole paineita jatkaa jatkotutkintoon kuten maisteritutkintoon, päinvastoin kuin Suomessa.

      Näissä maissa on myös tavallista mainita kaikki tutkinnot henkilön nimen perässä, jotta muut ymmärtävät henkilön taustat. Jokainen tutkinto pitää käsittää omana kokonaisuutenaan, eikä olettaa suomalaiseen tapaan henkilön hallitsevan jollain alalla myös kyseisen alan alempien tutkintotasojen sisällön.

      Jollain voi olla kanditutkinto orgaanisen kemian alalta. Sen päälle voi rakentaa vaikkapa computer science -painotteisen maisteritutkinnon. Lopuksi kirsikkana kakun päälle kaupallispainotteinen PhD in Management. Hyvin tyypillistä on myös rakentaa minkä tahansa alan kanditutkinnon päälle MBA-tutkinto.

      Tällaisissa maissa jatkotutkintoihin (maisteri- ja tohtoritaso) korostuu se, että hakijalla on pohjilla ylipäätään vaadittavan tason tutkinto (kandi, tohtoritutkinnossa ehkä maisteri). Lisäksi tuijotetaan silmä kovana yleisiä mittareita kuten GMAT-pisteitä. Niissä korostuu kaikessa tieteessä tarpeellisena pidetyt osa-alueet, kuten analyyttinen ajattelu, matemaattinen ymmärrys, sekä lukeminen ja kirjoittaminen

      Pitää muistaa, että tohtorintutkinto ei ole jonkun aihealueen gurun tutkinto. Se ei tarkoita, että tietyltä alueelta väitellyt osaisi ylivertaisesti alueen asiat. Päinvastoin, moni pitkään aihealueella töissä ollut päihittää sen alueen tohtorin mennen tullen. Tohtoriopinnot ovat tutkijakoulutusta.

      Tohtori tietää aihealueestaan riittävästi jotta voi tutkia sitä. Siihen ei usein tarvita ylivoimaista osaamista alueelta, vaan ylivoimaisen osaamisen hallitsijat kuten käytännön työtä tekevät ovat niitä joilta asiaa kysytään ja joita tutkitaan. Alaan voi päästä sisään kohtuullisen nopeasti vaikka taustalla ei olisikaan perustutkintoa alueelta.

      Luonnollisesti joiltain alueilta on helpompi hypätä toisille. Esimerkiksi luonnontieteistä on kohtuullisen helppo hypätä yhteiskuntatieteisiin, kauppatieteisiin ja jopa teknillisiin tieteisiin. Toisinpäin taas voi olla vaikeampi. Asiaa määrittää hyvin paljon se, millaisella taustalla hyppääjä on liikkeellä.

      Itse tunnen koneinsinöörin, joka on työskennellyt 20 vuotta kansainvälisten patenttien parissa eri maissa. Kaveri on kävelevä tietopankki ja konsultoinut tunnettuja kansainvälisiä suuryrityksiä. Hän päihittäisi mennen tullen alueelta väitelleen tuoreen tohtorin. Nyt hän on aikeissa lähteä suorittamaan tohtorintutkintoa. En tiedä mitä hän siitä saa, mutta toisinpäin ajateltuna ainakin tiede hyötyy hänen tuomasta tiedostaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ole rohkeampi kuin koskaan

      ja kerro tähän suoraan kaivattusi nimi
      Ikävä
      93
      1955
    2. Oulussa puukotettu lasta

      Onko perussuomalaiset huolissaan julkisten tilojen turvallisuudesta. Miten sisäministeri Rantanen suhtautuu lapsiin kohd
      Perussuomalaiset
      417
      1532
    3. Mitä tekisit jos

      täällä ois viesti sulle, otsikossa sun etunimi ? Ja viestissä sanotaan "minä rakastan sua" ja allekirjoituksena kaiva
      Ikävä
      91
      1293
    4. Nyt pärähtää - Uusi lavatanssiohjelma starttaa tv:ssä!

      Oletko toivonut lavatanssiohjelmaa televisioon? Puoli seiskan kesäilta tuo lavatanssit suomalaisiin koteihin. Juontajin
      Tv-sarjat
      13
      1079
    5. Milloin olet viimeksi nähnyt

      Kaivattusi ja missä? Onko ikävä vastaa rehellisesti.
      Ikävä
      72
      1021
    6. Kokki Akseli Herlevin ex-rakas Emmi Suuronen kisasi Diilissä - Nyt Selviytyjissä: "Vaikka olen..."

      Emmi Suuronen ja Akseli Herlevi ovat ex-pariskunta. Nyt Emmi nähdään taas tosi-tv-ohjelmassa. Takana on jo Diili ja mis
      Suomalaiset julkkikset
      10
      986
    7. Ääripersu puukotti taas.

      Kamalaksi on mennyt. Persut ammuskelee ja puukko heiluu..
      Oulu
      179
      969
    8. Miten ihmeessä

      on kaksi niin samanlaista. Älä ymmärrä väärin, en yritä mitenkään itseäni ylentää mutta eiköhän me jollakin radioaallol
      Ikävä
      49
      949
    9. Onpas punavihreät taas ärhäkkäinä

      😺 Ihan tuntuu kuin syyttäisitte meikäläisiä/meikäläistä Oulun puukotuksesta. Tapaus on hyvin ikävä ja tuomittava. En
      Luterilaisuus
      247
      906
    10. Pelkäätkö että olisin

      Ilkeä sulle jos nähtäisiin? Naiselta miehelle
      Ikävä
      74
      827
    Aihe