Miten Turkissa?

Jude T

Kiinnnostaisi muutto Turkin aurinkorannoille. Haluaisini tietää arkisten asioiden hoitamisesta siellä. Olisiko teillä kokemusta seuraavista:
- nettibankin toimivuus
- laskujen maksaminen
- matkapuhelin liittymän hankinta sieltä
- laajakaista ja mobiili laajakaista Turkista
- eräiden turkkilaisten aakkosten kirjoittaminen tietokoneella
- sairausvakuutus?

10

268

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • mentaliteetin juuret

      Vastakysymys asiallisiin peruskysymyksiisi. Miksi juuri islamilainen Koraanin dominoima valtio?

      Tokihan maa http://fi.wikipedia.org/wiki/Turkki on monella tapaa kiehtovakin pitkällä historiallaan ja olen siellä omatoimimatkailijana joskus aikoinaan ( noin 1980 tai 1983? ) bussilla kierrellyt eri paikoissa.

      Voisitko ajatella asuvasi jossakin hypoteettisessä fundamentalistis-kristillisessä valtiossa jota ja jonka ajatusmaailmaa dominoisi vaikkapa helluntalaiset tai mormonit tai vanhoislestadiolaiset?

      Miksi ei vaikkapa Thaimaa, Kypros, Malta, Kreikka, Espanja tai Portugali?

      • Jude T

        Näissä uskonnon asioissa Turkin valtio on edellä Suomea. Presidentti Koivisto ehdotti aikoinaan uskonnon erottamista valtiosta. Asia jäi siihen.

        Toisin on Turkissa. Turkissa on sekulaarinen järjestelmä. Uskonnolliset järjestöt eivät siellä saa edes toimia politiikassa. Tiedän toki valtaosan turkkilaisista olevan muslimeja. Ne turkkilaiset joihin olen tutustunut ovat olleet miellyttäviä ihmisiä.


    • mentaliteetin juuret

      >> Ne turkkilaiset joihin olen tutustunut ovat olleet miellyttäviä ihmisiä.

      Samoin. Voisin kertoa joitakin kiintoisia ja mukavia tapahtumia. Olen ollut jonkin verran kosketuksissa myöskin sen kääntöpuolen kanssa.

      Olen myös tavannut yksilöinä hyvin mielyttäviä vanhoislestadiolaisia, helluntalaisia, mormoneja ja jehovantodistajia. Kuitenkin tunteakseen yhteisöjen todellisuuden, tulee tuntea asioita pintaa ja kulisseja syvemmälle.

      Valtion sekularisuus ei kuitenkaan muuta Koraanin ohjaamaa ajatus- ja arvomaailmaa. Vaikkapa naisten asema ja kohtelu yleensä, sekä parisuhteessa on länsimaisten perusarvojen valossa usein lievästikin ilmaisten kyseenalainen. Parisuhteessa naisiin kohdistva fyysinenkin huono kohtelu ja väkivalta on valitettavan yleistä.

      Luonnollisestikin islamilainen uskonto / arvomaailma heijastuu kaikkeen yhteiskunnan elämässä ja ihmisten asenne-ja arvomaailmasa.

      Kommenttisi valossa on kuitenkin paradoksaalia miten Suomessa kirkko on valtiosta erottamaton, mutta kuitenkin se vaikuttaa ja dominoi ihmisten elämää ja yksityisyyttä vähemmän (tai ei lainkaan) kuin sekulaarisen valtion islamilaisuus.

      Tokihan jokainen tekee omat valintansa asuinmaansa suhteen. Avauksen ilmaisema valinta herätti luonnollisestikin ajatuksia. Jostakin syystä reaktio oli vasin väistelevä.

      • Jude T

        Yllättävää, että Turkki on arvomaailmaltaan lähempänä pohjois- ja keskieuroopan maita kuin Euroopan etelävaltioita. Yhtenä selittävänä tekijänä voidaan pitää siellä yhteiskuntaopinkirjana käytettyä Petrovin Valkolinjojen maata. Kirja oli Turkissa käytössä aina 70-luvulle saakka. Petrov oli venäläinen, joka ihastui Suomeen ja kirjoitti Suomen yhteiskuntajärjestelmää ja ihmisiä ihannoivan kirjan.

        Miitä tuohon väittämään naisten kehnosta kohtelusta Turkissa tulee, niin en sitä täysin usko. Turkissa luku- ja kirjoitustaitoisten määrä lähentelee 100 prosenttia. Naisten lukutaitoprosentti on pienempi kuin miesten johtuen kurdiväestöstä. Kurdien kohdalla sukupuolten tasa-arvo ei toteudu hyvin.


    • mentaliteetin juuret

      Pitänee paikkansa, että Turkki on ilmeisesti yksi maltillisemman linjan islamilaisista maista. Toki siäisiä alueellisiakin eroja esiintyy.

      Tämän estämättä Koraani on ajatus- ja arvomaailmaa ohjaava tekijä, se punainen lanka, eikä jokin yksittäinen koulun opetusmateriaalin joukossa oleva kirja islamilaista perusrealiteettiä toiseksi muuta.

      Kiintoisaa etten ole havainnut muiden uskontojen kohdalla s24:n laittavan vastaava oheistus-lauselmaa foorumin alkuun.

      "Keskusteluissa ei saa linkittää tiedostoihin tai sivuille, jotka sisältävät ihmisiin tai eläimiin kohdistuvaa väkivaltaa. Rasistiset ja asiattomat viestit poistetaan palstalta. Tarpeen vaatiessa asiaton kirjoittaja jäljitetään ja tiedot luovutetaan poliisille."

      Koraani: http://keskustelu.suomi24.fi/debate/5118

      Yleistä islamista: http://keskustelu.suomi24.fi/debate/3425

    • eves4

      - nettibankin toimivuus

      Kaikilla turkkilaisilla pankeilla on nettipankki

      - laskujen maksaminen

      ks ylla

      - matkapuhelin liittymän hankinta sieltä

      turkcellin tai vodafonen kaupasta prepaid-liittyma on halvin & helpoin

      - laajakaista ja mobiili laajakaista Turkista

      TTNET edullisin, pitaa olla lankapuhelin tata varten ja jos et ole kansalainen sen avaaminen on pitka prosessi. nettitikku on helpompi

      - eräiden turkkilaisten aakkosten kirjoittaminen tietokoneella

      vaihdat vaan keyboardiin turkkilaiset kirjaimet niin ne ilmestyy

      - sairausvakuutus?

      siis yksityinen vai SSK (paikallinen kela)? Yksityinen terveelta aikuiselta ainakin 900 euroa vuodessa (korvaa 80% sairauskuluista 10 000 liiraan asti, esim Eureko Sigorta), SSK:n saat jos sinulla on oleskelulupa ja pysyva tyopaikka JA jos tyonantajasi maksaa rehellisesti sossumaksut

      • Jude T

        Kiitos!
        Olipa hyvä vastaus.


    • eves4

      p.s. www.alanyansuomalaiset.fi -osoitteesta saat lisatietoa

    • Jude T

      Kun nyt sattui hollille asioista tietävä henkilö, niin esittäisin lisäkysymyksiä. Onko tietoa talletussuojasta Turkissa? Suomessa talletussuoja on vain 100000 €. Jos Suomessa myy asuntonsa ja ostaa asunnon Turkista, sillon tilille saattaa jäädä rahaa huomattavasti 100000 euroa enemmän. Tämän sadantuhannen ylittävän määrän sijoittaisin mielelläni turvallisesti.

      • mentaliteetin juuret

        Turkin talletussuojasta en osaa sanoa, mutta yksi vaihtehto on säilyttää tili myös Suomessa tai avata non residenssin tili johonkin toiseen EU-maahan ja mikäli summat on suurempia, niin vaikka useampaan mahdollisimman vakavaraiseen pankkiin.

        Tietysti kannattaa harkita ja koettaa arvioida valuutan tulevaa kehitystä, eli missä valuutassa on turvallisempaa pitää pääomiaan.

        "Euroopan unioni harkitsee kirjaavansa lakiin talletusten suojan pankkikriiseissä"

        - http://www.taloussanomat.fi/politiikka/2013/04/30/eu-pohtii-ehka-talletuksia-pitaisi-sittenkin-suojella/20136231/12

        Mikäli arvopareisijoittaminen kiinnostaa, niin nähdäkseni Turkissa verotuksellisesti asuvalle myyntivoitot ovat verovapaita. Ilmeisesti vastaavasti ei tapioitakaan voi vähentää, joka olisi loogista. Mahtaneeko tuo Wikin tieto olla ajan tasalla?

        - http://en.wikipedia.org/wiki/Capital_gains_tax#Turkey


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tykkään sinusta tosi tosi paljon

      Siksi en pysty sisäistämään sitä, että se ei ole molemminpuolista. Sattuu liikaa. En osaa käsitellä sitä tunnetta, koska
      Ikävä
      54
      3643
    2. Mikä sai sut ihastumaan

      Mitä tapahtui?
      Ikävä
      165
      2252
    3. Kaupan kassalla kannataa olla kylmä käytös

      https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010488540.html "19-vuotias Minja ja 59-vuotias Anne työskentelevät sillä todelli
      Sinkut
      212
      1969
    4. Mitä tehdä asialle?

      Jos laitan deitti-ilmon "40-vuotias nainen etsii seuraa" niin ketään ei kiinnosta (korkeintaan paria runkkaripenaa joill
      Sinkut
      139
      1844
    5. Mitä helvettiä pakolaisille pitäisi tehdä RAJALLA?

      Jos Venäjä työntää rajalle pakolaisia ja tekee Suomelle selväksi että heidän puolelleen ei ole pakolaisilla asiaa - mitä
      Maailman menoa
      397
      1279
    6. 80
      1195
    7. Hyvää heinäkuuta

      Hyvää huomenta ihanaa. 🦗🌾☔🤗🌻❤️
      Ikävä
      235
      1135
    8. Ethän syytä itseäsi

      siitä miten asia menivät. Mä en antanut sulle tilaisuutta.
      Ikävä
      134
      1081
    9. Olen pahoillani mies

      Olen surullinen puolestasi, ettet saanut kaipaamaasi naista. Yrititkö lopulta edes? Teistä olisi tullut hyvä pari
      Ikävä
      55
      1010
    10. Olet mies varmasti peto

      Makkarin puolella. 🤤
      Ikävä
      74
      970
    Aihe