Ajatuksia Firenzestä

Italia2013

Onpa outoa, että Firenzestä, yhdestä maailman merkittävimmistä taidekeskuksista ja Italian upeimmista kaupungeista ei ole täällä kenelläkään mitään sanottavaa. Eipä keskustelu muutenkaan vilkkaana loimua, mutta Firenze nyt sentään on renessanssin synnyinkaupunki, joka taideaarteillaan päihittää aivan minkä tahansa kaupungin.

Firenze on kauniin Toscanan pääkaupunki, yksi Euroopan suosituimmista matkailukaupungeista. Eikös nyt jaettaisi vinkkejä ja ajatuksia, yritettäisi löytää vastauksia? En tarkoita lentoyhteyksiä tai –hintoja, en miten pääsee kentältä hotelliin, en hintatasoa, vaan kokemuksia ja mietteitä avuksi muille Firenzen-kävijöille.

Firenzen nähtävyydet on lueteltu niin monessa oppaassa, että niitä tuskin kannattaa toistaa. Mutta miten olet nuo nähneet ja kokeneet? Mitkä nähtävyydet oppaissa on unohdettu? Oletko kokenut ranskalaisen Stendahlin tapaan haltioitumisen, jonka hän koki juuri Firenzen aarteiden äärellä, vai oletko pettynyt?

Entä muu elämä Firenzessä, miten sen löytää? Ravintoloita ja baareja ei kannata luetella, mutta sanonpa itse kaksi ruokapaikkaa, joita voin suositella omista kokemuksistani, tosin muutaman vuoden takaa.

Kauppahallissa voi ruokailla tuhdisti pikkurahalla vaikka peri-italialaista trippaa, toscanalaisia papuja, leikkeleitä, kanaa, tiramisua, cantutsiineja tai crostiineja. Lounasaikaan lähellä Santo Spiriton kirkkoa myös ravintola Casalingan ovi käy tiheään. Sisällä on huumaava puheensorina. Paikka on tupaten täynnä, mutta parin minuutin kuluttua mukaan mahtuu uusia ruokavieraita. Nonna ja mamma touhuavat patojensa ja pannujensa ääressä. Nuoremmat ja nopeammat kattavat ja korjaavat pöytiä ja tarjoilevat. Ruokaa on mistä valita.

21

3506

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ijpe

      Nyt vietän toista päivää täällä enkä ole nähnyt vielä yhtään puuta enkä ruohoakaan kuin lentokentän laidalla. 0,4 litran oluttuoppi maksaa keskustassa 9 euroa eli Rooman hintoja. Ruoka ei ole mitenkään edullista mutta ei konkurssiinkaan mene. Palatsia ja taideaarretta on tietysti kuutiokaupalla tarjolla Ei ole haltioitumista eikä pettymystä. Lämpoötila on tällä hetkellä miellyttävä, varsinkin verrattuna Suomen vastaan. Helteellä en täällä haluaisi olla, tosin en Suomessakaan jos lämpötila nouseen jatkuvasti yli 25 astetta. Kun on vanhoja taloja ja taidetta nähnyt aiemminkin niin ei tästä nyt jaksa haltioitua sen enempää. Toki on mukava käydä taideaarteiden syntysijoilla asiaa todistamassa.

      • Hebo

        Oisko kannattanu vastata sitten ollenkaan...


    • ijpe

      ai sori. siis tosiaan hirveet vibat sain. nyt kolmatta päivää ja olen aivan haltioitunut. tunnelmaa ei edes haittaa se että lufthansan lento on peruttu eikä mitkään callingcenterit vastaa. kelpaako heebolle tämä kommentti...

      väkeä täällä on aivan sairaasti suosituimpiin paikkoihin joutuu jonottamaan. tänään tais mennä vajaa tunti että pääsin näkemään Daavid-patsaan. tänään näin jo puita mutta puistot oli tiukasti lukittuja, aukinaista porttia en löytänyt.

    • annie star

      Olen itsekin ihmetellyt tämän palstan hiljaisuutta. Itsellä Firenzen-matka vasta edessä, joten olisi mukavaa lukea siellä käyneiden kommentteja. Itse odotan Firenzeä ja Toscanaa innolla. Meillä majapaikkana Firenze, josta tarkoitus junalla tehdä muutama matka ulommas Toscanaan.

      • P.d.Francesca

        Hiljaista on, syyn ymmärtää, kun vähäisiä mutta kovin ylimielisiä kommentteja lukee.

        Olen ollut Firenzessä kymmenisen kertaa, joka kerta yhä ihastuneempana. Jos taide ei kiinnosta, Firenze tuskin on oikea paikka, päinvastoin parempia loma- ja menopaikkoja on Italiassakin useita.

        Ensimmäisellä käynnillä varmasti on yllinkyllin näkemistä kaikkien oppaidenkin suosittamissa paikoissa; Duomo, Santa Croce, Santa Maria Novella, San Lorenzo ja Medicien kappelit, Santa Maria del Carmine, San Marco, Uffici, Accademia, Bargello. Eikä näitäkään kaikkia kannata ahnehtia. Aikaa pitää olla myös tunnelmien haistelemiseen.


    • ijpe

      Nähtävää täällä riittää joten jos haluaa kaiken nähdä yhdellä reissulla niin kannattaa varata muutama päivä. Aihepiiri pyörii tuolla raamatun tapahtumissa 2000 vuotta sitten joten jossain vaiheessa alkanee jeesukset ja neitsytmaariat riittää. Kokemisen avoinen paikka mutta niin on moni muukin.

    • ijpe

      ei se ole ylimielisyyttä jos on rehellinen. tänään kiipeilin joen eteläpuolella ihailemassa näköaloja sekä hienoa puutarhaa. jos joku jaksaa 10 kertaa ihastella samoja jeesuksia, apostoleja ym. raamatun aiheita niin mikäs siinä. 1000 vuotta vanhaa valtavaa kirkkoa on mukava ihastella mutta kannattaa aina muistaa kuinka paljon viattomia ihmisiä on tapettu ja rahaa tuhlattu noihin mielettömiin monumentteihin kristinuskon nimissä.

    • ijpe

      kiitos vaan kaikille peukutuksista ja rakentavasta keskustelusta. nyt on italiasta nähty firenze, rooma ja venetsia. liput palermoon, sisilian pääkaupunkiin on jo varattu. pisa, napoli, verona ainakin vielä nähtävä ehä trieste, minne vaan lufthansa lennättää kohtuuhinnalla. mihin tahansa voin kaupunkiin voin hyvin mennä uudestaankin - vain raha ja monet muut käymättömät paikat ovat hidasteena. nyt viimeistään täytyy vetristää lisää vuosien takaisia italian opintoja - on aina mukavaa kun voi osan asioista hoitaa paikallisella kielellä.

    • Donna

      Firenze on hieno renesanssikaupunki sanoo juuri sieltä palannut. Ennenkaikkea lomaa ei pidä suorittaa. Etukäteisperehtyminen auttaa näkemisen sulattelussa. Esim. elämänkerran lukeminen, vaikkapa Michelangelo Buonnarotin.
      Vihreää kyllä näkyi kiitettävästi jos ei pysytellyt aivan historiallisessa keskustassa. Kiertoajelu sightseeing bussilla on helppo ja virkistävä tapa "ottaa haltuun" niin Firenze kuin Fiesolekin.
      Ruokarajoitteiselle on aina ruokailu haasteellista ollaan sitten missä tahansa oman keittiön ulkopuolella. Hintatasossa on suuri haitari, Enotecat omien havaintojeni mukaan "suurimmat rosvot" jos antaa sen tapahtua.
      Varsinaisen lomaruuhkakauden ulkopuolella Firenzestä nauttii enemmän.
      Menisin vielä kolmannenkin kerran mutta kun muitakin kiinnostavia kohteita on odottamassa vuoroaan.

      • Pikkumyy82

        Missä siellä Firenzessä on niitä outletteja tai muita hyviä ostospaikkoja?


      • Luca Signorelli 1445
        Pikkumyy82 kirjoitti:

        Missä siellä Firenzessä on niitä outletteja tai muita hyviä ostospaikkoja?

        Olet ymmärtänyt renessanssin syvimmän olemuksen!


      • Käynyt
        Luca Signorelli 1445 kirjoitti:

        Olet ymmärtänyt renessanssin syvimmän olemuksen!

        Näyttää Firenzessä olevan ainakin yksi kansainvälisen ketjun outlet. Eli ei ole italialainen tapa tehdä bussinesta.

        https://www.mcarthurglen.com/it/barberino-designer-outlet/en/

        Putiikkeja sen sijaan oli keskustassa vieri vieressä, kuten kaikissa vähääkään suuremmissa italialaisissa kaupungeissa.


    • pidempi oleskelu

      En tiedä varsinaisista outleteista, mutta ainakin outletin kaltaisia ostospaikkoja on torit esim. Santo Spiriton torinlta löysin kympillä housuja/puseroita jne.

      Olen Firenzessä opiskelemassa ja seuraavaksi menossa ensi vuoden puolella jatkamaan taideopintoja. Koulumenoissa on sen verran kustannuskia, että kyllä niitä puuttuvia lämpimiä vaatteita joskus joutuu halvemmalla etsiin varsinkin kun palataan takaisin kotimaahan, niin sitä tavaraa on, joten osan vaatteista kannattaa jättää sinne kuin alkaa makselemaan rahtikuluja.

      Alussa Firenzen tunnelmassa ja kapeilla kujilla on aina suuriakin elämyksiä, mutta tottakai arki sielläkin on. Talven lähestyessä alkaa ilman kosteus tuntumaan astmaatikolle ongelmalliseksi, mutta vastaavaa opinahjoa ei ole täällä missä vakituiseen asun, joten sinne veri vaan vetää uudelleen.

    • 3+10

      Tässä mun ajatuksia :) Me kuulutaan siihen harvalukuiseen(?) porukkaan joka on käynyt Firenzessä ja jota ei taide sen kummemmin kiinnosta. Mitä me sitten tehtiin siellä? Käytiin Museo Galileossa, arkeologisessa museossa, Santa Crocessa, Palazzo Vechhiossa ja Santa Maria Novellassa. Kiivettiin Campanileen ja ihailtiin näkymiä. Käytiin myös ihailemassa Basilica di Santa Maria del Fiorea ja kiivettiin senkin näköalatasanteelle. Käveltiin Ponte Vecchioa, syötiiin jäätelöä ja pitsaa sekä kierreltiin kaupoissa. Fiilisteltiin noin yleisesti ihanaa kaupunkia :)

      Ainoa taideteos joka käytiin tarkoituksella katsomassa oli Accademian David (joka pitää mun mielestä nähdä pelkästä periaatteesta jos siihen vaan on mahdollisuus), tosin mä valehtelisin jos väittäisin että Accademiassa muut esillä olevat teokset eivät olisi tehneet vaikutusta.

      Mun pointti on siis se että vaikka Firenze on täydellinen kohde taiteeseen intohimoisesti suhtautuville ihmisille, niin kaupungilla on myös annettavaa meille muillekin jotka eivät muista kuin ehkä yhden tai kahden taiteilijan nimen ja muutaman teoksen ;)

    • Tralla

      Tämä nyt on vanha ketju, mutta kirjoitetaan nyt jos joku saa tästä jotakin irti.

      Olen käynyt Firenzessä kahdesti, molemmilla kerroilla viikon verran. Pohjalla teini-iässä syttynyt kipinä renessanssiin ja taidehistorian opinnot sekä yliopistossa että vapaa-aikana. Lukioaikana kiinnostuin Medicin suvun historiasta (kiinnostus on jatkunut näin kolmekymppiseksi asti), joten oli hienoa päästä paikan päälle. Omat sisäiset tuntemukseni menivät siis puhtaasti haltioitumisen puolelle. Olisi mahtavaa asua Firenzessä vaikkapa vuosi, puolikin vuotta riittäisi.

      Pelkästään Uffiziin paloi molemmilla reissuilla se viisi tuntia, ja matkat pitivät muutenkin sisällään tutustumista niihin taideaarteisiin ja arkkitehtonisiin taidonnäytteisiin joista olin vuosien ajan lukenut vain kirjoista. Fiilis oli muutenkin kaikkialla mahtava, nautin olostani ja siitä että sain olla niin upeassa paikassa. Mitä tähän maallisempaan puoleen tulee, Firenzessä syö edullisesti jos ei tuppaudu nähtävyyksien liepeillä oleviin ravintoloihin missä hinnat on räätälöity turisteja varten.

      Ensimmäisellä kerralla menin tietoisesti kevään kulttuuriviikolla (settimana della cultura) jolloin kaupungissa oli paljon konsertteja ja muita tapahtumia. Sitä voin kyllä suositella niitäkin joita ei taidemuseot kiinnosta. Mutta jos museot kiinnostavat, niin kulttuuriviikolla joutuu vähän jonottamaan (paitsi jos menee avaamisaikaan) koska museot ovat silloin ilmaisia. Tunnelma kaupungissa on muutenkin upea ja tekemistä ja näkemistä kyllä löytyy.

    • Pianodiviaccio

      Kolmeen pekkaan menossa lokakuun lopulla. Kovasti suunnitelmia. Käydä myös renessanssiähkyä välttääksemme välillä jossakin etruskipaikassa, Fiesolessa ehkä? Osaisiko joku nimetä yksittäisen/-siä kivoja käsityö/kierrätystuotteiden putiikkeja?

    • ijpe

      moikka vaan. sain hirveesti miinuksia kun kertoilin rehellisesti fiiliksistä firenzen reissulta, osin vähän kieli poskella tosikkoja härnätäkseni. enää k-palsta ei salli moista mollaamista miinustelun muodossa. firenze on kiva paikka siinä missä moni muukin. firenzen reissunjälkeen vietin viikon palermossa, tutustumisen arvoinen paikka sekin. keväällä olin veronassa ja sinne voisin mennä uudelleenkin. nyt on varattuna matka bariin eli italian koluaminen jatkuu. käykää ihmeessä firenzessä tutustumassa taideaarteisiin ja kaikkeen muuhunkin. suosittelen kuitenkin välillä muitakin italian kaupunkeja :-)

    • Tuulamarja

      Olihan täällä uudempaakin mielipidettä! Olen kesällä menossa toisen kerran Firenzeen ja odotan innolla. On se vaan erikoinen ja hieno kaupunki. Taidetta koko paikka! Ostoksia voi tehdä Roomassa ja Milanossa jos rahaa on,mutta minun matkabudjettini on aina ollut sitä suuruusluokkaa,että vain näyteikkuna ja tori ostoksiin on varaa. Mutta taiteesta voi nauttia pienelläkin rahalla. Kulkea katuja silmät avoinna ja nauttia. Haistella ja maistella,siis kokea kaikilla aisteilla!
      Pienen Primavera mangneetin ostan jääkaapinoveen!

    • njiuhb

      Siis koska sinne pitäisi mennä? Olen pari kertaa käynyt. Ei paljoa vetoa paikka, jonka kielimaailma on lähinnä juntti-amerikka. Eli siis kaupungin kokoon nähden tätä turistiporukkaa on vain niin perkeleen liikaa. Onkohan joku tammikuu sitten oikea aika?

    • Kaksi.kärpästä.samalla

      Olemme yli 60 pariskunta ja eilen illalla nautimme Mezzacorona-valkoviinistä (Italia) ja siinä innostuksessa ryhdyimme katselemaan mahdollista matkaa Firenzeen. Tuli sellainen ajatus, että lentäisimme syyskuun lopulla Milanoon, josta junalla Firenzeen, jossa viettäisimme 4 yötä. Sen jälkeen paluu Milanoon, jossa toiset 4 -5 yötä. Samalla reissulla tulisi laajempi näkemys tuohon alueeseen. Tietysti La Scala kuuluisi ohjelmaan. Tuntuuko ajatus turhalta?

    • Jeeku70

      Trippaa pitää maistaa jos Firenzeen menee. Ensin kapuaminen torniin ja siellä sitten kaupungin näköaloja ihastellen punkkua ja trippa-annos, Ottima!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      139
      4081
    2. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      121
      1591
    3. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      70
      1406
    4. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      283
      1402
    5. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      18
      1264
    6. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      47
      1138
    7. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1131
    8. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      1086
    9. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      60
      1081
    10. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      60
      1038
    Aihe