Ihmetyttää ja hävettääkin katsella Italiassa hyvin monia suomalaisia turisteja, jotka sekoittavat ketsuppia "pasta alla carbonara´aan", pilaavat sillä koko annoksen ja syövät spaghettia veitsellä ja haarukalla!! Tarjoilijat naureskelevat ja pudistavat päitään, mutta suurin osa henkilökunnasta luulevat venäläisiksi... Onneksi, sillä Suomessahan ei ole ruokakulttuuria ollenkaan....Suomen kansallisruokaa, lenkkimakkaraa syödään kylläkin veitsellä ja haarukalla...tai sitten ilman.
Vähän hävettää....
15
776
Vastaukset
- Conoscitore
Eihän siinä häpeämistä ole, mutta olen myös ihmetellyt samoja asioita. Suurempi ihmetys on se, että moni ei näytä useankaan matkan jälkeen ymmärtävän italialaisen ruokakulttuurin alkeitakaan. Syötiin hyvä/huono pasta tai pizza. Entä varsinaiset ruuat? Pasta on alkuruoka, vieä joitakin vuosikymmeniä sitten ihmeteltiin ravintola-asiakasta, joka tilasi vain pastan. Pizza ei kuulu italialaiseen menuun, se on oma, tosin pernteikäs pikaruokansa. Kukin syö ja juo mitä haluaa, mutta eläminen maassa-maan-tavalla voisi tuoda hienoja makuelämyksiä ja ymmärrystä maakuntien ruokaperinteisiin. Ja saahan päivällisen jälkeen juoda cappuccinon, vaikka ei se ole tapana. Mutta coperton leimaaminen "kusetukseksi" paljastaa leimaajan tolloksi.
- Psyykoloki
Yleensä kylläkään Italiassa ei olla turhan tarkkoja miten ja millä tavalla syödään. Italialaiset itsekin vetävät ruokaa sisäänsä hyvin erilaisilla tyylillä, käsiä voidaan käyttää jonkin verran. Hienommissa paikoissa, joissa voisi olettaa tapoja tarvittavan, ei edes ole ketsuppia saatavilla.
Onneksi yleensä suomalaiset alkavat päästä eroon aloittajan kokemasta häpeästä ja alemmuudentunteesta. - Conoscitore
Häpeämisestä viis, mutta onhan se sääli, jos matkustaa sellaiseen ruokakeitaaseen kuin Italia ja sitten haarukoi pizzaa tai pastaa ketsupilla ja muodostaa siitä käsityksen maailmankuulusta ruokakulttuurista.
Pastaa on kymmenissä muodoissa ja lukuisilla kastikkeilla. Silti se on vain pieni osa italialaista ruokailua, yksi alkuruoka.
Italian keittiö perustuu paljolti yksinkertaisuuteen, perinteeseen, korkeatasoisiin raaka-aineisiin ja selkeisiin, puhtaisiin makuihin. Itse asiassa kuuluisa "ranskalainen keittiökin" on peräisin Italiasta, Toscanasta.- Conoscitrice
Conoscitore: Kommenttisi on tosi hyvä. Semplicemente la veritá!!
- oma lusikka sopassa
Ruokakeidas se varmaankin on tämä Italia. Ehdottomasti. Italiaa en juurikaan osaa enkä ruokalistoja ymmärrä. Poikkeuksetta kaikki mitä olemme tilanneet ja saaneet on ollut ERITTÄIN maukasta ja hyvää! Osaan italiaksi tilata talon suosittelemaa evästä ja osaan sormella osoittaa viereisessä pöydässä syötävää ruokaa... Aina on saatu eteemme mahtavia makuelämyksiä säestettynä hyvällä palvelulla ja leveällä hymyllä.
Olemme jättäneet runsaat juomarahat, sanokaa joku onko se vielä ko. maassa tapana? (runsaaksi sanon noin 20% laskun loppusummasta, onko se ok) - Tiglio
oma lusikka sopassa kirjoitti:
Ruokakeidas se varmaankin on tämä Italia. Ehdottomasti. Italiaa en juurikaan osaa enkä ruokalistoja ymmärrä. Poikkeuksetta kaikki mitä olemme tilanneet ja saaneet on ollut ERITTÄIN maukasta ja hyvää! Osaan italiaksi tilata talon suosittelemaa evästä ja osaan sormella osoittaa viereisessä pöydässä syötävää ruokaa... Aina on saatu eteemme mahtavia makuelämyksiä säestettynä hyvällä palvelulla ja leveällä hymyllä.
Olemme jättäneet runsaat juomarahat, sanokaa joku onko se vielä ko. maassa tapana? (runsaaksi sanon noin 20% laskun loppusummasta, onko se ok)Kyllähän ne varmaan ihan mielissään ovat jos jätät 20% loppusummasta. Italiaiset ystäväni (jotka eivät ole pihejä tai köyhiä opiskelijoita) jättävät noin 1-5 %, eli periaatteeella "jotain".
Tuollaista 20% tippiä ei kyllä Euroopassa missään odoteta ja on hyvin runsas. Jenkeissä on sitten vähän eri käytännöt. - näillämennään
oma lusikka sopassa kirjoitti:
Ruokakeidas se varmaankin on tämä Italia. Ehdottomasti. Italiaa en juurikaan osaa enkä ruokalistoja ymmärrä. Poikkeuksetta kaikki mitä olemme tilanneet ja saaneet on ollut ERITTÄIN maukasta ja hyvää! Osaan italiaksi tilata talon suosittelemaa evästä ja osaan sormella osoittaa viereisessä pöydässä syötävää ruokaa... Aina on saatu eteemme mahtavia makuelämyksiä säestettynä hyvällä palvelulla ja leveällä hymyllä.
Olemme jättäneet runsaat juomarahat, sanokaa joku onko se vielä ko. maassa tapana? (runsaaksi sanon noin 20% laskun loppusummasta, onko se ok)Tipit on edelleen tapana, mutta 20 % on ällistyttävän paljon. Jo 10 % on yli normaalin. Noin 5 % on luonteva kiitos HYVÄSTÄ palvelusta.
- Olly
Kukin toki tavallaan, mutta pasta alla carbonara ketsupilla tuntuu kyllä hurjalta.
Pari pikku tarinaa pizzasta:
1. Olimme jollain Toscanan kukkulakaupungeista, en nyt muista millä, mutta vanhankaupungin alueella oli lehdessä menossa tiukka mielipiteenvaihto, saako vanhassakaupungissa myydä pikaruokaa. Olisi pitänyt möläyttää suomalainen arvio vanhojen arvojen puolesta: ei. Vanhaan kaupunkiin eivät kuulu hampurilaiset, kebabit tai pizzat :D
2. Tykkään laittaa oman pizzani päälle pikkuisen (viikonloppuisin vähän enemmänkin) öljyllä kostutettua murskattua raakaa valkosipulia. Toki tämä onnistuu, mutta kun pyydät pikkuisen raakaa valkosipulia öljyssä (aglio crudo con olio), varaudu lausumaan A ja O erittäin selvästi. Pizzan päälle tuota ei ole tapana laittaa Italiassa, ei ehkä mihinkään muuhunkaan. Jos hämmästelevät, otan "Mi scusi, sono russo" - kortin käyttöön...- Autista
Eiköhän pizzaravintola sovi oikein hyvin toscanalaisen kukkulakaupungin ilmeeseen. Pikaruokaa ehkä, mutta erittäin perinteikästä. Pizzoja on nykyisen Etelä-Italian alueella paistettu jo ennen ajanlaskua, kuulemma Vergilius jo siitä kertoo. Napolissa tomaattipitoista pizzaa tehtiin 1700-luvulla, ja Margherita keksittiin 1889. Toisaalta historiasta viis, onhan kebabia tehty kai 1200-luvulta alkaen, mutta siitä ei nyt ollut kyse, eikä se kuulu italialaiseen perinteeseen.
- Pizzaa lounaaksi?
Autista kirjoitti:
Eiköhän pizzaravintola sovi oikein hyvin toscanalaisen kukkulakaupungin ilmeeseen. Pikaruokaa ehkä, mutta erittäin perinteikästä. Pizzoja on nykyisen Etelä-Italian alueella paistettu jo ennen ajanlaskua, kuulemma Vergilius jo siitä kertoo. Napolissa tomaattipitoista pizzaa tehtiin 1700-luvulla, ja Margherita keksittiin 1889. Toisaalta historiasta viis, onhan kebabia tehty kai 1200-luvulta alkaen, mutta siitä ei nyt ollut kyse, eikä se kuulu italialaiseen perinteeseen.
Sen verran pizzasta, että italialaiset syövät pizzan yleensä viikonloppuna "yömyssynä" esim. elokuvateatterin jälkeen n. klo. 22-24. Ei turistirysien ulkopuolelta yleensä päivisin edes pizzaa saakkaan. Tavallisen italialaisen perheen lounas on pasta leipää ja leikkeleitä, illallinen grillattua lihaa tai kalaa erilaisia vihanneksia ja salaattia.
- Olly
Autista kirjoitti:
Eiköhän pizzaravintola sovi oikein hyvin toscanalaisen kukkulakaupungin ilmeeseen. Pikaruokaa ehkä, mutta erittäin perinteikästä. Pizzoja on nykyisen Etelä-Italian alueella paistettu jo ennen ajanlaskua, kuulemma Vergilius jo siitä kertoo. Napolissa tomaattipitoista pizzaa tehtiin 1700-luvulla, ja Margherita keksittiin 1889. Toisaalta historiasta viis, onhan kebabia tehty kai 1200-luvulta alkaen, mutta siitä ei nyt ollut kyse, eikä se kuulu italialaiseen perinteeseen.
Totta tuo tarina on. Se, että pizza on Suomessa mielletty joko turkkilaisten tekemäksi, tai Amerikkalaiseksi massatuotteeksi, ei poista sitä että mielestäni jokaisessa Italialaisessa kaupungissa, kylässä yms. pitää olla vähintään yksi pizzeria. Näitä suomalaisia versioita en välitä syödä.
- nanettina
Pizzaa lounaaksi? kirjoitti:
Sen verran pizzasta, että italialaiset syövät pizzan yleensä viikonloppuna "yömyssynä" esim. elokuvateatterin jälkeen n. klo. 22-24. Ei turistirysien ulkopuolelta yleensä päivisin edes pizzaa saakkaan. Tavallisen italialaisen perheen lounas on pasta leipää ja leikkeleitä, illallinen grillattua lihaa tai kalaa erilaisia vihanneksia ja salaattia.
itseasiassa pizzaa syödään myös usein välipalana. tällöin kyse on leipäkaupoista saatavasta hieman paksumpipohjaisesta pizzasta, jonka päällä on joko vain mausteita tai tomaattikastiketta. ainut pizza ei ole se iso pyöreä ohutpohjainen......
- nunnunu
On se noloa kun hävettää niin. Parempi sitten pysyä kotona, ettei tule paha mieli.
Voi toki syödä koko monen ruokalajin menun, jos maha vetää. On täysin ok. syödä vaikka vain pastan hyvässäkin paikassa. Ja voi helvetin helvetti: kunnon carbonaran tekeminen ei ole mikään toisen käden juttu, vaan kertoo paljon paikan tasosta.
Ja pizzalla ja pizzalla on eroa.
Että monen kymmenen käynti kerran kokemuksella vain sanon, että tyyli on vapaa, ja ottakaa listoilta asoita, joita ette edes tiedä olevan olemassakaan. Joskus menee hutiin, joskus ikimuistoisiin.
Mutta pizza & pasta ei ole mikään ylenkatsottu tai hävettävä ruoka siellä. - pizzasta ja muusta
Vai että pasta on vain alkuruokaa. Voi ollakin, mutta kuten edellinen sanoi, harvalla maha vetää monen ruokalajin sessiota. Varsinkin kuumalla kesällä harvoin tekee päivällisellä mieli mitään raskasta. En usko kenenkään katsovan kieroon jos tilaa esim. vain salaatin ruuaksi. Omasta kokemuksesta voin sanoa että iloitsevat että asiakkaita riittää eikä sillä niin väliä mitä syö. Samoin suosittelen kokeilemaan paikallisia erikoisuuksia.
Tapoja on monenlaisia, niin paikallisilla kuin turisteillakin. On totta että pizzoja voi olla vaikeaa saada päivällisaikaan. Söin viime viikolla Padovassa pizzaa päivällisenä. Ihan paikallisetkin siellä pizzoja tilasivat, eikä tosiaan ollut mikään turistipaikka, ihan keskustan ulkopuolella. Poikkeuksiahan löytyy aina. Niin ja tosta haarukka-lusikka yhdistelmästä sen verran että joskus aterian kera olen saanut veitsen enkä lusikkaa joten tuskin tätäkään aina niin tarkkaan noudatetaan vaikka useimmiten kyllä. Heittona voisin laittaa että tuskin kaikki kiinalaisessakaan syö puikoilla.... - Olly
Kyllähän se niin on, että missä tahansa saa tilata mitä haluaa (ja heittää ketsuppia päälle, jos tahtoo). Kumminkin, jos vähän pidemmän aikaa meinaa Italiassa viettää, on helppo ihastua (Suomalaisittain katsottuna) älyttömän pitkiin, muutaman tunnin päivällisiin.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Nurmossa kuoli 2 Lasta..
Autokolarissa. Näin kertovat iltapäivälehdet juuri nyt. 22.11. Ja aina ennen Joulua näitä tulee. . .1387765Joel Harkimo seuraa Martina Aitolehden jalanjälkiä!
Oho, aikamoinen yllätys, että Joel Jolle Harkimo on lähtenyt Iholla-ohjelmaan. Tässähän hän seuraa mm. Martina Aitolehde381975Kaksi lasta kuoli kolarissa Seinäjoella. Tutkitaan rikoksena
Henkilöautossa matkustaneet kaksi lasta ovat kuolleet kolarissa Seinäjoella. Kolmas lapsi on vakasti loukkaantunut ja251920- 911643
Miksi pankkitunnuksilla kaikkialle
Miksi rahaliikenteen palveluiden tunnukset vaaditaan miltei kaikkeen yleiseen asiointiin Suomessa? Kenen etu on se, että1801565Tunnekylmä olet
En ole tyytyväinen käytökseesi et osannut kommunikoida. Se on huono piirre ihmisessä että ei osaa katua aiheuttamaansa p1071016- 49930
Taisit sä sit kuiteski
Vihjata hieman ettei se kaikki ollutkaan totta ❤️ mutta silti sanoit kyllä vielä uudelleen sen myöhemmin 😔 ei tässä oik4909Odotathan nainen jälleenkohtaamistamme
Tiedät tunteeni, ne eivät sammu johtuen ihanuudestasi. Haluan tuntea ihanan kehosi kosketuksen ja sen aikaansaamaan väri28830- 34812