Vähän hävettää....

Mamma mia

Ihmetyttää ja hävettääkin katsella Italiassa hyvin monia suomalaisia turisteja, jotka sekoittavat ketsuppia "pasta alla carbonara´aan", pilaavat sillä koko annoksen ja syövät spaghettia veitsellä ja haarukalla!! Tarjoilijat naureskelevat ja pudistavat päitään, mutta suurin osa henkilökunnasta luulevat venäläisiksi... Onneksi, sillä Suomessahan ei ole ruokakulttuuria ollenkaan....Suomen kansallisruokaa, lenkkimakkaraa syödään kylläkin veitsellä ja haarukalla...tai sitten ilman.

15

719

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Conoscitore

      Eihän siinä häpeämistä ole, mutta olen myös ihmetellyt samoja asioita. Suurempi ihmetys on se, että moni ei näytä useankaan matkan jälkeen ymmärtävän italialaisen ruokakulttuurin alkeitakaan. Syötiin hyvä/huono pasta tai pizza. Entä varsinaiset ruuat? Pasta on alkuruoka, vieä joitakin vuosikymmeniä sitten ihmeteltiin ravintola-asiakasta, joka tilasi vain pastan. Pizza ei kuulu italialaiseen menuun, se on oma, tosin pernteikäs pikaruokansa. Kukin syö ja juo mitä haluaa, mutta eläminen maassa-maan-tavalla voisi tuoda hienoja makuelämyksiä ja ymmärrystä maakuntien ruokaperinteisiin. Ja saahan päivällisen jälkeen juoda cappuccinon, vaikka ei se ole tapana. Mutta coperton leimaaminen "kusetukseksi" paljastaa leimaajan tolloksi.

    • Psyykoloki

      Yleensä kylläkään Italiassa ei olla turhan tarkkoja miten ja millä tavalla syödään. Italialaiset itsekin vetävät ruokaa sisäänsä hyvin erilaisilla tyylillä, käsiä voidaan käyttää jonkin verran. Hienommissa paikoissa, joissa voisi olettaa tapoja tarvittavan, ei edes ole ketsuppia saatavilla.
      Onneksi yleensä suomalaiset alkavat päästä eroon aloittajan kokemasta häpeästä ja alemmuudentunteesta.

    • Conoscitore

      Häpeämisestä viis, mutta onhan se sääli, jos matkustaa sellaiseen ruokakeitaaseen kuin Italia ja sitten haarukoi pizzaa tai pastaa ketsupilla ja muodostaa siitä käsityksen maailmankuulusta ruokakulttuurista.

      Pastaa on kymmenissä muodoissa ja lukuisilla kastikkeilla. Silti se on vain pieni osa italialaista ruokailua, yksi alkuruoka.

      Italian keittiö perustuu paljolti yksinkertaisuuteen, perinteeseen, korkeatasoisiin raaka-aineisiin ja selkeisiin, puhtaisiin makuihin. Itse asiassa kuuluisa "ranskalainen keittiökin" on peräisin Italiasta, Toscanasta.

      • Conoscitrice

        Conoscitore: Kommenttisi on tosi hyvä. Semplicemente la veritá!!


      • oma lusikka sopassa

        Ruokakeidas se varmaankin on tämä Italia. Ehdottomasti. Italiaa en juurikaan osaa enkä ruokalistoja ymmärrä. Poikkeuksetta kaikki mitä olemme tilanneet ja saaneet on ollut ERITTÄIN maukasta ja hyvää! Osaan italiaksi tilata talon suosittelemaa evästä ja osaan sormella osoittaa viereisessä pöydässä syötävää ruokaa... Aina on saatu eteemme mahtavia makuelämyksiä säestettynä hyvällä palvelulla ja leveällä hymyllä.

        Olemme jättäneet runsaat juomarahat, sanokaa joku onko se vielä ko. maassa tapana? (runsaaksi sanon noin 20% laskun loppusummasta, onko se ok)


      • Tiglio
        oma lusikka sopassa kirjoitti:

        Ruokakeidas se varmaankin on tämä Italia. Ehdottomasti. Italiaa en juurikaan osaa enkä ruokalistoja ymmärrä. Poikkeuksetta kaikki mitä olemme tilanneet ja saaneet on ollut ERITTÄIN maukasta ja hyvää! Osaan italiaksi tilata talon suosittelemaa evästä ja osaan sormella osoittaa viereisessä pöydässä syötävää ruokaa... Aina on saatu eteemme mahtavia makuelämyksiä säestettynä hyvällä palvelulla ja leveällä hymyllä.

        Olemme jättäneet runsaat juomarahat, sanokaa joku onko se vielä ko. maassa tapana? (runsaaksi sanon noin 20% laskun loppusummasta, onko se ok)

        Kyllähän ne varmaan ihan mielissään ovat jos jätät 20% loppusummasta. Italiaiset ystäväni (jotka eivät ole pihejä tai köyhiä opiskelijoita) jättävät noin 1-5 %, eli periaatteeella "jotain".
        Tuollaista 20% tippiä ei kyllä Euroopassa missään odoteta ja on hyvin runsas. Jenkeissä on sitten vähän eri käytännöt.


      • näillämennään
        oma lusikka sopassa kirjoitti:

        Ruokakeidas se varmaankin on tämä Italia. Ehdottomasti. Italiaa en juurikaan osaa enkä ruokalistoja ymmärrä. Poikkeuksetta kaikki mitä olemme tilanneet ja saaneet on ollut ERITTÄIN maukasta ja hyvää! Osaan italiaksi tilata talon suosittelemaa evästä ja osaan sormella osoittaa viereisessä pöydässä syötävää ruokaa... Aina on saatu eteemme mahtavia makuelämyksiä säestettynä hyvällä palvelulla ja leveällä hymyllä.

        Olemme jättäneet runsaat juomarahat, sanokaa joku onko se vielä ko. maassa tapana? (runsaaksi sanon noin 20% laskun loppusummasta, onko se ok)

        Tipit on edelleen tapana, mutta 20 % on ällistyttävän paljon. Jo 10 % on yli normaalin. Noin 5 % on luonteva kiitos HYVÄSTÄ palvelusta.


    • Olly

      Kukin toki tavallaan, mutta pasta alla carbonara ketsupilla tuntuu kyllä hurjalta.
      Pari pikku tarinaa pizzasta:
      1. Olimme jollain Toscanan kukkulakaupungeista, en nyt muista millä, mutta vanhankaupungin alueella oli lehdessä menossa tiukka mielipiteenvaihto, saako vanhassakaupungissa myydä pikaruokaa. Olisi pitänyt möläyttää suomalainen arvio vanhojen arvojen puolesta: ei. Vanhaan kaupunkiin eivät kuulu hampurilaiset, kebabit tai pizzat :D
      2. Tykkään laittaa oman pizzani päälle pikkuisen (viikonloppuisin vähän enemmänkin) öljyllä kostutettua murskattua raakaa valkosipulia. Toki tämä onnistuu, mutta kun pyydät pikkuisen raakaa valkosipulia öljyssä (aglio crudo con olio), varaudu lausumaan A ja O erittäin selvästi. Pizzan päälle tuota ei ole tapana laittaa Italiassa, ei ehkä mihinkään muuhunkaan. Jos hämmästelevät, otan "Mi scusi, sono russo" - kortin käyttöön...

      • Autista

        Eiköhän pizzaravintola sovi oikein hyvin toscanalaisen kukkulakaupungin ilmeeseen. Pikaruokaa ehkä, mutta erittäin perinteikästä. Pizzoja on nykyisen Etelä-Italian alueella paistettu jo ennen ajanlaskua, kuulemma Vergilius jo siitä kertoo. Napolissa tomaattipitoista pizzaa tehtiin 1700-luvulla, ja Margherita keksittiin 1889. Toisaalta historiasta viis, onhan kebabia tehty kai 1200-luvulta alkaen, mutta siitä ei nyt ollut kyse, eikä se kuulu italialaiseen perinteeseen.


      • Pizzaa lounaaksi?
        Autista kirjoitti:

        Eiköhän pizzaravintola sovi oikein hyvin toscanalaisen kukkulakaupungin ilmeeseen. Pikaruokaa ehkä, mutta erittäin perinteikästä. Pizzoja on nykyisen Etelä-Italian alueella paistettu jo ennen ajanlaskua, kuulemma Vergilius jo siitä kertoo. Napolissa tomaattipitoista pizzaa tehtiin 1700-luvulla, ja Margherita keksittiin 1889. Toisaalta historiasta viis, onhan kebabia tehty kai 1200-luvulta alkaen, mutta siitä ei nyt ollut kyse, eikä se kuulu italialaiseen perinteeseen.

        Sen verran pizzasta, että italialaiset syövät pizzan yleensä viikonloppuna "yömyssynä" esim. elokuvateatterin jälkeen n. klo. 22-24. Ei turistirysien ulkopuolelta yleensä päivisin edes pizzaa saakkaan. Tavallisen italialaisen perheen lounas on pasta leipää ja leikkeleitä, illallinen grillattua lihaa tai kalaa erilaisia vihanneksia ja salaattia.


      • Olly
        Autista kirjoitti:

        Eiköhän pizzaravintola sovi oikein hyvin toscanalaisen kukkulakaupungin ilmeeseen. Pikaruokaa ehkä, mutta erittäin perinteikästä. Pizzoja on nykyisen Etelä-Italian alueella paistettu jo ennen ajanlaskua, kuulemma Vergilius jo siitä kertoo. Napolissa tomaattipitoista pizzaa tehtiin 1700-luvulla, ja Margherita keksittiin 1889. Toisaalta historiasta viis, onhan kebabia tehty kai 1200-luvulta alkaen, mutta siitä ei nyt ollut kyse, eikä se kuulu italialaiseen perinteeseen.

        Totta tuo tarina on. Se, että pizza on Suomessa mielletty joko turkkilaisten tekemäksi, tai Amerikkalaiseksi massatuotteeksi, ei poista sitä että mielestäni jokaisessa Italialaisessa kaupungissa, kylässä yms. pitää olla vähintään yksi pizzeria. Näitä suomalaisia versioita en välitä syödä.


      • nanettina
        Pizzaa lounaaksi? kirjoitti:

        Sen verran pizzasta, että italialaiset syövät pizzan yleensä viikonloppuna "yömyssynä" esim. elokuvateatterin jälkeen n. klo. 22-24. Ei turistirysien ulkopuolelta yleensä päivisin edes pizzaa saakkaan. Tavallisen italialaisen perheen lounas on pasta leipää ja leikkeleitä, illallinen grillattua lihaa tai kalaa erilaisia vihanneksia ja salaattia.

        itseasiassa pizzaa syödään myös usein välipalana. tällöin kyse on leipäkaupoista saatavasta hieman paksumpipohjaisesta pizzasta, jonka päällä on joko vain mausteita tai tomaattikastiketta. ainut pizza ei ole se iso pyöreä ohutpohjainen......


    • nunnunu

      On se noloa kun hävettää niin. Parempi sitten pysyä kotona, ettei tule paha mieli.

      Voi toki syödä koko monen ruokalajin menun, jos maha vetää. On täysin ok. syödä vaikka vain pastan hyvässäkin paikassa. Ja voi helvetin helvetti: kunnon carbonaran tekeminen ei ole mikään toisen käden juttu, vaan kertoo paljon paikan tasosta.

      Ja pizzalla ja pizzalla on eroa.

      Että monen kymmenen käynti kerran kokemuksella vain sanon, että tyyli on vapaa, ja ottakaa listoilta asoita, joita ette edes tiedä olevan olemassakaan. Joskus menee hutiin, joskus ikimuistoisiin.

      Mutta pizza & pasta ei ole mikään ylenkatsottu tai hävettävä ruoka siellä.

    • pizzasta ja muusta

      Vai että pasta on vain alkuruokaa. Voi ollakin, mutta kuten edellinen sanoi, harvalla maha vetää monen ruokalajin sessiota. Varsinkin kuumalla kesällä harvoin tekee päivällisellä mieli mitään raskasta. En usko kenenkään katsovan kieroon jos tilaa esim. vain salaatin ruuaksi. Omasta kokemuksesta voin sanoa että iloitsevat että asiakkaita riittää eikä sillä niin väliä mitä syö. Samoin suosittelen kokeilemaan paikallisia erikoisuuksia.

      Tapoja on monenlaisia, niin paikallisilla kuin turisteillakin. On totta että pizzoja voi olla vaikeaa saada päivällisaikaan. Söin viime viikolla Padovassa pizzaa päivällisenä. Ihan paikallisetkin siellä pizzoja tilasivat, eikä tosiaan ollut mikään turistipaikka, ihan keskustan ulkopuolella. Poikkeuksiahan löytyy aina. Niin ja tosta haarukka-lusikka yhdistelmästä sen verran että joskus aterian kera olen saanut veitsen enkä lusikkaa joten tuskin tätäkään aina niin tarkkaan noudatetaan vaikka useimmiten kyllä. Heittona voisin laittaa että tuskin kaikki kiinalaisessakaan syö puikoilla....

    • Olly

      Kyllähän se niin on, että missä tahansa saa tilata mitä haluaa (ja heittää ketsuppia päälle, jos tahtoo). Kumminkin, jos vähän pidemmän aikaa meinaa Italiassa viettää, on helppo ihastua (Suomalaisittain katsottuna) älyttömän pitkiin, muutaman tunnin päivällisiin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      129
      1817
    2. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      78
      1687
    3. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      56
      1313
    4. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      69
      1131
    5. Tiedätkö autereen?

      Se on vähän niinkuin sinä. Eräänä päivänä se hehkuttaa eteerisenä, laiskan hauen tavoin. Toisena se iskee kuin nälkäinen
      Tunteet
      8
      809
    6. Kuka jäi auton alle

      Kuka jöi kantatiellä auton alle eilen
      Kuortane
      2
      785
    7. Muistatko ensimmäisen kahdenkeskisen hetken

      kaivattusi kanssa?
      Ikävä
      45
      757
    8. Oli kyl kunnon reissu

      Jopa oli bileet hotellissa! Kunnon menot ja Kuhmon rytkyt liikenteessä. Onneksi ei ollu tuulipukua päällä! 😂👍🏻
      Kuhmo
      10
      749
    9. Vähän pelottaa

      Että ten suuren mokan. Tämä muuttaa nyt liikaa asioita.
      Ikävä
      41
      725
    10. Plösö ja synttäriruusut

      Joko Plösö sai hommattua ne 100 ruusua sankarille vai vieläkö sankarin odotus jatkuu?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      150
      702
    Aihe