Onko Collie sopiva ensikoiraksi?

Koirahullu 2004

Elikkä onko collie sopiva ensikoiraksi koska oon jo pitkän ajan halunnut collien mutta en tiedä onko se sopiva aloittelialle.

2

161

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • colliettt

      Collie sopii monille ihmisille ensikoiraksi, mutta se ei ole koira jokaiselle. Se on erittäin helppo jos hyvä tuuri käy, mutta erittäin hankala jos käy huono tuuri tai itse on aivan väärä omistaja collielle. Tässä muutamia ohjeita :)

      1. Tutustu hyvissä ajoin koirien käyttäytymiseen, hoitoon, kouluttamiseen ja tietysti siihen rotuun, josta olet kiinnostunut. Tee näin jo ennen kuin harkitset yhtään vakavemmin koiran ottamista.

      2. Lue ainakin nämä kirjat:
      Rainer Vuorinen - Elämää collien kanssa
      Tuire Kaimio - Pennun kasvatus
      Turid Rugaas - Rauhoittavat signaalit

      Lisäksi lue ahkerasti Collieyhdistyksen foorumia (http://www.collieyhdistys.fi/forum/), nimittäin sieltä löytyy rehellisiä, henkilökohtaisia kokemuksia ja erittäin paljon informaatiota erilaisista asioista. Lukemista varten ei tarvitse rekisteröityä.

      3. Ole rehellinen itsestäsi ja siitä mitä haluat koiraltasi. Oletko myös valmis hyväksymään sen, että collie on aktiivinen koira, joka tarvitsee johdonmukaisen ja lempeän mutta jämäkän tapakasvatuksen, sekä kohtuullisesti tai paljon liikuntaa ja muita aktiviitteja? Ymmärräthän, että pennut ovat pentuja, ja niiden ensimmäisten söpöilyviikkojen jälkeen sinulla voi olla käsissäsi melkoisen aktiivinen kakara, joka ei välttämättä ensimmäisen elinvuotensa aikana muistuta sitä unelmien Lassieta?

      4. Jos päädyt koiran ja nimenomaan collien hankkimiseen, ole erittäin tarkka kun valitset kasvattajaa. Colliekasvattajia on paljon ja sinun tulee löytää tästä joukosta sellainen, johon luotat ja jonka kanssa tulet hyvin toimeen. Älä automaattisesti valitse sitä, joka asuu kaikista lähimpänä tai jolla on ensimmäisenä tarjolla pentuja. Sinun ei ole pakko pennun ostamisen jälkeen olla tekemisissä kasvattajan kanssa, mutta jos tarvitset tukea tai muuten apua, kannattaa muistaa että sitä on yleensä helpoin löytää oman koiransa kasvattajalta.

      5. Kun olet löytänyt kasvattajan, jolta haluaisit koiran, muista edelleen olla äärimmäisen rehellinen. Mieluummin vähättele taitojasi kuin liioittele, koska hyvä kasvattaja on itsekin rehellinen, eikä myy sellaista pentua, jonka tietää olevan sinulle väärä. Älä luovuta tai harmistu jos alkuun tuntuu, ettei sinulle löydy sopivaa pentua ollenkaan, koska se ei todennäköisesti ole totta. Collieita löytyy moneen lähtöön, osa on helpompia ja osa vaikeampia. Sinun ei kannata vängätä itsellesi sitä pentueen vaikeinta vaikka se kuinka olisi suloisin, koska tulet katumaan päätöstäsi seuraavat kymmenen vuotta, ellet peräti hankkiudu pennusta eroon ja ensimmäisen vuoden aikana.

      "Colliella on voimakas paimenkoiraperimä. Tämän vuoksi sille kelpaa omistajaksi vain sellainen henkilö, joka tätä perimää kunnioittaa ja on valmis antamaan sille runsaasti toimintaa. Silloin collie on onnellisin."
      - Rainer Vuorinen, Elämää collien kanssa

    • Pk collie <3

      Meidän perheen ensimmäiseksi koiraksi hankittiin pk collie. Tosi ihana rotu kaikin puolin. Tosi nopeita oppimaan. Ei sovi sohvaperunaksi kotiin, vaan vaatiii pitkiä lenkkejä, säällä kuin säällä. Meillä peloton, vahva rakenteinen ja kiltti colliepoika. Lapsiystävällisiä yleensä ja sopii perhekoiraksi, paimenvietti voimakas.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      697
      6239
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      526
      3739
    3. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      187
      3581
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      172
      2794
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      10
      2509
    6. 285
      2210
    7. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      24
      1593
    8. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      109
      1488
    9. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      100
      1429
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      89
      1220
    Aihe