Auttakaa, taapero ei syö!

kaisla20

Meillä tyttö on nyt 1v 10kk. Hän on ollut hyvä syömään koko pienen ikänsä ajan ja kasvu on ollut tasaista. Ei ole pahemmin nirsoillut ruokansa suhteen. Nyt kuitenkin noin neljä päivää sitten tyttö alkoi vähentää syömistään...sen jälkeen ruokahalu on laskenut asteittain eikä tänään ole suostunut syömään mitään.
Neiti tulee kyllä ruoka-aikaan pöytään, mutta kun näkee lautasella kunnon ruokaa, hän alkaa huutaa kuin henkeä vietäisiin ja lähtee pois. Herkut siis kyllä kelpaisivat (tosin pienissä määrissä nekin) muttei mikään normaali ruoka.
Kuuluuko tuollainen syömättömyys siihen ns. hitaamman kasvun vaiheeseen?
Kokeileeko taapero vain rajojaan että saako valita syömisensä?
Pitäisikö tässä vaiheessa tuputtaa jo jotain pullaa että pikkuinen söisi edes jotain?

6

385

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • j5yrrr

      Viikonkin lapsi pärjää hyvin, jos nauttii nesteitä tarpeeksi.
      Tulisi mieleen, että onko suu kipeä, jos ei ruoka maistu? Tai onko tulossa sairaaksi?

      Meillä kummallakin lapsella on tämän kohta nelivuotisen äitiysurani aikana tullut ja mennyt noita kausia, että ruoka ei maistu. Enää ei jaksa hermoilla niistä, kun pääsääntöisesti 4-5:n paastopäivän jälkeen ruoka taas alkaa maistumaan. Minä en tuputa mitään, jos ei maistu niin ei sitten. Jos päiviä alkaa mennä huonosti, niin silloin yleensä pyrin tekemään jotain herkkuruokia, mistä lapsi tykkää.

    • sellasii taaperot on

      Meillä tulee tasan 2- vuotiaan kanssa kans noita huonon syömisen jaksoja aina välillä.. Joskus ne enteilee sitä, että iskee flunssa.. joskus on vaan uhmaa.. ja jossakin määrin sitä, että energiaa ei vaan paljon tarvi jos ei sitä paljon kuluta.;) Jos teillä liikutaan, kiipeillään ja riehutaan joku päivä paljon niin maistuuko silloin ruoka? Vaikuttaako muuten terveeltä? Ei kannata tupuuttaa.. Jälkkäriä voi antaa kuten muulloinkin ja herkkupäivänä herkkuja, mutta ei enempää.

    • Malu.

      Älä anna periksi sillä voi olla rajojen kokeiluakin. Ensisijassa huolehdi että saa nestettä sitäkin enemmän ja että lapsen vointi pysyy ok. Niin kauan kun pärjää hyvin nesteillä niin älä ota kilareita jos ei syö. Ruoka-aikaan pöytään. Ruoka eteen. Syö taikka sitten ei. Jos ei niin kun ruokailutilanne päättyy niin kiitos ja pois. Oli syönyt taikka ei. Ja jos siinä vaiheessa suuttuu niin anna suuttua. Seuraava ruoka seuraavaan ruoka-aikaan. Muuten oppii pöydässä venkoilun ja pian istut puolet pidempään ruokapöydässä kun ensin ei syö ja vasta kun olet viemässä ruokaa pois niin söisi sittenkin.

      Kumma jos ei ala pikkuhiljaa nälkä tulemaan.

      Nyt jos annat helposti periksi ja pikkuisenkin herkkuja kunnon ruuan korvikkeena tai välipaloina niin oppii TODELLA NOPEASTI sen että kunnon ruokaan ei tartte koskea. Silti saa ainakin vähän herkkuja. Eli herkut pannaan jos kerran on kunnon ruokakin pannassa.

      Voi olla tulossa kipeäksikin joten ensisijassa siis seuraa vointia. Se kertoo paljon. Jos ei voi huonosti eikä silti ruoka maistu niin anna olla syömättä. Ja aina kuitenkin joka ruualla anna ruoka eteen tarjolle jolloin sen näkee maistuuko vai ei. Kysymällä noin pieni ei vielä ilmaise söisikö oikeasti vaiko eikö oikeasti ole nälkä. Mutta muista runsas nesteytys ettei kostaudu vatsavaivoina. Kannattaa kokeilla jotain uuttakin ruokaa joka voi lasta kiinnostaa. Saattaa palauttaa ruokailun halun. Näitä syitä kun ei voi vaan kun arvailla. Meilläkin on nähty ja nähdän vielä 4 vuosikkaan kanssakin että toisinaan santsaa 3 lautasta lämmintä ruokaa ja toisinaan saattaa olla viikonkin että ei maistu oikeestaan yhtään mikään mutta silti voi ja jaksaa hyvin. Sillon kun tankkaa paljon niin sen huomaa yks kaks yllättäen että on hujahtanut lyhyessä ajassa pituuttakin. Housunlahkeista viimestään.. Ainakin itse luulen että siinä on jotain yhteyttäkin :)

      Ja hei, vältä tuputtamista. Oppii siihenkin pian ärsyyntymään jos kokoajan tuputetaan. Ottaa tavaksi kieltäytyä ihan vaan kieltäytymisen vuoksi. ennemminkin ole ruokapöydässä niin ettet ole huomaavinaan närppiikö heti kun silmäsi välttää.. Itse tein 2 vuotiaalle närppimisen helpoksi esim. kun sairasti ja oli väsynyt ja huonovointinen eikä ruoka maistunut. Laitoin leivät palasiksi ja porkkana ja kurkkutikkuja pöydälle. Niitä meni mutta kokonaisesta leivästä tai vihannaksesta ei palaakaan.

      • mammuli80

        Kiitos!


    • näin se on

      juuri näin. säännölliset ruoka-ajat. Paljon liikuntaa ja ulkoilua. ei tuputtamista eikä ruokailun tekemistä valtapeliksi. kannattaa vaan sinnikkäästi pistää kaikkea tarjolle.. kokeilla mikä ruoka uppoaa.:) meillä 2v on tosi nirso. mutta kun aikani kaikkea pistin kokeeksi tarjolle niin löyty ne lempparit ja nyt syö päivittäin aika monipuolisesti. Mukavia ja rentoja rruokahetkiä!

    • mammuli80

      Samanikäinen meillä ja alkaa ahdistaa jo ruokahetket..

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 189
      2306
    2. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      54
      2124
    3. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      173
      1939
    4. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      172
      1702
    5. Naisten tyypilliset...

      Naiset ei varmaan ymmärrä itse miten karmealle heidän tavara haisee. Miehet säälistä nuolevat joskus, yleensä humalassa
      Ikävä
      41
      1429
    6. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1354
    7. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1267
    8. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1205
    9. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      2
      1191
    10. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      16
      1188
    Aihe