Kuusiaidan leikkaus

näkösuoja

Ostimme syksyllä okt:n. Se sijaitsee tontilla, jonka yhdellä sivustalla kasvaa kuusiaitaa. Sitä ei ole kukaan ilmeisesti koskaan leikannut, latvukset hipoivat taivaita. Katkaisimme nyt keväällä kuuset poikki meille sopivalta korkeudelta ja lisäksi leikkasimme oksia lyhyemmiksi. Paksuin runko oli n. 10 cm poikkileikkauskohdasta. Nyt kysymmekin, sietääkö kuusi tällaisen katkomisen kun samalla vielä lyhensimme pitkiä oksia? Vai kuivattaakohan aurinko kesäntullen puut niin että neulaset vain varisevat ja jäljelle jää vain pelkät rangat? Tehty mikä tehty, ei niitä voinut leikkaamattakaan jättää, kun pimittävät päivänvalon ja auringon. Olis kiva etukäteen tietää mitä odotettavissa on.

15

9969

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Joku vaan

      Kyllä sietää. Metsästäni viedään joulukuusia sopivalta korkeudelta sahaamalla, mutta kyllä puu henkiin jää. Vähän hassun näköinen aidastanne tulee, kun puut voivat yrittää taas ylöspäin, mutta voittehan tarvittaessa kaataa koko aidan. Havupuu on siitä hyvä? ettei se veso.

      • näkösuoja

        Saimme tuttavaltakin tietää samansuuntaista. Jossain on kuuset joskus katkottu samalla tavoin ja muutaman vuoden kuluttua jokin oksa on alkanut työntyä ylöspäin uudeksi latvukseksi, jolloin sekin on katkaistu. Onpa joku antanut kasvaa kyseisen oksan uudeksi latvukseksi asti ja katkaissut sitten jossain vaiheessa samasta kohtaa ja elossa puut ovat edelleen.


    • sdfasdf

      Niin, ei kai sitä kuusiaitaa pitäisi leikata, lienee erikoisen näköinen...

      • täytyy leikata

        Hyvin hoidettu ja leikattu kuusiaita on komean näköinen näköeste.

        http://www.raakkila.fi/gallery/displayimage.php?pid=272

        Valitettavasti ei yleensä ymmärretä että aitoja pitää leikata että niistä tulee tuuheita. Meillä ei ole kuusiaitaa vaan aronia aita, kuten naapureillakin. Me olemme leikanneet aikaa ensimmäisestä keväästä alkaen ja se onkin kolmemetrinen ja A-muotoinen tuuhea alhaalta alkaen. Kun taas naapurit halusivat kasvattaa aitaan korkeutta ensimmäisinä kesänä, joten heidän aitansa ovat V-mallisa ja alhaatla harvoja.

        Kuusiaidan sivuoksiahan pitäisi leitakata oksistaan vuosittan, mutta latva katkaistaan vasta ja täsmälleen silloin kun se yltää toivottuun korkeuteen.

        http://personal.inet.fi/yritys/tornionlaaksontaimitarha/Taimitarha/pensasaidat.html

        Jos kuusiaita on kasvanut tukkipuuksi, niin ei se siitä enää tieheämmäksi muutu, tyveen ei uusia oksia ilmesty.


    • näin neuvotaan

      Kuusiaita leikataan aina edellisen vuoden kasvun verran ja A-muotoon.
      Näin siitä saa tuuhean, ja samalla voi muotoon vaikuttaa.

    • aituri

      Mikään ei ole niin ruma kuin hoitamaton kuusiaita joka leikataan liian myöhään. Kuuset kasvavat vielä muutamia vuosia, mutta kyllä ne alkavat kuivua loppujen lopuksi. Liian myöhään leikattu (lue: katkaistu) kuusi on kanto. Se ei ole enää pensasaita. Aluksi alkaa kuivua ala-oksat ja lopuksi koko kuusiaita on kuivunut.

      Meillä oli sama juttu. Kun ostimme talon, oli kuusiaita kasvanut komeiksi kuusitukeiksi. Niitä tukkeja ei kuitenkaan huolita sahoille, kun pihapuissa voi olla nauloja tai muita metalleja jotka rikkovat sahanterän. Olen tosi tytyväinen kun aita (kuusimetsä) kaadettiin. Vielä on yksi kuusiaita toisen naapurin ja meidän rajalla. Sitä on jonkun verran leikattu, mutta liian myöhöön sekin aloitettu. Alaoksat ovat kuivuneet ja harvat joten sehän ei ole mikään näkösuoja, kun naapurin piha näkýy alapuolelta. Pitäsi olla päinvastoin.

      Kuusiaitaa aletaan leikkamaan latvasta kun se on halutun korkuinen. Sivuoksia leikataan aiemmin vuosikasvaimista muutama sentti, jotta kuusi tuuheutuuu.Mielestäni kaksi metriä kuusiaidan korkeus on maksimi. Aidan pitää olla selvästi hahmotettavissa, muuten se on epämiellyttävän näköinen ja synkkä.

      Liian pitkäksi kasvanut kuusiaita kannattaa kaataa kokonaan. Aita on pihan kehys ja sen pitää olla silmälle ilo ja kehystää pihaa ja korostaa talon tyyliä.

      Aloittajalta kysyisin: Onko talonne tyyli sopusoinnussa tynkämäiseen kuusiaitaan? Katso ulkopuolisen silmin, pihalta, tieltä, naapurin pihalta, ota valokuvia ja mieti onko nykyinen kuusiaitanne pihan koristus. Tee päätelmät ja toimi sen mukaan. Jos aita tuntuu vielä kivalta, huolehdi siitä minkä voit, joskus joudut sen joka tapauksessa kaatamaan.

      • Nurin vaan...

        Jos kuusiaitaa ei ole hoidettu, niin turha sitä on alkaa myöhemmin leikkomaan. Se on vain rivi kuusia. Latvojen katkaisun jälkeen se on rivi typistettyjä kuusia. Tuuheaa kuusiaitaa siitä ei koskaan tule.

        Voisikohan vanhan kuusiaidan onnistua nuorentamaan niin että istuttaisi vanhojen kuusien väliin uudet taimet, joita alkasi leikkoa pienestä alkaen kuten kuuluu.


    • Kommentaattori

      Vanhat kuuset varjostavat taimia ja imevät niiltä ravinteetkin nenän edestä. Ei siis kannata istuttaa väleihin uusia. Vai oletko jo istuttanut? ;)

    • diy-puutarhuri

      Aita kuin aita, niin suomalaiselle sen leikkaus ja hoito on hepreaa. Meidän nurkillakin kun koiran kanssa uudisasukkaana kiertelemme, niin tulee katsottua muiden aitoja sillä silmällä ihan ideoiden ja mallin vuoksi..

      Kuusiaitoja tässä lähistöllä näkee melko paljon, mutta vain parissa pihassa ne on hoidettu oikein. Loput aivan järkyttävän näköistä harakanpesää.. Vaikka aita, kuin aita, niin eipä montaa hyvin hoidettua näe.

      Miten pensasaidan oikeaoppinen leikkaus voi olla useimmille ylivoimainen tehtävä? Tarvitse vaivautua vain tietokoneen ääreen, niin ohjeita löytyy pilvin pimein..

      • yrpä

        No tuskin se tietokone sitä aitaa leikkaa.


      • Anonyymi

        "Miten pensasaidan oikeaoppinen leikkaus voi olla useimmille ylivoimainen tehtävä? Tarvitse vaivautua vain tietokoneen ääreen, niin ohjeita löytyy pilvin pimein.."

        Kun ei se ole siitä tiedonsaannista ja osaamisesta kiinni, vaan ajankäytöstä. Meillä on edellistä edellisten asukkaiden istuttamana noin 100 metriä kuusiaitaa, niin eipä sitä työssäkäyvä ikinä ehdi kunnolla hoitamaan ja kun ei sitä edellisetkään asukkaan ehtineet hoitamaan, niin kamalaltahan se näyttää.


    • aaaaaaaaiiiii

      Jo on aikoihin eletty oikein tietokoneesta tietoa aitojen leikkaukseen.Ukki vainaa opetti minulle kuusiaidan leikkauksen ennekun tiedettiin tietokoneesta mitään.Ei se tietokone leikkaa mitään kyllä sen itse joutuu leikkaamaan.

      • datanoomi

        tietokoneethan ne kaataa tukki ja kuitupuutkin nykyään...


    • Anonyymi

      Pitääkö selvittää kuusiaidan leikkauksen tarkemmat tiedot ja hinnat? www.kodinplaza.fi/ avulla vertaat alueesi yritykset yhdellä tarjouspyynnöllä.

    • Anonyymi

      Eihän kuusiaitaa ole kuin hautaasmaiden ympärillä joissa ne hoidetaankin hyvin. Yksityisillä paikoilla ne lähinnä muistuttavat kuollutta risukasaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      141
      2072
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1928
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1878
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1680
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1478
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1276
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1170
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1168
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1163
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1147
    Aihe