edarit, akatemiat yms pyllystä

Hertta Kuusinen

En suosittele kenellekään lapselle minkään jalkapallojoukkueen edaria yms. Touhu muuttuu niin totiseksi jo alle kaksitoistavuotiailla joukkueesta riippumatta että ns. ykkösnyrkissä pelaava lapsi ei pysty/ ehdi harrastamaan tai tekemään mitään muuta. Harmittaa vietävästi oman pojan puolesta joka on lahjakas ja tykkää futiksesta mutta vaikka haluaisi harrastaa muuta niin joukkueen sisäinen kilpailu yhdistettynä läsnäolopakkoon melkein joka treeneissä pitää huolen ettei muuta ehdi tehdä.

Ja vielä ruikutan siitäkin miten ainakin oman pojan joukkue hyppyyttää vanhempia minuuttiaikataululla (tai poika ei pelaa) mikä on pahempi kuin itselläni töissä. Nuo "Suomalaisen jalkapallon nostajat" ovat totaalisesti unohtaneet kuka sen kyykytyksen kustantaa. Pelireissutkin ovat hymytöntä suorittamista ja kaikkinainen hauskanpito poikien kesken "häiritsee suoritusta". Voihan vittu. Usein näiden "ykkös"porukoiden valmentajat ovat joko hasbeenijeä, tai loukkaantumisen yms vuoksi ennenaikaisesti lopettaneita ja menetettyjä mahiksia kostetaan sitten näille nuorille. Siihen kun lisätään hysteerisiä vanhempia esimerkkinä helsinkiläinen "suurseura" niin lopputuloksena on soppa joka tekee lapsista varmasti sekopäisiä aikuisia.

Lisäksi nuo edarit sun muut akatemiat ottavat itsensä niin tosissaan että melkein naurattaisi ellei samalla itkettäisi. Niin ja touhuhan on poikkeuksetta niin kallista että sillä varmistetaan ettei parhaat pelaajat todellakaan ole joukkueessa. Mikä siinäkin on että pitää sitä palloa pikkupoikien ( valmenuus, huolto, kumminkaima, käly, mummo ja Tepon koira) vanhempien piikkiin mennä potkimaan Saksaan, Italiaan, Ruotsiin yms ja aina koulupäivinä???


Voi perse kun tulikin päästettyä poika vuosia sitten mokomaan huttuun, nyt sitä ei voi enää häneltä kieltää jos ei lennä pihalle kun ei halua kuulla loppuikää sitä ettei annettu mahista. Pitäis vissiin nyt olla vaan vanhempi ja katsoa mikä on lapsen etu pitkällä juoksulla ja jättää mokomat kököt väliin. Tilastollisesti taisi yhdestä ns. edarioukkueen pelaajasta tulla liigatason pelaaja. Siinä sivussa 99% muista joukkueen pojista menettää lapsuuden.

Pysykää kaukana vaikka oma kullanmussukkanne olisi kuinka taitava tahansa. Ei siihen mokomaa touhua tarvita että poika tai tyttö pärjää jos on lahjoa ja halua harjoitella. Normijengissä lapsi säilyy lapsena eikä muutu robotiksi.

Tälläinen avautuminen tällä kertaa yhden futisjunnun vanhemmalta

14

1754

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Vaihtopenkin vakkari...

      Ongelma tässä vain on nyt se, että meillä harrastejoukkueille ei uhrata aikaa/rahaa/kenttävuoroja... joukkueet keskittyvät vai edarin toimintaan ja harrasteporukat unohdetaan täysin. Eikä sitä peliaikaakaan täällä harraste porukassa saa yhtään sen enempää, koska valmentajia kiinnostaa vain voittaminen. Vain joukkuern parhaimpia pelaajia peluutrtaan ja huonommat katsovat vaihtopenkiltä. Paskamaisen tilanteesta tekeekin se, että harrastedarjan peleissä käy edarin porukkaa vierailemassa, jolloin omat pelaajat eivät saa yhtään peliaikaa. Onhan se kiva kyllä kattoa vaihtopenkiltä kun edarin maalitykki tulee ja tekee 10 maalia harrastesarjan pelissä, kun ei saa omissa peleissä tarpeeksi peliaaikaa. Tästä seuraa että vaihtopenkkiläiset kyllästyvät tähän touhuun ja lopettavat. Sitten taas ihmetellään että mihin kaikki harraste sarjan pelaajat ovat kadonneet ja milläs nyt rajotetaan edarien toiminta. Ja kun näitä ongelmia yrittää tuoda esille niin vastauksesi saa vain : "kyllähän peliaikaa on jaettu tasaisesti kävithän sä just tuolla kentällä" tai huonommassa tilanteessa "jos ei kiinnosta niin keksi jotain muuta tekemistä". Tähänkö on Suomen harrastusjalkapaallo tullut...

    • jeesus3

      Ootko tosissas!
      Tietenkin niitä pitää olla, muuten suomen futsitaso ei nouse ikinä mihinkään... Jos oma poika on paska sille ei voi mitään...

    • yläasteikäinen

      Tota oon 14 vuotias poika joka pelaa edustusjoukkueessa turussa kyllä tää on ihan totta että mulle ei jää melkein yhtään omaa aikaa kun on 8 jalkapallo treenit viikossa mutta meilläpäin valmennus on kunnossa ja toivottavasti pysyy hyvänä ja loput 2h vapaa aikaa kuluu pleikkarin tai tietokoneen pelaamiseen

    • psyop

      Suomessa on menty hiukan metsään harjoittelun jaksotuksessa. Esim. Miko Virtasen edustamassa Evertonin Juniori Akatemiassa on lapsille määrätty vapaapäiviä jalkapallosta. Ainoastaan sallimalla lapselle myös oikea lapsuus saadaan harrastus jatkumaan yli murrosiän melskeiden.

      Kovaa voi harjoitella iloisella mielellä ja hauskoja harjoituksia tehden. Mikään muu, kuin valmentajien ammattitaidon puute estä harjoittelemasta lapsille sopivalla tavalla. Myös täysin omaehtoinen leikki muualla, kuin pleikkarin ääressä on psyykkisen jaksamisen ja kehityksen takia erittäin tärkeää. Jos kaikki perustuu suorittamiseen harrastus loppuu tai lapsesta tulee mielenterveysongelmainen stressipesä aikuinen.

      Kannattaa muistaa, että tämän kovan harrastuksen psyykkiset vaikutukset seuraavat myös muuhun elämään. Suorittamiseen ja kilpailuun aivopesty lapsi polttaa itsensä loppuun työelämässä muutamassa vuodessa. Seurauksena burnout, masennus ja pahimmillaan itsemurha.

      • zafatti

        Jo vain puhutaan MONIpuolisesta harrastuksesta mutta kenellä vanhemmalla riittää aikaa ja rahaa jos on joka päivä eri harrastus esim jalkapallo jääkiekko koripallo yleisurheilu golf frisbiigilf partio ym..... siinä viikko ohjelmaa ja äiditkin viihtyy takuuvarmasti Kyllä on parenpi keskittyä noin yhteen innolla sieltä saa ne hyvät puolet mitä säännöllinen harrastus tuo... Eli ykkösenä sosiaalisuuden ja toisten kanssa pärjäämisen


      • Jkloik
        zafatti kirjoitti:

        Jo vain puhutaan MONIpuolisesta harrastuksesta mutta kenellä vanhemmalla riittää aikaa ja rahaa jos on joka päivä eri harrastus esim jalkapallo jääkiekko koripallo yleisurheilu golf frisbiigilf partio ym..... siinä viikko ohjelmaa ja äiditkin viihtyy takuuvarmasti Kyllä on parenpi keskittyä noin yhteen innolla sieltä saa ne hyvät puolet mitä säännöllinen harrastus tuo... Eli ykkösenä sosiaalisuuden ja toisten kanssa pärjäämisen

        Pientä liioittelua mielestäni tekstissä. Itse olen ollut näissä edarikuvioissa mukana n. 5v ja siinä ohella olen harrastanut musiikkia ja koulukaan ei ole kärsinyt mitenkään ylivoimaisen paljon. Tottakai vanhempien panosta vaaditaan kuskausten ja kk maksujen kanssa, mutta ei se vanhempien panos loppupeleissä mikään ylivoimainen tarvitse olla.


    • valkku1

      Mukava kuulla ,että jalkapallo on näin "helvetistä"oleva laji.Miksiköhän sitä kumminkin harastetaan pelataan mailmassa lajeista kaikken eniten.
      Jos jostain syystä tämän tason harrastus ei pojallesi tai sinulle sovi,(jossa usein vapaaehtoiset valmentajat,huoltajat ynm tekevät sitä usein täysin vapaaehtois voimin ja käyttävät siihen myös suurimman osan omasta vapaa ajasta.Halutaakseen vaan ,että lapsilla olisi mukava harrastus)Niin miksi ette mene yhdessä vaikka shakki kerhoon tai pelatkaa vaikka kotona lautapelejä.
      Ärsyttää aina kuulla vanhempien piipiitystä siitä miten "väärin"tehdään asioita.
      Tehkää itse asiota paremmin tähän harrastukseen kukaan ei pakota..

      t.ei ihme,et futis on vielläkin täällä lastenkengissä.Koska vanhemmat haluavat
      sotkea koko ajan systeemiä tietämättä lajista mitään.Miksi tehdään,mitä tehdään ja miten tehdään.Kukkahattu tädit ja sedät.Olkaa vaan ihan hiljaa
      ja keskittykää johonkin mistä edes hivenen ymmärrätte..

      • Eräs äiti

        No, no kyllähän valmentajasedillä olla muutakin mielessä kuin että lapsilla on mukava harrastus ! Menestys maistuu hunajalta, samoin valta vanhempien ja nuorten edessä. Kunhan vaan edes vanhemmat huomaavat nuoressa muunkin kuin pelikoneen: kuinka jaksaa, syökö riittävästi, nukkuuko, jääkö aikaa kaverisuhteille seuran ulkopuolella.
        Sotkijavanhempia aina on ja myös niitä sydämettömiä suorittajatyyppejä, mutta jalkapallossa menestyneistä maista voitaisiin täälläkin ottaa oppia.


    • Maajoukkueeseen

      Moi,
      Mielestäni asia taas on aivan päinvastoin. Tyttäreni on nyt tahkonnut seurajoukkueessaan 7 vuotiaasta, aloitti jalkapallon 5 vuotiaana. Nyt vihdoin toivottavasti pääsee perustettavaan edari joukkueeseen samantasoistensa kanssa pelaamaan. Ei ihme että jalkapallon "nousu" on niin työlästä kun lahjakkuudet poimitaan VASTA n 12 ikäisenä. Esim. Aikoinaan tytön käydessä kuusi vuotiaana eräänä talvena taitoluistelussa hänet olisi jo sen ikäisenä haluttu napata " edari" luistelijaksi.... Tosin silloin oli kyllä mielestäni liian aikaista..... Mutta miksei jalkapallossa kun muissakin lajeissa lahjakkuudet poimitaan jo "hyvissä ajoin".

      • Kaimari

        Kyllä nykyään kun ei meinaa enää olla sitten kun se yksi vahva joukkue piirissä jos kaikki sinne vedetään.. Takaa mahdllisimman epätasaiset piirisarjat vielä vähemmillä joukkueilla.. Tärkeämpää on kilpailu kun pelien takaaminen :-)

        Mutta toisaalta nämä ''superstarat'' myös ilkkuvat ja sättivät ''huonompiansa'' siinä ''huonommassa'' joukkueessaan, joten ihan hyvä että joisain päästään eroon..


      • Maajoukkueeseen
        Kaimari kirjoitti:

        Kyllä nykyään kun ei meinaa enää olla sitten kun se yksi vahva joukkue piirissä jos kaikki sinne vedetään.. Takaa mahdllisimman epätasaiset piirisarjat vielä vähemmillä joukkueilla.. Tärkeämpää on kilpailu kun pelien takaaminen :-)

        Mutta toisaalta nämä ''superstarat'' myös ilkkuvat ja sättivät ''huonompiansa'' siinä ''huonommassa'' joukkueessaan, joten ihan hyvä että joisain päästään eroon..

        Ei kyse ole ilkkuvista "superstaroista" vaan niistä nuorista jotka ovat valmiita tekemään duunia jalkapallossa menestyksensä eteen.....heitäkin kun sattuu olemaan....aika nopeastihan sen näkee kuka siellä treeneissä käy, nuori itse vai jompikumpi vanhemmista ;-). Aika nopeasti nämä "lapsuus" starat tipahtaa kun pitää oikeasti tekemään töitä.


    • hömpänpömppä

      Uskon alkuperäistä kirjoittajaa. Ei ole ihan tervettä, että 6-vuotias ei voisi tehdä muutakin.

    • vaihtaisalaa

      Kyllä olen huomannut saman robottikäyttäytymisen yhdessä entisessä pelaajassa. Nykyään " valmentelee", puhe on kuin jostain koneesta ja ei ole kyllä toiveitakaan
      Että pystyisi kehittämään itseään edes valmentajana..tosikkomaista paskaa..vituttaa katsoa kun tuollaisiapellejä tuodaan joukkuueeseen muka valmentamaan.. Pelaamaahan sitä ollaan tultu eikä kuuntelemaan jotai konetta.

    • Suuruudenhullua

      Kaksi lahjakasta poikaa edareissa. Luokalla oli joulujuhla. Poika pelkäsi jättää treenit väliin. Joulujuhla on siis kerran vuodessa! Kaverisynttärit. Pojalla uusi koulu, ei koskaan pääse mukaan, ettei treenit jää väliin. Sosiaalistuminen? Poika sairastui influenssaan. Valkku viestitteli, että on paljon poissa. Viedäänkö lapsi sairaana treeneihin. Loppupäätelmä. Lahjakas lapsemme ei mene oravanpyörään mukaan:) Sitten ihmetellään jalkapallon tilaa Suomessa...

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      67
      3222
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      549
      3044
    3. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      37
      2355
    4. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      49
      2002
    5. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      120
      1825
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      307
      1820
    7. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      9
      1622
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      104
      1314
    9. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      63
      1218
    10. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      23
      1205
    Aihe