Voiko työnantaja mielivaltaisesti määrätä loman ajankohdan?

uskomatonta1

Eli meitä on työporukassa 8 henkeä ja työnantaja ilmoitti, että hän päättää milloin me lomamme pidämme; toiveita ei kuunnella. Lomia ei myöskään saa pitää pätkissä.

Onko tämä ihan oikein? Eikö työnatajan pitäisi edes yrittää sovittaa meidän toiveita kohdilleen? Keskusteltuamme työporukassa toistemme kanssa kävi ilmi, että puolet haluaisi pitää lomansa syksyllä ja toinen puoli keväällä; keskikesällä ei lomia saa pitää ja se on ihan OK. Pääsisimme siis työporukassa yhteisymmärrykseen siitä milloin kukakin lomasa pitää, mutta työnantaja ei anna siihen mahdollisuutta vaan sijoittaa lomat oman mielensä mukaan. Kunnioitushan tässä on ihan nollassa, mutta onko tämä edes sallittua?

16

1962

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • laikkari2

      Ei ole mielestäni oikein tuollainen käytös pomoltanne. Hyvän esimiehen tulisi kuunneella työntekijän toivetta loman suhteen. Missä tuollaista tehdään ?

    • pii75

      Sallittua on, mutta olishan se reilua kuunnella työntekijöidenkin mielipidettä...

    • uskomatonta1

      Koska kunnioitus työntekijöitä kohtaan tosiaan on mitätön, en usko, että pomolla kiinnostaa olla meidän mielestä "hyvä esimies". Jos se ei ole laitonta tai työehtosopimuksen vastaista (onko sama asia...?) asiaan tuskin tulee muutosta.

    • sudoku

      Lomista päättäminen kuuluu kyllä pomolle. Hänellä on takuulla viisaita syitä sille, miten llomat jakaa, että homma pyörii.
      Olkaa iloisia ettette riitele lomista keskenänne.
      Ja toinen työntekijähän joissain tap. lopulta loman säätää kohilleen... Vaikkei toinen lomansa aikana ehtis olla lomalla edes lain 2 vk pätkää putkeen...

      • uskomatonta1

        Miten niin takuulla? Etkö ikinä kyseenalaista pomoja, koska ovat pomoja..?

        Kukaan meistä ei riitelisi, vaan nimenomaan SOPISIMME lomista. Olemme nimittäin kaikki ihan aikuisia ihmisiä, henkisestikin, joten kykenemme tuollaiseen vaativaan toimintoon, vaikka pomot ja pomoja idolinomaisesti jumaloivat eivät näe sitä mahdollisena.


      • Kuntatöissä
        uskomatonta1 kirjoitti:

        Miten niin takuulla? Etkö ikinä kyseenalaista pomoja, koska ovat pomoja..?

        Kukaan meistä ei riitelisi, vaan nimenomaan SOPISIMME lomista. Olemme nimittäin kaikki ihan aikuisia ihmisiä, henkisestikin, joten kykenemme tuollaiseen vaativaan toimintoon, vaikka pomot ja pomoja idolinomaisesti jumaloivat eivät näe sitä mahdollisena.

        Sun pitäis olla persuna aseveliakselin hoidossa. Vaikka kymppinä. Loimaan kirjalla tai ilman.


      • Anonyymi

        Terveydenhuoltoalalla ei ainakaan toteudu, että lomalistat olisi kiertäviä. Nillä joilla ruskea pitkä kieli saavat pitää lomansa parhaimpina kesälomakautenansa. Esim kesä-,heinä ja elokuussa. Muut saavat, mitä saavat toukokuussa ja syyskuussa. Pomot eivät ole oikeudenmukaisia työntekijöitään kohtaan. Pomoilla on omat suosikkinsa. Se on nähty. Pitäis omata se ruskea pitkä kieli!


      • Anonyymi
        uskomatonta1 kirjoitti:

        Miten niin takuulla? Etkö ikinä kyseenalaista pomoja, koska ovat pomoja..?

        Kukaan meistä ei riitelisi, vaan nimenomaan SOPISIMME lomista. Olemme nimittäin kaikki ihan aikuisia ihmisiä, henkisestikin, joten kykenemme tuollaiseen vaativaan toimintoon, vaikka pomot ja pomoja idolinomaisesti jumaloivat eivät näe sitä mahdollisena.

        Ns meillä homma on täynnä kateutta, sotkentaa kun on enemmän ja jatkuvasti keikkaa tekevien lomista kyse. Nyk työnantajalla en kertaakaan ole päässyt lomalle, jonka voin pitää vain tietillä viikoilla kun vakikohteeni on kiinni, ilman että työkavereista joku, jopa jotkut, ovat nostaneet asiasta shown. Kun sitten olen tarkistellut työnantajalta asiaa, onkin ilmennyt että toki minulla on se oikeus pitää kesälomaa sinä aikana kun se on mahdollista. Kummallista kun asia on "yllätys", joka vuosi että minulle kertyy ihan oikeat lomat. Ja että viikotkin on aina ne jotka se vakikohde on kiinni, samat joka vuosi.
        Oon niin kyrsiintynyt kiusantekoon siitä loma-asiasta,että seuraavan kerran pyydän hämmentelijää kilauttamaan pomolle.
        Ja vieläpä kun näillä kiusantekijöillä ei ole aikomustakaan tuurata minua, jos loman pidänkin sitten joskus, milloin, sitä he eivät ole minään vuonna kertoneet. Eli asiasta ei ole pomon määräystä, kunhan kiusaavat.
        Tältä pohjalta pidän erittäin hyvänä että pomo käyttää direktiota. Olen itsekin sitä tietyissä asioissa pyytänyt pomolta. Hyvin on toiminut.


    • uupunut

      valitettavasti esimies voi päättää lomien ajankohdan.työntekijää on kuultava asiassa mutta pomo päättää.meillä vähän samanlainen tilanne.joka halvatun vuosi loma samaan aikaan.itse haluaisin pitää 5 viikkoani yhteen putkeen mutta sekään ei onnistu.täytyy pitää 2 osassa.liitosta on turha pyytää apua kun ovat työnantajan eivätkä työntekijän puolella.

    • Huijattu2

      Meillä pomo laittoi viestin alkuvuodesta, että kesälomatoiveet MAALISKUUN LOPPUUN MENNESSÄ. En pitänyt asian kanssa mitään kiirettä, koska ajattelin, että vasta siinä vaiheessa, eli maaliskuun lopussa pomo alkaa tekemään niitä listoja kun kaikkien toiveet on tulleet.

      No, minä olin laittanut maaliskuun puoleen väliin mennessä toivelistaan 4 viikkoa putkeen kesäkuulle. Yhtään viikkoa en saanut siihen, vaan viikon toukokuuhun ja loput 3 syyskuuhun. Syynä se, että muiden lomia oli jo hyväksytty niin paljon, että minun toiveet ei enää mahtuneet.

      Mielestäni aika harhaanjohtavaa toimintaa. Ensi kerralla laitan lomatoiveen heti ensimmäisenä päivänä kun lista tulee.

    • Työteliäille ajatelt

      Oikeus ja haluaa käyttää täysimääräisenä. Tärkeintä ei ole työmaahenki ja työtulokset, vaan johtajan ego. Niitä paljon näinä aikoina. Tyhmiä johtajia.
      Aasinsilta.
      Johtaja Vuoriokin jää eläkkeelle 62 vuotiaana ja varmaan antanut potkuja sellaisille , jotka haluaisivat jatkaa, niukan eläkkeen vuoksi,alle 1500.
      Kun niillä pomoilla tasaverokehityksen vuoksi ja Kataisen miljardien verohelpotusten ansiosta varaa siirtyä etelän lämpöön. Siirtävät rahat turvaan.
      Juuri tuli viesti eläkekassojen kertymän riittämättömyydestä eläkkeisiin. Haluavat nostaa maksuja. Piti vasta v. 2015 tulla, mutta kun sika isot johtajaeläkkeet laukeaa kerralla maksuun, satoja tuhansia/kk, niin kassat tyhjenee ennen nälkäeläkeduunarien eläkeikää 65-67-70. Nauravat partaansa etelän lämmössä.
      Rahat syötiin jo kymmenen vuotta sitten.
      Olen huolestunut ulkomaan eläkesijoituksista, voivat hukkua huonossa hoidossa vahingossa.

    • Direktiolla mennään

      Uskomatonta1; Näin se vaan menee ei työntekijällä enää ole mitään sanavaltaa ainakaan huonossa organisaatiossa.

      Työpaikkoja o ja johtajia on niin erilaisia. Nykyään työnantaja määrää lomaajankohdan juuri niin omaan pirtaans akuin se on hänelle parasta ns. direktio oikeus.

      Naisethan narisee aina lomistaan ja jos ei synny sopua niin ne määrätään. Iäisyyskysmys, että naiset riitelevät aina lomistaan ja aina pitäisi olla kaikilla heinäkuu kun ukollakin on ja se ei ole mikään lomaperuste ainakaan työantajalle.

      Katselkaa hyvät ihmiset eri työvaihtoehtoja sillä niissä on eroja työnlaadun, palkan, johtamisen kuin muidenkin seikkojen suhteen.

    • työntekijä1

      Esimies tottakai määrää lomien ajankohdan, mitä siitä muuten tulisi. Hänen pitää kuitenkin johtaa sitä työtä ja hän on vastuussa siitä, että kaikki pelaa ja työntekijöitä on tarpeeksi muttei liikaa joka päivä. Vuosilomalaissa sanotaan, että työnantajan on kuultava työntekijöiden lomatoiveet mutta lopullisen päätöksen tekee aina esimies.

      Minusta erinomaisen hyvä, että laki sanoo näin ja hyvä, että on työpaikkoja joissa esimiehellä on todella munaa päättää asia työtekijöiden vastustelusta huolimatta. Muussa tapauksessa työntekijät kyräilevät ja riitelevät keskenään, että joku saa aina sen paremman viikon, juuri sen minkä minä olisin halunnut ja seuraavaksi syyllistetään sinkut ja lapsiperheet ja kaikki. Koskaan ei ole hyvin.

      Se on selvä kun pläkki kun esimies hommat, jotka hänelle kuuluvat ja pulinat pois.

    • niiskutus

      tuota, lomathan ns. kiertää: eli kun yksi on kesänä x heinäkuun lomilla, toinen on seur. kesänä heinäkuun. Toimii...
      Mutta: yhä, ta ne määrää. Jos joku henkilö on niin tarpeellinen, ettei saa putkeen lomaansa, hänen työnsä on ainakin kelvollista... myös kesällä. pidin talviloman hiljaisena kautena, ja kolme viikkoa pidän sitten kesälomaa, mikäli se ei ryssiydy muista syistä... pieni pulju, vähän ihmisiä.

    • loma20132

      Voi kyllä määrätä...Mutta työntekijää on kuultava asiasta, jos haluaa että työntekijä jää firmaan,lomalista on oltava esillä hyvissä ajoin (eli helmi-maaliskuu -huhtikuussa olisi jo sijaisten vuorot tiedossa tai selvyys miten kesä menee.)Lomaoikeus, eli päivät on olltava esillä työntekijöillä ja tiedossa..Kuka lähtee ensin on sovittava sopuisasti, tooiveita kuunnellen. Kesällä on pidettävä lomasta osa, esim. 20pv jää 10pv syys-talvilomaa jäljelle.Kerroit että kesä on kiireistä aikaa yrityksessä-Silloin lomasta on hyvä pitää toukokuussa suurin osa ja syyskuu on kesälomakuukausia.Poikkeus on kesänlomien siirrosta on jos työntelijälle sopii muukin aika.Sairaus siirtää lomanpitämisen aikaa,mutta työnantajan määräys sen pitämiseen muunaikana on oltava.

    • Anonyymi

      Akateeminen mädännäisyys on uhkaksi yhteisölle ja yhteiskunnalle. Univormu on paras piilopaikka, jonka taakse on hyvä kätkeytyä. Kansa kuuntele kaikenmaailman sadunkertojia vaikka kamelin paskassa vyötäisiään myöten polkien, mutta totuudenpuhujat hirtetään ennen puoltapäivää.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      144
      2161
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1938
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1888
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1690
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1498
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1276
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1180
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1168
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1163
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1157
    Aihe