Belgi ensimmäisenä koirana

ensikertalainen1

Perehdyttyäni lukemattomiin rotuihin olen iskenyt silmäni belgianpaimenkoiraan, joka viehättää älyllään, terveydellään, käyttöominaisuuksillaan ja ulkonäöllään. Niin sanotus 'viimeisen niitin' belgi-ihastukseeni iskivät työkaverini huippumahtava tervu-uros ja isäni ystävän grotskulauma, johon kävin taannoin tutustumassa. Kun koiran hankinta alkaa olla näin vuoden-kahden sisään ajankohtaiseksi, kaipailisin belgien omistajien mielipiteitä rodusta.

Onko belgianpaimenkoira (tervua olen ajatellut) missään olosuhteissa varteenotettava vaihtoehto ensimmäiseksi koiraksi? Koulutuksen suhteen olen kyllä jämäkkä ja muutoin koirien kanssa touhunnut koko ikäni, mutta tarvitaanko belgin tapakasvatukseen välttämättä pitkä koiranomistajatausta?

Sohvakoiraa en halua, vaan älykkään ja toimintakykyisen koiran tokoon, metsälenkkiseuraksi ja mahdollisesti myös hakuun. Töitä olen aina ollut valmis eläinteni eteen tekemään, joten koulutukseen ja aktivointiin minulla kyllä riittää pinnaa ja tarmoa.

Mitäs siis olette mieltä? Entä millainen kasvattajien linja asian suhteen on, myydäänkö pentuja ensikertalaisille missään olosuhteissa?

12

4686

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • fargo

      Mulle on tullut belgianpaimenkoira tervueren ensimmäiseksi koiraksi. Kotona on kylläkin ollut koko lapsuuteni ajan metsästyskoiria.
      Tämä koira oli jo 5 kk kun se mulle tuli ja oli kyllä aika helppo ja mukava koira. Sen kanssa lähdin koulutuskentille ja harrastin tokoa,agilityä ja jälkeä.

      Tää rotu kyllä kolahti minuun ihan täysillä vaikka ensin ihastuinkin juuri ulkonäköön. Nyt mulla onkin jo neljäs tervu menossa. 2 ensimmäistä oli/on narttuja,3. on uros ja nyt tämä viimeinen on narttu.

      Eka koira eli 13-vuotiaaksi,toinen narttu elää yhä ja on 15 v,uros täyttää 8 ja nuorin on 4 v.

      Kyllä kasvattajat myyvät belgejä ensikoiriksikin jos ostajakanditaatti on sopiva,ei kenelle tahansa.
      Sinun tapauksessa uskoisin että koira sinulle myydään. Vaikutat juuri oikeanlaiselta belgin omistajalta.

    • aloittaja-

      Kiitos vastauksesta! Mukavaa kuulla, että ainakaan kaikkien mielestä belgi ensimmäisenä koirana ei välttämättä ole täydellinen katastrofi-idea. Kovasti olen kuullut kaikenlaista varoittelua (jossa varmasti on kyllä vankka totuuspohja), mutta en sitten tiedä että halutaanko sillä vain pitää poissa vastuuttomat/laiskat/tietämättömät omistajaehdokkaat vai onko belgi oikeasti koirana lähes mahdoton.

      Lisää mielipiteitä ja kokemuksia! Haluaisin mahdollisimman monelta belgi-ihmiseltä tietoa ja arvion siitä, miten 'tyhmä' tai 'hullu' rotuvalintani olisi :)

    • nyt pieni koira

      Minusta belgialainen (minulla tervu) kiintyy syvästi omistajaansa eli on hänestä hyvinkin riippuvainen.
      En ole kokenut vastaavaa muiden koirieni kanssa. Se on hyvin intuitiivinen koira.
      Hassulla tavalla tervu on humoristinenkin. Omani pentuna alkoi leikkiä lenkillä tapaamamme jäniksenpojan kanssa, vuoron perään ajoivat toisiaan takaa.

      Sosialisointi pennusta alkaen hyvä juttu. Totuttautuminen eri kulkuneuvoihin, tilanteisiin jne.

      Kannattaa valita pentu huolella, stressaantumattomat vanhemmat hyvä.

      Jos olisin edes kymmenen vuotta nuorempi, ottaisin uuden tervun. On liikunnallisesti-aivotoiminnallisesti vaativa. Harrastuskoira. Oppii nopeasti ja mielellään, ei kuitenkaan puhumaan vaikka mielellään sitäkin yrittää.



      Onnea koiran valinnalle!

    • tervuuros

      Minä hommasin ekan belgin 19-vuotiaana, eikä ollut oikeastaan hirveästi kokemusta koirista ennestään kuin kotipaikan koirista :) Opettelin kirjoista lukemalla ja kävin pentukurssilla sitten belgin kanssa. Aivan mieletön eka belgi ja se koira sulatti sydämen.
      Belgeissä on eroja luoteissakin tosi paljon, joten kannattaa tutkistella mikä yhdistelmä olisi juuri sinun.
      Mulla on ollut 3 niin erilaista belgiä, että jos saisin samanlaisen kuin ensimmäiseni oli niin olisin oikein kiitollinen ;)

      Itselläkin etsinnäissä mutta nyt tuntuu, että on mennyt ihan lukkoon kun "liikaa etsii" ja ei enää osaa ajatella, mikä pentue olisi hyvä. Siis kun ensimmäistä belgiä hommatessa ihastuin vain rodun ulkonäköön ja koiran vanhemmista en keltaisen pörssin sivuja selatessani tiennyt mitään :D Silti sain upean kaverin.

    • 2 x tervu

      Belgi on ihan yhtä hyvä ensimmäiseksi koiraksi kuin mikä muukin rotu. Ehkä ei kuitenkaan kannata sitä kaikista aktiivisinta pentua valita, vaan hakea sieltä joukosta se hieman rauhallisempi malli. Kasvattajat myyvät kyllä ensikertalaiselle (jokainen belgin omistaja on joskus ollut sellainen) ja osaavat aika hyvin myös katsoa mikä koira on sinulle sopivin. Kannattaa käydä belgipalstalla katsomassa pentuja ja ottaa sitä kautta yhteyttä kasvattajiin. Koiria on myynnissä muuallakin esim. keltainen pörssi ja saattaa olla edullisempiakin, mutta sitä kautta ei välttämäti kannata belgitietä lähteä kulkemaan =)

    • hukkapoika

      Minun ensimmäinen koira on tervu. Tuli 8 viikon ikäisenä a olen ollut enemmän kuin tyytyväinen. Tervu vaatii paljon liikuntaa, mutta sen älykkyys ja terveystila ovat jotain sellaista, joka hakee vertaistaan koiramaailmassa.

      Koulutus on ehdoton, sillä isompana belgi saattaa olla vaikea pidettävä, jos sitä kouluta. Sosiaalistuminen ja eri tilanteisin sopeuttaminen pitävät kuulua pentuajan lähes päivittäisiin toimintoihin.

      Suosittelen kaikillle aivan vilpittömästi ensi koiraksi. Tosin sohvakoiraksi siitä ei ole.

    • yks vaan

      Itse taas en suosittele belgiä ensimmäiseksi koiraksi,on yksinkertaisesti vain liian haastava rotu kokemattomalle koiranomistajalle.
      Helpompiakin rotuja löytyy.
      Sitten kun kokemusta enempi muista roduista niin belgi.

    • koirakoulun käynyt

      Meillä on ensimmäisenä koirana belgi, malinois. Se on erittäin viisas ja kiltti, nopeaoppinen koira. Koirahoitolan pitäjän mukaan selväpäisin mali mitä hän oli nähnyt. Meille erittäin tärkeä. Nyt 8 vuoden kokemuksella ainakin tästä lajista ( ja useiden muidenkin kanssa mielipidettä vaihtaneena) sanon, että on erittäin vaativa laji ensi koiraksi. En itse ainakaan missään tapauksessa suosittele ja mielestäni meillekin olisi kasvattajan pitänyt sanoa siitä.

    • koirat4

      Kun kohdalle sattuu haastava yksilö, ei auta vaikka on takana kokemusta koirista. Itse olen ollut koirien kanssa tekemisissä pienestä pitäen, monia eri rotuja, pentuna tulleita, vanhanan tulleita jne. Ensimmäinen ihka oman koiran sain 14 vuotiaana. Mutta nyt 37-vuotiaana otin koiranpennun ja tajusin että en tiedä koirista mitään. Tämä oli niin haastava. Oli vain opeteltava ja kyseltävä kokeneemmilta, joille oli sattunut kohdalle vastaavanlainen tapaus. Mutta jos et ole ikinä ollut tekemisissä koiran kanssa, eikä edes lemmikkejä ole ollut talossa, niin silloin voi saada koiran kuin koiran pilalle. Luulisin kyllä että sinulle belgi soveltuu hyvin ja lähipiirissä on tukijoukkoja.

    • ääripäitä on

      Minä päädyin ostamaan saman kuuloisen taustan pohjalta tervueren uroksen, enkä olisi täydellisempää koiraa voinut saada! Olen toki nähnyt hyvin haastaviakin belgejä, siksi kannattaa tutustua hyvin pennun vanhempiin ja etsiä sitä rauhallisempaa yksilöä - ei kuitenkaan arkaa ja omiin oloihinsa vetäytyvää. Nyt meille tuli uusi belgialainen joka on ihan jotain muuta kuin ensimmäinen. Paljon työtä ja paneutumista vaativa pentu. Eli ääripäitä on.

    • BelgiFani

      Meille muutti muutama viikko sitten belgi. Nyt neiti on 12vko vanha, ja voin sanoa, että aivan mahtava koira! Tulee toimeen muiden koirien, ja kotonamme asuvien kissojen kanssa. Se on alkanut oppia jo todella nopeasti sisäsiistiksikin. :)

      Tiukalla ja rakastavalla kasvatuksella belgistä saa mainion koiran. Belgiä ottavan täytyy kuitenkin muistaa ettei rotu sovi ihan kaikille. Belgit ovat kuitenkin paimenkoiria ja monia saattaa ärsyttää jatkuva seuraaminen ja vahtiminen. Belgi hakeutuu aina sinne missä ihmiset ovat, ja ainakin meillä neiti käy tarkistamassa välillä, että kaikki varmasti ovat paikalla.
      Muutaman vuoden iässä tiukka kasvatus palkitaan ♥

      Mutta jos olet tutustunut rotuun, ja valmis sen tuomiin haasteisiin, niin onnea koiran etsintään. :)

    • suttura

      Minun ensimmäinen koira oli käyttölinjainen malinois. Tyttö on nyt kohta 2 vuotias ja maailman paras koira. Belgit on teräviä, ja reagoivat nopeasti pieniinkin ärsykkeisiin joten siinä pitää olla askeleen edellä.

      Meillä ainoat ongelmat olivat/ovat edelleen vieraiden hyväksyminen. On vain pitänyt löytää meidän koiralle se oikea tapa hoitaa tilanne ja se selvisi vain kokeilemalla. Koralla kesti pitkään, ennenkuin kukaan muu sai laittaa sille pantaa tai muutoin koskea. Nyt antaa koskea tietyn ajan jälkeen, 5sek-2h ihmisestä riippuen.

      Malikalla (kuten pitäisi kaikilla koirilla olla) pitää olla selvät ja tiukat säännöt alusta alkaen. Mitään ei saa syödä ennen kuin on lupa, minnekkään ei saa mennä ennen kuin on lupa jne. Meillä tarkat säännöt tuottavat aivan loistavaa hedelmää. Kotona ei voisi tottelevaisempaa koiraa olla!

      Pitää tunnistaa missä mielentilassa koira asioihin reagoi ja sen mukaan hoitaa tilanne. Esimerkiksi pelkäävää koiraa ei kannata torua ja tehdä tilanteesta vieläkin epämukavampi. Tilanne pitää pysäyttää/ja rauhottaa ja mennä pienempiä askelia kerrallaan. Pienikin pomotus pitää kitkeä pois ja jos jotain kieltää, niin ei saa antaa periksi. Koira ei ymmärrä mitä ihminen tarkoittaa sanomalla "No mene sitten, tai no ota sitten vaan", koira ajattelee, että sain tahtoni läpi ja se on huono asia. Näillä ohjeilla me ollaan pärjätty meidän malikan kanssa oikein hyvin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      66
      4613
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2259
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1774
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1508
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      28
      1448
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1308
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1227
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      13
      1146
    9. 23
      1092
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1014
    Aihe