"Korpivilosohvijoo" kaiken sorttisille

Olen kuullut viisailta, että "täysin vapaata tahtoa ei ihmisellä olekaan". Se on luulottelua. Olen taipuvainen näin käsittämään. Oma päänikin roikkuu kiinni jossakin perinteessä.
Onhan koko ihmisen kehitys jatkumoa, pieni askel kerrallaan. Ihmisen päätöksiin ja mielipiteisiin vaikuttaa perinne, kokemus, oppiminen ja ympäristö ja myös yhteiskuntarakenteiden muutos. Yksilöitähän jokainen olemme, kukin vankasti tai löysästi sitoutunut johonkin. Toki on heitä, jotka rimpuilevat, pyrkivät "irtiottoon", etsivät jotakin tai möllöttävät paikoillaan, joita maailman meno kovin vähän kiinnostaa. Niin se on , "yhteisessä veneessä ollaan". Toiset soutaa, toiset huopaa vastahankaan ja jotkut leppoisasti lekottelevat ilman huolen häivää. Karikkoisestihan väliin matka joskus jatkuu.

Joskus törmään ihmisiin, jotka eivät muuta ajattele kuin uskoaan, uskontoaan tai "aatteen" nimellä kulkevaa epämääräistä touhotusta, helposti omaksuttua. Niin varmaa ja vankkaa iskukause ideologiaa, että mikään vähäinenkään vaihtoehto ei tule kyseeseen. Ei pienikään kekustelu oman aivoituksensa ulkopuolelta. Eihän pitäisi toisen mielipiteen ymmärtäminen merkitä "itsensä myymistä." Mitäpä näistä, jos uskomuksista ei ole yleistä haittaa kenellekään, voin hyvin olla häiritsemättä.

Tunne vai järki mielipiteissä? Tunnettakin kyllä tarvitsee, mutta riippuu asiasta. Joskus tunne on suljettava vähiin jos pystyy. On ajateltava "kylmän rauhallisesti" ettei lennähdä aivan hakoteille. Näkemyksellinen(intuitiivinen), välitön tieto, joka tulee ilman harkintaa tai pohtimista, kunhan se sytyttää ja on yksinkertainen ja rohkealta näyttävä, voi tuottaa nopeita, helppoja vastauksia. Jopa aatteita yhden lauseen ohjelmalla. Joskus hyvä voi viedä metsäänkin. Tottahan keskustelussa heitellään väljemminkin ja vapaammin. Huumorillakin.

Merkittäviksi kokemat mielipiteeni yritän kyllä pohtia tarkempaan. Se kaipaa vaihtoehtojen erittelyä,(diskursiivista t. rationaalista) loogista päättelyä, tietojen tarkistamista, yleensä" pään vaivaa". Eihän aina sittenkään onnistu. Rajoituksia pitää mielestäni sallia myös itselleen. Eipä kaikkeen arvitse sanoa "kyllä", eikä kaikkea kieltää heti. Voihan ihminen toimia vastoin mieltymyksiäänkin menettämättä silti "kasvojaan." Vapaana virtaavaa tahtoaan voi rajoittaa vaikkapa yleisen edun nimissä, mutta enpä tekisi sitä väkivaltaa loputtomasti.

Olen työikäni tehnyt hommia joukkojen parissa. Kyllä aina sadan joukkoon mahtui muutama kiusanhenki, joka haluaa aiheuttaa häiriötä ja perättömillä puheilla ja juonittelulla. Miksei siis täälläkin? Ei kai se "luonnonlaki" ole, mutta jos ilmenee, parasta tällaiset häiriöt vain ohitella. No joo...onhan täällä tullut mm. vasemmistolaisten nimeämistä räyhääjiksi. Olen jo aiemmin hölöttänyt, että olen vasemmistolaisesti suuntautunut. Voi hyvin puhua aatteestani. Enkä ole sitä apajaismaisesti valinnut " aatteiden aarearkuista", vaan aivan harkiten. Jos se jotakin ärsyttää, en voi sille mitään. Ja kaiken pahuuden lisäksi, olen kiinnostunut seuraamaan politiikkaakin. Enkä pidä sitä erikoisena ansiona, jos joku sanoo ettei politiikka kiinnosta. Voihan jonkun pikkuporvarin hipiä olla niin herkkä, ettei vilaukseltakaan siedä "toisinajattelijaa", sitä ikuista räyhääjää, joka on kiusannut vaikkapa rehellistä yrittäjää, vaatinut ja kiristänyt älyttömästi palkkaa, vaikka ei ole ollut edes sitä vähää järkeä, että olisi pystynyt edes kouluttautumaan. Kyllä, kyllä tunnistan nuo merkit itsestäni, mutta en sittenkään korjaa "tapojani." Ja papukaijamaiseksi matkijaksi olen huono sopeutumaan. Kuuntelen ja luen, kaikki syötetty ei mene täydestä kenenkään esittämänä. Suoraan tyhmäksi harvoin ketään nimittelen, olipa he ministereitä tai kirjoittajia. Oikeisto on hankkinut ylenpalttiset edut, odotettua runsaammatkin edut yhteistyökumppanilleen EK:lle ja Vanhasen Matin nykyiselle firmarypäälleen. Ei se tyhmiltä onnistu." himasuuttakin" siihen tarvitaan. Ja taputtajiakin riittää - "eihän se ole keneltäkään pois." Eikö? No, ei vasemmisto parhaita tyylipisteitä minulta saa, vaikka onnistuivatkin pahimpia mokia korjaamaan. Kyllä siinä riihessä vielä remonttia on jäljellä, olisi tukittava kehysten väliin jääviä ammottavia aukkoja, joista vielä pääsee porsaat sujahtamaan ohi.

Ei hitossa, kyllä se viikon kylpylässä hieronta ja ylenp alttinen saunan höyryssä istuminen on tainnut pahan kerran irroittaa selkäytimeeni jo vanhuuden lepoon säilötyt asiat ja nostaa niitä päähäni kummittelemaan. Niinpä lainaan lopuksi oikeata fisofia, Himasta: " Arvokkaan elämän ytimenä olevasta arvokkuuden käsitteestä seuraavat eettisellä tasolla vapauden, oikeudenmukaisuuden elämän arvot...."

17

104

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Matamimimmi

      Kirjoitit syvämietteisesti, eli asioita analysoiden, teilaamatta toisinajattelijoita. Mielestäni olet filosofi. Oliko se edesmennyt kirjailija Paasilinna joka sanoi, että oppineita ovat itseoppineet, muut ovat opetettuja.
      Sinun, ynnämuu, koulutustaustastasi en tiedä, mutta kirjoitit mielestäni niin fiksusti, etten malttanut olla huomioimatta sitä vastaamalla.
      Olen sen sortin "sosialisti", että oikeudenmukainen ihminen ei voi olla muuta kuin vasemmistolainen. Ukkoni kanssa olemme paljonkin eri mieltä, sillä hänen mielestään vasemmalle kallellaan olevat ihmiset ovat lähes isänmaan pettureihin samaistettavissa. Avioliittomme, hyvin tasa-arvoinen, on näillä "eriarvoilla" toiminut 52 vuotta.
      Kirjoitellaan!

      • kaisu-liisa

        Meitä kun on luultu samaksi ihmiseksikin, alkoi hymyilyttää kirjoituksesi. Ihan kuin meillä täällä, monissa jaloissa aateasioissa olemme eri mieltä, mutta uskon hyvänä naissaarnaajana saaneeni mieheni jyrkkyyttä osin sulamaan, höylännyt olen pois enimmät rosot. Toki omassa ajatusmaailmassani on myös tapahtunut samaa pehmenemistä.


      • Matamimimmi
        kaisu-liisa kirjoitti:

        Meitä kun on luultu samaksi ihmiseksikin, alkoi hymyilyttää kirjoituksesi. Ihan kuin meillä täällä, monissa jaloissa aateasioissa olemme eri mieltä, mutta uskon hyvänä naissaarnaajana saaneeni mieheni jyrkkyyttä osin sulamaan, höylännyt olen pois enimmät rosot. Toki omassa ajatusmaailmassani on myös tapahtunut samaa pehmenemistä.

        "Kivi kiveä hioo, ihminen toistansa hioo".
        Taitaa olla peräti raamatusta lainattua tekstiä, mutta niinhän se menee.
        Meidänkin liittomme ukkoni kanssa on kestänyt jo 52 vuotta, vaikka olemme maalliselta aatemaailmaltamme eri mieltä joissakin asioissa.
        Melko eriskummallista: hän on köyhän työläiskodin poika, minä taas varakkaammasta maalaistalosta lähtoisin.


    • kaisu-liisa

      Johan oli kiertäen kaartaen mutkikkaasti sanottu Himasen asia, jota vieläkin mietin, mitä mahtaa lause sisällään pitää. Jos koko opus on kirjoitettu samalla kukkaiskielellä, kauan menee sen lukemiseen, ymmärtämiseen vielä kauemmin.
      Miksi yksinkertaiset asiat sanotaan niin mutkikkaasti, onko se jotain arvokkuuden metsästystä, kielellistä koukeroimista?

      Mitä erikoista on arvokas elämä? Eikö jokaisen elämä ole yhtä arvokas?
      Ei ole ainakaan uutisten valossa, Aasiassa, Afrikassa on suuria myllerryksiä, kuolee tuhansittain ihmisiä. Meidän uutisissa heidät mainitaan muutamalla sanalla.

      Arvokkuuden käsite. Kunpa hoitolaitoksissa ymmärrettäisiin arvokkuuden käsite, se että jokaista hoidettaisiin hänelle kuuluvalla arvokkuudella.
      Että vanhuus ei vie ihmisyyttä, ei tee ihmisestä vähemmän arvokasta.
      Eikä ihmisen varakkuus tee hänestä ihmisenä yhtään arvokkaampaa, mutta ainahan rikas saa erikoiskohtelun. Ihan eri asia vaikkapa kaupassa, missä asusteissa sinne menee.

      Lähimmäs vapaata tahtoa päässee erakko, muttei hänkään voi täysin muita huomioimatta elämäänsä elää.

      Kuten huomasit, syvennyin vain pieneen osaan kirjoitustasi.

    • Kiitos, Ynnämuu!

      - Toivoisit varmaan hyvään aloitukseesi sinisen nikin vastaavan yhtä viisaasti kuin olet viestissäsi asiat esiin tuonut, mutta nyt meikämamma vain aloittaa vastaajien ketjun. Sorry about that.

      Mutta lohdutan: katson tätä ''vapaata tahtoa'' nyt omalta osaltani ainoastaan uskonnon kannalta. Muut viisaammat voivat selvitellä asioitaan sitten laajemmin.

      "Vapaa tahto on äidin ja isän taskussa" ollut alusta asti, mitä minuun tulee.
      Sinut on kastettu, liitetty ev.lut.seurakuntaan, kävelemään opittuasi sinut on viety pyhäkouluun ja kirkkoon, kouluissa on pidetty aamuhartaudet virrenveisuun säestyksellä. on opetettu, että olet suuri syntinen, sinussa on perisynti, ja sitten se stoori siitä armosta, veriruskeuden valkaisijasta ....Rippikoulussa sitten tätä tarinaa on hierretty lihaasi ja aivoihisi entistä syvemmälle....

      - Mitäs vapaata tuossa on ollut? - Ei todellakaan mitään.

      Vasta nykyisin katselen tätä kaikkea ikäänkuin korkeammalta, näen elämän koko kuvan alusta loppuun.
      Voimakas tunne on siitä, että kristinusko on suurta bluffia, on varmistumassa.
      Paljon pahaa se on maailmassa aiheuttanut. Ilman sitä olisi kehitys kulkenut vapaammin ja paremmin.
      Sotia ja vainoamista, valloittamista ja alistamista on sen mukana tullut.

      • Matamimimmi

        Kirjoituksestasi selvisi se mitä monet miettivät ja mikä on ollut monien Jumalankielteisten ihmisten "mantra": miksi kaikkivoipa Jumala sallii sodat ja monenlaiset hirmuteot maailmassa.
        Mielestäni siksi, että ihmisellä on vapaa tahto valita.
        En ole "valtakunna viisas", mitä uskonasioihin tulee, mutta tiedän uskosta ja uskonasioista jotain.
        Aikojen aamunkoitossa, mahdollisesti kymmeiä miljardeja vuosia sitten ensimmäinen ihmiseksi luotu valitsi väärin, ja sen seurauksena elämme maailmassa, jossa pahalla on paljon vaikutusvaltaa.
        Taivas ja hyvyys ovat olemassa, mutta vasta ajallisen elämämme jälkeen.


      • Ruumis tieteelle tes

        Nokia-Mission johtaja (ex-johtaja) Markku Koivisto oli
        sanonut nähneensä ruumiin huulien liikkuvan,
        vaikka sen ruumiin pää oli täytetty jollain pahvilla,
        kun aivot oli poistettu tutkimuksessa.

        Hihhuleiden valehtelu on aivan suunnatonta.


    • *Kukkahame*

      Katsoin telkusta Inhimillisen tekijän ja tuli nyt mieleeni ja ajatukseni arvokkaasta elämästä sai kohtalotovereilta vahvistusta.
      Minusta jos elämä on liian helppoa on työ, koti ja puuttuu ne kunnon kolhut, no eihän niitä kukaan toivo eikä odota, vaan ne ovat niitä elämän palikkatehtäviä, on selviydyttävä jotenkin kolhuista ja vielä niin ettei toiset ympärillä kärsi kohtuuttomasti.

      Ensimmäisen kuolevaisuus muistutuksen koin jo lapsuudessa ja kun sisarukset ja vanhemmat tukivat päivästä päivään en tuntenut pelkoja enkä ollut yksin.
      Moni naapurikin kävi jututtamassa ja toi jotain pientä, kuka kynän kuka pareria ne oli ihania lahjoja tuossa 50 luvun vaihteessa kun kenelläkään ei ollut paljon mitään.

      Oli just saatu ensimmäinen pysyvä koti evakkoreissujen jälkeen, koti oli puhdas ja kaunis paksuista hirsistä rakennettu, hirret eli ja illalla nukkumaan mennessä kuuntelin niiden 'rapsetta' kunnes nukahdin.

      2v eläköitymisen jälkeen minulla todettiin vakava sairaus, ja siinä laitettiinkin koko elämä remonttiin. Joskus tuli mieleen jaksanko vaan koskaan ei ollut sellainen tunne että tämä on kaiken loppu.
      Yleiseti kun puhuttiin mistä vain oli minulla aika määre, sitten kun tämä on ohi, sitten tehdään niin tai näin.

      Kristitty olen mieleltäni mutta siihenkin olen suhtautunut kuin uskossamme opetetaan eikä mitään helvetin tulta ole pelokkeena koskaan ollut.
      Usein soittelemme pappisukulaisten kanssa ja vaihdammemielipiteitä ja nyt skypellä sehän on nykyaikaa.

      Siis minä elän uutta aikaani en tiedä onko se parempaa mutta paljon rikkaampaa henkisesti ja se tekee päivistäni kauniita ja mielenkiintoisia.

      Pelkkä kevätaamuun herääminen lintukuoron jo visertäessä aamukonserttia tuntuu
      sielussa ja sydämessä, virkistää ja antaa voimia päivään.

    • texsanell1

      No mutta, ihan on ynnämuu lähestynyt filosofisia kysymyksiä!
      Mitä on olemassaolo/mitä on olemassa?
      Ajan ja mielen luonnetta ovat pohtineet filosofit antiikin ajoista lähtien.

      Kysymymykseen onko vapaan tahdon toiminta mahdollista luonnonlakien maailmassa?

      Determinismillä tarkoitetaan, että kaikki tietoinen toiminta on syy ja seuraussuhteen määräämiä.
      Niiden lakien allahan me elämme.

    • *Kukkahame*

      Jos erakoidut on tahtosi puoliksi vapaa.

      Kyllä sinua valvotaan, vaikka nutkut ja voit tiedostaa seuraukset omalla vapaalla tahdollsi.

      Olet elämässä kiinni sähkö-, vesi-, netti-, tvlupa, ym, ym, ym....sinua kontroloidaan.

    • Ramoona*

      Jäin hetkeksi miettimään otsikkoa , että vilosohvijoo voisi olla myös muodossa vilosohvijata, kuten on mahdollista valita ihanoo tai ihanata. Kyllä tuo valitsemasi muoto on paremmalta kuulostava...joo on niin myönteistä ja suostuvaista.

      Tahdon vapaudelle en ole koskaan nähnyt tai kuullut uskottavaa perustelua tai edes esimerkkiä. Meidän pitää olla tiettyyn rajaan asti suopeutumaan suostuvaisia. Olemme sosiaalisen ja kulttuurisen yhteisön jäseniä, miksi meillä voisi tai pitäisi olla vapaa tahto. Emme voi valita, mihin synnymme, jo se voi määrätä elämänkulkumme. Maailmassa vallitsee syyn ja seurauksen laki. Monet Raamatun ja kansan viisaudet toistavat tätä : Mitä ihminen kylvää, sitä hän myös niittää. Metsä vastaa niin kuin sinne huutaa. Niin makaa kuin petaa.

      Kaksivuotias uhmikäinen harjoittelee omaa tahtoa itkupotkuraivareilla, silloin hän tarvitsee kokemuksen, että häntä rakastetaan siitä huolimatta, vaikka rajoitetaankin. Sama toistuu murrosiässä , ja toivoa vain voi, että on jo tukevia elämäneväitä valintojen varalle. Turhan aikaisin ja huonoilla eväillä surullisen moni joutuu suurtenkin valintojen eteen. Siltikin on aina mahdollisuus tarkistaa suuntaa ja tahdonvoimalla tehdä täyskäännöksiäkin. On hirveän surullista, jos ei voi luottaa muihin ihmisiin.

      Sauna, kylvyt ja hieronnat rentouttavat, puhdistavat mieltä ja avaavat energiavirtoja. Sen näkee tästä avauksesta , että hyvää teki kylpyläreissu ja laitoit sen hyvän kiertämään. Minä olen viime vuosina tietoisesti opetellut muutaman hetken päivässä meditoimaan täysin keskittymällä hengitykseen...ajatella, vihdoinkin .

      • Kansanviisauksissa

        on jo kaikki ohjeet, mitä ihminen tarttee.

        Ja jo hiekkalaatikolla opit sosiaalisuuden.


    • Kiitän kirjoittajia asiallisista suhtautumisista korpivilosohvointiini. Kyllä siihen aikaisemmat kirjoittajat jo antoivat eväitä ja ärsykkeitä. Luin kyllä pieniä kinasteluita, joissa syyllistettiin tekstien pohjana olevan lainaamisia. Tottahan hyvä tapa on, että suora lainaus ilmoitetaan, mutta jos "lainaamista " ja siltä tuntuvaa tulee tulee alitajuisesti mukaan, eihän sitä ole edes asiallista lainausmerkkeihin sijoittaa. Näissä yhteyksissä tuli myös korostetusti esille "oman pään" merkitys, kirjoittaa vain "omasta päästään." Mikähän se vain ja ainoastaan "oman pään" tuote onkaan? Koko kirjoitustaitokin on pitkän kehityksen tulos ja niin on myös maailmaa täyttävä "tietopankki." Vähän samantapaisena koen myös korostetun ylpeyden siitä, että päättää kaiken itse...mitenhän se mahtaa olla?

      Pitkäksihän vilosohvoitini venähti. Liekö syynä ollut se, että tietokoneen käyttöni oli viikon poissa. Laivalla tullessani, kun ei ei ollut muutakaan tekemistä, enkä ryyppäämäänkään viitsinyt ryhtyä, mietin joutessani näitä asioita ja pistinpä muistiinkin paprulle. Enhän muutoin ole sellainen pikakone, jolta tekstiä suoltaa loputtomiin.

      Aurinko paistaa nyt helakasti myös risukasoihinkin! Tämäkin on lainaus jostakin ennen sanotusta.

      • .oOo.

        Äitini keksi usein uudissanoja, hauskoja olivat nekin, mutta kyllä myös lainattua tuli paljon. Sanomme sisareni kanssa teini-iässä usein, "Suomen kansan sananlaskut, arvoitukset ja loitsut", mikä krja mielestämme oli lähde.
        Myös lauluja opimme paljon häneltä ihan siinä töitten lomassa, samoin runojakin. Kirjoittajankin nimi saattoi tulla esiin, muttei siihen paljoa huomiota kiinnitetty.

        Sodan viisi vuotta oivat hiljaisempaa puurtamista.
        Usein tunteet ovat vanhemmilla ja lapsilla samat, eipä siinäkään vapaata taahtoa ole. Jos äiti näyttää itkeneen ja on hiljakseen tiskatessaan tai ruokaa tehdessään, niin eihän se lastenkaan mieli silloin kovin iloinen ole.
        Tunteet eivät ole tahdonvoimalla muutettavissa.


      • SOdan lapset ovat to
        .oOo. kirjoitti:

        Äitini keksi usein uudissanoja, hauskoja olivat nekin, mutta kyllä myös lainattua tuli paljon. Sanomme sisareni kanssa teini-iässä usein, "Suomen kansan sananlaskut, arvoitukset ja loitsut", mikä krja mielestämme oli lähde.
        Myös lauluja opimme paljon häneltä ihan siinä töitten lomassa, samoin runojakin. Kirjoittajankin nimi saattoi tulla esiin, muttei siihen paljoa huomiota kiinnitetty.

        Sodan viisi vuotta oivat hiljaisempaa puurtamista.
        Usein tunteet ovat vanhemmilla ja lapsilla samat, eipä siinäkään vapaata taahtoa ole. Jos äiti näyttää itkeneen ja on hiljakseen tiskatessaan tai ruokaa tehdessään, niin eihän se lastenkaan mieli silloin kovin iloinen ole.
        Tunteet eivät ole tahdonvoimalla muutettavissa.

        della eläneet vaikean lapsuuden vanhempien raataessa ja surressa rintamalla olijoitaan, heille paketteja ja kirjeitä tehdessään ja silti koko valtakunnan ja sotarintamien ruuat ja muun huollon tuottaessaan ja huolehtiessaan.

        Tästä ei ole puhuttu.


    • joutavoinen

      Aloitus tässä porukassa on rohkea suoritus keneltä tahansa filosofilta. Kotikylän Oskari oli kova poika puhumaan ja hänen käsityksensä oli "väliäkö laadussa kunhan sitä vaan riittää". Hyväntuulisuus oli tärkeintä ja poristessa mukavia pysy itsekin hyvällä tuulella.

      Itse hiljaisena hissukkana ihailen sellaisia Oskareita ja Ynnämuita Ynnämuu joka käsittääkseni on laadukas mukavien puhuja ja näinollen pysyy hyvällä tuulella. Hyväntuulisuus on niin tärkeätä että haen yksinäisenä hetkenä kirjoista hyvää tuulta.

      Veikko Huovinen ja Hj Nortamo on suosikkejani, eipä heidän seurassaan kauan aikaa kulu kun jo naurattaa. Ja se kieli. Eräs kavverini sanoi, että harvoja uusia sanoja Nortamon jälkeen Ramall on "plakkarphon".

    • Juuri kirjoitin "joutavoisen" aloitteeseen, kun melkein samassa ilmestyi tämä vanhahtava ketju. Eipä se ollenkaan turha huomio ole sodan lapsista ja niistä kertovat jutut. Nyt en vain ehdi sen pitemmälle paneutua asiaan. Voihan siitä joku tehdä vaikka aloitteen, jos haluaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Moi vaan vielä kerran

      Kivaa päivää samalla. Kukaan ei kaipaa eikä rakasta. 💔🐺🌃🌧️☀️
      Ikävä
      322
      3353
    2. Nainen, millaisista miehistä tykkäät?

      Mielenkiinnosta kysyn 😄
      Ikävä
      209
      2759
    3. Nyt sitten ulos ihmiset!

      Älkää jumittako täällä. Menkää, näkykää ja hankkikaa kokemuksia. Ei teitä kukaan edes bongaile, jos önötätte täällä.
      Ikävä
      143
      2495
    4. Mitä jos saisit tietää että kaivatullasi

      on jo joku toinen?
      Ikävä
      109
      2005
    5. Onnea Solatie !

      On sit valittu uusi kaupunginjohtaja.No ei menny Nivala-Harju- Tapio -Pikkarainen juntan mukkaan.
      Kemijärvi
      16
      2005
    6. Minun pitää tehdä jotain

      En tiedä meneekö siihen viikko vai kuukausi. Mutta jos voit odottaa, niin löydän sinut sen jälkeen kun on homma hoidett
      Ikävä
      44
      1662
    7. Naiselle varatulle

      Jos homma kariutuu kotona, niin saanko sinut ihan omakseni🙂??
      Tunteet
      10
      1556
    8. Sarvisalon kesätori

      Onpa kiva paikka. Mutta torikahvila oli suorastaan naurettavan alkeellinen ja ne voileivät,olivat kuin pienen lapsen tek
      Loviisa
      20
      1546
    9. Sinä oot hyvä ihminen

      Mut ehkä me ei vaa sovita yhteen :(
      Ikävä
      122
      1266
    10. Hindulijat raivoavat täällä, ettei kristinuskossa

      ole itsessään mitään aitoa! No miksi sitten hyökkäilette "nollaa vastaan"? Eikö hnduilijan vaan kannattaisi pieht
      Hindulaisuus
      246
      1221
    Aihe